World of Tanks

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

DummyBoy
A valóságalapja az oké ... Én a játékban nehezményezem 😊

Meow-nak adok igazat ...

Én a TD-ben binocular-al ellátok 4-500 méterig ... Arty meg bármeddig?

Addig lássa az Arty a tankokat amennyi a View range-e ... a többi maradjon meg pöttyöknek ...

\"A - A - woodhorse - A - woodhorse sheep ...\"

cikasz
Mégis Rommel vetette be elõször tankok ellen és zseniális ötlet volt. Nem volt ellenfele mert mindent kilõtt!

http://www.akciofigura.hu

Me0w
Annyi valtoztatas kellene az artynak, hogy csak overview nezetbol lehessen loni vele, es ott is csak a sajat 500 m-es tavolsagaban lassa a tankokat, a tobbit jelolje egy pont a nezetben, ami korulbelul megmondja, hol lehet az ellenseg. A scoutokon radio van, nem holovetito basszus, hogy mindent latnak.

A masik idegesito dolog pedig a tankoknal az auto celzasnal van, mikor is a befogott celpont eltunesekor alaphelyzetbe all a celkereszt... kulonosen jo, mikor artyt lonel, es eltunik 😊

Together we'll fly someday...

Wespe88
Assault Hummel FTW 😄

Kutyát nem érdekli hogy milyen szar a balansz, hogy melyik lőszernek milyen az átütése, hogy most lőttél ki egy tankot és hogy mennyi xp kell a következő tankodhoz.

Forolto
Gondolj arra,hogyha nem kap védelmet,hogyan tudná a támadást elhárítani?

Gondolj a 88-as légerhárító lövegekre.Nem arra találták ki,hogy tankokra lõjjenek vele....

DummyBoy
Nem értékelem túl, szerény véleményem szerint egy erõs nerf rájuk férne ... Természetesen nem róluk szól, én értem ... ha sokan vannak és erõsek akkor elbasszák az egészet ... ha meg nincsennek akkor meg kempfeszt van ... 😞

Ez személyes tapasztalat ... Ha a mi scoutunk és/vagy artynk balfasz, ellenben az enemy-é jobb, akkor sokkal nehezebb nyerni, vagy necces is ...

Ellenben ha ez a rész jól mûködik, akkor sokkal izgalmasabbak a csaták.

Az arty egy egyszerû support ... de szerintem szükség van rájuk ... csak nem ebben a formában ...

A legnagyobb szarság: Miért tud az arty maga elé lõni??? Ha akar TD, ha akar arty ...

Én mennék bajnokságra😛. Viszont szerdán nekem csak délután 6-tól jó, csütörtökön meg 3-tól, úgyhogy van egy olyan érzésem, hogy errõl most lemaradok😞

\"Magyarnak születtem, magyarként végzem... Még mélyen alszik, de majd felkel a népem!\"

Azért nem az artyról szól a játék, kicsit túlértékeled õket. A gyorsan mozgó heavy meg hülye lesz "scoutolni" az artynak...

kerla
aztaburzsujhéccászát! <#wow1>

én meg jönnék PIII-ak szkáccsolni vagy artyzni....erre fussa a kisnyugdíjbul...

Forolto
15 elvetemült ember kell.😄

LSSAHPAUL
Én biza semmit nem néztem el, csak Jeff hsz-re reagáltam..
De a lényeg nem változik, induljunk,regeljünk,én tudok menni egy 6x100% álcás-legénységes S51-el vagy bármilyen más tankkal, van még 400k freeexpém és 3milla creditem,ja meg 5k goldom 😊

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

Nem, sõt éppen ellenkezõleg könnyebb kilõni. De ettõl még ezt csinálják, hogy bujkálni akarnak.

Attól, hogy ez hülye taktika, még ezt csinálják.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

kerla
Nekem tetszik! <#taps>
de úgy is megfelelne, hogy válszthatnék szelektáltat és veygeset is...

Wespe88
Már megy a rinyálás a Championship szabályok miatt 😄
Nekem se tetszik például ez a csak egy nemzetbõl álló csapat.

Kutyát nem érdekli hogy milyen szar a balansz, hogy melyik lőszernek milyen az átütése, hogy most lőttél ki egy tankot és hogy mennyi xp kell a következő tankodhoz.

RatBaG
Páncélvadász: + támadáskor a második vonalból osztja a pofonokat

Per Aspera Ad Inferi.

