Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Mi értelme ilyen nehézségi fokozatot és torítást beletenni? Én nem hiszem, hogy 5. szint felett valaa megverném a gépet.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Próbálgattam a deity fokozatot, eléggé lehetetlennek tûnik.

Small map, normal speed. 30. körben elkezdik építgetni a csodákat. 50. körben a középkorban vannak. A 60.-at meg még nem láttam. 😄
Fõleg, mikor a warrior+spearman+archer "seregemre" ráugrott négy szamuráj, három íjász, meg egy harci szekér... 😛

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Még arra sem jó. A köv játékot a beépített Föld pályán próbálom.

A játék nagy pozitívuma egyébként, hogy a térkép nincs teljesen belaka mire feltalálod a komoly hajózást. A Civ IV e téren teljesen elhasalt. mire tudtál rendesen hajózni, értelme = volt a 0-val...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

dronkZero
Jááj, ez nagyon pici map Földnek. Egy város per nép..?

Jakuza001
En ezzel a moddal jatszom. Itt vegre a nemzetek a helyukon vannak.

http://www.weplayciv.com/forums/downloads.php?do=file&id=261

Molnibalage
Azért viszont faszkorbács jár a készítõknek, hogy a harc elemzésekor felugró ablakba nem fér ki az összers bónusz és negatív hatás a játék végén. Hogy a pékbe nem számoltak azzal, hogy az összes lehetségesnek el kell férnie...?

Molnibalage
Na, azért ez elég "vicces"...

bigapó
Sziasztok.

Nekem elsõ pár óra játék után tetszik, jobban, mint a 4. Jobb a harc szerintem, végre lehet taktikázni. Meg kell még tanulni ezt a social fát, de eddig az is használható és jó újítás.

Kérdésem: mennyire érdemes technológiai szerzõdést kötni az AI-val? Nyerünk vagy inkább veszítünk vele? Vagy ez nemzet-függõ, mert akinek lassú a technológiai fejlõdése az jól járhat vele, míg egy gyors fejlõdésû inkább veszít?

The Matrix has you...

ez lol 😄

How much can you take,before you snap?

a nehezebb játékmódban ugyan az az ai csak több kezdõbónuszt kap?

occó e cigi és lötty érdeklődni pmben

dronkZero
Kezdtem egy szigeteset Emperoron. Gyorsan összeraktam egy hajót, meg utána küldtem egy íjászt. Jártam körbe a szigeteket, szedtem össze a falvakat és a barbárokat. Pont úgy jött ki, hogy három falu is ápgrédelte az egységet. Az ugye riflemant jelent. 230BC-ben. 😛

Most van az az egy rifleman, halad szépen sorra az aztékok városain, karcolás nélkül puffantva le a jaguárjait és az íjászait.

lol, csak most néztem bele a mod listába, már van egy csomó cucc amit hozzá lehet adni...luxus cuccok lista, stratégiai cuccok lista, óra meg népeket variáló cuccok, még egység módosítót is láttam...nem tudom ezek mennyire zavarhatnak be de a steam engedi õket installni, majd ki be lehet kapcsolgatni a kívánt plugint.

A mohának mindig a déli oldala fás!

Warton
Sima várost át lehet alakítani báb-várossá?

ollie
köszi!

Bemásolod a .civ5mod file-t a Users\felhasználói név\Documents\My Games\Sid Meier's Civilization 5\MODS\ mappába, majd elindítod a játékot. Belépsz a MODS menûbe, Browse gomb, végül fent az Install mods és kész.

ollie
Modok hogy mûködnek? Csak feltepítem valahova és kész?

Molnibalage
Na, 2. game vége. Ûrhajóval gyõztem. 😊

A viszont mélyültés a javából, hogy semmi jópofa videó nincs más. Se eventnél, se csodánál, se semmikor...

Az igen, ehhez is Mod kell.... 😊 Én kerestem égre földre, nem hittem el hogy sehol sincs kilistázva.

Talált már valaki mod-ot arra, hogy meg lehessen nézni, hogy az egyes népekkel milyen viszonyban állok? <#confused> Ha igen, akkor linket kérek! <#worship> Arra már találtam, hogy lássam mennyi luxus cikket termelek ki epp! Ha ez utóbbi kell valakinek, akkor az letöltheti innen!

Hello, 1-2 kérdéssel érkeztem.

