64
  • DRFlame
    Az a különbség, hogy ha megrendel valaki egy tervet, ott 1 ügyfélről van szó.
    Zenénél pedig arról van szó, hogy nem azért kerül 1 CD 3000 Ft-ba, mert annyiba került elkészíteni a zenét. Azért kerül annyiba, mert rengeteg fogyasztóval számolnak, és a költségeket leosztják. Tehát egy CD-nél nem csak azért fizetsz, hogy lemásolják neked, hanem beleadsz az elkészítési, marketing költségekbe stb... Mivel ezeket nem egy ügyféllel fizettetik meg.

Ez kicsit olyan, mintha mondjuk 3 embernek kell egy kocsi, de elég nekik egy, mert mindenki máskor használná. És ketten kitalálják, hogy a 3. vegye meg, mert annak úgyis nagyon kell, és ha már megvette, akkor mi is használhatjuk, mert neki az úgyse kerül az már semmibe. Csak a zenénél ez annyiból más, hogy itt a 3., akivel megvetetik a kocsit, csak a saját harmadát fizeti ki. Tehát egy oldalról igazságtalan, mert 1 ember fizet, 2 meg nem. Másik oldalról az autó kereskedő is bukott, mert 1/3 áron adta el a kocsit.
  • Gerygrey
    Ha mindenki letolti, mert nem akar fizetni az ArtisJus-nak, menedzsernek, kiadonak, akkor az egyuttesnek mi is jut? 0-nak a 20%-a...

Pl fellépés? Persze, az munkával jár, de ez a világ rendje: a kőműves sem kap októberig fizetést csak mert áprilisban felépített egy házat (kiadott egy lemezt) - folyamatosan villantani kell. Ahogy mindenkinek, aki dolgozik.

Ugyan zeneszám másolatáért egy forintot nem vagyok hajlandó fizetni, de koncert- és fesztiválbelépőre nem sajnálom a pénzt - csak ezekre éves szinten 40-50.000 forintot költünk a párommal, és ebben az ottani fogyasztás nincs benne. Ja, persze ahhoz, hogy valakinek a koncertjére elmenjek, jó zenét kell csinálni... Ennyi.

Tankcsapda tavalyi 20. születésnapi koncertjére harmincötezer(!) ember ment ki az 5000 Ft-os jegyár ellenére. Az 175 misi, csak jegyeladásból (szponzorokról még nem esett szó), amiből bőven jut a zenésztől a hely fenntartóján át a turnébusz vezetőéig mindenkinek. Persze, az Artisjus abból nem kap (bár ki tudja, simán kinézem belőle) de miért is kéne hogy kapjon? Előállít bármit? Végez olyan szolgáltatást, amire igény és szükség van?

