27
  • trabiubi
    melyik szolgáltató és melyik mobilnet?
  • Sundance
    Én eddig ma leszedtem vagy 2.5 giga filmet torrenten. Mobilneten.
  • vasziszdasz
    Felváltja a vezetékes eléréseket a 4G?
    Nem váltja fel, mert a mobilneten blokkolják a torrentet, a madzagoson meg nem.
  • Hófehér
    Én a Voda 1G mobilnetjével kezdtem Aztán lett 1 illegális megosztott netünk utána adslek jöttek már saját most Köttetem be pár januárban a T optikát (25/12,5) akcióban 1500 fizetek többet mint az adslért de itt már tv és telefonnal együtt.
    Próbáltam igaz nem saját mobilnettet is van ahol jobb alternatíva mint az adsl mert az igazi szélessávú net még nem elérhető mi egyelőre a kiváltságosok közé tartozunk.
  • narumon
    Node mégegyszer mert ezen siklanak túl sokan. A digi kurvajó sávszélessége most magyarország mondjuk 2%-án elérhető? Azt hiszem ezzel nem tévedek nagyot. A leváltás alatt meg azt kell érteni, hogy az lesz többségben, ami nem azt jelenti, hogy mindenütt az lesz.
  • FoodLFG
    digi foreva. optikát mindenhova!
  • Sundance
    Nem nagyon hiszem hogy akár a 12 éves pistike, akár Te hozzá tudnál szólni bármihez amit én a munkaidőmben csinálok........
    Nyilván nem a nethasználatról "adok tanácsot" clgeknek, hanem mondjuk a vállalatirányítási rendszereik bevezetése körül ügyködöm, stb....
  • alma2
    informatikai tanacsado, ohh istenem ments meg az ilyen koklerektol, egy 12 eves pisitke is meg tudja mondani, milyen net kell egy jatekhoz anelkul, hogy valaha jatszott volna a tobbi zoldsegrol nem is beszelve.
  • bertino
    persze, hogy leváltja.

egyszer.
  • Zoli007
    Ha ez így van, akkor ennek örülök. Azért írtam, mert nekem a fősulis tanárom mondta, akit szavahihetőnek tartok. Ezek szerint valamit félreértettem.
  • Sundance
    Naja, naja, attól hogy végre kezd pariban lenni vele bizonyos mutatókban (de nem mindben) én sem értem mitől váltaná le :)
    Nálam is csak azért váltotta le mert nem játszom, letöltést megoldom a cégnél, meg trágya volt az ADSLem, stb :) :) Azért ez sokaknak nem jön ennyire össze :)
  • Komolytalan
    Nekem is digim van, csak 20/10-es. 3G tényleg használható, mert míg kötötték irodába a digit addig én is azt használtam. De azért az, hogy kiváló munkára, hááát... A ping ideje botrányos, a felfelé sávszél lehet hogy beteg adslhez képest jó, de azért 10Mbit-hez képest elég karcsú. Engem mindig az idegösszeomlás szélére vitt, amikor sok kis fájlt kellett 3G-vel feltöltenem. A végén már bezippeltem a fájlokat, a szerveren meg kicsomagoltam, mert enélkül az is gyorsabb lett volna, ha taxival viszem be a pár 1000 fájlt az adatparkba. Digivel meg úgy kezelem a szervert mintha a vinyóm volna.

A rádiófrekvencia tartomány véges. Drótból meg annyit lehet kihúzni, amennyit le bírnak gyártani. Szóval ha a 3-4-5-6-7G-t sokan használják, akkor - ahogy lentebb kifejtette egy kolléga - kollektív szopás lesz a vége.
    4G-t indexes csókáknak megmutatták, demózvan a központban 10-ből 1x összejött nekik az 5msec ping úgy hogy 1 eszköz volt 1 központon. Szerintem ha egy cellában van 3-4 készülék máris leromlik átlag ADSL-re a ping ideje. Nekem meg stabil 1-2msec a pingem magyar szerverekre. A 4G a vezetékes nettől 1 pontban jobb: mobil. Nekem ez a tulajdonság pontosan 0Ft-ot ér. Mobiltelefonomat se használom netezésre. Persze gondolom, másoknak nem így vannak vele - ők legyenek boldogok a sokG-vel. De ilyen hülyeséget, hogy leváltja a vezetékes netet, hááát...
  • mujahedin
    te így jártál, olyan helyen rendelted meg a tré már kifutóban lévő kimaxolt szolgáltatását, ahol rosszak a vezetékek, vagy valami bezavar. egyébként ezen is lehet segíteni, nekem sem ment anno a sávszélemeléskor a 4 mbit, megrúgdostam a trét, és rájöttek hogy van egy központ 200 méterre is amire ráköthetnek, az 5km-re lévő helyett, úgy betonstabil lett.

