83
  • philcsy
    Végre egy értelmes hozászólás! Ez egy tech demó. Ezt is meg tudjuk csinálni. 500éve azt mondták az ember nem fog repülni. Most azt mondhatjuk erre: az ember addig repül amíg csak akar!
  • philcsy
    "Méregdrága anyagokból készül, méregdrága gép"
    Az egész műanyag, occsó.
  • hunTigris
    Figyelemmel szoktam kísérni ezeket a fogyasztási versenyeket és nagyon dicséretes a lelkesedés, a szorgalom, de azért ne nevezzük már kisautónak, mert valaki még tényleg azt hiszi, ez egy autó :)
  • JoinR
    Sőt, Richard Clem 1972-ben kikísérletezett egy olyan motort, ami háztartási zsírral működik, és 100 kilométerenként egy 0.01 litert fogyaszt...(hirtelen szívhalál, cucc lefoglalva)
  • Kara kán
    Csak suttogva jegyzem meg, hogy fű alatt elkezdtem kínaiul tanulgatni. 10 év múlva talán fogok tudni alapfokon beszélni. Soknak tűnik a 10 év, de épp időben lesz.
  • Kara kán
    Azért a nagy kacagásban gondolkodj el azon, hogy magyar egyetemen kifejlesztettek olyan kisautót, amely 1 liter szénhidrogén alapú üzemanyaggal 4500 (négyezerötszáz) kilométert megy.
    További jó vihorászást!

Fogadni mernék, hogy az itt fórumozók 90%-a erről még nem is hallott.

De ez engem nem érdekel!
  • duke
    "Egyszeruen azt sem értem, hogy mire fel a kincsátri optimizmust."

Szerintem, ha valaki altalanosan figyeli a tudomany fejlodeset, akkor ezeket a dolgokat megtudja becsulni, az elet es technikai tapasztalata alapjan.
    A nanotechnika szerintem is alapjaiban fogja forradalmasitani az elet szinte minden teruletet.
    20-30 ev mulva nem lesz az eletunknek olyan terulete, ami ne valamilyen nanotechnikai talalmanyon alapulna.
    Hasonlo lesz mint a lezerek alkalmazasa. Ami szep lassan beszivargott az eletunkbe, es atformalta azt.
    Felsorolok nehanyat, de meg szazat lehetne talalni.
    tavkozles
    szamitastechnika
    adattarolas
    gyogyitasban szamtalan helyen
    hadiipar
    ipari feldolgozas, meres
    muveszet
    csillagaszat
    holografia
    kulonfele szkenerek,olvasok

Nem szamoltam, de kb minden heten megjelenik egy hir a nanotechnologiaval kapcsolatban, amikbol mar lehet kovetkeztetni.
    En mikor olvasok egy uj hirt valamirol, mindig eszembe jut, hogy ami abbol hozzam eljutot, mondjuk egy 5 mondatos kivonat, az kb a jeghegy csucsanak felel meg. Es maris tovabb gondolom, hogy azok a mernokok, kutatok akik kozel vannak a tuzhoz, ismerik a reszleteket, meg miket tudhatnak, mennyi lehetoseget lathatnak meg, mikozben mar abban az ot mondatban is oriasi lehetosegek latszanak.
    30-szor konnyebb szerkezti anyagok egyaltalan nem tunnek irrealisnak. A femhabokkal, mar ma is huszad reszere lehet csokkenteni a sulyt azonos szilardsag mellett.
  • halgatyó
    Első olvasatra én is inkább valami automatikusan repülő eszközre tippeltem, annak tényleg lenne jövője.

Az emberes repülés ilyenfajta "jövöjének" a hiányát az utolsó bekezdésben azért érzékeltetik ők is:
    "A hosszas üldögélésre jógagyakorlatokkal készül, amik seggítenek...."
  • halgatyó
    Én nem akarom lehurrogni ezt a napelemes kisérletet, de itt nem azon múlik a fejlődés, hogy a valahol kifejlesztett napelemeket, meg a valahol kifejlesztett, nagyon drága ritkafémekből készült bivalyerős villanymotorokat bele lehet-e pakolni egyetlen gépbe, és szárnyakat adni neki.

