17
  • Kara kán
    #17
    "például egy okostelefonról is kinyomtathassanak egy szöveges dokumentumot. "

    Hát, igen, mert a mai szar nyomtatók legtöbbje nem wifis.

    A papírmentes iroda simán megvalósítható lenne, Orbán Viktornak csak egy tollvonásába kerülne.
    Ráadásul, a digitális cuccok árvízben általában nem áznak el.
    A tervezés, rajzolás témában: igen, legalább 20"-os érintőképernyőkre van szükség, amelyekre lehet írni, rajzolni, stb.
  • gemihu
    #16
    Jelentést írtam, nem szögszerkesztést. Gondolj bele, egy áfaanalitikába egy nagy cégnél:)
  • Gerygrey
    #15
    A valódi, kézzel történő aláírás hitelessége eléggé könnyen ellenőrizhető, ezzel szemben, amit "digitális aláírás" néven emlegetnek...

    Én eddig életemben két egyforma aláírást soha nem tudtam produkálni. De biztos ez a bombabiztos módszer, nem az ujjlenyomat például.

    Adóbevallást és más APEH-es szarokat aláírni 600 példányban külön-külön... Lakásvásárlás, hitelfelvétel, stb, nem lenne egyszerűbb, ha megérinteném az ujjammal a leolvasót, és az onnantól hiteles?

    Persze az a baj, hogy nem csak hitelesebb, egyszerűbb és hatékonyabb, hanem olcsóbb is, márpedig ami olcsó, az a közigazgatásban nem nyerő, mert abból lopni is kevesebbet lehet.
  • AgentKis
    #14
    Azért a nyomtató és kellékanyag gyártók, forgalmazók nem vernék a feneküket a földhöz a papírmentes iroda miatti örömükben!
  • AgentKis
    #13
    "Mert ha egy 100 oldalas jelentésből kimarad egy sor az elején, lehet csúszik az egész , és ilyenkor újra kell nyomtatni az egészet." Hát illene szakasz és oldal -vég pontokat tenni egy 100 oldalas doksiba. Ezt szövegszerkesztésből a második órán már elmondják...
  • gemihu
    #12
    A papír nagyon sokáig meg fog maradni.Leszámítva azt,hogy a bürokrácia megköveteli a papírt, vannak egyéb okok és problémák. Egyrészt a régi típusú vezetőség gyakran papíron kér dolgokat. Sokszor probléma,hogy csak ideiglenesen van szükség adatra, és képernyőn nem olyan könnyen áttekinthető,nem fér el kellő méretben. Ezt olyan írható kijelzőkkel lehetne csak megoldani,amelyek kellően olcsók és könnyen kezelhetők. Láttam már projektort,ami érintőképernyőt csinál belől stb..
    A másik gond a hordozhatóság.Bár nem feltétlenül kell magát az eszközt hordozni,de nem ártana,ha az adatok könnyen átkerülhetnének az egyik asztalról a másikra.Úgy is mondhatnám a hálózati megosztások nem elég könnyen kezelhetőek, nem elég vizuálisak..
    Ami még gond,hogy nyomtatóra rossz adatok mennek ki. Ennek két fő oka van. Az egyik a figyelmetlenség,mikor véletlen egy 200 oldalas doksit nyomtat ki valaki,pedig csak egy oldal kéne, vagy túl nagy időszakot kért a jelentésnek stb.Mennyiből állna,ha a nyomtató visszakérdezne? Figyi, ez egy kicsit sok lesz:)
    A másik az,amikor később ellenőrizzük, vagy más ellenőrzi a kinyomtatott jelentést, és akkor derül ki,hogy valami kimaradt.
    Szerintem sokkal több papír megy kárba mostanában,mint régen.Mert ha egy 100 oldalas jelentésből kimarad egy sor az elején, lehet csúszik az egész , és ilyenkor újra kell nyomtatni az egészet..




  • nextman
    #11
    Igazából megvalósítható lenne a paperless office, csak a felhasználói ellenállás nagy. De ha pl. törvényben tiltanánk a nyomtatást, és azonnal leszerelnénk minden nyomtatót, máris megoldódna a probléma. Kérlelni felesleges a usereket, ha nem látnak benne rövidtávú hasznot, nem fognak a pazarló hozzáállásukon változtatni.
  • Garfield
    #10
    A valódi aláírásomat nem tudom csak úgy átadni valakinek, nem lehet ellopni tőlem, stb. A "digitálist" - ha nem is könnyű - de lehet.

    Erről kérdezzünk meg egy igazságügyi grafológus szakértőt. ;-) Míg a kézi aláírásodat bárki, bármikor, tőled függetlenül hamisíthatja, addig a digitális aláírás - főleg a komolyabb, minősített - esetében már birtokolni kell a hordozó eszközt, amit azért illik észrevenni.

    A 100%-ban papírmentes iroda általánosságban tényleg utópia, ugyanis van egy csomó olyan eset, amikor nem lehet, vagy sokkal kényelmetlenebb a pusztán elektronikus út. Nemcsak a mérnöki, tudományos, stb. munka egyes eseteinél használhatóbb jobban a papír, de mondjuk egy szerződés egyeztetése is mennyivel egyszerűbb egy megbeszélésen, ha a kinyomtatott vázlatot tele lehet firkálni, mint korrektúrával dupla annyi idő alatt bohóckodni. Arról nem is beszélve, hogy manapság sajnos még mindig sokan a papíralapú leveleknél, nyomtatványoknál, stb. vannak leragadva, így pusztán elektronikus úton sem lehet megküldeni egy levelet.

