World of Tanks

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Inkább ezt boncolgassuk kultúrált formában, mintsem menjen az anyázás valami ingame sérelem miatt.

Azt hogy most kurszk-nál mennyi az annyi,tarack,azt persze nem tanulod,csak max utána kutathatsz,vagy baszol aludni és meglesed Spektrumon 😄
Kommunista rezsim alatt? 😊

Persze vágom,én sem tegnap tanultam ezeket,de régen nagy hangsúlyt helyeztek az ilyen beállítottságokra!
Nekünk tanították.

Az iskolában nem tanítják kurszkot.
Amit tudok azt pl pl netes forrásokból, "kommunista" dokumentumfilmekbõl meg némi olvasgatásból raktam össze. Tudod, már rég nem vasfüggöny mögött élünk.

Közben utánaolvastam én is, de úgy olvastam, hogy azok a páncélos egységek amiket átcsoportosítottak olaszországba 3 hónap alatt értek oda és az ottani eseményeket nem befolyásolták volna viszont a Kurszkiakat igen.

Van benne igazság 😊
Ööööö... te most trollkodtál vagy komolyan gondoltad?

Utóbbi esetben veheted fel a bukósisakot 😊

Én imádom Földi Pál könyveit megvan majdnem mind.
Nem ide tartozik a téma, ne boncolgassuk. Ez is csak egyike volt a sok rossz döntésnek amit hitler hozott. A világnak a nagyon nagy szerencséje az volt, hogy hitler nem bízta rá a hadsereg vezetését a tábornokokra hanem közvetlenül beleszolt a hadászati kérdésekbe.
Ha pl csak annyit mondott volna a tábornokoknak, hogy itt van ennyi haderõ foglaljátok el szovjetúniót, rátok bízom ,hogy hogyan csináljátok. Akkor ma még horogkeresztes zászlók lobognának euróbában meg oroszországban. Nem lett volna szátlingrád aminek bevétele tök fölösleges lett volna és kurszknál sem állnak le a németek.
1943. július 9.–10-én a szövetségesek partra szálltak Szicíliában. Ezért Dél-Olaszországba kellett erõket átcsoportosítani.

\"apparently Russian profanity filter has a bug, where \"Dragon\'s ridge\" is registered as a vulgar word\" MEDALZ! noobs ლ(ಠ益ಠლ

Mindenkinek ajánlom Földi Pál köteteit. :XD ott megtudod milyen mikor nem vörös vagy pajeszos a cikk írója!
Ez a történelmi csata vita,teljesen felesleges,amennyiben az iskolában tanultakból merítesz,a nácik vesztesek,szadista állatok voltak!!! az az oktatás oldala!
de viszont ha valami eredeti okmányokat dokumentumokat felhasználó.ill még elõ ,helyszíni beszámolók adatai alapján,saját önerõdbõl érdeklõdsz a téma iránt,nagyon sokban eltér az iskolai anyagtól!És ez vitathatatlan!
fsb1000
Nade jelenleg 2 tier a különbség. Meg a scout/arty kivételek.
Szerintem is sokkal jobb lett így, 2 tier tényleg elviselhetõ.

Mi volt az az ok amiért otthagyták a 2. VH egyik legnagyobb tankcsatáját csak úgy? Mi lehetett fontosabb mint befejezni egy olyan csatát, amibe ennyi veszteséget már beleöltek? Tényleg érdekel.

Nem kötekedésbõl írtam 😊 Csak a pontosság kedvéért 😊

Persze hogy nagyobbak voltak, de a gyõzelem az gyõzelem, akkor is ha az erõsebb gyõz. Mert általában azért gyõz vki, mert erõsebb 😄

ladista: idióta 😊
ja, ez olyan mint amikor vérzõ orral magyarázza vki hogy erkölcsileg akkor is övé a gyõzelem 😊

