4740

civilizationbanner.jpg

Sid Meier's Civilization
  • Molnibalage
    Az még nem állt rendelkezésre, mert nem gyárottam le még egyet sem.
  • uwu
    Egyébként ilyen nem lehet, mert nem férnek el....
  • uwu
    Lehet hogy egy 10 évesnek eszébejutna ágyút használni
  • uwu
    Ha nem tetszik a városllam ki lehet kapcsolni.
    A könyvtár kiherélése viszont még primitívebbé tette a játékot. Pedig azt hittem ennél már nincs lejjebb.

Az egészet azért csinálják hogy a 10 évesek is el tudjanak vele pötyörészni. Mert összedőlne a világ, ha manapság egy 14 éves gyerek átlagos IQ-ja szükséges lenne egy játékhoz.

Végül is el lehet rajta pötyörészni, csinálni vég nélül ugyan azt , gondolkozás nélkül. Van akinek ez tetszik, sőt ők vannak többen.
    Az előző részben rengeteg stílusba lehetett nyomni, itt nem nagyon van választásod.

Régen a civ sorozat magasan a többi játék fölött járt összetettségben. Évekig lekötötte az embert. 3-4 év után is volt újdonság, új taktika. Több ezer meccs után is érdekes volt, és folyamatosan tanulta az ember a játékot. A civ arról volt híres, hogy azt nem lehet megtanulni, mert mire végére érne az ember kijön a következő rész. Tényleg egyedülálló volt. Mostanáig.

Most aztán kijött ez a fos a 10 évesek nagy örömére.
    Tudom hogy a profit mozgat mindent beleértve a játékpiacot is, de ez az elkurvulás igen érzékenyen érintette a lelki világomat
  • Molnibalage
    Mikor 3 irányból jött 9 rifleman a 3 infantrym ellen?
  • uwu
    Egyesével. Ebbe a részbe nem kihívás harcolni AI ellen.
  • Molnibalage
    A városállamokkal az a baj, hogy a játék közepe / vége után semmire sem jó, kivéve a martime, de azt meg butították. Sőt, a játék elején is lényegében az a legtápabb, a culture addig jó, amíg nem tudsz azt termelő épületeket felhúzni.

Azt viszont állatság, hogy városszámmal nő a golden age happy face igénye. A könytvár kiherélésén szó szerint üvöltenék.

Ezek szerint a bátyám egy játszhatatlan játékot tolna orrvérzésig? Érdkes. Eszében nem jutna Civ IV-hez nyúlni.
  • Molnibalage
    Azért megnézem, hogy 3-szoros számszerű túlerőt hogyan szed le bármelyik noob.
  • uwu
    A diplomácia tényleg jobb lett.
    A városállamok is jó újítás és az új civic-eket is jó ötletnek tartom.
    Ennyit azért csak hozott ez a rész, de sajnos alapjaiban van elrontva ezzel az új harcrendszerre a már leírtak miatt, és ez hazavágja az egész játékot.

Egyébként ha nem lenne lagg meg az AI képes lenne úgy játszani mint egy ember, semmi baj nem lenne ezzel, tényleg taktikus is lehetne ez az új rendszer, de sajnos nem lehet eltekinteni ettől a körülménytől. Lagg mindig van, az AI meg sose lesz ember. Úgyhogy lőttek ennek a rendszernek egyenlőre. Legalább is visszalépés az előzőekhez képest játszhatóság szempontjából. És lehet egy játék bármilyen jó és ötletes, ha JÁTSZHATATLAN.
  • uwu
    Érdekes, hogy nekem nem okozott gondot ha sokan volt az ellenség, csak neked
    Az ellenség azért van hogy sokan legyen, főleg ha nehézre állítod.
    Ez arányaiba most se változottt, most is ők vannak többen, csak nem férnek el, és bármelyik n00b leszedegeti őket egyesével veszteség nélkül. Ha ezért tetszik hát akkor inkább ne is beszéljünk róla többet, mert felesleges.
  • uwu
    Most is irreálisan sok egységet fos ki magából, ez nem változott, csak épp nem fér el a területén, és nagyon nehézkesen lépked emiatt, ezért olyan ügyetlen ,és ezért olyan szar az AI.
  • uwu
    Lagg az minden játékban van, csak nem mindenhol ilyen drasztikus a következménye. Ha töb egység is állhatna egy mezőn nem lenne ekkora gond.
  • Molnibalage
    Az, hogy a multikód szar, nem jelenti azt, hogy harcrendszer szar. Ha defektes a kocsid kereke nem jelenti azt, hogy gumi helyek fakerék kell. Meg kell javítani vagy le kell cserélni. Mármint a kereket és nem az egész kocsit...