Olvastam civilopediát, de erre nem találtam választ: Mitõl függ, hogy egy város hány területre terjeszkedik egyszerre? Mármint, egy frissebb város most 2 egységet jelöl, a fõvárosom hármat, és egy 3. meg csak egyet.

A másik dolog, hogy le van valahol írva, hogy milyen terület hogyan befolyásolja az íjászok lõtávolságát, vagy ezt úgy kell kitapasztalni?
dronkZero
Miért jó az orosz? Tudom, milyen bónuszt ad, de nem voltam elájulva tõle...

Steam frissített.

Sid Meier's Civilization V Update Released
Product Update - Valve 14:08
Updates to Sid Meier's Civilization V have been released. The updates will be applied automatically when your Steam client is restarted. The major changes include:

Modding - Installer and permissions fixes. Should address any
remaining mod download and install issues.
Full screen crash fix. Game will now restart in Windowed mode if
it cannot find a suitable full-screen resolution on first start.
Hall of Fame now records data correctly when using a Windows
username with special characters.
Fix for Puppet State production exploit.
Misc crash fixes.

A mohának mindig a déli oldala fás!

Most oroszokkal tolom és szerintem velük is fogom mindig ezentúl, õket szeretem és itt sem lettek rosszak. Most kezdek ráérezni a játék ízére és nekem iszonyat bejön, hogy minden egység minden hatszög, értékes.
Nincs haszontalan dolog sosem érdemes felesleget tartani semmibõl.
Ha ott az arany költsd el, ha ott a sereg támadj vele 😊
A harc meg valami iszonyat állat, ha okos az ember szinte seregeket lehet megfogni pár egységgel. Pl. Katapult íjász nem lõ át az erdõn a hegyen, most egy erdõ mögé helyezett citadella egy fejlett egységgel.. 😊
Sosem bírtam azokat a játékokat ahol a mennyiség dönt.
Egy bajom van tényleg nem lehet abbahagyni 😛 ..

A Háború istene gy?löli a hezitálót.. "Every failed empire has a legion of elite warriors.."

Molnibalage
Hogy a pékbe ne védenék egymást? Ha egymás melett vannak, akkor a flanking mûködik. 3 gyengébb, de olcsóbb egység rommá ver egy erõset simán.

Megvan a megoldás.
Ha a játék már véget ért time victory-val (tehát letelt az 500 kör) utána már nem lehet összerakni az ûrhajót, bár a részeit le lehet gyártani.

NEXUS6
A magam részérõl az eddig sem túl magas lelkesedésem kezd egyre lelohadni. Pláne, hogy a gépemet megette szépen ez a civecske. 2,5 GB RAM minimális beállításokkal úgy 1500 A.D. tájékán elfogyott és a progi fagyást fagyásra halmozott. Normál map, marathon játékidõ, eddig bírta.
Meglestem a játékmentés fájlok nagyságát, 11 MB. Ami belegondolva, hogy ennél sokkal összetettebb játékmenetnél, sokkal nagyobb pályákon a CIV-IV-nél egy mentés olyan 1,5 MB, hát bizony szégyen kategória.

Most azt latolgatom, hogy van-e mélység a játékban.
Végül is nem mondanám, hogy nincs, de kb. olyan Civ3 szint.

És valahogy úgy érzem mindig, hogy na most, na most fog beindulni és magába szívni, de ez nem igazán történik meg. Van varázsa az újdonságnak, de lassan kezd elszállni, és egyre komolyabban hiányzik a CivIV összetettsége.

A harcrendszer egyes elemei jobbak. Az hogy a harc általában nem az egyik egység totális pusztulásával jár, például a sebesült egységek menekítésének taktikáját hozza magával. Emiatt, hogy mindkét fél túlél és fejlõdik nagyon jó kis hadseregek jönnek össze.
A feketeleves az egymezõs korlát, ami miatt egyszerûen nem férnek el az egységek, vagy nem lehet egy másikkal megvédeni. illetve az a régebben alkalmazott trükk, hogy az elõléptetéssel az életerõ is vissza jöhet. Itt is hasonlókat látok, megszórom a tök gyík semmi promó egységeit a szuper-ász katapultjaimmal, azok éppen hogy túlélik a folyamatos bombázást, erre mire odaérnek a városomhoz, nem hogy elpusztulnak, de a köv körben új erõre kapnak felszívják magukat és el is foglalják a várost bármit teszek. Hmmm érdekes!
A megoldás persze az, hogy semmilyen egységnek nem szabad kegyelmezni, ki kell nézni a leggyengébbet és egy kör alatt legyalulni, aztán jöhet a következõ. Csak ezzel pontosan ugyan oda jutunk vissza, mint a CivIV esetén, amikor a csata gyõzelmet, vagy halált jelentett.

