4740
Sid Meier's Civilization
-
#1534 Azzal, hogy bénán van leprogramozva az egész. -
lammaer #1533 Egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy egy körökre osztott stratégiai játéknak nagyobb legyen a grafikus erőforrásigénye mint egy rakat FPSnek :)
A civ5 annyira nem szép, és azért nem kismillió polygonból áll minden egyes modell. Megjegyzem ha lezoomolod minimum nézetre, akkor is hajlamos szaggatni mint állat. Azt mivel magyarázod? :) -
lee56 #1532 Állítólag már végigjátszható egy huge map is, csak indíts új játékot ne egy régi mentéssel próbálkozz, mert akkor megmaradhatnak a régi problémák is, és ments sokat és sokszor :) -
#1531 Hát nekem már a hardverfüggetlen szó is bántja a fülem :D mért, a mikró is lefuttatja? xD A probléma ott kezdődik a különböző hardvereknél hogy a teljesítményük is elég nagy skálán mozog, és hiába van faszán megírva a program egy bizonyos teljesítmény-tartományban lévő hardverre faszán, ha egy gyengébb gépen azonnal lehal úgy, ezért van sokkal több gond a konzolokhoz képest a PC játékfejlesztéssel, macerás egy dolog:) a directx fasza dolog, de nem "világjegy" :D -
#1530 Első blikkre szintén driverproblémának tűnik, ezt javasolják egy fórumon:
"first things first use 10.9 drivers for this", szal nemhogy ellentmond, hanem éppen alátámasztja a mondandómat...
De tessék, itt egy driver rilíz nót:
New in Release 260.99
* Increases performance vs. v260.89 drivers in the following PC games: Civilization V (SLI), Fallout 3, Final Fantasy XIV, and Formula 1 Racing (DX11).
* Adds SLI profiles for the following PC games:
o Need for Speed: Hot Pursuit
o Star Wars: The Force Unleashed II
o Fallout: New Vegas
* Improves compatibility for Fallout 3: New Vegas with antialiasing enabled.
* Improves Alt-Tab compatibility for several PC games.
* Added the following 3D Vision game profiles: Call of Duty: Black Ops and Tom Clancy's HawX 2.
* With Release 260 drivers, the installation process for 3D Vision has changed. Please view this knowledgebase article for more information on the changes.
Amiből szerintem egyértelműen látszik, hogy nem a fejlesztők szarakodnak a hardverrel, hanem a hardvergyártók küszködnek, hogy a directx-ből elérhető funkciók, amiket a fejlesztők ténylegesen használnak a játékokban, azok tényleg minden esetben működjenek is. -
#1529 Mivel nem értek hozzá nem tudnám úgy előadni, hogy releváns legyen. Lényegében arról van szó, hogy elvben hasonló erősségű hardveren néha brutálisan eltérő eredményeket lehet kapni. a Nehrimben volt egy olyan rész, ahol valakinek átment képregénybe a gém, másnak meg semmi baja nem volt. Minden azonos volt, csak a VGA nem, de időben nagyon közeli VGA-król volt szó.
Akkor ez hogyan is lehet? Nem tudom, de ellentmond annak, amit te írsz. -
#1528 Mert erre való...? Wiki:
"A programozó szemponjából a DX jelentősen megkönnyíti a munkát, hiszen nem csak hogy nem kell egy-egy programnál az alapoktól indulnia, hanem lehetőséget biztosít arra is, hogy hardverfüggetlen programot írjon."
Az egy dolog, hogy a gyakorlatban nem kompatibilis 100%, de ez már nagyon régen nem a játékfejlesztők felelőssége, hanem a hardvergyártóé, hogy olyan drivert adjon, ami működik jól. Nemtom, feltűnt-e, de jellemzően úgy jönnek ki az új driverek, hogy "támogatja ezt és ezt és ezt a játékot is már".
