36921
Nevada_900x350.jpg
Digital Combat Series: World

A DCS World megszületésével a DCS sorozat egyetlen közös magra építve, egy felületről lesz elérhető. Az eddig egyenként telepíthető DCS részek helyett egyetlen közös felületről lesz elérhető, így sokkal könnyebben lehet váltani az egyes kiegészítők között, egyszerűbb és könnyebb lesz a frissítés is. A DCS World folyamatos frissítésekkel, a grafikus rendszer, az AI egységek, AI logika, effektek, stb. együtt fejlődik. Minden ami a szimuláción kívüli repülhető gép, térkép vagy más fizetős tartalom. A jelenlegi DCS World még béta verziós, nem végleges. Az első kiadás ingyen tartalmazza a Flaming Cliffs 2-ből származó repülhető Szuhoj Szu-25T Frogfoot típust.(THX by Sanyo)

*-------*

Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.

Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.

HUNAF nyílt facebook csoport KATT IDE!

DCS OFFICIAL fórum KATT IDE!

A DCS HuNAF weoldala KATT IDE!

Szimulátor történelem KATT IDE!
  • sakkay
    még én is láttam ilyet, de nem használatban. Csak rémlik.
  • LeonSilver
    Lövészetet simán. 1985-ben, igen :) 85-ben a kupolanyulak (BMP törönylövészek) már egyfajta szimulátorban gyakorolhattak.
    Egy BMP torony volt átalakítva úgy, hogy a célzóműszerben egy c64 által kreált kép volt, és a Maljutkával így lőttek. Tök állat volt!
  • sakkay
    Igen, már közeledik az álláspontunk. Szóval érdeklődéssel nézem ezeket a dolgokat, főleg, hogy megjött a VR, de ami szerintem már tényleg hasznos az az a szint amiben a videóban is volt-amit beraktam. Az viszont már tényleg! komoly taktikai és specharcos gyakorlásra is lehetőséget ad. Amikor azt látom, hogy ülnek a monitorok előtt bill. egér kombóval, az egy más szint. Power poit+. Csak jó marketing is egyben. Még egy dolgot tudok esetleg elképzelni-komolyan mondom-hogy az fps-en felnőtt fiatalokkal, esetleg így hozzák közelebb a valóságot-lévén nincs + élet, meg az kevés, ha folyamatosan ugrálsz. De kb. ennyi. Amit múltkor láttam, hogy a pilóta repül, a JTAC meg ugyanabban a vr térben célt mond'-na az megint egy más téma ugye. Talán ezek a fejlesztett cuccok, a videó(vetített film-éles fegyver) lövészetet váltják le hamar, biztos hallottál már ilyesmiről.
  • Solt
    Őőő... tekintettel arra, hogy a valóságban is a repülés a legbonyolultabb... :))

Részemről a VBS emlegetése az alábbi mondatod, de annak is az utolsó bekezdése miatt történt,

Egyszerű példa:olyat már halottam, hogy pilóták használják már már gyakorlásra-vagy vetik össze komolyan a szimulátorokat a valósággal, legyen az a BMS falcon vagy a DCS, esetleg még egy-egy szegmensét is tudják gyakorolni a repülésnek, de pl. ugyanez az ARMÁ-ban elképzelhetetlen.

Ilyen összevetést akkor tudnánk tenni, ha a VBS publikus lenne... akkor látnánk, hogy abban amiben használják mire képes és miképpen viszonyul a valósághoz. Nyilván a katonák képzésében jóval kisebb szerep jut a a szimulátoroknak, mivel olcsóbb és alaposabb tudást ad a valóságban begyakorolni a dolgokat, de valamiért megvette 50 ország hadserege, tehát találtak neki olyan területet ahol hatékonyabb és olcsóbb mint a "valóság".

