73
  • Tinman #73
    Baromság.
    N82-ön pl. tökéletesen megy a flash...
  • krajcsovszkig
    Hát, nemtom Neked az n97-en mi nem smartphone. Az egy dolog, hogy erősen alul van méretezve a hardver ezért szaggat mint a rosseb, de funkciók tekintetében inkább smartphone mint a szifon, az inkább csak egy drága játék szerintem.
  • Drawain
    Java-t nem Iphone-ra, androidra mondtam. Azt, hogy kezd kihalni erőteljesen vitatnám, ennek a helyedben utánanéznék. Az Iphone-t valóban ObjC++-ban kell programozni, bár sosem állítottam, hogy nem.

Rendben, aláírom "okostelefonnak" nevezik az összes Symbian-os telefont - én a mostani hype-olt telefoncsodákról beszéltem, azért érezni, hogy egy Symbian N97 és egy HTC Androidos készülék között ég és föld a különbség.

A mondandóm lényege egyébként egyáltalán nem ez volt, bár ez úgy sejtem téged nem érdekel.

A Qt nem nyelv, hanem egy keretrendszer, volt szerencsém vele találkozni és sok minden elmondható (volt 2 éve) róla csak a sebesség és a kényelmes fejlesztés nem. Lehet, hogy ma már nem ez a helyzet vele, ezek szerint te jobban otthon vagy ebben - de akkoriban még ez volt.

A személyeskedésnek semmi értelme, részemről nincs vita olyan emberrel, aki a másikat kapásból lehülyézi.
  • Koge
    Szólnék hogy az összes symbianos telefon "okostelefon" alatta az s40 van ami nem az, és nokiának is van áruháza, és az is fura hogy pl nokiaprogramokon csak az érintős készülékekre van cirka 2000 app, aminek 1%a fingós röfögős, amivel tele van az appstore, az meg a másik hogy a ^3 qt fejlesztést is enged ami eléggé elterjedt nyelv, és roppant gyors. Az meg javaval jössz az no comment. Appleék csak és kizárólag C++-t engednek át.

Ajánlom hogy olvass körbe mielőtt hülyét csinálsz magadból. A java kezd kihalni:)
  • tz19
    Mi nálad az "okostelefon"? Csak mert szerinted a symbianos telcsiknek csak töredéke az. Mi az amin symbian fut és nem fér bele az "okostelefon" kategóriába?
  • krajcsovszkig
    Vannak olyanok, elég sokféle mobilból lehet azért választani. Csak a legtöbb ember a funkciógazdagságra gerjed.

Egyébként telefonos géppisztoly szerintem már van
  • bottika
    azért soxor sajnálom is, hogy ennyire marketing-függő ez a kapitalista világ. Csak azért kell irányt váltani, hogy piac-vezetők legyenek, hozzák a trendeket stb. Ki mer eltérni attól az úttól, hogy pl. fényképezőt, vakut, érintőképernyőt, egyesek már vetítőt is stb. belerakjanak egy mobilba? Komolyan az lesz a végcél hogy a végén wcpapírt is a telóból húzzunk elő? Vagy hol a határ? Mikor lesz végre olyan gépkarabély amivel telefonálni is lehet? Vagy olyan palmtop, ami főz is? Nem lesz ebből sosem hátraarc? Egy egyszerűsítő folyamat, amikor a dolgok arra lesznek valók amire kitalálták őket, és kész? Se stopper, se iránytű, se mobiltévé, se fényképező (nem is értem miért nem kiáltották még ki multifunkciós hadikémkedős cuccnak), csak ami tényleg praktikus? Szabni egy értelmes határt, pl. teló-üzenet-mp3-telefonkönyv-wimax internet és esetleg memo+naptár. De cserébe: effektív 1 hét üzemidő, 5 perces akkutöltés, villámgyors proci és memória, komplett ütésállóság és vízállóság, könnyű súly és 2-4-féle méret. A többi vásárlónak meg tamagocsi, minden extrával.
  • krajcsovszkig
    Hát, meglátjuk... :)
  • Drawain
    Ez egyszerű trend, hasonlítsd össze hogyan csökken és vetítsd előre hol lesz egy év múlva :) A Nokia-nak össze kell magát kapnia, hogy ne veszítse el a maradékot. A kérdés, hogy egyáltalán megéri e: pont a fejlesztői nehézségek miatt, és azért, mert a piacnak már két platform is sok, nemhogy három - át kellene állniuk az androidra. Talán az egyetlen esély az Iphone hájp megállítására, ha összefognak a többiek.
  • Drawain
    Épp ez a lényeg, hogy nem igaz :) Rengeteg Symbian-os telefon van kint ez tény, de ennek csak egy töredéke "okostelefon", és még kevesebb azon használók száma, akik külső programokat is telepítenek rá. Az Android és az Iphone mögött egy jól felépített szoftveráruház áll, gondolom ez a legfőbb oka, hogy az átlagember úgy érzi, hogy egy számítógépet tart a kezében, amire programokat telepíthet.

