Civilization
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tudod, csak még egy kört!:D
Emléxem az elsõ civ játékomra, viszonylag gyorsan eljutottam a XIX. szd-ba. Öcsémmel azt gondoltam egy alternatív történelmet írok, hiszen még csak trirene-t tudtam építeni. Aztán szembe jött az angolok csatahajója, és megláttam a megmûvelt földjeit, az enyémnél 10X nagyobb városait és rájöttem hogy még nagyon nem ismerem ezt a játékot.
Akkor még nem volt net, egy újságban találtam egy részletes, 6 oldalas leírást, táblázatokkal, stratégiákkal. Évekig az volt a bibliám.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
http://www.civfanatics.com/book/export/html/691
Lusti vagyok és újrakezdem szerintem azt a mapot a bizánciakkal, amin most nyomulok. Nem egyszerû a terep, de kultúra/turizmusra gyúrnék most jobban. A kigolyózós/hódító, vagy a science gyõzelem simán meglett volna most is, de nekem turistás móka kell :)
Anglia sokat szívózott, két turnusban lenyomtam. Két városa volt az utolsó háborúban. A rakétavetõs 3 lõtávos szép új ostromegységemmel (egy darab volt csak felfejlesztve) kb 1-1 lövés volt a két város védelmének nullázása. Utána könnyû foglalás. Van kis tech elõnyöm. Mégis inkább a turistákkal megfojtás az ami vonz. Meg a vallásterjesztés (az megvan). Szóval estefele újrázom, mert veszett mázlis helyen volt ez a game. két városra legalábbis. A harmadik picit barbárral fertõzött, de ahhoz a területhez úgyse férnek sokáig hozzá a szomszédok jó ideig.
Japannal indultam, gondolvan, hogy majd szep nyugisan mindenkit leigazok.
Aztan szepen telt az ido, jo sokaig ossz-vissz 2 varosom volt, mire eszbekaptam, mar korulottem semmi talpalattnyi szabad hely nem volt, kedves szomszedaim betelepultek jo szorosan mellem.
Beszorultam a szarazfold belsejebe. Gondoltam igy bajos lesz hajokat gyartani.
Egy ido utan kedves francia szomszedom elkezdett agressziv kismalacot jatszani, ugyhogy rovid felkeszules utan muszaj volt oket eltorolnom a fold szinerol. Lett 2-3 uj varosom, de meg mindig sehol egy part menti varos. Nuku kikoto es nuku hajok.
Kesobb egyik szomszedom vallarol nagylelkuen levettem 3 varosanak a terhet, vegre lett kikotom! :DD
Majd miutan a modern korba ertem, kemeim jelentettek, hogy az addig szepen csendben tevekenykedo, mindenkivel jo kapcsolatokat apolo kozeli etiop civilizacio elkezdte epiteni az urjahot!!! Mondom, a jo edes, nem lesz ez igy jo, hogyan fogom igy felkoncolni az egesz vilagot?!
Az urhajo epitesevel parhuzamosan szepen elkezdett fegyverkezni is. Megitelesem szerint nem tudtam volna egy haboruval idoben megakadalyozni az Apollo project befejeztet, valamint a haboru kimenetele is erosen ketseges volt, ezert ugy dontottem felveszem a kesztyut.
Gyorsan atallitottam a varosaim nagy reszet a tudomanyok fejlesztesere, jo par technologiaval le voltam tole maradva es akkor induljon a verseny.
Vegul nekem sikerult elobb befejeznem az urhajot, mire elkeszult, az etiopoknak is csak 1 vagy ket resz hianyzott. Eleg szoros volt a verseny.
A gyozelmet kovetoen kicsit tovabb jatszottam. Az ekkortol szamitott kb. 10. korben az etiopok teljesitettek az utopia project-et is !!!
Szoval ugy erzem van meg hova fejlodni! :DD
\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"
Félreérthetõ a dolog, szal a modok kipipálása után leokézva kiadja azt az ablakot, ahol felsorolja, hogy melyik modot veszi aktívnak. Az ablak tetején látsz egy Single Player esetleg Multi Player feliatot. Namost erre rá kell kattintani és akkor adja fel, hogy a modolt játékot elkezded/betöltöd. Bocs ha olyat magyarázok, ami egyértelmû, de talán rajtam kívül is elnézte más is, hogy mit is kell tenni, hogy lehet modolt játékot indítani, tölteni.