Egyébként a hozott példád rendszeres az autószimulátorok esetén... sok hivatásos pilóta használja a publikusan elérhető autószimulátorokat tréningezésre, pályatanulásra.
  • sakkay

Warthog joy van benne??? Az. Mikori lehet ez a szimulátor? Nagyon ocsmány.
    Utoljára szerkesztette: sakkay, 2019.01.08. 18:46:23
  • sakkay
    Nagyon régen nyomtam vele:))
  • gantus68
    HUNAF multi map-okra be tudná vki tenni az C-101EB helyett a CC-t. Előre is köszi.
  • sakkay
    Hát az, hogy a mai rep szimulátorok teljesen más kategória mint minden egyéb játék, beleértve az ARMA szerű "katonai" szimulátorokat is. Értem ezalatt azt, hogy sokkal több minden van szimulálva és törekednek a valóság ábrázolására,+ kurva sok tanulást igényel. Mindemellett attól persze még játék. Aztán előjött az, hogy de bizony az ARMA (akármivel) is hasonlóan lehet gyakorolni és oktatni-na ezzel már nem értettem egyet, lévén hogy nem gépről van szó,(mint a repszimeknél) hanem a legkisebb alapegység az emberi test, akkor ez már eleve sok mindenben behatárol, illetve csak maximum pár rész oktatásának lehetőségét engedi meg
  • Solt
    Mi volt az alap felvetés? Én elvesztettem a fonalat...
  • GaBika6
    https://www.gog.com/game/comanche_vs_hokum?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_term=ROIHUNTER&utm_campaign=RH_STA_PRO_RO%2FBG%2FHU_080119_MPA_DPA_WeeklySales--RH_STA_PRO_RO%2FBG%2FHU_080119_MPA_DPA_WeeklySales-+int_gaming&utm_content=at1%2118259728&utm_id=at1%2118259728&fbclid=IwAR289bVn7JS_S2i0pi4i5u3ck5IKQuABcWauWQwQtSrWWi3gB7ePF-RNod0

Bocsi mobilról szar netezni... Hátha érdekel valakit ez a játék...
    Utoljára szerkesztette: GaBika6, 2019.01.08. 16:33:22
  • GaBika6
    De a DCS akkor is egy játék... Van jó szimulátor és kell is, de nem szobapilótáknak, hanem képzésre. Ez nekünk hobby. Legalábbis nekem, mert csak akor fogok tudni repülni ha jönnek az ufo-k és megyünk Will Smith-el harcoskodni. Ede miatt senki nem lesz képzett pilóta... Tanulgatni jó, meg szórakozni. Én így gondoltam, amit írtam. Szimulálni sokmindent lehet, reflexet fejleszteni, stb...
  • Roodie76
    Jááj, akkor ezt benéztem... rákoncentráltam a vörös posztóra :-D
  • sakkay
    Igen arra jó, csak nem az volt az alapfelvetés.
  • Roodie76
    Azt nem érted ezek alapján, hogy nem GYAKORLÁSRA használják, hanem az elméleti oktatás részeként. Ééérted, amit 10 éve még egy vizuál tábla előtt nyomott egy kiöregedett altiszt, esetleg diavetítővel, azt most megmutatják szimulációban, AZTÁN mennek gyakorlatra :-)
  • sakkay
    Az elején amit írsz: "Sokkal érthetőbb, élhetőbb például harckocsizók és gyalogság közötti műveletek összehangolását így megmutatni, vagy éppen a tűztámogatás kérését, kommunikációt, objektumok örzését, vagy éppen őrzött objektumok elfoglalását. Hangúlyozottan az elméletét, hogy aztán a gyakorlatok során mindenki könnyebben megtalálja a helyét"
    ezt próbálom magyarázni már több oldalon keresztül, és pont onnantól tér el, hogy amit a rep szimulátorban már lehet gyakorolni, szinte a harc minden formáját, azt a valós gyalogsági FPS szerű kiképzési progikban nem. Gyalogos harcosként, nem! Leírtam már innen-onnan, többet nem fogom. Lehet ha pontosabban fogalmaznék és 2 oldalt leírnék érthetőbb lenne-de erre nem vagyok hajlandó.
  • sakkay
    ja bocs
  • molnibalage83
    US Marine Corps is, akikre azért nem jellemző a felesleges dolgok beszerzése és erőltetése :-)

Hujjujjjj. Csak 5 betű. F-35B. És annak minden folyománya.

De ettől még egyébként igazad van. Régen csak a repülőgépeknek volt szimulátora, most már ennek is. Ez azért van, mert fajlagosan olcsóbb lett a szimulálás.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.01.08. 14:27:36
  • Roodie76
    Picit beleszólok - úgy látom, azt gondoljátok, hogy ez a hagyományos képzés helyett van, azt pótolná, mármint a VBS és a hasonló rendszerek. Közben az a helyzet, hogy ez inkább digitális, interaktív oktató eszköz, ami esetenként a diavetítős, táblára rajzolós elméleti oktatást segít vizualizálni.