Az építészes/tervezőmérnökös hasonlat fals. Ha én megrendelek egy szolgáltatást, azért jó hogy fizetek, azt viszont nem tartom szolgáltatásnak hogy a mai technikával valaki másolatot készítsen egy meglévő zeneszámról. Egy gombnyomás. Ezért fizessek, és tartsak el még egy rakás léhűtőt? (Artisjus és társai)
  • ozdimorgo
    Az alapokból kéne kiindulni...
    Ha én vásárolok egy PC-t, dvd-t, vagy akár pendájvot, milyen jogon tételezik fel, hogy kapcsolatba kerülök bármilyen jogvédett tartalommal??? Saját munkáim kezelésére nem alkalmasak a felsorolt eszközök?
    Tegyem fel, vásárolok egy pc-t. Telepítve van rá egy "winfos". Fél év után előjön valami gebasz, újra kell telepíteni. Megint vásároljam meg az opot? Egyszer már fizettem érte! Marha lennék megint pénzt adni érte - telepítőlemez híján letöltöm a netről és telepítek... És? Közöd? Nem fogok fél évente fizetni ezért a szemétért. Most jöhetsz azzal, hogy nem kötelező Winfost használni. Igaz. Ottantól kezdve, mikor a kedvenc nyílt forráskódú progijaim más opon is futnak nem is fogom használni...
    Szerzői jog: Tolvajok, mocskos bűnözők, haszonlesők komoly bevételi forrása. Semmi bajom nem lenne vele, ha valóban azok profitálnának belőle akiket megillet, csakhogy... Milliárdosok vagyonát gyarapítjuk, miközben a szerzők - akikért létrejött ez a pofátlan maffia - nem látnak a bevételekből csak filléreket. Valami itt nagyon el van b@szva.
    Miért gondolja bárki, hogy megnézném moziban azt a fimet, amire nem tudok áldozni 20 forintot sem? Az amúgy is fizetett internetem lehetővé teszi hogy megnézzem, bár annyit sem ér, hogy egy 50 Ft-os DVD-re kiírjam - ezzel kit loptam meg???
    Valami nagyon el van b@szva ebben a világban... túl sok a haszonleső, de azért semmit nem tevő sz@rházi aki azt gondolja, hogy övé a világ.
    Őszintén remélem, hogy hamarosan fellendül a kötélfonó iparág!
    Szebb jövőt!
  • AgentKis
    Hát majd veszik a PC-ket szlovákiából ahol nincs rajta ilyen. Mint most az írható lemezeket...
  • emp
    Hejjj.... de jót mulattam! Veszélyes egyének ezek az építészek... G_ArchAngel akkora demagóg sületlenségeket csomagoltál szép köntösbe, hogy ihajj. Az a baj az építészekkel, hogy azt hiszik, mindenhez baromira értenek. Főleg a zenéhez. Jah, csak hogy a félreértéseket elkerüljük okleveles építészmérnök vagyok, azonban a zeneiparban dolgoztam 6 évet... Naszóval én most a zenekarok bevételeiről és az álszent pénzlopó ArtisJusmaffiáról nem fogok kiselőadást tartani, csak annyit szerettem volna mondani, hogy kedves G_ArchAngel! Azért mert megfagyott muzsikus vagy, és svájcisapkában elálló kisujjal kattogtatod a fényképeződet, még baromira nem értesz mindenhez. (Jah, és a kőműveshez akkor kerül a terved, amikor azt már kifizették. Ha a kőműves hamarabb dolgozik, mint hogy te megkaptad a lóvédat, akkor bizony még építésznek is csapnivaló vagy! :D)
  • DRFlame
    És szerinted ha szétosztaná, és senki nem venne szoftvert, csak fizetné a jogdíjat, akkor a szoftvercégek kompenzálva lennének?

Erről a jogdíjról ugyanaz a véleményünk. De szerinted az normális, hogy egy szervezetnek fizetendő erősen megkérdőjelezhető jogdíj kötelező befizetése miatt a szoftvercégeket bünteted azzal, hogy nekik nem fizetsz a munkájukért?
  • Hegi90
    :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • pixx
    "OK... írásban elismerem, hogy felszolgáltál, és nem fizettem neked jattot. Inditható ellenem jogi eljárás?"

Nem.
  • pixx
    Nem, de az ő dolga, hogy szétossza a befizetett összeget. Nézd meg a lapjukat, elég szép összeget kérnek egy-egy üres cd, vagy dvd-ért. Egy Mp3 lejátszóért is kell fizetni nem kis összeget nekik.
    Az, hogy az Artisjus benyeli a pénzt más dolog, de neki kéne szétosztani.
    Egyszer felhívtam őket egy reklámfilmmel kapcsolatban, mert engedélyt akartunk kérni egy számra. Talán ők tudnak segíteni. Azt tanácsolták hívjam fel az Amerikában a dal előadóját ...szerintem tök jól példázza fogalmuk sincs miről van szó...csak lehúzásra vannak...
    Próbáltunk a helyi kiadóval is egyezkedni, de csak ide-oda kapcsoltak. Szóval fogtuk és engedély nélkül lement a szám. Ez van...mi megpróbáltuk...
  • DRFlame
    OK... írásban elismerem, hogy felszolgáltál, és nem fizettem neked jattot. Inditható ellenem jogi eljárás?

