79
 • Rotyoka
  #79
  Nem tudom minek Win8 ha a Win7 tökéletes Oprendszer, máramennyire egy Windows tökéletes lehet.
  Amúgy ha már az OEM partnereknél van akkor 1 héten belül torrenten is lesz
 • B0nFire
  #78
  No, akkor tisztázzunk valamit. Neked is leírom, ide még egyszer, úgy látom, ha csak háromszor ugatok el valamit, valaki akkor sem érti, úgy látom készakarva, csupán a flame kedvéért:

  [i]"Ha pedig ennyi az összes koncepció a 8-ra nézve, amit leírtak itt a cikkben..."[i] #4 hsz.

  Tetszik érteni? Ennyi és nem több. Csupán ennyi. Légy szíves, idézd, mikor írtam én azt, hogy nulla információtartalommal bír. Keveselltem! A kettő között jelentős különbség van.

  Egyébként kikérem magamnak, hogy ahhoz az elmebeteghez hasonlítasz. Azt hiszem én nem úgy szoktam érvelni mint ő, és ezúttal sem úgy tettem. Igyekeztem a saját szempontomból tárgyilagos lenni, és érveket ütköztetni. Na, ő ilyet nem szokott. A véleményemet továbbra is fenntartom, hogy a cikk kevés újításról számol be, ami szinte semmi. De csak szinte. Tulajdonképpen a 2012-t sem írja a cikk, csak te. Hiányos. Kevés az információ. Emiatt nem hinném, hogy engem le kéne hülyézni, hogy itt nyüszítek, tudniillik nem szokásom.

  Ha még mindig nem érthető, miről beszélek, írj, és megpróbálom tőmondatokban is megfogalmazni, egyszerű szavakkal.
 • Ravkin
  #77
  Már nem azért B0nFire, de tényleg úgy fikázod a win 8 at mintha már megjelent volna, ha a cikk neked 0 információtartalommal bír akkor talán nem kellene ennyit rágódnod rajta és most tőled idézek :  Bullshit! A bootidő radikális lefaragása parasztvakítás. Eddig is ránkfért volna, eddig miért nem csinálták rövidebbre? Csak azért, hogy majd megvegyük a Win8-at másfél- két évvel a Win7 piacra dobása után? Nekem ez a gyors tempó ismét buktaszagú. A Win8 majd Vista 2.0 lesz, már ami az eladási várakozásokat illeti. Egyébként ha a Win7 olyan kiforrott, mire fel ez a nagy sietség, hogy ilyen hamar ki kell jönni a 8-assal? Most minden szoftvergyártó úgy fejleszt, mintha nyakunkon lenne a világvége.  Már ne haragudj hogy ezt mondom, de ha nincs itt az az ütődött hugyagyú hottod/arrikistor/vantulok, akkor bejön egy másik hülye és nyűszít hogy neki aztán végképp nincs szüksége az átskinezett viszta 8.0 ára ??? Úgy értem nőljünk már ki ebből és fogjuk fel, ha szoftverek terén nincs fejlődés akkor az a szoftver halott, mivel a hardverek fejlődnek és a szoftvernek is lépést kell tartanai. Az meg hogy éppen neked nincs szükséged a windows 7 re, nemtetszett, vagy át akarod ugrani maradjon a te egyéni szoc problémád ne fárassz itt bennünket. Én jelenleg a windows 7 et használom új gépen és semmi pénzért nem váltanák vissza a windows xp-re, persze akinek gyengébb gépe van az xpt használ, de idővel ők is váltanak majd és vagy windows 7 et vagy akár a 8 ast fogják majd használni. A lényeg az hogy senki sem fogja a windows xp-t örökre használni, vagy a régi gépénél maradni, így akár rossz lesz vagy jó a win 8 a haladás szinte elkerülhetelen, és ha meg is botlanak majd, azt a következő verzióban orvoslni lehet. A bootidőt én is másodlagos kérdésnek tartom, de ugyanígy a böngésző reakcióidejét is, ezért használok többek közt ie8 at, azonban manapság a bootidő baromság tényleg divat lett. Szerintem várjuk csak meg a 2012 es megjelenést és akkor döntsük már el hogy mi bukta szagú és mi ne, ne részinformációk alapján. Szerintem 2012 még elég messze van.
 • KopaszIsten
  #76
  A baklövést gondolom nem úgy érted, hogy rossz lenne az XP, hanem pont ellenkezőleg, hogy a Microfosnak cumi, hogy túl jó op. rendszert csinált az XPvel, és akinek esze van, az nem váltja le. (Feltéve, hogy nem hegyekben áll a pénz a padláson.)

