7
  • Struggler
    #7
    Heti 20 óra (napi 4 óra) gyakornoki munkára a havi bruttó 75k HUF szerintem okés. Szerintetek mennyit kellene fizetni egy gyakorlattal nem rendelkező részmunkaidős gyakornoknak? Ilyen helyre úgyis az megy el aki nem talál jobb lehetőséget.
  • Vorpal
    #6
    ha minimálbért ad egy cég akkor az már túl korrekt - ergo gyanús
  • Hunreal
    #5
    Ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Ha "tisztán" játszanak fizetést akkor is kell kapnia. Az már más kérdés, hogy munkáltatóval sumákban mit beszélnek meg. Itt jegyzem meg, hogy simán elképzelhető az, hogy nem adnak fizetést.
    Sok cég azzal játszik és hülyíti a pályakezdőt, hogy a próbaidőre/próbanapra nem jár semmi. Néhány évvel ezelőtt a barátnőm a westendbe jelentkezett az egyik üzletbe (nyári munka) pénztárosnak. 1 napig volt ott. Takarította és átmosta a polcokat. Mikor végzett a takarítással, elküldték. Pont mikor befejezte. A napi bérét nem fizették ki, mert próbanapra hivatkoztak. Ö pedig naivan elhitte ezt.
    Nem volt elég az, hogy diákokat azért vesznek fel hetente-kéthetente 1*, hogy kisikálja ingyen az üzletet, de még hazudnak és átvágják is őket. Jelzem, hogy a mai napig kint van a pénztárost felveszünk táblácska.
    Miután megtudtam, hogy a barátnőmet napi bérét ~ 8-10 óra nem adták oda, azonnal felhívtam a 30 éves kis picsát és elmagyaráztam neki, hogy marha gyorsan utaljon, mert amit kap (na nem verés vagy hasonló..) azt soha nem fogja elfelejteni. Mivel ledaráltam neki a munkajogi törvénykönyv idevonatkozó szabályait és köptem neki egy munkaügyis telefonszámot, rájött, hogy sajnos itt már nem tud hazudni. Hebegett-habogott. Utalt is.

    Az, hogy gyakornoki munkán mennyi pénzt kapsz, az függ az iskola szabályaitól is. Barátnőmnél például !maximum! a létminimum bér 20%-át adhatják fizetésnek, de akkor is fizetnek valamennyit. Ez a munkáltató és az iskola közötti szerződésben is szerepel.
    Az én sulimban anno semmi ilyen nem volt. Nem szabták meg, hogy mennyi fizetést kaphatok. Jó helyre kerültem és gyakornokként bruttó 380.000 Ft-al vettek fel. És igen, a kezem nem lóg a bilibe.
    Az utolsó mondat csak a kételkedő kis p*csöknek szól.
  • teddybear
    #4
    Kevés az igaz, de a többi gyakornokokat foglalkoztató cég meg többnyire egyáltalán nem ad semmit.
  • morden
    #3
    Nem is kell nekik adni szabadságot, meg pl egézségügyi hozzájárulást, és annyi van belőlük mint a "szemét" :P
  • hiftu
    #2
    Hogyan történt a Gyakornok Program megszületése:

    "- Kálmán úr, nincs több pénzünk felvenni informatikusokat!
    - Vegyenek fel pályakezdőket!
    - Arra sincs pénz.
    - Akkor adjanak fel hirdetést, hogy egyetemistákat keresnek éhbérért.
    - De ez árt az imázsnak...
    - Akkor nevezzék el Gyakornok Programnak!"
  • alippai
    #1
    havi bruttó 75 000Ft... ez igen... ingyen munka sose árt... :)