Egyébként ez az állításod is, ahol megint az étteremhez hasonlítottad:
    "Innetől kezdve nem tud érdekelni, mivel kifizettem azt, amit "ettem"."
    Nem fizetted ki amit "ettél", ugyanis, nem az "étteremnek" fizettél annyit amennyit az étterem kért, hanem a töredékét egy szervezetnek. Nem kaphatsz meg minden programot azért a pár forintért, amit a DVD után jogdíjként befizetsz.
    Az artisjus nem adhatja el neked az én programomat néhány forintért.
  • pixx
    Védve semmitől se vagyok, hiába fizetek adót, ha kinéztek maguknak, akkor édes mindegy mit fizettem.
    Jogi eljárás, meg csak akkor indítható, ha bizonyítani tud valaki valamit...
  • DRFlame
    Erre válaszolj légyszíves:
    Vagy esetleg te komolyan elhiszed, hogy teljesen védve vagy az adathordozóra fizetett jogdíj miatt?

Egyébként kicsit visszakanyarodva a jattra. Én annyit mondtam hogy nem jogos követelés, soha nem javasoltam, hogy ne fizessünk jattot.
    Jogi eljárás inditható jogtalan szoftverhasználat miatt?
    Jogi eljárás inditható jatt nem fizetése miatt?
  • pixx
    "Vagyis egy felhasználó akkor is köteles több tíz eurót kifizetni szerzői jogdíj címén, ha soha életében nem tárol a számítógépén illegális másolt művet és nem nyomtat ki egyetlen digitalizált könyvet sem."

Ezért fizeted ki a jogdíjat, hogy letölthess...
  • DRFlame
    Nem "rinyálok" a letöltés ellen.

De ez a kijelentés egy brutális bullshit: "Az autóért fizetni kell, mert az kézzel fogható, egy szoftverért nem."

Ha meg úgy gondolod, hogy az a jogdíj ami az adathordozón van, feljogosít bármilyen fizetős szoftver ingyenes felhasználására, akkor nagyon tévedsz.
    És ezt szerintem te is nagyon jól tudod, csak nem tartod korrektnek.

Az adathordozóra/PC-re fizetett jogdíj ebben a formában hülyeség is. Meg is értem a felháborodásodat. De ettől még sajnos nincs igazad, mert ettől még úgyanúgy nincs jogod a warezoláshoz.

Vagy esetleg te komolyan elhiszed, hogy teljesen védve vagy az adathordozóra fizetett jogdíj miatt?

A stílusra meg légyszíves egy kicsit jobban figyelj oda.
  • pixx
    Te programozó vagy, miért rinyálsz ennyire, a letöltés ellen?
    Amire probáltam rávilágítani, hogy nem vagy köteles jattot adni, mert mit érdekel, te kifizetted azt, amit ettél.
    Én is kifizettem a dvd-t, azt, hogy mit írok rá senkinek semmi köze hozzá, mivel van rajta egy szerzői jogdíj. Innetől kezdve nem tud érdekelni, mivel kifizettem azt, amit "ettem". Remélem érted a példát.
    Kárt nem okozok vele, mert nem valószínű, hogy nem vettem volna meg, de jogdíjat fizettem, így jogom van letölteni. Végülis, ezért adóztatnak ebből is...
  • DRFlame
    Azt felejtsük el hogy nem adok jattot. Vedd észre, hogy itt nem arról van szó, hogy ki ad jattot, és ki nem. Arról van szó, hogy a számla kiegyenlítésével a vendég a teljes szolgáltatást kifizeti. Ha van valami extra szolgáltatás amiért fizetni kellene, azt is fel kell tüntetni a számlán, esetleg külön számlát adni róla.

Már a 30-as kommentem óta a rossz dologra reagáltál. Felhoztad ezt a jattos témát, én meg reagáltam rá, hogy nem köteles jattot adni a vendég.

