4740
Sid Meier's Civilization
-
#1574 "Nem baj, igazad van, majd a CivVI"
Látom, épp csak a lényeg nem jött át.
Baszki, megjelenéskor a Civ6 is ugyanígy szarul fog menni az akkor aktuális gépeden, ezt pofázom már mióta... -
lammaer #1573 A mondanivalód tökéletesen eljutott - gyakorlatilag megindoklod, hogy egy grafikus engine attól még korszerű és jól meg van csinálva, ha megfekteti az éppen aktuális átlag hardvert. Sőt, ez a normális.
Az az engine pedig szenny, amivel 2010-ben ki lehet adni egy vadiúj bestseller játékot sikeresen, csak azért mert az már 4 éves. Függetlenül attól hogy még jól is néz ki.
De mivel megragadtál a New Vegasos példámnál, tessék, további elavult engine-s játékok amikkel toltam és élvezhetően futottak azon a vason amit a Civ5 engine kevesell:
Metro 2033, Supreme Commander 2, Starcraft 2, Dawn Of War II: Chaos Rising
Miért pont egy körökre osztott játék motorja, ahol pont nem kritérium az hogy még a ló seggén a szőrt is lemodellezzék kell hogy kifogjon egy gépen. -
#1572 Most komolyan az fáj neked, hogy megcsinálták, hogy játszható legyen XP-n is? Azt hitted, hogy a DX9 mód azért van benne, hogy gyorsabb legyen? Jéééééézusom... -
#1571 Kösz, hogy megkerested nekem.
De azért nem kell ám megenned!
Éntőlem lehetsz te itt a firakszis megmondóembere, de ez a tényeken nem sokat változtat.
Sajnos.
Nem baj, igazad van, majd a CivVI, vag lehet, hogy előveszem a projektemet és elkezdem fabrikálni a saját stratégiámat, köszi az impulzusokat hozzá!
-
#1570 A csak single player módban játszó emberek legnagyobb része. Te inkább kivétel vagy, ezzel a véleményeddel. Egyébként szerintem is baromi unalmas a nagy map, és azt végigjátszani inkább munka jellegű, mint szórakozás, de fát van aki ezt szereti...
Na meg vannak egy csomóan olyanok, akiknek a civ egy meccs, aztán továbblépnek más játékra. Olyankor is jellemző a jó nagy map, sok AI, hosszú játék. -
#1569 Attól, még hogy a civIV is egy szenny grafikailag, program minőségben, még nem lesz a CivV egy mestermű.
Amúgy jól ismerem a dolgot, ugyan így vagy 1,5 évig pihentetni fogom a CV-t, ahogy a néggyel is tettem. És most sem azért játszok a néggyel mert annyira behalok a grafikájától. Nagy térképen ugye még mindíg fagy, pedig 5 év alatt rengeteg pecset, kieget megélt. No comment.
Én is szeretem a szép játékokat, a csilivili effekteket, de a CV messze nem üti meg azt a szintet, hogy a grafikájával el tudjon csábítani, másról nem is beszélve.
Mondom mégegyszer a DX9 verzió szinte megegyezik a DX11-verzióval grafikailag. Hány éve is van DX9?
Elárulom: 2002-óta!
No comment. -
#1568 Ezt meg kifejezetten személy szerint neked, sok szeretettel!
Nincs neked szerencséd ezzel a sorozattal, úgy látom.
Ja, nem kell várnod öt évet, uninstalldel, aztán mehetsz játszani mással, ezt meg elfelejtheted örökre. -
#1567 Halkan kérdem, hogy ki az, aki huge térképen játszik? És egyszer tettem meg. Soha többet. Dögunalom. -
#1566 Itt is egy... -
#1565 Vagy itt van ez:
Civ4 topik hozzászólás, megjelenés környékén
-
#1564 Hol van ellentmondás abban, hogy 4 éve is szar volt az átlaghardver egy új engine-hez, meg ma is az?
Továbbá még mindig csak az van, hogy a legnagyobb térképeken van néhány embernek problémája.
