23835
  • traktorista
    Akkor az ültetett fenyők soha nem érik el a 35 méteres hosszt? A skandináv pályán az erdőkben sok ilyen nagy fa van, azok érik a legtöbb pénzt.
  • Sysfox
    És még egy kérdés:

A tehénfarm mellett van egy lerakóhely (nem a siló, hanem a trágyatöltő mellett balra a pajták (vagy mik azok) felé), oda mit kell tenni?

Ha odamegyek, azt írja ki, hogy "töltési szint 0%"
  • Sysfox
    Egyébként erről beszélek, mert van több fajta és színű Dominator...

• Sysfox
    Hatalmas videó!

Pár dolog eszembe jutott erről...

Én falun születtem, és gyerekkoromban (lehetettem 10-12 éves) minden nyáron a szántóföld mellett üldögéltünk naphosszat és néztük az aratást. Fogalmam sincs, miért vonzott akkor, de ez a mai napig megmaradt bennem. Mit meg nem adtam volna, ha egyszer, akár egyetlen egyszer beülhetek egy kombájnba! Aztán egyszer teljesült a vágyam, egy ismerős melós vitt egy fordulót aratás közben, teljesen odáig voltam az örömtől! Mára már felnőttem, de ez a vágyakozás teljesen megmaradt, csak most már nem utasként, hanem sofőrként szeretném kipróbálni, milyen is egy igazi aratás!

A videóban egyébként szerepel a kedvencem a Claas Dominator kombájn, szerintem nagyon szép, gyerekként is ez volt a kedvencem. A helyi TSZ-nek hasonló gépei voltak, például Rába Steiger (a duplakerekű volt az igazi!), Forschritt E-516 kombájn, IFA teherkocsik, és akkortájt vettek két John Deere aratót, akkor ezek újdonságok voltak (vajon volt akkor már közbeszerzés? :D).

A videót elnézve egyébként az jutott eszembe, hogy hihetetlen, mennyire innovatívak ezek a gépek, mennyire jól ki vannak találva, szemet gyönyörködtető nézni őket munka közben.
    Utoljára szerkesztette: Sysfox, 2014.11.25. 12:34:15
  • Sysfox
    Belevágtam a szarvasmarha bízniszbe...

Vettem 4 darabot, azért csak ennyit, mert egyrészt tesztelni elég ennyi is egyelőre, másrészt pedig, rájöttem, hogy "gépileg" nem vagyok elég képzett (ideológiailag talán igen :D) , további beruházások szükségesek. Mindenesetre azért beruháztam a fű betakarításához szükséges gépekbe, vettem szénaforgatót, rendsorolót, fűnyírót és egy takarmányszállító pótkocsit.

Ezzel elértem, hogy a lekaszált fűvel tudom etetni az állatokat, most 35% a termelékenység, de még nem tettem alájuk szalmát. Közben a fű egy részét betettem a silóba, hogy erjedjen.

Tehát, ha jól értem:

1. A kevert táp 3 dologból tevődik össze: széna (bála), szalma (bála) és erjesztett valami (ez lehet kukoricasiló, búza, fű, akármi). Ez eddig oké?
    2. Mi értelme van a szénaforgatónak? Bálát tudok szárítás, forgatás nélkül is csinálni a fűből, igaz? Vagy nem?

