4740
Sid Meier's Civilization
-
nowan #1414 Bocs, így akartam:
Ilyen és példáulitt. -
nowan #1413 Perszehogy!
Ilyen és például itt: http://cdgalaxis.hu/PC/18095/civilization-5.html -
lee56 #1412 CiV V-ben azért jóval nagyobb az "ereje" a modern egységeknek, a helit talán kicsit el is túlozták, ha jól emlékszem az van a leírásában hogy nem tud várost foglalni, pedig lehet vele, de talán ez is bug :) És ugyan nem próbáltam bunkósbotosokra támadni vele, de hajóknál talán te is tapasztaltad hogy egy fregattot a kis caravellek már szinte meg se tudnak karcolni, pedig az csak egy szintnyi különbség fejlettségben.. -
lammaer #1411 Civ 5-ből van dobozos DVDs verzió, vagy csak steames? -
#1410 Na, akkor az pont kettő v kettő... :P
Mondjuk kontinensesen az már komoly lehet. -
#1409 A bátyust szerintem rá tudom majd venni erre. Mi ketten ellenetek. :) -
#1408 Az szép. Gondolom aki meg a 10 euróval drágább változatot vette, hogy neki legyen exluzíve Babilon, az most veri a fejét a falba. :P -
SANTANTICA #1407 Next Monday (October 25) we will be releasing two sets of add-on content for Civilization V! Try your hand at ruling the world as Nebuchadnezzar II of Babylon, or ride to victory as Genghis Khan of the Mongols!
-
#1406 Jujj, október 26-án 2 új DLC, az egyikben Dzsingiszkán hadával kell majd hódítanunk, a másik meg valami exkluzív lesz a perzsa uralkodóval, már nem tom mi a neve :D -
lee56 #1405 Kivéve ha eltalálják a rotorlapátokat valami nagy kővel :D -
#1404 De épp az előbb írtam le egy meccset, ami meg nem olyan volt. Egyébként meg azért erőltetjük EZT a fajta mapot (EastVSWest), mert bele akarunk jönni a dologba. Kell azért néhány játék, amíg megfelelő mennyiségű tapasztalat összegyűlik ahhoz, hogy bármilyen térképbe belevághassunk, de addig is legyen inkább "hazai" pálya. Nem jó dolog szopással tanulni egy játékot, győzelmekkel sokkal kellemesebb :) (Bár nem is tanulunk belőle annyit, mint egy vereségből)
Másik meg, hogy próbálkozunk ezzel-azzal, népek kombinációja, csodaépítés (mekkora lebaszást kaptam ezért... :P), mekkora sereg kell, stb. Ezt is érdemes kvázi ismerős terepen tolni.
De játszunk majd más mapot is, nyilván. Majd ha ez már rutin lesz, és 10ből 10et megnyerünk. Vagy ha megunjuk. De ez olyan, mint egy kontinenses pálya, csak kicsiben, a valódi battleground mapok már tényleg brutálisan primitívek. Elkezded AZONNAL fosni az egységet, aztán aki kb megnyeri az első csatát, az a játékot is.
De itt jön be a harmadik része a dolognak, hogy TÉNYLEG baromi instabil, a lejátszott meccsek egy jó részében engem kibaszkodott asztalra, és a kilépett ellenfelek sem biztos, hogy kiléptek, lehet, hogy ők is fagytak, arról nincs semmi infó. Ilyen körülmények közt én meg nem kezdenék bele nagyobb, hosszabb játékba, majd ráér az peccs után.
