Civilization
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A lassú játékkal meg van idõ mászkálni. A nagy térkép amúgy is játszhatatlan ha nem lassan telik az idõ, minden más beállítástól függetlenül.
Nem valami nehéz velük játszani. Kell egy barakk, 4-6 lovasíjász, min 2 faltörõ kos és kész. Ellenséges városokat rombolni kell, a városállamokat védeni, ellenséges fõváros meg bábállam amíg nincs bíróság.
Egyébként miért jobb szerinted a normal map, és normal sebesség a germánokkal? Fejtsd már ki bõvebben mert nem látom benne a logikát.
Katonailag a hunok tudnak kemények lenni az elején. Ha egy barbártáborban egy mezei harcos upgradet kap, akkor van egy nagyon jó ostrom egység kapásból. Egy közeli civet veszett hamer ki lehet golyózni vele (+1-2 unit azért kell, mert azért hamer elhullik egy egység). Harcias stílusban nem vagyok otthon, de gondolom nem csak ennyi a leghetõség benne...
Babylon hibát javítottam (valami texture találós hiba volt), és kapásból ki is próbáltam. Egyrészt nagyon jó területet kaptam. 3 városnyi terület jó sok nyersaqnyaggal, sok heggyel körbezárva, a hegyeken túl meg városállamok ütközõnek. Bizánc és Szulejmán meg egymást öli és mindegyik haver: Apró szépséghiba, hogy az 5-6 városállamból egy friendly, a többi aljasan pislog felém (hostile). Így sok hasznom nem volt a questekbõl. Sok a nyersanyag, csak nem túl változatos. Ez is elkente a mosolyt egy ideig. Nem volt kinél becserélni másra. Azért muris.
Babilon, Egyiptom, meg hasonló népekhez képest elég bénácska.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.
Városoknál lehet csikicsukizni, hagyni hogy bevonuljon, majd visszafoglalni, így elbukta a bennlevõ egységet is.
Az elején ha támad, akkor még viszonylag sok a gyalogos lovas egység, amelyek viszonylag erõsek a távolságiakhoz képest, de ilyenkor érdemes még is õket megkerülni a távolságiakat pusztítani. Kibaxottul utálja az AI, csak vigyázni kell, hogy 1-2 távolsági egységnél több ne érje el a mi egységeinket. igazi sakkjátszma tud lenni.
Aztán a játék közepe tályán a távolsági eszközök már olyan erõsek, hogy pár lövéssel lekapják nagy távolságról a város védelmét, ekkor viszont minden közelbe kerülõ gyalogost kell kiiktatni, nem kell törõdni még azzal sem, ha kõrökig zéró a védelem, mert egy ágyúval nem tud várost foglalni.
Workert se feltétlenül kell gyártani, mert az egyik policy ad egyet, a Piramis szintén ad kettõt, néha a barbároktól is el lehet csóri. 3-4 worker 4-5 városhoz bõven elég. Utána pedig a hódításokkal csak gyõzd hova rakni õket. A rómaiak esetében a légiós meg tud utat építeni.
Scoutot én a játék elején nem építek, mert a warrior is tök jó felfedezni, amíg könnyû a terep, erdõs, mocsaras, sivatagos terület viszont szopás, mert ott lépéshátrányba kerül a scouttal szemben és elfogynak az õsi romok. Azonban szerencsére meglepõen balfax tud lenni a gép scouttal is, érdemes körbejárni a másik civ városait, mert simán ott hagy a közelben érintetlenül ilyeneket.
A scout nálam boldogságtermelõ egység, amikor már van elég pénzem meg városom. Betelpítem õket katonai egységnek és a Honor alapján kapom a szmájlit, aztán végül egy másik policy szerint a beszállásolt egységeknek nem kell fizetni, attól kezdve ingyért vannak. A viszonylag nagy fegyveres erõ miatt viszont nem fog a többi civ baxogatni, pedig csak létszámban vannak sokan.
A luxus cserebere tényleg csak idõleges megoldás, egyszerûen el kell foglani azokat a közeli városokat, ahol termeli õket a másik. Itt is jó a citadell, ha a határ közelében van, még háborúzni se kell, igaz kicsit morci lesz.
