Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Vagyis megvan de honnan tudom beszerezni?
Üdv. Pályát hogyan tudok csinálni?
Nagy térkép,hadúr szint,III.Kazimir,kultúrális gyõzelem a 210.körben.A zenészeim az egész világon koncertkörutakat
tartottak,rengeteg kultúrát termelve.A régészek szintén sok kultúrát ástak elõ a világ négy sarkából.A tengeri kereskedelmi utak(nem árt védeni õket)hozták az aranyat és sok barátot szereztek.Az épületekbõl(pl.reptér,hotel)is sok
kultúrát lehet szerezni.Futószalagon jöttek az aranykorok is.Most nem elég kirakni öt social policyt,hanem minden civ-nél el kell érni a kultúra elterjedését.Háború gyakorlatilag nem volt,az Asszír pofátlankodott be állandóan a prófétáival,de meguntam,és odacsaptam neki.Pár kör múlva békét kért-megkapta.Lényegében könnyû volt,jó helyrõl is indultam,pontfölényben voltam.Az utolsó körökre kb.300 kultúra és 250 arany jött be.Korábban leírta NEXUS6 is,és nekem is furcsa volt,hogy a többi civ mintha nem akarna fejleszteni.Majdnem raja ül az aranyon,a fõvárosa elõtt ott az igazgyöngy,de semmit nem kezd vele.Nem is terjeszkedett agresszívan.Azért néhány dolog meglepett.Az egyik városom egy szigeten volt úgy tíz tile távolságra,de az istennek sem akart összekapcsolódni a fõvárossal,kikötõ ellenére sem.Valamikor a modern korban gondolt egyet aztán csak beugrott neki.A végén már az ENSZ is elérhetõ közelségben volt,megvolt a Globalizáció technológia,de az épületnek nyoma sem volt.Nyelvtudás hiányában sok még nekem a fehér folt,fõleg ezek a Világ Kongresszus dolgok.Szóval ez egy békés,nyugis játék is volt,de így is akartam.Tanulgatok.A következõben rámegyek egy tech gyõzelemre valamelyik másik új civ-vel.
NEXUS6
Most, hogy olvasgatom a leírásokat is kifejezetten teccik, hogy a kultúra, diplomácia ilyen nagy szerepet kapott, meg lehet nyerni más módon is a játékot, nem csak agyatlan öldökléssel, és ráadásul élményt is jelent, nem csak csodák, épületek legyártását. Pl ez a régészetes dolog is jónak tûnik, épp most fejlesztem. Megyek vissza majd az elõzõ csaták helyére, kíváncsi vagyok, hogy ott mit talál a prof:)

Annál is inkább ráállok erre a vonalra, mert amit a harc közben csinál a gép az borzalom. Az eddig rendben volt, hogy a barbárokat ugye nem gyógyította. Persze soxor agybajt kaptam tõle, hogy Instant Heal-t nyomott a pusztulás szélén álló ostromló egységeire, de ok, nem kapcsoltam ki, nem moddoltam ki, mert kihívást jelent. Most azt csinálja, hogy ugyan kimenti a csatából a sérült egységeit, de egyszercsak 3-4 kör múlva ott bókásznak ugyan úgy piros csíkosan a katapultjaim elött, szinte könyörögnek, hogy vessek véget a szenvedésüknek!:)
Miért nem gyógyítja õket, ha már nem is upgradeli!?

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Mondjuk most ,hogy így jobban belemerültem, az hogy a Piety ág azonnal húzható, Theodorának akkora buffot ad ,hogy valami borzalom :D, A policy ágak változásai marha jók.

NEXUS6
Large térkép, emperor szint, és epic sebesség.

A nagytérkép azért jó, mert nagyobb szárazföldi hadjáratok és birodalmak tudnak kialakulni. A tengeri hadviselés inkább késõbb kap jelentõséget, amikor már van anyahajó, meg tengeralattjáró is. Az emperor szint már kihívás, de még nem csal pofátlanul a gép, az epic sebesség elég sok idõt ad pl a fejlestések között, hogy a játék ne válljon egy õrült rohanássá.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

MrStokes
Jok ezek az osszegzok, keep them coming! :D

\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"

Pluskast
Ja és még egy kérdés. A game pace-t mire állítod?