Bármilyen statisztikát megnézel, akár az előbb belinkelt oldalakon is, látható, hogy a Symbian egyértelműen elkezdett kiszorulni a mobilpiacról, míg a két rivális népszerűsége exponenciálisan nő (tény, az Iphone-é most egy kicsit lassult). 2007-2008as statisztikát (mikor még nem volt android) pedig legfeljebb érdekességként nézzünk, 2010es érzed azért, hogy relevánsabb.

Ezen az egészen nem érdemes vitatkozni amúgy - hacsak nincs részesedésed a Nokia-ban, vagy hasonló :)
  • krajcsovszkig
    Upd., már kicsit 50 alatt van, de még az is több, mint az iphone és az android együttvéve
  • krajcsovszkig
    De pont most a Symbian^3 fog ezekkel beújítani, szerintem még korai elásni. Ha Nokia is elkezdi kellően hájpolni, lehet még itt valami.
    És attól, hogy kevesebb a "fölösleges" alkalmazás Symbianre mint Androidra és iPhonera (mert aki Symbiant vesz, annak ezek valószínűleg fölöslegesek, különben nem azt venne), még nem nevezhető kihaltnak egy olyan platform, amit többen használnak mint az összes többit együttvéve...
  • krajcsovszkig
    Lehet rá javában, egyébként az egy sz@r, mindenki jobban jár a natív programokkal. Különböző képernyőfelbontások meg sok helyen előfordulnak, viszont ha egy felbontásra megírod, már azzal is több embert érsz el, mint az Androiddal, ráadásul most már lassan minden nHD-s lesz.
    A Symbiannak jelenleg a Nokia-féle verziója lassan már 100%-os részesedésű lesz a platformon belül, az meg magával kompatibilis már elég régóta.

Ami a népszerűséget illeti, a symbian részesedése az okostelefon-piacon majdnem 70% volt legutóbb, mikor erről láttam statisztikát (akkortájt kezdett asszem beütni a szifon, android meg még nem volt), szerintem most is bőven több 50-nél, az össz-telefon piacon meg olyan 30-40%, mivel sok nem smart oprendszernek is az az alapja.
  • Drawain
    Tud futtatni Java-t de ebben az esetben nem natív Symbian alkalmazás lesz, bármely JavaME-t támogató telen menni fog - magyarul ez nem Symbian kuriózum. Az android java-s környezete sokkal mélyebb hozzáférést enged a rendszerhez, kényelmesebb vele dolgozni.

Egyébként én trendekről beszéltem, szerintem ez várható. Az, hogy mekkora fejlesztői bázis alakul ki az egyes platformok mögött jócskán befolyásolja azok szoftverválasztékát és így közvetve a népszerűségét is. Ezért mondtam, hogy számít, hogy melyikben mennyire egyszerű kódolni.

A trendek megfigyelhetőek egyébként egy kis guglizással is:
    2008-as felmérés
    2010-es felmérés
    Várható trendek a jövőre nézve
    Marketing részről
    Munkapiac változása

Az olyan érvek nem érvek, hogy jó mert csak..., hülye vagy mert azért..., stb.
    Mindettől függetlenül az N8 lehet önmagában jó készülék.
  • tz19
    A symbian ma a legnépszerűbb platform. Azzá vált nyugodj meg. Ha a mobilfejlesztés egyenlőre távol áll tőled akkor nem értem miért problémás, hogy mennyire nehéz symbire kódolni. Java-t pedig már nagyon rég óta tud futtatni, nem szükséges a C++.

Az N8 szerintem jól sikerült. Nekem bejön a külseje, ami pedig a paramétereit illeti, minden benne van, ami számomra fontos.
  • Drawain
    A Symbiannak hosszú évei voltak, hogy egy olyan népszerű platformmá váljon, mint amilyenek most az Iphone és az Android. Nem sikerült neki, és ez azért jelent valamit.