Ami igazán fontos, az a napelemeket fejlesztő laborokban dől el.
    Meg az akkukat fejlesztő csoportok kezében van a jövő, mert az is egy lehetőség, amit valamelyik korábbi hozzászólás is említ, hogy a sivatagban telepített napelemekkel termelt áramot valami szuper akkumulátorokban tárolni, és ezzel hajtani a járműveket.

Ez a napelemes repülőgép inkább egy technikai demonstráció, mint valami vadiúj dolog.
  • halgatyó
    Szerintem a technika egy-egy területéről vett példák nem terjeszthetők ki valamennyi területre.
    Az, hogy régen mekkora volt egy számítógép és milyen gyors, meg hogy mekkora a fejlődés a félvezetőiparban...
    nos, ennek semmi jelentősége sincs a járművek fizikai képességeinek a megitélésénél.

Az autók kb. ugyanazzal a benzinmotorral működnek, se a wankel, se a gázturbina, se egyéb csodabogár sem bizonyult életképesnek.
    A hajókat sem hajtja lineáris motor, hanem a 200 éve feltalált hajócsavar.

Annak meg még a lehetőségét se látom, hogy a járművek olyan arányú fejlődést tudnának mint a félezetőipar! Akkor egy autónak 1000km/órával kéne mennie, és 1 deciliter málnaszörpöt kéne fogyasztania...

Ha a napelemekből levehető teljesítménnyel szeretnénk 50 tonna kerozin energiáját előállítani, akkor sok négyzetkm napelem kellene.

Ne tévesszen meg senkit a táblázatokban szereplő 700 W/m2 napsugárzási teljesítménysűrűség.
    A valóságban (mért adat!) 1 m2 vízszintes felületre 1 év alatt 2400 MJ energia esik, ami teljes napra (éjszakára is) kiátlagolva 80W-ot jelent.
    Ha a napelem hatásfoka 50% (a hatalmas fejlődés eredményeképpen lehet majd egyszer ennyi) akkor átlagban 40W jön le 1m2-ről.
    1 kg kerozin durván 40MJ, vagyis 1 km2 napelem tudná 1 mp alatt 1 kg üzemanyag energiáját előállítani. (körülbelüli becslés volt)
    Ha egy nagy repülőgép elfogyaszt 50 tonna üzemanyagot 3 óra alatt, az másodpercenként kb. 5 kg. (saccom)
  • Molnibalage
    Most sem válaszltál. Az utóbbi 30 év legdinamikusabb teljesítmény fejlődését a számítástechnika adata, de már ez is lassul, nem kicsit. Ha ennél erősebb fejlődést muatna a naotech. még akkor sem tudnál komoly, makro és nem mikroméretu alkatrészt legyártani.

Egyszeruen azt sem értem, hogy mire fel a kincsátri optimizmust.

Ja, és a gépen milyen szerkezeti anyagok készítethőek ilyen elképzelt nanocucc? Minden mozgó alkatrész ilyen lehet?
  • Deus Ex
    Az a baly, hogy Molni mindemellett egy széles látókörű, nagy lexikális tudású, kitartó és okos csóka, csak az efféle csacsi-üzemmód mindezeket általában nullifikálja. Gyógypedagógus meg sajna nem vagyok.
  • Kara kán
    Te vagy a Sziszifusz?
    Mert én már lemondtam a kollégáról. És mi lesz 30 év múlva, ha jön az érelmeszesedés?
  • Molnibalage
    Ha a jelenleginél 1000-szer nagyobb tömegű anyagokat lesznek képesek gyártani, akkor az mennyire lesz attól a mérettől, hogy legalább kisebb gépelemek ebből készüljenek? Kb. ekkora fejlődés volt a számítógépeknél 20 év alatt. Nanotechnológiáról kb. 8 éve hallottam először. Tudnak már mikoronnál nagyobb anyagot legyártani nem aranyáron?
  • Deus Ex
    Ha nem látod a nanotechnológia hozadékait, akkor nézz utána a területnek. A széleskörű gyakorlati alkalmazás úgy fog megváltoztatni mindent, mint ahogyan az iparosodás-gépesítés és az IT együttvéve.

