World of Tanks
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Én speciel citrom vagyok és szívesen használnám is ezt a valamit ha nem 43 lenne az átütése. <#action>#action>
en ezt sosem ertettem.. 43k meccsel es lila stattal csak t10ben szabadna jatszani?
43k csatával ment pedózni Gr.Tr-al az unicum <#hehe>#hehe><#nyes>#nyes><#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2>
Egy kis kedvcsináló Großtraktorhoz. Nem mindíg olyan rossz a MM hozzájuk, sőt ! Érdemes volt clubberkednem, mert láss csodát találtam is belőlük és csak T3-ba mentek <#puszis>#puszis> Örültem nekik és nem is éltek sokáig a túloldalon lévők. De az ami döbbenetes az itt is az hogy 3-ból 2 játékos kék statú és a harmadik is zöld vagyis : Igen ! ....
...........az unicumok veszik ezt a papír hulladékot. Valószínű a statjuk húzása miatt, mert jó a winrateja. Hihetetlen, de ezt a teszt szerveren nem próbálható ki, papír, nem tierlimites ormótlanságot bizony "kék-lila" játékosok kötelező darabja <#merges2>#merges2><#nevetes2>#nevetes2>
Így hát imhol az unicumok írják a divatot és ez kötelez : tessék megvenni a Großtraktor-Kruppot, mert ők azzal játszanak ! Támogassátok ezzel a pár ezressel a WG-t és nekem is lesz még több ingyen unicum fragem <#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2>

Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 21:36:47
...........az unicumok veszik ezt a papír hulladékot. Valószínű a statjuk húzása miatt, mert jó a winrateja. Hihetetlen, de ezt a teszt szerveren nem próbálható ki, papír, nem tierlimites ormótlanságot bizony "kék-lila" játékosok kötelező darabja <#merges2>#merges2><#nevetes2>#nevetes2>
Így hát imhol az unicumok írják a divatot és ez kötelez : tessék megvenni a Großtraktor-Kruppot, mert ők azzal játszanak ! Támogassátok ezzel a pár ezressel a WG-t és nekem is lesz még több ingyen unicum fragem <#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2>

Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 21:36:47
nalam is benne van a topban a20, meg az amx40 mellett 😊
kis tierban max winratet tud huzni, mert gyakorlatilag minden besorolas bunteti a low tiert es az alacsony sebzest.
A csörcsill geci benne van nálam a játék top három legszarabb tankjában.
A kis tier-ben játszókat lenézik ugye, de egyébként alábecsülni nem szabad egy unicum szintű teljesítményt még kis tierben sem. A wn8 ugyanis úgy van belőve, hogy a játékosok 99,6%-nál (ha nem tévedek, de már régen néztem rá, meg a szint is változhatott közben) jobbnak kell lenni hozzá.
Na most azért ennyi sealclubber tutira játszik kis tierben is, úgyhogy azért az sem automatizmus, hogy valaki kis tier / op tank és akkor egyből unikum lesz, mert meg kell kűzdjön a többi stat császárral, akik ugyanezt szeretnék és akár még full arannyal is tolják a cél érdekében <#crazya>#crazya>
Nem is a teljesítmény szempontjából közelíteném meg, hanem kicsit olyan szánalmas dolog ez, hogy most azért ölöm a tier1-3 kezdőket és a sealclubberekt, meg a casual / alkalmi kis tier játékosokat, mert mekkora császár vagyok már.
Én is előveszem néha a kis tier tankokat, mert gyors a csata, prém tankban jól fejlődik a legénység vagy pl a pzs35-el a 4 frag küldetés 2-3 csatából hozható volt, szóval ha nincs tier limit. De üzemszerűen ott tolni, az már nekem valahol aljasság kategória lenne.
Amúgy OP tankkal sem könnyű unikum szintet hozni a wn8 rendszerben, ez mondjuk előnye, de igaz, hogy ezer más probléma van vele.
