77
  • Polemius
    pixx:
    Könyörgöm, hagyd már abba a hülyeségeid hajtogatását, mert még elhiszi valaki!
    Egy hónap alatt több könyv fordul meg a kezeim közt (miközben készülnek), mint amennyit te egy év alatt veszel!

"felhozol 4 nagy kiadót példának"
    Ráadásul még a szerzőt sem tudod megkülönböztetni a kiadótól.
    Fogalmad nincs a könyvkiadásról, csak valahol valami fórumon olvastál egyszer valamit, és azt hiszed már te vagy a könyvkiadás guruja?
    Aki meg naponta ezt csinálja, azt meg lefikázod, hazugnak nevezed?

Fogalmad sincs, hogy egy könyvben milyen adatokat kell, illik, vagy szokásos feltüntetni.
    Nem tudod, mi az a copyright oldal, mi az a kolofon oldal, melyiken miket szoktak feltüntetni.

"Úgy tudom ezeket kötelező ráírni, illetve beleírni a könyvbe"
    Nem, egyáltalán nem jól tudod. Az alapvető bibliográfiai adatokat szokták beleírni (nyilván nem tudod, melyek ezek). Meg az ISBN-t, na azt kötelező, ha hivatalos kiadás. Meg ezeken kívül még speciális esetben más adatokat (például tankönyveknél). De tudok neked olyan könyveket mutatni, hogy még a szerző valódi neve sincs benne, épp az általad kedvelt műfajokba.

Ugyan sok nyomdában van tördelő de azért, hogy a beeső "amatőr" kuncsaftoknak (értsd: nem kiadók, hanem egyéb cégek, magánszemélyek, alapítványok) kiadványait összerakják.
    Kiadóknál vagy saját munkatársak (tördelő, műszaki szerkesztő) végzi ezt, vagy külsős cég, vállalkozó.
    A nyomdában meg a montírozást/kilövést végzik, már ha azt is nem csináltatja meg a kiadó vagy saját cégben, vagy pl. egy levilágító cégnél (amiről gondolom megint nem tudod mi az (sem a montírozás, sem a levilágítás).
    A szerkesztő meg a szerkesztőségben ül. Kis kiadónál lehet, hogy a szerkesztő tördeli a könyvet, de az akkor is más-más tevékenység. Ez olyan, mintha kevernéd a molnárt meg a péket.

Ugyan menj már el egy könyvtárba, és vegyél ki valami szakkönyvet és nézz utána, hogyan lesz a szerzői kéziratból kézbe vehető könyv. (Nem, nem annyi, hogy kinyomtatják a kéziratot és ráraknak egy borítót, mint képzeled.)
  • pixx
    Iskola meg az élet nem ugyanaz, iskolába sok mindent tanítottak, aztán mikor elkezdtem dolgozni, rájöttem, hogy nem minden olyan, mint, ahogy a suliban mondták.
    Valószínűleg azt tanítják, hogy kéne mennie...
    Tudod, mikor vezetni tanulsz elmondják a szabályokat, hogyan kell vezetni biztonságosan, milyen tábla mit jelent stb...
    Menj pesten fél órát kocsival, aztán rájössz, hogy a kresz könyvet szép meg jó, de szinte alig tartják be az emberek a szabályokat...miért lenne ez másképp...
    Én nem mondtam, hogy jobban tudom, mint a tanárod, csak elmondtam egy példát, plusz az írói fórumokról olvasott írói, és kiadói dolgokat.
    Van, aki tanít erről, van aki benne él, a kettő nem ugyanaz, ha pedig erről tanulsz, nézz utána a neten, hogy mik folynak az országban, és milyen feltételek vannak, hogy tudnak érvényesülni az írók és a kiadók.
  • boond

