Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Normál speednél az. <#eplus2>
Az hogy te nem tudsz elszakadni a normal speedtõl, nem jelenti ám azt, hogy az ahhoz tartozó méret a hatékonyabb.
Több barbár, de messzebb is vannak. Arányaiban jobb a standard méret. csak normál esetben lutri, hogy mi lesz a leosztás. De ha sok barbit akarsz, akkr a raging barbarians erre is jó, nem? Vag yaz csak a fejlesztéseiket befolyásolja? :)
Most nem azért, de nagyobb térképen több barbár spawnol. És a németeknek az lenne a lényege hogy barbárokkal hadakozva erõsödjél meg.
A lassú játékkal meg van idõ mászkálni. A nagy térkép amúgy is játszhatatlan ha nem lassan telik az idõ, minden más beállítástól függetlenül.
Kisebb távolság - több gyilok :) Nagyobb mapokon sokat kell talpalni az ellenfélhez és kisebb az esély, hogy épp a városállamnak kellemetlen helyen jelennek meg a barbárok. Vagy ez is rögzített? A sebesség meg inkább virtus kérdése. A nagyon hosszú gyártás-fejlesztési idõket nem szeretem. Annak nincs más objektív oka. Mondjuk lehet harcosabb mókára tényleg jobb a hosszabb játékmenet. Van idõ gyógyulgatni és nem avul el olyan hamar a sereg. Meg a barbárok adományai többet érnek a germánoknál(?) + a romok is nagyobb hasznosságúak. Majd kipróbálom.
A hunokkal a legkönnyebb beállítás a kis térkép, sok nép, lassú játék.
Nem valami nehéz velük játszani. Kell egy barakk, 4-6 lovasíjász, min 2 faltörõ kos és kész. Ellenséges városokat rombolni kell, a városállamokat védeni, ellenséges fõváros meg bábállam amíg nincs bíróság.

Egyébként miért jobb szerinted a normal map, és normal sebesség a germánokkal? Fejtsd már ki bõvebben mert nem látom benne a logikát.
Azaz õsi romokban kap(hat) upgradet. Elég gáz, hogy nincs szerkesztési lehetõség... VAgy van?
Nem vészes. Inkább normál map, normál sebesség. csak legyenek barbárok és városállamok. A katonai idõ költséged minimális és nagyon jó sereged lehet. Mondjuk tényleg esetleges hog ymennyire hasznos. Viszont a barbár irtás miatt nagyon jó kapcsolatod lehet a városállamokkal már a kezdeti idõben is, ami nagyon OP tud lenni az õs/ókori idõszakban.

Katonailag a hunok tudnak kemények lenni az elején. Ha egy barbártáborban egy mezei harcos upgradet kap, akkor van egy nagyon jó ostrom egység kapásból. Egy közeli civet veszett hamer ki lehet golyózni vele (+1-2 unit azért kell, mert azért hamer elhullik egy egység). Harcias stílusban nem vagyok otthon, de gondolom nem csak ennyi a leghetõség benne...

Babylon hibát javítottam (valami texture találós hiba volt), és kapásból ki is próbáltam. Egyrészt nagyon jó területet kaptam. 3 városnyi terület jó sok nyersaqnyaggal, sok heggyel körbezárva, a hegyeken túl meg városállamok ütközõnek. Bizánc és Szulejmán meg egymást öli és mindegyik haver: Apró szépséghiba, hogy az 5-6 városállamból egy friendly, a többi aljasan pislog felém (hostile). Így sok hasznom nem volt a questekbõl. Sok a nyersanyag, csak nem túl változatos. Ez is elkente a mosolyt egy ideig. Nem volt kinél becserélni másra. Azért muris.
Szerintem baromira erõlködni kell a beállításokkal, hogy megérje a németekkel játszani. Sok barbár, nagy térkép, kevés nép és a leglassabb játéksebesség mellett talán nem annyira szar.