Fenrir
A különbség az, hogy amíg NF-ben a hordozók gépeit akár saját magad is le tudod lõni AA-val addig az ellen az arty ellen esélyed nincs amelyik a térkép másik végén, egy bokorban csücsül. Ma is nemegyszer lõttek úgy ki, hogy egyszerre 3-4 arty alpha-zott le, reagálni nem volt idõm.

A halál csupán a kezdet...

Forolto
max.tier 8 tehát tiger II esetleg IS-3.

Wespe88
Paaul szerintem valamit félreolvastál.

"6. Maximum tier of the vehicles in the championship - 8th tier."

[NST]Cifu
Az én paraszt logikám szerint a feladatkörök többé-kevésbé adottak a vezetett jármû által.

Könnyû harckocsi: felderítés, az ellenfél hátába kerülve annak artyjait levadászni
Közepes harckocsi: ellenséges könnyû és közepes harckocsik elleni harc, gyors mozgású segéderõ, amely oda siethet, ahol baj van
Nehéz harckocsi: fõ erõ, az ellenfél bázisának lerohanása
Páncélvadász: bázisvédelem
Tüzérség: tûztámogatás

Persze igen, a dolgot onnan is meg lehet közelíteni, hogy mindenki úgy játszik, ahogy tetszik neki, és ha úgy véli, hogy Tigrissel õ bázist véd, mert így van nagyobb esélye fraget szerezni, lelke rajta. Csak ebbõl alakulnak ki az olyan kényszerhelyzetek, hogy jobb híján én "rohanom" le az ellenfél bázisát, a félelmetes, ~22km/h sebességû, rinocérosz bõrû Marder II.-esemmel, borítékolható végeredménnyel. <#nyes>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

LSSAHPAUL
Kapjunk össze 15 min. tier 8as embert és regeljünk! Én benne vagyok is7-el.

Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.

DummyBoy
Mert az "elbújt" - egyhelyben kempelõ tankot - ha scoutolják - nehezebb kilõni mint a mozgót?

Hamarabb kell odacsapni ... Ha az ellenfél csapatban kisebb artyk vannak, és nem védik õket, akkor A20-al elsõ menetben 2-3 simén kiszedhetõ ...

Ha több scout van akkor akár 1 rushból az összes ...

Kaptunk már ki úgy, hogy a csapat egyik fele bevállalta, hogy védi az artykat ... 4 heavy tank ... majd elbújtak az erdõben ... jó messze ... Erre berobogott egy Leo, és anélkül, hogy bárki lõtt volna rá szépen egyesével kiszedegette az Artyjainkat ... Mire odakerültem volna, hogy leszedem, addigra már kilõtte õket, és jött az égi áldás ...

De ha nagyritkán is, elõfordul, hogy én is normálisarcok közé kerülök ... Az artyk elhelyezkedtek, és szóltak, hogy go ... eltobogtam A20-assal az ellenfélhez, és amint megláttam egy tankot már hullot is rá az égi áldás ... Végigmentem egy karcolás nélkül az ellenfél bázison, mert az artyjaink jobbak voltak ... TD-re, artyra lõttek ...

Amint ezek megszûntek, én visszamentem és a csapat heavy-jei és mediumjai elindultak takarítani ...

látványos gyõzelem volt ... De az ilyen csapathoz qrva nagy mázli kell publikon ...

Más: scout - Én béna scout vagyok, gyorsan halok ... De a lényeg: Nem szabad megállni, nem szabad leállni harcolni, menekülni kell, spotolni és túlélni ... cikcakkban mozogni, megpróbálni figyelni a terepre, mert megszivatja az embert néha ...

Ha van lehetõség akkor lehet nekiesni az artyknak ...

De sokan nem ezt csinálják ... T34-el kénytelen voltam elõremenni (ki is szedtek ...) mert a 2 PZIII-as a bázison "védte" az IS-4-eket ...

Ez van - a scoutolás nem a hosszú élet titka ... nem killvadászat ... De scout nélkül az arty sem ér semmit ...

Minden egyes másodperc amit az ember Tigrisek, IS-ek és Ferdik között rallizva túlél, az felér 5 killel 😊

Hát én nem tudom, ha az ellenfélnél sok az arty én mindig megindulok, fõleg ha a T-44-el megyek, mert ha megállok kilõnek, mint a sz..rt. Lehet, hogy Így is meghalok, de ha magammal viszek kettõt-hármat,a csapat nagyobb eséllyel nyer. Én legalábbis így játszok.
kerla
Eygetértek. Épp ha van arty nem kell úgy kempelni, hanem összejátszani.

