1543
United States of America
-
Deletos #890 Úgy látom te kint élsz, nem tudod hogy odakint kamionsofőrként szerinted magyar fejjel ellehet majd vmikor ha már lesz referencia meg ilyesmi helyezkedni? -
Deletos #889 Tudom hogy 21 év felett lehet csak inni, dohány árut venni, de hivatalosan éln is úgy tudom hogy 18 év ott is a nagykorúság, ls am is mire kikerülök ha kikerülök már biztos a 3.X-et fogom taposni :) -
stain #888 A nagykorúság 18, akkortól lehet szavazni. De piálni a legtöbb államban csak 21-től. De még tőlem is el szokták kérni az igazolványt, ha piát veszek. Mondjuk mindenkitől elkérik, aki nem őszhajú, szakállas és bottal jár. Az a törvény, hogy el kell kérni, aztán itt mindenki önjelölt rendőr. Elég idegesítő. Emlékszem voltam tavaly nyáron egy buliban, ahol ingyen volt a pia, de csak egy pohár bort adtak, nem engedték, hogy vigyek egy másik pohárral valaki másnak, nehogy olyannak adjam oda, aki még nem múlt el 21... gáááz. Mennyire jó otthon kiülni a dunapartra sörözni. Na itt inni eleve sehol sem lehet közterületen, de a parkokba pl. éjszaka tilos bemenni, be vannak zárva. Bár szerintem annyira nem is mernék átsétálni.
Azért annyira ne legyen álmotok az usa, Európa sokkal jobb hely, Magyarországgal együtt. Én bármikor megtehetném, hogy ide költözöm, és jól is keresnék, de mégsem tudom rászánni magam. Persze így elég laza, hogy jövök-megyek folyton, de hosszú távon ezt sem lehet így csinálni. -
DIESEL DOG #887 Erről viszont nem tudtam... ezek szerint államonként eltérhet... -
HUmanHunter #886 állam függő, van ahol 18 van ahol 21 -
DIESEL DOG #885 Hát odakint az USA-ban 21 év a nagykorúság... -
Deletos #884 Sziasztok, most bukkantam rá a topic-ra nagyon örülök neki, nem rég töltöttem a 18-at és minden álmom az USA! :) -
#883 Ott elég kemény a kiképzés, utána néztem, középfokú angol, harckocsi vezetési engedély ill. pilóta vizsga(már ha ilyen akarsz lenni), lővészethez viszont állítólag nemkell fegyvertartási engedély.És akkor asszem (1 ismeret terjesztőben láttam a Discovery Worldön) 6 hónapos a kiképzés, esőben jégben melegben(többek közt a 40°-ban sétálás 50 kilogramm cuccal, esőben lévő futás, akadálypálya, jéghideg vízben úszás, "újonc bevetések" szóval van minden bőven.)
A kórhatár 1es oldalak szerint 19 betöltött év. -
HUmanHunter #882 nem az, csak a különbségek érdekeltek volna a honvédséggel szemben -
stain #881 Szerintem a francia idegenlégióban jobban megszivatnak, ha ez a vágyad :) -
HUmanHunter #880 ha nem vagy amerikai állampolgár akkor nem léphetsz be a hadseregébe legalábbis én ilyen választ kaptam amikor kiképzésről kérdeztem :D -
stain #879 Farmerként szerintem elég para, attól függ, kinek mennyi földje van, meg hol. Valamelyik este volt egy film arról, hogy a 30-as években beszántották az egész fennsíkot Oklahoma-Kansas-Texas-Új Mexikó közelében, és kiírtották az őshonos füvet. Felkapta a szél a port, és olyan homokviharok voltak, hogy több millió embernek el kellett menekülnie. Nem esett az eső 10 évig, mert a levegőben szálló por miatt valamiért nem tudott. Keress rá arra, hogy Dust Bowl. -
#878 Amúgy azt nem tudod, hogy farmerként hogy lehet megélni?:)
Na meg hogy a hadseregbe lövész századba milyen feltételek vannak illetve milyen a kiképzés?:) -
stain #877 Ja még valami steak ügyben: A kanadaiak jobban értenek hozzá, de a legjobbat eddig spanyolországban ettem. -
stain #876 Na akkor kaja, úgyis éhes vagyok, és nincsen itthon szinte semmi.
A kaja fura dolog. Mindenkiben az a képzet van, hogy junk food ömlik, meg nem tudnak főzni, meg hamburger és krumpli. Na most ez amúgy igaz, viszont emellett van egy nagy csomó nemzetiségi étterem, ahol viszont príma alapanyagokból nagyon jól főznek. A probléma persze az, hogy ezeken a helyeken eléggé megkérik az árát. Viszont degeszre eheted magad, mert általában akkorák a standard adagok. (Na jó, a francia étteremben itt is keveset adnak...) Az igazság az, hogy én ilyen helyen csak akkor jártam, amikor meghívtak, mert 50-60 dolcsi alatt nem lehet megúszni, ha bort is rendelsz. De így is voltam már mindenféle helyen... libanoni, görög, indiai, rendes kínai, thai, koreai, francia, afgán stb. helyeken. És ezek mind itt vannak a vároban. Vidéken, meg kisvárosokban nyilván nincsen ilyen.