Babilon, Egyiptom, meg hasonló népekhez képest elég bénácska.
Hogy lehet normálisan használni a kémeket? lehet egyáltalán valami hasznuk azon kívül, hog ytalán nem lopják el a gatyánkat is a szomszédok? Csak mert kicsapom városállamhoz. Vár egy rakat kört. A siker esélye 10%. Most ez komoly? Kicsapom egy civhez. Egyszer volt 69 kör jelezve, másik alkalommal 212 kör. Most ez komoly, Bezzeg 10-20 kör alatt vagy kétszer bekóstolta a fõvárosomat siam. Mitõl függa körszám és a siker esélye? Van valami ami felett elsiklottam?
NEXUS6
Addig a többieknek lehet hogy van már 2-3 városa, de a felturbózott fõváros miatt az enyém a legnépesebb civ.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Olyan ie 2000. táján.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

NEXUS6
Öööö, mi térül meg 4-5 szinten? Ezt nem értem.

NEXUS6
Emperor

Szaruman
Engem még ez is érdekelne.

I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.

Carmang
Hanyadik körben szerzed meg az elsõ settler-t?

NEXUS6
Katonai taktika pedig az, hogy maximálisan ki kell használni a távolsági eszközöket. Én pl ijászokkal nem is próbálkozom, katapult, ballista, meg ilyenek a minimum. Mire ágyúvá fejlõdnek addigra megkapják a duplalövéses promót, addigra két ágyúval meg a védelmükre, a városok elfoglalására gyártott gyalogosokkal egész seregeket lehet sakkban tartani.

Városoknál lehet csikicsukizni, hagyni hogy bevonuljon, majd visszafoglalni, így elbukta a bennlevõ egységet is.

Az elején ha támad, akkor még viszonylag sok a gyalogos lovas egység, amelyek viszonylag erõsek a távolságiakhoz képest, de ilyenkor érdemes még is õket megkerülni a távolságiakat pusztítani. Kibaxottul utálja az AI, csak vigyázni kell, hogy 1-2 távolsági egységnél több ne érje el a mi egységeinket. igazi sakkjátszma tud lenni.

Aztán a játék közepe tályán a távolsági eszközök már olyan erõsek, hogy pár lövéssel lekapják nagy távolságról a város védelmét, ekkor viszont minden közelbe kerülõ gyalogost kell kiiktatni, nem kell törõdni még azzal sem, ha kõrökig zéró a védelem, mert egy ágyúval nem tud várost foglalni.

Szaruman
Milyen fokozaton tolod?

Mármint hogy 4-5 szintû városnál térül meg.
Erre azért ne vegyél mérget.
NEXUS6
A worker kb akkor válik létszügségletté, amikor kb 4-5 szintet eléri a fõvárosod, addig viszont fölöslegesen viszi a pénzt, ha megmûvelte azt a pár mezõt, amit tudott, aztán leáll, mert még esetleg nincs bányászatod, kõmûvességed, naptárad, állattartás/csapda technológiád. 4-5 szintig meg ki lehet húzni a természeti csodák adta szmájli bonuszból, meg az alapból meglevõvel, nem kell a városod környékét mûvelgetned. A barbárok csak elkapdosnák a workert, meg kifosztanák a mezõ fejlesztéseket. A várost viszont úgy sem tudják elfoglalni.
Workert se feltétlenül kell gyártani, mert az egyik policy ad egyet, a Piramis szintén ad kettõt, néha a barbároktól is el lehet csóri. 3-4 worker 4-5 városhoz bõven elég. Utána pedig a hódításokkal csak gyõzd hova rakni õket. A rómaiak esetében a légiós meg tud utat építeni.

Scoutot én a játék elején nem építek, mert a warrior is tök jó felfedezni, amíg könnyû a terep, erdõs, mocsaras, sivatagos terület viszont szopás, mert ott lépéshátrányba kerül a scouttal szemben és elfogynak az õsi romok. Azonban szerencsére meglepõen balfax tud lenni a gép scouttal is, érdemes körbejárni a másik civ városait, mert simán ott hagy a közelben érintetlenül ilyeneket.
A scout nálam boldogságtermelõ egység, amikor már van elég pénzem meg városom. Betelpítem õket katonai egységnek és a Honor alapján kapom a szmájlit, aztán végül egy másik policy szerint a beszállásolt egységeknek nem kell fizetni, attól kezdve ingyért vannak. A viszonylag nagy fegyveres erõ miatt viszont nem fog a többi civ baxogatni, pedig csak létszámban vannak sokan.

A luxus cserebere tényleg csak idõleges megoldás, egyszerûen el kell foglani azokat a közeli városokat, ahol termeli õket a másik. Itt is jó a citadell, ha a határ közelében van, még háborúzni se kell, igaz kicsit morci lesz.