Forrais hasonlatot ne szívd mellre, csak basztatlak :P Egyébként nekem a stílusa egyáltalán nem ismerős, egészen egyedinek találom. Nincsenek Okkultist féle HAHAGHAHAHAHAH!!!!!-k, Saintgerman meg nem képes két sornál többet egyhuzamban leírni, Albertus lenne még gyanús, de ő is kicsit máshogy adta elő magát. Szerintem egy új őrült talált rá a fórumra, ennyi. -
#1403 Karácsony táján el tudok képzelni multit. Addig viszont elvben mást csinálok. Van egy saját projektem, amit már nagyon szeretnék befejezni. -
7th uwu #1402 Csak akkor ha jössz velünk játszani -
#1401 Kettőből kettő multi tök azonos volt az elején. Ismered a francia mondást. Ahol akad kettő, akad három is. :)
A forrais-s címke különösen fájt. :(
(Ő nem valakinek az álregeje? Nagyon okkult/saintgerman/backuopd/mittonén kicsoda stílusa van.) -
#1400 Ja, de ne legyél már Forrai... :P :D
Elképzeled hogyan van, aminek túl sok köze nincs a valósághoz, aztán felépítesz rá egy óriási légvárat... -
#1399 Az lehet. Viszont véleményem is lehet. -
7th uwu #1398 Szerintem te túl keveset játszottál ahhoz, hogy reális képed lehessen erről az egészről.
Elég sok megjegyzésed van a multival kapcsolatban ami egész egyszerűen nem igaz. Had ne soroljam.
Én megértem, hogy jól el vagy szinglibe, de akkor talán nem kéne ennyire karakterisztikus véleményt alkotni a multiról... -
#1397 Azért nincs, mert nagyobb a térkép, és tovább tart befalni. De neked meg több a városod, amivel darabra több sereget tudsz gyártani, amit ha egy-egy városra koncentrálsz, akkor összességében könnyebb dolgod van.
De nem is ez a lényeg, hanem hogy hosszabb meccset NEM LEHET végigjátszani, aztán a tököm kezdjen bele egy olyan meccsbe, amire rámegy az összes szabadidőm, azt' a végén még el sem dől, hogy ki nyert. Nem alternatíva.
Ha összeszedsz még kb 3 embert multira, szerintem mi Uwuval kaphatóak vagyunk nagyobb meccsre is, de akkor előtte ki kell próbálgatni, hogy működik-e a save/load, meg elég konkrétan le kell szervezni a folytatását a félbehagyott meccsnek. -
#1396 Ja, ha csodákból van a pontja, akkor persze. De nekik nem abból volt, hanem népességből, seregből, meg tudományból. Kb két csodát építettek összesen, annyit meg mi is. -
#1395 Ez a másik fele. Ha ilyen hamar végetér a játék, akkor mi értelme a tech tree-nek? Normál játékban kemény ellenfelet esélyed nincs ilyen hamar lealázni.
A játék vége is csak egy fajta lehet. Mindenki kiirt mindenkit. Miért? Mert kicsit a térkép és a fenyegetés iránya belőhető. -
#1394 A pontszámot soha nem tartottam releváns mérőszámnak. Kétszeres pontszámban levőt is gyaktam már le, bár ez csak MI volt, de akkor is...
-
#1393 Oh, köszi.
Hát bekapcsolt round timerrel néha elég pörgős is tud lenni, amikor egyszerre lesz kész néhány városban az épület, kutatni kell, meg még lépni is 10-12 egységgel, akkor elég szűkös az a másfél perc, amit ad a játék egy körre. Ja, persze a lag miatt meg néha két-három másodpercet is késik egy-egy klikked, szal néha még idegesítő is.
Azt tudom, hogy pontban éjfélkor fejeztük be, asszem olyan fél nyolc-nyolc körül kezdtük, de lehet, hogy kicsit később. Szal kb négy óra. A reneszánsz elején lett vége, a muskétás volt a legfejlettebb egység, de meg nem mondom, hány kör. -
#1392 Hát bizony nagyon komolyan KELL is taktikázni, még azon a picsányi vizen is. Csak nem 50 hajón múlik a csata, csak 5ön, de arányosan nagyobb veszteség is egy hajó, mint nagy térképen. Amikor Uwu bebukta két hajóját, el is kezdett rinyálni, hogy kész, vesztettünk. Aztán mégsem.
A tengerpartot védő íjász-harciszekér védelmi vonalukat is meg kellett csinálniuk, az sem magától került oda. Az nem taktika?
Másik fele, hogy nem tudom, hová magyarázzam még, de GYENGÉBB helyzetből fordítottunk, ha igaz lenne, amit mondasz, akkor erre képtelenek lettünk volna.
