139
  • Oláh Herkules
    #139
    nem rég frissítettem apám netezős, videos linuxos gépét. ubuntu 8.10 volt rajta, ami kb 2 éve lett telepítve. Én utoljára valamit állítani 2009 január 19-én léptem be a log szerint.
    Múlt héten frissítettem 10.04-re. Gond nélkül ment, és nemhogy lassult, gyorsult (ilyen win frissítésnél nem létezik, főleg hogy általában szét is esik tőle, nem véletlenül telepíti mindig újra új verziónál a sikeres ember). Sőt azt is megkérdezte hogy van zárt nvidia driver és a 3d-hez fel kéne telepíteni. Klikk, és 2 perc múlva ment a 3d gyorsítás.
    De a linux szar és bonyolult :DDD
  • paraszgyerek
    #138
    --OFF---
    "az itteni windowsos arcoktól kérdezném, hogy eredeti, jogtiszta szoftvereket használnak-e, és annak birtokában írják-e ide a hozzászólásaikat."

    Ugyan totál semmi köze nincs az eredeti témához, de természetesen jogszerűen használom az ingyenes és a fizetős szoftvereket is. Most jó?

    Viszontkérdésem: ha valaki crossplatform rendszeren dolgozik az szerinted windows-arc vagy linux-arc, vagy mac-arc...? ( lehet hogy nekem akkor így erre nem is kellett volna válaszolnom )

    "A másik pedig, az Avatarról hallottatok már? Tippeljetek, hogy azt min renderelték."
    Ennek szintén nem tudom mi köze az eredeti témához, de tőlem akár még toronyórán is renderelhették.

    Ha a fenti kérdéseiddel netán az én hozzászólásomra reagáltál, akkor a témaváltással beismerted hogy egyetértesz az általam leírtakkal... akkor miről is megy a vita?

    ---ON---

    "Itt mindenki úgy beszél, mintha bármelyik csóringer közalkalmazott külvárosi nagycsaládos apuka megengedhetné magának, hogy a legújabb nyolcmagos hiper powerPC-t megvegye magának amint az piacra kerül, a 3 évnél idősebb pentiumot meg ugyanazzal a mozdulattal egyből ki is dobja, pedig egészen idáig azon végezte a munkáját, és mellesleg tökéletesen funkcionált."

    Na ennek már végre van valami halvány köze az eredeti témához - épp arról van szó hogy a "nagycsaládos külvárosi anyuka" lakásán egyáltalán nem szükséges hogy bivalyerős PC legyen egy általa választott vagy neki javasolt vagy előre telepített oprendszerrel, ha az eddig desktopon megszokott dolgokat ( net, mail, játék, chat stb. ) mondjuk a tévéjére rákötött set-top-box szerű kütyüvel is eléri, amihez van egy egér és egy billentyűzet.

    És ezeknél a kütyüknél már nem lesz vita arról sem hogy milyen oprendszer kell hogy menjen rajta, mivel bekapcsolja és a mosógéphez vagy dvd lejátszóhoz hasonlóan, kábel network-ön egy helyi application szerverfarmhoz kapcsolódva működik.
  • sathinel
    #137
    Én igen azzal vettem pl a laptopot is. Angliában ha teljes gépet veszel ha jól tudom mindíg kell venned win-t is. Meg ha itt dolgozol nem sokat jelent kiadni érte azt a pénzt. Otthon én sem vettem meg mert örültem hogy a gépet meg tudtam venni:D
  • jkop
    #136
    Itt mindenki úgy beszél, mintha bármelyik csóringer közalkalmazott külvárosi nagycsaládos apuka megengedhetné magának, hogy a legújabb nyolcmagos hiper powerPC-t megvegye magának amint az piacra kerül, a 3 évnél idősebb pentiumot meg ugyanazzal a mozdulattal egyből ki is dobja, pedig egészen idáig azon végezte a munkáját, és mellesleg tökéletesen funkcionált.
  • jkop
    #135
    Én két dolgot szeretnék. Először is, az itteni windowsos arcoktól kérdezném, hogy eredeti, jogtiszta szoftvereket használnak-e, és annak birtokában írják-e ide a hozzászólásaikat.
    A másik pedig, az Avatarról hallottatok már? Tippeljetek, hogy azt min renderelték.
  • sathinel
    #134
    vagy Blender ami szintén profi és ingyenes:D
  • sathinel
    #133
    Ez igaz, de eleinte megígérték hogy az is lessz benne mert előtte sokan abban programoztak. Aztán meg szépen ahogy fizetett, a cégeknek, és külön vált, egyre jobban ráerőszakolta a saját rendszerét másokra az helyett hogy akár dx-en belül választhattál volna hogy hogy jelenítse meg. Az openGL alatt is le lehet szinte mindent programozni. Nemhiába a Maya is azzal megy. márpedig az tényleg profi program. Ezért sem mennek a játékok linux alatt, de ezt gondolom vágod.