pixx -nek szól....
  • boond
    Ezt tanulom, és ne hogy már jobban tud mint a tanár(ok).
  • pixx
    Tudod az a vicces -ha esetleg tényleg kiadónál nyomod, amit kötve hiszem, max valami recepciós féle lehetsz - hogy felhozol 4 nagy kiadót példának, csak a magyar könyvkiadás nem ennyiből áll. Ott esetleg lehet ilyenre pénz, de csak a top íróknál, hogy betűméret, meg formátum választás, puha, meg kemény fedeles. Csak ez nagyon kis szelete a tortának.
    Évente közel 14 és 20 ezer közötti könyvet adnak ki, könyvkiadó meg van több száz...
    Nagyon kevés könyvnél van szerkesztés, és lektorálás. Évi 20-25 könyvet veszek, sci-fi-től fantasyn át, a háborús taktikai könyveken át a spirituális könyvekig. Magyar, és külföldi szerzőktől.
    A tördelés és a szerkesztés együtt soha se szerepel...vagy egyik vagy másik, van, hogy egyik se...sőt jó pár éve lektor sincs elég sok könyvnél feltüntetve, pedig van olyan könyvem, ami 7000 ezer forintos és se szerkesztő, se tördelő, se lektor.
    Úgy tudom ezeket kötelező ráírni, illetve beleírni a könyvbe...ha pedig nincs ilyen, akkor azt jelenti, hogy a nyomdában végzik, ma már lehet ilyen csomagokat venni a nyomdában, ahol csak az írást kell bevinned, és mindent megcsinálnak helyetted, mert olcsóbb a kiadónak...
    Tudom, ahol te vagy ott nem így megy, csak az nem az egész ország a top írókkal...
  • Polemius
    Onnan tudom, hogy egy kiadóban dolgozom, a barátaim, ismerőseim közül sokan szintén. De néhány szerzőt is van szerencsém személyesen ismerni.
    (A Magvető kiadótól a Szukitsig, Goldman Julcsitól Nemes Istvánékig.)
    Szóval ne tetézd azt a sok sületlenséget, amit összehordtál eddig is.
    Láthatóan alapvetően nem vagy tisztában sem a könyv (vagy akár újság) kiadás működésével.
    (Ráadásul mindenáron összekevered a szerkesztői munkát a tördelőivel.)
  • pixx
    Mióta a Libri és társai itt vannak bizony a kiadók eléggé meg vannak szorítva, csak bizományban veszik át a könyvet 6 hónap fizetési késéssel egyetemben. De van, hogy elcsúsznak pár hónapot.
  • pixx
    Nem magán kiadásban nyomja, mikor kezdet úgy hat éve Valhalla néven futott a kiadó, aztán Val-art vagy valami ilyesmi, mindegy mágus könyvekkel kezdte. És ott bizony ő fizeti a lektort.

"Lektorálni tisztességes helyen soha nem a szerző szokott."

Ja Magyarországról beszélünk, itt a lektort te fizeted...
    A második könyve előtt éppen egy lektorálást végzett, a könyv címére sajnos nem emlékszem, de azt tudom, hogy a srác aki írta 300 ezeret kapott a könyvért, de mivel lektorálni kellett abból lejött az ő pénze, ami 180 ezer forint volt. Így a srác kapott 120 ezret...
    Nem tudom te honnan veszed az infoidat, de nézz meg magyar írói fórumot, írói is kiadói részről, csak nehogy meglepődj mik vannak az országban.

Tördelést a nyomdában végzik, ott szerkesztik meg a könyvet a te szavaiddal, de azt tördelésnek hívják, és nyomdában végzik.

• Polemius
    nickwearby:
    A helyzet az, hogy e-book kiadásnál két dolog felől is meg lehet közelíteni a dolgot:

- egyrészt ugye ami pörgeti az eladásokat, az a "divatos" könyvek eladása (bestseller). Ezekből valószínűleg e-bookban is nagyobb példányszámot lehetne elérni. Csakhogy épp azért, mert amúgy is megy, azt is mondhatják: jó a papír, majd azt megveszik. Ez persze a warez terjedését is segíti.