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Pluskast
Milyen fokozaton tolod?

NEXUS6
Összegezve kicsit az eddigieket a köv jön le:
Igazából anyagi, meg boldogságos gondjaim csak a játék elején voltak, de úgy tûnik másnak is, mert 1200 táján rögtön két szomszédos civ is megtámadott. Elég könnyedén hárítottam õket, mert elég elmaradott technológiájuk volt. Attilával, miután xarrá aláztam a seregét békét kötöttem és mentem a törökökre, akik építettek 1-2 csodát, meg a fõváros is közel volt, illetve gyak 3 városa volt, igaz elég fejlettek, ezért ideális célpontnak mutatkozott. Elég eccerû volt lealázni, segített azért hogy az egyik hatalmas 17-es városát harc nélkül átadta, amivel nyert is 10 kört, kb addig tartott volna amúgy is elfoglalni. Utána onnan a fõvárosa egy lépés volt, ami miatt 2-3 körön belül azt is elfoglaltam. Épp akkor tartott Világkongresszust és megpróbált volna beembargozni, de nagyjából már mindenkivel friendly voltam, szal senki nem támogatta.
Most 1700 körül már 150/200 aranyam van körönként, pedig csak a hunokkal kereskedem. Mint irtam a Machu Pichu, óriási segítség, mert az a belsõ utak után ad bónusz aranyat és nem a kereskedelmi utak után, így akkor sem hal be a gazdaság, amikor háborúzik az ember és a karavánokat kilötték.

Összegezve az eddigieket, az AI tehát xarabb:
- Nem agresszív, sem politikában, sem katonailag
- Nem upgradeli a seregeit (a török 1300 körül warriorokat szedett elõ, pedig a muskétás tech-et tõle loptam)
- Nem terjeszkedik (a kontinens közepe hót üresen állt, pedig van ott még ezüst is, meg egyéb luxus cikk amit el lehetne csencselni, most raktam be gyorsan 1-2 várost). Pont emiatt nem tudok luxust cserélni a másokkal, mert az AI megelégszik vele, ha van 1-belõle, nem épít új városokat.

Ha az ember tudja nagyjából, hogy mit kell csinálni, akkor könnyebb a játék (Emperor szint).
Második vagyok az oroszok 100 ponttal vannak elöttem (1200 pont körül), népességben lassan utolérem, de élemiszer termelésben, városok számában már lehagytam.

Az elõzõ játékaimban 10 induló civbõl ilyenkorra már csak olyan 5-6 maradt, most még csak a törökök, meg talán még valaki más pusztult el. A városállamok is gyorsabban szövetséget kötnek 1-2 barbár lemészárlása már elég neki, ami hatalmas bónusz az elején.

Szal nem kell megijedni, öröm felfedezni az újdonságokat, de ez a viszonylagos könnyûség, meg az AI bénázása katonai dolgokban az újrajátszást illetõen erõs mínuszt jelentenek.
A kereskedelmi utakra épülõ gazdaság háború esetén jelentkezõ korlátai kijátszhatók, a kevesebb policy szmájlit pl az állatkert kompenzálja. Az AI kevésbé agresszív, megbocsájtó, ha nem geciskedik az ember, akkor szépen sorba a többiek is bizalommal lesznek, ami a Világkongresszusban jól jön.

Nagyon jó a játék, de egy egyensúly patch-ért kiált.

A polákok se rosszak. Új kor +1 policy? Az kb egy ingyen ág mire a modern korba ér. Ez is derék... :)
Fõleg az tetszik meg ,hogy a Piety-vel már azonnal lehet nyitni ami nekem nagyon jó, mert fõleg theodoraval játszom:) nagyon jó az új kieg.

Valóban jól megváltozott a játék, shoshonok nagyon kemények, bár az én stratégiámnak nagyon jól bejönnek az Indonézek is, jók nagyon az új civek, bár minden megváltozott:) Kicsit gyorsabb lett a játékmenet.