Volt olyan állás, hogy nekik 1500 pontjuk volt, mi meg alulról csókolgattuk az 1000-et. Az kb azt jelenti, hogy népességben, seregben, és tudományban is előttünk jártak. És így is sikerült fordítanunk.
A diplomáciát szerintem meg felejtsd el, akivel találkozol freeforallban, az megtámad. Vagy ha épp valaki mással háborúzik, akkor te használod ki a helyzetet, és támadod hátba. Nem buta AI-kkal szarakodsz, az ellenfeleid emberek. Nem fognak neked segíteni, mert nem érdekük. Győzni akarnak, egyedül akarnak győzni, és ha nem megy nekik, kilépnek a picsába.
Ez van, ez egy ilyen játék. -
lammaer #1391 Jó kis élménybeszámoló, az ember el sem képzelné hogy körökre osztott játékról irtál. Mintha egy pergős RTS lett volna :)
Amúgy mennyi idő volt mindez? -
#1390 Nem. A tengeri csatáknál nagyon komolyan lehetne taktikázni. Itt meg a túlerő vagy ez erőfölény dönt. Ha kb. egyenlők vagytok, akkor a szerencse.
A diplomáciának sincs semmi értelme. Egy olyan játéban ahol 3-6 ember van igenis van értelme. -
#1389 Ahogy érzed. Sztem soha nem fogsz rá két-három embernél többet találni, annyival meg inkább battleground, mert annak legalább van vége. Ismerősökkel próbáltunk nagy térképen anno 3v3-at, de amit egy nap alatt nem fejeztünk be, azt aztán már sohasem. 6 embert ilyesmire összeszervezni még egyszer szinte lehetetlen. Ha meg mégis sikerül, akkor az az oldal, aki szarabbul állt, úgyis azt fogja javasolni, hogy kezdjetek újat. Ha meg nem csapatjáték hanem freeforall, akkor meg ha nyerésre állsz, úgyis egyedül maradsz az AIkkal.
Egyébként vicces, hogy pont ezen látszik a leginkább, hogy mennyire nem sablon, éppen hogy azon múlt a dolog, hogy mit csináltunk és milyen sorrendben, hogy hogyan fordítottuk át az egyértelműen szar helyzetet győzelembe taktikával, stratégiával, a lehetőségek optimális kihasználásával.
De baszki, ennyi erővel minden játék sablon, mert arról szól, hogy leraksz városokat, meg kifejleszted feszt ugyanazokat a technológiákat, legyártod ugyanazokat az egységeket, azt' mész. Nemtom, mi a fenét vársz, de komolyan. Ez a civ. Nagyobb térképen annyi a különbség, hogy nem három-négy óra alatt megy le a meccs, hanem húsz alatt, meg nem négy-öt városod van, hanem húsz-huszonöt. Hát az aztán tényleg nagyon hiányzik...
De nekem mindegy, azt csinálsz, amit akarsz, szenvedj AIval, ha neked az a jó, részemről az az a dolog, aminek a világon semmi értelmét nem látom, amihez nekem túl rövid az életem. -
#1388 Nekem meg pont az mutatja, ami miatt messze el kell kerülnöm az ilyen meccseket. Sablonjáték az egész. Én szerentnék nem battleground térképen normálisan játszani. Még, ha csak napi 1 órára jön össze a multi, akkor is folytatásosan tolnék normális játékot. -
#1387 Na, akkor kis élménybeszámoló.
Tegnap játszottunk egy meccset, valami kurvajó volt. 2v2, mi voltunk Egyiptom és Anglia, aztékok és franciák ellen. East vs West, tiny map, nem volt ősi rom, barbár és városállam sem.
Én nem panaszkodtam a területemre, de Uwu rettentően szar környékre volt kénytelen települni, ami miatt eléggé úgy tűnt, hogy nincs esélyünk.