Támadásnál fõ csapásirány "Moszkva", az ellenséges fõváros. Elõször el kell foglalni 1 ellenséges várost. Ekkor mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze. Egyszerûen a város mellé is be kell rakni egy citadellát az körönként 30-at sebez minden szomszédos egységbõl. Így egy kisebb kontingessel lehet tartani a várost. 3-4 hullám után a gép kifárad, már csak szorványos ellenállást tud produkálni, akkor el kell indulni és a legrövidebb úton megcélozni a fõvárost. Ha ott van pár olyan csoda mait elszalasztottál, esetleg szmájli/pénz termelõ is, akkor a további hódításod teljes egészében biztosítva van. A perifériális xar helyen levõ 2-4 szintû városokat hagyni kell a fenébe. Ha a civ megmarad minimálisan, legyengülve legalább nem lesz gond, hogy a többiek téged támadnak. Pénzt meg költsenek rá õk ha elfoglalják.
Settler-t csak venni szoktam, talán ez kimaradt, kis ügyességgel, városdállamok felfedezésével, nagykövetség létesítéséért, barbártáborok elfoglalásáért simán össze lehet gyûjteni 2-3 városra valót, pláne, ha addig nincs túl sok egységed.
Scoutot akkor érdemes venni, ha van mit földeríteni (gyk: vannak házikók, városállamok, esetleg nagy a pálya), különben az alap warrior körbejárja a városodat, kb míg találsz egy 2-3. városhelyet, utána védekezik.
Multiban egyébként se házikó, és legtöbbször városállam sincs (túl random, elbassza a multit), itt ritkán kell scout.
Warriort kurvafelesleges venni, kivéve ha rushra számítasz, de akkor is inkább archer.
Boldogság MINDENBÕL kell. Fisfos easy fokozaton alapból van, de emperor/immortalon nem igazán, és a pirosfejes birodalom már középtávon is bukta. Multiban senki sem fog veled cserélni, de sztem magasabb fokozaton az ai sem, mert 5 percenként hadat üzen.
Eleve a városokat úgy kell lerakni, hogy boldogságra (ÚJ boldogságra), különben kirohad a birodalom.
Settlert én soha nem építek, kiesik 10-20 kör, ami 1-2 szint a fõvárosnak. inkábbb a fõvárossal + 3 várossal legyek elsõ a népessécgben. A fõváros a legfontosabb, népesség növelésre megyek, mert az hozza a pénzt is. Market, bank minnél elõbb kell.
Boldogság meg elsõsorban luxusból, policybõl, meg vallásból kell. Ha van 2-3 luxus cuccos, egybõl megyek csereberélni. Cikkenként 4 szmájli, ezt a trade policy tovább tornáZza. De szmájlit ad a honor (katona, hadi építmény), science, az order is. A csodákra is érdemes hajtani, Notre Dame, meg a színházra. Mellette mindíg maxon tartani a népességet.
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
GA-Z97X-GAMING 5, i7-4790k, Noctua NH-D14, Corsair Vengeance 1866 16GB, Samsung 850 PRO 256 GB, Antec Twelve Hundred, NVIDIA GTX980 Ti G1, FSP AURUM GOLD 700W
Mostanában kb scout-worker-settler sorrendben építek, Esetleg becsusszan a scout után egy monument a worker elé. Szerintetek mi a jó/optimális sorrend?
GA-Z97X-GAMING 5, i7-4790k, Noctua NH-D14, Corsair Vengeance 1866 16GB, Samsung 850 PRO 256 GB, Antec Twelve Hundred, NVIDIA GTX980 Ti G1, FSP AURUM GOLD 700W
Ettõl függetlenül ez a játék már bukta, tapasztalatszerzés végett azért végigcsinálom.
Lehet továbbmegyek 2050 után. Ha sikerül kicsinálnom az amcsikat, akkor Vilmos az egyetlen választásom (elég erõs serege van), de rajta teljesen keresztül kell gázolnom, csak úgy érem el Gandit.
Bábállamot azért nem szeretem, mert össze vissza építgeti az épületeit, és aláássa a gazdaságom. De majd kipróbálom hosszútávon mire jutok vele.