    Abban igazad van hogy létezik.
  • Chris05
    #132
    Itt nem az volt a kérdés, hogy mit csinál a Microsoft, hanem az, hogy az OpenGL nem az operációs rendszer képessége, hanem a VGA tudja. Direkt azért találták ki, hogy le tudj renderelni standard primitíveket (pont, vonal, poligon) mindenfajta hardveren (ATi, nVIDIA, S3, Intel, stb...).

    Az id software ha nem tűnt volna fel csak OpenGL-ben ír (Doom, Quake, Wolfenstein), szóval nincs az kinyírva, csak az a "baj", hogy a Windows a gaming platform, ezért az diktál.
  • paraszgyerek
    #131
    "De kíváncsi lennék hányszor raktál fel linux-ot akármilyen distrót hogy ezt mondod."

    Elhiheted jó néhány telepítés van mögöttem is, linux disztribek esetén is - de egyáltalán nem értem hogy jön ez ide. Nem akarok én senkit sem rá, sem lebeszélni semmilyen os-re - csupán annyit mondtam hogy alkalmazási terület szempontjából lehet egy adott os megfelelő, vagy használhatatlan, és ez teljesen független probléma attól hogy az adott os zárt, nyílt, szeretjük-e vagy utáljuk, van-e mögötte "mozgalom" vagy nincs.

    HA netán azt olvastad volna ki a hozzászólásomból, hogy a linux disztribeket kevesebbre vagy többre tartom más OS-eknél, akkor javaslom olvasd el még egyszer a hozzászólást.

    Az eredeti cikkhez visszatérve - talán szerencsésebb lett volna egy olyan címmegfogalmazás hogy "Közeledik a PC-éra vége?" - és akkor talán nem vált volna a topic-ból OS-flame.
  • sathinel
    #130
    By 1999 it was clear that Microsoft had no intention of delivering Low Level; although officially working on it, almost no resources were dedicated to actually producing code.[11] At the same time Microsoft was in the process of massively investing in DirectX 7.0 (similar to 3.0 largely in name only). Without Low Level, Fahrenheit couldn't be delivered on Windows, and the project stalled. Eventually SGI abandoned work on Fahrenheit[12] and started planning other Scene Graph products which became the last in a series of such projects.
    By 2000 DirectX 7.0 was in the marketplace, and proving quite popular. DirectX had become the primary API during the rise of 3D gaming in the late 1990s. Microsoft did release Fahrenheit Scene Graph as XSG the same year, but did so with a note saying it would not be supported. No new versions of XSG were ever released, and all of the pages related to either Fahrenheit or XSG on both the Microsoft and SGI web pages have since disappeared. Hardware accelerated OpenGL support was dropped from the included video drivers in Windows XP, although most video card manufacturers deliver their own implementations.