- másrészt mondhatja azt, hogy a régi könyveket fogják kiadni, hiszen azok már egyszer megtermelték a saját bekerülési költségüket, minden darab hasznot hoz. Csakhogy ezekkel is van mit dolgozni, hiszen sokszor nincs is belőle használható elektronikus állomány (mert mondjuk még akkor adták ki, mikor nem számítógéppel készültek a könyvek). Ha van is állomány, jellemzően valamilyen tördelőprogram saját formátuma (általában qxd, indd), amiből még varázsolni kell végfelhasználói verziót. Szóval itt is lesz egy minimum példányszám, amit legalább el kell adni, hogy ne legyen veszteséges. Még ha ez a példányszám kisebb is, mint ha egy új könyvet egyszerre adnának ki papíron és e-bookként.
  • Polemius
    pixx:

Hallgattál volna, okosabb maradtál volna.

Lehet, hogy van egy haverod, akinek jelentek meg könyvei.
    Gondolom magánkiadásban.
    Ha úgy tekinted, hogy egy könyv eladásából keletkezett minden bevétel a szerző pénze, akkor valóban mindent, még a lektort is az ő pénzéből vonják le.
    Meg az áfától kezdve a kiadó nyereségéig mindent.
    Csak ez így hülyeség.

A lektorálás a kiadó költsége, az ő pénzéből megy. Ahogy a szerző tiszteletdíja is a kiadó költsége, ő fizeti ki. Ugyanis a kiadónak van bevétele a könyv után (bár ugye előre kifizeti a költségek egy részét ide-oda).

Lektorálni tisztességes helyen soha nem a szerző szokott. Sem a szakmai, sem a nyelvi lektorálást nem ő végzi (sem a fordító, ha idegen nyelvű). Nem véletlenül. Akkor sem, ha magyar (vagy szomszédos) szakot, szakokat végzett.
    Tördelésről, nyomtatásról szintén látható, hogy fogalmad sincs.
    Szerkeszteni nem csak újságot szoktak, hanem könyveket is. Valószínűleg valami más fogalommal kevered. Vagy egyszerűen sejtelmed nincs, hogy mit is csinál egy szerkesztő (szerkesztőség).

Te valami nagyon más világban élsz..
  • pixx
    Lentebb neked is leírtam, hogy megy ez, de a google a barátod nézz utána bármilyen írói fórumon...
    Szerkeszteni az újságot szokták, nem a könyvet...
    A lektorálás nem költség a kiadónak, mert az író gázsijából megy, ha kell.
  • pixx
    Ezeket te hol hallottad?
    Most egy sima könyvről beszélünk.
    Nem az egyik haverom író, igaz még csak 10 könyvét adták ki Magyarországon, de elmesélte hogyan működik:
    Ha lektorálni kell, akkor azt az ő pénzéből vonják le kapásból. Ő szokott lektorálni könyveket, és az író gázsijából fizetik. Egyetemen az egyik tárgya a magyar nyelv volt, története fejlődése, írása. Egyszer azt is elmesélte, hogy mai szavakat kétszáz háromszáz éve nem a-val hanem o-val írtak vagy valami ilyesmi. Szóval ő nagyon vágja ezt a témát.
    Na mindegy, a lényeg, hogy ez marhára nem így megy.
    Pl. USA-ban 5 lépcsős teszten megy át könyv, az elsőnél az első oldalat olvassák el, hogy nyelvtanilag helyes. Ha nem kuka. Az 5. fordulóban olvassák el a könyvet, hogy jó-e egyáltalán. Addig a nyelvtan és a helyesírást nézik, valamint a ritmus...
    Bármilyen írófórumon megnézheted, amit írtam így megy.
    Tördelni megint nem kell, csak nyomtatásnál, mivel az a4-es oldalt kell szétbontani az adott formátumra stb. De az más tészta, itt ebookról van szó.
    De nézz utána egy pár író fórumon...
    Nagyon kevés könyv kap esélyt, amin lektorálni kell, ha pedig igen, akkor azt az író fizeti...
  • nickwearby
    Esetleg azt is megtehetnék, hogy a keresett könyveket újra kiadják....