Egyszer voltam egy csatában dyaebl-el, t57h-val jött és utána néztem, hogy 4e sebzés átlaga van vele. Qrva sok. A csatában beugattak neki, hogy azért unikum biztos, mert op tankokkal megy, mint az ilyen t57h (na ő egyébként pont nem, megy mindennel, mondjuk arannyal nem spórol, az azért hozzá tartozik, de nem full arany spammes, de láttam, amikor fontos volt, aranyat töltött, legalábbis a chat-beli ugatásból ezt láttam, illetve egyszer volt ellenem és arannyal szedett ki, de addig nem lőtt aranyat, szóval okosan használja).
A csávó, aki beugatott neki 1,9e sebzést tudott hozni a t57h-val. Szóval op tank ide vagy oda, nem olyan eccerű azokat sem kijátszani és a wn8 rendszer meg elvileg kompenzál is, hogy csak a legjobb 0,4% csússzon bele a zunikum szintbe.
Szóval nem könnyű kis tierben sem húzni, de inkább szánalmas ez a törekvés kis tierben, ezt a szót használnám rá.
Utoljára szerkesztette: András77, 2016.02.11. 21:25:19
Na most azért ennyi sealclubber tutira játszik kis tierben is, úgyhogy azért az sem automatizmus, hogy valaki kis tier / op tank és akkor egyből unikum lesz, mert meg kell kűzdjön a többi stat császárral, akik ugyanezt szeretnék és akár még full arannyal is tolják a cél érdekében <#crazya>#crazya>
Nem is a teljesítmény szempontjából közelíteném meg, hanem kicsit olyan szánalmas dolog ez, hogy most azért ölöm a tier1-3 kezdőket és a sealclubberekt, meg a casual / alkalmi kis tier játékosokat, mert mekkora császár vagyok már.
Én is előveszem néha a kis tier tankokat, mert gyors a csata, prém tankban jól fejlődik a legénység vagy pl a pzs35-el a 4 frag küldetés 2-3 csatából hozható volt, szóval ha nincs tier limit. De üzemszerűen ott tolni, az már nekem valahol aljasság kategória lenne.
Amúgy OP tankkal sem könnyű unikum szintet hozni a wn8 rendszerben, ez mondjuk előnye, de igaz, hogy ezer más probléma van vele.
Egyszer voltam egy csatában dyaebl-el, t57h-val jött és utána néztem, hogy 4e sebzés átlaga van vele. Qrva sok. A csatában beugattak neki, hogy azért unikum biztos, mert op tankokkal megy, mint az ilyen t57h (na ő egyébként pont nem, megy mindennel, mondjuk arannyal nem spórol, az azért hozzá tartozik, de nem full arany spammes, de láttam, amikor fontos volt, aranyat töltött, legalábbis a chat-beli ugatásból ezt láttam, illetve egyszer volt ellenem és arannyal szedett ki, de addig nem lőtt aranyat, szóval okosan használja).
A csávó, aki beugatott neki 1,9e sebzést tudott hozni a t57h-val. Szóval op tank ide vagy oda, nem olyan eccerű azokat sem kijátszani és a wn8 rendszer meg elvileg kompenzál is, hogy csak a legjobb 0,4% csússzon bele a zunikum szintbe.
Szóval nem könnyű kis tierben sem húzni, de inkább szánalmas ez a törekvés kis tierben, ezt a szót használnám rá.
Utoljára szerkesztette: András77, 2016.02.11. 21:25:19
pl churchill gun carrierhez sem nyulnak hozza, mert eleg jo a winrataja. azt mar nem nezik persze, gyakorlatilag csak fanatikus es/vagy jo jatekosok toljakvele...
de legalabb olcso 😊
en arra tippelek, hogy nagyon keves csataszambol, jo jatekosok hoztak ki ezt egy kis szerencsevel, es kedvezo mm-el.
en arra tippelek, hogy nagyon keves csataszambol, jo jatekosok hoztak ki ezt egy kis szerencsevel, es kedvezo mm-el.