Leírom mégegyszer, hátha észreveszed: negyven évről beszélek. Nézz utána, negyven éve hol tartott a lézertechnika, vagy mekkora volt és mennyibe került egy tranzisztor. Próbálj már meg műszaki értelmiségiként viselkedni.
  • Molnibalage
    Arrogancia? Gondolni sokmindent lehet, de tényeket nem látok. Mekkora a lengagyobb nanotechnológiás darab, ami ma létezik?
  • hunTigris
    "én nem a világvégét látom ebben a cikkben"
    Akkor jó. Egyébként azt hiszem, egy több millió dolláros/eurós költségvetésű projektnél csak gondolnak ilyesmire is. Elég nagy balfékek lennének, ha egyszer csak lepottyanna a cucc, mert nem jutott eszükbe a napkitörés elleni védelem.
  • Deus Ex
    Negyven év múlva..? Olvastad, amit írtam? Azért legyen mondjuk egy tonna, mert az efféle technológiával készült anyagok erősebbek. Erősebb pedig ugye attól volna, hogy a nanoszinten rendezett anyagok azonos tömeg mellett több nagyságrenddel erősebbek, mint a hagyományos, kvázi véletlenszerű finomszerkezettel rendelkezőek. Ez ma még nyilván nem nagyipari technológia, de azt gondolom, egy évtized múlva már az lesz, azután ha gyűlik vele a tapasztalat, ilyesmit is rá lehet majd bízni.
    Arroganciáddal sokadjára bizonyítod be, hogy kár is bármihez hozzászólni, ahol te is jelen vagy.
  • norbre
    és azért a két cikk lényegét tekintve eltér egymástól.. az Y2K 1x volt és csak spekuláltak hogy mi lesz.. a naptevékenység hatásait pedig (ha hihetünk a cikknek és a Nasa-nak) már valamilyen szinten előre tudják jelezni, illetve alá tudják támasztani korábban lezajlott események hatásaival..
    de talán ott van a félreértés kettőnk közt, hogy én nem a világvégét látom ebben a cikkben (aminek értem hogy túlzó a címe), csak "mókásnak" találom hogy pont egy elektromos, navigációs szempontból kockázatos időszakra időzítik ezt a tesztet ezzel a géppel
  • Molnibalage
    Mikor? Hol? Ne vágyálomkat írjunk le, hanem olyan dolokgat, ami elterjedt ipari alkalmazás. Ez amit írsz, egy ma sci-fi. Mellesleg mitől lenne egy tonna?
  • Deus Ex
    Molni, vedd azt, hogy a húsz tonna terhet elszállító gép tömege kevesebb, mint egy tonna. Nem tudom, hogy egy tisztán nanotechnológiával készült szerkezet hányszor erősebb, mint a hagyományos, de ha csak harmincas a tényező, akkor is mehet ez az arányszám.
  • hunTigris
    Szerintem elég egyértelmű, de legyen. Felesleges pánikot kelteni, időről időre jönnek a "szakértők" akik szerint nagyon rossz lesz nekünk. Összeütközünk kisbolygóval, Y2K pánik, most meg ez. Ez tipikusan "hiszem, ha látom" kategóriába esik nálam. A kérdésre majd visszatérünk 2013 után.
  • norbre
    mit kellene ebből leszűrnöm ami megcáfolja az általam belinkelt cikk tartalmát?
  • uwu
    Na jó, tényleg találni ennek a technológiának is helyet a nagyvilágban. De szerintem nem nagy jelentőségű. Sokkal fontosabb része a dolognak, hogy mindenki lássa: a Solar Impulse ilyet is tud. Csak ennyi a kutatás valós célja szvsz.
  • Molnibalage
    Pilótanélküli gépekhez, amik csak kamerát visznek az alaklamzás tökéletes. Határsáv ellenőrzése kietlen területen, város forgalmának ellenőrzése, stb.