Legnagyobb térképen a Civ4 is összefosta magát megjelenés környékén sok embernél. Keresgéljek Civ4 fórumból is hozzászólásokat?
Tessék:
"Hát eléggé elszomorodtam. 2000-es amd, 768 ram, FX5200. Nem egy ütős konfig, de eddig egy darab játék se szaggatott, erre pont a civ... Már az intró is szaggat, tudnám mi a franctól. Ha a Doom3 elfut 1024*768-on, mediumon akkor a civ-től is elvártam volna legalább ennyit. Tény, nagyon szép lett a grafika, de egyszerűen nem hiszem el hogy ilyen magas a gépigénye? Mitől? A bugok nálam is jelentkeztek: például kék csíkok ha messzire zoom-olok.
Na mindegy, jövőhéten veszek egy új videókártyát, remélem akkor már nem lesz gondom vele. Addigra talán kiadnak egy patchet is. Vagy kettőt."
Jé, hát nem ugyanez van most is?
"valszeg nem szabad nagy térképet....túl memória/proci igényes a CIV4.....és nem abszolválja az átlag PC+net a terhelést...."
Nem erről beszélek? -
#1563 Hát látod, a seggfej szó eljutott az agyadig, a mondanivalóm, meg az, hogy a nick az _ZERO_, az nem (pedig egyszer már kértem). Erre te mit mondanál? -
#1562 Kicsit ellentmondásosnak érzem amit írsz.
Csak mert ez a grafika tényleg nem olyan, ami a látványra azonnali agyhalált okoz. Nem rossz, de azért nem dob hátast tőle az ember.
Most akkor várjak 5 évig, amíg az akkori átlag vason rendesen fog futni?
Ezzel a grafikával hol lesz 5 év múlva?
Az óccsó mobiltelcsin lesz talán ilyen, amit ingyér utánad dobnak, ha veszel egy kártyát!
-
#1561 A DX9 verzió nálam is jobban futott, csak az a gáz, hogy nem sokkal szebb a DX11. -
lammaer #1560 Dronk, csak szólok, kicsit elszállsz magadtól a stilusoddal. Tudod kit seggfejezzél. -
Nos #1559 Nem értem ezt az akadást. Nekem is csak egy radeon 4850-es van 4grammal és HD-n 1920-as felbontással játszok, mégsem akad. (Csak valamiért ez az egyetlen játék, amivel nem bírom tökéletesen ráilleszteni a játékteret a TV képernyőre).
Néha viszont ha gyorsan áthúzom a térképet egy teljesen más területre, el tudom csípni, hogy még épp feltölti a textúrát egy hexagonra.)
-
#1558 Nekem tökmindegy. -
#1557 Ide válaszoljak vagy privátban? -
#1556 Hm, na látod ezt nem tudtam, azt hittem, hogy a repülésmodell aerodinamikáról szól... De ezek szerint volt arra is példa. Melyik az a játék?
Ja, szép poligonszámot mozgat, csak épp nem látod. A saját gépedet látod (vagy a műszerfalat), a többi jellemzően radarjel, meg kis pötty az égen, főleg műszerek alapján repülsz és harcolsz. Itt is bejön a LODolás, ami a civben nem létezik, a távolban nem kell olyan részletes modell. Meg nem egyszerre 200 mozgó repülő van, csak pártucat. Ráadásul a modellek maguk alig-alig animáltak, csak a helyük változik. (oké, tudom, hajtómű, meg szárnynyilazás, meg futómű, meg radartányér a sam-en, meg rakéták de hagyjuk már...)
De úgy mondod ezt, mintha ugyanezeket nem lehetne elmondani a civről. Az is szép poligonszámot mozgat, viszont az egységek animáltak, és látszanak is. A faszom rókák kergetőznek az erdőben, meg legelnek a lovak, bakker, az sem "ingyen" van! Egyszerűen nem hiszem el, hogy nem látod a különbséget...
Proci számolási igénye már megint az a szitu, hogy leszarom, nem erről volt szó, és NEM ETTŐL lassú a civ. Ráadásul annak is van számolási igénye, meg van benne AI, de nektek nem azzal van bajotok, hanem a grafikával, mi lenne, ha arról beszélnénk?