A játék többi eleme, gazdasági rendszer, policyk, tudományos fa, akármi, egyszerûbb, mint a CivIV-ben, bár inkább más, de semmiképpen nem látványosan jobb.

Szóval ma még játszom egyet, megpróbálok valami élvezetet találni benne, de úgy vagyok mint az alkesz, amikor napközben a pia jut az eszébe, hogy egyre nagyobbakat nyelek, amikor a CivIV-re gondolok.
<#nyes>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

a.carkey
Aranyos, amikor kinyiffantasz két városállamot, akik ott bohóckodnak az egyetlen warriorukkal a területeid közelében, erre minden városállam békekötés nélküli háborút indít ellened, plusz még a szövetségeseik, egyik-másik nagyobb birodalom. 😊

A medve nem játék.

a.carkey
Majd a VI. részben leszoknak róla, ahogy leszoktak a diplomatákról az Empire és Napoleon Total Warban is. 😊

A medve nem játék.

a.carkey
Régebben nem próbáltam ki Rómát, de nekem ingame az újdonság erejével hatott, hogy a római legionárius tud utat építeni.

A medve nem játék.

dronkZero
Na én meg olyankor mentem át AI módba... Amikor a fogalmam sincs, hol lévõ, kitõl foglalt, milyen fejlettségû városba kell a következõ épületet megmondanom hogy mi legyen, akkor jellemzõen elfogadtam az AI javaslatát. Már ha az nem barakk, vagy valami hasonlóan elmés dolog.

Molnibalage
Fõleg, hogy itt 5-6 város már sok. Régen a Civ II-ben vicces volt kézileg levezényelni 40-50 várost...

"A régi idõkben tényleg az volt a csodálatos, hogy a játékokat fel kellett fedezni"

Nagyon jól megfogtad a lényeget, ezért is tetszik nekem az új rész.
A CIV 4-ben én csak az úthálózat kiépítését bíztam a workerre, de azt is csak a vasút feltalása után, amikor a fõ kapcsolatokat már kiépítettem. Az auto improve-ot ki sem próbáltam. Ez azért volt, mert a gépnek már a városalapításra vonatkozó javaslatait is rendre feül kellet bírálnom.
Mondjuk, a CIV V-ben egyenlõre nem tudom, teszek-e minden tile-ra utat. Még a nyersanyagokat sem kötöm be - igaz nem is szükséges - olyan drága az útfenntartás. De ez nem kifogás, irreális, hogy mindenhol út/vasút fut.
dronkZero
Egy darabig én is így csináltam, amíg fel nem tûnt, hogy több kört töltenek utazással, mint amennyit melóval. Ha a birodalom egyik végén dolgozott, akkor a következõ kocka, amit kinézett magának, az tutira a világ hótttmásik végén volt, a tõle egy kockára lévõ megmûvelendõ területre meg persze szintén valami baromi messzirõl jött melós. Civ4ben mindez, itt még nem próbáltam.

Én minden Civ-bõl hiányolom azt, amit a Call To Powerben csináltak improvement cimén... ott ugye nem wokerek vannak, hanem a termelés egy része improvement pontokba ment. Ebbõl aztán lehetett vásárolni a különféle tile improvementeket.

Szerintem az sokkal jobb volt mint ez a workerekkel hülyéskedés 😊

Lacee
én régebben azt csináltam, hogy a lényeget irányítottam kézzel (városok környéke, összekötõ utak, nyersanyagok), aztán a "fölösleges" munkásokat szabadon eresztettem, csináljanak ami jól esik. Simán lehet hogy rossz taktika, de így tûnt a legegyszerûbbnek 😊
hát itt már nem ez lesz, úgy tûnik.

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

dronkZero
Na egyébként pont ez az a része a játéknak, ahol lehet SOKKAL jobban csinálni az AInál, sztem a legnagyobb hiba, amit Civben el lehet követni, az az automata worker.

