118
  • Airbus A380
    OFF. rövid időn belül a Chrome meghatározó tényező lesz.
  • Airbus A380
    Tévedsz Dragon-t azért szeretem mert Comodo-ék csinálták . Az más kérdés hogy az origó szoftver ajánlójába láttam meg először ahol az volt írva hogy a legbiztonságosabb (szerintük) de nem ez miatt szeretem hanem a fentiek miatt. Mellesleg akkor ennyí erővel nodot is használnék mert az hú de a legbiztonságosabb.

Az meg hogy a Chrome állítólag adatot lop az elég sokakat elrémiszt.

Viszont azóta én speckó meg győződtem róla hogy nem biztos hogy így van.
  • Baldric
    "hidd el hogy az átlag user-t nem érdekli hogy miért nem jó az oldal operával"
    Persze hogy nem érdekli, jól is van ez így, nem ezzel van a gond, hanem a fejlesztőkkel.
    A böngészőért "rajongók" nagy része vélhetően a fejlesztők közül kerül ki, hiszen számukra munkaeszköz. Na most képzeld el, hogy fejlesztenek azok, akik amúgy a firefoxért rajonganak (tisztelet a kivételnek), bizony, sokan vagy csak figyelmen kívül hagyják az operát, vagy szándékosan keresztbe tesznek neki.
    Én is fejlesztő vagyok, természetesen én külön figyelek a foxra és chromera is (bár utóbbira nem lenne muszáj). Alapvetően operára fejlesztek (megjegyzem szabványosan). Ebben nem lehetek elég objektív, de majd minden esetben kell trükköznöm nem csak az ie, hanem a fox és chrome miatt is, bár főleg a korábbi verziók miatt (természetesen ha valaki nem hiszi el, örömmel szolgálok példákkal). Ezzel persze megint nem arra akarok rámutatni, hogy az opera a jobb, hanem arra, hogy ha én sem venném a fáradtságot a fox ellenőrzésre, vagy szándékosan hibát okoznék benne, akkor bizony könnyen elképzelhető, hogy az én oldalaimba is belebotlottál volna, és akkor a foxnál sem mondhatnád el, hogy mindent profin megjelenít.
  • Mardel
    Más fórumon is észrevettem már hogy azért használod pl. a Dragont mert jött egy új cikk hogy hogy a Comodo szerint megcsinálták a világ legbiztonságosabb böngészőjét, aztán innen onnan hallottál valami fals információt hogy a Chrome információt tárol el rólad aztán kitört belőled a paranoia. Mivel a cikk úgy szól hogy biztonságos hát akkor rábíztad a cikkre.
    Az is nevetséges, hogy ha egy szirszar nevenincs oldalt (blog pl.) nem hoz be az opera mert valaki arra nem vette a fáradtságot hogy normálisan megtanulja a htmlt meg a jst akkor az Opera a hibás.
    Ha nem tartjuk be a szabványokat és szarunk a világba akkor minek is kell szabvány? Neked ész kéne, nem böngésző!
  • Baldric
    Igen, mondhatjuk hogy "fanboy" vagyok, de amennyire tudok, próbálok objektív fanboy maradni :P . Én a szégyenfal rss-ére fel vagyok iratkozva, már többször előfordult, hogy írtam az operával hibásan megjelenő oldal gazdájának, hogy hogyan tudja javítani a hibát (operás hiba soha nem volt, csak a weboldalon volt hiba), szóval mondhatjuk hogy képben vagyok, és nem azt írtam, hogy nincsenek hibás oldalak, hanem azt hogy én nem találkozom velük, és ez így teljesen igaz is, részben biztosan azért, mert ritkán böngészek magyar nyelvű oldalak között.
    Egyébként nem tartom magam elvakult opera fannak, bár létezik olyan hogy márkahűség, ha találnék ennél jobb (számomra jobb) böngészőt, egyértelműen váltanék, viszont az én igényeimnek, jelenleg kizárólag az Opera felel meg, és esélyt sem látok arra, hogy ez néhány éven belül változzon.
    Egyébként én soha nem mondtam semmi olyasmit, hogy az Opera a legjobb böngésző, épp azt próbáltam kifejteni korábban, hogy nem is létezhet olyan, hogy "legjobb".