Az olcsóbb is volt a tied, eredetileg én sem steamen vettem volna. De valahol azt olvastam, hogy ha egy amerikai haver elküldi giftben, akkor játszhatok vele én is 9-tõl.
Hát erre r......am :)
NEXUS6
Szerencsére a kémkedésen is fejlesztettek, így már nem csak technológia lopás van (hogy átadás miért nincs azt még mindíg nem értem).

A gondom az, hogy még mindíg nem olyan módon valósul ez meg, mint régen, ahogy a karavánutas kereskedelem sem. Gyak menübõl kiválasztasz egy másik várost, oda küldöd a kémet, a karavánt, a diplomatát és amit kapsz az globálisan járul hozzá a dolgaidhoz. Ezért aztán továbbra sincs olyan pl, hogy egy adott város lázong.

Én 18 dollárért vettem teljesen jó ár szerintem:)

Pordycus
Sziasztok!
valakit érdekel tökéletesen mûködõ lan multiplayer virágbolti verzióval?
gameop.hu:9966 Tsen keressetek meg segítek:)

---------------------------- Evésben nem ismerünk tréfát!

Amúgy meg A Steam-rõl letölthetõ a Demo,de erre a rövid idõre nem foglalkozom vele.
Pluskast
Kár, hogy ma nem péntek van :P

Idõközben rátaláltam én is.Rengeteg a változás.A G&K-hez még jó volt a magyarítás,de ezzel
gondjaim lesznek,amíg le nem fordítja valaki.Amúgy tetszik az egész.
NEXUS6
Civfanatics bnw fórumon elég rendesen tárgyalják a témát.

Szal úgy tûnik az új kiegben pl a korábbi városhely megválasztási prioritások sem élnek. Egyáltalán az is kérdéses, hogy a továbbiakban érdemes-e a nagy népességre hajtani a városokban, vagy jobb a sok de nem anyira fejlett város (sem népességben, sem épületekben).

Aztán pl a pénzhiány miatt már az egységek upgradelése is általános gond, ebbõl a gép oldaláról következik az AI viszonylagos általános passzivitása is. Azonban aki kifejezetten a saját kis birodalom építgetését részesítette elõnyben a hódítással szemben az nagyon jól jár ezzel a kieggel. Én pár éve még inkább a hagyjanak békén fejlõdni stílus híve voltam, de rászoktam a minden mozgót megbaxunk stratégiára, lehet, hogy most én is visszatérek a korábbira.

Az CivV leges legelsõ változata volt ilyesmi, de aztán kicsit alakítottak a balanszon, de most visszajön úgy tûnik az eredeti koncepcióhoz. Nem volt az rossz, csak akkor az évszázadokig tartó fejlesztgetést a modernkorban egy eszeveszett rohanás, kapkodás zárta általában. Remélem, hogy az új fejlesztések, tudomány, ideológia, wc ezen azért segít.

Pluskast
Én a G2 play-en rendeltem elõ 19 euróért. Szerintem az sem volt túl sok.

És ezeket hol tudtad megnézni?
NEXUS6
Nabaxátok meg!
Készüljetek fel, mert a béenvénél tök máshogy mûxik a gazdaság. Aranyat jóformán csak a karaván/ kereskedelmi hajó/kereskedelmi út ad.
A piac, meg az ilyesmi az csak némi többletet ad, a lakosság a mezõkön meg szinte semmit nem termel. Régebben a folyó/tengerpart adott rengeteg aranyat. Na most ez jól nem így van. A Machu Pichu csoda jelentõsége még jobban megnõ, mert utanként +25% aranyat ad. Kezdetben csak 3 kereskedelmi út lehetséges, érdemes tehet azokat a techeket fejleszteni, ami növeli ennek a számát.

A városállamokkal való kereskedés is megteszi kezdetben, amíg nincs a közelben valami más civ, de csak a másik népbõl lehet igazi kincseket kifacsarni, pénz, tudomány, ilyesmi.