Köszi.
  • endy papp
    Köszönjük
    Jó volt valós környezetükben viszontlátni ezeket a gépeket.
    Nagyon klafa összeállítás volt.
    Azért megállapíthatjuk a burgonya szedő menet közbe is tud üríteni,kivéve a játékban...
    Mindig át kell üljek hogy ki tudjam üríteni.
    Na de talán javítják majd.
    Persze ettől függetlenül is jó a játék,többek között az is tetszik hogy végre van fizikája ,súlya a gépeknek.
    No meg még sok minden.
    Tudom hibája is van bőven (remélem a legtöbbet javítják hamarosan)de szerintem ettől függetlenül simán játszható és vállalható.
    Természetesen sokat dob az ügyes modderek munkái is ,nélkülük azért picit el lennénk veszve.
  • dimre
    Ezt most találtam, a valóság szűk tíz percben, márkabemutatók, gépek munka közben.
  • gottiszabo
    Olvastam a leírását közben. Ahogy értelmezem ugyan azt a célt szolgálja mint a megérett siló. Fantasztikus, ki is fogom próbálni. :) Köszi azért a választ!
  • endy papp
    Bocs nagy valószínűséggel én írtam anno még az elején.
    Az első hirtelen felindulásomba pár óra játék után,picit balga módon a szalmát akartam becsomagolni,de azt természetesen nem engedi,csak a szénát.
    Hamar rájöttem csak később nem került szóba .
    Egyértelműen működik és ezután egyből mehet a keverőbe mint siló.
    Nem kell várni míg megerjed.
    Persze eléggé gépigényes és babra munka, míg addig eljut ,de van ilyen lehetőség is,aki szeretné használhatja.
  • endy papp
    Korábban már volt szó róla hogy mennyi idő alatt és mennyit nőnek a fák amit magunk ültetünk.
    Foglalkoztatott a kérdés (főleg mikor láttam hogy 2 nap után sem nőtt 1 centit sem
    Valahogy ott mindig elfogyott a kitartásom,de nem adtam fel...
    Így aztán a végére jártam a dolognak ,esetleg ha valaki ebben gondolkodik segítség lehet számára az információ.
    A növekedés négy szakaszból áll,2 és 1/2 nap alatt éri el az elsőt,amikor is 6.25 méteresre nő,majd ezt követi még 3 szakasz.
    10 nap alatt éri el a végleges hosszt és ez után már NEM nő tovább,+ akárhány nap múlva sem.
    Ekkor 25 méteresek,az összes egyformán ekkorára nő.
    Amit a mapon találunk alapból fákat azok változó méretűek,ha kivágjuk nem nőnek újra ültetni kell helyettük,vagy vásárolni és letenni de ez költségesebb igaz gyorsabb (egyszerűbb)megoldás.
    Azok a fák a mapon amelyek a leglombosabbak és ránézésre a legmagasabbak elérhetik a 35 méteres hosszt.
    Értelem szerűen a rövidebbek ennél kevesebbek és változó hosszal rendelkeznek.
    Röviden ennyi lenne.
  • gottiszabo
    Üdv kollégák!
    Itt a fórumon olvastam korábban, hogy a bálacsomagoló gép nem működik? Valaki használta már?
  • sly78
    thx
  • endy papp
    Köszi, tudom láttam már ,de ezt meghagyom a moddereknek,nincs időm ilyenekkel vacakolni.
    No meg annyira nem vagyok profi ezekben.
    Mellesleg már van olyan mod map amiben beef is van nem csak röfi....
    De nincs kedvem egyenlőre elölről kezdeni a mapot.

Más: ,a fákkal kapcsolatos.
    Aki szeretné hogy elszáradjanak a fenyői egy idő után,már erre is van mod.
    Elhelyezhető száraz fák amik megfertőzik a többit ,de persze fokozatosan ,hogy legyen idő a rosszakat kivágni.
    Damaged wood v1.0 placeable
    Ja igen és már ültethetünk itt is cseresznye ,szilva narancs és körte fát van eper üveg ház is hozzá,ha valaki plusz elfoglaltságra vágyik.
    Gyümölcs fák ültethetők.

• TerDev
    nekem nem hiányzik a víz mód. nekünk igazából van 200+ marha (nem tudom pontosan) és önitató van, meg kút.
    Utoljára szerkesztette: TerDev, 2014.11.24. 15:19:26
  • jocking
    Méhészet, napelem, szélerőmű...
  • dimre
    Annyit hozzátennék ha térképen van víz mod, akkor az állatok 100% felett teljesítenek.
    Itt van minden egy helyen ami kell (már a röfiket is be lehet szerkeszteni a térképre): MODOK
  • Sysfox