Sajnálom, hogy neked nem volt szerencséd az Operával, ne érts félre, nem az opera részesedését féltem, hanem én tényleg úgy gondolom, hogy ha valaki megismeri az Operát, és egy picit is fontos neki a böngészés hatékonysága (kevés mozgás/idő, de mégis sok elvégzett művelet), az már nem fog váltani, és nem véletlenül.
  • Airbus A380
    tévedsz pont az a user vagyok aki nem azt használ amit a reklám mond hanem ami tetszik. NEKEM. LD Dragon/Chrome.

Az meg hidd el hogy az átlag user-t nem érdekli hogy miért nem jó az oldal operával. Egyedül az érdekli hogy NEM JÓ és más böngészőt is elő kell venni.

Amúgy nem állok ki jobban hidd el a Chrome-élrt mint itt 2-3 ember a kedvencéért az operáért.
  • Mardel
    Hát hogy ki a fanboy azon vitatkozhatnák. Azért te a Comodo Dragon/Chrome páros mellett jobban kiállsz mint akár az Opera mellett.
    A meg hogy szarul megírt (értsd:szabványok követése szar) oldalt nemhoz be az Opera az legyen már a weboldal készítő hibája.
    Az első linked pl.:35 Errors, 237 warning(s) (Magyarul az oldalon van 35 Hiba és 237 figyelmeztetés).
    Fanboyságod és hozzánem értésed és az hogy mindig azt használod amit reklámoznak, még akutyaszart is megennéd ha jó marketingje lenne. És több millió légy nem tévedhet.
    Nah, Uff!
  • Airbus A380
    Igen te fanboy vagy :) Az ilyet persze hogy nem zavarja ha nem jól műxik az opera (én igazoltam 2 linkel is plusz ott a "hivatlos" szégyenfal. ) de aki nem már boccs a szóért elvakult opcsi fan csak épp szembe futott vele és mondjuk kipróbálta. Azt nagyon is elképzelhető hogy zavarja ha akár csak minden 30adik oldalt nem kezel. Főleg az olyat aki nem extrákra vágyik csak böngészni.

• Baldric
    Megfigyeltem egy mintát, az sg-n, böngészőkről megjelenő cikkeknél kibontakozó vitákban. Mivel most nem készítettem erről egy tanulmányt, és csak az utólagos, nem feltétlenül pontos emlékeimre tudok hagyatkozni, nem kell komolyan venni:
    Megjelenik egy cikk, ami a Chrome-ot méltatja:
    - A chrome tök jó, át is tértem firefoxról
    - Én Operát használok, de tényleg jó a chrome is.
    - A firefox a legjobb, a chrome fapados, az opera meg egy sz*r
    Megjelenik egy cikk, ami a Firefoxot méltatja:
    - Ez a fox most nagyon állat
    - Nekem a Chrome jobban tetszik, a firefox sokat fogyaszt és lassú
    - Én Operát használok
    - az opera lassú, nincs reklám blokkolás, nincsenek kiegészítők, (és még számtalan tévedés...)
    Megjelenik egy cikk, ami az Operát méltatja (persze tele kérdőjellel, és idézőjelekkel)
    - A cikk nem objektív
    - Az Opera egy sz*r
    - A firefox sokkal jobb/Chrome sokkal jobb
    - az opera nem sz*r, mert...

Bár a terjedelem miatt nyilván nem eléggé kifejező a fenti pár fiktív hozzászólás, azért a kapcsolódó fórumokat visszaolvasgatva, le lehet vonni egy erősen általánosító következtetést arról, hogy melyik böngésző felhasználói tábora, mennyire képes a kulturált hozzászólásra, illetve mennyire tartja tiszteletben mások választását.

Érdekes megfigyelni továbbá, hogy olyan hozzászólás nem érkezik, soha, hogy hogyan lehet reklámot blokkolni a foxban, ez amolyan alapműveltség, viszont minden esetben le kell írni hogy az Opera is tud reklámot blokkolni, és nem is kell még csak kiegészítő sem hozzá, de "kiegészítővel" még talán erősebbé is lehet tenni mint az adblockot. És minden esetben le kell írni egy rakat ehhez hasonló képességet, viszont mindig lesz valaki aki megkérdezi, ezt én személy szerint egy érdekes jelenségnek találom.
    Megbántani senkit nem akartam, ha mégis sikerült, bocsánat.
  • Penge4
    "A reklám blokkolás az egyik legfontosabb számomra, hogy ne dobálja tele az arcom mindenféle felugró szeméttel.
    Ergo az Operának is még van mit tanulnia sok más téren is."

