Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
A vasútépítéshez villámgyorsan legyártottam 4-6 db-ot. Aztán mennek a levesbe. Addigra már szinte készen van minden.

A gép az egységfenntartás és gyártás terén mintha 4. szinten is már erõsen csalna... :(

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Na én meg ezt a "supply szám"-ot nem találtam / nem vettem észre. Hol van?

Sztem nem a gyártás-felszámolás a megoldás, azt nem szabad, bukott kalapácsok nem jók sosem. Akkor inkább érdemes eleve keveset használni... Nekem nem volt sok munkásom, az utolsó körig volt mit csinálniuk. Lassan szerzik a területet a városok, mindig van hex, amit mûvelni kell, nem beszélve a kampányszerû vasútépítésrõl, szén-, alumínium- és uránbányákról, olajkutakról.

Disband szerintem csak és kizárólag a csõd elõtti utolsó pillanatban elfogadható.

Viszont ha ez a sok worker csõdbe visz, akkor ez kicsit más megvilágításba helyez dolgokat. Amikor Egyiptom megtámadott, és elfogyott a támadó serege, akkor még szállingóztak a területemre munkások. Nem értettem, mit keresnek ott, messze volt Egyiptom. Lehet, hogy direkt küldte õket a genyó, hogy csõdbe vigyen?

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Ezt is vizsgáltam. Nem tudtam értelmezhetõ korreálicót találni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sajna, a 233 oldalas manual érdemi infót nem tartalmaz az egység fenntartás költségeire. Csak annyit, hogy van és hogy nehézségi szint függõ.
Én a magam részérõl mintha azt is tapasztaltam volna, hogy a kulturális határon kívül állomásozó egységek fenntartása drágább, mint ha határon belül állomásozik.
ezt én is alátámasztom
nekem alig 1-2 worker van talonban, attól függ mennyi város van
az elején kell sok,de utána felesleges,csak az aranyat viszik

How much can you take,before you snap?

Molnibalage
Egy biztos. MOD alapnak a Civ V sokkal jobb.

Molnibalage
A supply szám lehet a kulcs. Régi civben megérte tartalékolni a workereket. Itt nem. Ha kész a meló, azonnal felszámolni õket, kurva drágák!

Kmarha
egyet értek. Az alapok nem rosszak, innen már csak fejlõdni lehet :D meg várom az elsõ jobb mod-okat is!

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

Hát, nyilván játékstílus függõ, de én a vallási civicsek nélkül nem tudtam játszani, ezek némelyikéhez nem ártott, ha van államvallás, és az minél több (legjobb ha az összes) városodban elterjedt. Volt olyan játékom CIV IV-ben ahol nem tudtam egyik vallást sem kifejleszteni, de akkor meg alig vártam, hogy valamelyik vallás felüsse a fejét a városaimban. A diplomáciai viszonyban is meghatározó volt vallás. A nem azonos vallású népepl szemben kapásból -4 jelentett a relationsban. Az sem volt mindegy, hogy a felfedezett vallás fõépületének megépítése után (erre a great prophet volt képes)minden azonos vallású város után +1 arany járt. Az iszlám feltalásáa után felhúzható Minaret bonuszáról nem is szólva.
Csatlakozom, nekem szórakoztatóbb ez a rész, mint a 4 volt, bár nem vagyok híve a mostani "butítsunk minden játékot" trendnek. Sõt az AI képes kihívást nyújtani a modernebb korokban is, szerintem itt nem dõl el az egész játék a középkorban.
dronkZero
Ja, mert Firaxisék így csinálják. Majd két év múlva ilyenkor lesz "kész" a játék. Kap még másfél tucat lídert és népet, plusz két komolyabb játékmechanikai újítást, és akkor lesz majd teljes értékû Civ.
Ez már az ötödik rész, megszokhattad volna, hogy az elsõ kiadás mindig csak egy váz. Nézd meg a vanilla Civ4-et a Beyond the Swordhöz képest, ugyanez várható most is.

Kmarha
na végre sikerült egy jót játszanom. Sajnos ez csak normál léptékü játék során jött össze, Epic és Maraton esetében sehogysem akart.