Köszi, ez elég jó összefoglaló volt! Ezzel eddig tényleg nem foglalkoztam, de ami késik, nem múlik! :)
  • endy papp
    Etetheted őket a kevert tápon kívül bármivel de soha nem lesz 100%-os a termelékenység,ez már a 2013-nál is így volt .
    Épp hogy ez a leghatékonyabb a kevert táp etetés.
    A bárányoknál is ha van disznó vagy beef azoknál is sőt tovább megyek,a legtöbb állatnál,na persze vannak kivételek ,de ezt hagyjuk mert a 2015-ben még olyanok nincsenek ,mint anno a 2013-nál.
    A szalma a gané miatt kell azt nem eszik meg(a valóságban sem) csak a füvet vagy a szénát.
  • endy papp
    Bocsi de kell neki jó pár mondat,mert ha eddig nem foglalkoztál vele muszáj lesz részletesen leírnom.
    Na kezdjük az elején....
    Veszel tehenet,annyit amennyit csak akarsz(remélem ez nem okoz gondot hol és hogyan......)
    Itatni nem kell,az alap mapban sajna nincs ilyen lehetőség ,de nem fognak szomjan halni,sem a tehenek sem a bárányok sem a tyúkokazt a készítők tudnák megmondani miért is???,,a módmapok némelyikében már van víz mód így akkor kell nekik az is hogy a 100%-os termelékenységet el tudd érni
    Legelőször is dobsz alájuk szalmát ,ebből lesz a szerves trágya és így már termelnek tejet de KEVESET,vagyis a termelékenység ,csak olyan 10%.
    Hogy ezt bálaként vagy szórtan teszed alájuk rád van bízva,a bálás megoldáshoz kell egy mod mert különben csak ott lesz a bála de nem ér semmit.
    A szalma szállító póttal meg odaállsz a vályúhoz ahol engedi leöntöd .
    Fűvel silóval is etetheted őket de a termelékenység nem fogja elérni a 100%-ot soha.
    Ezért kell a következőket tenned.
    Ha nincs keverő géped ,ez olyan elhelyezhető objektum amit bárhova lerakhatsz a térképen itt a link
    Misch Station és a manuális tejleadás objektumai.stb.
    akkor keverő kocsi kell ezt találsz alapból a játékban de jobbak(modok) vannak fenn a a különböző letöltő oldalakon.
    Nos mind egy melyiket használod öntesz beléjük füvet, szalmát, silót amit előtte erjesztettél vagy lesilózott kukoricából vagy fűből.
    Ezek keverékéből lesz a kevert táp és ezzel eteted őket,természetesen figyelni kell, főleg ha sok tehened van mert elfogy a szalma is alóluk és a kevert táp is.
    Éhen nem fognak halni csak kevesebb tejet adnak .
    Ha nem kevert táppal eteted őket soha nem lesz a termelékenységük 100% így nem is adnak max hozamot tejből,a szalma hiánya is ront az értéken .
    Ha keverő kocsiban kevered a tápot akkor figyelj a keverési arányokra amit bal felül a segítség skálája mutat is,hogy miből mennyi kell.
    A keverő kocsiba bála szalmát és szénát is rakhatsz,attól függ milyen kör vagy kocka 1-1- kell bele és siló,igazából ezt a bálás megoldást már rég nem használom mióta van Misch station,így pontosan már nem emlékszem melyik bálából mennyi kell a rendes keverési arány hoz.
    De úgy is rájössz az elején mert mint írtam is írja a keverőkocsi mennyi kell miből.
    Még annyit a keverő kocsiba a bálákat felülről tudod beledobni a silót meg az elején levő cső fogja felszippantani,de ha ömlesztett füvet és szalmát használsz akkor azt is feltudod szipkázni de mindig figyelj a keverési arányra mert ha valamiből több van nem kevert táp lesz,persze ezt is nekik adhatod de nem lesz tőle 100% termelékenység.
    Mint korábbi hsz-ban írtam, le is adhatod manuálisan a tejet de ehhez kelleni fognak a linkelt oldalról modok,vagy megvárod a 24-00 és automatikusan megkapod a tej árát.
    A tejet 1/4 óránként adja hozzá a meglévőhöz a játék ezt a pda-ban megtudod nézni hogy is áll , a termelékenységet és miből mennyi van azt is nyomon tudod követni.
    Remélem elég érthető voltam.
    Ha bármi kérdés van nem világos valami,csak szólj.