Van benne már 9.0 óta. Elnézést, hogy nem fogja előre az egész weben fellelhető reklámokat belerakni, hanem ráhagyja a felhasználóra, hogy ő majd blokkol amit akar, vagy letölt egy előre elkészített listát a sok közül. Mintha a Firefoxba se lenne beleintegrálva az Adblock, hanem úgy kell letölteni plusz eldönteni, hogy most FiltersetG vagy EasyList vagy melyik kell, nem?
  • Penge4
    "kerek mindenkit, ne kezdjen a buzz-al jonni, mert vak, aki nem veszi eszre, mekkora barom volt, amikor ne kapcsolta ki. ez van."

Főleg, hogy esetleg nem mindenki a neten éli az életét és lehet, hogy csak hetente lép be a Gmail fiókjába. Elfogadni ugyebár nem kellett, ha a nemre kattintottál vagy be sem léptél akkor is be volt kapcsolva.

"az Opera tetszene, ha mukodne. csak nem."

Mi nem működik benne?

" de. kerdem, hogy ki mas tudott eloallni egy igazan felhasznalhato, komplex szolgaltatast nyujto INGYENES csomaggal?"

A Chrome meg a komplexitás... Találó a neve, tényleg csak egy chrome az egész egy webkit motorral.
  • Baldric
    Egészen érdekes, hogy akik hirtelen kipróbálják az Operát, vélhetően csak azért, hogy a fórumba ne úgy írjanak be, hogy még nem is látták, egyből végzetes hibákat találnak, nem tudom miért lehet ez. Talán ez csak valamiféle véletlen balszerencse? Talán egyszerűen "megérzi" az opera a felhasználó hozzáállását? Lehetséges, hogy sok tízezren kipróbálták még rajtuk kívül, náluk jó volt, és csak azért tűnik fel a sok kritika, mert nem írt be mindenki a fórumra akiknél tökéletes? Esetleg az említettek némileg túloznak?

Én néhány éve már Operát használok, és csak tippelek, de talán 3-4 oldal nem jelent meg megfelelően (több ezerből). Lehet, hogy csak nekem volt szerencsém az igényes weboldalakhoz? Lehet hogy csak nem tűnik fel, ha valami hibás?
    Az kétségtelen, hogy én toleráns vagyok a hibákkal kapcsolatban, ha valahol egy kicsit el van csúszva egy kép, azt vagy észre sem veszem, vagy nem érdekel, és hát bőven kárpótol az esetleges hiányosságokért az a sok extra, amiket az itt hozzászólók többsége még csak el sem tud képzelni.
    Ez talán kb olyan, mintha birtokolnék egy rendesen megültetett Ferrarit, a magyarországi rossz minőségű utakon bajos lenne a közlekedés, de talán mégis el tudnám viselni...
    Szerintem egy hozzáértő felhasználó Operát használva, olyan sebességgel képes szörfölni, hogy még ha minden 10. oldalt nem is jelenítene meg, és ezért használni kéne egy "megnyitás Chrome-al" gombot, időben még akkor is bőven a felhasználók 99%-nál gyorsabb lenne, természetesen nem a js futtatási sebesség miatt, és magamból indultam ki.