Sikerült egy egész jó civilizációt létrehoznom. Volt katonai ereje, nyersanyag, luxus cikk, szépen kapta a kultur pontokat is, halad elõre a tudományok terén (bár ez még mindig nem olyan ütembe mint szerettem volna). Észak és délrõl a tenger, kelet és nyugatról pedig 1-1 hiperaktiv birodalom korlátozta mondjuk a mozgásszabadságom, de nagyon nem zavart, mert 4 városnál több csak rontott volna az akkori gazdaságomon.

Éreztem, hogy a végén mindkettõvel harcolnom, mert egyre bunkóbbak lettek, és ott parádéztak katonáikkal a határomon. Mivel nem akartam nagyon felborítani az egyensúlyt, csak védekezni való hadseregem volt. Õ viszont valami hihetetlen mennyiségû katonával támadott meg, mint az árvíz úgy tört be a területemre. Pár kör elkeseredett védekezés és a szélsõ szárnyak kostolgatása (fõleg íjászokkal) után, kénytelen voltam kivonulni az ostromlott városomból (szerencsére 1 helyre koncentrálta a hadseregét, így a birodalmam viszont meguszta), megerõsíteni a maradék 3 városom, és eszeveszett egység gyártásba kezdtem. Az egész gazdaságot feláldoztam rá, ez a második háború végére késõbb meg is mutatkozott.

Egy rövidke határmenti védekezés után (nagyon nem támadott tovább, csak ült a babérjain) már meg is volt a támadó seregem, és elindultam. Közben folyamatos utánpótlás, és viszonylag türhetõ idõn belül visszaszereztem városomat, lezúztam seregét és elindultam a 2. legnagyobb városa felé. Kicsit túlzásba vittem az egység gyártást, és visszakapta a megállíthatatlan hadsereg hullámot, röpke idõn belül átmassiroztam városán. Csak én azonnal elindultam a fõvárosa felé.
A régebbi Civekben volt az a taktikám, hogy erõs védekezõ egységekkel elvonom az ellenség figyelmét valahol a határ szélén, addig egy kicsi de erõs és gyors támadó különítménnyel beveszem a fõvárosát, mert onnantól a birodalom jó esetben darabbokra hullik. Gondoltam itt is az lesz a gyenge pont.
Ahogy körbevettem 3 rétegben minden irányból a fõvárosat, megadta magát. Az összes városát, pénzét nekem adta a békéért, és fõvárosáért cserébe. Megadtam neki amit akar, így most van egy kis Sumér rezervátum a birodalmam közepén.

A gyözelmet szinte azonnal követte a nyugati szomszéd hadüzenete. Ez a háború már kevésbé hasonlít villámháborúra. Elfoglalja a városom, visszafoglalom, elfoglalom egy városát, visszafoglalja, de nagyjából haladok elõre. De a gazdaságom már most romokba.

Mindig van valami csel, amivel egyenesbe tudom hozni magam (termelés átcsoportosítása: egyik körbe kaja, másikban arany, harmadikban nyersanyag, vagy kifejlesztettem a piacot, policy-k használata, kereskedelem stb), de most már kéne egy kis tûzszünet hogy helyre tegyem a dolgokat. De végre ettõl függetlenül mégis csak fejlõdök háború mellett is, nem úgy mint amikor maraton játékmenetben probáltam úgyan ezt. Akkor vagy fejlõdtem, vagy harcoltam. A kettõ együtt nem ment

Szó mi szó, így tetszik a játék :D

Ennek az oldalnak, üzemeltetés és moderálás hiányában befellegzett. Amíg ez nordan és hasonszőrű társainak a játékszere marad, addig én itt végeztem, nem idegesítem magam.

dronkZero
Nem, tuti nem 1 arany. Én a játékom vége felé eléggé becsõdöltem, disbandolni kellett egységeket.
Viszont biztos, hogy van benne valami trükk. -23ban voltam, disbandoltam egy cavalry-t. Lett -8. Aztán disbandoltam még egyet, ugyanabban a körben, és nem változott semmi.

Lehet, hogy a városok eltartanak egy egységet, vagy valami ilyesmi?