Az egész sokkal kiegyensúlyozottabb, mindenki nyugiba van, mert nem nagyon lehet annyi erõforrást összeszedni, hogy háborúzzon az ember. Szépen lépésrõl lépésre a köv luxus cikkhez várost telepítve kell terjeszkedni, mert a szmájli is rohadtul kevés.

NEXUS6
Szerintem direkt.
:D

En is amcsi ip cimrol vettem meg, de a normal steam login nalam is csak 12tol engedi a jatekot. De legalabb olcsobb volt, mint az euro ar.
Carmang
Nem tudom mi lelte a kémeimet, de a modern korba lépve 10-20 körönként szállították az ellopott technológiát, és szintet léptek pikkpakk.

Szaruman
Ja, mert olyan gyorsan tölt a játék...

I don't have a World of Warcraft account, do you? No, I have a life.

NEXUS6
Azt másnál is kiválaszthatod, csak macerás.
Random seed, ha meg nem teccik, amit kapsz, reload.
<#papakacsint>

Pluskast
Hm most néztem a játékról egy videót. Ezek a Shosoni indiánok nagyon durvák. Ha a városodat lepakolod alapból nagyobb területet foglalsz be mint más civeknél. Az indián felderitõjük meg egyrészt elég brutális harcos is és ami a legjobb, ha bemész vele egy ruins-ba kiválaszthatod, hogy mit adjon (tudományt, kultúrát, upgradet stb). Azért ez így elég op:)

Gondolhattam volna.Megvettem,letöltöttem,de ki kell várnom a hivatalos európai megjelenést.
Nagy baj persze nincs,már januárban félretettem rá a pénzt a PayPal számlámon.
Most már elérhetõ a Brave New World Amerikában.Van USA e-mail címem,rendeltem is már
szoftvert rajta többször is.Csak abban nem vagyok biztos,hogy a Steam engedi-e telepíteni
12.elõtt.
NEXUS6
Én soha nem építettem talán. Nálam az elsõ a Stonehenge (vallás), a Piramis (gyorsabb worker), meg az Artemis templom (+10% lakosság növekedés.)

Én mindig a legnagyobb népességre hajtok, az hosszútávon úgy is termel mindent, pénzt, kultúrát, tudományt, vallást.

Technológiában viszont igyekszem a katonai fejlesztéseket elõre rakni, hogy tudjak hódítani.

NEXUS6
Felraktam egy steampunk modot, így most scenarión kívül is tudok gõzhajtású tankot építeni. Kiba erõs. Csak az a gond, hogy a náci is rákapott, így inkább abbahagytam a nyomulást.
Egyelõre.

NEXUS6
A játék vége felé az egyik legfontosabb csoda, ha már elég nagy birodalmad van a Neuschwanstein várkastély. Vasút tech kell hozzá. Kasetélyonként ad még egy szmájlit.
Ez nekem vagy 30 lesz most.:D

Így legalább tudom folytatni a hódításokat, mert a németekkel most békét kötöttem, átpasszolta a legnagyobb városait és kaptam rögtön vagy 20 szomorú arcút.

Geci volt, mert elõször az összes csetvedék szutyok kis városokat akarta ideadni, ami egybõl vagy 50 szomorú arcút jelentett volna. A kis farok.

NEXUS6
Jaaaa, bocs;)

Akkor félrenéztem valamit.
<#papakacsint>

Carmang
Néhány játék erejéig én is kipróbáltam, hogy arra hajtok, csak éppenséggel ekkor seregem nem lesz, aztán valaki mindig betámad.

Pluskast
Még meg sem jelent:)

Pluskast
Én eléggé. Multiban és single-ban egyaránt az elsõ épületek között van nálam.

NEXUS6
Nyomja valaki a béenvével?

Az totál attól függ milyen játékot tolok. Van hogy semennyire, meg van hogy nagyon:)
Carmang
Amúgy ti mennyire hajtotok a Great Library-ra?