Az MI 5-6 szinten meglepően értelmesen lépegetett a pacth után. Addig volt gáz, amig az adjecnt és flanking bonust tüzérségi egységekkel próbálta összehozni. Erről amennyire láttam, leszokott.

A te stílusoddal élve, lehet magyarázni mindenfélét, de a CiV IV stack redszere egy fos. Az nem érv, hogy azért fos, mert a csaló MI telefossa egységekkel a térképet amit a valóságban nemhogy legyártani, de eltartani sem tud.

Konkrétan ez volt az egyik fő ok, amiért azt mondtam, hogy szivasson mást a Civ IV. Ha eggyel több egysége volt az ellennek benne és minden ellen volt egy hatásos, akkor legyakhatatlan volt. Mivel a diplomácia csak dísz volt a játékban harctéren esélyed sem volt. A csaló MI legyalult. A Civ sorozat nálam megfakult a III és kicsit a IV résszel is, az V hozta vissza azt a reményt, hogy talán lesz belőle valami. Talán. A IV-bőlt két kieg és tonnányi MOD sem csinált élvezhető játékot.

Megjegyezem, hogy eddig összes 1,5 játékkal találkoztam, ahol tényleg jó is a diplomácia valamire. A 0.5 az a Civ V, az egész meg a Galactic Civ 2. Viszont egyikben sincs tisztességes vagy semmilyen kémkedés. Paff...

Nekem meg az nem érv, hogy neked jobban tetszik a IV. Pont annyira erős, minthogy nekem meg az V jön be.

• uwu
    Pedig már bebizonyosodott, hogy a CivIV stack rendszere sokkal használhatóbb, játszahatóbb játékot eredményezett, csak te nem multizol, és nem tudhatod.

A lagg az meg lagg. Nem tudsz lépni, és csak pisloghatsz mikor leírtják a sereged, vagy épp te nem tudod lecsapni az ellenséget mert laggod van mikor ütni kéne.
    Ilyen jellegű kis véletlenek amik eldönthetnek egy játékot nem voltak az előző részben. Nem elég hogy ennyire lutri, még ráadásul sokkal többet is jelent 1-1 egység. Ha laggolsz, bármilyen béna az ellenfél, biztos hogy ő győz. Lagg az régen is volt, csak nem volt ilyen drasztikus következménye. Single player az más tészta, ott azért szar, mer az AI nem tud mit kezdeni magával az 1 egység / 1 hex rendszerben.
    Lehet itt magyarázni, meg mellébeszélni, de gyakorlatilag sajnos ez a rendszer egyszerűen szar. Megjelenéskor egyébként nem gondoltam volna, de a tapasztalat sajnos bebizonyította, hogy ez mekkora hiba volt.
    Az meg hogy neked ez jobban tzetszik, az nem érv.
  • Molnibalage
    Mit értesz lagg alatt? Miért múlik a véletlenen? Én pl. mindig úgy törtem előre, hogy az első és hátsó sor helyet cserélhessen. A CiV stack rendszere egy olyan modellezés, amit 15 éve is sírva röhögtem volna a Panzer General első része után.
  • uwu
    Persze minden játékról mindenkinek szubjektív véleménye van.
    De azért akadnak olyan pontok ahol egymás mellé állíthatóak.
    Tény hogy ez a patcs az ajándék scenarioval gyorsan kijött, de annak idején pl. a warlorddal azért kaptunk pár scenariot, és mindegyik jól ki volt dolgozva. Volt balance, egyedi egységekkel és egyedi tech tree-vel. És még csak véletlenül se került bele olyan, hogy matematikailag is képtelenség nehézre állítva megnyerni.
    Mondjuk a beyon the sword-el jöttek olyan megcsinálhatatlan scenariok mint a középamerikás, de az legalább megmagyarázható azzal, hogy az aztékok ki lettek írtva a valóságban. A civ IV-es dzsingiszkány scenario sokkal jobb volt mint ez, bár istenigazából az se tetszett.