  IE6: Hát eleve, aki IE-t használ az nagyon belépő szintű júzer. (Mindenkitől azt hallom, hogy bármelyik böngésző jobb nála, szal akinek egy csepp esze is van...)

  Jó, tudom nagymamák is neteznek, és fingjuk nincs a számítógéphez, így letöltés\telepítés az magas nekik, nemhogy a problémára ráébredjenek, de akkor legalább az unokák tegyék már rendbe a gépüket! ;)
 • Loverman
  #75
  te se :D
 • B0nFire
  #74
  "Úgy beszéltek róla (különösen B0nFire), mintha ez már a végleges verzió lenne..."

  Már te meg ne haragudj, de én pont arról téptem eddig a számat, hogy e szerint a cikk szerint nincs szinte semmi újítás benne. Ha nem hiszed, olvass vissza!

  Idézet önmagamtól: "...jelentős fejlesztésekre lenne szükség. Ami – újra ismétlem – ebből a cikkből egyáltalán nem jön le. Lehet, hogy lesz még egyéb is, de itt szó nincs róla." #29-es hsz.

  Szó sem volt arról, hogy ezt bárki is végleges verziónak hinné. Főleg részemről nem.
 • dinnyegodre
  #73
  WinFos 8. Több szót nem is érdemel...
 • andersh
  #72
  de akár az is lehetne...

  nem kell ehhez win8, csak nem a piros gombra kell nyomni hanem a sárgára...
  (meg biosban beállítani hogy mindent állítson le a RAM-on kívül)
  ennyi..
 • paraszgyerek
  #71
  Látom több frontvonal kialakult :-)
  - Cikk címe: én is csak úgy látom, hogy a sok guglis meg epöl-ös hír után muszáj volt az uborkaszezonban az MS-nek is jelentkezni, és főleg felülírni ezzel a mobilos buktájukat.

  - Gyári-lego: nincs túl sok értelme ilyeneken vitatkozni, főleg azért nincs, mert a piac, a cégek és magánfelhasználók pénztárcája hozza meg a döntést ebben a kérdésben. Jelenleg mindkettőre van igény, így mindenki maga - na meg persze a felhasználás területe - dönti el hogy mit vásárol, melyikkel van kevesebb macera illetve melyik az olcsóbb.

  - TPM/bios stb flame.: szvsz nem itt kell bizonygatni hogy ki mihez ért jobban - arra ott van a munkahely; fölösleges itt Ki Mit Tud-ot játszani...
 • gombost
  #70
  Ne haragudjatok, de elolvastátok a cikk címét?! Idézem: "Az első Windows 8 részletek". Kulcsszavak: "Az első", "részletek"! Úgy beszéltek róla (különösen B0nFire), mintha ez már a végleges verzió lenne, ami ma éjféltől kapható a boltokban. Ez még semmi. Kaptunk egy kis infót, hogy mik az elsődleges szempontok. Ennyi!
  Gyári vs. "lego"-gép:
  Valaki említett az olyan embereket, akik fél évente cserélik a gépet. Nos az ilyen emberek miatt érdemes lego-gépet venni (bármilyen hihetetlen, nálunk is százával vannak ilyenek), ugyanis ezek a legtöbb esetben felteszik netre a(z alig) használt - a legtöbb esetben még garanciális - cuccokat és potom pénzért megveheted. Drivereket ugyanúgy le tudod tölteni, supportra meg ott az egész internet. Még soha nem írtam e-mailt [email protected] címre, mert valamilyen fórumon mindig tudnak segíteni. A legtöbb esetben nem is kell kérdezni, mert valakinek már volt ugyanolyan problémája, mint neked.
 • sanyicks
  #69
  "előtt bekéri az ujjlenyomatomat és a TPM-ben tárolt adatokkal hasonlitja össze! Ugyanigy pl a merevlemez titkositásának a kulcsát is onnan szedi ki. A bios jelszavakat szintén"

  igen persze a gép gyárilag ismeri a te újlenyomatodat, a merevlemez titkosításának kulcsát, és a jelzszavakat, neked nem kell beállítani, hiszen a tiedé gondolatot olvas :D