És ez a különbség a jattos nem fizetés, és a warezos nem fizetés között.

Azóta pedig lovagolunk ezen a jattos dolgon, holott egyértelmű, hogy a jatt az nem egy jogos követelés. És nem azt mondom, hogy nem elvárás. Mert az. De itt nem arról van szó, hogy én megmagyarázom, hogy miért nem jattolok, hanem arról, hogy te magyarázod meg, hogy miért nem fizetsz a szoftverért.

Egyébként ha nem jattolnék akkor se sértem senki jogát, míg te a warezolással igen. És itt ez a lényeg.
  • pixx
    A számlán a fogyasztásod van rajta, a legtöbb esetben a szolgáltatás nincs. De az étlapra rá is írják, hogy a "felszolgálás díját az ételek, italok nem tartalmazzák."
    Ha nem adsz jattot, te bajod, de a helyedben nem sűrűn mennék vissza abba az étterembe...a legtöbb helyen nagy hangsúlyt fektetnek a felszolgálók azokra az emberekre, akik nem adnak jattot. Gondolom érted mire gondolok :)
  • DRFlame
    Az hogy a jattolás elvárt dolog, az más tészta. Az meg hogy feketén dolgozol az étteremnek, az megint más tészta.

Egyébként kicsit kezdünk elkanyarodni az eredeti témától.
  • DRFlame
    Hát nem tudom akkor hogy írjam le...

Ha a vendég elmegy egy étterembe, akkor nem csak ételt/italt vesz, hanem szolgáltatást. A szolgáltatás tartalmazza a felszolgálást is, és ennek az ellnértéke szerepel a számlán. Ez azt jelenti, hogy a vendég kifizeti a felszolgálást is amikor kifizeti a számlát. Ebből pedig az következik, hogy ha nem jattol, akkor is kifizeti a felszolgálást.
  • pixx
    Szerződés? Ember, ébred fel!

• BCS pixel
    ez egy háború, ami gyakorlatilag arról szól, hogy az állam és haveri köre minél több pénz akar kisajátítani a többi embertől
  • DRFlame
    Ha jogilag nézzük, akkor a vendég az étterem szolgáltatását veszi igénybe, és a felszolgálónak is az étteremmel van szerződése (az hogy ebben a szerződésben milyen összegek vannak, ahhoz a vendégnek semmi köze nincs). Nincs közvetlen kapcsolat a felszolgáló és a vendég között. A vendégnek az étterem kiállít egy számlát, amit a vendég kifizet. A vendégnek semmilyen kötelezettsége nincs a felszolgáló felé. A felszolgálónak bármilyen követelése csak az étteremmel szemben lehet.
    Az hogy a szerződés kötésekor mindenki kalkulál a jattal, az már egy teljesen más dolog, és a vendégnek ahhoz semmi köze.
  • hdo
    Na ezaz, rajtuk élősködő ... mert mi van akkor, ha én a saját szerzeményemet írom rá erre a bizonyos médiára? Akkor jóformán az történt, hogy adót vetettek ki arra hogy én a saját szellemi javamat terjesszem, amihez nekik közük nincs!!! Vagy ha jön hozzám az APEH hogy adócsalás történt, mert nem vallottam be a jövedelmemet, és nem adóztam utána nekik, akkor mondjam azt nekik, hogy keressék fel ezt meg azt, mert oda már adóztam?
  • DeviloftheHell
    ezért is nem a zenészek hanem a rajtuk élösködö szervezetek rinyálnak
  • pixx
    A zenészek a hakniból élnek, nem a cd-ből, cd-ból a kiadó él...de ezt el is mondták profi zenészek...
  • pixx
    "Szellemi tulajdon vagy ingosag? Szerintem mindent lehet lopni, akar egy otletet is.
    Amugy mi a szakmad vagy milyen pozicioban dolgozol? En dolgozok epiteszkent es fotoskent is, igy tisztaban vagyok vele, hogy milyen, amikor otletet vagyis szellemi toket lopnak az embertol. Nem megfoghato, de eveket tanultam, kepeztem magam es adott munkan orakat dolgoztam."