Most hasonlítgathatjuk a teljesen totálisan más jellegű játékokat, de annyira más esetek, hogy abszolút semmi értelme.
Azért mondtam a DoW2-t, mert ott kb ugyanez a helyzet mint civnél, nem lehet csalni a látótávval, nem lehet csalni a homályosítással, nem lehet "lenyelni" a részleteket, az is sok részletes és animált modellt jelenít meg, és tele van effektekkel. De az nem is fut sokkal jobban, kb annyival kisebb az erőforrásigénye, amennyivel régebbi kiadású. -
7th uwu #1555 Aha.
Egyébként a töketlen fecske repülési sebessége is leget grafikafüggő, mer ha csinálok egy modellt ami túl bonyolt beszaggat mint állat.
Na meg az is szervesen ide tartozik, hogy az ufóészlelések kora lejárt mert ma már sokkal szebb ufókat lehet villantani grfikából mint amiket nap mint nap lát az ember -
#1554 Nem, az éppenséggel nem ahhoz kell. Paraméteres görbeseregből interpolálnak tolóerő és egyéb jelleggörbéket. Tudommal eddig csak egy repszim számolt valóban áramlási erőkkel egy nagyon speciális modellel, tehát valóban voltak örvények és nem a semmiből keletkezett erő a szárnyakon.
A grfika? Ma olyan poligonszámot mozgat egy repszim és olyan texútra és effektek vannak benne, hogy ehaj. A Locni 2003-ban jött ki, de n-1-dik fejlesztését is pillanatok alatt meg lehet fekteni egy nagyobb ütközettel
Az ami sok erőforrást visz el, hogy a besugárzás jelző, radar és MI vizuális észleése mit lát Mivel mindent mindennel össze kell vetni elég durva számok jönnek ki, ha 5-6 SAM radar és 20-30 gép kerülgeti egymást. Az interpolálás és minden mástr is kb. másodpercenként 4-8-szor csinálják meg a repszimek asszem. Nem bonyolult a matekja, de kilóra sok. -
#1553 Igen, tudom, hogy aerodinamikát kell számolni, de baszd már szíven, GRAFIKÁRÓL volt szó!
Egyébként igen, a faszom tele van, hogy beszélünk valamiről, állítok valamit, aztán az rá a válasz, hogy az nem úgy van, mert tök más esetben, teljesen más témában máshol máshogy van. Hát baszd meg...
Itt is abból indult ki a dolog, hogy a kibaszott 4 éves oblivion motor milyen faszán fut, ez a szar meg huge mapon 18 AIval mér nem. Milyen seggfej hozzáállás ez már? Leírtam, hogy mik az ALAPVETŐ különbségek, és még én vagyok a hülye.
Kibaszottul elegem van már abból, hogy érvelés nincs, cáfolni az én állításaimat nem tudjátok, de azért nincs igazam. És feszt ilyen szitukban találom magam. Csodálkozol, ha nem vagyok túl nyugodt? -
#1552 Ezek szerint lövésed nincs egy repszim számítási igényéről. Ne vedd sértésnek, de mostanában nagyon begőzölten írsz mindenhova. -
#1551 Ja, hogy a kérdésedre is válaszoljak:
Máig foglalkozom programozással is, bár nem DX és nem grafika. Régebben azzal is szórakoztam, igaz, akkor még nem volt DX. Írtunk assemblyben 320x200-ra vonalrajzoló rutint, ami 60x volt gyorsabb a TurboPascal beépített grafikus moduljánál, pl.
Láttam kétnapos programozóversenyen írt 3D shootert, amit DX-re írtak. A haverjaim azon őrjöngtek, hogy ők kiszenvedtek egy fizikával, saját grafikus motorral írt terep2 jellegű autós játékot, és csak a második helyre volt elég, mert a győztes csóka elvitte a showt a DX-re írt, programozásilag egyszerű, de csillivilli szarjával.