  "Restartnál lekapcsolja a hdd-t (és az egész alaplapot) sok gép, vár x mp-t, hogy leálljon a hdd és utána kapcsolja vissza az áramot. SSD-nél erre nincs szükség, ezt ismerik fel a komolyabb márkás gépek és ilyen esetben nem várnak."

  ezzel 2 probléma van :) restartkor nem áll le a vinyó, csak leállítás/hibernáláskor/sleepnél/kékhalálkor :D
  A hdd leállás kb 2 sec... nem fix a várakozás, hanem érzékeli gondolom smarton keresztül. Tehát az ssd meghajtóban a hiba.

  bios állítgatós dolognál igen van olyan dzsunka alaplap aminél leállít mindent egy pillanatra (tehát igazából nem tud restartolni normálisan, és ilyen egyszerűen kikerülik a dolgot), sajnos nekem is ilyen van(asus fos). Viszont a mentésre való yes nyomása után egy katt és már áll, sima hdd-vel...

  "te már csak tudod :)"

  ennyit tudsz? évek óta ez a kedvenc "érved"
 • Penge4
  #68
  Ha a feature alatt a supportot, az egységes garanciát és a sok szemét árukapcsolt szoftvert érted, akkor valóban, ezekre nincs szükségünk. EISA partíciót meg legózott gépben is lehet csinálni. Kérdés, kinél mire megy el több idő. A 30-40 perces installálási folyamatra (beleérve a szoftvereket), vagy azok bekonfigolására és hogy belakják az új rendszert.
 • Kheller
  #67
  akkor ebben megegyezünk :)
  (bár a cpu-val vitatkozhatnék, mert abból brutális darabokat is lehet általában kérni, nem csak alienware-be, de mindegy, akinek meg játékra kell annak eleve nem is opció emberi áron)
 • A1274815
  #66
  Így van! De attól még TPM az összes újabb Intel alaplapon akad manapság. Cserébe viszont kell a teljesítmény, amit meg sokszor a márkás gépek nem tudnak biztosítani, vagy csak sokkal drágábbért (lásd Alienware) és előre telepített OS-szel mindenféle kütyükkel.
 • A1274815
  #65
  Tudom mire való a TPM és lehet vele szívatni, pl. bizonyos alakalmazások is letílthatóak illetve a DRM is keményebb TPM támogatással és ez az egész a valalati hálózat alol kezelhető módon. Forráss a wikipedia.

  "Éppenhogy könnyebbé teszi az életem, nem kell jelszavakat gépeljek állandóan."

  Valóban kénylves lehet egy ujjlenyomat olvasó is, de szépen tudsz vele másokat is korlátozni, és nem feltétlenül a "rossz fiúkat".

  "Ha csak telepitett OS alól tudod a TPM-et kezelni, akkor mit csinálsz, ha valami gond van az OS-el? És akkor ismét megkérdezném, hogy épül bele ez a külön TPM pl a bios-ba?"

  Nézd, ezen a gépen ez a program alol tudom a TPM beállításait piszkálni. BIOS-ban csak a TPM be/ki-t sikerült csak találnom. BOOT során nem ír ki újabb billentyű kombinációt a TPM manipulálására.
 • Kheller
  #64
  Szerintem nyugodtan zárjuk a dolgot annyival, hogy a komoly, márkás gépek egy rakás olyan plusz feature-t tudnak, amit a kézzel összerakottak sohasem fognak, de nektek ezekre a feature-ökre nincs szükségetek.
 • Kheller
  #63
  "alapból semmi sem ismeri fel, gondolatolvasó eszköz még nem létezik"

  LOL, akkor az én gépeim gondolatolvasók. Leirom mégegyszer: a notebookom a POST (gyk: boot) előtt bekéri az ujjlenyomatomat és a TPM-ben tárolt adatokkal hasonlitja össze! Ugyanigy pl a merevlemez titkositásának a kulcsát is onnan szedi ki. A bios jelszavakat szintén. Erről beszélek, ez egy márkás gép komoly feature-ökkel (hogy ki használja és ki nem az nem érdekel) a kézzel összebarkácsolt gépek meg szoftveresen próbálnak valami hülyeséget emulálni hozzá. (amiből persze az életben nem lesz távfelügyelet, hiszen gyakran éppen a szoftvert kéne javitani vele)

  "te miről beszélsz? távresetet akarsz? És az miért jó hogy nem várod meg míg leáll a rendszer? Szereted a sérült fájlokat?"

  mi lenne ha elolvasnád amit irtam... Restartnál lekapcsolja a hdd-t (és az egész alaplapot) sok gép, vár x mp-t, hogy leálljon a hdd és utána kapcsolja vissza az áramot. SSD-nél erre nincs szükség, ezt ismerik fel a komolyabb márkás gépek és ilyen esetben nem várnak.

