891
Vagyis melyk a legjobb,milyet erdemes venni stb...
-
#731 Nem házimoziban -
#730 Te most egy hangszóró működésénél fellépő jelenségről beszélsz. De a hangfalgyátrók arra törekednek, hogy egy ilyen mérésnél
tökéletes vízszintes legyen a diagramban. Mindegy milyen frekvencián megy be a jel, azonos decibelü jel jelenjen meg.
Mivel felrtételezik, hogy az erősítő is tud 0-100khz en -0.5 db en belül küldeni jelet, 0.00001% torzítás mellett pl. (az adatok persze most légbőlkapottak) Ezért a hangfaluk is tudja a 20Hz-20kHzes sávot max -0.5db en megszólaltani.
Mivel felételezik, hogy a forrás olyan tökéletes felvétel, ami az élő zenét rögzítette, egy olyan mikrofonnal, ami megint csak nem csal.
Esetleg ha van egy hangmérnök, aki belenyúl, annak az ízlésén múlik majd minden. Sok olyan van amit jól elkúrtak már, ezek a kis szakik.
Mert ugye a cél, hogy úgy szóljon, mint ahogy eredetileg játszották. -
#729 autóhifiben? Rossz kábelvezetés, valahol egy hibás kötés és leéghet akár az autó is. -
#728 És ha a gyakorlatba is belevágnék egy ilyen mutatványba akkor mire kéne figyelnem a vásárlás a szerelés elött/közben/után.
Mennyire nagy az esélye annak hogy valami tonkremegy még akkor is ha nem csinálok zárlatot?
Nem vagyok egy nagy elektonikai szakember. -
suba53 #727 Csak elméleti az elképzelésem, konkrét megvalósításról nem tudok.
De mivel a lengőcséve rugalmas felfüggesztésének rugóereje a kitérés függvénye, nagyobb amplitúdóknál nagyobb a fékező rugóerő, mint kisebb amplitúdóknál.
Jól méretezett, megfelelő felületű, és anyagú lengőcsévéknél magától adódhat, hogy kisebb amplitúdóknál jobb a hatásfok. -
#726 Az ilyen jellegű kompenzáció szükségtelen, és egyébként is tökéletlen.
Az utolsó bekezdésben leírt dolgokra tudnál mutatni valami létező példát? -
suba53 #725 A legprimitívebb erősítőknek sem gond ma már a megfelelő frekvenciamenetet biztosítani. Kisebb teljesítményen meg pláne.
A titok a hangfalban rejlik. Annak a hatásfoka, illesztése frekvenciamenete döntő.
De még a legjobb rendszerekben is a csökkenő szinteknél a mélyhang érzet rohamosan csökken.
Ezt megpróbálhatják a jobb hangfalgyártók úgy kompenzálni, hogy a mélynyomó hatásfoka alcsonyabb kivezérléseknél jobb, így kvázi egy hangszóróba épített fiziológiai szabályozást kapunk, de a lényegen ez sem változtat. -
#724 Normális esetben úgy érik el a megfelelő karakterisztikát hogy a megfelelő hangerővel hallgatják a felvételeket, ez többnyire az átlagember számára megszokott hangerőnél jóval hangosabb, a (z akusztikus) felvétel helyszínén is hasonló hangerőszint jellemző. -
shumika #723 ELADÓÓ!!
SAL XB-8 280W Mélycső 6-7000-re gondoltam de természetesen alkuképes. -
#722 De akkor miért van, hogy egy nagyon jó HiFi, amin még loudness gomb sincs, se equalizer, semmilyen kiemelés, annak mégis jó mélye van halkan is. Kiemelésről pedig szó sincs, csak arról, hogy nem szarja össze magát az erőlködő a mélyebb frekvenciáktól, se a hangfal?
Szóval amit mondasz, a loudness, csak a gagyi cuccoknál van. Ahol hozzá kell nyúlni az equalizer-hez, az számomra már mind a hulladék kategória. Komoly cuccoknál inkább a hangfal elhelyezéssel kell játszani a szobában.
De amit ajánlasz az jogos, ilyen jellegű kiemeléssel kellene inkább játszani. -
suba53 #721 Szia!
Erre találták ki a fiziológiai hangerőszabályozást, a "Loudness" kontrol funkciót.
Sajnos az emberi fül halláskarakterisztikája erősen hangnyomásfüggő. Kis hangerőnél kevésbé érzékeny a mély hangokra, amit abban érzékelsz, amit leírsz, hogy kevesled a mélyeket alacsony hangerőnél. Ez nem a hangrendszer hibája, nem az erősítőé, hanem ilyen a fülünk.
Kapcsold be nyugodtan a Loudness funkciót, ami úgy van tervezve, hogy az erősítő karakterisztikáját a hangerő függvényében a fül halláskarakterisztikájához illeszti. -
#720 Én se vagyok házimozi párti, nekem nincs is de filmezésnél megvan a feeling-je. -
#719 Nem tudom, a házimozi nálam alapból nem játszik. -
#718 Házimoziról volt szó, Hi-Fi re gondolsz, vagy már megint lemaradtam valamiről ? :D -
#717 Egy normális rendszerben nincs centersugárzó... -
#716 jo most azon el lehet kezdeni viatkozni hogy kinek hol kezdödik a normális kategoria, de felesleges.
-
#715 Egy normális centersugárzó kezdődik 100k-nál :D -
#714 hát igen de az sok pénzbe kerül ami most nincs a váltokat meg meguszom max egy 10esbol.
mert még a legegyszerübb aktiv sub is 20k lenne.Egy ennél jobb 5.1es házimozi hangfal meg 100k-nál kezdödik . -
#713 Elviekben rengeteget lehetne rajta javítani.
