11
  • kukacos
    #11
    Mágneses mező nélkül marha nehéz egy égitesten földi típusú életet fenntartani, mert a kozmikus sugárzás akadálytalanul jut el a felszínig. Különösen igaz ez az óriásbolygók holdjainál, ahol az anyabolygó a fémes magja miatt óriási mágneses térrel rendelkezik, és a holdjai távolságában rendkívül erős részecskeáramokat produkál.

    A Jupiter esetében például aligha álmodhatunk a nagyobb, közelebbi holdjai bármiféle emberes felkereséséről, hacsak nem méteres ólommellényben. Még az űrszondák műszerei is problémákkal küzdenek arrafelé.

    A Szaturnusz tere gyengébb, de az se igazán embernek való. Ha a Titánnak lenne mágneses mezeje, valamivel barátságosabb hely lenne, mert védené egy kicsit a holdat.
  • napimester
    #10
    Leválik az elektron.....
  • osztmivan
    #9
    annyit azért nem, mintha felvennék a Nap melódiáját pl. brit tudósok
  • halgatyó
    #8
    A magánszektor komolyabb mértékű bevonására -- szerintem -- még nem érett meg az idő.

    Érdemes visszagondolni a korábbi évszázadokra, amikor a hajózás majd később a repülés fejlődése lehetővé tette a megánszektor bevonódását. Igen, ez a fogalmazás nem véletlen. A magánszektor nem állami döntéssel lett bevonva, hanem amikor megérett rá az idő (megjelent a haszon lehetősége) akkor a magánszktor utat talált.

    Ma még az űrhajózás túlságosan nagybefektetés. Csak a legnagyobb országok engedhetik meg maguknak, és katonai jelentősége nyilvánvaló.
    Az országok biztonsága érdekében mindig kell lennie a katonai és a civil alkalmazások között egy hézagnak. (Ez addig igaz, amíg az országok nem szűnnek meg, átadva helyüket a magán-államoknak... brrrrrrrr.)
    Ha a mai csúcs űrtechnika alá beteszünk egy rést, akkor a magánszférea számára kb. a tüzijáték szint marad, vagy annál alig több.

    A magán úrhajózás szerintem akkor várható, hogy önállóan helyet talál magának, amikor az emberiség megindul a bolygók irányába, és kolóniákat hoz létre először csak a Naprendszer égitestjein. Ez egy technikai civilizáción alapuló, valószínűleg az atomenergiára épített társadalom-gazdaság lesz. HA lesz.

    Sajnos, az utóbbi pár évtizedben a "fejlődés" (vagy miasz**r) pont ellenkező irányba látszik menni. Remélem, hogy ez csak átmeneti.
  • Molnibalage
    #7
    Nagy levegő és merülés! :)
  • Daffit
    #6
    Ez jó és hasznos, de nagyobb eredményeket várok, illtve gyorsabb fejlődést a magászektor bekapcsolósában az ember ürbe való feljuttatásában.
  • MuldR
    #5
    Lehet menni foldgazt furni. Ja, ott eleg vodorrel merigetni :)
  • uwu
    #4
    Lehet menni síelni.
  • god25
    #3
    Érdekes! Milyen eredménnyel jár számunkra ha kiderül, hogy van mágneses mezeje?
  • whisper
    #2
    http://www.youtube.com/watch?v=cWnmCu3U09w

    Ez kell ide 8)
  • amitriptilin
    #1
    kemény...