Nem csak a bestsellereket lehet letölteni,
    hanem azokat a könyveket is, amiken éveket, évtizedeket ül a kiadó és baszik a már nem kapható könyveket akár papírformátumban újra kiadni,
    és van olyan jóindulatú egyén, aki beszkenneli.

Egyébként meg akik eddig se olvastak ezután se fognak,
    úgyhogy nem kell akkora mértékű wareztól tartani,
    ami most megy, annak is nagy része szemfényvesztés,
    feltöltik, mert arányjavító, presztízs javító,
    és letöltögetik emberek,
    de már én is mondtam kapcsolódó témában, hogy több DVD-nyi anyagom van pdf, doc, djvu és jpg formátumban,
    de ezeknek tizedére sincs időm, hogy elolvassam,
    és rengetegszer kapok meg olyan könyvet, amire rácsodálkozom, hogy jé, hát ez már megvan digitálisan...
    Nem baj, kell papírban, mert úgy mégiscsak hamarabb elolvasom, és nagyobb "tartósság érzetet" biztosít.
  • boond
    *digitális
  • boond
    "Épp ellenkezőleg: egy 500 éves könyv még mindig olvasható, míg egy 80-as évekbeli adattárolón tárolt adatot ma már szinte lehetetlen leolvasni."

Nos igen azért írtam hogy viszonylag (de írhattam volna a talán-t is) A 80 évekbeli, és napjainkban is széleskorben használt digitális adattárolok még "primitívnek nevezhetők", mivel nem képesek az adatok hosszú távú megőrzésére.
    Egy könyv normál körülmények között kb 100 év alatt teljesen megsemmisülnek (ha nem nyúlna hozzá senki)

"Először is hiányoznak az állandó formátumok, legalább 10 évente lecserélődik az éppen használt adathordozó és digitális formátum."

Vannak univerzális formátumok, pl. De ez a "probléma" is megoldható. A kódolás, tárolás mikéntjét kell akkor alapjaiban megváltoztatni.

"Nagyszüleimnek például számos magnószalagja volt, amit később átmentettek CD-re, most nemrég pedig MP3-ba."

ÉS tudod mi a "póén"? Hogy az eredetit és az mp3-at meghallgatód, hihetetlen nagy a különbség, mivel az mp3 butított! DE ez a folyamat nem szól másról mint hogy szalagról mágnesess elv, átkerül egy optikai tárólóra, aminél a mágnes nem okoz kárt, mivel lézer irata fel az adatokat, viszont még ez sem tökéletes, műanyag az alapja, ami szintén könnyen tönkre mehet, ergó nem előre lépés csak más lett a tárolás mikéntje kicsit. Az mp3 nem tudom pontosan hogy tárolja az adatokat, de az sem fejlett technológia... viszont ha megharcolod, stb akkor még működni fog...(már mint az mp3 lejátszó külsejét)

Normál körülmények között egy könyv 100 év alatt (vagy még annyi se) teljesen megsemmisül, ennél kevesebb idő alatt már elkezd töredezni, stb. Az hogy egy könyv, írat túl éljen 500 évet, már bizonyos feltételeknek teljesülnie kell.

Nem kevés költségeket költenek, ma sem arra hogy megvédjék ezeket a régi iratokat, de csak késleltetni tudják a megsemmisülésüket.

Viszont deigális adat, egy soer 1-es és 0-a ön magában hallhatatlan, csak az adathordozón bukik a dolog, vagyis olyan optimális eszközt kell kifejleszteni ami képes megfelelni az elvárásoknak. És önmagában nem megy tönkre.
  • RecoPhile
    Szerintem még egy jó ideig maradnak a papír alapú könyvek, de tény hogy ennek van jövője. Mert pl. Graham Edwards-tól kerestem két könyvet, de lehetetlen megtalálni, mert már nem nyomtatják tovább és antikváriumban sincsenek meg ezek a könyvek. Most szerencsémre nem régibben (nagy(!) keresésben) megtaláltam e-book formályában Sárkányvarázs I-II és SárkányVihart. És szerintem minden egyes könyvet digitalizálni kell, mert elvesznek, roncsolódnak és talán utókornak (vagy épp nekem vagy bárki másnak) elszeretnék olvasni, de normális papír alapúformájában már nem fellelhető anyagok. Mondjuk én sem vagyok nagy híve e-bookoknak, mert nagyon gyórsan lefárad a szemem (legalábbis monitoron olvasás közben) míg papír alapú nem fárasztja le annyira a szememet.