Én már találkoztam vele személyesen. Lehet, hogy origamit hajtogatna belőled, hacsak nem vagy te is 190 cm és 110 kiló felett! 😊
Igen. Szóval így, hogy semmiben sem jó : nem heavy, hogy lehesen húzni a legényeket. Nem is OP, méghozzá papír is, a teste is nagy térfogatú és jó célpont Még nem is tierlimites, hogy lehessen csemegézni vele. Így semmi vonzó sincs benne.........<#sir>#sir>
..........csak azt a 5. winrates helyet nem értem. Hogyan lehet ennek a gyenge vacoknak ilyen csuda winrateje ? <#banplz>#banplz>
Ezt meg tudja valaki magyarázni ? Kíváncsi lennék rá komolyam. Hiba a mátrixban ? <#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2>
..........csak azt a 5. winrates helyet nem értem. Hogyan lehet ennek a gyenge vacoknak ilyen csuda winrateje ? <#banplz>#banplz>
Ezt meg tudja valaki magyarázni ? Kíváncsi lennék rá komolyam. Hiba a mátrixban ? <#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2>
Kapunk majd, jó kis szokásos misszót, hogy 20 német tankot végezz ki angol meg usa tankokkal és kapsz 3 nagy javítót meg max egy optikát <#action>#action>
Nem attól lesz valaki spíler, hogy csak top tierben megy vagy tévedek ? <#nevetes1>#nevetes1>
wn8=2313 Win Rate=61.13% ez a votos tini szubkultban unicum spieler <#hehe>#hehe>
Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 20:44:11
wn8=2313 Win Rate=61.13% ez a votos tini szubkultban unicum spieler <#hehe>#hehe>
Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 20:44:11
csak en erzem azt mostanaban h e-25 t8nal kisebb csataba nem lehet kerulni?
Ja szokott, stílusosan leárazzák 50%-al a valentin ii tankot <#crazya>#crazya> Meg kapunk még talán pár tábla virtuális csokit is.
Sziasztok,Valentinkor szokott lenni valami akció,agy ezzel ami most van kifújt?
De nezd mar meg milyen unicum jatekost linkeltel be.
Average tier: 3.6
Average damage: 431
Average tier: 3.6
Average damage: 431
"I believe in aliens. I think it would be way too selfish of us as mankind to believe we are the only lifeforms in the universe"
Ja szennyes paypalon keresztül. Már rászántam magam a megvételére amikor felvilllant a paypal logó. Abban én nem bízok.
angelus1991ster.blogspot.hu
Egyébként nem volt drága a B2. Csak hatezeré' vettem anno advent előakciójában november végén.
Attól jó a Pz B2, hogy drága és nehezen elérhető pl 24 órára csak. Ha olcsón a fizu első napján lenne eladó, mindenkinek meglenne és csak azok ellen mennél, ami nem lenne fun<#nevetes2>#nevetes2>
Egyébként az nem olyan jó! Inkább a Pz II J-ről álmodjál. <#alien2>#alien2>
Egyébként az nem olyan jó! Inkább a Pz II J-ről álmodjál. <#alien2>#alien2>
tierlimites, szoval elegge eselytelen.
viszont legenyseghez legalabb abszolut hasznalhatatlan 😊
viszont legenyseghez legalabb abszolut hasznalhatatlan 😊
Remélem a Pz B2 is hasonlóan 3,2 ezer Ft-os csomagban megvehető lesz.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Sajna ez egy álom. De mit is képzelek, hogy "olcsón" meg akarom úszni.
Legalabb heavy lenne, mert akkor lehetne legenyseget huzni benne....
Mondjuk ennyit arról a mítoszról avagy "városi legendáról", hogy az unikumok nem vesznek meg minden hulladék prém tankot egyből, ráadásúl a teszt szerveren való kipróbálás nélkűl. <#nevetes2>#nevetes2><#nevetes2>#nevetes2>
Első Gr.Tr akivel találkoztam elárúlta mennyire tierlimites a tank és mennyire kedvez a MM nekije.
Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 18:33:23
Első Gr.Tr akivel találkoztam elárúlta mennyire tierlimites a tank és mennyire kedvez a MM nekije.
Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 18:33:23
Tutyimutyi, T 34-2-őt alapból sok free xp-vel kell kezdeni amivel unlockolod a tornyot, meg veszel egy +felfüggesztés modult, így felpakolod a tornyot, a 100mm-est és máris élvezetesebb. (én előttem nyomtam a Wz lightokat is szóval a legjobb ágyúját tudtam berakni neki).