Mesélhetnék még, de mi a fasznak? Te leszarod az érvelést. A wikit azért linkeltem, hogy lásd, nem én találtam ki, de azt is leszarod.
Innentől nem tudok mit kezdeni veled... -
#1550 Látom érveid nincsenek, csak arcod. Nekem mindegy, maradj hülye. -
#1549 igen, a normális konfigurálhatóságról beszéltem énis, mint többletmunka, de beszólni könnyebb mint értelmezően olvasni, mesélj hány programot is irtál életedben?:) Vagy wikipedia idézetekkel akarod meggyőzni az embereket mindig?:)
aki szerint a pc egy platform azzal meg nicns értelme ebben a témában tovább vitatkozni assszem, további jó szórakozást:D -
KingPunisher #1548 Én lewarezoltam és nem is vettem meg :) nem is fogom, szarfos az egész, majd ha lesz kieg megnézem ujra , ha jobb lesz akkor esetleg lehet róla szó.
Jó alapötlet szar megvalósítás..
Nekem ilyen grafikával 100-fps-t toljon addig pénzt nem adok érte :)
Értitek lassu a kocsim de legalább sokat fogyaszt.
-
#1547 NE, ne adják csúnya grafikával. Nekem van rá igényem. Szebb lett, mint a Civ4, ha nem is sokkal, de én örülök neki. Nekem meg azzal van tele az összes faszom, hogy 5 éve tökugyanúgy néz ki az összes kibaszott játék, és leállt a technikai fejlődés.
Akkor játssz Civ2-vel, senki nem kényszerített rá, hogy megvedd. Én meg a héten a C64-es Bruce Lee-vel játszottam. És?
Komolyan nem értelek titeket.
Faszért nem warezoltad le vásárlás előtt, mint én? Erre való a warez. De volt demó is, bár ott nem lehetett megnézni, milyen lesz nagy térképen, gondolom szándékosan. De nehogy már a fejlesztők hibája legyen az, hogy megvettél egy játékot, ami nem is tetszik!
Hardcore repszim mikori is? Khm. Meg ne már, baszki, ott a talaj szinte csak textúra, meg repked néhány 3D-s modell, azt' annyi. Már megint totál irreveláns példát hoztál.
Ott van pl a DoW2, az legalább stratégia, és szintén PC exkluzív. AZ SEM fut jól max grafikán. (Mondjuk az legalább jól skálázható, be lehet lőni szar gépre is)
ON:
Azok a hajók mostantól halhatatlanok. Az XP-t továbbra is gyűjtik, és az azonnali gyógyulós promó mindig választható. Mostantól az lesz velük, hogy ha valami megsebzi, azonnal felajánlja a lehetőséget, hogy meggyógyítsd. -
#1546 Látom te unod, nyilván. Hol van benne csúsztatás, és miért csúsztatás? Vannak érveid is, vagy csak erős a hited?
Jelen helyzetben nagyon úgy tűnik, hogy te vagy a "pistike", és elhiszed ezt a bullshitet, amivel a kiadók megetettek. Nem vészesen több PC-re fejleszteni, egyáltalán. Normális konfigurálhatóság az egyetlen, amivel több. (Hogy állítgathasd a grafikát és az irányítást.)
A PC EGYETLEN platform. Nem azt mondják, hogy megjelenik ATIra és NVIDIA-ra, hanem azt, hogy megjelenik Windowsra. (Ha már nagyon külön akarod választani, akkor a Mac és a Linux az, amire tényleg extra munka lenne portolni, de ez nem is jellemző!) A videokártyák NEM ez a kategória.
Mint mondtam már, ez anno DOSnál még probléma volt. Akkor volt 4 színű CGA, 16 színű EGA, meg 256 színű VGA/MCGA grafika, (esetleg monokróm Hercules), amire mind meló volt megcsinálni a grafikát. Volt a prüntyögő SoundBlaster midi, volt a digitális hangszerek használó GUS, meg a nyomtatóportra kókányolt Covox, amire mind külön meg kellett írni a zenét.
AKKOR még meló volt PCre fejleszteni.