Ha a kimentett modolt játékállást csak simán a fõmenübõl töltöd, akkor jó eséllyel fagy le progi. Szal vissza kell mászni a mod opció alá és ügyelni, hogy ugyan azok a modok legyenek aktívak, amelyek a kimentett játéknál is. Majd betölteni a játékot.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Nem értem egyébként azt sem, hogy az Enabled-re állítás miért nem elég ahhoz, hogy mûködjön a Mod.
Szóval csak rajtad múlik, hogy mit akarsz kihozni a játékból.
(Többiek kedvéért mondom, hogy visszavettem Settler fokozatra, Prince-rõl, csak hogy nyerjek is már :D röhögni szabad)
Én a legjobban ezt a set up ot szeretem, Huge map, Kontinensek, Epic sebesség, és immortal fokozat, vagy ha szeretnék csodákat is használni akkor Emperor.
Libertyre legtöbbször Kínát,Oroszokat,Rómaiakat,Franciákat,Koreaiakat és Theodorát használtam õket nagyon szeretem, persze még lehet több néppel is.
Don't need to be accurate, just shoot more bullets!
A Songhai-okkal kûzdök akiknek iszonyat erõs lovasaik vannak. Megy az adok kapok, beküld 3-4 lovast a fõvárosom mellé akik egybõl területeket foglalnak el még ha nem is tudják a várost érdemben támadni. Én meg hiába ostromlom hosszú idõ óta a fõvárosát trebuchet-ekkel, meg longswordod emberekkel mindíg megzavar annyira, hogy lazítsak a szorításon, miközben a fõvárosa körüli területek nagyrészét már megszereztem. Ostromlóként nagy elõnyt jelent, hogy saját területrõl támadhatok, gyorsabban gyógyulnak az egységek, de sokkal érzékenyebb veszteséeket okoz csak azáltal, hogy saját területemen bóklászik.
A B terv meg az, hogy a célponttól elszigeteled a misszionáriust vagy prófétát. Ezek az egységek nem haladhatnak át más egységen. Még akkor se ha mögötte van szabad terület amit elérne a lépéspontjából. Vagy a belépési ponton elzárod a területet, hogy ne jusson be, vagy körbeveszed a városod unitokkal. A prédikációnál közvetlen a város mellett kell lenni.
@mikromanus: ha nincs open borders, akkor a vallasi egysegei sem tudjak atlepni a hataraimat? Nekem eddig ugy tunt, hogy ez nem igy van, de teny hogy annyira nem figyeltem, hogy volt-e open borders.
\"It matters not how strait the gate, How charged with punishments the scroll, I am the master of my fate: I am the captain of my soul.\"
Nyomi szomszedos nemzet mindig kuldte a hitterito egysegeit a varosaimba, pedig mar meg is kertem ra korabban, hogy hanyagoljon veluk (diplomaciai opcio). Ennek ellenere csak jottek es jottek.
Aztan eszembe jutott, hogy ha mar vedekezni nem tudok ellene, akkor legalabb neki se legyen mar olyan jo es gondoltam megviccelem. Elkuldtem az inkvizitorom a fovarosahoz de sajnos nem mukodott rajta az eretnekek felszamolasa...
Mondjuk eleg vicces lenne, ha mukodne, gep tuti mindig hozna az inkvizitorait es jol megszivatna, amikor csak tehetne! :)
Egyebkent a jatekban talalhato civilopedia szerint ha inkvizitort allomasoztatunk a varosban, akkor mas vallasok egysegei nem fogjak befolyasolni a varos vallasat. Ezt meg sajna nem probaltam.
My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!
Pl. lattam tobb, a jatekrol keszult videoban is, hoy van valamifele olyan nezet, ahol a tile-ok latszodnak, es rajtuk a nyersanyagok, mintha kizoomolna az ember teljesen. Na ezt nekem eddig nem sikerult elohoznom, viszont eleg hasznos lenne uj varos alapitasa elott.