Nekem van egy történetem:
    Amúgy vágó vagyok, inkább, és effektes. A vágást tanultam, de értek a vizuális effektekhez is valamennyit...
    Na a lényeg, 4 éve összejött egy nagyon jó meló vágás. Viszont mondták, hogy otthon kell dolgozni, mivel az irodát 1-2 hónap múlva tervezik, de azt is inkább azoknak, akik felveszik a munkát.
    Rengeteget kellett vágni, forgatásra járni stb.
    Na a lényeg, mivel otthon nem volt elég erős gépem, venni kellett egy újat, 300 ezer, vágóprogram, plusz egy kamera, ami bejátsza a gépre a brodcast mini-dv kazit, stb. Szóval kb. 1 millióba voltam addig.
    Aztán mikor kiderült, hogy az első hónap fizupapírja késik. Fel is hívtam a céget, azt mondták pár nap. Na ez első hét után elvesztettem a fejem, kiderült senkit nem fizettek ki a cégnél.
    Persze a pénz hitel volt...3 hónap múlva lett újra melóm, de az kevés volt szóval kellett, még 2 másik, hogy 3 hónap elmaradását fedezzem. 4 hónapig melóztam szünet nélkül. A sokéves kapcsolatom majdnem ráment az egészre.
    Múlt héten fizettem be az utolsó csekket a hitelembe...engem is megloptak nem kicsit...
    Ennyit arról, ha becsületes vagy, ha csak gépet vettem volna meg kamerát talán harmad ennyiből megúszom a mókát.
    Szóval szoftvert akkor veszek legközelebb, ha majd rendesen fut a dolog hónapok óta, és megéri befektetni...addig a netről ingyen van minden, ami kell...
    Amúgy van egy másik történetem, ő egy vidéki srác, a városban volt valami nagy esemény a polgármester felbérelte, hogy vegye fel, majd írja meg neki dvd-re. Meg is csinálta 50 ezer forintért (ami nem egy nagy összeg), annyi feltétellel, hogy ha kell valakinek másolat, akkor ő megcsinálja 1000 ft/db áron (tok, borító)... pár héttel később egy kapott egy telefont, hogy a polgármester 500 ft nyomja a dvd-t mindenkinek, papír tokban...
    Azóta ő se vesz eredeti programokat, és nem az első eset volt, hogy meglopták...