Azt hittem, vannak kézzelfogható ellenpéldáid. -
#1527 Mert a Directx és a n+1 VGA driver kompatibilitása pl. mitől lenne 100%-ban megbízható és pöpecül működő? -
#1526 Miért? -
#1525 Vagy nem... -
#1524 Most nem azé', hogy mindenkibe belekössek, aki lélegzik... de ez már eléggé idejétmúlt érv, talán még a DOS-os időszakban lehetett igaz, amikor volt kismillió különböző hangkártya, meg nem volt videokártya-szabvány(a végefelé volt már VESA).
Amióta DirectX van, ez csak egy olcsó kifogás, a DirectX _pontosan_ arra való, hogy a programok és a hardver közt egy _egységes_ programozói felületet adjon, és ezzel a kérdéssel ne kelljen a fejlesztőknek szarakodniuk. Tehát a programozó nem a hardvert basztatja, hanem a DirectX-et, ami meg tudja, hogy milyen hardvert hogyan kezeljen. -
#1523 Persze, csak a szutyok konzolok egy adott fix hardverrel kell dolgozzanak, ami nagyon megkonyiti a rajuk valo fejlesztest es optimalizalast. Ellenben a PC-kben az alkareszek valtozatossaga nagy tulzassal kozelit a vegtelenhez. -
#1522 Nem, nem a grafikus engine tudja, hanem a directx, meg a videokártya. Igen, annyira alap dolog ma már, hogy egyetlen sort sem kell a játékfejlesztőnek kódolnia, hogy megtörténjen.
Úgyhogy nem, nem trükk. Kb mintha azt mondanád, hogy mekkora trükk, hogy kitesz a monitorra egy piros pixelt.
Amire meg fel akartam volna hívni a figyelmet, csak úgy tűnik nem sikerült, az az, hogy azért nem működnek a konzolos trükkök, mert totál más jellegű a grafika, és egyszerűen _képtelenség_. Nem tudsz trükközni a memóriahasználattal, mert akár egyszerre az összes típusú modell is a képernyőn lehet, nem tudsz trükközni a látótávolsággal, mert az az egész mapon fix, meg nem tudsz trükközni a homályosítással, mert az meg hogy nézne már ki.
Kb ez a három fő dolog van, amit a szutyok konzol engine-ek teljesítménynövelésre használnak, és ebből -nem a motor gyengesége, hanem a játék koncepciójából kifolyólag- _nem_is_lehet_ itt alkalmazni.
Emellett lehet, hogy még ráadásul egy optimalizálatlan szar is a motorja, bár őszintén, nekem jól fut, úgyhogy egyrészt én nem tapasztalom, másrészt le is szarom.
Viszont ne keverjük már a szezont a faszommal, olyan dolgokat ne várj már tőle, amit eleve faszság tőle elvárni! -
lammaer #1521 Csak egy egyszerű példát hoztam fel az érthetőség kedvéért - ez az egyik legalapabb dolog a 3d grafikában mert még én is tudok róla (úgy tudom vmi depth buffer néven fut), nyilván jó ideje e legutolsó homemade grafikus engine is tudja.
Nyilván ezen túlmenően van egy csomó olyan trükk, ami szemmel nem látható de a teljesítményre jelentős hatása van. És a szutyok konzol enginek tudják, a civ5 meg nem.
-
drholmes #1520 Szóval az új patch után is használhatatlanok a nagy térképek? -
#1519 Civ5-ben is egyforma minden doboz... csak ott vannak a pici házikókban, ezért nem látszanak. -
#1518 Azt már hardverből tolja a DX10, ha jól tudom... Ez egyáltalán nem grafikusmotor-trükközés, meg programozói bravúr. -
lammaer #1517 Nem ilyen jellegű trükközésre gondoltam. Renderelési nyalánkságokra (pl primitiv példa, takarásban lévő zojjektumokat nem rendereli) utaltam, nem arra hogy spórolnak a dobozok számával :) -
lammaer #1516 Blurt és HDRt én is mindig kikapcsolom :) -
Nos #1515 Szóval én az ilyen túlzott trükközést nem értékelem annyira, mert ugyan jobb felbontást lehet elérni, de baromi unalmas környezetet eredményezhet. -
Nos #1514 Igen, engem például iszonyatosan idegesítenek az ismétlődő textúrák. A Mass Effect 2-ben ez nagyon "látványos". Bárhova mész az univerzumban ugyanazok a ládák, ugyanazok a falak, ugyanazok a bútorok fogadnak.