Molnibalage
Nekem ez az egy, amit abszolúte nem hiányzott. Szinte soha nem használtam õket semmire, mert úgysem én találtam fel õket, ezért terjeszteni sem volt érdemes. Persze hab a tortán lenne, ha visszajönne.

Persze, van néhány dolog, ami hiányzik a civ IV-hez képest. A vallás pl. ilyen számomra. De abban bízok, hogy az új mechanizmusok majd feledtetik mindezt. Egyenlõre látok erre esélyt,a többi meg eldõl pár tucat játékóra után. AZ biztosnak látszik, hogy a CIV V szociális rendszere mellett a CIV IV vallása nem férne el.
minél fejlettebb annál több aranyba kerül. egy warrior lehet,hogy csak 1 arany körönként, de egy muskétás biztos,hogy nem
ha valaki talál pontos infót, hogy mi mennyi, az engem is érdekelne

Hát 7 unitom van és 13 arany a fenntartásuk ^^ ezt szerintem ugy "kifelejtették" egységekre lebontani. No mind1.
Megmondom Õszintén én meg civ 4 után ámulok és bámulok, hogy lehetett ennyivel jobb gamet csinálni. Respect az alkotoknak.

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

hooah
Hát az õszintét, megmondva ez az új ciV valahogy nagyon nem az igazi, a IV után. Pedig meg akartam venni, mint nagy rajongó, de annyi minden hiányzik belõle.

Jovan azt én is látom ^^ de ott kurvára nem írja hogy az adott sereg mennyi aranyba fáj nekem körönként.
Amikor meg legyártok 1 unitot ott sem írja hogy lesz fenntartási költség, viszont összesítve mutatja mennyit pénzt visznek el..
Bár lehet minden egység 1 arany majd kitesztelem.

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

dronkZero
Ja, hát EGY embert találhatsz maratoni játékra, mi is játszottunk már ilyet. Sõt, még hosszú játékot 2v2-ben ismerõsökkel is. Talán még 3v3 is volt. Ha meg van szervezve, akkor bármilyet lehet játszani, persze.

De a "hostolok egy játékot, aztán majd jönnek public népek" hozzáállással hosszú, nagy térképes meccsbe nem lehet belekezdeni.

dronkZero
Nekem kifolyik a szemem a "stratégiai" nézettõl. Mondjuk a túlságosan kizúmolt 3D-s nézettõl is. Túl sok a vizuális információ...

dronkZero
Út fenntartása EGY arany per hex, vasút meg kettõ.

a kultúra bónusz sem, arról nem is beszélve,hogy unhappinesst termelnek, ha meg szövetséges, akkor happinesst
de igazából máshogy játszunk, szóval mindkettõ lehet jó megoldás

Molnibalage
Bátyus CiV IV + ROM komobóval nagy téréképen és normal game speeden hónapokig tolta egy olassz sráccal.

Molnibalage
Ezt sem találtam meg.

További érdekes negatívum, hogy a katonai egységek listájával nem találhatsz meg egyésget, nem visz oda.

Épíettem két vadászt, de szõrén szálán eltátnek mikor küldetésre küldtem õket, pedig nem lõtte le õket semmi. Nem tudtam újra rájuk kattaintani. Egyelõre nem vágom, hogy miért.

Az F10 nézet meg egy álom. Szupergyors és kellõen szép. Jobban átlátható és kevésbé erõforrásigényes, mitn a csilivi grafikai felület.

dronkZero
Civ4-ben az abszolút alapszintû beállítás volt multiban a quick speed, blazing turn timer, és a kisebb térképek. Más beállításokkal nagyon nem is találsz ellenfelet.
Emellett a pangeás vagy battleground (téglalap, nem lehet körbemenni) típusú térképek legkésõbb a középkorra, a kontinenses és szigetes játékok meg az asztronómia felfedezésével véget értek.
Jellemzõen az van, hogy vagy megunod, és gyáván kilépsz, vagy te maradsz benn egyedül, ezt tekintheted úgy is, hogy nyertél. Ezek után menthetsz, és befejezheted szingliben, olyan idõbeosztással, ahogy jól esik.