  "speciel normális ember ilyet nem csinál, hanem jól elkülöníti a dolgait a cégestől..."

  te már csak tudod :)
 • Kheller
  #62
  "Akkor te sem érted, van egy software a TPM-hez amiverl ezeket be lehet állítani, onnatól megy HW-sen. Mielőt megkérdezed, hogy ezt honna veszem, csak szólok, hogy a céges gépem TPM-es."

  Ha csak telepitett OS alól tudod a TPM-et kezelni, akkor mit csinálsz, ha valami gond van az OS-el? És akkor ismét megkérdezném, hogy épül bele ez a külön TPM pl a bios-ba?

  "Vagy szereted őnmagadat szívatni, vagy a családodat szereted felügyelni."

  Szerintem nézz utána mire jó a TPM, mert az egy sokéves urban legend, hogy másokat megfigyelni. Köze nincs hozzá. Biztonságos jelszó, titkositási kulcsok, ujjlenyomat adatok tárolására lehet leginkább használni. Miért szivatnám már magam vele? Éppenhogy könnyebbé teszi az életem, nem kell jelszavakat gépeljek állandóan.
 • sanyicks
  #61
  "erre dobj egy link-et, kiváncsi lennék rá, hogyan fogja egy tucat alaplap biosa ezt felismerni és onnantól ott tárolni a jelszavakat, összeszinkronizálni a központi adatbázissal stb-stb. (sehogy)"

  alapból semmi sem ismeri fel, gondolatolvasó eszköz még nem létezik, nem tudja hogy te mit akarsz.
  Viszont beállítás után már megy p5q ez nem igazán vállalati lap, inkább gamer...

  "hogy képes az ssd-tól függően restartnál nem várni a leállására"
  te miről beszélsz? távresetet akarsz? És az miért jó hogy nem várod meg míg leáll a rendszer? Szereted a sérült fájlokat?

  "én speciel otthon is használom, notebookomon meg evidens ami munkaidőben a vállalati hálózat része"
  speciel normális ember ilyet nem csinál, hanem jól elkülöníti a dolgait a cégestől...
 • paraszgyerek
  #60
  Facial recognition - ezt biztosan Orwell bácsitól licenszelték :-D
 • Kheller
  #59
  "agy keveslem a gyárilag 1 Giga ramot és kérek még bele hármat, vagy keveslem az 500 Gigás HDD-t és helyette 2 db 1 Terásat rakatok bele, mert nekem inkább arra van szükségem."

  ezek pont rossz példák, mert ilyeneket simán kérhetsz a márkás gépek testreszabásánál. Éppen a gamer videókártya pl az amit nem nagyon kérhetsz bele.
 • Kheller
  #58
  "Elvileg a Vista piacra dobása előtt is tudták, mit csinálnak, akkor sem dilettánsokkal dolgoztak, mégis buktak vele. "

  buktak? Mit buktak vele? Sokan mondták, hogy a vista sikertelensége miatt a linux el fogja söpörni őket. Erre mit történt? Semmi. Új gépekkel eladtak néhány százmillió vistát, a többiek maradtak xp-nél és kivárták a win7-et.

  "mert én, az MS-sel ellentétben még egy dobozos árától is összeroppannék, és nem feltétlen akarom másfél év múlva megvenni az újat"

  azzal kezdtem az egészet, hogy a magyarországi otthni user helyzetéből induljunk ki, mert köze nincs a világviszonylathoz.

  " Én meg az irodákban a mai napig nem nagyon találkoztam még a 2007-es office-szal sem, nem annyira anyagi, mint kényelmi megfontolásból."

  A cégeknél ahol dolgozok több mint 600 db van és még 500 van régebbi, amit akkor migrálunk amikor kifutnak a gépek. Az új gépek már csak office 2007-el jönnek (az angolok már 2010-el)
  De nincs ezen mit vitatkozni, hogy ki mennyi office 2007-et látott már életében, nézd meg az office üzletág eredményeit az elmúlt években.

  "kivéve, ha azért kell a Wint újrarakni, mert mondjuk két program összeveszett egymással, vagy benyalt egy vírust, és bolondórát játszik, mert akkor xart sem ér az efféle reset."