Támadásnál fõ csapásirány "Moszkva", az ellenséges fõváros. Elõször el kell foglalni 1 ellenséges várost. Ekkor mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze. Egyszerûen a város mellé is be kell rakni egy citadellát az körönként 30-at sebez minden szomszédos egységbõl. Így egy kisebb kontingessel lehet tartani a várost. 3-4 hullám után a gép kifárad, már csak szorványos ellenállást tud produkálni, akkor el kell indulni és a legrövidebb úton megcélozni a fõvárost. Ha ott van pár olyan csoda mait elszalasztottál, esetleg szmájli/pénz termelõ is, akkor a további hódításod teljes egészében biztosítva van. A perifériális xar helyen levõ 2-4 szintû városokat hagyni kell a fenébe. Ha a civ megmarad minimálisan, legyengülve legalább nem lesz gond, hogy a többiek téged támadnak. Pénzt meg költsenek rá õk ha elfoglalják.

Settler-t csak venni szoktam, talán ez kimaradt, kis ügyességgel, városdállamok felfedezésével, nagykövetség létesítéséért, barbártáborok elfoglalásáért simán össze lehet gyûjteni 2-3 városra valót, pláne, ha addig nincs túl sok egységed.

Szaruman
Ha jó területen vagy, akkor nagyon nagy hátrány, ha nincs worker (= nincsenek beépítve a jó mezõk). Ha szar területen vagy, akkor mind1, restart.
Scoutot akkor érdemes venni, ha van mit földeríteni (gyk: vannak házikók, városállamok, esetleg nagy a pálya), különben az alap warrior körbejárja a városodat, kb míg találsz egy 2-3. városhelyet, utána védekezik.
Multiban egyébként se házikó, és legtöbbször városállam sincs (túl random, elbassza a multit), itt ritkán kell scout.
Warriort kurvafelesleges venni, kivéve ha rushra számítasz, de akkor is inkább archer.
Boldogság MINDENBÕL kell. Fisfos easy fokozaton alapból van, de emperor/immortalon nem igazán, és a pirosfejes birodalom már középtávon is bukta. Multiban senki sem fog veled cserélni, de sztem magasabb fokozaton az ai sem, mert 5 percenként hadat üzen.
Eleve a városokat úgy kell lerakni, hogy boldogságra (ÚJ boldogságra), különben kirohad a birodalom.

zorrobomber
Ez is igaz.

NEXUS6
Szerintem felesleges elösször workert építeni, 3. szintig a város magátol is jól fejlõdik. Ha megvan a tech a bónuszok kihasználásához, akkor érdemes a workerban gondolkodni. Majd pedig ha a bányák, camp-ek, ültetvények megvannak mûvelni a földeket. Utat csak akkor építeni, ha megvan rá a pénz.
Settlert én soha nem építek, kiesik 10-20 kör, ami 1-2 szint a fõvárosnak. inkábbb a fõvárossal + 3 várossal legyek elsõ a népessécgben. A fõváros a legfontosabb, népesség növelésre megyek, mert az hozza a pénzt is. Market, bank minnél elõbb kell.
Boldogság meg elsõsorban luxusból, policybõl, meg vallásból kell. Ha van 2-3 luxus cuccos, egybõl megyek csereberélni. Cikkenként 4 szmájli, ezt a trade policy tovább tornáZza. De szmájlit ad a honor (katona, hadi építmény), science, az order is. A csodákra is érdemes hajtani, Notre Dame, meg a színházra. Mellette mindíg maxon tartani a népességet.

A pályabeállítás a döntõ tényezõ. Mindegyik taktika lehet jobb mint a másik, a körülményektõl függ.
zorrobomber
A romok elõbb-utóbb elfogynak, worker-settler-warrior hátrányt viszont be lehet hozni, azt hiszem ez a döntõ tényezõ.

Pluskast
Én is. Szerintem a scout worker sorrend a legjobb.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Ja, csak így az összes romot elcsórják a civek elõled. Abból meg lehetne pénz, korai kultúra/vallás/lakosság buff, vagy akár extra technológia is. A németeknél mondjuk jó lehet. 1, vagy 2 harcos, aztán mehet a barbár erõd irtás. Mondjuk egy is elég. Fõként ha a scout szerez jobb fegyvert és lesz íjászod is. A barbárok fele csatlakozik a germán hadakhoz (a tábor felszámolásnál). Jó korán össze lehet kapni egy elég népes sereget.
Én a worker-settler-scoutra-warrior esküszöm, addig a warrior meg felderítget, amíg nincs scout. Második warriornál meg mehet a barbár vadászat.