• sly78
    de akkor csak egyfélével etetted őket, nem? az meg nem túl hatékony. én azért pakolok nekik szalmát, keveréket kapnak, 100%-on termelnek. 100 tehén van, 53000 Euró körül hoznak naponta.
  • Sysfox
    Gondolom az üvegházak és a méhészet.
  • Sysfox
    Ez a tehenészet mindig is egy fekete folt volt nálam, soha nem foglalkoztam vele. Leírnád pár mondatban, hogyan zajlik? Ehhez kell a keverőkocsi? Mit teszel bele? Mivel?

Mi történik akkor, ha nem etetem őket? Éhen halnak vagy csak nem adnak tejet?
  • endy papp
    A 2013-nál 40000 literes póttal etettem őket (persze lehetett volna nagyobbal is de abban a mapban azzal lehetett jól elférni)
    2 óránként fogyott el ez a mennyiség ,gondolom itt is hasonló az étvágyuk.
    Szerintem simán vállalható.....
  • sly78
    2000 tehenet mennyi időnként kell etetni? nem vesz ez el minden időt?
  • sly78
    "lerakott egyéb termelő épületek"

ezek mik?
  • endy papp
    Nyilván nem mind egy mennyi tehenet tartasz,venni kell legalább 2000 azt dől a lóvé....
    Nekem még csak 500 van de így sem panaszkodom.
    2 óránként adnak 30000 litert amit ha leadsz 47 ezer euró.
    Na már most ha 4x ennyi tehén van akkor 2 óránként nyilván 4x ennyit liter és euró ,vagyis 2 óránként kb.200000 euró.
    Szerintem nem oly rossz, főleg ha 1 napra azaz,24 órára kiszámolom.....
    Természetesen nem kis pénz ennyit megvenni ,no de számoljon mindenki utána mennyi idő alatt is térült meg a befektetés.
    Én a 2013-nál sem tartottam kevesebbet,így mindig meg volt a "mellékes" kereset.
    Utoljára szerkesztette: endy papp, 2014.11.23. 22:18:58
  • jocking
    Nem sok értelme van a teheneknek. Nekem naponta 40k bevétel jön be belőlük, ami röhejesen kevés ahhoz képest, hogy a lerakott egyéb termelő épületeimből 32k jön be ÓRÁNKÉNT. Nálam csak azért vannak, mert ha már benne vannak a játékban, akkor megnéztem, hogy hogy kell bánni velük.
  • dark night
    Én csak ezt azért írtam mert sokan nincsenek tisztába,amikor elkezdenek játszani,hogy milyen gépük is van és,hogy mi bír el.
    Nekem régebben még az ls13 nál sokkal rosszabb gépem volt,(mostani sem egy erőmű) de akkor az 1 giga ramommal várhattam 2-3 percet is mire betöltött egy map. Ha meg tele volt gépekkel akkor többet is.
    Elég kezdetleges még a gépek kidolgozottsága az tény. Az alap traktorokhoz képest amiket kapunk a lelkes modderektől,sajnos eléggé el vannak maradva. De ez is valami!
    Letöltöttem ezt a giants editort de a youtubon nagyrészt csak külföldi nyelvű tutorialok vannak,hogy hogyan is működik.
    Annyi idő nincs, hogy elmélyedjek benne,de sztem nem egy ördögőség. pár alaplépés magától értetődő.
    Érdekes dolog h van vagy 3 Jd trakim a játékba és azok egymás melett ha állnak akkor kb 15 fps-el megy a játék,míg a sima alap traktorok az összes is állhat egymás melett nem is esik az fps-szám. Nem tudom,h ez miért van,elég zavaró..
  • endy papp
    Törlöd a játékból,míg nem, lesz jobb.
    Én a John Deere trakikat mind kivettem mert nem igazán jók .
    Valahogy nem jöttek még igazán össze.
    Némelyik mod sajna eléggé férc munka, ez a mapokra is igaz.
  • endy papp