Sokkal érthetőbb, élhetőbb például harckocsizók és gyalogság közötti műveletek összehangolását így megmutatni, vagy éppen a tűztámogatás kérését, kommunikációt, objektumok örzését, vagy éppen őrzött objektumok elfoglalását. Hangúlyozottan az elméletét, hogy aztán a gyakorlatok során mindenki könnyebben megtalálja a helyét.

Azt se felejtsd el, hogy pl.a VBS2 támogatja valós topológiai adatok, térképek, objektumok importálását. Szóval van létjogosultsága, tényleg nem véletlen, hogy használják, például a US Marine Corps is, akikre azért nem jellemző a felesleges dolgok beszerzése és erőltetése :-)
  • Paladin
    Így van, a questnek nyilvánvalóan elsődleges, másodlagos, és harmadlagos célja eladásokal pénzt szerezni :) Pontosan azzal, hogy terméket ad annak a tömegnek is, ahogy mondod.
    Az egy bónusz, hogy lesz egy ilyen hatása is.
    Utoljára szerkesztette: Paladin, 2019.01.08. 14:06:18
  • wolfhgb
    Ahogy a microsoft sem az xbox al csinál tábort a winfosanak. :) uj piacot nyit a tomegeknek, akik nem akarnak bajlodni a komponensekkel es szoftverekkel.
    Utoljára szerkesztette: wolfhgb, 2019.01.08. 14:02:44
  • wolfhgb
    ilyen esetekben sztem mindig a tobbsegrol beszel az ember, egyertelmű, h nem lehet teljességgel kezelni, a gyartók is igy gondolkodnak, nem az elenyesző kissebbsegre apellálnak. ezert nem az a gyártok célja a quest el, h a rift nek csináljanak vele tábort.
    Utoljára szerkesztette: wolfhgb, 2019.01.08. 13:59:13
  • Paladin
    Lesz olyan is. A többség méghozzá. De az össz userszám minél nagyobb, az a kisebbség, aki "felfelé" lép tovább, az is több lesz.
  • wolfhgb
    az majd megveszi a quest 2 ot. Aki konzolt vesz, azert veszi, mert nem akar a pc vel bajlodni, nem ért hozzá és csak játszani akar.
    Utoljára szerkesztette: wolfhgb, 2019.01.08. 13:53:57
  • Paladin
    A quest kb az a riftnek szerintem, mint a konzol a pc-nek. Van akinek elég, és megmarad rajta, ha azzal kezdte, van aki rájön, hogy érdekli annyira, hogy "upgradeljen". Arról nem is beszélve, ha elterjedtebb általa a VR, könnyebben találkozik vele a potenciális érdeklődő, és terjed a kór ;)
  • wolfhgb
    hat, a quest el nem tudom h epít ki a rift nek tomegbázist, kétlem, h fel millás gépet venne bármelyik quest es maganak a rift 2 miatt, pont ezt a réteget célozza a quest, akinek nincs fél millás gépe, vagy nem ért a pc hez és nem bajlodik ezert vele.
  • Lysandus
    Ööö... Kedves kolléga én is emellett érvelek, lehet, hogy néha nem túl jól, de ne rám lőj ebben a kérdésben! :-D
  • LeonSilver
    A jól összeszokott csapat kint a szöcskén fog kialakulni és nem a VR szobában.
  • sakkay
    Csak nem akarjátok megérteni, hogy az ember a testével harcol, minden más abból következik. Míg egy pilótára-igen hat a g erő és brutál fontos a tűrése is-minden mást begyakorolhat szimulátorban. Tudomásom szerint a katonai pilóta képzés nyugaton 51-49 % arányú a valós és szimulációs képzés tekintetében. Azt viszont biztosan tudom, hogy a magyar és az európai elit katonai és rendőri egységek alapképzésénel ez az arány 100-0 %. Ez talán el is dönt sok mindent a vitában. Ezek még kiforratlan dolgok, az egyéni harcos szinten(az egyéni harcosban benne van a kiscsoportos harcászat is) és a szerintem már tényleg valamit érő dolog, amit alább beraktam videót.
  • sakkay
    Szerintem is.
  • molnibalage83
    Ez sokkal jobb first look videó, mint a későbbi. Az 5. perc táján levő kabinzörej és rezgés valami befosatós. Ilyet még nem basztam, tényleg olyan, mint kabin felvételek, nem steril környezet.

