81
-
sanyicks #41 tényleg most benyomtam egy videot, gyönyörűen megy a léptetés, 5 perces léptetéshez 2 secre gondolkodott(tehát gyorsabb mint a flashes léptetés)... jah és egy youtube volt ;) -
#40 ja és most nézem, hibátlanul megy a beletekerés akkor is, ha még nem töltődött be fullra a videó, szóval tökéletes minden, nemtudom mit balfaszkodnak youtubeék:) -
sanyicks #39 én a tekerésnél html5-ben azt vettem észre, hogy jóval gyorsabban, fullra letöltődik. flashnél ott szép lassan araszolgat a csík. néha megáll, elkezd forogni az a szar középen, megáll a lejátszás. Így egyébként gyakran megakad a töltés. html5-nél meg mindig azt látom, hogy már rég letöltődött az EGÉSZ, és simán lehet léptetni. -
#38 próbáld újratelepíteni a flash plugint -
#37 egy macbook pro 13-ason néztem:
Youtube, Ok Go End Love című klipp
1. 1080p html5-el nem ment a processzorhasználat a Safarinál 20% fölé, kb 18-19 között mozgott
2. sima gyári flash lejátszóval(a legfrissebb, 10-es) a safari process-e 50%, és pluszba a flash process 90-95%
Inkább lemondok a beletekerésről...
Hozzátartozik, hogy nem a youtube féle html5-öt használtam, hanem egy safarihoz letölthető kiegészítőt, de a lényeg ua. -
#36 Sziasztok lehet nem ide kéne írnom de azért megkérdezem hátha kapok választ. Ha pl. youtube-n vagy bármely oldalon videót szeretnék megnézni elindítom és a következőt hozza ki: A(z) Adobe Flash bővítmény összeomlott. mi lehet ennek az oka? -
Yv@n #35 "elkezdi lejátszani, majd a letöltés megáll megjelenik a forgó szar. Megindul egy pillanatra, megint megáll, megindul megint megáll. Léptetés meg olyan hogy vagy sikerül vagy nem, és többé nem hajlandó semmit sem tölteni csak ha újratöltöd az oldalt."
Ilyet youtubenál nagyon rég óta nem tapasztaltam, más egyéb flash-es stream lejátszós oldalakon igen, de a yt-nél évek óta nem. (Egyúttal ez is azt mutatja, hogy a flash maga nem szar, mint aminek a sok hittérítő megpróbálja beállítani...)
Ezzel szemben a frissebb lágyabb jobb html5ös youtube nálam egy idő után sikeresen produkálta azt, hogy a vezérlőelemekbe képtelenség volt belekattintani, teljességgel ignorálta. Így sem tekerés, sem hangerőszabályzás vagy felbontás álítás nem volt elérhető.
Nyilván béta, így ezt nem a html5 hibájának tudom be(hisz még az is csak draft állapotban van, közel sem végleges), de ettől még jelenleg a flash-es lejátszóhoz képest számomra használhatatlan.(Persze az is lehet, hogy a chrome butult be valamit és némi mahinálás a felhasználói profillal megoldaná a dolgot, de ennyire nem érdekelt a dolog...ott a flash-es player és hibátlanul megy) -
Komolytalan #34 Elárulok egy titkot: azt hogy a flashben megírt video lejátszó mennyit buffereljen, az a lejátszót író programozó választása. Ha beír a buffer mérethez egy 0 betűt, akkor semmit se fog bufferelni, cserébe ha a sávszél nem elég, akkor akadozni fog a lejátszás. És itt tökmind1 hogy neked milyen digis neted van, mert az a 80/25Mbit az legjobb esetben is csak Magyarországon belül él (valójában ott se), külföldre jóval kevesebb, mondjuk 8/4, és 100msec ping. Ráadásul az se teljesen tök mind1, hogy a téged kiszolgáló szerver éppen mennyire van leterhelve. -
Komolytalan #33 Maradjunk annyiban hogy a http beletekerés kb 5 perc guglizás, + egy php képes webszerverrel megoldható. Szóval nem kell ehhez rtmp (egyébként ott is tök ugyanazt csinálja a szerver). -
balee66 #32 Amikor a HTML ötlete először felmerült 1989-ben, szinte csak a nagyobb közintézményeknek és az egyetemeknek volt internetjük. Szerinted kinek volt akkor szüksége a HTML videóra? :)
A HTML5 (ami tartalmazza a <video> taget) kifejlesztése 2007 körül kezdődött, és nem csak a <video> és az <audio> taget tartalmazza, hanem sokminden mást is. -
Justil #31 Ha a kézzel legózott pc-t nevezzük dzsunka gépnek (ami szerintem igazából nem egy találó kifejezés rá), akkor nekem is az van, ahogy azt az aláírásomból is láthatod. -
#30 Ezt úgy is lehet nézni, hogy a HTML-nél a videólejátszást 20 évbe telt megoldani. Nem hangzik túl jól szerintem :/ -
#29 ember, te mégis mi a büdös francról beszélsz? szted a HTML5 nevében miért van ott az 5-ös?