Ami az amerikai "konyhát" illeti, az tényleg viszonylag megfelel a sztereotípiáknak. Viszont a húsok jók, a marhahús nagyon jó minőségű. Persze nyilván nem a mekibe kell menni hamburgert enni (én itt oda max. az autópálya mellett megyek be, mert az még korrekt, de a városokban brutál lepukkant mekik vannak). Az igazi hambiban van negyed kiló príma marhahús meg egy csomó friss zöldség, és rendes grillen sütik. Csomóan otthon csinálják. Étteremben, ahol felszolgálás van, ott 6-8 dolcsi körül szokott lenni, de azzal simán jól lehet lakni. A steak az már rázósabb dolog. Abból csak jót érdemes enni, mert a gyengébb éttermek nem veszik meg az igazán jó minőségű húst. Viszont így simán lehet 40-50 dolcsi a steak, de akkor viszont olyanra meg tudják sütni, hogy mesél. Múltkor kolegámmal vettünk egy egész bélszínt a boltban, és ő sütötte meg, az sem volt semmi. Otthon pl. nem is lehet bélszínt kapni, úgy kell megrendelni a hentesnél. Steak húst sem lehet kapni, mert másképp bontják a marhát, hosszában vágják a húsokat, és nem keresztben, ahogy a steak-hez kell. A hot-dog pedig szintén marhavirsliből készül, krumplis kifliben (vagy mi a túró az a hosszúkás szivacsos izé)... A hot-dog-nak leginkább az az előnye, hogy mindenhol elég olcsó. Még New York-ban is 1 dolcsi. Hármat bevágsz, és el is vagy vele egy darabig.
Ezeket a tipikus amcsi kajákat amúgy mind grillen csinálják, és a grillezésnek elég nagy kultúrája van. Simán láttam olyan, hogy nagy koncert előtt a stadion parkolójában grilleztek... De bárhova elmész kirándulni, ki vannak téve a grillek. Csak szenet kell magaddal vinni, aztán piknikezhetsz.
Ja, és minden kajához rengeteg salátát adnak vastagon leöntve öntettel. Vannak egész vad kombinációk, mint a kaliforniai saláta, amiben dió van, meg málnalekvár.
Nagy kultusza van még a palacsintának, de nekem nem jön be a vastag tésztás pali. Van, hogy jó, mert jól lehet vele lakni, de néha túl tömény.
Itt a környéken vannak ún. dinerek, ezek egyszerű éttermek, amiknek elég tipikus art deco dizájnjuk van, amerikai kaját szervíroznak. Van egy nem messze, majd valamelyik este elmegyek, és lefényképezem.
A boltban amúgy marha nagy a választék, még a tescohoz képest is, a gond csak az, hogy 75%-át én nem enném meg. Rengeteg fajta félkész étel van, hihetetlen mennyiségű mindenféle szósz stb. Nem nagyon szeretnek főzni, úgy tűnik, mert egy jó leveshez már alaposan válogatni kell az anyagokat. Általában az igaz, hogy a feldolgozott ételek, meg az alap, tömegeknek szánt kaják viszonylag olcsók, de ami már jó minőség, azért kb. kétszer annyit kérnek, mint otthon (asszem így is bőven olcsóbb, mint nyugat-európa). Korábban, amikor kevés pénzem volt csak, én is inkább a szemetet vettem, de aztán elegem lett belőle, inkább rászánom a pénzt. Sajtból, felvágottból érdemes megvenni a minőséget. A zöldségekkel pl. az a gond, hogy a nagy boltokban kifényesített, tökéletes paprikákat/paradicsomokat lehet kapni, amit sajnál az ember a lecsóba. Piacon viszont még nem jártam, úgyhogy arról nem tudok írni. Általában vidéken, az utak mellett lehet kapni mindenféle zölséget meg tojást olcsón.
Na most ennyi, majd ha eszembe jut, akkor írok még.
Ja, a főtt kukorica nagyon finom. De hát az itt őshonos. -
DIESEL DOG #875 Ha tudsz akkor kicsit mesélhetnél az amerikai autópályákról (interstate), autóutakról is... :) -
DIESEL DOG #874 Na meg azok az eredeti amcsi steak-ek, és az igazi amerikai hot-dog... :) -
Gaborkik #873 Ja jöhet :)
Engem főleg olyan éttermek érdekelnek mint a Man Vs Foodban...
Azok az óriás adagok nagyon drágák mi ?