  Nocsak te már tudod pontosan mit fog resetelni? 1 órája még a pletykált funckió létezéséről se tudtál :)

  "Nem tudta visszaállítani a működőképes állapotot, de amúgy jól elvolt, mert 15-20 Gigákat lefoglalt az egyik meghajtóról – potyára. "

  Szerintem jelezd a hibát valahol mert gépek százmillióin működik. Vagy nem jól csinálsz valamit, vagy nem tudod, hogy kell visszaállitani. Én géplopás után egy ugyanolyan gépen a semmiből állitottam vissza a win7 saját mentését és hibátlanul üzemel azóta is.

  "Én már az Actronis True Image-t is kipróbáltam, meg ezeket a Ghost programokat, és egyik sem volt képes működőképes rendszert varázsolni"

  Akkor egészen biztos, hogy valamit nagyon nem jól csinálsz. Nem gondolhatod komolyan, hogy ekkora cégek biztonsági termékei nem működnek...

  " elég, ha hiányzik, vagy sérült egy dll fájl, máris nem működik. "

  Nem érted. Ha egy user programod megőrül, akkor telepitsd újra a user programot. A win reset nem erre van. Hanem arra, ha maga a win sérül meg, azt javitja ki a telepités utáni állapotba és a user programjaidat nem kell újratelepitened.
 • vasedeny2
  #57
  na! akkor lehet kipróbálok egy másik disztrot...
 • Kheller
  #56
  "Egyik jó példa, hogy köztudottan a google is maga állította össze a gépeket és nem brand termékeket választott. "

  Valóban a google teljesen egyedi SZERVERPARKJÁNAK hardvere, aminek a működését teljesen egyedi elosztott szoftver adja geográfiailag elosztott klaszterben, valóban kiváló példa, hogy mit használjon az egyszeri user :)
 • Kheller
  #55
  "OK, rakj össze kézzel egy távolról hardveresen felügyelhető gépet"
  "Tehát egy TPM-es alaplap."

  ne viccelj már, mitől lenne egy TPM-es alaplap távolról felügyelhető, mendzselhető?

  "Bármely új alaplap megteszi, sőt van amin egy mini SSD is van Linux-szal, alapból a kényes műveletek megsegítésére."

  Mutass egy linket ilyen alaplapra ami át tudja ütemezni a restart késleltetését az ssd függvényében. 1 hónapja még a brand lenovo-m se tudta. Hogy jön ide az alaplapbe integrált linux? Nagyon másról beszélünk...

  "Ez TPM esetén alapszólgáltatás, csak a hozzátartozó softwarerel kell úgy beállítani, hogy ezt meg is csinálja."

  Lásd egyel lentebb, ez komoly gépeken nem szoftveres játék, hanem hardveres, már a post előtt is ez alapján megy az authentikáció

  "Low level formattal mit is akarsz csinálni? "

  Pl tulajdonváltás előtt lepucolni a gépet. Akár távolról...

  "Amúgy kétlem, hogy ezt ne tudnád elérni funkcionalításban bármely OS használata esetén. "

  Már megint OS. Feletsük már ezt el, hardveres, felügyelhető, komoly feature-ökről beszélünk. Amúgy egy futó rendszert nem tudsz legyalulni semmilyen OS alól.
 • A1274815
  #54
  "nem érted, ez nem szoftver kérdés, ezek hardver szinten működnek a komoly gépeken."

  Akkor te sem érted, van egy software a TPM-hez amiverl ezeket be lehet állítani, onnatól megy HW-sen. Mielőt megkérdezed, hogy ezt honna veszem, csak szólok, hogy a céges gépem TPM-es.

  "én speciel otthon is használom"

  Egészségedre! Vagy szereted őnmagadat szívatni, vagy a családodat szereted felügyelni.
 • A1274815
  #53
  Én csak a laptopomat hibernálom, az aszataliakat soha se, azokon én is képes vagyok kivárni azt a kemény kb. fél percet.