Egyébként egy délután+este alatt lemegy egy játék.

Molnibalage
Egyszerûb elfoglalni õket, mint jó viszonyt ápolni velük. Ezalól a maritime típusú a kivétel, mert a kaja bónuszuk nem kiváltható.

dronkZero
Csak jól el van dugva, hogy a lámák ne találják meg.

dronkZero
Jobbra fennt advisors ikon, meg a more info ikon. Ott van minden szokásos dolog, városok, sereg, stb.

az út karbantartása is arany, de azt nem tudom,hogy mennyi

szerintem igenis megéri rágyúrni a city state-ekre, mert luxus cikkeket és stratégiai nyersanyagokat is adnak, ha szövetségek, nem beszélve a food,culture, katonai és great people bónuszokról
és az elején elég könnyû kiépíteni, rá kell menni a barbár törzsekre amit kérnek, visszaadod a workert és máris ally közelben vagy

nagy sándor és a city states policy, aminek az elsõ válaszható lehetõsége egybõl,hogy aranyért 25%-kal több pontot kapsz, szerintem elég brutál lett

dronkZero
Nem, a fõvárosba kell vinni. Akkor is, ha nem ott épült az Apollo.

Molnibalage
A civ statettal való viszony áplolása sem sokat számít. Tényleg van -50% unhappinees város számtól, de elég messze van. A köv játékban tartalékolni fogok modern korig, semmit nem költök a régi használhatatlan civicsre.

Akkor az útépítést még megvizsgálom. Lehet, hogy nem a fenntartás, hanem az építés kerül csak pénzbe.
A city-state rendszer az én figyelmemet is felkeltette. Olvastam olyan értékelést, amelyik kifejezetten a city-statek feleslegességét taglalta, de ez nem tûnik igaznak. A ciy-state típusának függvényében elég komoly bónuszt adnak már egy frendly státusz esetében is. Egészen nem mindegy, hogy 20-30 (vagy addig, amíg a viszony vissza nem esik neutrálra) körön át x körönként kapsz egy bónusz egységet, vagy ha körönként kaja bónusz jön (fõváros +2, egyéb város +1-et kap a termeléshez).
Megéri a küldikre gyúrni.
Molnibalage
A trade routokat minél hamarabb meg kell csinálni. A kis városok is 4-8 zsét adnak elég hamar és 4-5 útnál nem kell több soha.

Az elsõt én is eltoltam. A másodikban - mivel tudtam, hogy golden age hogyan jön - a perzsákkal toltam és NAGYON rámentem a happy face-re. Nem viccelek, eddig 350 körbõl kb. 100-110 golden ageben telt el. :)

Az érdekes, hogy munkás beszedésével néha nõ a happy face. Még nem jöttem rá, hogy mitõl.

A manualt kis sem nyitottam eddig. :)

Igen, a játék elsõsorban a happinessrõl meg a luxus cikkek hajkurászásáról szól minimális nagyságú hadsereg fenntartása mellett. Ja, meg a mission rendszerrõl, amit a city statek dobálnak :)