    Ahogy az egyik előző munkahelyemen viccesen mondták, a paperless office helyett inkább a less paper office a cél, vagyis a dokumentumok elektronikus kezelése és tárolása a cél, amelyeket csak nagyon szükséges, végső esetben nyomtatunk ki.
  • amitriptilin
    #9
    én az egyik oldalán üres papírból készítem a házi postitet :)
  • Vanek úr
    #8
    "A valódi aláírásomat nem tudom csak úgy átadni valakinek, nem lehet ellopni tőlem, stb." - dehogynem, ráadásul sokkal könnyebben, mint a digitálist (ha látják az aláírásod, akkor újra létre tudják hozni; míg a digitálisnál nem érnek vele semmit, ha látják - meg kell szerezniük a privát kulcsodat, azt meg csak tőled elkérve, ellopva tudják megtenni). Ráadásul a digitálisnál azonnal ellenőrzöd is, hogy az aláírás megfelel-e a valóságnak, addig a hamis (de a tiédhez nagyon hasonlító) aláírást nem fogják rögtön írásszakértővel ellenőriztetni (csak akkor, ha már gond van, de akkor már késő) - ráadásul a profik az írásszakértőket is át tudják verni.
  • Atomreaktor
    #7
    nálunk iszonyat mennyiségű papír fogy és a fele simán felesleges lenne :( (közszféra). ráadásul, ha szólok vkinek, hogy festéktakarékos módban nyomtasson, hülyének néz... használt papír másik oldalára való nyomtatáskor szintén...
  • tmisi
    #6
    Én egy kisebb mezőgazdasági cég irodáján dolgozom. Megpróbálok spórolni, ahol lehet, de sokszor egy kartont jobb kinyomtatva nézni, mint a képernyőt bámulni. Meg azon lehet kijelölni, számolni, stb. Persze ha csak meg akarok valamit nézni, azt nem nyomtatom ki. Egyébiránt jelenleg a főnöknek szánt kimutatások kivételével mindig a mátrixnyomtatót használom. Ha meg minőség kell, ott a monokróm lézernyomtató.
    Természetesen így is gyűlik össze felesleges papír, kiselejtezések vagy újranyomtatások (pl. elrontottam valamit) alkalmával, de az sem a kukába végzi, hanem viszem haza télre gyújtósnak, mert otthon meg a gázzal spórolunk.
  • xyl
    #5
    Egyrészt: az adminisztráció az egy, a mérnöki munka, tudományos kutatómunka, meg hasonlók az kettő. (Anélkül, persze, hogy ezeket le- vagy fölértékelném) Az egyik esetben a hitelesség, eredetiség, stb. az igazán fontos kérdés. A valódi, kézzel történő aláírás hitelessége eléggé könnyen ellenőrizhető, ezzel szemben, amit "digitális aláírás" néven emlegetnek... - na hagyjuk. A valódi aláírásomat nem tudom csak úgy átadni valakinek, nem lehet ellopni tőlem, stb. A "digitálist" - ha nem is könnyű - de lehet.
    Mérnöki munka, kutatómunka: Amikor az ember küszködik egy problémával, keresi a megoldást, akkor papírra, ceruzával felfirkant egy képletet, készít egy gyors vázlatot, hát ilyent sem egyszerű számítógéppel. Hol van egy képletszerkesztő sebessége ahhoz képest, ha kézzel írom a képletet? Milyen gyorsan tudok rajzolni CAD vagy rajzolóprogrammal, és milyen gyorsan kézzel? Persze, ha már összeállt a koncepció, akkor érdemes áttérni ezekre, mert óriási előnyük az, hogy nagyon sok módosítást elviselnek. (A papír kilyukadna ennyi radírozástól ) A másik dolog, hogy az 1:1 méret óriási előnye, hogy az ember érzi, hogy valami most kicsi, vagy nagy, vagy éppen megfelelő. CAD rajznál a mindenféle zoom-mal ez nem mindig érződik annyira, úgyhogy néha sajnálom, hogy kivesztek a rajztáblák.
  • Warton
    #4
    Én eléggé szkeptikus vagyok ebben a kérdésben. Nálunk, a közigazgatásban is meghirdették a papírmentes irodát, aminek az lett a következménye, hogy most már a papír alap mellett digitálisan is meg kell ugyanazt csinálni, de a papírt természetesen nem váltották ki. Ugyanúgy le kell mindent másolni 2 példányban és meg kell őrizni mindent, mint eddig.
  • joebacsi
    #3
    Nyugi, lesznek könyvvizsgálók, akik megváltják ezt a helyzetet, addig csak kitartás ;)
  • Hamed
    #2
    Nalunk siman mehetne a papirmentesseg, ha a gyoker konyvvizsgaloi kovetelmenyek miatt nem kene kinyomtatni minden szart. Igy hiaba rakunk el mindent pdf-be, irasvedett file-ba biztonsagi masolatokkal, a begyepesedett auditornak kinyomtatva kell.
    Az irodamban talalhato lefuzott iratanyag kb. 90%-a ilyen celbol foglalja a helyet.
  • Vanek úr
    #1
    A témához: nálunk is van számítógép, de nem azért, hogy a papírmunkát helyettesítsük vele; hanem hogy a papírmunka mellett legyen még kinyomtatva is.
    Egy példa: egy konkrét adatot le kell írni 3 különböző naplóba is, majd ezt 2 különböző jelentésben szerepeltetni kell (amit ki kell nyomtatni, és úgy eltenni), és még egy külön adatos részt is nyomtatni kell saját magunknak, amit meg szintén el kell rakni. Vagyis nálunk a számítógéppel a papírmunka száma nőtt; nem csökkent...