de később kábelnetre váltottam mert nagyobb feltöltést kaptam ugyanannyiért. Ez is stabil lett miután a házban a rohadó gányolt kábeleket megcsinálták, ez már rendes kábelezéssel 10 km-re is elmegy. Aztán jön az optika az meg 40 később akár 80km-re is max sávszéllel.

wirelessel meg ott vannak a problémák, kis hatótávolság, a üzenetszórás (tehát fix közös sávszélesség növekvő számú előfizetőnek (bár egy gpon-os optikánál meg kábelnetnél is így van, de egyrészt nagyobb az össz sávszélesség, másrészt a vezetőközegeket (kábel) szét lehet választani(így függetlenek egymástól 2 kábelen 2x megvan a full sávszélesség), míg a rádió hullámok közegét (tér még nem igen sikerült :)). Tehát minél többen használják a wireless kapcsolatokat annál jobban fog betelítődni, és itt csak technikai fejlődéssel lehet többet elérni, míg vezetéken elég még 1 kábelt kihúzni.

Na meg az a 14 giga is kezdő netezőnek elég, de aki sokat lóg rajta már böngészéssel és néhány youtube video megnézésével túllépi, na meg az online játékok, és letöltésről még szó sem volt.
    Én nem számítok annyira hc letöltőnek, de így is befigyel néha a 300 giga forgalom egy hónapban.
  • Sundance
    Jah oké, ezzel sem nagyon száll versenybe :D
    Az itthoni döglődő 1 Megás ADSL után szupernek érzem :) :)
  • Sundance
    Egyszerű netező nyugdíjasnak? :D :D
    LOLLL.

Elmondanám hogy Infomratikai tanácsadó/szoftverfejlesztő/miegymás vagyok, napjaimból kb 10-14 órát net előtt töltök, miközben 3-4 különböző cég szervereire vagyok belépve távoli asztalon, Dropbox, FTP ezerrel pakolássz az adatokat fel le, email hegyek, stb.....

Tehát MUNKÁRA 1000%ig megfelel, kívánni sem kívánhatnék jobbat.
    Videóra? Mi baj vele? Youtuben pld HD videók sem szaggatnak be, 5x olyan gyorsan tölti mint ahogy lejátssza.

OKé, játszani sosem játszom, azt leeht hogy nem leehtne, nem tudom mi kell egy WOWnak (vagy mittudomén mi a trendi játék ma :D ) de talán arra is elég lenne, mert gyorsnak tűnik :)
  • narumon
    "Megértem az álláspontod és nem is nagyon lehet/akarok belekötni, de nekem pl. 80/25-ös digim van"

Oké de te a "kisebbség" vagy. Az ország nagy részén nem érhetőek el sajnos ilyen csomagok. :(
  • atomkrumpli
    "Nem helyhez kötött, tudok netezgetni jókat hotelben" - igen erre tökéletes már a HSDPA de munkára,játékra,videózni...stb. már kevés, de egy egyszerű netező "nyugdíjasnak" bőven megteszi
  • AgentKis
    Inkább majd a 7G vagy a 8G lesz az...
  • vkaci
    Zoli007: A NodeB-ket egyáltalán nem E1-kel kötögetik össze. Talán csak a legritkább esetben és a kezdetekben. Már a 2.x-nél is csak a BTS és a BSC-k közötti kapcsolat E1, ami inkább E1-ek sokasága. A jelenlegi feljesztések mellett az E1-ek hamarosan marginalizálódnak, mivel összevonásra kerülnek a jelenlegi zömében ethernet alapú UMTS felhordókkal... szóval nem ez a szűk keresztmetszet (ami egyébként nagyon is volt a GPRS és EDGE bevezetésénél, de ez már történelem)

És az eredeti témáról: Ez egy reklám. Semmi valóság alapja sincs. A vezetéket SOHA nem válthatja le semmiféle rádiós megoldás. Vezeték mindig lesz. A rádiós megoldások bizonytalanok, nem kicsit hanem nagyon és sok sok nagyságrenddel. Persze a köz az átlag örüljön annak ami van. A rádió "as is" a vezeték közmű. A második kérdés a sávszélesség és a késleltetés. Nincs sávszélesség elég és nem is lesz soha (kivétel persze a sci-fi-t). Ez nem arra vonatkozik amikor páran vannak a cellában akkor lesz és van ma is, de ha a leváltásról értekezünk és megnézzük, hogy elméletileg (csak mobil kommunikáció van a földön) az egész spektrumot használva (ami kb 400Mhz től 2GHz-ig tart amit szóba jöhet hadd ne fejtsem ki miért) és megszorzod a 4G elméleti kb 16 szoros spektrális hatékonyságával majd osztod a 6-8-al nagyvárosi környezetben a cellák és a szolgáltatók miatt, majd megint a felhasználók számával, na akkor esünk pofára, nem beszélve arról, hogy az a bizonyos 16-os szorzó is csak elmélet amitől a gyakorlat nagyon messze van (lásd svédek és dánok tapasztalatait). Szóval aki ilyen marhaságokról beszél az vagy egy hazai mobilszolgálatató vezére (piros) vagy egy gyártó, de mindenképpen hazudik, félrevezet és legfőképpen egyáltalán nem ért hozzá, csak a profit érdekli nem a szolgáltatás minősége, haszálhatósága.
    sundance: Most még jó. És jó is lesz addig amíg: 1 vége a válságnak és egyre többeket dumálnak rá, hogy váltson mert ez a jövő és trendi meg miegymás. 2. felfut mert fel kell, hogy fusson az okostelefonos androidos miegymások eladása. Akkor ővelük el fog fogyni minden ahogy ez a sprint-el történi az USA-ban...