Én azt mondom max 3 tier külömbség ok.
nincs xvm-m. A type59 ügyesnek tûnt! Volt benne mázli is, de jó volt 😄
Kursk csak egy csata volt. Mint tudjuk a háborút a németek elbukták. Én csak azt mondom, hogy a régi történelem szerint kursk-nál az oroszok fényes gyõzelmet arattak. Ez hazugság.
Ebben a játékban a kurski csata az oroszok oldalán úgy nézne ki, hogy 1 védd meg a bázist gamben a németek kilõnek 2 veszteséggel 14 orosz tankot majd amikor odaérnek a bázison egy bokorban rettegõ utolsó orosz tankhoz hirtelen megfordulnak és elmennek. Idõ lejár, WIN ruszkik
ez pont, hogy nem igaz. Régen a tier8 volt mindig felül. Most a tier8 sokat van tier10 között, mert jóval sûrûbb. Régen a tier6 volt fõként játszhatatlan, de volt egy idõ, mikor már a tier5 is, mert folyton tier8-9ben kellett játszani. Most a tier6 az egyik legjobb tier, nagyon sokat van felül. 2 tier különbség nem sok sztem. Ez a része a játéknak most el van találva sztem!
<#nevetes1><#nevetes1><#worship>

Mai kifejezéssel élve: unortodox gyõzelmet arattak.

5x nagyobbak voltak. 😊

Nem ez volt a hírhedt orosz "maszkirovka"?

Hát, vmiért ki kellett vonni a német haderõt, pedig õk akartak áttörni az orosz vonalakon. Az világos hogy az oroszok veszteségei 2x-3x nagyobbak voltak, csak éppen nem nekik kellett visszavonulni.

A kommunista wiki szerint:

"The German attack failed to break through the main Soviet defence zones, and stalled. The Soviet counter-offensive compelled Model to withdraw or risk the destruction of both German Armies."

Ez nekem nem tûnik komoly német gyõzelemnek...

De csak hogy egyszerûbb legyen... Másik kedvelt orosz taktika volt éjjel az amúgy fõleg területtüzet lövõ fegyvereiket (pl. 76 mm-es ezredtarack, nem ugyanaz, mint a Zisz-3)100-150 méterre beásták és álcázták az ellenséges állások elõtt, aztán ahogy megindult az általános támadás, durr bele nyílt irányzékkal... Ezzel valamennyire kipótolták, hogy a támogató hadtest/hadsereg tüzérezredek általában nem lõttek elõre nem regisztrált célpontra, csak az ezred/hadosztály saját csövei ütegenként külön elõretolt megfigyelõvel.

Everybody wants to win the lottery. Everybody wants to fuck Scarlett Johansson!

Amire te gondolsz az a Battlefield sorozat. 😛
Hála istennek hogy nincs légierõ a játékban, na még csak az kéne... a BFben is utáltam, hogy az ember végre megszerezte a tankot, azt jött a vadászbombázó azt rámdobta az atomot 😊 Mert ugye a saját vadászgép meg az ellenséges tankok abajgatásával volt elfoglalva.

Nem összfegyvernemi játék, simán csak World of Tanks. Jó ez igy, casual tankos lövölde 😊

Bizony ez már történelmi tény, hogy ott az oroszok csúnyán pofára estek. Az csak szovjet történelem hamisítás, hogy elverték a németeket. Sokat lehetne errõl írni de nem idevaló. A dolog tömören kb úgy lehetne leírni, hogy a németek lényegében szarrá verték az oroszokat de miután máshol volt szükség a haderõre egyszerûen kivonták õket és nem támadtak tovább.
Ezt lehet úgy értelmezni, hogy sikeres volt a védekezés de nem ez az igazság. Ha a német haderõt nem vonják ki legázolják a ruszkikat.
Na, jó, akkor támogasd a gyalogságot... 😛

Egyébként egész eddig pont ezért nem foglalkoztam ezzel a játékkal, mert nagyon "tankos játék", borzalmasan sok minden hiányzik belõle. Nincs gyalogság, géppuskás tankok lövik _egymást_, nincs légierõ, meg bélyegnyi a pálya.

Ezeken már túltettem magam, ezek után a legkevesebb, hogy az arty pszichikus és tankok ellen használjuk...

A német tüzérségnek voltak pillanatai, de ennél az oroszok meg fõleg az amerikaiak sokkal tovább mentek. A Bagratyion alatt és után hadtest-szinten teljes német páncélos tartalékokat tudtak sakkban tartani csak a tábori tüzérséggel, hogy azok ne tudják fizikailag támadni az orosz bekerítõ ékeket. Oroszok 200-500 csövet, ágyút és aknavetõt 82mm felett is összevontak arcvonal-kilométerenként úgy, hogy a német felderítésnek halvány fogalma nem volt róluk az elsõ lövésig.