Eddig is voltak digitális példányok neten. Csak most e-olvasók miatt "jobban" elfogterjedni, de szerintem már eddig is elvoltak ezek terjedve, csak még nem foglalkoztak vele tisztelt kiadók. Szerencsére -szerintem, továbbra sem lesz gondok eladással, mert itt nincs az a "minden emberből lehet regény/novella író" és remélem, hogy nem is nagyon fognak elterjedni ezek az úgy nevezet "írók".
  • aronvirginas
    "nem kis feladat megvédeni az írásos emlékeket, míg az elektronikusnál ez viszonylag könnyebb"

Épp ellenkezőleg: egy 500 éves könyv még mindíg olvasható, míg egy 80-as évekbeli adattárolón tárolt adatot ma már szinte lehetetlen leolvasni. Először is hiányoznak az állandó formátumok, legalább 10 évente lecserélődik az éppen használt adathordozó és digitális formátum. Ilyen feltételek mellett nagyon nehéz archiválni, mivel nem csak az új adatokat kell folyamatosan menteni, hanem a régieket is folyton aktualizálni kell. Nagyszüleimnek például számos magnószalagja volt, amit később átmentettek CD-re, most nemrég pedig MP3-ba.
  • boond
    Ugyanis a szerzők kezéből közvetlenül kikerült szöveg gyakorlatilag alkalmatlan "fogyasztásra".
    "Azon még igen sokat kell dolgoznia a szerkesztő(k)nek, nyelvi lektornak, ha szakkönyv akkor szaklektornak, műszaki szerkesztőnek, rajzolónak, illusztrátornak (ha nem csak a borítón van grafika).
    És ekkor még csak az állomány van meg, ehhez jön még a DRM költsége (gyakorlatilag ma még szinte senki nem ad ki DRM nélkül e-könyvet), a marketing, az elektronikus terjesztés költsége."

Pontosan, és lám a végére oda "lyukadunk ki" hogy egy e-könyv előállítása, értékesítése (talán) többe jön ki (legalábbis) ma mint a rendes könyvvé...
  • boond
    "Milyen költségről beszélsz ember, max egy borítot kell tervezni."

Lektorálás, fordítás, tördelés, szerkesztők -fizetése, egyéb költségek, stb...
    Csak a nyomtatás, köttetés, szállítás és a hozzá közvetlenül kapcsolódó dolgok esnek ki ebben az esetben.

Vagy szerinted ez ilyen egyszerű? Minden készen megy a kiadóhoz? aztán "fiúk egy borított ízibe", aztán mehet is. Ez nem így működik...
  • Polemius
    "mivel csak digitális, effektív a kiadónak semmi költsége nincs vele max a borító..."
    "könyvkiadókra sem lesz semmi szükség, ha kellőképp elterjednek az e-bookok"
    "Milyen költségről beszélsz ember, max egy borítot kell tervezni. Aztán netre felmész, bepötyögöd a kártyád adatait, aztán már lenn is a könyv, és olvashatod"

Az a baj, hogy akik ilyeneket írtak, azok nem láttak még szerző által leadott első kéziratot. :)

Ugyanis a szerzők kezéből közvetlenül kikerült szöveg gyakorlatilag alkalmatlan "fogyasztásra".
    Azon még igen sokat kell dolgoznia a szerkesztő(k)nek, nyelvi lektornak, ha szakkönyv akkor szaklektornak, műszaki szerkesztőnek, rajzolónak, illusztrátornak (ha nem csak a borítón van grafika).
    És ekkor még csak az állomány van meg, ehhez jön még a DRM költsége (gyakorlatilag ma még szinte senki nem ad ki DRM nélkül e-könyvet), a marketing, az elektronikus terjesztés költsége.

