9
 • Julius Caesar
  #9
  Jó, én elhiszem amit mondasz, nem vonom kétségbe, mert tényleg nem nagyon értek ehhez.

  De nekem még mindig annyi jött le, hogy nagy nagy kavarás van.
 • BlueGold
  #8
  Ez mind "szép és jó", de valaki probálta már PC-n lejátszani a "linkelt torrent fájlban levő lemezt" Daemon-tools-al mountolva vagy DVD lemezről? Vagy kiírva DVD-re asztali lejátszóban?
 • dchard
  #7
  Caesar: szemmel láthatóan halvány lövésed sincs azokról a dolgokról, amiket felsoroltál, de akkor segítünk tisztába tenni a dolgokat.

  Tehát az x264 az enkóder neve (ami a videó sávot betömöríti). Ez egy program neve. A videó sáv, amit előállít, annaka neve a H.264. A BLu-Ray megint csak nem videó formátum, hanem az információt hordozó lemez fizikai és logikai felépítését szpecifikáló szabvány.

  Namost a H.264 nagyon rugalmas formátum, mert az egészen kis felbontású (mobiltelefon) videóktól egészen a mostani fullHD-t is jócskán meghaladó UHD felbontásig támogatja a videósávok előállítását. Mivel ennyire rugalmas volt a szabvány, és ennyire eltérő felhasználási területre lett kifejlesztve, létrehoztak úgynevezett porfilokat. Ezek a profilok egy-egy nagyobb felhasználási területet fednek le, és pontosan specifikálják, hogy egy H.264 videósáv akkor felel meg ennek a profilnak, ha a meghatározott bitrátán, felbontáson, I,P,B képszámon stb. belül marad. Erre azért van szükség, mert az egyes profilok dekódolásához szükséges erőforrás-igény nagyban eltér. Namost a Blu-Ray lemezeken és úgy általában az asztali HD lejátszókon a Profile 4.1 a legmagasabb támogatott profile. Ez általában elég is, igenám de vannak olyan kódoló csapatok, akik nem pontosan az L 4.1-ben meghatározott beállításokat követik, így fordulhat elő, hogy némelyik HD videót le tudod játszani asztalin, némelyik meg szaggatni fog. Most lehetne szidni az enkódereket, de nem érdemes, mert jó okuk van arra, hogy így tesznek, ebbe ne menjünk bele.

  És a végére a kedvencem avi és avi között is van különbség. Hogy árnyalt legyen a példám képzelj el egy bevásárlószatyrot. Ebbe ugye rakhatsz akrámit egy bizonyos ésszerű keret között. Hát az avi (és az mkv) pont ilyen bevásárlószatyrok. Egyáltalán nem határozzák meg a bennük tárolható tartalmakat. Amikor te filmet nézel, akkor az avi-ban lévő videó, hang és felirat sáv kerül lejátszásra. És az a videósáv lehet xvid, divx, H.264, MPEG2 vagy bármi, és ugyanez igaz a hang és felirat sávokra is. Hát ezért van különbség avi és avi között.

  Dchard
 • Julius Caesar
  #6
  Valami olyasmi. vagy kódolás. Tök mindegy. Ha letöltöd a filmet, kiírod a lejátszód ugyanúgy kínlódni fog. Az átlag júzer (pl én) csak annyit vesz észre ebből, hogy ugyan az a formátum, de egyikkel jó a kiírás másikkal nem.

  Én még mindig nem tettem túl magam azon, hogy avi és avi között különbség van. Ez kinek jó?
 • narumon
  #5
  Na most ez a cikk miről szól? Mi az új? a BD rebuilder kezdetektől ezzel dolgozik nem?
 • dchard
  #4
  Hagyd a fenébe, gőze nincs róla, csak be kellett pofáznia valahova. Sokan azzal sincsenek tisztában, hogy az x264 nem egy videó formátum, hanem az enkóder neve. A formátum a H.264 esetleg más néven AVC, bár ez inkább egy szépen csengő betűszó.

  Dchard
 • Oláh Herkules
  #3
  Te miről beszélsz? Milyen mégegy formátum?
 • Julius Caesar
  #2
  Remek, még egy formátum. Mert így se jut minden gépre minimum kettő. Már dunát lehet rekeszteni velük, ráadásul minden második csak kínlódás...
 • dchard
  #1
  Az x264 a kezdetektől támogatja Blu_ray kompatibilis H.264 videósávok létrehozását, ehhez mindössze annyit kellett tenni eddig is, hogy a kódoló a Level 4.1 követelményeknek megfelelő beállításokkal kódolja a képsávot, és mivel az x264 szabványos enkóder, erre mindig is volt lehetőség, sőt: az x264-et ahsználó GUI-k általában mind L4.1 alapbeállításokkal kínálták meg a felhasználót pont emiatt (meg a hardveres lejátszókkal való kompatibilitás miatt).

  Dchard