Gyakorlatilag kiirtották az elsõ-második védelmi vonalat ennyi löveggel. Ehhez képest nyugaton sose volt 40 ágyú/km-nél több.

Értem, szóval ez inkább területi lefogótûz vagy vmi ilyesmi.

"hummel nélkül a németek nem gyõztek volna a citadella hadmûveletben kursk"

Ööö... nem a szovjetek gyõztek?

fsb1000
Abszolút így van. Épp ezt mondogatom minden arty vitában
"Klasszikus" páncéltörõ lövegek csakis közvetlen írányzással lõttek tankra, vagy a gyakorlótéren bármire.
Azaz kellet vizuális kapcsolat még a 80-as években is.

Olyan nincs hogy a löveg meg a cél között egy bazi nagy hegy van.
(lehet de az már nem páncéltörõ, hanem "mezei" tüzérség más célpontokkal)

Király menet. 😊

És vicces, hogy egyazon klánból volt bent egy platoon, az egyiknek 1700 effje volt, a másiknak meg 800. Mindketten túl a 10k csatán.

patchaou
Régebben még mindenki a +-2 tierre vágyott, de ahogy hígul a játékosállomány már ez is sok nekik... Az elméleted ott sántít, hogy már +-1 tierrel sem éreznéd hogy kell a következõ, nagyobb tank, mivel ha azzal top vagy, akkor nem igazán éreznéd, hogy ezért érdemes volt hajtani. Amúgy az esetek többségében 2 szinttel nagyobb tankot lehet sebezni.

tú tú tú túú tutú túú tutúú túú tú tú túú tutúú tú tutúú tu túúú tú tutu tututu tutúúú tu tu tututu tutúúú tú tutu tú tutúúú

A tüzérségi páncél elhárítást kb úgy kell elképzelned, hogy mikor megindul egy tank attack a védõk hátratelefonálnak a telepített tüzérségnek, bediktálják a koordinátákat és a területet megszórják rendesen. Itt nem 1-2 arty tüzel hanem akár 100 is lõhetett egy adott területet. A nagy számok törvénye alapján bizony sok tankot kilõttek. De nem csak ez volt a cél. A tankok ritkán támadtak magukban mert annak nem sok értelme van. A tank nem tud területet foglalni. Azt csak gyalogság tud. Elsõsorban az artyk a kísérõ gyalogságot tizedelték de mivel felszagatták a talajt még lassították a tankrohamot is. A németek jók voltak ebben. pl a hummel nélkül a németek nem gyõztek volna a citadella hadmûveletben kursk-nál. ott 100 hummel ontotta a tüzet a 150mm lövegekkel. El lehet képzelni az micsoda pusztítás volt.
Ez már más TOE lesz. 12-16-oslövegszámú ütegrõl még nem hallottam. Egy orosz önjáró tüzérezrednek összesen 21 jármûve volt. Alapegység az négyjármûves szakasz vagy üteg. Hogy mi a pontos nomenklatúra, azt hirtelen én se vágom fejbõl.

Aztán lehet hogy a hadtest/hadsereg-tartalék vontatott páncéltörõ tüzérezrednek megint más volt a hadrendje.

Egy VH-s üteg az 4-6 löveg, átlag három ilyen üteg alkotott egy tüzérzászlóaljat, amiket aztán hadosztályszinten vagy ezredbe szerveztek, vagy nem.

Az angolok persze különcködtek, náluk két négyágyús (kivéve 5.5 inch felett, ott 3x4 löveg egy alegység) szakasz alkotott egy üteget, három üteg egy tüzérezredet, három ezred volt egy hadosztálynak, stb.