Én egy idő után nagyon egyhangúnak találtam a környezetet, végig sem vittem. Pedig a story biztos jó. Még szerencse, hogy már elég olcsón vettem.
-
#1513 "nem kirajzolni mindent, optimálisabban kitenni vmit, akkor tegyék is meg."
Ez azért már alap mostanság. Viszont szidják is a játékokat, hogy "nagyon popup-ol"... Na pl ezt a "popup-olást" lehetne csökkenteni PC-n. Jellemzően állítható is, ha nem übergáz a port. De ez csak egy trükk a sok közül.
De ott van pl a halálba blur, na nekem attól konkrétan megfájdul a fejem/szemem, amellett, hogy ocsmány ahogy kinéz. Próbáltam játszani az új Kane&Lynchel, de fizikailag képtelen vagyok rá, tíz percnél tovább nem tudom nézni. Utoljára a Call of Juarez 2-nél volt ilyen bajom, de azt meg tudtam szokni. K&L2-ben nem tudom...
De nem is ez a lényeg, hanem hogy amellett, hogy neked már így is tetszik, a hardvered felét sem használja ki. Lehetne sokkal szebb is, a vasad megvan hozzá. -
lammaer #1512 4gb-m van
"A konzolos játékok jellemzően trükköznek, azért mutatnak jól"
A lényeg hogy jól mutatnak. Kb lényegtelen hogy mit trükköznek, hiszen a végeredmény a lényeg, nem az hogy hogyan érik el, és igen, ha lehet trükközni, nem kirajzolni mindent, optimálisabban kitenni vmit, akkor tegyék is meg. Ez nem hátránya egy engine-nek hanem előnye :) -
#1511 Mert a szar konzolos hardver bekorlátozza a lehetőségeket.
A Crysis sem kizárólag a grafika miatt megy szarul szar gépen, hanem mert az első osztályú grafika mellé brutális fizika és AI is társul, ami szintén processzoridőt igényel. Ez egyébként gyors soha nem lesz, amikor tologatják a technika határait, akkor az mindig szarul megy az aktuális hardveren. C64-en is próbálkoztak 3D-s grafikával, na az 3-8 másodpercenként csinált egy képet. (Castle Master, Driller, Total Eclipse)
Egy konzolos játék meg választhat a három közül kettőt, de a "gyors"-at defaultból már kiválasztotta. -
#1510 A Gothic 4 motorja grafikailag pl. nagy lépés elődjéhez képest kinézetre. Szinte mindenhol szebb, csak más tekintetben egy fos. Ma tudnak vagy szép vagy érdekes játékot csinálni. De olyat, ami szép és érdkes ÉS gyors is no, az nem megy... -
#1509 Ott a Crysis, azt csak használni(licenszelni) kéne. 2007 óta a vasak is "felnőttek" hozzá. És még mindig az a legdurvább motor, ami valaha készült...
De persze nem civben, arra az is alkalmatlan.
Már említettem, hogy a szép az szubjektív, nekem speciel az első játék, amire azt mondtam, hogy gyönyörű, az a Last Ninja volt. Máig szépnek tartom. Persze nem összehasonlítható egy Oblivionnal, de szépnek szép.
Oblivion is szép, meg vannak persze egyéb szép játékok. De ez már 5 éves szint, és én szeretném látni a fejlődést, ennek nincs köze a szépséghez.
Mert ami ma van, az posványban tengődés. -
#1508 Éppen nemrég jött ki egy gigantikus MOD TES IV motorral, a Nehrim. Még mindig szép. Persze modernebb motor kevésbé erőforrásigényesen valszeg többet tudna, de azt meg kell írni. Az pénz. Sok... -
#1507 Más játékoknak is pont ilyen igénytelen a grafikája. Nekem speciel a tököm ki van már, hogy öt éve minden játék UGYANAZON a hulladék szar szinten van, nulla fejlődés van grafikailag a multiplatform játékok terén.