Néha szoktam Bison I-el nyomulni, artyzni, kicsit pihenésképpen, jó volna csapattal játszani, akinek mondhatom, hoyg rajtad vagyok, követlek a célkereszttel és ahogy felbukkan az ellen, küldöm a támogató áldást - és persze cserébe védjetek be az ellen scout és egyéb tankoktól...
sajnos ez nagyon nem megy...

1-2 arty per csapat, ennyi beleférne.

A fenét. Éppen hogy ha sok arty van egy pályán, akkor igyekszik mindenki elbújni, mert fél ha megmozdul kilövik.

Mi előtt valaki megkérdezné: A Tigris márpedig egy vacak tank. Hiába is rinyálsz. A valóságban is az volt. http://de-rerum-natura.freeblog.hu/ saját blog

DummyBoy
Ez a rossz taktika ... 😞

Ha értelmesebb a csapat, akkor az artyk felkészülnek, és mikor a scoutok odaérnek akkor rommá lõnek mindent a bázison, hiába kempelnek ...

De amikor A20-assal bekeveredek királytigrisek, pantherek, t44-ek közé, akkor a scoutolás általában nem tart percekig ...

Ilyenkor kellenének a gyorsabb heavyk, és a mediumok, hogy induljanak el, és amint meglátnak valamit, az arty már lõhetne is ...

Sajnos nem ez van ... A lightok, meg pár bátrabb elõremegy ... scoutol - semmi sem történik, majd mindenki várja a bázison, hogy történjen valami ... Néha valaki megunja, elõremegy ... meghal, és a végén bejönnek az ellenfél tankjai, és felõrlik a megmaradt védelmet.

Álltalában ezeket a meccseket azok nyerik, ahol jobb az arty ...

Amelyik csapat jobban fosik és jobban kempel, az veszt ... Ez mindig így van ...

Jelenleg minden Homo Erectus Artyval van mert az qrvajó ... csak használni nem tudja, és emiatt bukik a party ...

[NST]Cifu
Pardon, csak pár napja játszom a bétával, nincs is túl sok tapasztalatom, de nem egyszer láttam már olyat, hogy az Arty-k és a Heavy-k bevetõdtek a bokrokba, és másfél-két perc akció (ami 2-3 könnyû és közepes harckocsi rohamának lemészárolásából állt) után 10 percig mindkét oldal végig kempelte a saját zászlaját.

Szóval az arty nem fog mozgásra ösztönözni. Legalábbis szerintem. :S

A "nyomorék arty-k" azért vannak benne a játékban, mert ha nem lennének mindenki csak csücsülne szépen a bokorban és várná, hogy valami szerencsétlen arra járjon. Nem lenne túl élvezetes a játék, ha mindkét csapat várná a saját zászlójánál, hogy a másik bagázs meginduljon. Szerintem kellenek az artyk, csak a pontosságukon lehetne kicsit csökkenteni. Mert azért az tényleg vicces, amikor a pálya másik végérõl egy lövésbõl kiszedik a 70-nel száguldó A-20-mat.
Egyébként én sem játszok artyval, próbáltam nem tetszett.
[NST]Cifu
NF-ben miért vannak Repülõgép-Hordozók? 😊

Ugyan azt a szerepet tölti be mindkettõ, a pálya másik végébõl osztja a halált, de ha a közelébe jutsz, csak egy béna kacsa.

Mondjuk azt én is preferálnám, ha legalább a számuk maximálva lenne, és mondjuk egy mapon nem lenne több, mint 2 oldalanként...

Fenrir
Nyomorék artillery-k miért vannak benne a játékban nem tudom, teljesen elrontják az élményt :\

A halál csupán a kezdet...

RatBaG
és csak ruszki vagy német tank lehet egy oldalon...

Per Aspera Ad Inferi.

Me0w
Szerintem boven elfer ide a 'mélyszakmai' tema, aki nem erdekel, scrolloz 😊

Together we'll fly someday...