Maga az alapjáték meg már ki lett tárgyalva. Nagyon gagyi az elődökhöz képest. Igazából az 1 egység / 1 hex megoldás nagyon lerontotta az AI hatékonyságát, és a kevés egységszám miatt multiban is nagyon sok múlik a véletlenen, de leginkánb a laggon.
    Multiba az a gáz, hogy 1 egység ugye sokkal jelentősebb mint régen, és nem lehet megvédeni, csak ha menekülsz. Mivel nem állhatsz rá sermmivel megvédeni, aki gyorsabb, és nem épp a lagg miatt szopja a faszt el tudja tüntetni a másik seregét egyesével akár sokkal kevesebb egységgel is. Szóval multiba az győz akinek a lagg istenek kedveznek. Az AI meg iszonyú béna így, hogy nem fér el a serege a területén, és csak özönlik az értelmetlen halálba. Szóval úgy el van kúrva ez az egész ahogy van.
    Most várhatunk 5 évet mire megint lehet civezni TALÁN, mert az is lehet hogy azt még jobban el fogják kúrni. Pedig a világ legjobb sorozata volt.
  • Molnibalage
    Azért a kifogástalan szó elég erős. Legalábbis nekem. A CiV még kiegekkel és MOD-dal sem tudott lekötni. A Civ V-höz egyszer talán még visszatérek. A IV-hez soha.
  • uwu
    Részemről skip ez a kampány.
    Majd egyszer talán megcsinálom princ-en ha nagyon unatkozok.
  • uwu
    Nem ez az első hibája a játéknak.
    Az a helyzet, hogy kiszúrták a szemünket egy átgondolatlan összecsapott kampánnyal. Azért lássuk be ezt a kampányt ebben a formában 20 perc alatt össze lehet hozni map editorral. Ez is olyan lett mint maga a civ5. Kurvanagy égés az első 4 kifogástalan rész után egy ilyennel előállni.
  • Botond #1755
    Próbáltam, nem működik, kiírtás kell. Amúgy ha már ilyen scenarió van, akkor lehetne a techben is korlátozás, hogy mondjuk a fejlettebb lándzsások után future tech egyből vagy vmi, hogy ne legyen muskétás, rifleman meg ilyenek.
  • uwu
    Lehet ám hogy csak a fővárosokat kell bevenni, és rávenni őket a kapitulációra. Ezt még nem próbáltam, csak most jutott eszembe.
    Mostanában nem is fogok vele játszani. Ha valaki kipróbálja, írja már le ide, hogy működik-e; majd később meglesem én is.
  • uwu
    A kínaiak nagyon fejlettek, ki is néztem belőlük, ezét kell velük gyorsan végezni.
    Egyébként fura módon mikor elkezdtem emperoron lassabban ment a kódítás az elején. Ott talán 20 kört toltam le, azóta nem játszottam vele. Ott 6 népet kéne kiírtani, de az is soknak tűnik.
  • Botond #1752
    Nekem kingen 40. körben megjelentek az első kínai riflemanek...
  • uwu
    A Dzingiszkános hadjáratot csinálta már valaki?
    Elsőre megpróbáltam deity-n, de van az a szívatás hogy a nehézséget növelve egyre több népet kell kiírtani.
    A két kínai lement, és a perzsáknak estem neki mikor észrevettem az 50. körben.
    Alapból 4-et kell, az megvan 100 kör alatt, de 7-et ne mtudom hogy gondolták.