Elkezdtük a "szokásos" taktikánkat, Uwu kitelepült az angolokkal a tengerpartra, gyorsan kifejlesztettük a vitorlázást, és elkezdtem átpumpálni a felesleges aranyat hozzá, amiből elkezdte vásárolni a trireme-ket. (A játék folyamán ha 3000 aranyat nem toltam át Uwuhoz, akkor semmit)
Az ellenfél sem volt szar, kitelepültek ők is a partra, ők is vettek hajókat, amivel megakasztottak minket, elég komoly veszteségek voltak mindkét oldalról. A középkor elején odáig fajult a helyzet, hogy az ellenség jött át hozzánk lovasokkal, meg jaguárharcosokkal. Nagy nehezen kiirtottuk őket a földrészünkről, de nagyjából átvették az uralmat a tenger felett. Tele volt a víz a hajóikkal, meg az ő oldalukon a part végig tele íjásszal és harci szekérrel. Elég sötétnek látszott a helyzet.
Egyetlen esélyt láttunk, ha kihúzzuk a navigációig valahogy. Én építettem egy nagykönyvtárat, abból lett optikánk. Elindultunk az asztronómia felé, közben beraktunk két-két tudóst a könyvtárainkba, hogy nagy tudóst farmoljunk. Közben az ellenség megindult felénk, elkezdett vízre szállni az egységeivel, nagyon veszélyesnek tűnt a helyzet. Ismét partraszálltak nálunk, amikor már csak egy kör kellett az edukésönhöz.
És abban a körben, amikor elkezdték volna ostromolni az egyik fő kikötőnket, meglett az oktatás, belenyomtuk a két tudóst az asztronómiába és a navigációba, áttoltam Uwunak vagy 350 aranyat, ő abból felápgrédelte a háromsorevezősöket sorhajóvá, letakarította velük a tengert, a mi partunkat, az ellenség partján álló egységeket... Azokat a hajókat az íjászok, de még a városok is alig tudták akár megkarcolni is.
Aztán megostromoltunk egy kikötőt, átmentünk swordsmannel, lovassal, aztán rágyúrtunk a machinery-re, hogy legyen angol longbowman, onnantól már sima ügy volt.
Én vittem hat lovagot, Uwu hozott öt longbowmant, plusz amit el tudott érni a hajókkal, innentől kezdve gyalulás volt végig. Az azték kilépett, amikor elkezdtük ostromolni a fővárosát, a francia viszont bent maradt végig, őt teljesen kiirtottuk. Némi veszteséget okozott, de az már nem volt gond.
Nagyon durva meccs volt, végig lemaradásban voltunk, volt, hogy másfélszer annyi pontjuk volt, mint nekünk. Az education fejlesztése környékén gyakorlatilag egyetlen körön múlt, hogy nem ők győztek, és döngöltek minket a földbe.
Nem a területen múlt, nem a szerencsén, hanem azon, hogy mi céltudatosabbak voltunk, és jobb volt a fejlesztési koncepciónk és (valószínűleg) hatékonyabb volt az együttműködés köztünk.
Az ilyen meccsek miatt szeretem ezt a játékot. :) -
Swarczi #1386 Hopp elcsesztem a smilet...
-
Swarczi #1385 Ezen sztem változtathatnának. Egy helikopter azért eléggé repül -
#1384 A helikopter nem számított légi egységnek, ez azért volt. Itt sem számít annak, gyanítom itt is szét tudja verni egy csapat bunkósbotos ősember.
Játssz multiban, ember ellen, azok visszalőnek a tengeren is! :D -
Swarczi #1383 Nálam ritkán vág le az asztalra, mondjuk eddig még nem próbáltam nagyobb pályán(2 gb rammal nemtom érdemes-e huge-on próbálgatni, nemakarok 5 perces töltögetét körönként). Remélem a patch optimalizál ezen,ahogy remélem azt is berakják, h tengeri csatánál a hajó visszalőjön. Mert most sztem marhára nem hiteles hogy mi lődözzük ezerrel, az ellen hajója meg nem meg szépen megvárja, míg rommá lőjük.