Jeffjohnson
egy baj van vele ,hogy max tier 8 as tankok jelentkezhetnek rá

A német 88 -asok pontossága gyakorlat/ (harci) körülmények között:

Forolto
..have a quick one according to registration form ..the list should looks like:

World of Tanks
Captain
Player1
Player2
....
Player14

Substitute1
...
Substitute6

T34
T44
T34-85
IS-3
IS-3
...
MS-1

..so:
1. i get it like capitan's nick will be doubled on that list (cpt + 14 players)
2. can capitan appear as substitute (reserve player)
3. should we write down full list of our tanks or just a single of kind (20 players and 14 vehicles? ..i see 2 X IS3 on your example)

Forolto
Ezek szerint meglesz az elsõ igazán nekünk való csata!
Overlord szerint:
We have made up the timetable according to our server's peak usage. At the moment it falls on 6 pm GMT - 8 pm GMT, that means that we have a bit more players from Europe right now.

Jelentkezünk? 😊

Forolto
Huhhh azt a tankos topicot fel kellene éleszteni,mert aki most itt játszik tuti olvasná ezeket az infókat.

Kicsit visszatérve a játékra olvastátok ezt?

"1st Championship World of Tanks CBT"
"All battles unfolding on 29 and 30 September start at 8 p.m. (CET). Battles unfolding on 1 October start at 7 p.m. (CET)."

Cukii
Megdöbbentõen pontatlan, még az általános APC lõszerrel is. 1000-1200m-re gyakorlatilag már nem is volt érdemes lõni. Ha belegondolok, hogy a Párduc Kwk42-se 1000-1500on 90% felettit tudott...

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

Ilyen kell a zisura is!!!! <#banplz>

[NST]Cifu
A 130 mm S-70 és 122 mm BL-9-es ágyúkon, fórumok E-75, E-90, E-100 harckocsik 10,5 cm és 12,8 cm-es ágyúin lehet látni a csõvégen valami lyukacsos alkatrészt. Az lángrejtõ? Ez alatt akkor már nincs csõszájfék?

Szvsz az is csõszájfék, csak úgy van kialakítva, hogy a furatokat fúrtak bele, amelyek kis mértékben hátrafelé térítették ki a kiáramló lõporgázokat.

Ilyen van például a (jelenleg felfüggesztett) Koalitcija önjáró tarack prototípus iker 152mm-es csõvégein:

BTW ugyan engem nem zavar a mélyszakmai téma, de lehet másokat igen. Ha esetleg a topiclakók nehezményezik ezt, akkor át lehet menni a témával a Haditechnika vagy a II. Világháború topicba.

Köszönöm az információkat zoltangnak és Cukiinak. A tarrif.netes linket ismerem jónak tartom. A többit lementettem.

Elég gyatra a pontossága a 17-pdr APDS-nek. Ráadásul nem is olyan nagyok a kõtávolságok.
Ezek szerint az APDS lõszer az ûrméret alatti leválóköpenyes páncéltörõ lõszer. Ami nem stabilizált. Annyi a különbség az APDS és APCR között, hogy az APDS-nél a csõ elhagyása után leválik a köpeny és csak a mag halad tovább, az APCR-nél a mag körül marad a köpeny és becsapódáskor széttörik vagy felgyûrõdik és a mag hatol át a páncélon. Az APDS a kisebb légelenállás miatt gyorsabb lesz, de pontatlanabb a levált köpeny miatt.
A 12,8 cm-es egyre érdekesebb.

A 20 pdr-est azért írtam, mert elvileg majd lesznek angol harcjármûvek. A WoT-ban '50-ig vannak harcjármûvek. Tehát lehet még a WoT-ban 20 pdr-os: a Centurionban, Charioteerban. Elvileg.

A 130 mm S-70 és 122 mm BL-9-es ágyúkon, fórumok E-75, E-90, E-100 harckocsik 10,5 cm és 12,8 cm-es ágyúin lehet látni a csõvégen valami lyukacsos alkatrészt. Az lángrejtõ? Ez alatt akkor már nincs csõszájfék?
The 17-pdr APDS round was not very accurate at long ranges. This taken from Mark Hayward's 'The Sherman Firefly'

400 yds APC hit 90.5% APDS hit 56.6%
600 yds APC hit 73.0% APDS hit 34.2%
800 yds APC hit 57.3% APDS hit 21.9%
1000 yds APC hit 45.3% APDS hit 14.9%
1500 yds APC hit 25.4% APDS hit 7.1%

- Panzerabwehrkanonen 1916-1977
162 old.

