4740
Sid Meier's Civilization
-
precise #3454 Én úgy tudom, hogy a veled szövetséges városállamok általában a te delegáltjaid és veled is szavaznak, vagy valami ilyesmi. (első játékom ezzel a kieggel.)
-
Axtros #3453 Azt olvastam valahol - azt hiszem Civ wiki-n - hogy a világ kongresszus szavazati számát lehet növelni városállamokkal történő kereskedéssel, esetleg megvédésével. Ez pontosan hogy van? -
precise #3452 Én kereskedelmi embargót vezettem be Attila ellen mert kétszer is nekem jött. Azóta nem igen van ereje keménykedni.
Viszont nekem egy olyan kérdésem volna, hogy amikor az egyik vezető megszólít és mondjuk kéri, hogy legyünk barátok, akkor valahogy arról a képernyőről elő lehet-e hozni a diplomácia áttekintő képet? Mert elég nehéz úgy válaszolni, hogy nem tudom ki kivel van. Előfordul, hogy valakivel barátkozok, és köv. körben 3 másik szól be, hogy ne közeledjek hozzá. -
korbin555 #3451 Nekem is az a tapasztalatom,hogy ha nem én vagyok a domináns a kongresszusban,akkor az embargó már rajtam marad.Elég nagy szívás tud lenni,de a másik oldalról nézve fegyvernek sem rossz. -
#3450 Felterjesztő meg akinél a világkongresszus elkészült, meg akinek a legtöbb szavazata van, ha egyik sem ő, akkor sose fogják visszavonni, és helló van. :) -
#3449 Csak akkor kerül újra szavazásra, ha valaki felterjeszti. Igen, elég erős eszköz, nekem is sikerült már egy sima selyem embargóval romba dönteni az addig előttem száguldó gépet. -
Axtros #3448 Sziasztok,
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a világ kongresszusban elfogadott tételek - embargó, luxus cikkek visszavonása, stb. - meddig él, mikor lehet ezeket visszavonatni, mert azért eléggé rossz, ha például engem embargó alá helyeznek. Ha ez X ideig áll fent, akkor oké, de én nem tudtam ezt levenni magamról. Sőt, szavazásra sem került újra. -
korbin555 #3447 Ugyanolyan jó,mint a win7-en. -
#3446 Gyakorlatilag is kéne, hiszen van egy külön win8-as indítós opció a touch control-hoz. Játszottam is vele win8-on(amíg vissza nem álltam win7re), nem érzékeltem különbséget win7-hez képest. -
vonKurz #3445 hali, olyant szeretnék kérdezni, hogy win8-n mennyire fut a civ5 ? elvileg kéne sztem, de angol fórumokon nem kimondottan elégedettek a dologgal, mondjuk angolt annyira nem is vágom sajna :P -
Neoncsoves #3444 Humble Bundlen olcsó a játék. 15$ Brave New Worlddel és Gods&Kingssel együtt. -
#3443 Lehet próbálkozni
C:Users"user"DocumentsMy GamesSid Meier's Civilization 5config.ini
; Enables the game core to run in a separate thread
EnableGameCoreThreading = 1
; Set the game core thread to use the Job Manager, or its own dedicated thread
GameCoreThreadingUsesJobManager = 1
-
totya4 #3442 Egy program nem egy irdatlan massza, hanem több alprogram együttese, lehet egy részét többszálúra írták meg, esetleg gyakorlásképen :) De az indulás csalóka, mert a fájlbetöltések, esetleg a víruskereső aktivizálódása miatt úgy tűnik a játék eszi meg az összes magot, de nem. Az lehet, hogy eleve többszálú a program, csak nem sikerült túlságosan, ezért simán letiltják hogy csak egy magot használjon... ekkor lehet utólag erőltetni a másik mag bekapcsolásával a többszálú feldolgozást (és jön az éljenzés hogy ó bassz gyorsabb lett, egymagos programból 8 magost csináltam király vagyok...), de CSAK eleve többszálúra megírt programnál. A Skyrim/Oblivion sorozatnál, tehát a bethesda motornál, kényelmesen az iniben lehet beállítani, hogy milyen modulokra szeretnénk többszálú feldolgozást, s melyekre nem.