A másik az új PS-ben volt egy funkció, amit nagyon reklámoztak, hogy egy képet mozgásra bírhatsz, ha megcsinálod csontvázát, és hol legyenek az ízületek. Teszem hozzá 3 éve létező ingyenes program, animata néven fut...és többet tud, mint ami Ps-ben benne van...
  • pixx
    Tudod, én a vágás előtt 8 évet húztam felszolgálóként, öcsém, és húgom tavaly hagyták abba.
    Az hogy te ezt hol hallottad nem tudom, valószínűleg valami mese délutánon. A legjobb helyen eddig a havi fizú 50 ezer volt alap, majd arra jött a jat, ami max 60-70 ezer egy hónapban, mondjuk nyáron.
    És a legtöbb helyen van asztal után leadó pénz, vagyis amennyit fogyasztasz, annak a 3-5%-át be kell fizetni a főnőknek, képzeled milyen jó mikor, egy rupot nem ad a vendég...
    5 csillagos szállodában adnak 80-95 ezer között, ott meg jatt nem sok van...
    Olyanról már nem beszélek, hogy van ahol 40-50 ezer forintot be kell fizetni, hogy ott dolgozhass stb.
    Én most itt külföldön mellékesben ezt nyomom, itt sincs sok jatt, viszont kb. 4 ezer forintos órabérem van...mellékesbe tolom, heti pár nap jól megélünk belőle...
  • danesz234
    Hát a warezolást úgy kéne büntetni mint aki ténylegesen lopna mert gyakorlatilag más szellemi tulajdonából él meg ami szerintem undorító dolog. De a torrent megint más mert ott a felhasználó nem adja el a letöltött anyagot sőt legtöbb esetben törli is egy-két hónap után. Amúgy meg készült az egyik weboldal által egy érdekes kis felmérés. Itt pont a zenéket kapták elő ma Magyarországon nincs egy olyan oldal sem amelyik mint mondjuk Amerikában elérhető áron juttatná hozzá az átlag vásárlót egy egy albumhoz vagy egy egy dalhoz.
  • Kandurex
    Hát, ha így kifizetek minden jogdíjat és szabadon huszárkodhatok, akkor vezessék be itt is...
  • DRFlame
    Nem is kell elválasztani.
    Akár a pénzszerzéshez kell egy program, akár a szórakozáshoz egy film, mindenért fizetni kell, mivel valakik rengeteget dolgoztak azért a termékért.
  • G_ArchAngel #34
    Most nem valaszolok mindenkinek, mert ertem mindenki velemenyet - de hogy valasztanad el, vagy tennel ellene, hogy a vagyonszerzesre alkalmas warezolas megszunjon?
    Ertem en ezalatt a CAD programokat, Photoshop-ot, Illustratort... stb.
    Ezeket ugyanugy megtalalod a torrent oldalakon...
  • DeviloftheHell
    érdekes modon azok az együttesek nem is rinyálnak akik értékes zenét hoznak létre és nagyon jól megélnek az eladott lemezekböl már ha a kiado és a jogvédök nem nyulják le tölük is az árát és a koncertekböl ami teljes mértékben a saját zsebükbe megy, nem pedig ezek a kiadok által felkapott diszbuzik amit mostanában mennek más dalát kornyikálva. amig nekem nem származik hasznom abbol hogy letöltöm és megnézem mi az amit egyáltalán meglehetne venni és mivel a 90% ennek nem tetszik vagy egy kalap szar igy nem is adok ki rá egy fillért sem, az megint más téma mikor pl egy "lopott" azaz feltört szoftverrel keres pénzt nem is keveset mikor megvehetné a 2 millios photoshopot hamár azt emlitetted példának vagy egy terv ellopása amiböl szintén neki van haszna és jövedelme, a warez az megint rohadtul más mivel annak az üzemeltetöi elég szépen megélnek a másolt tartalmakból. de addig engem a kutya ne baszogasson azért mert irreális áron nem veszem meg a dolgaikat ami jórészt megsem éri a pénzét. másik cikkben volt szó hogy mennyit adnának online a sorozatokért, filmekért, zenéért az rögtön nem tetszik már a kiadoknak meg a jogvédöknek mivel egyböl akarnak meggazdagodni és ez is azt mutatja nem káruk van ezeknek hanem elmarad a várt jövedelem az egynyári elöadoktol akikböl hosszutávon nem élnének meg. amiota szalagos magno van söt még régebb ota másolnak zenét vagy mert nem tudták máshogy megszerezni mert nem adták ki az országban vagy irreális ára volt mint most...
  • zakzag
    Egyébként pedig valakit a saját maga által készített zene/könyv/akármi szerzői jogai meddig illetnek meg? Örökké? Még a gyerekeit is? És az unokát is? Az a durva hogy igen, az oltalmi idő a szerző halála után 70(!!!) évig érvényes magyarországon. Ellentétben egy szabadalom oltalmi idejével, ami egész pontosan 20 év, nem a szabadalom bejegyzőjének halálától! Nekem ezzel van problémám. Az, hogy aránytalanul sokáig birtokolhatják a jogokat. Mi van a közzel? Attól lesz a közösség értékesebb, hogyha minél több szellemi terméket birtokolhat _közösen_. Ebben van a társadalom ereje, ehelyett 70+x évig egy ember birtokol egy szellemi tulajdont.
  • zakzag
    "En nem latok kulonbseget a bit-ek, betuk, dallamok vagy vonalak kozott..." - pedig igenis van. Mint ahogy a máglyarakás és a trágyarakás között is van, annak ellenére, hogy ezek pedig anyagból vannak, mind a kettő. A különbség pedig az, hogy mire használják őket. Nyilván pl. egy autótervező/gyártó cég által kifejlesztett új fék terveit nem adja ki, hiszen ezzel piaci előnye megszűnne. Egy zeneszerzőnek viszont pont akkor szűnne meg "piaci előnye" ha nem adná ki a zenéjét. Mind a kettő szellemi tulajdon, mégis máshogy kezelendő - törvényileg is, hiszen egyik iparjogvédelmi másik pedig szerzői jogi kategóriába esik.
  • DRFlame
    Bírom, hogy minden ilyen cikk hozzászólásaiban ott van a sok warezos, aki megmagyarázza, hogy a warezolás nem lopás.
    Ha elmész étterembe, akkor a felszolgálónak van fizetése (amit a te fogyasztásodból fizetnek), nem a te jattodból él (hanem a fogyasztásodból).
    Az meg hogy a szoftverért nem kell fizetni, mert nem kézzelfogható? Úristen!! Maga a felvetés is abszurd. A programozóknak ez alapján ingyen kell dolgozniuk. És akkor tovább is mehetnénk majdnem az összes szakmára. Ha valaki hónap végén nem kap fizetést, mert nem rak le az asztalra egy kézzelfogható terméket...

