Shogun 2 Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Mivel egy sereg nem állt sosem csak szamurájokból. A játékban ugyan van erre lehetõség de úgy látom, hogy az ára és a képzésének idejét is úgy állították össze, hogy ne "csak" ezekbõl az egységekbõl álljon egy sereg.
Ha hozzá vesszük a lentebb leírt történelmi tényeket, miszerint a lakosság 6-7% volt csak szamuráj, akkor érthetõ miért lenne "reálisabb" egy olyan sereg amiben csak korlátozott számban lehet képezni õket vagy a hasonló igen képzett egységeket.
Ez csak észrevétel, nem kritika akart lenni a játékhoz 😊
Limited Samurai
www.totalwarmagyaritasok.webtelek.hu
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
Waaaaaagh!
http://www.youtube.com/watch?v=9erkCAzheeI&feature=related
Valahol,valamikor,egyszer csak..... unusual#2676
Ezzel a pengével rohangálhattak a szamurájok egymás mellett, maguk közt tartva a pengét; kettévágva embereket, lovakat, fákat, kresz táblát...
Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.
Egy katana képessége :
Azt elmondanád, hogy mégis hogyan?
Mer vagy 2m-es-re képezték a kis kezüket, vagy fogdosták a pengét, miközben a markolatot az ellenség felé nyújtották... szerintem 😊
".. a legtöbb tachi is jóval kisebb nála, a mérete egyes naginata-k méretével vetekszik. Többnyire erõsen hajlított a pengéje. Természetesen kétkezes fegyver, mert habár viszonylag vékony a pengéje, a hossza miatt mégis nehéz és nagyon elõl van a súlypontja. A méretébõl és a súlyából adódóan csak teljes testtel és kellõen erõs vállakkal és kezekkel lehet eredményesen használni. Fõleg lovasok és lándzsások ellen használták. Kétségtelen hogy egy nodachi-val felfegyverkezett szamuráj ellen nem sokan akartak kiállni küzdeni egy katana-val.
Békeidõben státusszimbólumként viselték, többnyire a háton keresztbe felkötve, viszont nem onnan húzták ki, ahhoz elõször levették a hátukról. Az övbe tûzve is viselték, és jól képzett harcosok ki is tudták onnan húzni. A legenda szerint egy harcost a lovával együtt ketté lehetett vele vágni. A legnagyob nodachi 380 centiméter hosszú. Általában elmondható róla, hogy a markolata bõ egy shaku, 30-33 centiméter hosszú. A Muromachi-periódusban volt viszonylag népszerû, majd eltûnt a színrõl, a többi szélsõségesen nagy fegyver java részével együtt.
Gyakran összekeverik az odachi-val, igaz nem véletlenül, nehéz különbséget tenni közöttük, ráadásul nincs konkrétan meghatározva hogy egy kard mitõl odachi és nem nodachi, daikatana vagy tachi. ... "
Kemény látvány lehet ahogy egy 150-es ürge ordítva rohan feléd a feje fölé emelt 2m-es No Dachi-val.
Banzáj!
Warrior - Ashigaru (1467-1649)
Katana - kb, 72,6 cm hosszú markolattal.
Wakizashi (az öv kísérõje) - kb 40-50 cm. hosszú markolattal.
Tanto - kb 24 cm hosszú markolattal. Ez volt a tõr mefelelõje.
No Dachi ("csata(mezõ)kard") - 1,5 és 2 méter közötti hosszúságú lehet
Tachi - a katanánál hosszabb csatákban használt ívelt kard.
Ninja-To - rövidebb mint a katana és volt hogy egyenes íveletlen pengével készült.

SHOGUN - Egység leírások
Egyet értve Scharnhorst soraival Daimyo függõ volt a fegyverkezés is.
Ha már megint a törinél tartunk akkor pár gondolattal megtoldom ezt a részt is.
A 17-18. században a szamurájok (jelentése: „csatlós”, „kísérõ harcos”😉a népesség 6-7 %-át tették ki, ekkor Japánban közel 30 millió fõ élt.A szamuráj réteget Japánban busi („katonai családok”😉 szóval jelölték. Maszanori írásai szerint : A vár körül kialakult városokba tömörülve éltek, s gazdájuktól örökletes hûbéri földet vagy örökletes fizetséget kaptak, rizsben vagy pénzben. Hûséggel tartoztak uruknak, de mint az uralkodó osztály tagjai, különféle javakat élveztek. A szamurájokat a rangjeleik különböztették meg a közrangúaktól, ilyen rangjel volt a két kard, ezeket mindig viselniük kellett, és a hajviseletük. Falvakban éltek, és „szabad” idejükben gazdálkodtak, fõállásban katonáskodtak. Ha a gazdájuk elpusztult egy hadakozásban, akkor gazdátlanná váltak és „rónin”-oknak nevezték õket.