Hogy egy kis elmélet is legyen, többszálú programot írni nem könnyű, mert az adatterület tegyük fel közös (ha egy adott feladaton szeretnénk gyorsítani), viszont evidens hogy amíg az egyik szál dolgozik egy részén, ahhoz nyilván a másik nem nyúlhat, hiszen ki tudja milyen eredmény van benne. A sok blokkolás miatt (szinkronizálás) lehet hogy az eredmény lassabb lesz, mint egy szálon. Eltérő funkcióval rendelkező modulokat, ahol közös adatterület nincs, könnyebb párhuzamosítani, csak ebből nem biztos hogy sebesség nyereség lesz. Azt látni kell hogy a processzorok teljesítményének növelése egy maggal lenne ideális (mert akkor minden program egyformán gyorsulna), viszont a a mai technológia ezt nem teszi lehetővé, így viszont a szoftverekre vagyunk utalva, hogy azok mire képesek, ha egyáltalán van elméleti lehetőség egy bizonyos algoritmus párhuzamosítására. A jövő persze a többszálúság felé mutat, de ma is jönnek ki játékok úgy, hogy 1 mag és kalap, tetű is. -
Micsu #3441 ". Simán lehet már akkora számításigénye, ami a mai gépeknek odara"
kétlem főleg hogy realtime AIt nem számol ami elvenné a powwát
nincs egyszerre annyi poly a képernyőn hogy összekéne szarnia magát a gépnek -
Maróth #3440 Szóval nem az a gond, hogy csak egy magra van írva, hanem, hogy a mentés betöltésekor csak egyet használ, míg az egész játék indításakor kettőt. Az érdekelne, hogy van-e olyan, akinek sikerült rávenni, hogy mindkettőt használja ekkor is. -
Maróth #3439 Ez oké is lenne, ha a játék indításakor nem használná mindkettő magot, míg a mentés betöltésekor csak egyet! Na erre varrjál gombot! -
Timbu #3438 Mondjuk igazán megpróbálhatták volna a civilizációk feldolgozását párhuzamosítani. (Ok, sorban lépnek és a lépések kihatással vannak egymásra, de csak lehetne trükközni.) Ráadásul nem tudom, hogy csak rég játszottam vele vagy tényleg rosszabb lett, de mintha a brave new world-del sokat lassult volna. -
totya4 #3437 Ha egy program csak egy szálra van megírva, a büdös életben nem fog több magon futni. Persze alapesetben 50-50% látszik a terhelés eloszlás miatt. -
Maróth #3436 Sziasztok!
Nem tudom, hogy felvetődött-e már a kérdés.
A mentés betöltése iszonyat sokáig tart és korábban nem tudtam, hogy miért. Ma viszont figyeltem, hogy mennyire terheli le a procit és láttam, hogy a két mag közül csak az egyiket használja, de azt 100%-on, a másikkal nem is dolgozik. Ellenőriztem, hogy a folyamat mindkét magra engedélyezve van-e, de be volt pipálva mindkettő.
Tudtok-e esetleg módszert, amivel rákényszeríthető lenne, hogy mindkét magot kihasználja?
Üdv, Maróth -
zolidarab0228 #3435 Hali!
Olyan gondom van, hogy fel tettem a civ5-t+ magyarosítást. Elindítom a game-t akkor bele mentem a beállításokhoz s nem látszott semmi és rossz gombra kattintottam és ablak méret nagyon kicsi lett 5x5 s nem tudom meg változtatni sehol tudna valaki segíteni?
-
fatsy #3434 Köszi, csak mert némelyik épület fenntartására már nem volt aranyam és mást meg nem tudtam építeni -
korbin555 #3433 Építeni kell.Miért is akarnád átlépni?Ha nincs termelés,nincs fejlődés. -
fatsy #3432 Sziasztok! Ma kezdtem el játszani a játékkal, eddig kimaradt a Civ sorozat. Egy olyan kérdésem van, hogy ha bedobja a choose production-t akkor muszáj építenem és addig nem tudok next turnol-ni amíg vmit ki nem választottam vagy át lehet ezt vhogy lépni? -
Vaktermesz #3431 Figyelembe kell venni, hogy BF4-nél van egy központi szerver ami számol nagyon sok dolgot amit otthoni gépnek nem kell. Civ pedig játékmérettől függően hatalmas adatbázisokkal számolgat ami rengeteg számítást igényel. Nekem egy AMD Sempron 140 2,7ghz(1 mag) processzorom van 3 GB rammal, 512-es ASUS EAH4350 vidkarival médium textúrán, a többi low ha jól emlékszem(DX11) tökéletesen elfut, persze mivel én huge mapon játszok így elején várok 1-2 percet míg megpihen a játék utána kezdem mozgatni térképed de szépen akadás mentesen elfut nálam, közben meg firefox-al tudok netes rádiót hallgatni. Úgyhogy egy részről érthető az ellen szenv a nagy gépigény miatt, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy körökre osztott stratégia ráadásul olyan kialakításban mint civ sokat számolgat a háttérben. Ráadásul én ezzel a közepestől kicsit lejjebb lévő beállítással és nagyon szép grafikájú játékot kapok. -
korbin555 #3430 Köszi szépen.Nekem sem tűnik nagy számnak,de mivel az összes dlc megvan, ez már nem lehet kivétel.Még jön egy másik is,aminek Scrambled Nations lesz a neve,talán az lesz az utolsó tartozék a játékhoz.2015 végén már jön a civ 6. -
Nos #3429 a kontinenesek kontúrja adott, tehát a partok vonala olyan, mint a valóságban, de a belső domborzat nem valós, random - nekem nem jön be az ötlet -
korbin555 #3428 Nekem is i5-öm van,16 GB ram,GTX 650 Ti videokártya,plusz ssd.A large map jól játszható,de a huge map-on 100 kör után már kész kínszenvedés a játék.Kétszer próbáltam,de többet nem fogom.