Adnék azért a Su-76i-ért is harmincat, Megmondhatjátok a WG-nek beteheti jó kis csomagba <#eplus2>#eplus2>
Viszont nem hiszem, hogy jobb lenne bármivel is legénységfejlesztőnek, mint a bármikor megvehető Pz S35 739 f.<#idiota>#idiota>
Viszont nem hiszem, hogy jobb lenne bármivel is legénységfejlesztőnek, mint a bármikor megvehető Pz S35 739 f.<#idiota>#idiota>
A legtisztább az lenne, ha az összes modot letiltanák.
1250 gold nem lenne, csak a 950+300 gold, akkor többen megvennék. Bár ilyen "olcsón" még nem adták.
Legénységfejlesztőnek meg kiváló, csak kár, hogy nem tierlimites. ( Su-76i-t is kiírhatnák a csaomagba 😛)
Árban ugyanannyi mint a T-28E csomag volt.
Legénységfejlesztőnek meg kiváló, csak kár, hogy nem tierlimites. ( Su-76i-t is kiírhatnák a csaomagba 😛)
És még a csomag is remek ! <#awink>#awink>
Semmi fölös goldezres hegyek, meg goldba beszámított ezüst vackok, amik benne vannak. Csak a tank és némi arany a kiadásokra.... <#finom>#finom>
Semmi fölös goldezres hegyek, meg goldba beszámított ezüst vackok, amik benne vannak. Csak a tank és némi arany a kiadásokra.... <#finom>#finom>
Igazából ugye a gyűjtőkön kívül a fanatikusokat érintheti meg eme csomag, hisz ez a tank csaknem teljesen hasonló megjelenésében a híres Mark V.-éhez és ugye ez az a tank, amit mindenki, még aki életében nem olvasott tankokról ismer a spektrum TV reklámjából is akár. Szóval egy sima kezdőt, aki most ismerkedik a WoT-tal is be lehetne pisíltetni, ha meglátja ezt a kísértetiesen hasonló darabot, addig legalábbis, amíg rá nem lő és ki nem derül hogy papír <#nevetes2>#nevetes2>
Mégis annyira szívtörő a tank karakterisztikája, hogy az ég világon semmi sem indokólja hogy megvegyük, a winrate listán elfoglalt helyét leszámítva. Mégis mi lehet eme ellentmondás mögött ? csak számomra paradoxon ez ? Nem is tierlimites kérem.......<#wow1>#wow1>
u.i: Megyek Seal Clubberkedni Pz II J-vel, hátha sok ilyennel találkozok össze. Vegyétek meg ti is és gyertek fel vele. Megnézzük milyen. Oks ? <#taps>#taps>
Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 17:25:27
Mégis annyira szívtörő a tank karakterisztikája, hogy az ég világon semmi sem indokólja hogy megvegyük, a winrate listán elfoglalt helyét leszámítva. Mégis mi lehet eme ellentmondás mögött ? csak számomra paradoxon ez ? Nem is tierlimites kérem.......<#wow1>#wow1>
u.i: Megyek Seal Clubberkedni Pz II J-vel, hátha sok ilyennel találkozok össze. Vegyétek meg ti is és gyertek fel vele. Megnézzük milyen. Oks ? <#taps>#taps>
Utoljára szerkesztette: walert, 2016.02.11. 17:25:27
Ma páratlan lehetőséget nyújt az élet. <#gonosz1>#gonosz1> Megveheted az első világháborús első tankra, kinézetre leginkább hasonlító Großtraktor - Krupp-ot. <#nevetes1>#nevetes1> ....
.....az elsőre must havenek tűnő darabnak utánaolvasván annak karakterisztikája láttán eléggé lelohadt a ledvem. Papír vékony 8 mm-es oldalsó és hátúlsó összpáncélvastaggságról nem fog pattanni semmi és a frontja sem valami kemény darab. Annak ellenére, hogy az ágyú kiéríthetősége elég bizalomgerjesztő semmilyen pozitív dolgot nem emelnek ki róla a tulajok sem. <#wilting>#wilting>
Mégis mi indokólja az 59% összwineratét? GrossTraktor winerateje a listából 5. legjobb winratéje van nekije, mégis miért? <#banplz>#banplz>
Nem is tierlimites és med lévén feldobálja az T5-höz zömében. Mégis miért kellene jobbnak lennem evvel, mint a B2-vel vagy a csodálatos LeFH artyval ?