Nem foglalkoztam vele különösebben, a mobil fejlesztés távol áll tőlem egyelőre, de úgy tudom elég nehézkes programozni. Ráadásul az egyes Symbian verziók sem kompatibilisek egymással, ha ír valaki egy programot, akkor minimum 2-3 verzióra le kell tudnia fordítani. A Symbian-os telcsik nagyon széles felbontási skálán mozognak, így vagy több különböző felbontásra kell felületet készíteni és külön release-eket kiadni, vagy a programot felkészíteni arra, hogy mindenféle esetben jól működjön - ami megint csak nem egy leányálom. Ha megnéz az ember egy Symbian-os program-gyűjtő oldalt, akkor pont ezt látja: minden Symbian változatra és mindenféle felbontásra külön program... Elég nagy kavarás, a fejlesztőknek és a felhasználóknak is.

Nem stabil platform, a Symbiannál semmi garancia nincs arra, hogy a most megírt programom a jövőre megjelenő telefonokon futni fog. Az Iphone és az Android platformok ilyen szempontból most stabilnak tűnnek.

A nyelvek népszerűségét tekintve is hátrányban van a Symbian: ki programozna C++ban, ha az Androidra tud Java-ban is.

Ezért érzem haldoklónak a platformot, a Nokia is jobban tenné, ha rágyúrna az Androidra.
  • BenceYCE
    Erre utal a tortaszelet a világpiacon? Asszem miután megvette a Symbiant a Nokia, nyílt platformot csinált belőle, tehát az android némi lemaradásban szenved, mert amit az tud, az még vajmi kevés.
  • GregSB
    Semelyik telefon nem tud a Flashel megbírkózni, még a legújabb, csúcs 1Ghz-s snapdragon procis okostelefonok sem. Szaggat, belassul, akadozik rajtuk a Flash, és szívja az akksit mint egy torkos k.rva. Csak nézz fel a YouTube-ra, és keress rá hogy "flash htc desire", vagy ugyanez Nexus One-al, esetleg HD2-vel. Amíg nincs rendes flash mobiltelefonokra (év végére ígérik) addig nekem nem is kell. Így is alig bír ki 1 napot egy érintőképernyős okostelefon akksija...

Nade hogy ON is legyek: Ennek az N8-nak beszarás a kamerája! Ez már kompakt kamera színvonalat kezdni megütni! (csak kezdi, azért 100%-ra kinagyítva látszik hogy homályosabb, elmosottabb a képe egy közepesebb kompakt géphez képest), de ez még mindig beszarás ha azt vesszük figyelembe, hogy ez egy mobil kamera!
  • krajcsovszkig
    Ajfón 3GS csak 600, ez meg 680. Tényleg nem sok, de ha elég lesz ahhoz, hogy jól működjön akkor lesz@rom.
    Egyébként az agyonajnározott Droidban is csak 550-es proci van és mégis nagyon jó.
  • Tinman #54
    jaja, csórikám 2010-ben az Áj-fos még mindig nem képes a 10 éves flash-el megbirkózni, ahogy a 3 MP-es, szarledes vakus fényképező tulajdonsága is erősen gáz 2010-ben, egy csúcsnak kikiáltott telefontól.
  • bottika
    jaja, csórikám 2010-ben kihoznak egy mobilt 1 GHz alatt, bár nem vagyok egy nagy Áj-fos rajongó de ha jól emléxem az Ipod táccsnak is 700-as procija volt már 2-3 éve, akkor meg mit spórolnak a csóró magyarokon pár Hz-cel? Az inflácijó nem viszi fel évenként a Hz-eket is kicsit?
  • Tinman #52
    Jogos... a rohadék GSM Line nem volt képben, bedőltem.
  • bottika
    symbian-es progi de nem megy minden symbian-es telón, gondolom kell hozzá valami hardver kütyü is amit csak 4-5 Nokia támogat. A honlapjukon külön lehet szűkíteni hogy melyik telók támogatják a blekkberrit is.
  • bottika
    a vikipédija linken amit adtatok meg azt olvastam hogy AMR 680MHz csak a procija.
  • Tinman #49
    Fogadjunk, hogy szokásos GSM shopokban 2 év garral 120k-nál nem lesz több.
  • Tinman #48
    1 GHz
  • krajcsovszkig
    Ja. Hát gondolom az valami symbianes progi lehet, tehát gondolom ezen is fog működni.
  • bottika
    nem, blackberry alatt blackberryt értek, mert ez a push emailnek nevezett bénaság nagyon gyengusz ahhoz képest, amit kb. 4-5 Nokiára is fel lehet telepíteni (egy külön blackberry progi amit csak néhány modell támogat). Itt a westelnél vagy hogy hívják mostanság havi 900 forint az össz díja, és cserébe onnantól ingyé lehet megkapni és küldeni az emaileket csatolmányostul, aszongyák a cégnél hogy a 900 forintos havidíj mellett a forgalmat már nem számlázza hozzá, külföldön is azonnal ingyé ott a sok email, voltaképp sms helyett is lehetne használni mert a push email inkább csak egy előre beállított időnként ránéz az emailekre, a blackberry viszont tényleg kapásból kitolja amint megérkezik az email postafiókba. Nekem az E90-en van push email is és blackberry progi is, hát a push emailt azóta nem is használom.
  • krajcsovszkig
    Viszont Bluetooth 3 nincs, csak 2.1, a 3 még meg se nagyon jelent egyébként :D
  • krajcsovszkig
    Már csak az a kérdés, hogy hány bankot kell kirabolni az áráért, mert ennyi jósággal ez lesz vagy 200 ezer ha van egy kis eszük... :/
  • krajcsovszkig
    Megnéztem, van push e-mail.