Ma meg van a Direct3D(ritkábban OpenGL, de választani már nem lehet nagyrészt), amire a grafikát írják, meg a DirectSound, amire a hangot, ÉS ENNYI. Nincsen különböző hardverekre fejlesztés. Ez legenda, hülyeség, nem igaz. -
#1545 Nem. Mi azon akadunk fel, hogy egy stratégiai játék megfektet egy olyan hardvert, amin elvileg hardcore repszim megy. No offense, de akkor adják "csúnya" grafikával. A Civ2-vel toltam 2 hete. Leszartam, hogy milyen a grafikája...
A TES motorja egyébként tényleg egy fos, mert a G3 azonos látótávolság és objektumszám mellett úgy körberöhögi, hogy ehaj. Bár a két játék alavető felépítse is eltért anno. No, de ezzel vége is az offank.
Más. Sikerült olyan durva hajókat összehoznom, hogy nem kaphatnak már töb promotiont. :) -
#1544 sikerült leszűrni a lényeget:D arra céloztam hogy nem olyan egyszerű azért ez ahogy pistike elképzeli, és az eltérő hardverek miatt van vele plussz meló rendesen konzolokhoz képest. Egyébként van sok igazad, csak sok a csúsztatás is.) ám nem unjátok még ezt a témát?:D -
#1543 Ezt is elmondtam már vagy hatszor, hogy a Civ5 motor MOST új, és évekre ELŐRE van tervezve, az Oblivion motor meg NÉGY ÉVE volt új, mára már csak egy erős közepes.
Majd öt év múlva, az új gépeden jól fog menni a Civ.
Az Oblivion motor is szarul ment az akkori gépeken, amikor kijött. Nem tudom, mi olyan gecire bonyolult ezen.
Idézek pár hozzászólást Oblivion megjelenésének idejéről:
"DX9-es kártya minimum! A gépeden nem fog menni."
"Valószínű, hogy nagyon-nagyon fog döcögni. Már ha elindul."
"Mozgásban megöli a 6600-at. Sz@rrá akad 1280x1024-en 4xAA-val. (:"
"detto ugyanolyan lesz a kinezete a jateknak a ket kartyan, csak az egyiken lesz 5fps a masikon 30fps."
Ma meg el vagy tőle ájulva, hogy milyen kurvajó az a grafikus motor. LÓFASZT JÓ, csak a géped nőtt fel hozzá. Ezt kéne felfogni, meg hogy a Civ5-tel is UGYANEZ a helyzet.
Elszoktatok tőle, hogy létezik program, ami igényli a hardvert, mert a játékok döntő többsége azokra a hulladék hardverekre íródik, ami a konzolban van, azt meg egy mai átlagPC megeszi reggelire. Játszatok több PC-exkluzív játékkal, aztán akkor majd rájöttök. A DoW2 is szaggat ultra grafikán. Meg a Crysis is. -
lammaer #1542 "szarfos"
Hát, ez annak fényében hogy melyik végzi jól a dolgát és melyik nem... :) -
#1541 #1522?
Nem mondtam, hogy kurvajól optimalizált a Civ5, csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy a csillivilli átbaszós konzolgrafikás trükközés itt nem lehetséges, és hogy egy szarfos 5 éves FPS motorral hasonlítgatás orbitális hülyeség. -
lammaer #1540 DualCore Athlon 64 X2 5600+, Ati 4850, 4GB ram, Win XP
Swap ki van kapcsolva, és nem akadozós hanem lassúúúúúúú :)
Azé egy 4850-es sztem nem szar, mondom, játszok minden mással, és általában nem kell kompromisszumot kötnöm a grafikában.
"A jól optimalizált program nem azt jelenti, hogy szar gépen is megy, hanem azt, hogy az adott hardvert jól használja ki, nem fut indokolatlanul szarul."
Egyetértünk. Indokolatlanul szarul fut :) -
#1539 "Tutibiztos hogy a látótávolsággal kapcsolatos manipuláláson kivül vannak más dolgok, amiket igenis le kell programozni a grafikus engineken, "
Állítottam én ennek az ellenkezőjét? De a fejlesztők NEM közvetlenül a hardvert kezelik, hanem a DirectX-et. Nem a videokártyádra írják meg a játékot, hanem DX-re.