.....az elsőre must havenek tűnő darabnak utánaolvasván annak karakterisztikája láttán eléggé lelohadt a ledvem. Papír vékony 8 mm-es oldalsó és hátúlsó összpáncélvastaggságról nem fog pattanni semmi és a frontja sem valami kemény darab. Annak ellenére, hogy az ágyú kiéríthetősége elég bizalomgerjesztő semmilyen pozitív dolgot nem emelnek ki róla a tulajok sem. <#wilting>#wilting>
Mégis mi indokólja az 59% összwineratét? GrossTraktor winerateje a listából 5. legjobb winratéje van nekije, mégis miért? <#banplz>#banplz>
Nem is tierlimites és med lévén feldobálja az T5-höz zömében. Mégis miért kellene jobbnak lennem evvel, mint a B2-vel vagy a csodálatos LeFH artyval ?

Hát nem piskóta. Röhögtem egy jót, hogy milyen furfangosan akarta megcsinálni a T95E2 missziót 😄
Ugyanez nekem kb. 6,5 hónapba került 😊
Ugyanez nekem kb. 6,5 hónapba került 😊
Szerintem inkább egyik oldalon a "nem szeretnem ha kicsesznek velem", a másik oldalon a "csakazértsem fogok árulkodni" táborok. Lehet ezt cicomázni, de a lényeg nem változik. A törvények (játékban szabályok) megszegéséért az életben ugyanúgy büntetést jár, mint a játékban. Nem hiszem, hogy nekem kéne rosszul éreznem magam azért, mert nem nézem tétlenül, hogy valaki lop/csal/hazudik.
Nem piskóta.
Egyik oldalon az önjelölt besúgók a másik oldalon az önjelölt becsületfasiszták ( mint én ).
Középen meg a "leszarom" és a "feljelentést csak támogatók, de nem űzők" mérsékelt tábora?
Plata bocsi a rossz linkért. Itt a törölt T95E2 munkás.

Utoljára szerkesztette: Angelus1991ster, 2016.02.11. 16:51:01
Középen meg a "leszarom" és a "feljelentést csak támogatók, de nem űzők" mérsékelt tábora?
Plata bocsi a rossz linkért. Itt a törölt T95E2 munkás.

Utoljára szerkesztette: Angelus1991ster, 2016.02.11. 16:51:01
Csak egy hozzáértőnek kéne felfedezni, és máris akaszthatná a milliós pert a WG nyakába, mivel ha abba belenéz, belenézhet másba is. Ezt nem kockáztatják meg.
Még nem aktív, de a napokban el lehet már majd kezdeni tölteni a 9.14 teszt szervert. Elméletileg ezzel jönnek majd az új hangok és mozgásfizika.
Lehet, hogy azt mondják, hogy nem néz bele, de én meg biztos vagyok benne, hogy belenéz. Ráadásul ha jól titkosítják akkor még a legnagyobb orosz hacker sem jön rá, hogy például a gép tech adatait küldi fel éppen a szerverre.
Amíg csak semleges, játékkal összefüggő adat megy fel, addig engem nem sokat érdekelne, még akkor sem, ha kiderülne és elismernék hivatalosan.
A WoT simán figyelhetné a futtatott modok listáját és egy jelentést elküldhet a szervernek, ez semeddig nem tart, le lehet titkosítan, hogy aparasztok, izé tisztelt játékosok ne hőbörögjenek ezen és bizalmas adatként kezelve csak statisztikára használhatják belsőségesen.
Amíg csak semleges, játékkal összefüggő adat megy fel, addig engem nem sokat érdekelne, még akkor sem, ha kiderülne és elismernék hivatalosan.