Hart, Stephen Hart, Russel A. - A II. világháború német Páncélosai: (147 old.)
Jagtiger 128mm Pak 44 L55, 920m/s
1000m - 230mm
3000m - 173mm

Hogg könyvben (német):
10,5 cm Flugabwk. 38 und 39:
860 m/s, 60 fok pác. 140mm normál pác. lõ. Voltak hozzá leváló-köpenyes lövedékek 1350m/s -el (10,5/8,8 10,5/7,5)...

17cm K18:
830m/s normál pác. lõ., 60 fok, 1000m - 255mm.

http://www.tarrif.net/cgi/production/all_penetration_adv.php

A 20 fontos nem igazán 2 vh.-ás harckocsi ágyú. APDS 2vh.-ban nagyon pontatlan volt és összetört a német keményített páncélfelületi rétegen (zsákmányolt Tiger I tesztek) néha... 😊

WWII Ballistics- Armor and Gunnery

Mind 90 fokra:
Angol
Német
Német 2.
Cukii
Az APDS az "szétesõ" lõszer (Armour Piercing, Discarding Sabot)

Úgy tudom fõként az angolok használták a háború vége felé a 6 és 17 fontos lövegeken, inkább kevesebb sikerrel. Meglehetõsen pontatlannak bizonyult nem tökéletes leválás esetén.

Az Arty-k olyanok mint az EMO-k, lehet szidni őket, de vagy megtanulsz együtt élni velük, vagy beállsz te is közéjük!!!

Ezt a 12,8 cm Kwk44 páncéltörõ adatokat én is megtaláltam német fórumon. De ezt nem írták hogy milyen kaliberhosszúságú ágyúra vonatkoznak. Az L/55-ös ami a Jagdtigerben volt nem ennyit tudott:
189/187 mm 100 m
166/178 mm 500 m
143/167 mm 1000 m
127/157 mm 1500 m
117/148 mm 2000 m
Az elsõ AP a második APCR lõszerre.
Az általad belinkelt vagy L/74 vagy hasonló kaliberhosszú ágyú elméleti adatai, vagy valami soha meg nem jelent új lõszerek (de ezt igen kétlem). Az Ian Hoggosat soha nem láttam és ez is furcsa.

USA ágyúkhoz csak ennyit találtam:

120mm Gun T53 L/60 Calibers
5 rounds/minute with two loaders
AP Shot:
198mm @ 30 degrees @ 914m
173mm @ 30 deg @ 1829m
HVAP Shot:
381mm @ 30 deg @ 914m
318mm @ 30 deg @ 1829 m

155mm T7 L/40
2 rounds/minute with two loaders

105mm T5E1 L/65
6 rounds/minute with two loaders
APBC-T Shot:
135mm @ 30 degrees @ 914m
119mm @ 30 degrees @ 1829m

A 105 mm-es elég gyenge a kaiberéhez képest. A 120-as AP lõszerrel való teljesítményétõl se vagyok elájulva, a kaliberhez képest nem olyan egetrengetõ, a Kt 8,8 cm-ese se sokkal maradt el. De a HVAP lõszer brutális, nem olyan elképzelhetetlen. A brit 20 fontos is 287 mm-et vitt át 1000 méterrõl APDS lõszerrel, igaz 90 fokos páncélra.

Az APCR és a HVAP lõszer ugyan az, de ezekkel megegyezik az APDS is? Úgy tudom mindhárom ugyan az: ûrméret alatti nem leváló köpenyes páncéltörõ lõszer. De a belinkelt 12,8 cm-es alapján nem egyezik meg az APCR, HVAP lõszerekkel.
Akkor onnan voltál ismerõs. Végigolvastam az egész fórumot. Szenzációs, hihetetlen mennyi információ van rajta, a legérdekesebbeket ki is másoltam.

Norbert könyveit már rég olvastam, nem tudom melyikben lehet, az is lehet hogy tévedek és könyvben nem is említette. De a fórumon biztosan különválasztotta a két típust (erre emlékszem mert elöszõr nem is értettem mi a lényeg). A feladatuk megegyezett. Sajnos ezt pont nem másoltam ki.

