21
  • emj195
    #21
    ESZKÖZTÁR: Hallgass magyar rádiókat ONLINE!
  • willcox
    #20
    Havi 10 euroért ne is. Én ingyenesről írtam.
    Vagdosni meg nem kell, mert a jobb adókon nem ömlesztve kapod a zenét (amiből vagdosni kéne), hanem előadóval és címmel ellátva.
  • Komolytalan
    #19
    Persze, a reklámokat is maguknak fizetik a zenészek, meg a gyártást, terjesztést, meg azt hogy a jócsöcsű maca az együttes élén elmenjen egy tanárhoz, hogy legalább tátogni tanítsa meg, ha már énekelni nem tud.
    A kiadónak vannak költségei. Egy zenész fejéhez sincs pisztoly tartva, hogy kiadóval adassa ki a CDjét. El lehet menni a Videotonhoz, le lehet gyártatni 10ezer korongot, utána meg lehet árulni, ahogy tudja. Ja, hogy az úgy macerás, és ezt intézze el a kiadó?
  • Komolytalan
    #18
    Nem mindenki unatkozó egyetemista, hogy azzal szarakodjon havi 10 euroért hogy rögzítse számítógépen egy webrádió adását, utána meg vagdossa ki ami neki tetszik.
  • stremix
    #17
    "A 9,99 euró 60-70 százalékát a kiadók és a szerzői jogi társaságok kapják"

    Ez a legdurvább. A zenészekre fütyül az egész zeneipar!! Szemétség! És szégyen.
  • willcox
    #16
    Shoutcast! N+1 adó különböző stílusban, ingyen. A stream (128-320kb) rögzíthető, ami kell, azt az ember megtartja, a többi törölhető :) De vannak egyéb ingyenes szolgáltatások is, ahol a zenére rá lehet keresni, és már tölthető is le, jó minőségben. Aki ilyesmiért pénzt ad, az lúzer.
    Ha valaki vájt fülű, és otthon, jó minőségben akarja a drága berendezésén hallgatni a zenét, az vegye meg az eredeti CD-t.
  • tmisi
    #15
    Nem is ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy nem mindenki szeret számítógépen zenét hallgatni. Azért valljuk be, ha csak a zene miatt megy a gép (tehát nem dolgozol közben, nem netezel, stb.), akkor azért elég drága lejátszó lesz a belőle (főleg mert többet fogyaszt, mint pl. egy kishifi). És akkor már illik mellé rendes hangrendszert is rakni, hogy valahogy szóljon is (ha már 100W-nál többet zabál), ami megint nem két fillér. Mondjuk a laptop az más kérdés...

    Van létjogosultsága, de azért az gáz lenne, ha csak ez lenne és semmi más.
  • Komolytalan
    #14
    Milyen etikai hátrányokról beszélsz? Ez a szolgáltatás zenét nyújt neked 1 hónapon keresztül, kb 1 db CD áráért. Zavar hogy korlátoz időben? Menj be a boltba, és vedd meg mind a 28 korongot, amit szeretnél az adott hónapban hallgatni. Az offline mód meg megoldott, lásd 13. De ha nem lenne az, akkor se mondanám azt, hogy halott az elképzelés. Ha zavar hogy kell hozzá net, akkor a mobil szolgáltatódnál verd az asztalt.
    A mobilszolgáltatók iszonyú pofátlanok bizonyos területeken. Percdíjak mennek lefelé, abban versenyeznek. De pl emelt díjas SMS árának a több mint felét ugyanúgy lenyúlják, ahogy ezelőtt 10 évvel is lenyúlták. A mobilinternet meg olcsóbbodik ugyan, de az arány amivel szarabb és drágább a vezetékeshez képest csak romlott az elmúlt 5 évben.
  • Azorut
    #13
    Olvassatok már könyörgöm: http://www.spotify.com/int/mobile/learn-more/

    Nem dől össze a világ, lehet akkor is zenét hallgatni, ha nincs netkapcsolat.
  • Magiszter
    #12
    Szép elképzelés, tényleg csak vannak bizonyos technikai és etikai hátrányai.

    Ha megveszek egy albumot akkor megvásárolom annak használati jogát. Hallgathatom, magán célra, bárhol, bármikor, bármennyiszer.
    Ezzel ellentétben ezt a fajtát csak internet közelben, amikor van elérésem, amíg tart a befizetésem. Tehát a helyet, az időt és a "hányszor" kérdést is ők határozzák meg. Mi a következő lépés? A hangerőt is ők állítják be? Esetleg hogy én Gipsz Géza milyen műfajt hallgathatok?