A többi részét majd meglátjuk. A jester AI számára voice command jópofa lehet single-ben, amikor szóban utasítod őt is. Ha lesz DCS modul, amit megveszek csak azért, hogy fun repkedjek vele és néha játsszak, akkor ez az lesz. Meg az F-16C, mert azt legalább nem kell 0-ról tanulni. :)
  • Lysandus
    De egyébként ugyanez igaz a fotel és igazi pilótákra is. Még régen volt egy dokusorozat valamelyik csatornán a kanadai kiképzésről. Ott az egyik növendéket azért kellett kirúgni, mert nem volt hajlandó 3G-nél többet húzni a botba. Senki nem értette, hogy mi a gond vele, megvolt a kellő agresszivitása (csatár volt egy hokicsapatban, belemenős volt), jól tanult, de a dogfight kiképzésen egyszerűen nem húzott bele 3G-nél többet a botba. Ezért kénytelenek voltak megválni tőle.

Na most mi a fotelben nem tudjuk elképzelni, hogy milyen az, amikor rászakad az emberre 9G. Lehet, hogy ha tudnám, én is inkább hanyagolnám. (De szerencsére nem tudom, így vidáman repkedek online nagy arccal. :-D.) Viszont valós harci helyzetben meg az dönti el az összecsapás kimenetelét (nagy szavakkal: dönt életről vagy halálról), hogy ki húz többet a botba.
  • repvez
    igen lehet másról beszélünk , de ez is hozzátartozik az egyén fejlődéséhez mint a testi gyakorlás.
    Mert hiába lesz egy rambo a faszi, hogy kibírja hetekig evés ivás nélkül,meg lefutja a félmaratont málhával, ha fingja sincs arról, hogyan mozogjon csapatba vagy mire figyeljen.

ÉS lefogadom nagyobb az esély a tűlelésre ha egy jól összeszokott csapat megy be egy területre mint ugyan annyi jól fizikailag tréningelt de semmi taktikai rálátása nincs és csak mennek a saját fejük után.
    ÉS van rálátásom mindegyikre személyesen is.