Más.Elérhető egy Scrambled Continents Map Pack dlc a Steam-en.Van erről valakinek bármilyen infója? -
Nos #3427 A paradox játékokat szeretem, de nem biztos, hogy olyan sokat kell számolnia az ai-nek. Tény, hogy mélyebb, de nagyon sok dolog viszonylag egyszerű függvényekkel van megoldva benne. Annyi, hogy mi nem látjuk át olyan könnyen, de az nem biztos, hogy a processzornak is bonyolultabb. Viszont a taktikai ai-nek lényegesen kevesebb lehetőséget kell figyelembe vennie. Egy huge civ térképen több mint 10000 terület van, ennél a crusader kingsben lényegesen kevesebb, talán 300-400(?).
-
donatus13 #3426 Mellesleg ha érdekel ilyesmi, akkor próbáld ki a crusader kings 2 őt, vagy esetleg az europe universalis 4 et, messze sokkal mélyebb játék mint a civ, mégis sokkal gyorsabb, pedig ott aztán többszörösét kell számolni mint itt:) -
donatus13 #3425 A civnek a motorja és optimalizáltsága hibás, rossz algoritmusokkal dolgozik vagy a fene tudja, a processzort 60 %(I5 az enyém) ban használja ki, ez nem sok, és ezt huge mappon, nincs semmi csoda a játékban ami miatt ilyen lassúnak kéne lennie, a civ 3 ban vagy a 4 ben akarnál ilyet csinálni akkora pályát kéne csinálnod amit 1 hónap alatt nem tudnál betelepíteni :) Ennek a játéknak közel sem lehetne akkora számítás igénye ,hogy lefullasszon egy mai High end PC t... ami meglátszik a terhelési statisztikákon, a 8 Gb ramból játék alatt még 5 GB sincs kihasználva, egyszerűen rossz a játék optimalizáltsága.
Egy jó példa, BF4 bétában 15-25 FPs között ment a játék full low on, jött egy patcha vége előtt 5-6 nappal, és stabil 30 -40 közé felment, 30 alá szinte soha, ennyit számít az optimalizáltság. -
Nos #3424 Hogy szar-e a motor elég nehezen tudjuk szerintem megítélni. Simán lehet már akkora számításigénye, ami a mai gépeknek odarak. A térkép méretével ugyanis a számításigény nem lineárisan, hanem valamilyen exponenciális szerint növekszik. A civ4-ben, de még a civ3-ban is lehet olyan nem túl nagy térképet csinálni, ami a jövő számítógépeit is megfekteti. A fő oka, hogy intuíciót nem nagyon tudsz programozni, azt egy egész más felépítésű számítógép tudja, ami a fejedben van. A gépnek viszont a számunkra teljesen egyértelműen hülyeségekkel is számolni kell. Az ilyen többszörösen összetett döntési eljárásoknál, ami ehhez a játékhoz kell, nagyon gyorsan extrémen megnövekedhet a számításigény. Hiába van high end pc-je, vagy lesz akár pár év múlva high end pc-je, egy kicsit növelünk még a térkép méretén és máris fekszik majd az a gép is. Hasonló ez a probléma sok más modellben. Ha pl egy számítási tartománynál 3D-ben az oldalakat a duplájára növeled, akkor a számolandó térfogat, vagy az azt képviselő gridpontok száma nyolcszoros lesz. Szóval ha a számításon magán nem is változtatsz, csak a tartományt növeled, akkor már elég dúrva plussz számításigényt kapsz, de ha ezeken még bevezetsz egy-két új változót is (hogy kicsit még finomíts a dolgokon), akkor máris nagyon sokszorosa lesz a számításigény, szóval lehet akár 10-20szor gyorsabb géped is az előzőnél, az még kevés. A civnél persze nyílván vannak "cselek", és nem diffegyenletek megoldásával dolgozik, de szerintem itt is erősen növekedni kell a számításigénynek a térkép növelésével. -
donatus13 #3423 A játék optimalizálása rossz, akivel én szoktam játszani 32 GB ram van a gépében és még úgy se bírja jól a HUGE-ot egy kopmlett high end pc n. Egyszerűen szar a motor. -
#3422 +4 giga ram segíthet a large mérethez, de a huge térkép még egy corei7et is megizzaszt, talán 16 giga rammal már jó lehet. -
Szabolcs92 #3421 Sziasztok!