Csak mostanában vagyok "visszaesõben" a gods and kings kiegészítõvel, így lehet pár változással nem vagyok tisztában. Korábban a foglalásokat én úgy csináltam, hogy a lezúzott várost bábállammá tettem. Kb itt ki is merült a nagy-nagy hódításom, de párszor teszteltem az annektálást is. lényegében annektálni azután érdemes, hogy a lázongás már elült és normális az élet a városban. A lerombolásnál is megvan ez a probléma (vagy volt). Amíg ég a város, addig boldogtalanságot termel mintha a sajátod lenne (mármint a város). A bábállam kisebb morci faktorral dolgozik.
Foglalások elõtt jó dolog tartalékot képezni a smiley-bõl. Minden foglalt város visszaveti erõsen az "egyenlegedet". Boldogságtermelésre sok-sok policy van és épület is. A hadi/védelmi épületek a honor ágnál és a helyõrség is sokat kap, ott a colosseum, cirkusz, meg 1-2 vallási bónusz is. Másrészt a városállamokkal és más nemzetekkel jó kapcsolatot ápolva kereskedhetsz a luxuscikkekkel, vagy önként adják: A városállam a szövetségesével megosztja a javait (Dzsingisznél gondolom ez kiesik), a nem túl ellenséges civeknél meg 1-1 arányban is kereskedhetsz vele (nehezebb szinten már lehet többet kell adnod mint amit kapsz). A 3 különbözõ luxuscikk jobb, mint 3 azonos :)
Csak akkor érdemes annektálni, ha azonnal meg tudod venni bele a bíróságot, nem nagyon van más útja ennek.
Egy jól összerakott vallás is sokat tud segíteni.
Ha már így állsz ahogy leírtad, azon nem tudom hogy lehet segíteni, gondolom pénzed sincs.
De egy ideje már érzem, hogy valami nem az igazi.
Konkrétan az, hogy a saját létrehozott városaimon kívül, csak az elfoglalt fõvárosok vannak meg, a többit mindet leromboltam, mert dúúrván boldogtalan lett volna a birodalmam.
Szóval a kérdésem az, hogyan "termeltek" hepifészt? A Notre Dame-ról 3 körrel maradtam le, ez szívás tudom. Aztán vannak katonai épületeim, amik adják a hepifészt a Honor policy miatt, de nem mindenhol, mert az már úgy sokba kerülne. Bíróság szintén. Katonák állomásoznak a városokban, azok is adnak hepifészt, csak éppen azok pihenõ státuszban vannak, ami alapvetõen nem jó.
És akkor ehhez kapcsoloódik: hogyan tartotok fenn egy gazdaságot a játék vége felé? Van egy viszonylag erõs seregem, de ezt nem igazán bõvíteném, mert erõsen megindul negatívba a körönkénti aranyam, pedig minden városom Gold Focus-on van. És kellene még erõsebb sereg, hogy nekimenjek a többieknek.
Ja, és a viszonylag kevés város miatt a kutatás sem megy igazán jól, a középkor utolsó cuccait kutatom az 1900-as évek elején.
Ez így nagyon rendben van :)
Most komolyan, ilyeneket ne mondjál már mert sértõ.
Nézd csak meg steam-en! Egészenpontosan 402 óra Civ 5.
A 4-el mondjuk tényleg csak becsülni tudom, de kb annyit játszottam mint BF2-t, és azt meg tudom hogy 2000 körül hagytam abba.
Kell kicsit csuklózni, xml-t szerkesztgetni, de a végén minden a helyére kerül a techtree-ben is.
Nyomatok egy játékot mindjárt, csak még kell egy korai jet fighter szerintem, meg valami csatahajó és az ironclad közé esõ gõzös.
De kb ennyi.
A CV-ben meg eccerûen nem hiszem el, hogy tech lopáson kívül nem lehet másra használni a kémeket. Pl ha egy jókedvben amúgy is megroppant népnél elszórhatna még 1-2 mérges fejet, pl rátenném a kezem valami luxuscikkére, azzal alapvetõen befolyásolhatnám a harci képességeit is. Jó kis játék lenne ez is.