  Mondjuk itt sleepről volt szó, amiből a felébredés, kb. 1 sec, míg a hibernálásból való visszatérés nállam Vista Home Basicen 1GB rammal kb. 14sec. Win7-et próbáltam rajta ott ez 4 sec volt, de boot idő is csak 4 secben különbözött a Win7 javára (de nekem tök mindegy, hogy 41sec vagy 45sec).
 • Kheller
  #52
  "ilyet minden modern lap tud, sőt még usb-s eszközöket is felismeri és használja ;)"

  olvass vissza ez miről szól, nem arról, hogy felismer-e egy ssd-t, hanem arról, hogy képes az ssd-tól függően restartnál nem várni a leállására

  "lyen modult is lehet rakni kb bármilyen lapba, az más kérdés hogy senki nem használja..."

  erre dobj egy link-et, kiváncsi lennék rá, hogyan fogja egy tucat alaplap biosa ezt felismerni és onnantól ott tárolni a jelszavakat, összeszinkronizálni a központi adatbázissal stb-stb. (sehogy)

  "TPM-hez adott software függvénye/beállítása ez is."

  nem érted, ez nem szoftver kérdés, ezek hardver szinten működnek a komoly gépeken. (notebook-om pl még az ujjlenyomat adataimat is tpm-ben tárolja, nem szoftveresen, hardveresen, nem kell hozzá oprendszer, már maga a gép elinditásához van rá szükség)

  "Na és ezeket is max cégnél használják, otthon semmi értelmük."

  én speciel otthon is használom, notebookomon meg evidens ami munkaidőben a vállalati hálózat része
 • Justil
  #51
  hihi, nemtom, én soha nem hibernálom a gépet. képes vagyok reggelente megvárni azt a fél percet, ami alatt bebootol :)
 • B0nFire
  #50
  "...feltételezem B0nfire is otthon összerakott kgépekről beszél."

  Igen, nekem is összelegózott gépem van, akárcsak sok más felhasználónak rajtam kívül. Ennek több oka is lehet. Pl nem tetszik az a konfig, ami komplett kiszerelésben kapható. Mondjuk nem vagyok gamer, és nem kívánok 20 000+ Ft-ot beletolni egy videozsugába, vagy keveslem a gyárilag 1 Giga ramot és kérek még bele hármat, vagy keveslem az 500 Gigás HDD-t és helyette 2 db 1 Terásat rakatok bele, mert nekem inkább arra van szükségem. Ilyen szempontból viszont jó a legózott pc, mert tényleg azt kapod, amire szükséged van, és ha lehet, még olcsóbban kijössz pénzügyileg is.
 • B0nFire
  #49
  akkor te használsz xp-t vagy akármit, hidd el nem fog összeroppani tőle a ms :)
  De ettől függetlenül elég sok pénzügyi rekordot döntött mostanában a ms-t, igy azt hiszem jobban tudják, hogy mit csinálnak.
  – Én OEM Win7-et használok, és pont arról van szó, hogy azért használom ezt, mert én, az MS-sel ellentétben még egy dobozos árától is összeroppannék, és nem feltétlen akarom másfél év múlva megvenni az újat, vagy neadjisten upgrade-elni, amivel a mondókámat kezdtem alább! Nem az MS-t féltem én egy percig sem. Az pedig, hogy tudják, mit csinálnak, talán igaz, talán nem. Elvileg a Vista piacra dobása előtt is tudták, mit csinálnak, akkor sem dilettánsokkal dolgoztak, mégis buktak vele. Akkor.

  Mások meg egy évtizede harsogják, hogy az office-ban sincs semmi új és ők aztán nem váltanak, aztán az office divizió is évről évre brutális bevételeket csinál. – No, igen. Én meg az irodákban a mai napig nem nagyon találkoztam még a 2007-es office-szal sem, nem annyira anyagi, mint kényelmi megfontolásból. A nővérem jó néhány évig otthon is azt használta, mert 2003-as volt a munkahelyén és azzal volt megszokva. A ribbon-báron el volt teljesen tévedve. Persze ez csak Magyarország, az amerikai trendeket nem ismerem.

  "Egyébként ha már az újratelepités nehézségeit részletezed, akkor érdemes megemliteni hogy lesz pl. egy reset funkció benne, ami a win-t teljesen újrarakja, mig a telepitett programokat meghagyja igy nem kell újra mindent beállitani." – kivéve, ha azért kell a Wint újrarakni, mert mondjuk két program összeveszett egymással, vagy benyalt egy vírust, és bolondórát játszik, mert akkor xart sem ér az efféle reset. Amúgy ma is van a Win7-ben is biztonsági másolat és mentés, amit használtam is rendszeresen; kéthetente mentettem, hogy amikor majd összeomlik a rendszer (user error ellen nem véd!) és újra kell rakni, nem kell ezekkel a dolgokkal bajlódni. Hát, jelentem: a biztonsági mentés nem ér egy kalap xart sem. Nem tudta visszaállítani a működőképes állapotot, de amúgy jól elvolt, mert 15-20 Gigákat lefoglalt az egyik meghajtóról – potyára. Persze elvileg száz éve lehet Ghost-olni, meg partíciót tükrözni, meg kutyafüle, csak nem a magamfajta mezei halandónak. Én már az Actronis True Image-t is kipróbáltam, meg ezeket a Ghost programokat, és egyik sem volt képes működőképes rendszert varázsolni. A vége mindig a kézimunka lett, amit említettem.