VR-hez: Amit én próbáltam eddig azzal egyik sem volt kényelmes szemüveggel, vagy nem fért bele, vagy nekinyomta a szememnek a szemüveget és emiatt az orrnyerget is nyomta, a lencse is becsillanhat a kijelzőtől. igen lehet bele készíttetni lencsét kb ugyan annyiért mint egy sima szemüveget, de az is növeli a távolságot a szem és a lencsék között ami a FOV-ot is csökkenti. A fülnél is nyomhatja a pánt a szemüveg szárát.
    Tehát árnövelő és macera szemüveggel a használata a beépített dioptria állítás nem minden eshetőségre vagy nem szemenkénti állításra ad lehetőséget.
  • LeonSilver
    Úúúú, hányszor voltam úgy, amikor megkerülő osztagot csináltunk vagy csak a sima túlélésit és túl voltunk a 40-50 km-en, hogy a faszom és nem megyek tovább... jön hátul a csepel, összeszedi a félholtakat oszt' jó napot.. aztán az ember csak megy tovább, fásultan, azt sem érzni, hogy fáj.. csak ne álljon meg, ne üljön le, mert aztán felállni a legnehezebb :D Vagy amikor -27 fok volt télen itt, Szombathelyen (85-ben ha jól emlékszem az évszámra).. két nap a szöcskén - fagyási sérülésekkel.
  • Paladin
    A rift CV1 egyidőben jelent meg kb a vive-val. A hivatalos release date szerint egy héttel korábban ;)
  • sakkay
    Pontosan. Elit válogatókon, mindig van pár-amúgy kiváló jelölt- akik azért esnek ki, mert egyszerűen marad bennük némi dörej iszony, ami a nyomás hatására még rosszabb lesz és belerántanak sütéskor. Aki pl. kiváló air softos, nem is tudja mi ez a jelenség, meg az, hogy a fegyver bizony mozog, ha elsütöd'. Az, hogy "be kell fogni a fegyvert" akkor jön ki csak igazán, ha igazi karabéllyal lösz, hiába vagy taktikai betyár amúgy Ezek alap dolgok, de fontos-nem lehet vr-ben szimulálni, csak max abban amit linkeltem.
    Utoljára szerkesztette: sakkay, 2019.01.08. 12:47:41
  • Lysandus
    Pontosan. Én még emlékszem rá, hogy milyen volt három napot alvás nélkül gyalogolni 40 kiló felszereléssel a fagyos sárban, lényegében alvás nélkül. Leírhatatlan, annak, aki nem csinált ilyet. Csak érzékeltetni lehet legfeljebb. Az első nap egyszerűen csak iszonyatosan elfáradsz. De a második napra egy ilyen furcsa félálomszerű, katatón állapotba kerül az ember, csak arra figyel, hogy az egyik lábát képes legyen a másik lába elé rakni. Ilyenkor azt se veszi észre elsőre, hogy lőnek rá, nemhogy célzott lövést adjon le 300 méterre. Ilyenkor egy dolog segít: az izommemória. Ez pedig nem megy máshogy, mint a fizikai kiképzéssel, ha beleverik. Hogy gondolkodás nélkül cselekedjen, mert abba kimerült állapotban gondolkozni nem fog tudni a nyomorult.
  • sakkay
    Arról nem beszélve, hogy nem lepődnék meg azon, ha leginkább a gépjármű parancsnokok és személyzetre van belőve, az egyéni harcosok meg "szórakoznak" próbálnak csapatban maradni, meg élethűséget alájátszani a személyzetnek. Kb mint bármely fps játékban. Ellenben ha gépe szimulációja jó-tadam-már van is értelme. Mert ott sem kell a test.
    Utoljára szerkesztette: sakkay, 2019.01.08. 12:36:40
  • sakkay
    Megint mondom, másról beszélünk. Ezekkel nem az egyéni harcos képzettségét lehet növelni, hanem nagyobb rálátása lesz a dolgokra, és esetleg összefüggéseiben látja a témát. De, hogy visszatérjek az eredeti felvetésemre. Egy repszimulátorban lehet gyakorolni akár komolyabb egyéni pilóta rész feladatokat is, míg az arma akármilyen hiper verziójával sem lesz az egyéni harcos jobb a célfelderítés azonosítás, a fegyver használata, vagy a csapaton belüli mozgásban jobb. Mert nem gép! Míg a szimulátor a gépet szimulálja amiben vagy. A test nem kell.
  • LeonSilver
    Lehet itt bármit linkelgetni gyerekek. Taktikát begyakorolni jó. Helységharcot fasza! Ha megvan egy adott épület alaprajza, márpedig ha kell, akkor megszerzik, begyakorolni, hogy ki-merre, fasza. És ennyi. Az emberi viselkedést, a reakciókat nem tudod pontosan soha szimulálni. Minden ember máshogy reagál különböző dolgokra. Nem tudod szimulálni azt, ha már 40-60 km-t gyalogoltál, a kapca összegyűrődött a surranóban, fáj a lábad és mindened, de menned kell. És a harcot sem lehet szimulálni. Hába élethű meg 3d meg akármi "csak" szimuláció és máshogy fogsz dönteni akkor, ha tudod - éles helyzetben egy lövés és kampó. Persze lehet ezzel vitatkozni, csak felesleges :p Aki meg nem volt katona (ja, és nem szakács vagy írnok... :D ), az meg hogyan alkot erről véleményt? ;)
  • repvez
    DE , pont igy marad meg jobban mert visuálisan sokkal jobban megmarad , mint egy táblán vagy videon nézed, vagy akár mégha kint terepen is vagy, mert itt olyan nézőpontből is meg tudja mutatni a dolgokat amit a valóságban nem és vagy el tudja képzelni az egyén, hogy mit akar az oktató kihozni belöle vagy nem.
    Látja, hogy egy szakaszban épületharcászatnál kinek merre van a figyelési területe és vizuálisan meg is tudják jeleniteni, hogy hogyan lesz körkörös védelem .
    Vagy egy bekeritésnél , hogy tudják kiiktatni a tüzfészket stb..
    VBS video vége felé