QuentinT
Szép múlt, de úgy tûnik, pár dologra rosszul emlékszel. Légy szíves idézd fel magadban, hogy milyen módon is lõttetek ti -még ha sokszor csak imitálva is- és milyen célokra. Mert a látótávolságon túl lévõ célokat, a felderítés által megadott adatok -koordináták- alapján a tábori tüzérség támadta. Szóval ti ott Kiskunhalason, a csöves és rakétás páncéltörõk a látható célokat lõttétek csak. (85 mm és 100 mm páncéltörõ ágyúkkal, illetve Maljutka és Konkursz önjáró állványokkal, a WoTban pedig a 122 mm önjáró tarackoknak megfelelõ eszközök vannak. Kicsit más. Igaz, ez utóbbi szintén tud közvetlen irányzással is lõni, ha kell, és van hozzá kumulatív gránát is.)

Solten
Bar az SPG a klasszikus tabori tuzerseget testesiti meg szvsz az assault gun meg a panceltoro tuzerseg.

Saor Alba

Én nem azt mondtam, hogy mindig alul vagy vagy felül. Az én észrevételem alapján kb úgy néz ki hogy mondjuk tier 3-tól, tíz csatából 4-5 csatában vagy az alsó harmadban 2-3 szor középen és 1-2 szer vagy top tank. Tehát az meccsek zömében hátrányban vagy és erõsebb ellenfelek ellen kell menj. KB ez van tier 8-ig mert ott már nagyjából kiegyenlített a csata. Tehát amíg meg nem veszed a tier 8 tankodat nem könnyû a game. Azért vesz mindenki goldot és prém accot aki teheti hogy minél gyorsabban túljusson ezen a szakaszon. Ha max +-1 tier különbség lenne élveznéd a csatát és nem sietnél elõre a nagy tankokhoz csak ha már meguntad az aktuálist.
Ez van sajna ezt kell szeretni.
+ Azon lehet megkavarodni, hogy a dedikált páncéltörõ ágyúkkal (45mm, 57mm Zis-2, 100mm BS-3)is rendszeresen lõttek indirekt területtüzet, sõt, a "páncélvadászokkal" is. De bármilyen tüzérségi löveg, ami közelébe ellenséges tank jutott, az azonnali hatállyal páncéltörõ ágyúvá vált, és le kellett tudnia küzdeni közvetlen irányzással a célt.

Tipikus ilyen mindenes fegyver volt a 76mm Zis-3, egyrészt hadosztály-tüzérségi alaptípus, másrészt páncéltörõ fegyver is. De a németek is elkezdtek ilyen magasabb csõemelést is lehetõvé tevõ lövegtalpakon elhelyezett kettõs rendeltetésû ágyúkban gondolkodni a háború végén. Szóval tüzér/páncéltörõ egyben.

Solten
Igen, Self-propelled gun (SPG) a gyalogsagot tamogatja HE lovedekkel. Assault guns a pancelvadaszokat takarja, (SU-85/Stug, stb).

Saor Alba

fsb1000
Már nem emléxem jól, de az "osztály" szó valahogy nem jó ide.
A páncéltörö lövegek alapegysége a raj (1 löveg + kezelõk) ezekbõl négy szervezõdik szakaszba és 3-4 szakasz alkot egy üteget, amely 12-16 löveggel rendelkezik.
Ez már komoly tûzerõ.
A zászlóalj szintû egységet szokták osztálynak becézni, ami biztosan több ütegbõl áll, akár lehet vegyesen is tüzérütegekkel. Szóval úgy gondolom egy osztályban biztos 20-nál több csõ van.

szó szerinti fordításban ezekket dobja

Na, ezeket gondolom én páncéltörõ tüzérségnek, nem azokat az önjáró lövegeket amik átlõnek a hegyen 😊

Oroszoknál a páncéltörõ tüzérség is "artillery", még a Szu-85/100 és ISU önjáró lövegek is tüzérezredbe tartoztak.

Én még abban sem vagyok biztos, hogy a magyar és az angol kifejezések fedik egymást.

Én csak amatõr vagyok a témában, de a játékban biztos hogy páncéltörõ tüzérség van arty címszó alatt?

Hát még jó hogy a páncéltörõ tüzérezred az tankokra lõ, gondolom azért PÁNCÉLTÖRÕ 😊 Valahogy nekem errõl a közvetlen célzású lövegek jutnak eszembe (mint a német pak40 meg ilyenek), nem ballisztikus módon lövöldözõ szörnyek...

Nem is szeretem azt a marha nagy felelõsséget. 😊

Ez mekkora kör volt, hogy hoztuk le, nagyon kemény volt 😄