Egy kis érdekesség a fórumról:
Stug III: rohamlöveg amit a következõ képpen alkalmaztak:
- gyalogságot támogató önjáró löveg,
- klasszikus rohamlöveg,
- páncélvadász,
- még "harckocsi"

Horváth Zoltán oldalát ismerem, kedvenc oldalaim egyike, néha írok neki ha valami hajózási kérdésem van. De ezt még nem mertem fírtatni. 😄 Ha mindkét ismeri a hajót vagy esetünkben harckocsit felesleges a kategóriázáson vitatkozni. Szerintem mi se tegyük itt a fórumon, maximum privátban mert nem nagyon WoT-os téma.

A T28/T95 így viszont érdekes. Nyugodtan kihagyhatták volna az egyiket és akkor 7-es tierrõl azonnal 9-esre lehetne ugrani. De valamiért ezt nem tartották jó ötletnek.

Nem értem miért mondjátok csíternek a szovjet 57 mm-es ágyút. Gyakorlatilag az az egy orosz ágyú reális. Az összes többi jó 20-30 sõt némelyik 40 mm-el nagyobb páncélátütéssel rendelkezik mint a valóságban. Miközben a németeké szinte hajszál pontosan megegyezik a valós adatokkal (kivéve a 12,8 cm-es ágyúkat azokat nagyon csúnyán feltápolták). Az 57 mm-es 100 méteren (a WoT-os adatok 100 méterre vannak megadva a függõleges 30 fokban döntött páncélra) 155 mm-es páncélt ütött át APCR lõszerrel és 93 mm-es páncélt AP lõszerrel. Wikipédia szerint, tarrif.net szerint 135 és 93 mm. Nagyon gyors és pontos volt. A németek féltek tõle mint a tûztõl. De harcjármûben nem nagyon volt csak vontatható tankelhárító ágyúkban. Csak a T34/57-ben és az ZiS-30ban és SU-57B-ben volt, de mindkettõbõl csak egy kicsi sorozatot gyártottak.
Azon a fórumon én is olvastam a 120mm-es ágyú (T34 proto.) áttörési adatait, szerintem kamu, vagy valamilyen jóval háború utáni fajta adati.

120 mm T53, L/60; based on 120 mm M1 AA gun, T34 heavy tank (~1945)

A német 128mm-rõl is van ilyen adat a neten (nem találtam meg a könyvekben):

"Hier mal die Drchschlagsleistungen der 128mm Pak/KwK 44,
mit verschiedenen Geschossarten im Vergleich:
Mit panzerbrechendem Vollgeschoss (AP)
auf 1000m bei 90° = 265mm
auf 2000m bei 90° = 230mm
auf 3000m bei 90° = 199mm
Mit panzerbrechendem Hartkern-Geschoss (APCR)
auf 1000m bei 90° = 357mm
auf 2000m bei 90° = 310mm
auf 3000m bei 90° = 268mm
Mit panzerbrechendem Hartkern-Geschoß mit abwerfbarem Treibspiegel (APDS)
auf 1000m bei 90° = 411mm
auf 2000m bei 90° = 359mm
auf 3000m bei 90° = 308mm "

Ian Hogg: Deutsche Artillerie-Waffen im 2 WK.
128mm KwK44, 1000m/s standart pánc. lövedék, 28,3kg , 60 fokos pánc.:
1000 - 230mm
2000 - 200mm
3000 - 173mm
[NST]Cifu
Az amerikai T28 és T95 vadászpáncélos között mi a különbség?

Semmi, ugyanis egy és ugyanaz a kettõ. T-28 'Heavy Tank'-ként kezdte az életét, majd 1945 márciusában a programot átkeresztelték T-95 'Gun Motor Carriage'-nek. Legalábbis én így tudom.

nincsenek nálam Számvéber Norbert könyvei, de úgy emlékszem azokban is megkülöndöztetik, a Keleti Front 1943-1945, Az Alföldi páncélos csata és a Kard a pajzsmögött könyvei vannak meg, az egyikben biztosan.

Majd akkor utánanézek én is, mert nekem csak az rémlik, hogy a német jelölés alapján különböztette meg õket. De terminológiában nem. Aztán lehet tévedek. 😊

. Te véletlenül nem irogattál az Index harckocsi fórumára, ismerõs a neved?