Azt még hozzá kell tennem, hogy én a többi böngészőt, és az azokat választó felhasználókat még véletlenül sem kritizálnám (na jó, talán ie6), mert fel kéne már ismerni, hogy, ahogy autóból sincs legjobb (esetleg egy adott feladatra), úgy böngészőből sincs legjobb.
  • CollerbladE
    Hi. Az is extra feature, hogy prog.hu-t összeméretezem akkor kifagy a pi****ba? Meg az is extra feature, hogy a saját adminomnál, ami csak php + valid html 4.01b és néha rákattolok egy gombra és szintén kifagy.... legújabb verzió, windows 7 7600 XD. Enynit operáról. FF sosem fagyott ki. Safari 4 sosem fagy ki. Ie-t még el sem indítom inkább..
  • hangulati
    De.
  • hangulati
    bocs, de felhuztam magam. ilyen is van.
  • hangulati
    pont az SG...bruhaha
  • hangulati
    kerem azt a felkialtojelet. mikcsoda dolog, hogy cak egyesek kaphatjak meg? csak nem diszkriminal az SG?
  • hangulati
    hat, ha mar siettel eletedben, es RELATIVE jo erdmenyt akartal elerni, akkor ertheted. azer fontos a gyorsasag, mert fontos. akkor is, ha, nem mindig tokeletes. de. kerdem, hogy ki mas tudott eloallni egy igazan felhasznalhato, komplex szolgaltatast nyujto INGYENES csomaggal? nem hiszem, hogy van min vitatkozni. leszarom Nagytestvert, pont ugy, ahogy O is leszar engem. amugy,(remelem) nem szar le. es koszonom a googlenak, amit csinal.
  • Airbus A380
    Operába van reklámblokkoló plusz kézzel blokkolhatod ami nem tetszik.

• Airbus A380
    ennek ki értelme volt ? Can Chrome topik ott kell a Chrome-t favorizálni.

Megjegyzem az 1ik kedvencem. De majdnem ugyanolyan jó az opcsi is egyedül csak azért nem mondom jobbnak mert én naponta futok ugye nyiss más böngészőt ha olvasni akarod a size-ot című műsorba.

Jóutón halad az opera sikere lehet ha már végre kezelne oldalakat trükközések nélkül.

Ha megnézed pl a távol keleten torony maqasan vezeti a népszerűségi listát.
  • syn7h37ic
    Ezt sosem értettem...
    Ez a böngésző gyorsabb az a böngésző gyorsabb...
    De melyiket lehet a LEGKÉNYELMESEBBEN használni úgy, hogy ne kelljen belenyúlni hogy rendesen jelenítsen meg mindent?!
    Ettől eléggé messze van jó néhány böngésző.
    Azt meg teljes mértékig leszarom, hogy néhány tized másodperccel lassabb egyik, vagy másik, ha meg kell egy oldalt nyitni. Elég sok olyan oldal van, ahol maga a szerver lassú.
    A reklám blokkolás az egyik legfontosabb számomra, hogy ne dobálja tele az arcom mindenféle felugró szeméttel.
    Ergo az Operának is még van mit tanulnia sok más téren is.
    Az jó, hogy van már jó néhány alternatív böngésző, ugyanis a verseny rákényszeríti a résztvevőket a jobb, szebb gyorsabb kényelmesebb böngészők fabrikálására.
    Én biztos nem váltok Operára.
  • hangulati
    ugy szeretnek egyet. a negativ reklam is reklam.
  • hangulati
    tenyleg tetszik ez a fajta reklam. soha nem latott nickek kezdik ajnarozni a semmit. Chrome. nekem ez jott be. es az egyeb google termekek is. kerek mindenkit, ne kezdjen a buzz-al jonni, mert vak, aki nem veszi eszre, mekkora barom volt, amikor ne kapcsolta ki. ez van. most csak a gyorsasagrol beszelek, viszont, ezen, kerem, ne kezdjunk el vitatkozni. mert tenykerdes. az Opera tetszene, ha mukodne. csak nem. most kapok egy felkialtojelet?
  • Airbus A380
    A népszerűtlenség 1ik fő oka hogy nincs meg mögötte az a média hadjárat ami a FF-nél megvolt 5 éve és most megvan a Chrome-nál is.

Bár bárki bármit mond addig amég oldalakat nem hajlandó kezelni amit más böngik igen addig nem is lesz népszerű mivvel az 1szerű (tehát nem opera fan9 user a 3adik negyedik esetlegesen nem megnyitott vagy nem jól kezelt oldalnál azt fogja mondani hogy köszönöm inkább a FF ami minden oldalt kezel.

Jó tudom van benne menü hogy megnyitás más böngészővel de szerintem a fan-okon kívül ezzel sem pepecselnek sokan.

• Penge4
    "A menubol is elerheto, de a sajat nezet funkcio azert jo ha kint van, mert igy a legtobb oldalon az elrejtett es/vagy lefedett kepek is menthetoek,"

Shift+G-vel lehet váltogatni saját és szerzői nézet között. Bár lehet, hogy ezt is csak a régi billentyűparancsokkal.