Lacee
akkor maradok a kézinél, köszi... reméltem, hogy okosabb lett a 4-hez képest a worker AI, de nem úgy tûnik - a "mindenhova trading postot" baromi idegesítõ.

Mind ugyanabban a sz@rban fekszünk, csak van aki arccal felfelé... \"Cuius testiculos habes, habeas cardia et cerebellum\"

dronkZero
Be lehet állítani, hogy kész imprúvmentet ne építsen át. De meg még úgy is segghülye, és többet árt, mint használ, szerintem ne legyél lusta kézivezérelni...

Hihetetlen idegesítõ az automata worker, minden farmot trading post-ra épít át és az sem zavarja ha körönként +50-60 goldot abszolválsz. Jó lenne ha mondjuk az adott város célkitûzései (food, production, stb.) befolyásolnák a területére épített tile improvementek átalakítását is.

Más, universitynél vajon szánt-szándékkal rakták be, hogy minden egyes dzsungel után +1 science jár? Nem emlékszem ilyesmire korábbról, talán a kutatásoknál volt vmi ami hozott egy ilyen passzív bónuszt.

Igen, nekem is sok idõmet el fogja venni, amíg az asszony eltûri. Pont ez a gondom, hogy már nem áll annyi idõ rendelkezésre, mint boldog tinédzser meg egyetemista koromban. Nincs idõ tesztelni - másra kell -, így sokszor inkább kérdezek vagy gyorsan rákeresek a neten.
Persze, nem sírom vissza, mert szép volt jó volt, de a "most" is szép és jó.
Molnibalage
Én gyak. soha semmilyen játékban nem fogadtam szót a "segíségnek". A teljesen hülye és abszolút kezdõknek adnak támpontot.

dronkZero
Én "a másik"-ra gondoltam, két haverral játszottuk a civet és beszélgettünk róla rendszeresen, és amire nem jöttünk rá, az bizony kimaradt.

Szerintem még mindig a legjobb része egy játéknak az ismerkedés idõszaka, fõleg egy stratégiánál vagy egy összetettebb sandbox játéknál, és ez a civ5 elég bonyesz ahhoz, hogy érdekes legyen kitapasztalni.

Azt, hogy nem volt játékipar, természetesen mai viszonyok között értem, megspékelve a 80-90 évek magyar viszonyaival, amikor eredeti játék elvétve volt csak az országban.
dronkZero
Na igen, nem szabad figyelembe venni a "segítséget". Gyakorlatilag mindig mindenre tesz javaslatot a gép: hová tedd a várost, mit csinálj a workerrel, melyik technológiát válaszd, mit építs a városban, stb.

Viszont ha ezeket a tanácsokat megfogadom, akkor miben különbözök egy AI pléjertõl?

A régi idõkben tényleg az volt a csodálatos, hogy a játékokat fel kellett fedezni. Ez részben azért volt, mert az õsidõkben olyan, hogy számítógépes játékipar még nem létezett. A civ 1 is lényegében egy garázsprojekt volt, fõleg mai szemmel nézve. Nem készültek játékleírások, mert nem az volt a cél, hogy minél több embernek el lehessen adni a minél nagyobb bevétel érdekében. Hobbiként, alkotói örömmel készültek a játékok, a játék élvezete volt a középpontban, aminek a szerves része a felfedezhetõség, a kijátszás. Szép idõk voltak. A civ sorozat azért jó, mert bár nem mentesülhetett a mai viszonyok hatása alól, valamit megõrzött a fenti feelingbõl.
A másik, hogy nem volt net, így fórum sem, ahol több tucat ismeretlen krapek az ország különbözõ részérõl azonnal megossza a tapasztalatait. Nehéz ennek a lehetõségnek ellenállni.
Molnibalage
És soha semmit nem bíztam az automtára. Minden felderítést, munkát én csinálok meg. Ne akarjon helyettem gonolkozni, mert az úgysem fog menni...

F2-F9-ig próbálkozz, meg fogod valamelyikben találni a supply-t.
Lacee
szerintetek az auomatára állított worker felújítja a sima utakat vasútra, vagy ezt kézzel kell megtenni?

dronkZero
Azon gondolkozom közben, hogy ennyi infót, amit itt összehordunk, anno a civ1rõl kábé egy év alatt lehetett kitapasztalni...