Látom, felelmások az érzések a játékkal kapcsolatban. Kb. 10 órát toltam még, most jutottam el arra a szintre, hogy várni kezdem következõ kört. Az elsõ "hosszabb" próbálkozásomnál õszintén szólva kezdtem unni a játékot, egészen addig, míg úgy Krisztus után 900 környékén rá nem jöttem, hogy elqrtam. Úgy akartam játszani, mint a civ négyet. Elsõ város alapítás, felderítés, a nyersanyag lelõ helyekhez város telepítés, legalább 3, de inkább négy város megalapítása mielõbb stb. Erre különösen nagy volt a csábítás, mert a CIV négyhez képest - legalább is prince fokozaton - egyes területek hemzsegnek a nyersanyagoktól. Sikerült is 4 várost lehúznom, csakhogy kiderült: a játék menetét alapvetõen meghatározza a lakosok boldogságának menedzselése. Már minimális unhappines (-1) esetén is ugye visszaesik a kaja termelés a negyedére. Négy darab 4-6 szintû város esetében brutál boldogtalanság termelõdött, és lényegében a félbehagyott játékom utolsó 40 körét más sem tette ki, mint ennek kezelése. Elkezdtem "boldogság" termelõ épületeket felhúzni, de amellett, hogy ez lekötötte a termelést, baromi sok pénzt is lekötött a drága épület fenntartás miatt.
(Arról ne essen most szó, hogy az útépítést sem szabad feltétlenül és túl korán eröltetni, még a trade routok miatt sem, mert az útfennatartás is mintha komoly összeget emésztene fel ). A boldogság fenntartása és annak költségei miatt 900-ra létrehoztam egy boldogtalan, kongó kincstárral rendelkezõ birodalmat. Röviden: létrehoztam a Magyar Köztársaságot.
Elkezdtem egy új játékot a tapasztalatok alapján, és egyre érdekesebbnek találom az új játék mehaninzmusokat,és azok kezelését.A szociális fa is egyre hasznosabbnak tûnik pl.
Molnibalage
Ja. Sajnos nagyon puritán a viszony kijelzése és azt, hogy a többiek hogyan viseltetnek más irányába...

Van diplomácia gomb a jobb felsõ sarokban, ott néha kiirja hogy egy nemzet mondjuk angry (mérges) az irányunkban.

Ennél többet nem hiszem hogy beletettek volna ebbe a "letisztult" Civ-be :)

Molnibalage
És ehhez honnan lopja az ember a szabadidõt?

a gép aija mindig ugyan olyan és csak azzal nehezedik , hogy menyit "csal"?

occó e cigi és lötty érdeklõdni pmben

Ez a reload csak elviszi a kihívást. Persze, hogy könnyû, ha szegény buta AI-nek még azt sem hagyjuk meg, ami véletlenül összejött neki.
Két városom volt és Ghandi (na ezt sem hittem volna) elfoglalt egyett, mert sokáig egy darab egységet sem gyártottam és mire egy kijött volna, õ bement.
Na onnantól sokkal izgalmasabb volt a játék.
Tényleg nem.

Direkt van.

Nem tudjátok hol lehet megnézni, hogy az adott egység fenntartása mennyi aranyba kerül ? Illetve a többi nemzet hozzánk fûzõdõ viszonya milyen ?
A négybe voltak ilyen pontok bár sokat nem számított de mégis.

sziasztok!
Vaksi vagyok, vagy tényleg nem lehet központilag állítani a pénz, tech, boldogság arányokat?

Abba a városba kell vinni ahol felépítetted az Apolló programot.

hali! van egy olyan gondom, hogy 2 egység nem fér el egy négyzetháló helyen vagy mi? (kivéve ha worker az egyik) ez direkt van vagy elnéztem valamit ?

occó e cigi és lötty érdeklõdni pmben

dronkZero
Egyesével kell behordanod, az tény, viszont amikor benn van a fõvárosban, akkor balra, az egység ikonjai közt legfelül lesz egy "assemble".

dronkZero
Ja, egyébként itt is brutális tud lenni egy csak kajára kifejlesztett város.
Volt egy városom, olyan helyre raktam, ahol semmi domb nem volt, erdõk sem nagyon, viszont majd minden kocka zöld grassland volt, és egy jó nagy ívben folyt körülötte egy folyó. Majdnem minden hex folyóparti volt. Civil service már megvolt, elkezdtem farmosítani a folyóparti kockákat...
A játék végére ez a város 35-össé vált, volt 104 productionje, és megvolt benne az összes létezõ épület.
Mondjuk igazán keménnyé csak az újkorban, a vízerõmû megépítése után vált (minden folyó menti hexre +1 prod), de akkor aztán nagyon. Na meg a végén persze már nem fért melós a térképre, elkezdtek megtelni az épületek specialistákkal.
A végén egymagában összerakta az ûrhajót.

Mondjuk hátránya meg az, hogy nagyon sokáig elég kényelmetlen mennyiségû boldogtalanságot termel. De azért az kezelhetõ.

Az összes ûrhajóalkatrész nem fér be a fõvárosba egyszerre, csak egyenként. Assemble gomb meg sehol nem jelenik meg.