Itt nem kell nagy teljesítmény, se sebesség. Az emberek gyorsan akarnak utazni és messzire sokszor. Erre a napelemes gép nem lesz alkalmas szeritnem soha.
  • Molnibalage
    Lásd előző posztokat. A kinyerhető maximális teljesítmény adott. Nem lehet meghaladni egy adott szintet

A Wirght fivérek óta "picit" fejlettebb erőforrássok vannak. A repülőgép motorok és hajtóművek teljesítményűrűsége a legnagyobb a világon talán. Ezek mega leghígabb energiaforrásokkal próbálkoznak. Ennen véleményem szerint semmi értelme.
  • Molnibalage
    Nézd meg a C-130 teljesítményét és 100%-os hatásfokkal számold ki, hogy mennyi napelem kellene...
  • Molnibalage
    Csak a napsugárzás tejesítménye nem fog változni. Adott. A példád ezért rossz. Ha 100%-os hatásfokú lenne a napcella akkor is vicc a teljesítményűrűsége egy repülőhépjez.
  • hunTigris
    norbre, nézd meg ezt, aztán nevessünk együtt, jó?
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/363761.stm

uwu, szállításra valószínűleg tényleg nem alkalmas a napelemes repülő, viszont felderítésre, kommunikációra, meteorológiai és egyéb környezeti adatok továbbítására kiváló eszköz lehet. Egyébként kísérleteznek sikerrel hibrid meghajtással, abban elég nagy potenciál lehet, arról nem is beszélve, hogy fogyasztáscsökkentés szempontjából a normál repcsikre is érdemes lehet feltenni filmbevonatos napelemeket, hogy minél több energiát (illetve üzemanyagot) spóroljanak.
  • norbre

egy ilyen 1859-es tökéletes napvihar elnémította a távíróvonalakat Európa és az Egyesül Államok között, valamint számtalan helyen tűz ütött ki, miközben Róma, Havanna és Hawaii fölött is északi fényt lehetett megfigyelni. A Sziklás Hegységben állítólag olyan világosság volt, hogy este is el lehetett olvasni a nyomtatott szöveget.

1921-ben egy hasonló napvihar bénította meg New York közlekedési rendszerét. 1989-ben Quebec áramellátása állt le napokra, hatmillió ember maradt hidegben és sötétben.

Fischer szerint a 2013-as naptevékenység sokkal nagyobb károkat okozhat
  • uwu
    Az egységnyi felületre eső napenergia egy adottság ,és sajnos nem túl sok, még akkor sem, ha 100%-ig felhasználjuk.
    Biztos, hogy nem hiábavaló a kutatás, és a kísérletezés. Sose tudhatjuk előre mire lesznek jók az eredmények és tapasztalatok. De a fentebb említett dolog miatt én is kizártnak tartom, hogy ez a technológia egyenes vonali fejlesztése célirányú hasznot hoz. Talán annyi, hogy kicsit biztonságosabb lesz a vitorlázás:D

Távlatban a napenergia egyáltalán nem elhanyagolható, csak baromi nagy területről kell begyűjteni. Még az óceánokon úszkáló napelemhajóknak is van realitásuk amik metanolt gyártanak, de a napelemes repcsi önmagában nem kecsegtet nagy jövővel. Csak demonstrávió, nehogy megfeledkezzünk a napenergiáról, és főleg arról ne, hogy KI is ért hozzá igazán, hogy kell azt használni!
  • hunTigris
    Hát persze és az Y2K is tönkrevág majd mindent, itt lesz az új középkor.
  • duke
    "Szerintem teljesen felesleges ilyennel bohóckodni. Még, ha 1-2 embert is elvisz, mennyivel nagyobb a gép? Méregdrága anyagokból készül, méregdrága gép, ami lassú és a képek szerint meg elég törékeny"

Ez most kb olyan mintha annak idejen 1900 korul Wright fivéreknek azt mondtad volna, hogy hagyjak abba a kiserletezest mert az a nevetseges takolmany soha sem fog repulni. Egy kiserlet legelejen jarnak,aminek meg csak nem is az utas szallitas a celja. Hanem csak a technologia kiprobalasa fejlesztese. Valoszinuleg a napenergia meg fenykoncentratorok eseten sem elegendo egy nagysebesegu repulogep meghajtasara, de az energia egy reszet megtermelheti,es kozben fejlodik az elektromos repules.
  • norbre
    cikket elolvastad?