Az viszont tény, hogy ez az alap jogdíj a PC-k után kicsit erős, és én sem értek egyet vele. Nem az összeg a durva, hanem maga az elv.
  • Justil
    "Ha mindenki letolti, mert nem akar fizetni az ArtisJus-nak, menedzsernek, kiadonak, akkor az egyuttesnek mi is jut?"

ember, neked halvány lila fingod nincs arról, hogy mit beszélsz :((((
  • Noru
    A letöltés egy vélemény arra, hogy annyit, amennyiért a boltban van, nem adnának érte. :)

Nekem, ha tetszik egy játék, megveszem. Igaz, évente ez 1, max 2 szokott lenni, annyit kibírok. A maradékot meg kipróbálom, nemtetszik, törlöm. Demó-verziónak fogom fel, ez meg MO-n nem büntethető, mert közvetve se származik belőle pénzügyi hasznom.

Az SMS-warezolókat teljes családi vagyonelkobzással, a lopott programmal pénzt keresőket (pl lopott PS egy fotósnál, aki azzal retusál, flash-programozó lopott adobe-al, stb) sok évre kizárni a szakmájából+szégyenfalra kirakni.
  • G_ArchAngel #27
    Teljesen mindegy, hogy valami fizikalisan megfoghato-e, masnak a szellemi tulajdona, szolgaltatasa...

Zenet van jogod hallgatni, megnezni filmet, olvasni konyvet - amit ez fizikalisan megjelenik, tehat CD-re, HDD-re irod, vagy kinyomtatod netrol, akkor masnak a szellemi tulajdonaval elsz vissza.
    Gondolj bele, hogy epitesz vagy, rajzolsz egy tervet, a komuves megvalositja, de az epitteto csak a komuvesnek fizet. Te miert kapnal penzt...?
    En nem latok kulonbseget a bit-ek, betuk, dallamok vagy vonalak kozott...
    Mindegyik egyfajta kifejezo eszkoz, amit egy adott szakma hasznal.
    Elmesz szinhazba vagy koncertre es nem fizetsz, mert a hang elszall?
    Akkor azok az emberek miert kepeztek magukat, tanultak eveken at?
    Gondolj bele, hogy egy egyuttes evekig szenved egy nagylemezen, studiot berelnek, promotalnak, fotozasokra jarnak, kiadnak egy lemezt, aminek a bevetelenek, jo, ha 20%-a kerul vissza hozzajuk.
    Ha mindenki letolti, mert nem akar fizetni az ArtisJus-nak, menedzsernek, kiadonak, akkor az egyuttesnek mi is jut? 0-nak a 20%-a...
    Ebbol nem sok kenyeret es tejet lehet venni, de a kovetkezo lemezhez sem tudnak studiot berelni.
    Persze kit erdekel, majd lesz masik egyuttes, hallgatjuk azt...
    Szamodra a szellemi/muveszi toke semmit nem jelent?