Sok-sok évvel ezelõtt, mielõtt a jelenlegi Index fórummotor végleg el nem vette a kedvem az ottani fórumozástól (nem lehet normálisan képet berakni, automatikusan kilogoltat fél óra után, és ha elkezdtél írni egy hsz.-t, de nem fejezted be fél órán belül, az "elküld" gombra nyomva visszavág, hogy jelentkezz be - a hozzászólás meg nem lett elküldve így, emiatt nem egy és nem két hozzászólásom veszett el, Mozillával anno nem mûködött a hozzászólásszerkesztõ legtöbb funkciója, stb.).

A Jagdpanzer Jaguarral mi baj? A nevében is benne van hogy vadászpáncélos.

Igen, ez a feladatköre. 😊

Valójában mára mind a kettõ eltûnt, elvétve van csak (talán Kínának).

Igazából nehéz megmondani, hiszen az olaszok a gumikerekes Centauro-t is páncélvadásznak nevezik, holott a 105mm-es ágyújával egy modern harckocsit se tudna szembõl kilõni (igaz persze, hogy mozgékonysága miatt ha mellé vagy mögé kerül...).

De ez olyan mind egy Essex-osztályú repülõgépet-hordozót anyahajónak nevezni, szakmailag nem igazán helyes, de a köznyelvben így maradt meg.

Hohóó... ezzel pedig torkot lehet vágni, olyan vitákat szûl, ott van Oli oldala, aki állítja, hogy márpedig az anyahajó a helyes. 😄

Ebben a Stug III F-ben milyen ágyú volt? 7,5 cm L/48? Mert a többi verzió nem páncélvadász. A Stug IV meg Stug IV, nem III.

Az ISU-152 attól még rohamlöveg, ezek az hogy milyen szerepkörben alkalmazták. Egy-egy típust nem csak egy feladatban alkalmaznak.
Az ISU-152-nek volt olyan típúsa ami inkább vadászpáncélos: hosszúcsövû 152 mm-es ágyúval, ami a WoT-ban a X-es szintû brutális ágyú (mit szívtam mire kiderítettem hogy létezett és kép is volt hozzá.) A másik a 130 mm-es S-70-es ágyúval (ami az IS-7-esben is van) Ez ISU-130 néven szerepelt. Örülhetünk hogy ez nincs a WoT-ban. A WoT-ban majd dupla akkora lenne a tûzgyorsasága mint a 152 mm BL-10-es ágyúnak.

Az amerikai T28 és T95 vadászpáncélos között mi a különbség? Eddig annyit sikerült kiderítenem egy másik fórumon, hogy az egyiken van légvédelmi géppuska. De ez se biztos. Ha csak ennyi a különbség akkor miért szerepel kétszer a WoT-ban? Panzer IV-bõl sincs 3-4 fajta.

Tud valaki páncélátütési és tûzgyorsasági adatokat az ameriaki 105, 120, 155 mm-es ágyúkról (a valódiakról)? Nagyon ürülnék neki. Annyi rémlik mintha a 120 mm-es 914 méterrõl 381 mm-es páncélt õt át HVAP lõszerrel. De ez egyáltalán nem biztos.

Cukii: nem veszlek fel friendlistre, mert még több mint 2 hétig nem vagyok olyan gép elõtt, amelyiken futna a WoT. Majd ha hazamegyek felveszlek.

Cifu: nincsenek nálam Számvéber Norbert könyvei, de úgy emlékszem azokban is megkülöndöztetik, a Keleti Front 1943-1945, Az Alföldi páncélos csata és a Kard a pajzsmögött könyvei vannak meg, az egyikben biztosan. Te véletlenül nem irogattál az Index harckocsi fórumára, ismerõs a neved? Ha jól emlékszem ott is pont Norbert volt az aki különválasztotta a két típust.
A Jagdpanzer Jaguarral mi baj? A nevében is benne van hogy vadászpáncélos.

A páncélvadász valóban egy feladatkört is takar, amiben benne van mind a vadászpáncélos, mind a páncélvadász. Valójában mára mind a kettõ eltûnt, elvétve van csak (talán Kínának). Nem kötözködésnek szántam, csak érdekességnek. Mert egy adott típus kategóriáját kérdezték. De ez olyan mind egy Essex-osztályú repülõgépet-hordozót anyahajónak nevezni, szakmailag nem igazán helyes, de a köznyelvben így maradt meg. Különösebben nem zavar ha nem különböztetitek meg a kettõt, amíg egyértelmûen lehet tudni hogy mirõl van szó.
a.carkey
Ez baromság. Magyar mindenhol van. 😊

A medve nem játék.