A HTML5 videóra gondoltam meg az új fejlesztésekre...
"az meg már nem 1x ki lett vesézve, hogy a brand gép attól brand, hogy logo van rajta, meg attól, hogy van hozzá support."
Azért említettem meg, nehogy az legyen, hogy "de azé' szar nálad, mert dzsunka hardvered van"
"magyarul flash-ben sok a gané munka, és ezekkel van tele a net. pedig lehetne másképp is :)"
Egyet linkelj, ami nem gané munka... -
Justil #28 de még mennyire!
viszont félig meg is válaszoltad a kérdésedet! a flash-el az a gond, hogy sok esetben még mindig designerek írják benne a kódot, pedig mára azért már elég jól szétválasztotta az Adobe a Flash platform részeit (Flash Pro - Catalyst - Flash Builder) de mégis, legtöbbször olyan emberek írnak kódot, akiknek nem kellene. Sőt, rengetegen még ma is AS2 kódot írnak, ami kb 10x olyan lassú mint az AS3.
magyarul flash-ben sok a gané munka, és ezekkel van tele a net. pedig lehetne másképp is :) -
Cat 02 #27 Nem értem mi a baj a flashhel. Android is vágja már (vagy fogja lassan, ha kiadják). Ha rendesen megírják nincs vele gond, de akkor ennyi erővel szar a JS is, mert azt is lehet rosszul írni :/ -
Justil #26 de amúgy még mielőtt valaki azt hinné h fanboy vagyok, a flash korántsem tökéletes, én már csak tudom, elég sokat fejlesztek benne, ahogy html+css+js-ben is. megvannak a maga hibái, gyermekbetegségei, logikátlanságai, stb.
de a HTML5 egyelőre még gyerekcipőben jár, majd ha kiforr, talán alkalmas lesz pár területen leváltani a flasht, amivel mindenki jól fog járni. egyelőre azonban felesleges még erőltetni, aki tudja mit csinál, nem is teszi, lásd youtube. -
Justil #25 ééérdekes, naponta többször is meglátogatom a youtube-ot, vimeot, egyéb hasonló oldalakat is szoktam néha nézni, és 50-ből kb 1x fordul elő, hogy nem hajlandó rendesen léptetni, de olyankor egy Ctrl+R megoldja a dolgot. -
Justil #24 1: Jóval többen fikázzák, nem alaptalanul, mint a HTML5-öt.
tényleg jóval többet, de hogy nem alaptalanul, arról nem vagyok meggyőződve.
2: A HTML5 még fejlesztés alatt van, a Flash már a 10. főverzióját tapossa.
ember, te mégis mi a büdös francról beszélsz? szted a HTML5 nevében miért van ott az 5-ös? és azt ugye te is tudod, hogy habár a 10 kétszer annyi mint az 5, ettől függetlenül a HTML tulajdonképpen több mint 20 éves? A Flash a HTML-hez képest egy vadiúj fejlesztés, ha úgy vesszük.
3: no comment. az meg már nem 1x ki lett vesézve, hogy a brand gép attól brand, hogy logo van rajta, meg attól, hogy van hozzá support. teljesítményben, és főleg a flash szempontjából az rohadtul irreleváns, hogy brand vagy válogatott gép. -
sanyicks #23 aha persze... elkezdi lejátszani, majd a letöltés megáll megjelenik a forgó szar. Megindul egy pillanatra, megint megáll, megindul megint megáll. Léptetés meg olyan hogy vagy sikerül vagy nem, és többé nem hajlandó semmit sem tölteni csak ha újratöltöd az oldalt.
Én is kipróbáltam a html5-öt és már úgy is használom. Gyorsabb, szebb használhatóbb, megbízhatóbb. -
Yv@n #22 Hát akkor dunno...én az 1080p streamet is szépen tudtam nézni, méghozzá a fosabb minőségű linuxos pluginnal és ez egy mezei 8megabit körüli adsl. Az elején bufferel annyit, hogy mikor elkezdi lejátszani, akkor a végéig akadás mentesen le tudja nyomni a videot. HTML5 bétát próbálgattam egy darabig youtube-on, méghozzá chrome-al, szóval azt sem mondhatjuk hogy valami szarabb html5-re nem képes böngészővel, és a flash-es playerhez képest eléggé szar volt a felhasználói élmény. -
#21 Csak az a különbség, hogy a Flash-t
1: Jóval többen fikázzák, nem alaptalanul, mint a HTML5-öt.