A társadalom többi tagját, négy csoportba osztották be a konfuciánus teória szerint, amely csoportok nem voltak átjárhatóak. Ezek a csoportok a következõk voltak: si (szamuráj), nó (paraszt), kó (kézmûves), só (kereskedõ). Ezt a teóriát még a 12. századi nagy kínai neokonfuciánus tudós, Csu Hszi fejlesztette ki. A gyakorlatban ezek az osztályok két csoportra zsugorodtak: a szamurájokra és a közrangúakra, ugyanis a kereskedõket nehéz volt megkülönböztetni a kézmûvesektõl, a parasztok meg gyakran költözködtek városokba, és akkor már nem parasztoknak számítottak.
A daimjók birtokainak nagyságát a Hidejosi által elrendelt országos földmérés rögzítette, a besorolás pedig vékában (japánul, koku ami kb.180 liter) mért rizshozam alapján történt. Ahhoz, hogy valaki daimjó lehessen legalább tízezer vékával kellett rendelkeznie. A leghatalmasabb földesúrnak 1 022 700 kokus volt a birtoka.
Ha egy Daimyo az õt szolgáló szamurájt vagy Hatamotót (zászlóst-kiemelt katonai vezetõt) meg akarta jutalmazni akkor megemelte az éves koku rizs járandóságát és vagy fegyver vagy ruha vagy ló esetleg pénz formájában adott neki jutalmat a sajátjából. Az emberek felfegyverzése is a Daimyo feladata volt mint az is, ha egy szamurájt elõléptet Hatamotóvá akkor kimonót, lovat, fegyvert, katonákat vagy jogot adott neki, hogy szamurájokat toborozzon magának és adott mellé évi X kokus fizetést, hogy mindezt fenn tudja tartani, cserébe ha füttyent egyet akkor megy és harcol. Így növelték a loyalitást és hûséget.
Ezek szerint az ashigaru egységek kerültek ki a közrangúakból, parasztokból a katanás, yaris, naginata, egyéb profi bow egységek meg a szamuráj osztályból. A játékban ha egy Loan kardos egységet nézünk meg vizuálisan emlékeim szerint 1db katana szerû kardot hordanak. Ez megfelel a korabeli rangbéli besorolásuknak mivel csak a szamurájok hordhattak 2db kardot kötelezõen. Egy rövid és egy hosszú kardot. A kardokat vagy lándzsákat a parasztok mint fegyvert meg a Daimyotól kaphatták mint arra való eszközt hogy a csatában tudjanak érte harcolni persze csak akkor ha erre szükség volt. Egyébként fegyvert tartaniuk tudtommal tilos volt. Ha háborúra került a sor akkor a daimyo vagy Hatamotói felfegyverezték õket.
Az egyik filmben láttam arra hivatkozást, hogy a szamurájok egymás közt is az éves bevételeik alapján rangsorolták magukat. Valakinek csak évi 50 koku fizetése volt de volt akinek 100 vagy 150 koku vagy több volt az éves fizetés. Ezek a fizetési besorolások is támpontot adhattak ahhoz, hogy ki kivel házasodik esetleg össze.
Úgy tudom, hogy egy szamuráj megtehette, hogy lemond a rangjáról és egy osztállyal lejjebb a kézmûvesek vagy parasztok közé kerüljön. Ilyenre lépésre általában békeidõben nagy pénztelenség és szegénységben élõ szamurájok kényszerültek. De olyan is elõ fordult, hogy egy szamuráj ha már más lehetõsége nem volt eladta a kardját hogy legyen mibõl ételt vennie a családjának. Ebbõl is látható talán, hogy a katanának mint profi fegyvernek akkoriban is meglehetõs értéket képviselt és ára volt.
Ilyenkor az elszegényedett szamuráj bár a két kardját viselte de valószínûleg az eladott kard pengéje helyett bambuszból vagy fából készített pót kard lapult a hüvelyben. Ilyen megoldásra már több korabeli japán filmben is láttam hivatkozást. ( Harakiri, The Twilight Samurai) gondolom nem véletlen.
Ennek tudatában nem tûnik akkora elrugaszkodásnak és cheatnek sem a Loan kardos egység sem a Katana és Yari Ronin ami pár MODban már benne is van.
A ronin egységek viszonylag olcsók és 1 kör alatt "szolgálatba" állnak. Mivel gazdátlan szamurájok így nem kell nekik sok idõ hogy eldöntsék ha valaki adja a fizetést akkor beálljanak a seregbe vagy sem. Az olcsóságuk meg magyarázható akár azzal is, hogy a munkanélküli szamurájnak minden pénzt és fizetséget megér amit kapnak mivel jó lehetõségnek veszik ha kapnak egy ajánlatot hogy harcolhatnak így kevesebbel is beérik mint a szamurájok.