  Nem hinném, hogy mindent vissza tud állítani működőképesen, elég, ha hiányzik, vagy sérült egy dll fájl, máris nem működik. Azt honnan fogja előszedni? Van olyan programom, hogy csak az eszköztár személyre szabása fél napomba telik. Azt hogy fogja a Windows telepítője helyreállítani? És mi van a programokkal, amelyeket aktiválni kell? Feltöri a Windows 8, vagy mi?
 • supi007
  #48
  Szerintem a brand gép és saját magad által összeállított gép vita egy hitvita.
  Egyik jó példa, hogy köztudottan a google is maga állította össze a gépeket és nem brand termékeket választott. A másik dolog pedig, hogy mindegyikhez tartozik számos pro és kontra is. A brand gépek vonalon természetesen nagyobb rendnek illene lenni, hiszen egy üzletág. Természetesnek vehető, hogy egy üzletágban "mindenki" az ág sikerességén dolgozik. Az egyes alkatrészek szintén üzletágnak minősülnek a gyártók oldalán. Gondolnám én, hogyha nekem lenne egy ilyen hardwaregyáram akkor én kire koncentrálnék jobban?! Ha nagy vagyok és sok erőforrással rendelkezem akkor a céges megrendelések a brand gyártáshoz éppen olyan fontosak, mint amikor alkatrészként értékesítem a végfelhasználónak. Na de mindegy mert nagyon eltérek a tárgytól...
  Szóval hitvita, mert olyan sok összetevőből állhat egy ilyen számítógép és olyan sok célú lehet a felhasználása, hogy nem lehet egyértelműen kijelenteni melyik megoldás a jobb.
 • paraszgyerek
  #47
  Érdekes, a Midori-ról nem írnak semmit ( http://www.sg.hu/cikkek/61219/a_midori_valthatja_le_a_windowst ) - tehát Midori tényleg nem Win8...

  Gyors boot - amelyik gépen már normálisan megy a win7 az már szinte biztos hogy tud sleep-elni és duplakattra felébredni 1-2 mp alatt...
 • A1274815
  #46
  "OK, rakj össze kézzel egy távolról hardveresen felügyelhető gépet"
  Tehát egy TPM-es alaplap.

  "pl. Tudjon pl olyat hogy bios szinten felismeri az ssd-t és aszerint indul újra."

  Bármely új alaplap megteszi, sőt van amin egy mini SSD is van Linux-szal, alapból a kényes műveletek megsegítésére.

  "TPM-ben tárolja a jelszavakat,"
  Ez TPM esetén alapszólgáltatás, csak a hozzátartozó softwarerel kell úgy beállítani, hogy ezt meg is csinálja.

  "a jelszókezelés szintén legyen központilag menedzselt (ne lehessen kizárni a céget a gépből)"

  TPM-hez adott software függvénye/beállítása ez is.

  "Tudjon hardveresen háttértárat pucolni."
  Low level formattal mit is akarsz csinálni? "Totális vírusírtást?" Amúgy kétlem, hogy ezt ne tudnád elérni funkcionalításban bármely OS használata esetén. Csak annyí a külömbség, hogy egy OS esetén válogathatsz, míg ez mint az elszabadúlt hidrogén bomba mindent letaról, esetleg azt is amit ne kéne. Tudom cégnél van "back up", de esetleg a vírusról is. Ennek igazából tényleg bizonyos márkásgépek esetén van jelentőségük, pl. régebbi(2006-os) IBM gépeken, ahol a restore particióról kellett bootolni a BIOS Setup eléréséhez is. De ott se mész vele sokra, ha nem éred el a BIOS-t bootnélkül.