"a szintetikus tesz egy dolog, a használatban viszont nem látok túl nagy különbséget ami a gyorsaságot illeti."

Pedig abban van csak igazán különbség.
  • DjDano
    Az Opera hiába veri az e-penist, jelenleg csak a 4. legnépszerűbb böngésző és ennek sose a gyorsaság/lassúság volt az oka. Nekem bőven megfelel a Fierfox 3.6, a szintetikus tesz egy dolog, a használatban viszont nem látok túl nagy különbséget ami a gyorsaságot illeti.
  • Stiff
    Úgy gondolom, az ember ha már több mint 4 éve folyamatosan elolvas minden cikket az SG-n akkor nem nevezhető 'Nem olvasott az oldalon'-féle usernak. Én a szerkesztő megközelítését a témához nem éreztem teljesen objektívnek, ill. számomra reklám értéket képvisel a cikkben szereplő böngésző minőségi magyarázata, önmagára vetítve. A 'jó' megítélése meg elég relatív...

Nem tudom ki hogy van, vele, de én szeretem a dolgokat viszonyrendszerben értelmezni és értékelni, így objektívebb képet kapva magáról az említett dologról. Ez esetben nem SI mértékegységről van szó, hanem egy böngészőről, melynek vannak jó és rossz tulajdonságai, de mindezeket csak a többi böngészővel összevetve lehet kijelenteni. Így hát esetünkben a 'legjobb' szó, még kérdőjellel vértezve is csak olvasócsalogató, nem pedig 'releváns' hír, szerintem! De a peace az marad, mivel a velem való eszmecsere is csak reklámozza a cikket :)

• kvp
    "nekem magíar van le írnád magyarul köszi."

A szerzoi-sajat nezet menuben a pozicionalas tiltasa-t kell bejelolni.
    Nekem a nagyitas melle ki van rakva a nyomogombja. A menubol is elerheto, de a sajat nezet funkcio azert jo ha kint van, mert igy a legtobb oldalon az elrejtett es/vagy lefedett kepek is menthetoek, tovabba a jobbkattintas sem tilthato le. Pl. flicr osszes 'vedett' kepe mentheto vele eredeti felbontan.

"Megint kommentbe tettek pár késleltetést a kódban, így már olyan gyors az Opera, hogy előbb betölti az oldalt, mint ahogy a szerver elküldené a kódot..."

Nekem a 9-es verzio neha mar kezdett nagyon belassulni, foleg ha tobb mint 5 sg-s oldal volt megnyitva. Flash-es reklamok nelkul pedig olyan 40-50 aktiv tab-nal kezdett szaggatni egy viszonylag uj, meg csak 5 eves gepen. Remelhetoleg ezen javitottak.

"Nem lett jobb, mint a 10.1. A grafikus felületet tisztára bugosan rajzolja ki, a legördülő keresőmenü teljes ablakszélességű, a párbeszédablakokban sok helyen nem rajzolja ki a szövegeket."

Regi skin-ed van. A 10-es nem szereti a 7-8-as sorozatbol megtartott skin-eket, mert nagyon sok gomb hianyzik, igy a beepitett skin-t kell kombinalnia a regivel. Erdemes leszedni egy ujat. En mindenhol az opera classic-ot hasznalom, de az uj valtozathoz igazitott verziojat. (opera classic skin: windows xp-s ablak es menuformatum, kek, zold, narancs, piros navigacios gombok, mint amilyenek az ie6-osban voltak, a fo menusav /ami ma mar alapbol nem is latszik/ pedig a regi office ikonokat hasznalja: papirlap=uj tab, mappa=open, floppy=mentes, nagyito=kereses, stb.) Azaz nallam a navigacios sor igy nez ki, csak ikonokkal, szoveg nelkul, vilagosszurke hatteren:
    -new tab
    -open
    -save
    -find
    -panels show/hide (bookmarks, history, stb.),
    -rewind (ugras legordulo history-ra vagy a kezzel beirt url-re)
    -back (vissza)
    -stop/reload
    -forward (elore)
    -fast forward (automatikus urlapkitolto es login)
    -kedvenc oldalak ikonjai gombkent: index, sg, yahoo mail, google translate, stb.
    -... jobbra igazitva pedig:
    -page/user view, images (show/hide/stb.), zoom (%-ban)

Mindehez a tab sor alul van mint a regi excell-ekben, jobbra igazitott szemetessel. A panelek pedig balrol usznak be es a konyvjelzok explorer szeru konyvtarfaba vannak rendezve (lasd: windows+e detail view), sajat oldalspecifikus ikonokkal.

