65
  • xyl
    #65
    64 bit ...
    Ismeri valaki a Metric Junior programot? Magyarok fejlesztették, 2D rajzolóprogram. Kb. 95 óta használom. Vannak olyan jó dolgok benne, amit azóta is hiába keresek. Egy nagy hibája van, hogy nem tud hosszú fájlneveket, de amikor fejlesztették még nem is voltak Windows alatt.
    Miért is nem lehet 64 bites Windows alatt 16 bites alkalmazásokat futtatni ?
    Ennyit a "begyepesedett userekről".
  • 166
    #64
    szia
    én sem örülnék, ha 64-bites os-t raknál:)
    egyrészt, még mindig nem sok értelmét látom, az általam használt szoftverek közül, 1 azaz egy db, a winrar 64-bites...
    igen ettől még lehetne 64-est rakni, bár az igazsághoz tartozik, hogy egyes 32 bites progik, nem teljes értékűen használhatok 64 biten, ám kétségtelen legalább futnak... másrészt pl. nekem van pár progim (autós szerviz), amik nem hogy nem futnak, fel sem telepednek x64-re... szóval, míg hardver oldalról semmi akadálya, szoftver oldalról sok, túl sok esetben is minimum kétséges van-e értelme, arról nem is beszélve, mint feljebb írtam, vannak progik, amiket még telepíteni sem lehet 64 biten...
  • Frankos
    #63


    Látszik, hogy 1 évvel a Win7 és 4 évvel a Viszta megjelenése után mennyire érdekli az embereket a WinF*S 7, meg a 64 bit úgy általában a "rengeteg fícsörével" együtt
  • Chris05
    #62
    Igazad van, tudom is, hogy van AX, BX, CX, DX, DI, SI, SP, IP, és az összes szegmens regisztere (Ami 16 bites), következésképp 16 bites CPU volt. Eleve annak kellett lennie, mivel nem 64k volt a megcímezhető memória, - hanem mint már említetted is - 1 Megabyte (BTW elég érdekes volt az, hogy a szegmensregiszterek 16 byte-onként léptették az operatív tárat). :D 286-os védett módjával kapcsolatban is igazad van, ott is volt már védett mód, 16 megát címzett a virtuális tár pedig (Swap) ennél is nagyobb volt. Viszont akkor úgy kell fogalmaznom, hogy a 80386 volt az első igazán multitaskingra, nagy címezhető memóriára (Gondoljunk bele, 85-ben 4 Giga memóriát tudott (volna) címezni), fejlett védelemre kifejlesztett CPU. Igaz, hogy a 286-os is fejlett CPU volt, de szerintem a 80386-os egy nagyon nagy lépés volt. Aztán pedig a 80486 és a Pentium ezeket a képességeket akkoriban páratlan teljesítménnyel is megtolta. Azért mondom, hogy akkor belátták (Jó sokára), hogy a 32 bit a jövő, viszont nem nagyon léptek. Most már van szoftveres és hardveres apparátus, viszont az emberek mégis ragaszkodnak a 32 bithez (A processzoruk számolóegységeinek és regisztereinek felső 32 bitje soha semmit sem csinál :D ). Nem értem, hogy miért félnek tőle. Én mindenkinek 64 bites OS-t rakok vagy nem nyúlok a gépükhöz. Azt sem tudják, hogy az OS 64 bites, a driverezés után gyakorlatilag semmi különbség nincs a "sima" és a 64 bites között (Mármint az egér kattingatós szemszögből).
  • A1274815
    #61
    "(Protected mode, ez az, ami lehetővé teszi a multitaskingot és a memóriaterületek védelmét)."

    Ez megint nem egészen igaz, ugyan is a védett mód a 80286-ba jelet meg előszőr és a preemptive-mutitasking nagyon jól el van akár egy 8 bites processzoron is, memória védelem nélkül, max egy kicsit veszélyes. De ha már 80286-osra készült preemptive memória védelemmel rendelkező 16bites OS-ről szeretnél példát hallani, akkor ott az OS/2 1.0-1.3 terjedő bármely változata, amely ráadásul multi-threadinges is volt.
  • A1274815
    #60
    "Sokáig 8 bites DOS-al használták az emberek (Azért 8 bitessel, mert annak még a 8088-as XT gépen is kellett futnia (A 80286-os elődje volt))."