Már jó ideje megvan a civ5 g&k, viszonylag sokat játszottam is vele. A kulturális, tudományos, és diplomáciai győzelmet is sikerült már elérnem king fokozaton, különböző standard méretű, epic idejű térképeken. A gondom az, hogy nagyobb, large van huge térképeken (amikre igazán vágynék) egy idő után, ha már elég sokat felfedeztem a térképből, rettenetesen lelassul a játék. Standardon nincs gond, de itt olyan, mintha "elfelejtené" a tile kinézetét, és ahogy mozgatom a térképet, úgy töltődnek be a nagyobb felbontású textúrák, ebből kifolyólag a térkép mozgatása nagyon darabos és ronda, valamint a körök is rettenetesen megnyúlnak, játszhatatlan lesz. Olyan érzésem van, hogy csak bizonyos mennyiségű tile-kinézetet tud eltárolni a ramban, így ha ez elfogy, akkor elfelejti a régebben használtatkat, hogy az aktuálisnak legyen hely. Igazam lehet, vagy ha nem, proci/videokártya a gond?
i5-ös, 4 giga ramos, fél giga videokártyás laptopom van. -
jocika #3420 Legújabb hivatalos video driver van fent? Esemény naplóban bejegyzés esetleg? Nincs előttem a játék, de lehet külön, nem a játékban állítani alapvető beállításokat? Mondjuk dx10 vagy dx11?
Hátha az a baj. -
Deni00 #3419 Fordítókat keresek, akik hajlandók lennének segíteni a CIV5 fordításban, mivel nagyon leállt a fordítás.
Alapvetően a GOLD verzió fordítását csinálom, de azok is segíthetnek, akiknek a GOTY verzió, vagy csak az alapjáték van meg, mert a meglévő magyar fordítást felhasználva sec pillanat alatt tudok bármilyen verzióhoz magyarítást előállítani. (bizonyos korlátok között)
Az eddigi fordítás innét tölthető:
https://mega.co.nz/#F!2R8xxSAT!JCgQj2cWMb8bPRFmRC7lrQ
A felajánlásokat emailban tehetitek: deniem00(kukacka)gmail.com -
#3418 Sziasztok!
Vasárnap vettem meg steam-en a játék gold verzióját, amely minden DLC-t tartalmaz. Feltelepítette a steam, de nem tudom elindítani. Az intró lemegy, és mindenféle hibaüzenet nélkül kilép az asztalra... Tud valaki segíteni, hogy mi ilyenkor a teendő? 64 bit-es Win7 van a gépen, Nvidia GTS 250 videókártyával.
Köszönöm szépen előre is! -
jocika #3417 Így ok, köszi. Ezekkel a kombinációkkal én is el szoktam lenni, mint a gyerek... -
Nos #3416 Nem fogalmaztam elég pontosan. Ez alatt azt értem, hogy vannak great work of art/music/writing vagy artifactok a tulajdonodban, és van olyan épület, ami bónusz turizmust, vagy kultúrát ad, ha bizonyos típusokat teszel bele. Pl mind ugyanabból a korból, kultúrából, vagy éppen különbözőből a követelmény. Pl a Globe Theater akkor ad bonust, ha a két benne lévő great work of writing ugyanabból a korból, és ugyanattól a néptől származik. És ugye hogy ezeket ki össze tudd hozni, ahhoz cserélgetni kell a többi néppel. Szerintem ez nem illeszkedik jól a játékba. -
jocika #3415 Ez az "artworkokhöz kapcsolódó minijáték" hol van?