    Abban még benne lennék hogy ha befizetek egy hónapot, akkor kapok letöltésre lehetőséget. A zeneszámban benne van egy időkód, hogy csak X napon keresztül hallgathatom (ugye az előfizetés függvénye.), viszont azt bárhol, bármikor, bármennyiszer, internetkapcsolat nélkül. Igaz azt is feltörhetik, de hát mit nem lehet feltörni?

    De ebben a formájában ez csak Amerika és a fejlettebb EU-s államokban lehetséges, ahol 0,1 forint havonta a mobilnet és még a mikród is onnan nézi meg mit, meddig kell sütni.
  • Komolytalan
    #11
    Ha mobilinternetről beszélsz az egyrészt forgalomkorlátos, másrészt inkább csak +1 net hozzáférésnek alkalmas, mert nevetséges a teljesítménye egy otthoni, drótos nethez képest, szóval mindenképpen plusz pénz, amit hozzáadva a havidíjhoz már nem olyan vicces a dolog.
    Ráadásul csak lakott területen van komoly lefedettsége, a 3G meg inkább csak nagyvárosokban jellemző. Ha mondjuk autózol, nem autópályán, akkor még FM rádió se mindenhol van, nemhogy mobil internet.
  • Komolytalan
    #10
    Kicsit kusza a cikk, de ahogy kiveszem belőle itt arról van szó, hogy havi 10 juróért lehet bármennyi zenét hallgatni, és ebből jön ki a dalonkénti átlag 0.02-0.06 cent. Szerintem ezzel semmi baj nincs, sőt azt kell hogy mondjam hogy az eddigi köcsög hozzáálláshoz képest 180 fokos fordulat a zeneipar részéről. Egy szép világban, ahol tényleg mindenhol működik egy havidíjas, forgalom korlát mentes net, ott simán jó lenne. Az meg hogy nálunk nincs ilyen net az nem a zeneipar bűne.
  • B0nFire
    #9
    Nókomment a cikkhez, a többiek már mindent elmondtak. Waze, ha ez nem egy IT/Tech oldal lenne, még elnézném, hogy nem tudják, valójában a streaming is letöltés, amit meg letöltésnek nevezünk, az leginkább mentés adathordozóra.

    Továbbá hol lehet korlátlanul hozzáférni a zenékhez, és melyekhez? A forgalomkorlátos, kibebaxott drága mobilinternet előfizetéssel? No, azt megnézném. Még a legtehetősebbeknek is rámenne a gatyájuk egyelőre. Ezen kívül van a streamnek néhány hátránya is.

    Pl. itthon helyileg hálózatot karbantartanak, és pár óráig nincs internet. Akkor nincs zene sem.

    Pl. van itthon is olyan online rádió, ahol magyar együttesek komplett albumait lehet meghallgatni, sajnos csak az elejétől kezdve a végéig. Nem lehet beletekerni, nem lehet megállítani, nem lehet csak egy-egy számot kiválasztani.

    Pl. a minőség némi kívánnivalót hagy maga után. Az online mozioldalak sem HD-ban adnak, ami már manapság nem lenne olyan nagy elvárás, csak nincs olyan szerverpark, ami ki tudná szolgálni. Az internetes rádiók lebutított 80, meg 56 kbps-os MP3-ját sem olyan nagy élvezet hallgatni. Szóval ezen a téren van még mit fejleszteni.

    Pl. kurva kicsi a választék. Persze, Lady Gaga van, a csapból is az folyik, de csak azért nem mászok fel az internetre, amikor a VAVA tévén meg az MTV-n is állandóan az nyávog. Ha kortárs zenei művészek felvételeire vagyok kíváncsi, sehol nem lelek rájuk, max a zenekarnál, mert egyetlen média sem játssza a rétegzenét. Láttam olyan online mozioldalt, hogy volt rajta összvissz vagy 30 film, ha sokat mondok. Persze ez csak akkor derült ki, hogy ilyen gyér a választék, ha már beregisztráltál.

    No, én még egy jó darabig hanyagolom ezeket és marad a vinyó, ami egyre olcsóbb és egyre nagyobb kapacitású. Azt meg ugye nem gondolja komolyan egy IT oldal, hogy a 2010-es technológiával gyártott Terás vincseszterek élettartama egy napon említhető a 15 évvel ezelőttiekkel? Jól össze vannak azok rakva.
  • Ahoy
    #8
    Ennyi hülyeséget rég olvastam egy cikkben...