    Ez nem igaz. A 8088/8086/80186 16 bites kizárólag valós módú processzorok voltak, max 1MB megcímezhető memóriával. A szegmentált memória címzése pedig az akkoriban még elterjedt 8080 valóban 8bites mikroprocesszora íródott programok miatt kellett kompatibilitási okoból, de ettől még a teljes DOS 16bites OS volt.
  • hdo
    #59
    Ha éppen nem használom ki a gépem számítási kapacitását, akkor a World Community Grid Help Cure Muscular Dystrophy projektje fut a gépemen.
  • hdo
    #58
    http://www.64xsoft.com/

    Van pár darab.
  • Oláh Herkules
    #57
    azt IS le kéne
  • FoodLFG
    #56
    Inkább a BIOS-t kéne már lecserélni. Hogy miért ? Miért ne ? :D
  • Lost Lont
    #55
    Szerintem az I/O műveletek és a blokkokkal dolgozó műveletek kétszer gyorsabbak lehetnek, de ezt csak sejtem, nem tudom. (Gondolom ezért gyorsabb a winrawr is.)
  • gulyasandras
    #54
    Elárulná valaki, hogy mégis mire használja az 57 magos 98 GB memóriával felszerelt gépeit?

    Kisegíti a KFKI-t?

    Állandóan a videószerkesztést hallom, de itt az esgén Gery Greyhound az egyetlen, aki közszemlére teszi a dolgait.

  • Chris05
    #53
    Tévhitek elkerülése érdekében: Egy 64 bites OS 100%-os sebességgel futtatja a natív 32 bites kódot (Van egy kis címátfordítással töltött idő, de annyira minimális, hogy elhanyagolható), magyarul nem lesz lassabb, ha 32 bites szoftvereket futtatsz!
  • Chris05
    #52
    Nincs olyan, hogy 64 bites alaplap. Olyan alaplap van, ami fogadja a 64 bites processzorokat. A processzor a 64 bites. Most mindenki a sebességgel pedálozik, de ne felejtsük el, hogy a 80386-os volt az első 32 bites intel processzor, és az már nem most jött ki. Sokáig 8 bites DOS-al használták az emberek (Azért 8 bitessel, mert annak még a 8088-as XT gépen is kellett futnia (A 80286-os elődje volt)). Volt még hozzá Windows 3.1, ami 16 bites volt (Mivel 80286-on is futott), bár 32 bites címzést és védett módot is ismert (Protected mode, ez az, ami lehetővé teszi a multitaskingot és a memóriaterületek védelmét). A 80386-os 85-ben jelent meg. Mikor készült el az első igazán 32 bites User OS? 2001-ben amit Windows XP-nek hívtak. A Windows 95, 98 és ME is ál 32 bitesnek nevezhető, mivel a 8 bites DOS ott ült alatta. Igaz, hogy volt kernelük de mégiscsak egy GUI volt a DOS-on. Azért írtam, hogy User OS, mivel Windows NT vonalon már tisztán 32 biten ment minden már a 90-es évek elején.

    Szóval nem értem, hogy miért akarnánk 32 biten maradni, 25 éves technológia és az utolsó 10 évben vált otthon is kihasználttá. (Egyébként ezért az XP az egyik legstabilabb rendszer jó hardver és driver kombó esetén, mert itt már minden 32 bites, a kernel legalsóbb rétegei is védett módban mennek). Viszont az MS a 64 bites rendszerekkel már nem követte el ezt a hibát és egy valóban működőképes és (sajnos) visszafelé kompatibilis rendszert csinált. Ha mindenki 64 bites OS-t használna (Ami gyakorlatilag MINDEN User programot futtat ami 32 bites) egy idő után a programozók akik a Winamp-ot, TC-t, Nero-t írják is rájönnének, hogy nincs értelme 32 bitre programozni. Szóval a gyepes Userek gátolják a 64 bit terjedését.

    Természetesen ez a Linux-ra is vonatkozik azzal a különbséggel, hogy az már natívan 32 bites volt a kezdetektől és a 64 bites verziók is gyakorlatilag azonnal megjelentek, miután az első Athlon64 elkészült. Az Ubuntum is 64 bites és semmi baj nincs azzal sem.
  • Inquisitor
    #51
    Állítólag a Crysis 64 biten 18%-al gyorsabban fut, de olyankor szeret benyelni 6GB ramot. :D
    Nem tudok hozzászólni a sebesség különbséghez, de a Rar-on kívűl, pl. az összes kódek 64 bites most a gépen ...
  • Inquisitor
    #50
    "de önmagában, hogy 64bites méregdrága alaplapot és procit vásároljak,"
    Lol. Néhány lebutított Atom procin kívül van még nem 64 bites asztali proci?
  • narumon
    #49
    "de önmagában, hogy 64bites méregdrága alaplapot és procit vásároljak, olyan kevés indok, mint mackósajtban a brummogás."

    Nemár. Nem is lehet évek óta olyat kapni ami nem 64 bites. Bemész a boltba veszel egy alaplapot meg egy procit és 64 bit lesz az ha szeretnéd ha nem.

