A "lehetetlen mozgás" nyerte az illúzióversenyt

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Emlékszik még valaki, hogy néhány éve voltak olyan mosópor reklámok, amik messzirõl egész jónak tûntek, csak azt furcsállotta az ember, hogy valahogy másként változik a perspektíva, mintha utánad forgatnák, aztán közelrõl kiderült, hogy nem is derékszög, meg nem is konvex, hanem konkáv? Szerintem azok is rendesen becsapták az embert.
vgez
a természetben is van erre példa: http://index.hu/tudomany/grav0605/

Fresh Duke
Nagyon jó, de aki sok nyozozós sorozatot / filmet nézett, annak egy bûvésztrükk se kihívás. 😊
Ha az ember figyelmes, akkor könnyen észreveszi, hogy az elsõ golyónak sokkal több idõ kellett a "felguruláshoz", mint a harmadiknak. Ebbõl sejthetõ, hogy ott rövidebb az út, ...

duke: Azt én is szoktam néha nézni, vannak érdekességek ott is. (Persze a trükkök nagyobbik részénél ott is kapásból látni, hogy mit csinálnak.)

A heavy cost. I pay it gladly.

"Pont mint a bûvészeknél: a gyerek elhiszi, hogy lebeg a néni a bácsi elött, az apu meg tudja, hogy nem, de a rohadt életbe, hogyan csinálják?"

Cool-on adjak ezt A nagy mágusok kulisszatitkai sorozatot.Vannak benne jo otletek.Kiderul, hogy a trukkok 95 % ugyan arra nehany alapelvre epul.Ha parat megnez az ember az osszes tobbi par perc alatt kitalhato.
az illuziók (többnyire) csak egy bizonyos szögbõl iluziók. Legyen ez a fenti okosság, vagy egy bûvésztrük. Tehát ha a nézõ ugyan ott helyezkedik el mint a kamera, akkor szinte biztos, hogy azt fogja látni mint a kamera.
Hapedig nincs más lehetõsége egyéb érzékszerveivel megállapítani, hogy mi a stájc, akkor marad az, hogy
a) felnõt a tapasztalata alapján tudja, hogy ilyen nincs, tehát illuzió.
b) a gyerek elhiszi, hogy a golyó felfelé ment, lévén még nincs ilyen uirányú tapasztalata.
Pont mint a bûvészeknél: a gyerek elhiszi, hogy lebeg a néni a bácsi elött, az apu meg tudja, hogy nem, de a rohadt életbe, hogyan csinálják?
Ha kizárólag egy üvegfal mögül nézhetõ (a trükk kedvéért) akkor úgysem lehet oldalról megnézni, sztem úgy már élõben is mûködne.
Julius Caesar
SZtem zseniális 😊

... Alea iacta est - Veni, vidi, vici ...

"nagyon kemény, bár élõben tényleg könnyû észrevenni ..."
Nem igaz, kb. 90 fok(!) elforgatás után látszik csak, hogy mi az ábra. Meg ha igaz lenne, nem mûködnének a bûvész vagy a vizuális film trükkök nagyobb része ...

marha jó, de a cikk meg a hozzászólások is kifelejtik hogy ez csak 2d-ben, azaz képen/videón mûködik
élõben azonnal látja a térlátásunk hogy mirõl van szó

<#kacsint><#vigyor> - ott a pont!😊)) nem csak nálad!😊

a vidnél én amúgy csak néztem mint kisgyerek a moziban, de még a 3. visszatekerés után is.. 😊

gz,meg respect<#eljen>

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

Az ilyen gyermetek dolgokból is sok tanulságot lehet levonni: bár az érzékszerveid nem becsaphatók, az agyad igen. (mentalisták, áltudósok, politikusok)

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

Legend Killer
délibáb a sivatagban rengeteg meztelen lánnyal, akik nagyon huncut dolgot csinálnak egymással, nálam az nyerte volna 😄.

Signature Move: RKO \"Az egész univerzum előttem hajol meg.\" WWE and Slipknot rulz!

Kara kán
Ne higgy a szemednek!
Azt mindenesetre elhiheted, hogy sok most az esõ.

Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!

😊
Letoltottem, es egy oraja kockazva ide oda forgatom, hogy jobban megertsem 😊)
Valahogy az ember látását nagyon erõsen befolyásolja az, amit megszokott. Emlékszem, amikor a kezembe került egy parallelipipedon, akárhogy forgattam, csak valamilyen téglatestnek láttam, pedig éreztem, hogy a dolog nem stimmel...
Zsenialis.Azert megneznem eloben is, hogy akkor is ilyen megteveszto e.
B0nFire
Egyébként a filmkészítés világában már réges-régen alkalmazzák a hasonló optikai illúziókat. Jó példa erre a Gyûrûk ura jelenetei, amelyben egy díszletben játszott két egyforma méretû ember és az egyik látszólag kétszer akkora mint a másik, holott csak a díszlet azon fele volt kétszer akkora. Ez természetesen a filmben síkban van, és nem látható, hogy az egyik szereplõ igazából 3 méterrel hátrébb helyezkedik el. Vagy egy komplett vár megépítése helyett egy jóval kisebb makettet készítenek, majd emelvényre helyezik, hogy egy síkban legyen a horizonttal. Ekkor már nem lehet eldönteni, hogy valójában mekkora.

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

Molnibalage
A megvilágítás az egyik kulcs szerintem. Mert az arnyékok és a fényviszonyok alakítják a színeket és ez is az illúzió része.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Ez azért élõben már nem nézne ki ilyen jól."

Kivéve, ha a szemeid közti távolság miatti más-más perspektíva már olyan kicsi lenne (nagy méretû megoldás), hogy elhanyagoltatóvá válna ez. 😊 De OMG, micsoda golyót kellene ott gurítani!
B0nFire
Ez nagyon zsír! <#eljen><#taps><#eljen>

A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.

kBagyula
Bravó!

\"One Group. One Spirit.\" Steam: kBagyula BF2: RogerNyul; BF2142: RogerNyul; CoDWaW: RogerNyul; MW2: RogerNyul; BFBC2: RogerNyul; WoT: RogerNyul

<#vigyor2><#worship><#heureka>

iSS!

nagyon kemény, bár élõben tényleg könnyû észrevenni, hogy valami nem stimmel. de videón tényleg nagyon jó
<#taps><#taps><#taps>

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

Nekem tetszik!

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

Ez azért élõben már nem nézne ki ilyen jól.