• dchard
  #7
  Caesar: szemmel láthatóan halvány lövésed sincs azokról a dolgokról, amiket felsoroltál, de akkor segítünk tisztába tenni a dolgokat.

  Tehát az x264 az enkóder neve (ami a videó sávot betömöríti). Ez egy program neve. A videó sáv, amit előállít, annaka neve a H.264. A BLu-Ray megint csak nem videó formátum, hanem az információt hordozó lemez fizikai és logikai felépítését szpecifikáló szabvány.

  Namost a H.264 nagyon rugalmas formátum, mert az egészen kis felbontású (mobiltelefon) videóktól egészen a mostani fullHD-t is jócskán meghaladó UHD felbontásig támogatja a videósávok előállítását. Mivel ennyire rugalmas volt a szabvány, és ennyire eltérő felhasználási területre lett kifejlesztve, létrehoztak úgynevezett porfilokat. Ezek a profilok egy-egy nagyobb felhasználási területet fednek le, és pontosan specifikálják, hogy egy H.264 videósáv akkor felel meg ennek a profilnak, ha a meghatározott bitrátán, felbontáson, I,P,B képszámon stb. belül marad. Erre azért van szükség, mert az egyes profilok dekódolásához szükséges erőforrás-igény nagyban eltér. Namost a Blu-Ray lemezeken és úgy általában az asztali HD lejátszókon a Profile 4.1 a legmagasabb támogatott profile. Ez általában elég is, igenám de vannak olyan kódoló csapatok, akik nem pontosan az L 4.1-ben meghatározott beállításokat követik, így fordulhat elő, hogy némelyik HD videót le tudod játszani asztalin, némelyik meg szaggatni fog. Most lehetne szidni az enkódereket, de nem érdemes, mert jó okuk van arra, hogy így tesznek, ebbe ne menjünk bele.

  És a végére a kedvencem avi és avi között is van különbség. Hogy árnyalt legyen a példám képzelj el egy bevásárlószatyrot. Ebbe ugye rakhatsz akrámit egy bizonyos ésszerű keret között. Hát az avi (és az mkv) pont ilyen bevásárlószatyrok. Egyáltalán nem határozzák meg a bennük tárolható tartalmakat. Amikor te filmet nézel, akkor az avi-ban lévő videó, hang és felirat sáv kerül lejátszásra. És az a videósáv lehet xvid, divx, H.264, MPEG2 vagy bármi, és ugyanez igaz a hang és felirat sávokra is. Hát ezért van különbség avi és avi között.

  Dchard