    "Ha esetleg tudtok még olyan alkalmazást, amely nemcsak át lett fordítva, x64-es kódra, hanem natívban , erősen ki is használja az utasításkészleteit, akkor legyetek oly' szívesek megírni!"

    Szerintem elég sok ilyen van csak szét kell nézni.
  • narumon
    #48
    "Amíg a programok amiket használunk nem x64-re vannak írva, csak futnak azon is addig ez erölködés, és néhány régi jól bevált alkalmazás meg nem fut :("

    Mióta Win7 van azóta nekem 64bit van a gépen. Nem találkoztam még olyan programmal ami ne ment volna (nem azt mondom, hogy nem létezik csak elenyésző)
  • narumon
    #47
    "Én azt nem értem hogy miért kell a vásárláskor eldönteni hogy 32 vagy 64 bites winszart veszel. Miért nem lehet úgy megcsinálni mint az OSX vagy bármi más, hogy egy termék van (na jó kettő, mert van egy OSX Server is), aztán csókolom, 32 és 64 bites gépekre is felmegy"

    Nem kell eldöntened. A 32 bites Win7 kulcs jó a 64 biteshez is.
  • Garrett27
    #46
    "nincs 64 bites Office"

    Már van. Office 2010. Megkésve ugyan 64 bites kóddal szerintem, de ami késik...
  • DontKillMe
    #45
    És Linux alatt is van egy rakás natív 64 bites progi. Úgy rémlik, hogy már az Open Office is az.
  • DontKillMe
    #44
    Egy atomos nem, de egy X2 15k-ból simán. (Lap+proci). Itt egy kisebb lista a natív 64 bites progikról. Persze nem teljes, de lásd, hogy nem csak a winrar van.
  • Oláh Herkules
    #43
    "hogy 64bites méregdrága alaplapot és procit vásároljak, olyan kevés indok, mint mackósajtban a brummogás."

    lál mekkora fail :) 2 éve vettem egy "méregdrága" alaplapot és egy 2magos x2-t, összesen kő kemény 24k-ért :D méregdrága ja. nem is lehet már nem 64bites procit kapni. Talán egy atomos/sempronos lap+procival 10k-ból is kijönne.
  • Dol Cse Vita
    #42
    Az a helyzet, hogy itt alább már írták, hogy a WinRAR az egyetlen olyan alkalmazás, amely ténylegesen kihasználja az 64bites utasításkészletet, efektíve natívban át lett fordítva az komplett kód, nemcsak a direktívákat címezték és portolták át egy 32bites kódból... Nos jó a WinRAR én nem mondom, de önmagában, hogy 64bites méregdrága alaplapot és procit vásároljak, olyan kevés indok, mint mackósajtban a brummogás.

    Ha esetleg tudtok még olyan alkalmazást, amely nemcsak át lett fordítva, x64-es kódra, hanem natívban , erősen ki is használja az utasításkészleteit, akkor legyetek oly' szívesek megírni!

    Köszönöm !
  • DontKillMe
    #41
    ..2003 óta van 64 bites XP.....és hogy nem terjedt el, az nem az MS hibája, hanem ugyanúgy a HW gyártóké, mint ahogy az is, hogy nincs régi HW elemekhez Seven alá megfelelő driver. És itt nem LPT portos őskövületekről van szó, hanem USB portos Scannerekről, PVR TV tunerekről, wifi hálókártyákról. A mai napig megy egy x64-es XP amit 2005-ben telepítettem.
  • Oláh Herkules
    #40
    nem egészen ennyiből áll a 64bit.
    -Ha jól tudom nem kell 64bites egész számokkal számolni ahhoz hogy ki legyen használva, ugyanis 2x32bites számmal is tud egyszerre dolgozni, tehát egy időben 2 számmal végez műveletet, és nem csak 1-el mint 32biten. Ez persze csak az egész számokra igaz, lebegőpontosra ott az sse 128+ bittel.
    -Ezen kívül több regisztere van, így hatékonyabb/egyszerűbb programokat lehet rá írni.
    -Relatív utasításjelző(nem tudom magyarul máshogy megfogalmazni PC regiszter), abszolút helyett
    -néhány ősi nem használt utasítás kidobása
    -és persze a nagyobb fizikailag megcímezhető memória.
  • duke
    #39
    "Itt csak számoláskor és egyéb műveleteknél van gyorsulás, de minden mai gépben a HDD a szűk keresztmetszet, nem a szoftverek optimalizálása."