"Tudjuk, hogy bekövetkezik, de fogalmunk sincs, mekkora károkat okoz majd. Zavarni fogja az olyan kommunikációs eszközöket, mint a műholdak, autós navigációk, problémát okoz a légiközlekedésben, a bankrendszerben, a számítógépeknek, mindent tönkretehet, ami elektromos. "
  • uwu
    Az aksi nem rossz dolog, de nem elég hatékony.
    Az elektromos energiát szintetikus üzemanyagban is lehet tárolni.
    Szerintem a napenergia felhasználásnál is ez a legkönnyebb út.
    Én el tudnám képzelni, hogy az űrben, vagy ahol mindig süt a nap, üzemanyag gyárakat telepítenek. A földön meg atomenergiából csinálják ugyan ezt. De ez már nagyon scifi...
  • halaszlo
    Szerintem az egész azért hülyeség, mert felesleges menet közben gyűjteni az energiát. A mobilokhoz sem viszünk magunkkal kurblit (habár van ilyen is :), erre jó az akkumulátor. Amivel tárolni és szállítani lehet az elektromos energiát.
    Hatékonyabb aksik kellenek és olyan helyekre kell napelemeket rakni, ahol hatalmas kihasználatlan felületek vannak (sivatag, világűr, hold stb) és onnan tölteni az aksikat, ami aztán meghajthat autót, repülőt vagy bármit.
  • brueni
    az hülyeség lenne az aljára is napelemet rakni? akkor lehetne kicsit kisebb és könyebben kezelhető, vagy többet bírna tudni.
    igaz hogy nem működne olyan hatékonyan, de ugye a cucc nem csak direkt fényből tud villanyt csinyáni. vagyis a csak napelemes számológép is működik félhomályban...
  • Deus Ex
    Másrészről, a nanotechnológia gyakorlati alkalmazási körének bővülésével gyakorlatilag mindent újragondolhatunk, lesznek könnyű és erős szerkezeti anyagaink, a jelenlegieknél többször hatékonyabb napelemeink, nagyobb energiasűrűségű, tömeghatékonyabb akkumlátoraink. Nem vagyok a terület szakértője, de a hatásfok javulásával nem tartom elképzelhetetlennek, hogy negyven év múlva egy napelemes repcsi tudni fogja azt, amihez most egy C-130-as kell, maradva a légcsavaros sebességtartománynál.
    Egyébként van valakinek valamilyen ötlete villamos energiával működtetett szub- vagy szuperszónikus hajtóműre? Nukleáris hajtómű és egyéb őrület nem ér.
  • Deus Ex
    "A gép első lépésként feltölti magát a szárnyán elhelyezett napelemekkel, amik a tervek szerint egészen hajnalig képesek lesznek energiával ellátni a gép elektromos motorjait."

Ez nem úgy akarna hangozni, hogy első lépésként feltöltik az akksikat, amelyek a tervek szerint az éjszakai időszakban energiával látják el a motorokat..?

Molni, nem biztos, hogy ezzel messzire kell menni, ismereteim szerint a végcél 15-20 km magasságban hónapokig repülni képes UAV platform kialakítása, amelyeket műholdak helyett lehet használni, ebben a kategóriában pedig jelentős előnyöket mutatnak fel, az üzemeltetési költségtől a rugalmasságig.
  • Atomreaktor
    a számítógép is szobányi méretekkel indult, biztos sokan mondták rá, hogy ennek semmi értelme ;)