Majd megnezegetem a wikis linket, nem tudom en erre miert nem gondoltam korabban. :)
Épp a legjobb résznél kellett indulnom. A brazilok "kiinkvizitorkodták" az iszlámot a fõvárosból. Van 25-26 lakosuk és ugyanennyi eretnek. Hajókkal próbálták megakadályozni az Igaz Hit terjedését (az unit nem tud áthaladni a mögötte levõ üres területre, csak megkerülni), de kis rést találtam a széleken. Épp kétoldalról "igetávolságban volt 3 misszionáriusom. 25 eretneknél ez prédikációnként 250 kutatáspont lesz (az egység "sérül" és gyengül a prédikáció hatása is, de a kutatáspont fix). Persze majd csökkenni fog a haszon, de a 6-9 prédikációból 1500 feletti kutatáspontot várok. Az 1900-as évek elején járok azt hiszem.
A lavórfejû gyalogosok már megvannak, meg a városokban a rádiótornyok. A broodway i skész. Most az Eiffel torony épül épp. A második legfejlettebb nép 8, a leggyengébb 13 tech-hel van lemaradva.
Az irokézek kigolyóztak a vezetõ pozíciómból a World Congress-ban (valami csoda folytán szó szerint. Van ami +szavazatot ad), de rájukborítottam az asztalt. Világvallás az iszlám. Csak Anglia, az irokézek és a mayák vannak más hiten (brazília még az inkvizitorkodás elõtt szavazott és akkor még az iszlám volt az erõsebb nála). Dzsingisz és a franciák haverok, a mayák és a "susogó" indiánokkal elég jóban vagyok és van open border. Anglia és Szakálmester 8Brazília) ráncolja a homlokát, néha kiáltozik mindenfélét, de hadat nem üzen. Talán eg yoldalról a dzsungel és a szövetséges városállamok, más oldalról a morc kán seregek miatt óvatosak. Vagy a sok ajándék unitom miatt, ami kitölti a maradék sivatagot (lándzsázs primitív unitok, lavórfejûek, ósdi golyószórók, meg apuskás-lovas unit ami leginkább az amerikai polgárháború északi (vag ydéli?) lovasságára emlékeztet. Szóval füstölögnek, próbálják zárni a határokat, de nyuszik a háborúhoz. <#eplus2>#eplus2>
Azért bírom az ilyesmit. Elõterjesztek valamit, jönnek a népek, hogy ez nagyon nem OK és ejnye-bejnye lesz ám... aztán megszavazzák. Eh, politikusok.<#taps>#taps>
Ha visszavonulsz, akkor egy idõ után megerõsödik a saját vallása és elkezd megint haverkodni. Lehet menni girnyózni. Sok-sok kutatás buffot szerezhetsz, de sajna emlékszik a korábbi igéretedre és elég hamar berág. Ettõl még persze simán megszedheted magadat még egyszer. Open Border nélkül viszont költséges a térítés. Az ellenséges területen körönként "sérül" a misszionárius. 4-5 kör és elhullik. Közben 200-250 pontnyit csökken a sajáte erejével együtt a térítés ereje is körönként. Városállamnál nincs gond. Ott pofátlanul lehet átgázolni és idõzni. A barbárok viszont megeszik a misszionáriust. Jó velük vigyázni...
két kérdés:
utoljára tavaly játszottam civ5-el, brave new world-ot próbálgatom most. tegnap volt egy játékom, ahol az ai elfoglalt 2-3 városállamot is. (hanoi, panama és colombo, ha jól emlékszem)
én viszont a városállamok szavazatára utaztam, tehát összeraktam egy hadsereget és elvándoroltam felszabadítani õket. miután a városok védelme megadta magát viszont mindháromnál csak annex - puppet - raze lehetõség jött fel, nem volt liberate köztük. rosszul emlékszem, hogy eddig volt ilyen, vagy valamit nem csináltam jól, esetleg nem így kell felszabadítani õket?
a másik: automated workerek a nagyobb fejlesztések után elhúznak pihizni a legközelebbi városba. eközben még simán a földterületem harmada/fele nincs megmûvelve. nem lehet beállítani, hogy pihi helyett azokon a területegységeken is rakjanak farmot pl., ahol nincs különösebb nyersanyag? olyan szinten nem vagyok, hogy kézzel irányítsam mindegyiket, az elejétõl kezdve. ti hogy menedzselitek õket?