    Nos nyugodtan termelhetsz tejet,vagyis tarthatsz teheneket ,attól függetlenül hogy nem jön a tejes autó(a készítők kivették a játékból) meg fogod kapni érte a pénzt minden 24-00 órakor.
    Természetesen tapasztalatból írom mind ezt.
    Ha manuálisan akarod leadni akkor azt is megteheted de ehhez módokat kell telepítened.
    Itt egy letöltési hely innen leszedheted a hozzá valókat.
    Manuális tej leadás kellékei.
  • endy papp
    Nos semmi köze a ramoknak hogy hogyan tölti be ....az adott pályát az enyémben 12 GB van gondolom nem nagyon kell ennél több.
    Még annak ellenére sem hogy NAGY felbontáson használom.
    Az hogy a játék optimalizálatlansága okozza é vagy a mapok optimalizálatlansága hogy ilyen lassan tölti be a nem "gyári" mapot inkább a mod mapok felé hajlik vagyis valami gond azokkal van,mivel némelyiket viszonylag hamar2-3 perc alatt betölti.
    Ma próbáltam volna egyet ki ,azt nem is látta a játék....nem hogy betöltse. gondolom nem a játék hibája és nem is az adott gép kevés alá.
    Ami az állatokat és gépeket és azok sokaságát illeti,picit később tölti be miattuk(ez a 2013-nál is így volt) de pl. a gyári mapoknál akármennyit betehetsz nem sokat dob rajt max 1/2-1 perc pluszt.
    Valamilyen szinten érthető hogy lassabban de nem mind egy mennyivel.
    Az megfigyeltem amit nem tölt be(mod map) max 4-5 perc alatt az már nem is fog, ez a 2013-nál is így volt.
    Természetesen mindezt tapasztalatból írom ,nem keveset teszteltem ilyen-olyan szempontok alapján,nem csak 10-15 óra játék után merem ezeket így kijelenteni.
  • dark night
    Azért is tölthet lassan mert tele van a pálya amit éppen töltesz be géppel,álattal stb,és mivel gondolom kevés a ram a gépedben lassan tölt.
    Nekem 4 giga van a gépembe de nekem is elég lassú.Kicsit optimalizálatlan az egész.
  • hertzui
    Udv.
    Nem tudja valaki,hogy a tejet hogyan lehetne eladni,mert igy nincs ertelme a szarvasmarhaknak? Az amerikai mapon játszok,de se a tejes kocsi nem jön és még a nap végén sem adódik el a tej. Valakinek valamilyen ötltet? Válaszotokat elöre is köszönöm.
  • Gonosz Ördög
    Üdv !
    LS15-ben mindenkinek ilyen lassan tölti be a pályákat,mert az alap pályán kivül,már nem egyet, és nem kettőt probáltam és mondhatni hogy iszonyat lassan tölti be mindegyiket,van olyan eset hogy csak tölt de 10-15 perc után lefagy a játék.
  • dark night
    Üdv!
    Érdeklődnék,hogy van pár olyan gép amiket leszedek a Farming simulator 2015-be,pl: rába 250,John Deere 170... és amikor mennék velük elkezd irtózatos módon szaggatni a játék.Ha választok másik gépet akkor már nincs baj. Gondolom rosszul vannak optimalizálva.Ez ellen lehet valamit csinálni?
  • jocking
    Lenne 2 kérdésem.
    Ha a hígfos tartály (vagy a szilárd kula) megtelik, akkor romlik a tehenek termelékenysége?
    A fáknak mennyi idő kell a növekedéshez? Szerintem már hetek is elteltek, mióta nézem őket, de nem váltanak át az utolsó fázisba (amit én a lefelé lógó, pálmafa szerű ágakról ismerek fel).
  • Carl Davies
    Ki van írva XD
  • sly78
    honnan tudod? :D
  • sovatalevi
    Karbantartás!
  • zolcsika080104
    Üdv !

valaki nem tudja mi lett a Magyar modder oldallal az fs portállal?