A skálázhatóság egy dolog, a "jól néz ki" szubjektív szempont. Valójában a lényeg az, hogy mekkora számítási feladatot tud elvégezni egységnyi idő alatt, de azt mi, érzésre nem fogjuk megmondani, az tuti. Ahhoz tudni kéne, hogy mekkora mennyiségű adatot, textúrát kezel, mennyi és milyen effekteket számolgat, mennyi poligont rak össze.
Oblivion hány éves motor? Négy? Aztán még mindig az lenne a menő? Na ne már...
A konzolos játékok jellemzően trükköznek, azért mutatnak jól. A poligonok egyszerűsége textúrával és effektekkel el van rejtve, sok az újrafelhasznált textúra, le van húzva a látótávolság, a részletek csak közelről bukkannak elő, a távolban baltával szabott modelleken összemosott textúra feszít.
Na ilyen trükköket Civben nem lehet eljátszani, spec nincs is olyan, hogy látótávolság. Amit látsz, azt látod, egyszerre lehet a memóriában akár az összes létező egység warriortól giant death robotig, textúrákkal, stb.
RAMot eszik főleg. Két gigával játszhatatlan, hattal meg szinte meg sem reccen. Mennyi RAMod van? -
#1506 Na ezzel egyetértek. Tök mindegy, hogy mit lövök be neki. A bátyus gépén a leaderk videóájánal van csak eltérés. Low beállításon is pont úgy töltögeti a textúrákat és riceg, ha gyorsan scrollozik a kép. -
lammaer #1505 Menj már, bár ilyen igénytelen grafikája lenne más játékoknak is. Pont hogy attól jó egy grafikus motor hogy jól néz ki emellett skálázható is.
Civ5 meg tökéletesen leszarja a grafikai beállításokat, 1024*768-ban low detaillal pont ugyanolyan szarul fut mint magasabb felbontáson high-ban.
Most akkor melyik engine a gáz? :) -
#1504 Mert a Fallout egy konzolokra készült, ezért igénytelen és buta grafikus motort használ, ami elfut azon a szar hardveren is. Nem nagy művészet elérni azt, hogy az fusson jól egy mai átlag PCn... A Civ5 meg PC-exkluzív, és a jelek szerint igényli is a vasat.
Vedd le minimumra a grafikát, ha szarul megy. -
lammaer #1503 A Fallout: New Vegas nem kieg, és teljesen jól játszható. Nyilván vannak benne bugok (bár én 10+ óra után nem láttam semmi különöset), de megy frankón.
Ja, és különösen jó példa: a gépemen high detailsen tökéletesen fut, óriási szabad terület... ehhez képest a Civ5 grafikai engine széteszi a gépemet.
Pont tegnap jutott eszembe játék közben a Civ5 :) -
SANTANTICA #1502 f1 2010 az tényleg drámai...ráadásul gagyi konzolos stílusban, alpvető dolgok kihagyásával...
néha az az érzésem, hogy már kakilják magasról a PC oldalt és direkt nem feccölnek bele energiát mert nincs érdekük, hogy erre "fejlesszenek"
sima átkódolás aztán ha páran megveszik már az is haszon... -
#1501 Ha úgy vesszük, a megcsonkított Mafia 2 és az ordító bugokkal kiadott F1 2010 is szomorú. -
#1500 Illetve helyesen: egyik sem gamebreaking, legfeljebb gamebraking -
SANTANTICA #1499 frissített -
#1498 Bár állítólag egyik sem gamebraking. Amúgy meg nem kieg, hanem önálló játék. -
uwu #1497 Végre találtam egyet. 2v2-ba az egyik nem választott csapatot, a host meg elindította.
Az emberi hülyeségért persze nem a fejlesztők a hibásak, de ma se lesz már játék. -
#1496 Gratulálok. -
uwu #1495 Igazad van, kurvajó kis játék ez, csak aza baja, hogy nem működik.
Most se találok lobbyt ahova be lehetne lépni.
Bekaphatja a faszom ez a pancser tolvaj banda.