Digital Combat Series: World
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ha DCS-ben, akkor nézd meg a billentyűzet hozzárendelésedet, görgesd végig a Track IR oszlopot figyelve. Az update-ek elég nagy rendszerességgel át szokták rendezni (esetleg gyári defaultba visszaállítani) a billentyűzet kiosztást.
Ha a Track IR teszt képernyőn akkor próbálgasd az opciókat és tengelyeket kiiktatni, jobbat nem tudok...
Nincs olyan problémátok akinek TrackIr-e van, hogy elindul a TrackIr program és csak körbekörbe megy a "fejed" azt mutatja pedig semmit nem csinálsz?! 3 hete még jó volt, lehet valami Windows Update zavart be?
Köszi szépen!
M
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
Player: Marshal, 308 Marking mom's 180 for 8, angel 1.8 state 5.3
111, fly heading 116 for 1, QFE 29.93, runway 36, pattern altitude
Első sor: "Marshal"
Player (gondolom Te magad) bejelentkezik a Marshal-nak (ez az irányítás, aki a Marshal-nak ("Gyülekező"-nek) nevezett, leszállás előtti holding stackért felelős).
308 Marking mom's 180 for 8 = a 308-as jelenti, hogy a jelenlegi pozíciója az anyahajó ("Mom"😉 180-as irányszögén 8 mérföldre van épp, 1800 feeten (Angel = magasság ezer lábban kifejezve, angels 10 = 10000 feet),
state 5.3 = üzemanyag helyzet = 5300 fontnyi üzemanyag van még a gépen.
A válasz már nem jó, mert ez a szárazföldi leszállásokhoz szokásos standard válasz:
111 (111-esnek válasz): repülj 116°-os irányon tovább 1 mérföldet, a QFE (reptéri légnyomás a reptér szintjén) = 29.93. Ha ezt állítod be a magasságmérőd tekerőjével a kis ablakban, akkor földetéréskor 0 m-t mutat majd a mag. mérő.
Runway 36 = a használatos pálya a 36-os (azaz kb. 0 fokos, északi irányon fogsz földet érni majd).
Pattern altitude: iskolakör magasságára helyezkedj, ez DCS-ben ha jól tudom, általában 2500 feet.
Ez a válasz viszont szárazföldi reptér esetén általában kitesz a Final Approach Fix-re, azt hiszem 10 NM távolságra, ahonnan elkezdheted a final-t (végső megközelítés, süllyedés a küszöbig).
Azt értem, hogy nem működik a comm a hajóval de ettől függetlenül valaki elmagyarázhatná mit jelent az a két mondat, és ha van valami DCS által használt szakzsargonról leírás azt megköszönném. Mert ugyanez azért hasznos lehet légitankoláskor, reptér kommunikációnál miegymás. Legalább főbb vonalakban.
Mindenki úgy repül ahogy akar, saját döntés, ettől függetlenül amit leírtál az nem jó. Persze offline senkit sem érdekel, és valószínűleg működik is, de mondjuk ha egy olyan társaságba keveredsz aki ismeri a case I ott ez amit leírtál teljesen felborítja a hordozós "üzemet".
Ez a leírás elméletileg, amennyiben mindenki helyesen csinálja biztosítja hogy 43 másodpercenként leszálljon egy gép. Okkal van így kitalálva, az amcsiknak volt rá 70+ évük hogy tökéletesre csiszolják 😊
Hogy, hogyan is fog kinézni a rádiózás, arról egyébként Wags már csinált videót:
CASE I by Wags
Arról pedig, hogy hogyan is kéne kinézzen egy CASE I, egyáltalán mi az a hordozó és mit csinálnak körülötte a gépek, egy ex-navy pilcsi, meglehetősen hosszú 3 részes videósorozata:
Első rész
Második rész
Harmadik rész
Köszi a leírást, igen ezt nagyjából kihámoztam a videókból és chuck leírásából, kb. így is csinálom bár megmondom őszintén én nem készülök ennyire rá. Eleve a full flaps-nál annyira alacsony a sebesség hogy zavar, én half-on szoktam leszállni így 150 körül van a sebesség a 135 helyett. Trimmelni nem szoktam (tudom, hogy kéne), egyszerűen a kifutó végén tartom az E -t a sebességet 150 felett picivel, a legvégén pedig a drótkötelekre engedem gázzal az E. Egészen a legutolsó másodpercekig használom a botot és csak az effektív landolás előtt térek át a gázadással szintezésre. Biztos nem olyan szép, mint betrimmelve fix állásszöggel érkezni, de ahogy mondani szokás ha túlélted, a leszállás sikeres 😊
OLS-t nem használom egyszerűen azért, mert a CV1-es oculus rift-nek nem elég hozzá a felbontása, meg hát ott van amúgyis az ember orra előtt színes fényekkel meg az E bracketként is a lényeg.
Az angol megy, a szakmai zsargon nem annyira. Nézegettem a neten, de elég zavaros mert pl. amikor kérsz egy inboundot na ott elmond egy litániát benne az, hogy angel, amiről én azt olvastam hogy az a RAF nyelvhasználat, de akkor miért mondja az US carrier? Mondjuk így néz ki egy inbound üzenet F-18 case I instant mission, Caucasus:
Player: Marshal, 308 Marking mom's 180 for 8, angel 1.8 state 5.3
111, fly heading 116 for 1, QFE 29.93, runway 36, pattern altitude
Vagy navigációs segítségnél mi az, hogy Ship ADF.
Ilyesmikre lenne jó valami jó leírás, magyarázat hogy értse már az ember mit mondanak neki. Pl az inbound 2 sort magyarul kirészletezhetné valaki aki érti teljesen.
Boldog karit!
