Welcome Románia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

veszelka
Azért nem feltétlenül, a szlovákiai infrastruktúra sok helyen fejletlenebb, mint a hazai, bár tény, hogy gdp szempontjából az elmúlt 8 évnek köszönhetõen beelõztek. De ugyanilyen hamar, helyes gazdaságpolitikával visszavehetjük a helyünket a térségben.

Prince23
Végre már vki, hogy értelmes képeket linkel :S

kétlem hogy ez Romániában készült volna, vagy akár a címben felsorolt bármely országban, ez egy mamutfenyõ akar gondolom lenni ami Észak-Amerikában õshonos, Európában elvétve akad, de erdõket nem alkot...az más kérdés hogy román oldalról van a kép, de már egy jó ideje kering a neten...

Mike at home
hm... mi mindenre jó a dacia

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Mike at home
hát persze, hogyne
mi nem fejlõdtünk
romokban midnen, tudjuk
csak én nem látom a romaokat

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

inter94
szlovákia miértvan az alcímben?:o inkább akkor lehetett volna MO,szlovákia helyett....mivel szlovákia fejlettebb ország :/*

Asrock AliveNF6G-VSTA,Gainward 8800GT 512MB,Amd Athlon64 X2 3800+ 2ghz 2x1gb DDR2 RAm

Mike at home
hát bizony, mert permanensen közötködsz
senki nem gondolja, hogy ez lenne románia
tõlem indithattok Mo-ról is ilyen topikot, biztos nem fogok nyafogni, mert moderátorhoz szaladni
na és

bakkerman
egyszerû a képlet:
míg mi lefele megyünk a lejtõn,addig az ÖSSZES környezõ ország fejlõdik,ennyi. aki tud,menjen innen

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

veszelka
Az mszp által fémjelzett idõszakot összehasonlítani a románok viszonylagosan sikeres idõszakával azért nem ér😊

Az évtizedes lemaradás az utóbbi 5-6 évben lerövidült, én ezt akarom bizonygatni. Nem azt, hogy elõttünk vannak. Csak amíg õk fejlõdnek, addig itt csak a romlás van.
Ott volt egy Ceausescu-rendszer, ami felér kb 10 Kádár-rendszerrel, nem csoda, hogy romon volt minden az ezredfordulón.
Nagyon jól összehasonlítottad a GDP-s adatokat. Azt hozzá lehetne tenni, hogy õk hány év alatt jutottak arra a szintre. A HDI-ben ugyanez a helyzet. '89-ben még óriási volt a csecsemõhalandóság, a "kórházak" alig 5-6%-a teljesítette a WHO kritériumait. Voltak olyan kórházak még '95-ben is, ahol macska nagyságú patkányok rohangáltak a mûtõasztalon.
2008-ra már 50% feletti a WHO által elfogadhatónak minõsített kórházak aránya, és ez a szám csak javul. Ezalatt idehaza több tucat kórházat zártak be, egy év alatt 8%-kal nõtt a csecsemõhalálozás, stb. A többi már politika.

KoЯn

bakkerman
bazmeg ezen szakadok xddddddddddddddddddd

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

tommygear
inkább goodbye
veszelka
Felsoroltál egy halom magyar települést. A képekre csak annyit jegyeztem meg, hogy tengerparti képeket berakni, mint az ország fejlettségét szimbolizálandó dolgot...hasonlót lehetne találni a bulgár tengerpartról, pedig aztán az tényleg nem a narancsvidék.

A román társadalom, akárhogy nézzük, primitívebb, mint a magyar. Persze minket meg beelõznek az osztrákok, csehek, németek, nincs mit ezen szégyellni, történelmi verseny.

Az, hogy felújítanak pár várost, levakolják az épületeket, nem jelent sokat. Maga románia ettõl még évtizedekre le van maradva. És lehet találni mutatós városokat arrafele is, na de az arányok...

Úgy jön össze, hogy azt mondtad, volt magyar településeket tettem be. Erre mondtam, hogy nem igaz, mert a Fekete-tenger melletti helyekrõl származik a legtöbb képem, amik nem voltak Magyarország része.

Nézz nyugodtan utána pl. Seaca-nak, Unirea-nak, Mihail Viteazul-nak! Az általad említett terülteteken találhatóak, egyik sem olyan romos, mint gondolnád. A Nyíradony - Záhony - Mátészalka által határolt területeken sokkal romosabb helyeket lehet találni.