Carmang
Jó... A második játékban volt vas a közelben, de a seregem a leggyengébb volt, Szulejmán betámadott, annyi egységgel jött az egyik városomnak, hogy inkább kiléptem.
A harmadik játékban pedig megint más mellé rakta a vasat.
Szóval "játszottam" hármat a délután, és az este jelentõs részében, csak éppen nem kapcsolódtam ki. Köszi...

Carmang
Néha érdekesen osztja le a gép az erõforrásokat. Iron Working kikutatása után körülnéztem a térképen, és sehol egy vaslelõhely a közelemben. Vagyis egy lenne valamennyire közel, de közvetlen Ramszesz határa mellett van, mire csinálok egy Settler-t, meg elmászok oda, addigra Rami azt a ile-t elfoglalja. Aztán láttam az egyik városállamnál, és ennyi.
Pedig elég sokat felfedeztem a térképbõl, a tágabb környezetemet teljesen.
És vas nélkül Oda-val végem, szóval 102 kör, és kb 3 óra játék után nyomtam egy kilépést.
Mondjuk nem is indultam valami jó helyrõl, de így legalább egyértelmû, hogy nem szüttyögök tovább ezen a térképen.

Hm.. megsasoltam a wikia-ban a "matekot". Akkor úgy tûnik a policy-ken is megvan a másfélszeres és háromszoros szorzó (hacsak nem változott a G&K-ben). Vásárolgatásnál nem láttam különválasztást/speed büntetést. Mindig csak a pénz meg a shoping? :)
Lehet bepróbálkozok lassabb játékkal nagyobb mapon. Mik a különbségek, Ahogy nézem a fejlesztés és építkezések az epicnél másfélszerese a standard játéknak, marathonnál az epic kétszerese. A social policy-nál és az egységek gyógyulásánál nincs különbség, ugye?
Ha ez így van, akkor könnyebb lehet a dominancia gyõzelem (már azonos map méreten), a kultúrális gyõzelem, de nehezebb a technológia/ûrverseny? A pénzért épület/egység vásárlás árai is növekednek? (ha nem, akkor az építéssel szemben nagyobb hangsúly lehet a kivásárlásokon).
NEXUS6
Én is large-on nyomom, epic idõvel, alacsony tengerszinttel. Így nem kell annyit hajózni, a szárazföldek nagyobbak és esetleg is összeérnek. De legalább 2 nagy elkülönülõ kontinens mindig van. Így aztán az egyiken vagyok én 1900 körül a másikon meg egy gépi civ.
Aztán mehet a totális atomháború.
Megindító tud lenni!;)

Néha fagy persze 4GB RAM-mal, de még bevállalható a 20 körönként egy fagyás.

Mivel szeretek csatázni, így van idõ a hódításra és nem kell attól félni, hogy 1-2 kör alatt kifejleszt az AI 2 vel magasabb technológiát ahhoz képest, mint amivel elindultam otthonról.

Olyan isz. 1000-ig jóban vagyok a többiekkel, akkor általában körém települnek és valaki elkezd baxogatni, na ekkor megindulok és meg sem állok, amíg nem az enyém a kontinens.

Azért ehhez nem kell annyira kurvasok ész ám.
A nagy térképeken azért kell lassan játszani, mert kénytelen vagy mászkálni rajta.
Kis térképen meg felesleges idõpocsékolás a lassú játék, de ebben az esetben nem lehetetlenül el a játék.
Normál speedhez normál eloszlás. "Rendhagyó" sebességeken jöhetnek az egzotikusabb eloszlásfüggvények (meg map méretek). Vagy szerinted jó az ha 10 kör megközelíteni egy barbár tábort, 2 kör a csata és ennyi idõ alatt lemegy 2-3 teljes technológia kikutatás? Mire visszaérnek már muskétásoknak dicsekedhetnek a kõbunkós harcaik siekrével. :) (enyhén eltúlozva)

MOndjuk lehet neked jobb rálátásod van. Én lajhártempóban nem nyomtam. Standard sebesség huge mapon igen. Szórakoztató volt, csak minden távol van ...
<#wilting>