ÉS: WLAN IEEE802.11 b/g/n
    :insert álleejtős szmájli here:
  • krajcsovszkig
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N8http://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_N8-jobboldalt
    Ott érdekes módon 16 gigát írnak, én lehet hogy inkább nekik hiszek, jobban vallana a nokiára, a HTC szokott ennyire spórolni a csúcskategóriában is, nem ők.
    Ha Blackberry alatt push e-mailt értesz, szerintem lesz, az tudtommal alapszolgáltatása az újabb Symbianeknek.
    USB 3 még számítógépekben se nagyon van, nem hiszem hogy telefonokban egyhamar lesz, meg különben sem olyan fontos.
  • bottika
    üdv, nincs valakinek olyan infója, hogy milyen erős a procija? és miért csak ilyen gyík 135 MB belső memóriát tesznek bele? annyira nem drága manapság 1-2 giga a gyorsabbakból sem, kis feszültséggel, mobil, nem? és érdekelne, hogy van-e benne legalább blackberry mint az E90-ben, usb 3.0 szabvány? vagy csak lemaradva kerülnek ezek a telefonokba? a bluetooth 3.0 is már hűha :S
  • krajcsovszkig
    Egyébként a Symbian^3-ba is belerakták az N900 zsír többablakos interaktív feladatkezelőjét és jobban is működik.
    Sőt, az új Palmban is benne van.
  • krajcsovszkig
    Hát én pl. jobban szeretek 4-5-sok használható nyelv közül választani, mint egy, az apple által kijelöltet kényszerűen használni... :P
    Az appstore látogatottságát meg én is mondtam, mint vonzó tényező.

Ha a nokia is veszi a fáradtságot és úgy felhájpolja a szimbit mint anno a gugli az androidot meg az alma a szifont, akkor lehetnek még itt érdekes dolgok.
  • krajcsovszkig
    Jó az N900, de kicsit kiforratlan, nem igazán telefon, inkább egy mini tablet amin van egy bétás app a telefonáláshoz meg egy másik az sms-ezéshez. Pont ezért nem is kapkodnak érte a szolgáltatók.
    Egyébként kártyafüggetlenül olcsóbbak néhol, mint a szólgáltatóknál, N900 legutóbb 130 körül volt asszem.
  • CamelX
    ...vagy azért fejlesztenek hájpfónra mert adott az egységes programozóbarát programnyelv és sokmillióan lesik az Appstore-t naponta. Én pl még sosem adtam ki 0.99 dolcsinál többet app-ért, amúgyis a leghasznosabbak ingyenesek, vagy van hozzá crackelt lehetőség :P
  • napimester
    Engem nem mozgat a Symbian 3 és a multi-touch... Inkább a MeeGoo érdekelni és a benne rejlő lehetőségek. Az N900 nekem jobban tetszik, de ez a telefon is ott van a szeren :) Kár, hogy a magyar mobilszolgáltatók azt sem tudják mi az az N900...
    Biztos túl sok a szifon a raktáron és el kell adni, mielőtt piacra dobják az új Nokiákat. Mert erős a gyanúm, hogy utána rájuk rohad a szifon :D
  • krajcsovszkig
    A legtöbben nokiát vesznek, ők meg nem gyártanak androidosat. És ezzel a Symbian^3-mal minden funkciót és tulajdonságot behoztak, amik miatt a fejlesztők szeretik az androidot. Hájpfónra meg azért fejlesztenek annyian, mert rengeteg olyan embernek van, aki hajlandó szoftverekre sok pénzt kiadni.
  • gyussz7
    Kár, hogy szűkös hozzá az egyetemista pénztárcám :/
    (egyébként N95-öm van most, és meg vagyok elégedve vele, csak hát elszáll az idő a műszaki cikkek felett)