És ehhez még hozzá jön a szerző, a fordító tiszteletdíja, a kiadó és terjesztő haszna. Ráadásul nálunk az e-könyvet 25% áfa terheli, nem kedvezményes mint a papír kiadásoknál.

A könyvesblogon épp van egy post arról, hogy magán kiadásban jelentette meg valaki a (papír) könyvét. Úgy, hogy már ismert volt és sokan előre megrendelték látatlanban a könyvet. Úgy, hogy sokan ingyen, lelkesedésből dolgoztak a könyvön.
    Meg lehet nézni, hogy kiadó, terjesztő nélkül mennyiért sikerült megjelentetni a könyveket.

A könyvek nem fán teremnek. Senki ne várja el, hogy egyik napról a másikra ingyen dolgozzanak azok, akik egy könyv megszületésében közreműködnek. A boltban sem lelkesedésért adják a kenyeret.

"Es hat Magyarorszagon nincs is ebook kiadas"

Épp most indul. Ekkora piacon kell még hozzá idő, hogy beinduljon igazán.
  • pixx
    Ha 2 dollárért adnak egy ebookot azt megveszem, de drágában nem veszek meg egy ebook, mint a papírt, főleg, hogy azzal sokkal kevesebb a költség.
  • pixx
    Milyen költségről beszélsz ember, max egy borítot kell tervezni. Aztán netre felmész, bepötyögöd a kártyád adatait, aztán már lenn is a könyv, és olvashatod...
    Üzletben? Persze...
  • boond
    "könyvkiadókra sem lesz semmi szükség, ha kellőképp elterjednek az e-bookok (bár az odébb van még)"

A zene digitális mégis szükség van rá, a játékok, filmek úgy szintén, ne nagyon reménykedj ebben :P De az biztos hogy lesznek változások... de nem ennyire radikális szerintem :)

"hmm, az mondjuk ahhoz képest tényleg drága picit, nade gondolom azért majd realizálódnak az árak ahogy nő a fogyasztói bázis."

Nem magyar árakhoz kell nézni, hanem az ottanihoz :)

"Raadasul a legtobb kiado DRM-el fertozi a konyveit: uj olvasot veszel mas gyartotol akkor nem tudod hasznalni. Es hat Magyarorszagon nincs is ebook kiadas, magyar ebook csak kalozvaltozat van."

hehe látjátok ilyen gond viszont nincs "eredeti" könyvvel (itt persze nyomtatottra gondolok) Egyébként szerintem ezt is "megoldják", majd ezen a frontos is megindul az "örök háború" a feltörés, és a védelmi "rendszer" állandó fejlesztésével...
  • boond
    Max nyomtatási költség nincs(és az ehhez szorosan kapcsolódó értelem szerűen), minden más szerintem meg marad (jó járulékos részek mint pl szállítás az sincs gondolom) Bár nem tudom hogy ezeket az e-könyveket hogy értékesítik, csak neten lehet hozz jutni, vagy üzletben is?
  • DjDano
    Amíg 5-6 ezer forintba kerül egy nevesebb szerző kiadványa addig nincs miről beszélni... Legalábbis nálam marad a hangoskönyv vagy pdf
  • BlackVoid
    "hozzátette, a könyvipar jobb helyzetben van, mint a zeneipar volt, hiszen utóbbival ellentétben időben felismerte, hogy a fogyasztók igényeinek kell megfelelnie, és nem pedig fordítva. "

Ennek ellenere az ebook sok esetben dragabb mint a puhafedeles valtozat. Nemreg az Amazon akciojat - miszerint minden uj ebook $9.99-ert elerheto - megfurtak a nagy kiadok.
    Raadasul a legtobb kiado DRM-el fertozi a konyveit: uj olvasot veszel mas gyartotol akkor nem tudod hasznalni.