Hat igen, az opera nagyon jol alakithato, akar egy retro bongeszot is lehet belole csinalni. En a 3-as verzio ota nagyjabol ugyanazt a gui-t varom el, csak egyre szebbek az ikonok es egyre tobbet tud. Viszont mindezek mellett azt is elvarom, hogy ugy mint a regi, meg mindig menjen el akar egy PII-esen is es legyen par floppy-nyi a telepitoje. Es tenyleg, ezt 1998-ota hozzak. Egyebkent az opera eredeti fejlesztoje a pannon gsm tulajdonosa, a norveg telenor volt es mar az elso 1994-es windows 3.1-es verzio is ismerte a tab-okat, csak akkor meg mdi page-eknek hivtak oket. (multiple document interface) A start menu-t egy evvel kesobb talaltak fel a microsoft-nal.
  • Crane
    Megint kommentbe tettek pár késleltetést a kódban, így már olyan gyors az Opera, hogy előbb betölti az oldalt, mint ahogy a szerver elküldené a kódot...

... azt meséltem, hogyan lehet birkavesével földrengést előidézni?
  • Ability
    9.5 előtt volt a legstabilabb, hibamentesebb. A 9.5+ verziók jók voltak nagyon, de egyre több hiba és bosszúság fejlesztők részéről. A 10-es széria hatalmas viszalépés, lehet hogy barátságosabb, esetleg gyorsabb lett, de nagyon sok hiba volt benne, ebből sok szintén a fejlesztőknek okozott fejfájást. A 10.5 pedig hatalmas előrelépés, de az említett hibákat éppen elképzelhetőnek tartom, lévén az MS előrehozta a böngészőválasztó megjelenését, így az Opera fejlesztőbandájának egy csomó idő kiesett, hamarabb hozták ki, mint szerették volna. Viszont az biztos, hogy az első javítócsomagban ezeket ki fogják javítani, de egyébként meglepően stabil, és nem szabadna hibáknak jelentkeznie. De ettől még elképzelhető.
  • cousin333
    Te melyik böngészőt próbáltad? Nem mondom, hogy hibátlan a 10.5, de az említett hibákról még sehol nem olvastam.

9.2x... érdekes, mivel a 9.5 is jelentősen gyorsabb volt nála. A 10 nem volt olyan nagy előrelépés, de a 10.5 egyértelműen sokkal gyorsabb, mint a 10.1.

Szerintem nézz körül a gépeden, friss telepítés, ilyesmi. Esetleg képek a hibákról?
  • Emmegki
    Nem lett jobb, mint a 10.1. A grafikus felületet tisztára bugosan rajzolja ki, a legördülő keresőmenü teljes ablakszélességű, a párbeszédablakokban sok helyen nem rajzolja ki a szövegeket.

A 9.2x volt eddig még a leggyorsabb belőle, saját megítélés alapján.
  • cousin333
    Szerintem az Opera 10.5 elbírna vele...
  • cousin333
    Aztán majd visszatér, mint anonym124... :)
  • B0nFire
    Nyugi. Jelezni kell a modinak, oszt kivágja, mint macskát sz...
  • csimmasz
    Te meg máshol szemeteld tele a forumot reklámmal!
  • vttomi
    jobbgomb, tartalom letiltása...
  • Yv@n
    A css megengedi a vendor specifikus tageket, ezek kezdőenek kötőjellel( -webkit, -moz, -ms) prefixelt spéci mezőket.

Jelen esetben a css3 még nem végleges, így az egyes böngészők saját elgondolás szerint implementált funkciókat így lehet elérni.

Szóval lényegében mindhárom megoldás hibátlan.
  • Airbus A380
    király. köszi :)
  • ZeGa
    Ha jobban tetszik, akkor opera gomb/lap/stílus/pozicionálás tiltása