KoЯn

ÍME NAGYBA!!!

veszelka
románia gdp ppp egy fõre: 10 661 dollár
Magyarország ugyanez : 19 829 USD

veszelka
Mit is akarsz bebizonyítani? Hogy románia ugyanolyan fejlettségû, vagy fejlettebb, mint Magyarország? Akkor elkezdhetnénk azt is bizonyítani, hogy Magyarország ugyanolyan fejlett, mint Csehország.

0,805 (60) románia emberi fejlettségi indexe.
0,879 (43.) – magas Magyarországé.

veszelka
"El lehet menni Segesvárra, Brassóba, Temesvárra, Aradra, Marosvásárhelyre, Szatmárnémetibe, Nagykárolyba."

"Ha meg nem tûnt volna fel, a képek nagy része a Fekete-tenger mellõl származik, az pedig az életben nem volt Magyarország része."

Ez a kettõ hogy jön össze? Másról beszélünk.

Én elsõsorban a román részeken élõ románokról beszélek, nem pedig a cigányokról, említettem is, hogy azokkal nem kell foglalkozni.
Kérlek, tegyél be képeket havasalföldi csak román lakta falvakról, amik távol esnek az üdülõ övezetektõl. Sajnos nem vagyok otthon, szóval én nem tudok.

csuszi
ilyen debreceni úton is készülhetett volna, FÕÚTON, 4 sávos városi út. gratulálok...csak azért nem fényképeztem le, mert le volt merülve a mobilom. a különbség annyi, hogy ott egy téglát került ki a jómunkásember.
sztereotípiák, buták menedéke.

MJ rulz Pink Team The Only One

Azért itthon is csak akkor látok vagyis hasonlot mikor a románok jonnek át árulni.Akkor van megpakolva a dácia ugy hogy összefelé szakad

Figyu, én kb havonta járok át, tudom, mirõl beszélek. Ha meg nem tûnt volna fel, a képek nagy része a Fekete-tenger mellõl származik, az pedig az életben nem volt Magyarország része. Brassó a legközelebbi volt magyar település. A második képem Predeálban készült, ahol egy magyar sem él. Nyugodtan menj el oda, nézd meg, utána ítélkezz!

Ne a Google-bõl keress példákat!

Mellesleg az eddigi képeken is fõként cigányok szerepeltek, ha nekem nem volt jó példa Mo. nyomorára a cigányság, akkor Romániára miért jó? Nincs ennek kettõs mérce szaga?

KoЯn

De ha itt is ugyanazok az állapotok vannak, akkor mi jogon mutogat bárki is Romániába, Szlovákiába, Szerbiába? Fõleg évtizedes képekkel?

Meg kell nézni, ki honnan hová jutott. Vedd példának a szlovéneket, vagy a lengyeleket! De a három korábban említett ország is jó példa.

KoЯn

veszelka
Felsoroltál egy raklapnyi magyar várost, ahol még a magyar kultúra valamennyire érezteti a hatását. Ezek nem átlag helyek.

lépj ki a magyar lakta övezetbõl, és a turistarészekrõl, és meg fogod látni, hogy hogy néz ki egy átlag román falu. Ahol egy szem magyar nem él.

És nekem nem fogod sehogy se megmagyarázni, hogy egy nálunk jóval elmaradottabb ország leküzdötte a nyomorát, és csak úgy kinõtt a szarból. Ember, ott annyi gyerek él az utcán, mint nálunk az össz hajléktalan. Csak egy ideje figyelnek arra, hogy megverjék õket, ha bemennek a városokba, mert az image-ra is adnak, a maguk módján.

És akkor nem is írok arról, hogy felmérhetetlen ember nincs anyakönyvezve/személyi igazolvánnyal ellátva arrafele.

"Négy napig a gyermekvédelemnél gyakorlatoztam, láttam kb. 30 négyzetméteres, Trabantlemezbõl összetákolt házakat, ahol kb tízen laktak. Digi antenna, meg plazmatévé persze volt. És mégsem Romániában készült, hanem egy olyan magyar városban, amelyik egyébként a gazdagabb városok közé tartozik."

itt most nem a cigányokról beszélgetünk, hisz azok kelet-Európában nagyjából mindenhol ugyanolyanok. Hanem egy átlag román faluról...