    Arra kéne inkább törekedni, hogy a zenészek kapják meg a zs-t. Erre jó példa az a zenekar, amelyik ingyen letölthetővé teszi az albumát online...a kiadókat megkerülve. Plusz egy donate gomb, vagy úgy lehet letölteni, ha valamennyi összeget beírsz. Bármennyi lehet, 1 dollár is. Remélhetőleg nemsokára mindenkinek lesz internetes fizetőeszköze, így nyugodt szívvel kiadnának az emberek a kedvenc együttesükre ennyit.

    De amíg a kiadók foggal körömmel ragaszkodnak a milliárdos piacukhoz, addig nem lesz változás.
  • zoliapu
    #7
    a streamingszolgáltatások véget fognak vetni a fizetős letöltések korszakának.

    Mert azt lehetetlen rögzíteni a streaming -et ergo az is letöltés. :))

    másrészt ezek az eszközök sérülékenyek

    RAID -ben azért megnézem mikor megy tönkre, vagy CD/DVD -n és helyi lemezen pluszban tárolva.
  • vasziszdasz
    #6
    jól látható, hogy csak ebből a zenészek nem tudnak megélni

    Azok igen, csak a nyakukon élősködő kiadók nem tudnak naponta 10 új ferrarit venni. Épp ez a jó benne.
  • vasziszdasz
    #5
    A letöltések nem jelentenek hosszútávú megoldást, hiszen egyrészt a merevlemezek és más adathordozók tárolókapacitása véges és így a felhasználó nagy összegeket költhet ilyen termékre

    LOL, 2 szaros album árán vesz egy terás vinyót, amire felfér vagy 2000 album.

    másrészt ezek az eszközök sérülékenyek

    LOL2. Ha napoztatják, flexelik, a cd is ugyanolyan sérülékeny. Alapból meg a vinyó se megy tönkre.

    és ki szeretné elveszíteni az MP3-gyűjteményét?

    És ki szeretné valami kiadó kénye kedvére bízni mikor és meddig hallgathatja a tulajdonát?

    akik gyakorlatilag bárhol és bármilyen körülmények között elérhetővé teszik a kedvenc nótákat.

    Egészen addig amíg le nem állítják a szolgaltatást, aztán "ja bocs...".

    a streamingszolgáltatások véget fognak vetni a fizetős letöltések korszakának.

    A streaming is letöltés, csak nem marad ott hogy bármikor gyorsan és netes szarvertől függetlenül újrahallgathasd.
  • zoliapu
    #4
    Nem hinniém, hogy eltünik hamarosan a p2p, sőt egyre szaporodnak a direkt feltöltőoldalak is rapidshare, filestube stb.
  • Bagoly81
    #3
    igy van, és ha esik az az esső és minden egyes ember rácuppan a net tv re meg a tubéra meg csinálják a nagy forgalmat majd akkor nézhetünk mikor nemfog menni csak akadozva a lejátszás, tudom technikai kérdés amit majd a net szolgáltatók jol lekorlátoznak de akkor is. további kérdés pl, hogy milyen minőségbe teszik mindezt.
    továbbá ingyenes nemhiszem hogy lesz. mert mindenki reklámokból akar bevételt ami nembiztos hogy müködhet, de kitudja.

    itt viszont a jogdijakat pontosan tudják fizetni mert tudják ki mit hallgat hányszor ezért viszont életképes dolog lehet.
    plusz ha a kocsiba akarom a zenét tenni vagy az utcán a, akkor majd a iphonommal lestrémelem vagy androidozom vagy mit tom én? igy viszont durva ecsém, mert azt halgatsz amenyit csak akarsz az utcán is
  • Cat #2
    Ez tökéletesen így van. De Magyarországon is valóság az állandó nagy sávszélességű internetelérés, bárhol is legyél. Ma, most.
  • hdo
    #1
    Majd akkor fogják kiváltani ha mindenhol lesz wifi! Azért streaming és letöltés között van egy hangyapénisznyi különbség, ha én egyszer letöltök valamit az a gépemen is marad, streamelésnél meg netről férek hozzá minden alkalommal sz adathoz mikor használni akarom, de javítson ki valaki ha tévedek.