GA-Z97X-GAMING 5, i7-4790k, Noctua NH-D14, Corsair Vengeance 1866 16GB, Samsung 850 PRO 256 GB, Antec Twelve Hundred, NVIDIA GTX980 Ti G1, FSP AURUM GOLD 700W

Nem tudom más hogy van vele az elején, de én legelõször egy felderítõt "gyártok". A romkeresõsdi és a városállam elsõ felfedezés elég nagy hasznot tud hajtani.
Mostanában kb scout-worker-settler sorrendben építek, Esetleg becsusszan a scout után egy monument a worker elé. Szerintetek mi a jó/optimális sorrend?
Cool, köszi a tippeket. Most ezt olvasom, elég érdekes.

GA-Z97X-GAMING 5, i7-4790k, Noctua NH-D14, Corsair Vengeance 1866 16GB, Samsung 850 PRO 256 GB, Antec Twelve Hundred, NVIDIA GTX980 Ti G1, FSP AURUM GOLD 700W

Pluskast
Ügyelj arra, hogy ne te legyél az uccsó a hadsereg területén mert akkor a gép megtámad. Kivéve a legkönnyebb szinten játszol mert akkor csak fenyegetõzik de mást nem tesz.

Sok csoda kell mert az fun.
zorrobomber
Hideg élelmet tárolj a gép közelében :D

Üdv, szombaton megvettem én is a játékot (anno a törtet próbáltam, de nem jött be), viszont most a teljesre (fõleg magyarítással) teljesen rákattantam, elkapott a "one more turn" érzés :D Van valami általános tanácsotok egy kezdõ számára?

Pluskast
Ja és a 9 civ: Lengyelek, portugálok, brazilok, zuluk, asszírok, Velence, shosone, Marokkó, malájok.

Pluskast
A megjelenést kicsit elírták. Az USA-ban július 9 Európában és mindenütt máshol július 12. Szóval az jövõ hét péntek.

Atombombával lehet igazán jól haladni. Azzal majd felgyorsulnak az események.
Carmang
Megtámadott Amerika, levertem egy csomó egységér, és elfoglaltam 2 városát, amiket puppetre raktam, haladok a fõvárosa felé.
Ettõl függetlenül ez a játék már bukta, tapasztalatszerzés végett azért végigcsinálom.
Lehet továbbmegyek 2050 után. Ha sikerül kicsinálnom az amcsikat, akkor Vilmos az egyetlen választásom (elég erõs serege van), de rajta teljesen keresztül kell gázolnom, csak úgy érem el Gandit.

Carmang
Pénzem van, de azt a sereg fenntartására tartalékolnám, Amerika ellen muszáj vagyok bõvíteni.
Bábállamot azért nem szeretem, mert össze vissza építgeti az épületeit, és aláássa a gazdaságom. De majd kipróbálom hosszútávon mire jutok vele.

Valakit érdekel baráton keresztül tudok szerezni brave new world öt 18 $ ban.

Uwu420 + Carmang :

Csak mostanában vagyok "visszaesõben" a gods and kings kiegészítõvel, így lehet pár változással nem vagyok tisztában. Korábban a foglalásokat én úgy csináltam, hogy a lezúzott várost bábállammá tettem. Kb itt ki is merült a nagy-nagy hódításom, de párszor teszteltem az annektálást is. lényegében annektálni azután érdemes, hogy a lázongás már elült és normális az élet a városban. A lerombolásnál is megvan ez a probléma (vagy volt). Amíg ég a város, addig boldogtalanságot termel mintha a sajátod lenne (mármint a város). A bábállam kisebb morci faktorral dolgozik.