Azt 1ébként nemtudja valaki h csak földi egységeket támadó egység le tudja-e csapni a helikoptert? Csak mert civ4-ben összefutottam egy-két ilyennel(megsebbzett heli, nekiment a lovasság oszt kampec...).
-
#1382 Oké, oké, én nem próbáltam még.
Régebben volt egy link a hivatalos civ5fórumra, ahol valaki azon rinyált, hogy nem működik, vagy hogy nem lehet normálisan kiválasztani a népet load után, és hogy miért nem lehetett a bevált módszert alkalmazni itt is, vagy valami ilyesmi. Nem nézek már utána, lényegtelen.
Annak meg örülj, hogy 15 játékot le tudtál játszani gond nélkül, nekem eleinte azzal szarakodott, hogy betöltés után nem indult el az első kör, illetve vagy 5-6 meccsem azért szakadt félbe, mert kivágott a játék asztalra. Mondjuk tegnap meg gond nélkül végig tudtunk tolni két teljes játékot (2v2, tiny, quick) -
#1381 Mitől lenne bugos? Már vagy 15 játékot játszottam a haverokkal. A gond vele az, hogy minél jobban fejlődsz annál kevésbé pörög a játék. A végén már játszhatatlanúl belassúl. -
#1380 Hoppá. Akkor ezt benéztem.
Akkor lehet, hogy benne van, csak bugos? Valami rémlik, hogy gond van vele, a hivatalos fórumon volt ezzel kapcsolatban valami rinya... -
#1379 Nézd meg jobban mert van benne. Csak előbb host game menü és utánna ott van hogy load. A gép amúgy is minden kör után autosave-t csinál ami miatt egyébként az industralisation kor környékén tulajdonképpen játszhatatlan lesz mert a next turnre úgy kb 3-4 percet kell várni. -
#1378 Én teljesen nyugodt vagyok, tőlem irkálhatsz kérdéseket ide, de ne ilyet, hogy mikor mit építsek, mert az már hülyeség :)
Ha elmondom, hogy mikor mit csinálj, neked abban mi lesz a játék és az élvezet, ezt így értettem.
Tipphalmazt minden nagyobb civ-el foglalkozó oldal tartalmaz, az sg spec nem ilyen, ez csak egy fórum.
CivFanatics
Egyik legjobb civ-el foglalkozó oldal, sok tippel a kezdőknek, kicsit ugyan keresgélni kell, de hasznos. -
#1377 Ezúton csókoltatom azt a faszt, aki ezt kitalálta... -
#1376 Ja, hát akkor benyaltad. Ahogy nézem, nincs multiban load game, aztán ezek után sok sikert lejátszani akár egy standard méretű, standard időléptékű multi meccset együltő helyedben...
Egyébként meg nem a battleground számít, hanem hogy van-e víz, vagy nincs. Mert ha nincs, akkor még triremezgetés sincs, hanem bunkókkal kezdjük egymást püfölni az őskorban, amint az első egység odaér az ellenséghez.
Kontinenses játékokat toltunk még 3v3-ban régen civ4-gyel, az kb az asztronómia magasságában dől el, amikor át lehet menni. De amíg ilyen instabil a multi, addig az felejtős részemről, meg sem akarom próbálni.
Egyébként meg nem tudom mit vársz, az ellenséget akkor kell elkezdeni ütni, amint meglátod, ez nem opcionális, ez kötelező. Ha trireme-mel, akkor azzal. Azzal még úgysem lehet várost foglalni, sőt, kb fregattig semmi értelme a dolognak, csak épp nem szabad átengedni azon a mapon a tengert az ellenségnek, mert az kb game over. Ha te nem csinálod, megcsinálja az ellenség, azt' akkó' jó játék volt 3 óra, meg még be is szoptad, az főleg megéri...
Uwu játszott még ilyen ~6 személyes freeforall játékokat, azokról viszont őt kérdezd. -
#1375 Nyugalom, csak kérdeztem, hátha kapok valami hasznos tanácsot. Egyébként igen most először játszok CIV-vel és annyira nem tűnik rossznak. Kerestem a játékhoz guide-t, csak mindenhol már a késöbbi fázisokat részletezik.