    Ha kicsit tovább olvasol láthatsz még érdekesebb dolgokat is ez a szép infó wikiről van. Az MS megígért mindent aztán elkezdte kinyírni, hogy az ő dolgait használják. Tudom mi a openGL, és még ma is megy leginkább a legfejletebb rajzprogikban, mint maya, stb, és opensource rendszereken leginkább.
  • sathinel
    #129
    Apám az okostelefonján kb képeket csinál, és zenét hallgat. Néha kis videót is csinál, szórakozik vele. De semmi több. Nem használja ki felét sem. Az átlag felhasználó kb ilyen. Mutass rá hogy mi az amit nem tudnak megcsinálni androidon pl és az átlag felhasználónak nagyon nagy szöksége van rá. Főleg hogy otthon a mobile net elég fos. Még megérteném ha itt angliát mondanád ahol korlátlan net 5 font, de a legtöbb ember akinek iphone, és más okostelefonja van netezésen facebook, skype, zenék, videók lejátszása nem igazán csinál semmi mást. Ezeket meg símán tudja. Kb mint a linux is. Én kocka vagyok nekem nem volt mindenre elég.
  • sathinel
    #128
    Mint mondtam nagyanyám, és mások win-hez is odahívnak mert nem néz utánna semminek és nem érdekli. Akit meg érdekel fel tudja rakni alap feladatokhoz. Ha spec dolog kell akkor már kell tudás. De kíváncsi lennék hányszor raktál fel linux-ot akármilyen distrót hogy ezt mondod. Én 4 éve raktam fel kb romániában egy gépre ubuntut, és folyamatosan frissíti magát, és alap dolgokra még mindíg használják. Márpedig a másik gépre win-t kelett raknom, és karbantartani évente minimum 1x. A linux-os gépen max frissítéseket elindították és kész. Ezért vagyok kíváncsi mi az a sok minden ami neked nem megy:D
  • paraszgyerek
    #127
    "Nem ért hozzá, nem is akar csak használni. Bár ezeknek alap linux is elég legtöbbször pl iwiw-et nézni, youtube, facebook, skypee, stb."

    Szerintem ezzel a hozzáállással semmi gond nincs, ; épp az a nem normális, hogy annyi plusz dolgot kell csinálni egy gépnél hogy működjön.
    Az lenne az elvárt állapot, ha egy nagymamának vagy háziasszonynak nem kell szomszéd Pistikét hívni hogy működjön a gépe, hanem a tévéhez vagy mosógéphez hasonlóan, bekapcsolja és működik. Persze a mosógéphez hasonlóan az is megnyekkenhet, és akkor kijön egy "szerelő" és megjavítja.

    Ehhez az állapothoz szvsz a legközelebb az apple illetve az előtelepített gépek állnak. ( van közöttük win és linux is tehát remélem emiatt nem kapok letámadást )

    "Ja és van a userek kb 1 %-a de ezzel sokat mondtam akiknek olyan melóra kell amilyen program nem támogatott, alternatíva nem jó. De ezek nem reprezentálják az átlagot, mert nem hinném hogy a felhasználók 10%-a photoshop, Cad, nyomdai munkákat végeznek"

    Ezeket az arányokat honnan sikerült kiötleni...? Attól hogy egy rakás alkalmazási területre nem látsz rá, attól az még nem azt jelenti hogy azok nem is léteznek!

    "Akinek egyébként nem megy a linux az valsz nem foglalkozott vele, vagy nem jól közelített hozzá. Megfelelő mukára megfelelő céleszköz"

    Pontosan erről van szó. De ne feledd, a linux itt nem cél, hanem eszköz. Van amire jó, és van amire használhatatlan - akármilyen nemesek is a nyílt és szabad szoftver mozgalom céljai. ("elégséges", olyan nincs csak az iskolában)

    Ha pedig az ember oprendszert telepít ami nem a legjobb az adott célra, akkor azt megalkuvásnak hívják, még akkor is ha az összes fórumban önjelölt szakértők dicsőítő ódákat zengenek róla.
  • Chris05
    #126
    Az ms beveszi az OpenGL-t????? Mi van????? Az OpenGL-t a VGA tudja, olyan, mint régen a VESA. Az OpenGL működik Windows, Linux, Mac OS, és a GizellaOS alatt is (Ha lesz egyszer ilyen), mivel az egy Nyitott Grafikus Könyvtár (Open Graphics Library vagy valami ilyesmi lehet).
  • sathinel
    #125
    Jaja:D A másik ami nagyon bejött hogy megadod honnan szedje a drivert, és utánna automatice szedi nem kell letölteni, megkeresni stb. A vidkari stb driverek így 1x beállítva csak 1 kattintásra frissülnek, + még szól is hogy van új.

    Persze csak egy böngésző kell és http://www.howtogeek.com/tag/linux/#ubuntu hasonló oldalak tömkelege segít. Nekem is eltartott pár napig amíg hozzászoktam de utánna tökéletes volt.