12 ló van a térképen ami megszerezhető, bár az oroszoknál meg a magyaroknál még van, de az azért elég messze van. Tehát 12 csapat lóval kell számolnunk.
    Ekkora sereggel egyszerre csak 1 irányba lehet terjeszkedni, nem beszélve arról hogy az első 20 körben nagyon pici a sereg. Így aztán tök mindegy milyen szintre van álítva, de 7 népet semmiképp nem lehet 100kör alatt kiírtani szerintem, ráadásul deity-n az 50. körben már muskétásokat kell írtani, gondolom a legvégén meg rifleman-t.
  • lee56
    "Civilization V lead designer Jon Shafer" http://globalgame.hu/news/12490/Firaxis_Jon_Shafer_kilepett

Amúgy most érek lassan a végére az új patch óta indított maratoni játszmámnak, és azt kell hogy mondjam fejlődött a játék, igaz még mindíg nem tökéletes, de az AI-ra rá se lehet ismerni, már tud használni repülőket is, és nem fél annyira a víztől :))
  • Molnibalage
    A városba be kell menni és ott lehet venni tilet.

A városos pédád meg tiszta. Tundra és egyéb helyzet nem termel elég kaját. Ahhoz, hogy tisztességes iparú város legyen 2-3 hegy kell, de legalább ugyanennyi tile, ami folyó mellett van és ad 4 kaját. Anélkül nem megy.
  • steweee
    na a tile vásárlást sose tudtam hogy kell. még trade routét se tudtam soha létrehozni vagy kereskedelmi megállapodást.

ami engem érdekelne az, hogy ha egy ipari várost akarok létrehozni, és pont úgy vannak az értékes tile setek, hogy egy város nagyon rossz élelmezési körülmények között jönne ki jól a területkihazsnálás szempontjából, de mivel nincs élelmiszertermelő terület nem tud fejlődni lakosságilag, mi a módja vagy lehet-e mégis fejlődésre bírni vhogy ? pl: mostani játékomba Xtrém helyzet, hogy lenne neki 2 ezüst, egy hód meg mégvalami ipari hegyes, dombos, tundrás és havas területettek a termelési rádiuszban. 3nál tovább nem tudom felvinni
  • Molnibalage
    Ez nekem nem mond semmit.
  • NEXUS6
    És az volt már, hogy John Shafer kilépett a Firaxistól?
  • Molnibalage
    Igen.
  • BladeW
    Aha. És vásárolni területet csak 3 hex távolságban lehet?
  • Molnibalage
    A város csak 3 mezőig termelhet. A cultural border ettől még mehet távolabb.
  • BladeW
    Na, most nem tudom, hogy "bug or feature", de sok AI-nak 5 hex távolságra van a határvonala a városaitól. Felvilágosítana valaki, hogyan lehetséges ez?
  • BladeW
    Vannak UI-t modok, nézzetek szét, hátha lesz egy olyan ami ezt orvosolja.
  • Molnibalage
    A financial részben le van írva, de hogy egy egység fenntartása mennyi azt még soha nem tudtam előre jelezni. Az egység fejlettsége, birodalmad mérete is megahatározó lehet. Igazából kurva mérges vagyok, hogy egyes dolgokat a kézikönyv sem ír le.Pl. ezt. A modern korban jellemzően 5-8 arany egy katonai egység fenntartása.
  • Lantee
    A hadsereg fenntartása mibe kerül? Az egység kiválasztásánál - még legyártás előtt - látom, hogy mennyi arany, kő, vas, stb. kell az elkészítésükhöz, de a fenntartáshoz nincs infó. Honnan lehet azt tudni?
  • apa1101
    csodálkoztam,hogy mi kerül 450be/turn:D(700 turnnál)a dlc-k mennek virágbolti verzióval is?
  • Molnibalage
    Akarom mondani egyik sem, amit te írsz. Elkészülte után -1 gold / turn minde egyes út tile darabért. Vaústnám ez 2 arany.
  • Molnibalage
    Igen, minden körben -1 gold. Drága mulatság.
  • apa1101
    ezt úgy érted,megépítés után minden út -1 gold/kör,vagy csak az építés ideje alatt -1 gold?