My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!
Melyik nemzettel érdemes még játszani, és milyen map beállítások mellett? Kínát is csak azért választottam mert YT-t az IGN deity végigjátszásban azt mondja a csávó, h csak azt érdemes választani. De szerintem az Honort nem éri meg fullra kirakni, a +XP, meg a +15% bonusz az jól jön, de többi, hát nem tudom. Nem vagyok valami nagy Civ gurur, kb másodszor játszottam. lol
[url=Ötlet, hogy most mit csináljak? Mármint nem nagyon érdemes folytatni ezt a kampányt, Alexander nagyon beelõzött. (5) King nehézségen játszom. Arabokat, még vhol a játék elején foglaltam el, Németországot és a Dániát a görögökkel közösen, én felgyújtottam a luxus cikk mentes városokat. Játék elején baromi gyorsan kifarmoltam a National Coleget, nekem mát puskás melee egység volt mire eljutott a gép a lovagokig. Honor huztam maxra, és commerbõl is csak egy hiányzik. Igazából nem volt kihívás, a gép egyáltalán nem támadott meg, csak fenyegetõzött. Görögökkel is háborúztam 1000 évig most meg szövetséges, mert elmúlt a "denounce" hatása... Amikor elõször toltam a játékkal, pár hete. Gods and Kings kieggel, akkor már 100 kör elõtt megtámadott a gép. Meg pénzem se volt, sereget tudtam úgy fentartatni le is töröltem. De ez a trade rendszer baromi király, elég szánalmas, h kieg formájában kell alapnak számító lehetõségekéhez hozzájutni. Végre lehet városok között kaját meg árút szállítani ez de mennyire kellett.
Melyik nemzettel érdemes még játszani, és milyen map beállítások mellett? Kínát is csak azért választottam mert YT-t az IGN deity végigjátszásban azt mondja a csávó, h csak azt érdemes választani. De szerintem az Honort nem éri meg fullra kirakni, a +XP, meg a +15% bonusz az jól jön, de többi, hát nme tudom. Nem vagyok valami nagy Civ gurur, kb másodszor játszottam. lol
[url=Ötlet, hogy most mit csináljak? Mármint nem nagyon érdemes folytatni ezt a kampányt, Alexander nagyon beelõzött. (5) King nehézségen játszom. Arabokat, még vhol a játék elején foglaltam el, Németországot és a Dániát a görögökkel közösen, én felgyújtottam a luxus cikk mentes városokat. Játék elején baromi gyorsan kifarmoltam a National Coleget, nekem mát puskás melee egység volt mire eljutott a gép a lovagokig. Honor huztam maxra, és commerbõl is csak egy hiányzik. Igazából nem volt kihívás, a gép egyáltalán nem támadott meg, csak fenyegetõzött. Görögökkel is háborúztam 1000 évig most meg szövetséges, mert elmúlt a "denounce" hatása... Amikor elõször toltam a játékkal, pár hete. Gods and Kings kieggel, akkor már 100 kör elõtt megtámadott a gép. Meg pénzem se volt, sereget tudtam úgy fentartatni le is töröltem. De ez a trade rendszer baromi király, elég szánalmas, h kieg formájában kell alapnak számító lehetõségekéhez hozzájutni. Végre lehet városok között kaját meg árút szállítani ez de mennyire kellett.
Melyik nemzettel érdemes még játszani, és milyen map beállítások mellett? Kínát is csak azért választottam mert YT-t az IGN deity végigjátszásban azt mondja a csávó, h csak azt érdemes választani. De szerintem az Honort nem éri meg fullra kirakni, a +XP, meg a +15% bonusz az jól jön, de többi, hát nem tudom. Nem vagyok valami nagy Civ gurur, kb másodszor játszottam. lol
LINK ha nem szúrná be a képet.