Azért csak elviekben, mert először is ismerni kéne a hangszórók paramétereit, és csak azután lehetne hozzáfogni a tervezéshez.
„Mert ha jelentös javulást érhető el akkor kicserélném a hangváltot egy 4utasra ahol lenne egy subtartomány egy mélykozép egy közép és egy magas.”
Nem biztos hogy egy négyutas váltó adná a legjobb eredményt.
„Elég lehet egy hangválto és onnan elosztani a 2 fonthoz a vezetéket vagy mindegyikhez külön kell a sztereó és a térhangzásu hangok miatt?
vagy csak a subra egy külön hangváltot?”
Persze hogy külön váltó kell, különben csak monoban szólna, és az erősítő egyik oldalát tudnád csak használni. Ha jól tudom a mélysugárzót lehetőség van külön is bekötni, esetleg ezt ki lehetne valahogy használni.
Egyébként nem egy sikeres konstrukció, én szívem szerint egy az egyben cserélném le az egészet. -
#712 nekem már idén a tervek megvannak, februárba jönnek az első mérések, 145-6 körül már jó leszek :D -
#711 már lehet hogy kérdeztem és lehet hogy annyira nem is a témába vág , de hangfallal kapcsolodó.
Javulhat attól egy hangfal hangzása ha kicserélem a hangváltot és máshol lesznek a vágási értékek vagy plusz vágási freki jon be?
Mert van egy SAL 2610es settem,de szinte semmi mélye nincs ha normális hangerőn halgatom
Sajnos a neten nem találok semmi infot sem a benne lévö hangszorok tipusárol ,adatairol sem arrol hogy hogyan van kötve a hangváltóhoz.
Mert ha jelentös javulást érhető el akkor kicserélném a hangváltot egy 4utasra ahol lenne egy subtartomány egy mélykozép egy közép és egy magas.
Elég lehet egy hangválto és onnan elosztani a 2 fonthoz a vezetéket vagy mindegyikhez külön kell a sztereó és a térhangzásu hangok miatt?
vagy csak a subra egy külön hangváltot?
A frontokban vagy darabonként 1 25cmes mély 2 16cm mélyközép és 1 2.5cm-es magas ezeket szeretném a fentieknek megfelelöen modositani.
Egy onkyo TX-SR505E erösitövel hajtom öket. -
#710 Bocsi a dupla postért, Kemszi, a 117RI-n ha az eq-ban növeled az alsó tartományt (band1) akkor nem lesz túl búgós? Mert elég magas tartományig ~200Hz emeli ki ahogy látom a manualban. És nem is túl alacsonyról ~80Hz.
Parametrikus vagy Grafikus EQ-t használod? mert bát 7vs5 tartományban lehet emelni, viszont az 5 tartományosnál lehet sávszél tartományt is állitani,ami nekem bejött az eddigi Alpineokban mint funkció. -
#709 Nah akkor tavaszig érthető lesz a pangás,de utána kéretik irni a fejlesztéseket/tapasztalatokat. -
#708 Francnak van kedve kimenni a hidegbe bütykölni :D
Legalábbis nekem, van ilyen visszatartó erőm :D -
#707 Ki bizony,de ez nem egy olyan téma ahol mindig van miről beszélni:P Nah hátha nem végleges a kipusztulás... -
#706 Nagyon kihaltunk emberek
Kemszi,nem tervezed eladni az Alpit? :D -
#705 Jó, akkor leírom, tudom mit szeretnél hallani: szarral eleve nem foglalkozom, kész, vége!
Legyen a kiindulási alap valami jól masterelt hangszeres zene, mindegy hogy mi. -
Diplomatikus vagy :D
Hogy lenne jó ? :D -
#703 Biztos jó, mert nem mondom hogy nem az, de amerre én járok, ott nem nagyon van ilyesmi. -
#702 Mé, egyszer láttam egy olyan lemezt polcon, hooooogy:
TNT - UNPLUGGED
Azmá valami miiiii? -
#701 Maradjunk a zenénél, jó? -
#700 Akkor hallgassál TNT-t meg Soho Partyt :D minnyá meggondolod magad :D -
#699 Bár most jövök rá, hogy ebbe még lehet hogy nincs beleszámitva a reficső+hangszoro térfogatkiszoritása,igy már rögtön megvan a 45-50 liter. Vajon hogyan számitották? -
#698 Létezhet az, hogy ennek a szubnak elég a 35 literes reflexláda? (Lásd a 2. oldalán.) Bár gondolom nem hülyék tervezik ott sem, de nem áll fenn a veszéje hogy igy nem lesz rendesen "alja"? -
#697 Fene tudja, én amikor a Sennheiser HD800-at hallgattam, épp a fordítottját éreztem. Mindegy mi szólt, de kurv@ jól szólt. -
#696 Hoogyne :D Sőőt ha jó zene szól, és az emberben már gerjed a bugi faktor, akkor mindegy min szól. :) -
#695 h-betű lemaradt az elején -
#694 a hifi ha nem én azért élvezhetem?:D -
#693 nyilván nem lesz olyan mint amit egy otthoni rendszerből ki lehet hozni, de a hi-fi-t mint olyat, meglehet csinálni. -
#692 Utasként nem sokakat boldogít. :)
Az egyes hangszórók elhelyezkedése még így is probléma marad, amíg két füle van az embernek, addig ezen semmilyen trükk nem segít.
Egyébként a végtelenségig el lehet ezzel játszani, aktív zajelnyomás satöbbi, milliókat bele lehet ölni, de az autó sosem lesz a megfelelő környezet.