2: A HTML5 még fejlesztés alatt van, a Flash már a 10. főverzióját tapossa.
3: Nyilván vannak fanboyok köztük, de amikor gépekkel találkozom magam is látom, hogy teljesen irreleváns az erőforrás kérdésre, gyengébb gépen problémamentesen fut, erős gépen szar, mégerősebb gépen megint jól fut. Olyan is szép számmal előfordul, hogy brand gépeken szarabb, mint dzsunka PC-n. -
Justil #20 na, látod, én ugyanígy halok meg a röhögéstől, amikor a flash-t fikázod, mert amiket írsz azok nálam nemlétező dolgok. -
#19 "tovább buffering nélkül végig tudja játszani"
Nálam mondjuk nem, betölt egy részt, azt lejátsza, és mikor annak a végére ért megint betölt egy ekkora részt és így tovább. -
#18 "Ezzel szemben mondhatták, hogy html5-nél ez nincs megoldva, úgyhogy ha nincs sávszél, akkor akadozik vagy framedropol, mint a picsa"
Akkor lehet, hogy a 4-es pinges 85/25-ös Digim is számít valamit? Csak mert a YouTube mindig is lassú volt, ha meg a szerver lassú, akkor a gigabitet is baszhatom. -
Yv@n #17 "Nálam miért azonnali, amikor egy adott pontra kattintok egy HTML5 videóban és miért bufferel 10 másodpercig egy hitvány Flash???"
Mert mákod van? Én egy jó darabig próbálgattam a html5 béta youtube-ot friss chrome-al és kb a használhatatlanság határait súrulta, leginkább kívülről.
A flash playerek pedig bufferelnek, cserébe addig preloadolja a videot, hogy mikor végül elkezdi a lejátszást, akkor akadozás és tovább buffering nélkül végig tudja játszani. Ezzel szemben mondhatták, hogy html5-nél ez nincs megoldva, úgyhogy ha nincs sávszél, akkor akadozik vagy framedropol, mint a picsa(ami gondolom azt jelenti, hogy videolejátszásnál erre nincs ajánlás, és mivel nincs plugin ami elvégezze, így a böngésző fejlesztőknek kellene implementálni...) -
#16 -
#15 "További gond, hogy a HTML 5 videókat HTTP alapokon sugározzák (streamelik), ez pedig többek között azt is jelenti, hogy a felvételben történő kereséshez, egy adott pillanat kiválasztásához minden előtte levő részt le kell tölteni, ami macerás és időigényes."
Neeee! Meghalok a röhögéstől! Nálam miért azonnali, amikor egy adott pontra kattintok egy HTML5 videóban és miért bufferel 10 másodpercig egy hitvány Flash??? -
#14 de nem -
sanyicks #13 de az -
bracsek #12 youtube -ba. -
#11 A flash-be olyan szinten bele lehet tekerni, hogy onnan indítod, ahonnét akarod. A videó linkje után pötyögd be, hogy "#t=**m**s", tehát például #t:02m53s, és két perc ötvenhárom másodpercről fog megindulni.
Példa -
tenegri #10 "Miért a Flash videó az nem HTTP alapon érkezik hozzánk?"
A Flash tud sima HTTP-n keresztül letöltött videót is lejátszani (ez esetben ugyanúgy meg kell várni "tekerés" előtt, hogy az előtte levő rész letöltődjön), de tud RTMP protokollt is használni (a Youtube is ezt használja), amikor is a videóban szabadon lehet ugrálni az előző részek letöltése nélkül. Az előbbi előnye, hogy szerveroldalon nem kell hozzá semmi különös, csak egy sima webszerver, míg az utóbbihoz megfelelő szerverprogram szükséges (Flash Media Server, Red5, stb.). Igazából ha vki nagyon akarja, akkor HTTP-vel is megoldható a videóban ugrálás, de ahhoz is - az RTMP-hez hasonlóan - erre alkalmas szerveroldal kell, de a kliensoldalt is megfelelően fel kell készíteni (ami a HTML5-ben nincs meg). -
Daza500 #9 de nem. -
#8 de az. -
Justil #7 nem az. -
#6 Szerintem mindig jobb ha kis sz*rakodás után bele lehet tekerni, mintha sehogysem. -
sanyicks #5 flashbe se nagyon lehet... mármint mikor hogy. Teljesen megbízhatatlan. -
#4 Nem is tudtam, hogy a HTML 5-nél letöltés nélkül nem lehet "beletekerni" a videóba, de ha ez így van az eléggé nagy fail. O.O -
#3 HTTP protokollon jönn, hisz a flash egy plug-in., de itt most HTML-ről van szó -
slickboy #2 Miért a Flash videó az nem HTTP alapon érkezik hozzánk?