A mozi egy szolgaltatas, ott a korulmenyekert fizetsz. Ugyanazt a filmet megnezheted TV-n egy ev mulva a a havi elofizetes dijaert. Mert a csatorna megvette a musor szorasanak jogat. Olcsobb Neked is, nem?

Szellemi tulajdon vagy ingosag? Szerintem mindent lehet lopni, akar egy otletet is.
    Amugy mi a szakmad vagy milyen pozicioban dolgozol? En dolgozok epiteszkent es fotoskent is, igy tisztaban vagyok vele, hogy milyen, amikor otletet vagyis szellemi toket lopnak az embertol. Nem megfoghato, de eveket tanultam, kepeztem magam es adott munkan orakat dolgoztam.
    Mas hozzajutott a vazlatokhoz egy hatso uton es felhasznalta sajat tervehez...
    Szerinted ez milyen erzes?
    Milyen erzes annak a programozonak, akinek a munkajat ingyen letoltitek, kozben lehet O mar a vegsokig visszaelt a gyerekei, felesege joindulataval, hogy befejezhesse a munkajat, mert azt gondolta, hogy majd sokan megveszik es lesz penze tanittatni a kolykoket.
    Erre mi tortenik? Paran megveszik, felteszik egy filemegoszto portalra es masok meg leszedik anelkul, hogy belegondolnanak, hogy ebben mennyi munka volt. Es sokszor meg van pofajuk sirni key-ert vagy crack-ert.
    Normalis szerinted igy a vilag?

--------------
    A pinceres pelda nagyon santit, a jatt nem fizetes, gyakran a szervizdij a szamla resze, de mindenkepp kapnak alapfizetest. Az meg mar a munkaltato dolga, hogy elveszi a borravalot, jutalekot ker belole, vagy mehet zsebre.
  • pixx
    Pont erről volt egy vita 5-6 éve, hogy lehet ellopni valamit, ami nem testesül meg fizikailag. Mert a lopást erre értjük. Te szerinted az a lopás, ha ellopok egy üres cd-t, vagy ellopok egy autót.
    De a szoftver (ha nagyon leegyszerűsítem) nullák, és egyesek halmaza. Kézzel nem fogható, mivel virtuális. Kb. olyan, mikor a moziban nem nézed meg a filmet, hanem letöltöd. Ha a moziban nézed, meg akkor se lesz a tiéd, csak megnézheted.
    Ha elmész étterembe, a kaját kifizeted, de a felszolgálónak nem adsz jattot. Az is lopás, mivel neki az a fizetése, hiszen a kajádat kivitte, az italodat kitöltötte, és letakarít utánad. De te nem adsz neki pénzt. Őt is megloptad, vagy nem?
    Az autóért fizetni kell, mert az kézzel fogható, egy szoftverért nem. Ez volt a vita lényege, mondjuk volt is ebből kis hiszti otthon még anno a fix tvn, egy ügyvédet hívtak oda, aki elmondta, hogy a jog szerint ezzel nem tudnak mit kezdeni...persze a törvényt megváltoztatták.
  • zakzag
    Sosem értettem, hogy miért fizetnék olyasmiért, amiért nem kapok semmit. Ha azután is bűnöző maradok, miután kifizettem a szerzői díjat, akkor szerintem nem is én vagyok a bűnöző...
    A kiadócégeknek és szerzői jogvédő szervezeteknek lassan lejár az ideje, nincs szükség rájuk, feleslegesen léteznek. Nem azt mondom hogy minden létrehozott érték (zene, film, akármi) legyen ingyenes, de egy sokkal jobb szabályozásra van szükség.