Es hat Magyarorszagon nincs is ebook kiadas, magyar ebook csak kalozvaltozat van.
  • Utokverek
    Attól tarthatnak is a mocskok mert elvisszük az összes bevételt tőlük, mert még nyomtatásra se kel költeniük a szemeteknek, csak arra, hogy persze feltörhető módon, megvédjenek valamit, amit fillérekért felvásároltak attól, aki megcsinálta.
  • Balintos
    könyvkiadókra sem lesz semmi szükség, ha kellőképp elterjednek az e-bookok (bár az odébb van még)
  • warchief
    hmm, az mondjuk ahhoz képest tényleg drága picit, nade gondolom azért majd realizálódnak az árak ahogy nő a fogyasztói bázis.
  • pixx
    Igen az amatőrök is profitálhatnak majd, és nem kell kínkeservesen szívniuk a kiadók miatt.
    Amúgy itt a normális árról még az jutott eszembe, legutóbb nézetem ebookot 6-7 dollár körül volt egy fantasy könyv, egy komolyabb 9 dollárért vesztegettek.
    Ami persze jóval olcsóbb, mint a papírkönyv, de én drágának tartom, mivel csak digitális, effektív a kiadónak semmi költsége nincs vele max a borító...
  • warchief
    Szerintem nagyon jó dolog, és várom, hogy jobban elterjedjen ez a formája az olvasásnak. Persze nyilván nem telefonképernyőn, meg iAkármin, hanem normális e-book olvasón.
    Az előnyei nyilvánvalók, csökkenő papírfelhasználás, kényelmesebb keresési lehetőség, sok esetben maga az olvasás is kényelmesebb (1000+ oldalas könyv esetén), kisebb helyigény, stb. Aláírom, hogy a könyvvásárlás, és az hogy a "kezembe fogom a könyvet" feeling nem annyira erős, de az előnyök mellett szerintem bőven vállalható ez a kis minusz.
    A kiadók nyilván sírnak emiatt, hiszen ők nem is a szellemi termékkel, hanem az adathordozóval, magával a papírhalmazzal (könyv) kereskednek.
    A technika elterjedésével sokkal könnyebb lesz "amatőr" íróknak érvényesülni, a terjesztés sokkal egyszerűbb. Végső soron bővebb lesz a választék, nem a kiadók döntik el, hogy mi érdemes terjesztésre, és mi nem.
    A meghatározóbb művek úgyis megjelennek majd papíron is, amit az ember kitehet a polcra.
  • boond
    "De a mindennapi élethez főleg újságokhoz, illetve alacsony életciklusú szórakoztató irodalomhoz, vagy technikai dokumentációhoz - tehát olyan tartalomhoz ami 5 év múlva már senkit nem érdekel - sokkal hatékonyabb az elektronikus formátum."

Ezzel nem értek egyet, egy-egy könyv miért lenne értéktelen 5 év múlva? Abban sem értek egyet, hogy a mindennapi újságot, elektronikusan "közöljék" Abban meg pláne nem hogy ez már 5 év múlva senkit sem érdekel! Ha nem tudnál róla, akkor most közlőm hogy minden megjelenő (print média) egy darabja archiválásra kerül. Ebből később meg lehet ismerni pl a kort, hogyan éltek, mit gondoltak, tartottak fontosnak stb akkor az emberek.

Ha pl egy vizsgamunkát, vagy diplomát írsz, ezek mint segítségedre lehetnek.

Ilyen téren egyáltalán nem érzem, hogy az érvelésednek lenne bármi haszna is. Mert nekem ez jön ki belőle "A felesleges dolgokat ami a kutyát se érdekli az elektronikus, a többi nem." Viszont komplett lexikonokat, régi szövegeket digitalizálnak, aminek digitalizálva is ugyan olyan értéke van mint az eredetinek.