Persze nem feltétlen arra a kajára gondolok ami miatt versenyeznek de az ott bemutatott helyeken a többbi kajából is óriási adagokat adnak ...
Szal gondolom az áruk is szép ... -
DIESEL DOG #872 Ételekről azt hiszem még nem... szivesen meghallgatjuk... :) -
stain #871 Láttam én már bp-en 30 éves ford pick-up truck-ot a Margit-körúton... Bár van egy olyan érzésem, hogy az etyeki filmstúdióból kérte kölcsön valaki.
Kajákról írtam már? -
DIESEL DOG #870 De jól néz ki... főleg a hűtőmaszk ami nagyon feldobja az autót... :) -
#869 Ez a jármű 5m40cm hosszú Vidéken még csak-csak lehetne vele normálisan közlekedni, de Pesten kész művészet lenne. Ez már hajó :D:D
Összehasonlításként, az A8 Long, az 5m18cm.
Egyébiránt egyetértek, amcsi Ford jöhetne hozzánk is, nekem a Fusion ottani változata tetszik nagyon. kép -
USAMEN POWER #868 Erről most hírtelen a zsidók, és a népbutítás jutott eszembe. De nehéz a téma, inkább ne is menjünk bele. :) -
HUmanHunter #867 akkor Magyarország is háborúban áll az államalapítás óta? -
#866 Hidd el, volt ott belharc :) -
#865 1945-51 -
#864 Ez így van, ráadásul az egyre nagyobb meleg, a sok erős vihar, a néhol megjelenő tornádók már mind Amerikához fűzhetőek.Nameg, mondjatok nekem 5 olyan évet, ahol Amerika nemháborúzott.Ugye, mennyire nehéz?Elfoglalta őket a technológia...
És bocsi az offért
-
IXEMGabeo #863 magyarán légy egyszerű, bunkó, és amerikai:) -
stain #862 Amerikában minden a tömegeknek készül. És ez nagyjából mindenre igaz a hamburgertől a filmekig. És azért folyik Európában is mindenből amerikai, mert a nagy átlag igénytelen, és egy európai film már túl bonyolult ahhoz, hogy elmenjen a moziba és megnézze. -
IXEMGabeo #861 ????:) -
#860 Troll on. Gratuálok... -
IXEMGabeo #859 azta ebbe a topikba aztán bármit lehet írni mivel ők a világ urai sajnos nem sajnos, manapság már mi Európaiak is tőlük koppintunk mindent, a 20. század legnagyobb hitelezője, elsősorban mivel távol voltak tőlünk a háborúkat gyönyörűségesen arra használták, hogy minél több szövetségesüknek segítettek, amit aztán pénzben később be szerettek volna hajtani Európán...Arról meg ne is beszéljünk mily sok ásványkincse van az országnak, rengeteg olajlelő hely övezi körül akár a Kaliforniai vagy a mexikói öblöt...az ország kormányzására nagyon jó ötlet volt bevezetni a prezidenciális rendszert, az államforma nem is lehet más, mint (föderatív) köztársaság...Rengeteg mindent lehetne még írni az USÁ-ról, de, ha csak bekapcsoljuk a tv-t, hacsak meglátunk egy Fordot az úton, hacsak a rengeteg új bevezetett dologra gondolunk rögtön az USA jut eszünkbe... -
#858 Ha valaki Esztergom-Dorog környéken jár hétvégén:
BarnaMedve Eszpresszó -
#857 Akar a fene itthon is, csak az a kurva APEH... :) -
stain #856 Pf, akkor ne akarj az usában adóbevallást leadni :) Az egyetemi adószakértővel együtt alig tudtuk kibogarászni, hogy mi hogy van... -
#855 Jogi szövegek értelmezése angolul meghaladja képességeimet. :) -
stain #854 Mondjuk ilyesmire kb. 10 mp megkeresni a választ, mondjuk a wikipediában. :) Van egy 50-es évekbeli alkotmány-kiegészítés, ami megtiltja, hogy két ciklusnál tovább legyen valaki elnök, akár megszakítással, akár anélkül. Hogy utána lehet-e alelnök, azt nem írják, de az USA nem Oroszország, és nem Putyin az elnök/miniszterelnök. -
#853 Churchill nem elnök, miniszterelnök volt. Kétszer volt, de megszakítással. -
#852 Nem tudom hogy Amerikában hogy van, de Churchill meg még páran magyarok is jó páran voltak többször elnökök.De mindenki csak 2szer volt Kormányfő, Churchill volt pénzügyminiszter is meg minden lószar :D -
#851 Egy fura kérdés. Kétszer egymás után lehet valaki elnök, aztán már nem. Viszont összesen kétszer lehet, vagy egy ciklus után indulhat megint ugyanaz az ember?
Alelnökként lehet jelölni a két elnökség után? Az elnök lemondás - vagy bármi más által - ismét csak elnök lenne belőle?