Utoljára szerkesztette: bunny, 2019.12.25. 13:22:06
Ka-50

\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"
Van ez a "ball" dolog ami az OLS (Optical Landing System a dekk bal oldalán, zöld lámpák, középen egy sárga ami ha túl alacsony vagy piros) ez legalább olyan fontos része a leszállásnak, mint az On Speed-re trimmelt gép. Akkor vagy jó helyen (függőleges tengely mentén), ha a ball a vízszintes zöld lámpák között van:
Egy jó kép, hogy mit is kéne látni:
Ezenkívül az ICLS (az ILS hordozós megfelelője) is tud segítség lenni, de azt jó időben pl nem is nagyon használják, azért van a ball.
Egy CASE I - jó idős nappali leszállás, nagyon nagy vonalakban úgy nézne ki, hogy:
- 800ft hordozó felett, balra 180° break - 300 csomóval 3g, 400 csomóval 4g stb. horog kint
- Akkor vagy jó helyen, ha a 180° után kb 1.2nm-re vagy a hordozótól 600ft-en
Itt a sebességed már 200 csomó körül van futót flaps kint
- On speed-re trimmeled a gépet és süllyedsz 600ft tartod a hordozó irányához képest 180° amíg a hordozó végét el nem hagyod
- Itt elkezded a bal kb 30°-os bedöntésű fordulót úgy, hogy közben a gép lassan elkezd süllyedni
- Ha jól csinálod, 90° 450ft-en vagy amikor a hordozó mögé kerülsz kb 0.7nm látod a ball-t
- Innen pedig egyértelmű
Ami segítség:
- belőni a hordozó TACAN-ját, így lesz távolság adatod
- Ha a TACAN az aktív a HSI-n akkor állítani egy CRS line-t a BRC-ra, ez a hordozó haladási iránya ( éjszaka CASE III a CRS line a final bearing-el - azaz a leszállófedélzet irányával azonos....)
- A hordozó mindig széllel szemben haladjon vagy ha nincs szél akkor legalább 25 csomóval, nincs olyan hogy kereszt szélben szállnak le, soha, egyáltalán semmikor!
Egyáltalán nem könnyű, rengeteget kell gyakorolni, de a sikerélmény se marad el.
Utoljára szerkesztette: Caterpillar, 2019.12.24. 09:06:54
ASRock H570 Phantom Gaming 4 \ i5-10600K \ 64gb DDR4 \RTX 3070
De tök jó lenne pl. érteni amit rádióznak, a rövidítéseket és szlenget.
Utoljára szerkesztette: bunny, 2019.12.23. 22:44:30
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
\"Az állatvédők azért vannak a szőrmebundák és nem a bőrkabátok ellen, mert könnyebb idős hölgyeket molesztálni, mint a Pokol Angyalait... \"
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.12.22. 08:12:13
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Az is lehet hogy vmi windows update miatt....
Mindenképp próbáld ki másik gépen is ha tudod.
GOOBY, pls
Ez a kék szar nagyon gáz.. Lehet ki kellene próbálnod valami haver gépén a cuccot. Ha ott is szar, akkor gar.
Most néztem, hogy 3.1-es az usb, átraktam 3.0-ba
Utoljára szerkesztette: Zpogi, 2019.12.20. 21:34:33
Igen, most az alaplapiba van dugva, meglátjuk, hogy így is elő jön-e újra.
Köszi a válaszokat Urak.
Utoljára szerkesztette: Zpogi, 2019.12.20. 21:17:59
Hasonló csík van nálam de nem kék hanem fekete és mindegyik oldalon látható ( a kijelző v lencse szélei, ez nem bug).
Utoljára szerkesztette: PhantomAss, 2019.12.20. 19:11:42
GOOBY, pls
Nekem akkor jön elő kis mértékben, ha a HMD-t nagyon felnyomom - nem tudom ezt máshogy mondani 😄 felteszem, elkezdem felnyomni a cuccot és közben lefelé nézek.
Utoljára szerkesztette: LeonSilver, 2019.12.20. 17:53:36
Némi vígasz:
Mivel ez prof termék így ha garanciális probléma van, akkor küldenek másikat és a hibás terméket ezután kell visszaküldeni. A szállítás oda is ingyenes, futár megy érte. A magyar hp oldalon van egy telefonszám, azt kell felhívni.
Mindjárt megnézem, hogy nálam mi a helyzet.
Másik gpu-val nem tudom kipróbálni, a grafikát vettem már lejjebb, de ha újra előjön még lejjebb veszem, hátha.
Illetve még annyi, hogy usb hub-ba volt dugva, most átdugtam, mondjuk a kék csík megmaradt így is.
Ilyesmi

Utoljára szerkesztette: Zpogi, 2019.12.20. 17:30:07
nálam nincs ilyen probléma
Alacsonyabb grafikával is csinálja? Másik gpu-val esetleg nem tudod kipróbálni?
GOOBY, pls
Ka-50
Beszereztem én és is egy Reverb-et arról a Holland oldalról amit linkeltetek.
Két gondom van vele
Alul egy kék csík látható a kijelzőnél, illetve már másodszor találkoztam olyan hibával, hogy ilyen vékony színes csíkok villódzanak a kijelzőn és csak a HMD újra csatlakoztatása oldja meg a problémát.
Ti is találkoztatok ilyen problémákkal?
Utoljára szerkesztette: Zpogi, 2019.12.20. 13:05:50
Utoljára szerkesztette: repvez, 2019.12.19. 19:23:10
Utoljára szerkesztette: sakkay, 2019.12.19. 09:20:47
Ha ilyesmit akarsz próbálgatni, keresd a VRS-es srácokat, ők szoktak ilyesmit gyakorolgatni.