Aki megmaradt az ötödikig az eltudja ezeket fogadni.
Egy-egy civ generáció ráadásul most már elmondhatjuk, hogy lassan növi ki magát. Az új elõször mindig visszalépés és csak évek alatt éri el az elõzõ, már halálra modolt, és patchel generáció szintjét, majd haladja meg.
A CivV, szerintem az utóbbit most éri el. Iszonyat bugos az egész, de látszik, hogy lesz belõle valami. Miért? Mert ez nem egy egyszerû fps, vagy ugribugri, nagyon erõs közösség van mögötte, ami nem csak kiköveteli, de esetenként meg is csinálja a javításokat!
Addig viszont megy a hegesztés, a gányolás. Sajna most egy ilyen idõszak jön, bár ennek is megvan a maga izgalma. Pl kitapasztalni egy bug pontos megjelenését csak hogy megpróbáld megmenteni az adott játékot, az is jelenthet örömet neked is, meg akivel megosztod.
Erre az információra pedig legjobban a fejlesztõknek van szükségük. Szal azt javaslom, hogy ne tartsd vissza magad, akár angol fórumokon is savazd szénné a játékot. De precízen, úgy hogy annak legyen értelme.
Ezt nevezik építõ jellegû kritikának ugye.
<#papakacsint>#papakacsint>
Természetessen megvolt, de nálam a töltõképernyõnek megmarad a hangja.
:( Na mindegy szerintem hagyom ezt a játékot.
Azthiszem kijelenthetem, hogy ez a leggyengébb kiadása a Paradox kiadónak.
Remélem sok fan nak a lelkébe tapostam. Ha kíváncsi valaki az indoklásra azt is megteszem
http://civilization.wikia.com/wiki/Missionary_(Civ5)
Akkor 1000 a hittérítés és a misszionárius "ereje" és 250-et veszít ha nincs open border. Ha eléri a nullát, akkor elhullik. Mondjuk ezt nem tapasztaltam. Lehet viszont a városállamoknál is megvan ugyanez és ez is közrejátszik abban, hogy esetenként kisebb a hatása a prédikációnak? Nem teljesen kerek, mert velencénél volt Open border egyezmény, mégis a próféta után nagyon nehéz volt érdemi többséget szerezni. Mindenesetre a fenti címen elérhetõ leírások elég hasznosnak tûnnek...
Valamelyik vallási hatásnál, vagy csodánál volt, hogy növelhetõ a térítés ereje. A misszionárius-tériítõs mókás játékban ez is megvolt és 1250-et adott. Vagy ez Policybõl jött?
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
A jatekban hasznalhato shortcut-ok (key bingings) listajat hol lehet megnezni?
Na ez egy kicsit brutális bug!
2-3 városnál azért nem olyan nehéz pedig eldönteni, hogy akkor városonként mondjuk 4 lakos van, vagy öt. A proginak valamiért még is nehézséget okoz.
- a régészeknek az ásatás helyszínek betöltés után újragenerálódtak. Azaz máshova kerültek a romok/leletek. Mondjuk ekkor még nme volt egy darab régészem se
- békésen fosztogatják tudósaim azõsi romokat távol a Hazától, erre benyögi, hog ynincs hely a leletnek. Kösz. Mitõl függ, hogy "elraktározható-e"? A legközelebbi városban kell hozzá valami? Vagy távoli helyeken nem vállalnak szállítást? Mindenesetre eg yidõ után nem volt hely, így nem finanszíroztam a kultúrát. Az archeológusaim türelmetlenül toporogtak a lelõhelyek felett. :)
- rágyúrtam turizmusra. Nagyon ment. Volt azt hiszem már 134 bõrönd ikonom. Hog ylehet ezzel nyerni? MI most a kultúrális gyõzelem feltétele?