A WoT simán figyelhetné a futtatott modok listáját és egy jelentést elküldhet a szervernek, ez semeddig nem tart, le lehet titkosítan, hogy a
Ahhoz, hogy a Warpack használat kiderüljön, a WG alkalmazottaknak replayeket és egyéb felvételeket kell nézniük, mivel se a WG, se bármilyen csalásdetektor algoritmus nem túrhat bele a kliensoldali tartalmakba. És igen, bannolják a WP usereket, csak, mint az a fentiből sejthető, lassan. Persze gyorsabban menne, ha az emberek reportolnák a gyanúsan játszókat, de a hozzád hasonló félreértelmezett becsület lovagjai ezt megnehezítik.
Az első spoiler nekem üres,a második bejön.
Azt meg hiszem hogy hatékony,különben hogy az égbe bírta volna ki ép ésszel a napi 275 csatát,nekem még egy hónapra is sok.
Azt meg hiszem hogy hatékony,különben hogy az égbe bírta volna ki ép ésszel a napi 275 csatát,nekem még egy hónapra is sok.
Egy január 31.-én törölt T95E2 próbálkozás:
Plata: én egy honfitárstól kaptam meg a warpackozást, amikor mertem Pool-t csinálni Churchill III-al.
Utoljára szerkesztette: Angelus1991ster, 2016.02.11. 16:34:08
1,653 games in 6 days
Avg 275.5 games per day
Avg 11.47 games per hour
vicc, hogy hatékonyabb játékos volt, mint a kedvenc núbiai csapattársaink
Avg 275.5 games per day
Avg 11.47 games per hour
vicc, hogy hatékonyabb játékos volt, mint a kedvenc núbiai csapattársaink
Plata: én egy honfitárstól kaptam meg a warpackozást, amikor mertem Pool-t csinálni Churchill III-al.
Utoljára szerkesztette: Angelus1991ster, 2016.02.11. 16:34:08
Én még nem használtam warpackot,prémem sincs,de T49-ben ülve szoktam kapni hogy warpackot használok.<#wilting>#wilting>
"Csalás ellen meg a wg írhatott volna már egy alprogramot vagy minek hívjákot. Egy figyelmeztető üzenet után akkor jönne a ban."
El kell hogy keserítselek,nem jön a ban<#fejvakaras>#fejvakaras>
Vajon a Warpack miért csak és kizárólag prém fiókkal müködik??Ezen elgondolkodott már valaki?
El kell hogy keserítselek,nem jön a ban<#fejvakaras>#fejvakaras>
Vajon a Warpack miért csak és kizárólag prém fiókkal müködik??Ezen elgondolkodott már valaki?
Arra inkább a mások bulijának elcseszése a hasonlatos. Amikor egy részeg állat csak úgy beront és behugyozik/behány a táncparkettre. Mindenkin otthagyva a dénesét.
Csalás ellen meg a wg írhatott volna már egy alprogramot vagy minek hívjákot. Egy figyelmeztető üzenet után akkor jönne a ban.
Csalás ellen meg a wg írhatott volna már egy alprogramot vagy minek hívjákot. Egy figyelmeztető üzenet után akkor jönne a ban.
Számomra akkor is marad ami volt,egy büdös.<#vigyor>#vigyor>
Te sem vagy piskóta ha valaki beszól a klántársadnak és elfutsz modihoz sírni emiatt.<#wilting>#wilting>
Utoljára szerkesztette: Plata, 2016.02.11. 16:22:09
cigány
Te sem vagy piskóta ha valaki beszól a klántársadnak és elfutsz modihoz sírni emiatt.<#wilting>#wilting>
Utoljára szerkesztette: Plata, 2016.02.11. 16:22:09
Miért? A te és sok más játékos szórakozásának érdemtelen elcseszése nem ugyanaz?
Ha warpacket használ akkor meg a játékodat cseszi el. Ha szeretsz csalók ellen játszani az a te dolgod, de ez a besúgózás kezd unalmas lenni.
?
Hasonlatodra inkább az lett volna jó a WoT-ra vonatkozóan, hogy van egy geciláda, aki feltöri a WoT accountodat és elcsesz rajta egy rakat kreditet és aranyat.
Hasonlatodra inkább az lett volna jó a WoT-ra vonatkozóan, hogy van egy geciláda, aki feltöri a WoT accountodat és elcsesz rajta egy rakat kreditet és aranyat.