    Szerintem meg szamitasoknal sem lehet olyan nagy az elony. Nem vagyok annyira jartas a programozasban, de szerintem ritkan kell 4 milliardnal nagyobb szamokat hasznalni egy atlagos programban. Ezt a 64 bitezest inkabb csak marketing okokbol nyomatak. A 8-rol 16-32 -bitre valtas az jelentos valtozas volt annak idejen. Mert a 8 es 16 bites regiszterek tenyleg nehezkesse tetek a szamolast meg a memoria elerest. A 64-bit ezert nem durrant akkorat, mert a 32 bithez kepest nem hozott nagy valtozast vagy konnyebbseget, nem volt ra eletbe vagoan szukseg.
  • Chris05
    #38
    http://www.kephost.com/view3.php?filename=z8p8mu8r8hiftqfxf5mn.jpg
  • Chris05
    #37
    Te miről beszélsz?



    Igen is van 64 bites Word. De mi az értelme? Attól még, hogy 64 bitesek a regiszterek az EAX regisztert fogják buzerálni (Ami 32 bites). Itt csak számoláskor és egyéb műveleteknél van gyorsulás, de minden mai gépben a HDD a szűk keresztmetszet, nem a szoftverek optimalizálása.
  • BlueGold
    #36
    Off Valaki kényszeritett rá, hogy meg vedd ezt a procit? Meg a többi "csodát"? On
    Az M$ erdetileg nem is akart 64 bites asztali Windowst késziteni. Ez meg is látszik a mostani hozzáállásukon is, nincs 64 bites Office, nem veszekednek a Codec és Software gyártókkal 64 bites alkalmazásokért. Az Adobe pl. nem csinált 64 bites Flasht, de már a CS4-ből is volt 64 bites verzió. 4 éve használok 64 -es rendszereket és "nem akar átjönni a dupla teljesitmény" :-)
  • Oláh Herkules
    #35
    mi köze a procihűtőnek a parasztvakítós hyper huper memória, és memóriahűtőkhöz?
  • endrúdí
    #34
    keresztbe kasul lehet összevissza regisztrálni a vistától kezdve a windowsokat ugyanazzal a kulcsal, service packtól is függetlenül. Én 2007 februárban vettem egy 64bites angol vistát service pack nélkül, ma ugyanazzal a kulccsal az sp2 64bit magyar megy, közbe pedig volt, hogy 32bitest raktam fel angolt is, magyart is, SP1-et SP2-t mert nem volt mindenhez 64bites driver. Gépben is cseréltem procit, vinyót közben és a mai napig genuine.

  • hdo
    #33
    Neked lehet hogy csak parasztvakításra jók öregem, de ha egy négymagos 3,65 GHz-re overclockolt Phenom II BE 965 menne a gépedben, 2 darab 1 gigás HD4850-nel, te sem spórolnál a hűtőbordán, amire csak lehet pakolni.

    Ebbe a rohadt 30 fokos melegbe 67 fokra is felmegy a proci(mag)hőmérséklet, pedig egy ekkora hűtő van benne, és a gépház amiben van - gondolhatod ha ekkora hűtőt befogad - nem ötezer forint volt.
  • djw
    #32
    üzletpolitika: ha veszel egy 64bites rendszerre 32 bites oprendszert és erre későn jössz rá, akkor meg kell venned a 64 bitest is. Másrészt ha egy cégnél vettél egy magyar os-t és jön egy külföldi kolléga, akkor vehet meg az ő nyelvi verzióját is.
    De vannak mulitlang packok windowshoz tudtommal + lehet venni multilang verziókat is.
  • Oláh Herkules
    #31
    szar ramokat vettél. Én fél évig 2*1 gigán nyomtam, majd vettem 2*2-t mellé, és nem lett lassabb, inkább gyorsabb a plusz ramtól :)
    Mindig mondtam hogy ezek a hiper szuperblaster hűtőgépes ramok csak parasztvakításra jók :)
  • hdo
    #30
    Kingston HyperX DDR2 1024 MB x4 volt a gépemben 64 bites windows 7 ultimate oprendszerrel. Mikor kivettem kettőt, a számítógépem felgyorsult. Ezt ki mivel magyarázza meg nekem?
  • Oláh Herkules
    #29
    sőt már évek óta részben 128 bites minden proci :) SSE-nek hívják :DD
  • Inquisitor
    #28
    Mondjuk egy Photoshop CS5, vagy egy WinRAR szépen kihasználja az X64-et, és utóbbi nem a címezhető memória okán, az tuti.
  • Inquisitor
    #27
    Ne fárasszatok már, a 32bit vs 64bit között nem csak a címezhető memória a különbség, Windows7 esetén pláne. Amúgy meg volt NT a nagy karriert befutott (lol) Intel Itaniumra is. A Linux meg 32 bites verzióban is lekezel 8GB memóriát.

    Egyébként volt pletyi, hogy az AMD Buldozer architektúra már részben 128 bites lesz.
  • A1274815
    #26
    Még anyí, hogy ha 64 bitest használsz mellé nehasználd a 32bitest, mivel csak egy példányban lehet teléepítve.