    A gond a játékoknál jelentkezett nállam. nincs kedvem vele szórakozni. win jobb nekem játékra még. De nagyon szeretném ha valakik valahogy implementálnák a directx játékokat és nem cedega, wmware alatt menne. De hát ugye az MS megígérte hogy az Open Gl-t is beleveszi csak "pár" éve elfelejtette:D

    Akinek egyébként nem megy a linux az valsz nem foglalkozott vele, vagy nem jól közelített hozzá. Megfelelő mukára megfelelő céleszköz. Főleg ha angolul sem tud vagy nem képpes rákeresni, próbálgatni akkor mindegy. Az kb ugynaz mint mikor megkérnek hogy win-t, vagy win alá segítsek feltelepíteni valamit. Nem ért hozzá, nem is akar csak használni. Bár ezeknek alap linux is elég legtöbbször pl iwiw-et nézni, youtube, facebook, skypee, stb.
    Ja és van a userek kb 1 %-a de ezzel sokat mondtam akiknek olyan melóra kell amilyen program nem támogatott, alternatíva nem jó. De ezek nem reprezentálják az átlagot, mert nem hinném hogy a felhasználók 10%-a photoshop, Cad, nyomdai munkákat végeznek. Kicsit sok lenne az:D Legtöbb ember max csengőhangot, zenét cserél csak telefonon mást nem ezeknek egy olcsó megoldás okostelefonra megfelel mert úgysem használná ki.
  • JoinR
    #124
    Az eddigi állításaimat igazából a #117-es hsz-szel magyaráznám. Én anno a linux-on kb fél órát tököltem egy VGA driver telepítésével. Default nem bírta felrakni, meggugliztam, felírtam lapra a parancsokat, kiléptem grafikus rendszerből, parancssorba beírtam a cuccokat és jó lett (az más kérdés, hogy nem volt képes megjegyezni a felbontást, és minden indítás után szórakozni kellett vele, mind1).
    2 hónapra rá már az újabb verziót fel tudta rakni anélkül, hogy kernelszinten grafikus felületet kikapcsolva kelljen megcsinálni.
    Nem azt mondom, hogy nem fejlődik, nem azt mondom, hogy nem használható, sőt azt se mondom, hogy nem jó, egyszerűen annyit állítok, hogy NEKEM nem adja. Ezek a hsz-ek meg azért vannak, hogy a SAJÁT véleményünket mondjuk el (még ha olyan is mint a segglyuk), nem általános igazságokat megfogalmazni, amire majd mindenki bólogat. Én elfogadom, hogy te azt használod, te is fogadd el, hogy én ezt. Persze egymás háta mögött hülyézzük egymást, emberek vagyunk...:-)
  • Mythic
    #123
    Ez igen jó! :D
  • WoodrowWilson
    #122
    Jól mondod, az era angol szó, az éra viszont magyar, nyugodtan lehet használni.
  • gothmog
    #121
    Bonyolultabb... jóhogy...
  • TreDoR
    #120
    Jaja, tiszta gáz az ilyen egy számítástechnikai fórumon.
  • sanyicks
    #119
    Ja vitázni is kár ha te az install uninstall egyszerűségét emlegeted winhez, miközben linuxon annál jóval egyszerűbb :D
  • mumpic
    #118
    Vannak alapból bonyolult disztrók, azoknak is megvan a miértjük. Kezdőként annyit mindenképp érdemes benyögni a googlebe hogy linux + beginner.
  • Mythic
    #117
    Nekünk otthon 3 PC van és 0 windóz. :P Szóval ezzel a PC = Windóz csak okosan, kb 90.000-t spóroltam a családnak azzal, hogy 1-2 hetet rászántam a linux megismerésére, onnan pedig mindenkit felkészítettem az alap használatra kb 15perc alatt. Azért tényleg hülyének kell lenni ahhoz, h ne tudj alapszinten egy új linux rendszert használni.

    Viszont azt én is megerősítem, hogy nem zárt grafkártya driverrel bizony megszenvedtem nagyon...kiegészíteném, hogy rá két hetire már zárt rendszerben is megjelent az a verzió, csak sajnos nekem azonnal a legújabb kellett, de legalább megtanultam ezt is. Zárt driver meg kb 3 kattintás. Ha akarod, nagyon bonyolulttá tehetsz egy linux rendszert, de ha nem buzerálod, akkor enni sem kér soha. :)
  • WilliamMcKinley
    #116
    Barmok vagytok hogy gépekről meg szoftverekről vitáztok, TALÁN ÉLJETEK! Privibe megmondom hogy kell :D
  • Ravkin
    #115
    Először is bugyuta cím bugyuta cikk. Mi az hogy windows éra ? Az era egy angol szó, megerőltető lett volna kiírni hogy windows korszak ?