És ehhez egy gondolat. A szolgálatató itthon a jövőnket ölik meg a jelenlegi tevékenységeikkel mármint a stick-ek eszetlen eladásával. A rádió a mobile eszközökhöz való. Ha elfogyasztatják a sávszélességet a stabilokkal ellehetetlenítik a mobil eszközök értelmes használatát, amit ma az esztelen áraikkal tartanak kordában. Már ma se nagyon működne ha minden android meg iphone tulajdonos online navigációt használna, de ha így megy tovább akkor egy menetrendet se nagyon lehet majd megnézni a jövőben.
  • Chris05
    Megértem az álláspontod és nem is nagyon lehet/akarok belekötni, de nekem pl. 80/25-ös digim van, naponta több mint 180 gigát tudok felseedelni stabil 3 mega/sec-el, nincs lassulás, 4 ms a ping, etc. Egyébként az aDSL-nél minden jobb, ezt sajnos tanúsíthatom. Lesz ennek létjogosultsága, viszont a hard core userek (Értsd: Akik szeretnek warezolni) azoknak (még) nem alternatíva.
  • Sundance
    Csak halkan válaszolnám erre, hogy otthon 3 hónapja lemondtam az ADSL-t. Megbízhatatlan volt vacakolt, és csak 1 Mbit-et tudtak szolgáltatni. Győr közepén. Vicc.

Azóta egy HSDPA Net-stick van dugva egy otthon eddig porosodó EEE PC-be.
    EEE-n pedig lóg egy WLAN Access Point, az csinálja az otthoni WLAN-t, nyilván az inernetelérés a Netstick-en keresztül megy. (Azért kell az AP mert az EEE WLAN-jával csak ad-hoc lehetett volna, azt meg asszony céges laptopja nem szerette).

Namost:
    - árban kb ugyanott vagyok
    - sokkal de sokkal gyorsabb
    - szinte 100% megbízhatóság
    - nem is annyira "asszimetrikus" mint ADSL, jó a feltöltési sebesség
    - Nem helyhez kötött, tudok netezgetni jókat hotelben (ahol uye fizetős lenne amúgy), parkban, bárhol....

Negatív:
    -oké, 14 Giga /hó forgalom után lassul a szerződés szerint... Nem ezen kell letöltögetni, azt meg kell oldani máshol :) :)

Szal szerintem de igen, úgy le fogja váltani, mint a sicc. Egyetlen korlát most ez a 14 Giga/hó, ez sem lesz már 1-2 év múlva.
  • Zoli007
    Mondjuk amíg a NodeB-ket E1-gyel kötik a corera, addig semmit sem ér. De azért tetszik az iránya és az üteme a fejlesztésnek.
  • psishock
    5ms körül, 326Mbit/172Mbit download antennától függően, 86Mbit upload eddig, de még fejlesztés alatt van, majd kiderül hogy néznek ki a végső számok.
    Overall nagyon impresszívnek néz ki, lehet olvasgatni ha gondolod:

• andersh
    ping mennyi? 20 alatt van?
    mer ha nem akkor szeva, nem lehet quakezni.
  • xen
    az időjárás csak extrém esetben befolyásolja a mobil netet. Nálunk Nagykanizsán például csak akkor nem volt amikor jött egy jó kis felhőszakadás villámokkal. Na akkor elszállt pár torony, de ezzel egy időben a vezetékes telefon, kábel TV és internet is meghalt.
    Én inkább a lefedettséget tartom problémának. De ennél még nagyobb probéma a külső ip címmel van. Ami a wifi-s és mobil internetnél általában nincs(kisebb nagyobb összegekért persze adnak külső ip-t, vagy legalább nyitnak egy portot). A passzív módnak meg ugye van egy nagy hátránya(az előnyei mellett). Elég ha csak a filecserélést említem.
  • mujahedin
    soha nem fogja leváltani a vezetékest. Vezetékes gyorsabb mindig, és megbízhatóbb, időjárástól független.
  • roliika
    A 4G igen. Viszont ez nem az.