Az optimalizáció sem azt jelenti, hogy baszódnak a szar videokártyákkal, hanem csak annyit, hogy a játék amit megjelenít, azt a lehető legkevesebb erőforrás felhasználásával tegye. Hogy ezt ultra vagy verylow grafikán csinálja, az édesmindegy. A jól optimalizált program nem azt jelenti, hogy szar gépen is megy, hanem azt, hogy az adott hardvert jól használja ki, nem fut indokolatlanul szarul.
A Civ5 nagy térképpel főleg a RAMot eszi, ha nincs elég memóriád, akkor a játék virtuális memóriát használ, és folyamatosan swappel. Akkor bizony tökmindegy, hogy mit látsz, mert a folyamatos vinyóról töltögetés beszaggatja a játékot.
Kerreg a vinyód nagy mapon, amikor scrollozod a térképet?
Nekem egyébként gyakorlatilag semmi gondom nincs (mondjuk nem is játszom nagy térképeken), ha teljesen kizúmolok, akkor szaggat kicsit. C2D 3Ghz, 8800GT, 6G RAM. -
lammaer #1538 Elbeszélünk egymás mellett, hagyjuk, de igazad van, bocsánat a szarkazmusért :)
Tutibiztos hogy a látótávolsággal kapcsolatos manipuláláson kivül vannak más dolgok, amiket igenis le kell programozni a grafikus engineken, nem véletlenül fejlesztenek nem egy, nem kettő, nem három grafikus motort különféle cégek. és ettől lesz az egyik jobb, a másik szebb, a harmadik meg gyorsabb, a negyedik meg jobban skálázhatóbb.
Nekem a Civ5-el konkrétan az a bajom, hogy rendben, legyen a hardverem ósdi, de - ha kisebbre állítom a felbontást
- ha rázoomolok a térképre (hogy kevesebbet kelljen renderelnie)
- ha leveszem a részletességet, kikapcsolom az árnyékokat
akkor legyen már vmi hatása arra az átkozott grafikai teljesítményre.
Ehhez képest kb mindenki ott van, hogy egy dolog befolyásolja a grafikus engine gyorsaságát, konkrétan az, hogy mekkora a térkép (amit pedig nem KELL mindig egyszerre megjeleníteni :) ).
Na ezt nem hiszem el, hogy ez csak azzal magyarázható, hogy gyenge a hardver.
-
#1537 Baszdmeg, ha a mikrót ráapplikálod a gépedre, és szerzel hozzá DirectX drivert, hogy lássa a windows, esküszöm le is szoplak.
Ha az adott DirectX-et, amit a játék használ, támogatja a videokártyád, akkor elindul, ha meg nem, akkor nem, és a program elbúcsúzik tőled egy nett kis hibaüzenettel. Az "azonnal lehal" az egyéni szoc. prob., a fejlesztők leszarják. Belebasszák neked az options menüt, azt' majd te hozzáigazítod a szar gépedhez. -
#1536 Gratulálok hozzá, ha ez jött le neked abból, amit mondtam... (Zárójelben jegyezném meg, hogy a kitakart részek renderelésből kihagyásáról volt szó, de gondolom ez kurvára nem érdekel téged)
Egyébként komolyan én tehetek arról, hogy fingotok nincs, hogyan működik a számítógépetek? Hoztatok egyetlen értelmes ellenérvet, vagy csak erősen hiszitek, hogy nem úgy van, ahogy elmondtam? Lehet érvelni, el is fogom fogadni, ha helytálló, megígérem, de ez a "nem hiszem, de azért elkezdek gecizni" hozzáállás nem túl korrekt, finoman szólva. (Hogy ne azt mondjam, hogy seggfejség.)
Egyébként Zero, ha lehet, köszi. -
lammaer #1535 Dehát megmondta dronk, hogy nem kell semmit sem programozni, hiszen a hardver és a directX az mindent elintéz :)