    Az hogy mi lesz a windowsal meg az ms el a jövőben, azt ne kezdjük már el jósolgatni, még akkor sem hogyha mindenki iphone al meg androiddal törölgeti a seggét. Ameddig a pc van, addig windows is van, én azért nem félek attól hogy a csőd felé sodródnak.
  • GABOR16
    #114
    Hehe... ez lehetne a jogvédők szlogenje:

    "Töltöd le az indernetet? Töröm le a kezedet!"

    .. magyarázat:
    Ügye az internet egésze magában foglal sok filmet, zenét, szofvert és nem mind volna legális :D
  • sh4d0w808
    #113
    Nem nagyon vagy képben a Linuxokról, de lásd kivel van dolgod, kicsit segítek: http://news.softpedia.com/news/Hollywood-Loves-Linux-45571.shtml

    Ezenkívül tipikus desktop felhasználásra pont parancssor nélkül is megy minden.
  • GABOR16
    #112
    Blender nem elég jó? http://www.blender.org/
  • mumpic
    #111
    én is így mondom :))
  • fergusonpapa
    #110
    töltöd le az internetet??de sok helyed van...ÉSZ..
  • mumpic
    #109
    Melyik műveletek elvégzésére gondolsz?
    Nem hiszem hogy a másolás, törlés, könyvtárlétrehozás, vagy a számítógép leállítása nehezebb lenne.
    A programtelepítés meg pl könnyebb. Ubuntuban pl sudo apt-get install blender a terminálba, és már települ is. Még csak meg sem kell fognom az egeret hogy kattintsak a nextre. Ha nem szeretem a terminált, akkor a synapticban a keresővel megtalálom a blendert és telepítem egy klikkel.
    Windows alatt meg http protokollon egy weblapot meg kell keresnem, ott a letöltési linket, meg kiválasztani az oprendszert, aztán letölteni, elindítani a telepítőt, a telepítőnek megmondani hogy hova telepítsen, és még nyomogatni is kell egy csomót.
    Ha meg nem a blendert töltöm le, hanem valami mást a win-re, ami mondjuk fizetős, akkor még cracket is kell vadászni hozzá, mindenféle vírusokkal teli honlapokról.
  • JoinR
    #108
    Te már csak tudod. :-)
    Egyébként igen tudok guglizni, mindig azzal töltöm le az internetet, de attól még körülményesebb bármilyen művelet elvégzése Linuxon, mint Windows-on, ezzel vitázni is kár.
  • sanyicks
    #107
    " de nem, én se tudom megcsinálni. Miért nem? Mert nem szoktam meg a felületet, meg nem tudok terminálba bűvészkedni."

    meg guglizni sem, meg számítógépet használni sem tudsz. Te windózt használni tudsz alapszinten, ennyi.
  • sanyicks
    #106
    "Sőt mi több, nem is akarok tudni. Minek tartsak a fejemben többtíz-száz kódot, ha mindent meg lehet oldani kattintásokkal."

    Így van minek? Én is ritkán használom a linux terminált ezért, inkább a felületen kattintgatok :)

    Vagy most mondjam hogy köcsög vindóz mert van benne cmd? :D
  • sanyicks
    #105
    blender... csak azt a kurva pitonos pluginezést felejthetnék el, mert az a nyelv egy fos. Talán gondolkodó modellezőt kéne képezni, nem egy kattintódroidot. Ha olyan komoly képezgetés kell akkor már alapból nem kapott túl jó képzést az illető.
    Tudod ez olyan, mint amikor az iskolában megtanítják az embert vindózt, és ofiszt használni, pedig számítógép os-t, és szövegszerkesztést/ táblázatkezelést kéne tanítani.

    Lovagolhatsz még egy 0.0001%-os felhasználói bázison de nem érdemes. Senkit sem érdekelnek a cades cames problémák, az a néhány ezer felhasználó nem oszt nem szoroz.