Foglalások elõtt jó dolog tartalékot képezni a smiley-bõl. Minden foglalt város visszaveti erõsen az "egyenlegedet". Boldogságtermelésre sok-sok policy van és épület is. A hadi/védelmi épületek a honor ágnál és a helyõrség is sokat kap, ott a colosseum, cirkusz, meg 1-2 vallási bónusz is. Másrészt a városállamokkal és más nemzetekkel jó kapcsolatot ápolva kereskedhetsz a luxuscikkekkel, vagy önként adják: A városállam a szövetségesével megosztja a javait (Dzsingisznél gondolom ez kiesik), a nem túl ellenséges civeknél meg 1-1 arányban is kereskedhetsz vele (nehezebb szinten már lehet többet kell adnod mint amit kapsz). A 3 különbözõ luxuscikk jobb, mint 3 azonos :)
Elõször csak bábállamot kell csinálni, abból is amit meg akarsz tartani.
Csak akkor érdemes annektálni, ha azonnal meg tudod venni bele a bíróságot, nem nagyon van más útja ennek.
Egy jól összerakott vallás is sokat tud segíteni.
Ha már így állsz ahogy leírtad, azon nem tudom hogy lehet segíteni, gondolom pénzed sincs.
Carmang
Vagy.
Adok egy mentést, és megmondjátok ti mit csinálnátok jobban, az adott szituban.

Carmang
Sikerült egy jó indulást csinálnom Dzsingisszel, lezúztam Sziámot, Vilmos segítségével, aztán kinyírtam Montezumát, és most pedig Szulejmánt.
De egy ideje már érzem, hogy valami nem az igazi.
Konkrétan az, hogy a saját létrehozott városaimon kívül, csak az elfoglalt fõvárosok vannak meg, a többit mindet leromboltam, mert dúúrván boldogtalan lett volna a birodalmam.
Szóval a kérdésem az, hogyan "termeltek" hepifészt? A Notre Dame-ról 3 körrel maradtam le, ez szívás tudom. Aztán vannak katonai épületeim, amik adják a hepifészt a Honor policy miatt, de nem mindenhol, mert az már úgy sokba kerülne. Bíróság szintén. Katonák állomásoznak a városokban, azok is adnak hepifészt, csak éppen azok pihenõ státuszban vannak, ami alapvetõen nem jó.
És akkor ehhez kapcsoloódik: hogyan tartotok fenn egy gazdaságot a játék vége felé? Van egy viszonylag erõs seregem, de ezt nem igazán bõvíteném, mert erõsen megindul negatívba a körönkénti aranyam, pedig minden városom Gold Focus-on van. És kellene még erõsebb sereg, hogy nekimenjek a többieknek.
Ja, és a viszonylag kevés város miatt a kutatás sem megy igazán jól, a középkor utolsó cuccait kutatom az 1900-as évek elején.

"In addition to new features, the developers of Civilization V have also stated that Brave New World will add into it all of the game mechanics added in Gods and Kings, including Religion, Espionage, and advanced combat mechanics. This will not, however, add the nine civilizations nor three scenarios that were added with Gods and Kings."

Ez így nagyon rendben van :)
Lófaszt ám a seggedbe! XD
Most komolyan, ilyeneket ne mondjál már mert sértõ.
Nézd csak meg steam-en! Egészenpontosan 402 óra Civ 5.
A 4-el mondjuk tényleg csak becsülni tudom, de kb annyit játszottam mint BF2-t, és azt meg tudom hogy 2000 körül hagytam abba.
NEXUS6
Na most elkezdtem felrakni egy rahedli kisebb modot, fõleg egységeket. Csoda hogy nem omlik össze a progi, de sajna a nagy modokban mindig van valami ami nem tetszik.

Kell kicsit csuklózni, xml-t szerkesztgetni, de a végén minden a helyére kerül a techtree-ben is.

Nyomatok egy játékot mindjárt, csak még kell egy korai jet fighter szerintem, meg valami csatahajó és az ironclad közé esõ gõzös.

NEXUS6
Nagyon minimálisan azért lehetett taktikázni a gép ellen. Erdõre feltápolt egységekkel egész ügyesen lehetett védekezni, ha esetleg partra szállt egy nagyobb hordával.
De kb ennyi.

A CV-ben meg eccerûen nem hiszem el, hogy tech lopáson kívül nem lehet másra használni a kémeket. Pl ha egy jókedvben amúgy is megroppant népnél elszórhatna még 1-2 mérges fejet, pl rátenném a kezem valami luxuscikkére, azzal alapvetõen befolyásolhatnám a harci képességeit is. Jó kis játék lenne ez is.