  Amúgy ezeket otthoni felhasználok soha nemfogják használni ezért kár márkás gépet otthonra venni, kizárólag nagy cégeknél/múltiknál esetleg jól jön, de szerintem ott is inkább az OS központi managerhetőségét használják.
 • sanyicks
  #45
  és kis cégnél sem.
 • sanyicks
  #44
  "Tudjon pl olyat hogy bios szinten felismeri az ssd"

  ilyet minden modern lap tud, sőt még usb-s eszközöket is felismeri és használja ;)

  "TPM-ben tárolja a jelszavakat"
  ilyen modult is lehet rakni kb bármilyen lapba, az más kérdés hogy senki nem használja...

  "Tudjon hardveresen háttértárat pucolni."
  sok éve tud, ezt hívják low level formatnak :D nem legyalulni az egészet csak bizonyos dolgokat, meg a szoftver dolga, hardver erre nem kell...

  Na és ezeket is max cégnél használják, otthon semmi értelmük.
 • Kheller
  #43
  "Ha jól értesz hozzá, akkor akár felűről is megközelíthed."

  OK, rakj össze kézzel egy távolról hardveresen felügyelhető gépet pl. Tudjon pl olyat hogy bios szinten felismeri az ssd-t és aszerint indul újra. TPM-ben tárolja a jelszavakat, a jelszókezelés szintén legyen központilag menedzselt (ne lehessen kizárni a céget a gépből)
  Tudjon hardveresen háttértárat pucolni.

  "de kényelmet nem tudom értelmezni, hogy mit értesz alatta."

  Ezeket, meg az egyéséges hardvert, felügyelhetőséget stb.
 • Kheller
  #42
  ja support. Azért az sem csak duma. Cégnél HP kliens gépek vannak, néhány hónapja az egyikben megadta magát 2 év után az alaplap, napközben újraindult és többet nem indult. Telefon supportra, serial bediktál, másnap reggel 9-kor megjelenik egy jóember kezében egy ugyanolyan lappal, 10 perc után kicseréli, papir aláir és megy minden tovább. És ehhez nem vettünk semmi külön volume supportot vagy semmit, benne volt a gép árában 3 év on-site support. Ha egy ugyanolyan tudású gépet én rakok össze, akkor olcsóbb lett volna mondjuk 15 ezerrel, de nem lenne vpros, nem lehetne központilag felügyelni, 1 év gari lett volna rá (én hurcoljam be a céghez, aki majd megszakérti egy hónap alatt) és esélyem nem lett volna 2 év múlva ugyanolyan lapot szerezni bele. A másik lapra cserélés pedig okozhat némi problémát.
 • A1274815
  #41
  "Miben tér el?"
  Pl.: abban ha én rakom össze magamnak vagy másnak nem fogok valami vacak procihűtőt kiszemelni, abban.

  "Ha értesz hozzá, akkor megközelitheted egy márkás gép tudását,..."
  Ha jól értesz hozzá, akkor akár felűről is megközelíthed.

  "... de kényelmét, supportját soha nem éred el."
  Supportot elfogadom, de kényelmet nem tudom értelmezni, hogy mit értesz alatta.
 • Kheller
  #40
  "A kettő alapvatően eltér egymástól."

  Miben tér el? Aqua-ban ez egy előre összeállitott gép volt, de bármit változtathattam volna rajta, de ez nem igazán változtatott volna az összerakás minőségén.

  " mert megkötötte a szerződést valamely partenerrel és kész, nem vválogatnak ők ott össze semmit, csak a partnereket."

  Azért a lényeges dolgokat azért összeválogathatod, proci, ram, hdd, vpro támogatás stb.

  "Ha jól működik a gép minek játszak a firwarerel?"

  Gyártója válogatja. Asus és társai gyakran semmi értékelhetőt nem irnak, hogy mi változott adott bios verzióban igy egy nagy lutri. Ezzel szemben pl lenovo tételesen leirja az új feature-öket, javitásokat, új eszközök támogatását stb. Utolsó bios updatemben pl a restart ideje csökkent 5 mp-el, mert eddig ennyit várt, hogy leálljon a vinyó mielőtt újrainditani, most meg már érzékeli, hogy ssd van a gépben és nem vár semmit...
  Én továbbra is állitom, hogy nem egy ligában játszanak a komolyabb márkás gépek és a kézzel összerakott gépek. (azt mondjuk hozzá kell tenni, hogy én nem játszom, igy az ilyesmi nem érdekel)
  Ha értesz hozzá, akkor megközelitheted egy márkás gép tudását, de kényelmét, supportját soha nem éred el.