(Ajánlott olvasnivaló: Osprey - Warrior 029 - Ashigaru 1467-1649)
A költségeire lehet hivatkozni bõven mivel katanát nem tudtak venni, bérelhettek vagy a harcmezõn szerezhettek, esetleg tehetõs földesurak felfegyverezhették velük az embereket ahogy a muskétával is tették egyesek. Daimyo függõ volt, hogy mire adott pénzt és mennyit tudott rászánni, hogy csapatait felfegyverezze.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
Várak védésénél meg azt hiszem nem kell részletezni miért jók.
Edorn.
Ez igaz. Japánban voltak nem-katana kardkovácsok is. Õk nem voltak olyan nevesek mit katana kovácsok, nem csináltak 1-2-3 évig egy kardot hanem az volt a dolguk hogy a hadsereg közrendûbb részét fegyverel ellássák. A kardjaik nem vágtak ketté x darab egymás mellé állított embert, nem mentek át a selyempróbán de arra pont alkalmasok voltak hogy nagy tömegben lehessen õket gyártani és a nem szamuráj harcosok os kaphassanak kardot. Persze ezek rosszabb minõségûek voltak a katanáknál, idõ alõtt tönkre mentek de a célnak megfeleltek.
Hadtörin meg tanultuk hogy többek között Oda Nobunaga is rájött a híres tételre miszerint hiába olyan menõk szamurájok az éveken át készített kardjaikkal ha rájuk küld egy kb tizszeres túlerõben lévõ lándzsás, kardos a parasztok soraiból képzett katonákat, õk is ugyanúgy legyõzhetõk.
De úgy emlékszem, hogy ráadásul elõbb volt kardos és lándzsás ashigaru és csak késõbb tiltották meg nekik a kard használatát.
Aki meg a költségeire hivatkozik, az nem gondolt bele, hogy akkor a kovás puskás ashigaru hogy lehetett, hisz egy kovás puska csak drágább volt mint egy kard...
Ha odáig jutok inkább monkok legyenek a seregbe, vagy naginata szamuráj?
Az értékeiket én is látom, de nem volt alkalmam harc közbe kipróbálni õket. A szamuráj páncélja mennyire véd nyílzápor ellen? Azokat is olyan könnyû lelõni mint a monkokat?
A másik amit még ki kéne próbálni az a nodachi szamuráj, azt nem mertem rendszeresíteni, mert túl kicsinek találtam a védelmét.
A jelenlegi játékomba pont ott tartok, hogy el kéne dönteni milyen gyalogságra gyúrjak rá igazán.
Az íjászat más tészta. Nekem abból van a legtöbb, a sereg 70%-a kb, és mindegyik ashigaru. Nem költöttem szamuráj íjászra eddig, annál jobbat meg még nem tudok gyártani. Ígazából az ashigaru íjász jól bevált eddig, lehet hogy késõbb kevés lesz, de egyenlõre elvagyok velük.
Waaaaaagh!
Én személy szerint csak elit egységeket használok.
Tudom hogy csitelni akarsz hogy kardos ashigarukat csinálj de ne oszd nekünk az észt hogy hihetõ a dolog 😄
Az én olvasatomban az nem katanás paraszt hanem kardos paraszt.
\"Ritterlich im Kriege, wachsam für den Frieden\"
1. 1 hónap/kör. Végre nem kell rohanni hogy "jajj más lassan 1580 van és még mindig csíra vagyok" olyan a a sebesség ami sztem ideális és még reális is.
2. 1-2 új egység. Pl kardos Yari. Sztem logikus hogy ha már lándzsára lehetett sorozni õket akkor lehessen kardra is amíg a combosabb egységek nem jönnek.
3. Kijavították a "félõs" hajókat szóval nem rohannak világgá az elsõ nyílzáportól.
4. Gyorsabbak a nyilasok.
5. Egység sokszinûsítõ mod. Nem sokban ( kicsit más páncél, sisak meg van akin maszk van ) változtat az egységeken épphogy csak kellemes legyen a szemnek.
Meg még van pár ami nem jut az eszembe de a lényeg hogy MOST olyan a játák amivel szívesen játszok.
main\startpos.esf ....
hol van az a "main" mappa amiben benne van elvileg a startpos.esf amit az esf editorral már lehet babrálni ?
Én a zavvin vettem 21 juróért a limited edition-t kb. 1 hete. Na az akció volt, mert sztem 3-4 hónap múlva lesz annyi az ára. Az eddigi tapasztalataim miatt mondom ezt.
"A balszerencse mutatja meg a hadvezér zsenialitását; a jószerencse ezt még elrejtheti!"
http://game.gamesplanet.com/buy-download-pc-games/Total-War%28TM%29:-Shogun-2-2270-43.html
Waaaaaagh!