    "Én többször nekifutottam a Linux-nak otthoni felhasználásra, de még ahhoz is kevés volt, hogy dual-ba menjen M$ oprendszerrel."
    Nem a linux volt kevés, hanem te volták kevés ;)
  • JoinR
    #104
    Persze ha visszatérünk a széles felhasználókörre, annyit megemlítenék ami alapvető baj(om) a Linuxszal, hogy tegyük fel, elég egy Linux flash játékozni. Barátnőmék tipikus felhasználók, neteznek, néha zenét hallgatnak. Alkalmanként 1-1 frissítéssel elszáll a Linuxon a flash, és ilyenkor kb megszűnt az a kevés szolgáltatás, amire szükségük volt. Áthívnak, hogy nah majd én értek a gépekhez, de nem, én se tudom megcsinálni. Miért nem? Mert nem szoktam meg a felületet, meg nem tudok terminálba bűvészkedni. Sőt mi több, nem is akarok tudni. Minek tartsak a fejemben többtíz-száz kódot, ha mindent meg lehet oldani kattintásokkal. És hívni kellett az öreg bátyót, aki fél órát tököl az oprendszerrel, hogy menjen a flash a böngészőben.
    Win-en ugyanez: frissítés on, flash off (jah eleve nem megy el a flash, mind1), valaki sír msn-en hogy nem megy, mondom neki, hogy klikk uninstall, klikk install, restart, és jó. Nem jó? Akkor install ez, uninstall az, és jó lesz.
  • JoinR
    #103
    Mondj már egy jó 3D modellező programot Linux-ra...ilyen szinten nem OpenOffice meg M$ Office átállásról van szó, hanem hogy több ezer embert több évig képeznek egy modellező programra, és gondolj bele mekkora pénz lenne az átképzés (mivel úgyse működne ugyanúgy, még a több 3D modellező program Win-re se működik ugyanúgy).
    Emellett ne csak CAD-ről beszéljük, ami low-end cucc, hanem mondjuk CAM-ről vagy CAE-ről. Ezek is mind Win alapúak, és mondjuk én lehet nem kockáztatnám meg egy gyártósor átállítását (még ha ez a példa túlzás is, de ne menjünk bele, hogy melyik cégnek Win alapú a gyártásvezérlése :D)

    Én többször nekifutottam a Linux-nak otthoni felhasználásra, de még ahhoz is kevés volt, hogy dual-ba menjen M$ oprendszerrel.
  • FoodLFG
    #102
  • sanyicks
    #101
    A másik hogy az otthoni számítógépek túlnyomó részére is elég lenne, mert a legtöbb ember nem játszik, max flash játékokkal. Na és ha elterjedne ezeknél az otthoni usereknél, mindjárt készülnének a normális nagy játékok is rá, merhogy úgy megy ez, hogy a sok user arra vár hogy játék legyen linuxon, viszont a fejlesztő arra vár hogy sok linux felhasználó legyen...
  • sanyicks
    #100
    van rá tisztességes grafikai szoftver, 2d és 3d is. Csak azok problémáznak, akiknek nem tisztrsséges grafikai szoftver kell, hanem az és csak is az amit most használnak. Szerintük a többi szar, mert olyan begyepesedettek, hogy ha nem a megfelelő képernyő koordinátákon van az amit megszoktak, akkor kijelentik, hogy szarfos nemtudja. Tehát a nem gondolkodó emberről van szó, aki úgy dolgozik kb mint egy egérklikk makró :DDD
    Visszafelé kompatiblitással semmi gond, kb úgy változik mint a win-é, ott is sok kompatibilitási problémával találkozni pl néhány nemmegy 64biten, csak 32-n nem dokumentált, elrejtett függőségek amik minden kiadásnál változnak, teljesen ismerelen eredetű kompatibilitási problémák, szal sok félével találkozni winen, főleg 7-nél (többel mint vistán).

    adatbázisnál meg eléggé hihetetlen az inkompatibilitás, főleg egy nagyverzión belül. Ha meg van változás, akkor is szoktak konvertert mellé adni, vagy magától konvertál.

    Nagyon sok jó program van, rá csak a többség semmit sem képes megszokni ami akár egy picit is más mint amit addig használt, és logikus gondolkodásra meg nem képes.

    Így a számítógépet használók 90%-nak alternatíva a linux, ugyanis a 90% emailez, webet böngészik, könyvel, táblázatot basztat, semmimondó szövegeket ír, stb. További 5%-nak is jó, mert phpzik, javazik, és a maradék 5%-ból 4.99%-nak is jó lenne mert a fotosop és a 3dsmax és a cad tudásának felét sem használja ki, sőt úgy tűnik nem sok különbség van ezek és az ingyenes alternatívák között, csak a begyepesedett gondolkodásra képtelen emberek nem találják meg ha valami máshol/hogy van.