- Benyomtak egy kisebb szigetre (kontinenses beállításnál) Velencével és 3 városállammal. Mondhatni ez a dózse gyerek nagyon idegesítõ. Picit nem figyelek máris bedobozolja a városállamokat. Hamarabb bebábozta az elsõt, mint hogy kiügyeskedtem volna egy telepest a második városomhoz. Valamikor menet közben lefizette a szövetségesemet. Mire észreevettem már lett egy új városa.
- ugyanezen velencés mapon/játékban a portugálok voltak elérhetõ közelségben. Mivel be voltam korlátozva, ezért meghirdettük a vallás terjesztésbe. Jól ment, csak benyomtak a portugálok valami Borbadourtt elõttem. Lett 3 miszsionáriusa. Meg potyogtak neki a próféták. Veszett nehéz volt kigyomlálni a hatásukat. Gyanus is volt. Szerintem valami bug lehetett, mer "nem koptak el" a madaras tescos unitjai. Mindenütt madaras azrákat láttam, meg teljesen áttérített városokat. A városállmon egy-egy hittérítõ akció max 1, vagy 2 népességet dobott át. Valami nem volt kerek. Mindenesetre 4-5 körönként gyártottam a misszionáriusokat. Jó kis fejlesztés buffot adtak (a tudomány buff hatást választottam). :)
- asszirokra nyergeltem át. Párszor újraindítottam. Többnyire tömény dzsungel, meg alig erõforrást dobott. Az ellenfelek persze tele voltak 3-4 különféle luxuscikkel. nekem meg kis cukor jutott + 3 barbár tábor és egy viszonylag kis kontinens. Utolsó alkalommal benyomott a puszat és a sivatag határára a jappókkal. Elég hamar lenyomtam õket. 3 várost szereztem és ezzel ki is nyírtam a gazdaságom vagyis a növekedés faktort. Mosolytalan nemzet lettem). Nem az volt, hogy nem volt megfelelõ épület vag ypolici, hanem egyszerûen fizikai képtelenség volt elég msooslyt szerezni. Volt 7 borom, 1-1 silver és pamut, a jappóknál meg egy kis citrus. Egy városállamot lefizettem, meg kinyírtam mellette a barbárokat, így kb kijöttem önfenntartó szintre. átkeltem a szomszédos szigetre. hiratawa 8vagy mi a fedõneve) semlegese arccal pislogott felém. 3 városa volt, másfélszer annyi pontja, mint nekem 6 várossal és 8-9 csodája. Veszettül nem értem hogy hozta össze. Ugyanebben a játékban 3 oldalról kb 3-5 körönként potyogtak a barbártáborokból a fosztogatók. Ennyi agresszív arcot szerintem a rageing barbarians beállításnál se láttam amikor véletlen benyomtam régen. Vallást meg nem tudtam alapítani. Veszett hasznos volt a madárgyûjtés. Azt írta: elérhetõ vallások száma: 0. Standard sebesség és méret, 8 civ velem együtt, abból egy kiesett. Ez meg mi a rák? <#dumcsi>#dumcsi>
Szal, az elõzõ menetekben jellemzõen passzív civek így most kiestek. Valamennyit ez is segített, mert így az ókorban Nagy Sándor már lenyomta a japánokat és elég agresszivül terjed, az elõbb már open boardert kért, gondolom körül akart nézni, hát egy faxt!
Szerencsére eléggé a kontinens szélén vagyok, így egyelõre nem baxogat senki, az elõbb erre nézett az arab is, csak úgy, én meg sóból arraküldtem a légiósomat, csak úgy hogy lássa. Vissza is fordult inkább. Bár amíg lehet alacsonyan tartom az egységek számát, mert még csak most kezdett aranyam lenni igazából (+20/kör körül).
Vagyunk most vagy 5-en ezen a kontinensen + az angolok, meg a lengyelek más kontinensrõl már benéztek. Úgy tûnik van itt most egy kis nyüzsi. Citrom csak nálam van vagy 5-6, így azt cserélgetem velük mindenért, az jót tesz a boldogságnak.;)
Szal túl passzív/hülye AI-kat kibannolva, a felajánlott civ számot 1/3-dal megnyomva láthatólag eléggé pezseg az élet még emperor szinten is. A korábbiból okulva az immortált hagyom egy idõre.
;)