Ilyen formában inkább egy "modernebb" könyvtár, adattár létrehozását látom, mint jó pl. Mert akár hogy is nézzük, nem kis feladat megvédeni az írásos emlékeket, míg az elektronikusnál ez viszonylag könnyebb...bár még van mit tökéletesíteni az adathordozókon...

De elképzelhetőnek tartok egy olyan (futurisztikus) könyvtárat,(vagy egyszerűbb változatát) ahol hologramos kivitelezés van (akár kezelőfelület, akár más minden más területen is) és pl ami kell csak azt nyomtatjuk ki. Vagy a távolabbi jövöben akár létezhet olyan könyvtár is mint Atlantiszon...

Vagy az interneten egy hatalmas e-könyvtár, ami szintén figyelemre méltó lehet, viszont a tisztán elektronikus adattárolás, szabályozás még jobban átláthatatlanná teszi a dolgot, könnyebb lenne eltitkolni, stb adatokat, bár ki elől akár. (ne mintha ez ma nem lenne lehetséges...)
  • Polemius
    Alapból: "HENT hírlevél" ami ugye erősen MUHAHA kategória. :)

"Attól tartanak, hogy a könyvkalózkodás jelentős anyagi terhet ró majd az iparág képviselőire."

Mégis, miféle terhet? Nekik kell majd előállítani a "kalózkönyveket"?

"könyvipar jobb helyzetben van, mint a zeneipar volt, hiszen utóbbival ellentétben időben felismerte, hogy a fogyasztók igényeinek kell megfelelnie, és nem pedig fordítva"

Sajnos ez jelenleg (főleg nálunk) még közel sincs így.
  • boond
    "Az a baj a papír alapú könyvvel, hogy túl redundáns információhordozó. Manapság egy egész könyvtárépület tartalma elfér egy pendrive-on. Ezen kívül nehéz benne szövegre keresni."

Igen erre írtam tanulásra, munkára tökéletes, szórakozásra már nem biztos, hogy ezt választanám. Ráadásul ha pl egy repültön utazol, úgy tudom vmi újabb rendelet szerint nem használhatsz semmilyen elektronikus eszközt.. (szal ez esetben pl egy 15 órás út szívás..) Persze ez lehet csak ideiglenes szigorítás volt, de asszem még itt olvastam...

Mondjuk nekem jelenleg nem is lenne előnyös, mivel viszonylag kicsi a telefonképernyő 220*176 vagy hogy. (max filmet, zenét hallgatok/nézek rajta) DE a film gyorsan szívja az energiát, a könyv meg ilyen kis méretben nagyon zavaró lenne...
  • T0nk
    Jah, egyébként egyet értek a kiadókkal. Olcsón kell adni, és akkor a nagy tömegek meg fogják venni. Csak én fogom letölteni. Azaz nem, és ilyet sose...
  • T0nk
    Az a baj a papír alapú könyvvel, hogy túl redundáns információhordozó. Manapság egy egész könyvtárépület tartalma elfér egy pendrive-on. Ezen kívül nehéz benne szövegre keresni. Természetesen ha az a cél, hogy low tech keretek között is több száz évig megőrizzük human readable formában az információt, a mai napig a legjobb megoldás. De a mindennapi élethez főleg újságokhoz, illetve alacsony életciklusú szórakoztató irodalomhoz, vagy technikai dokumentációhoz - tehát olyan tartalomhoz ami 5 év múlva már senkit nem érdekel - sokkal hatékonyabb az elektronikus formátum.
  • boond
    Hát nem tudom ki hogy van vele, de én ennek ellenére is szívesebben olvasok nyomtatott könyvet...
    (persze töltöttem már le, elektronikus változtatott, de iskolai dolgokhoz kellett, és utána töröltem (kiírtam ami kellett pl)
    ami meg érdekel, abba max beleolvasok, aztán később megveszem, mert így nem a legjobb olvasni...(e-olvasom meg nincs... bár ha lenne sem biztos hogy változna nagyon a helyzet...)

Bár kétség kívül vannak előnyei :)(de ez nem jelenti hogy nem venném meg a könyvet...)