Civilization

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ez oké is lenne, ha a játék indításakor nem használná mindkettõ magot, míg a mentés betöltésekor csak egyet! Na erre varrjál gombot!

Si vis pacem, para bellum!

Mondjuk igazán megpróbálhatták volna a civilizációk feldolgozását párhuzamosítani. (Ok, sorban lépnek és a lépések kihatással vannak egymásra, de csak lehetne trükközni.) Ráadásul nem tudom, hogy csak rég játszottam vele vagy tényleg rosszabb lett, de mintha a brave new world-del sokat lassult volna.

Ha egy program csak egy szálra van megírva, a büdös életben nem fog több magon futni. Persze alapesetben 50-50% látszik a terhelés eloszlás miatt.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy felvetõdött-e már a kérdés.
A mentés betöltése iszonyat sokáig tart és korábban nem tudtam, hogy miért. Ma viszont figyeltem, hogy mennyire terheli le a procit és láttam, hogy a két mag közül csak az egyiket használja, de azt 100%-on, a másikkal nem is dolgozik. Ellenõriztem, hogy a folyamat mindkét magra engedélyezve van-e, de be volt pipálva mindkettõ.
Tudtok-e esetleg módszert, amivel rákényszeríthetõ lenne, hogy mindkét magot kihasználja?
Üdv, Maróth

Si vis pacem, para bellum!

Hali!

Olyan gondom van, hogy fel tettem a civ5-t+ magyarosítást. Elindítom a game-t akkor bele mentem a beállításokhoz s nem látszott semmi és rossz gombra kattintottam és ablak méret nagyon kicsi lett 5x5 s nem tudom meg változtatni sehol tudna valaki segíteni?

Köszi, csak mert némelyik épület fenntartására már nem volt aranyam és mást meg nem tudtam építeni
Építeni kell.Miért is akarnád átlépni?Ha nincs termelés,nincs fejlõdés.
Sziasztok! Ma kezdtem el játszani a játékkal, eddig kimaradt a Civ sorozat. Egy olyan kérdésem van, hogy ha bedobja a choose production-t akkor muszáj építenem és addig nem tudok next turnol-ni amíg vmit ki nem választottam vagy át lehet ezt vhogy lépni?
Figyelembe kell venni, hogy BF4-nél van egy központi szerver ami számol nagyon sok dolgot amit otthoni gépnek nem kell. Civ pedig játékmérettõl függõen hatalmas adatbázisokkal számolgat ami rengeteg számítást igényel. Nekem egy AMD Sempron 140 2,7ghz(1 mag) processzorom van 3 GB rammal, 512-es ASUS EAH4350 vidkarival médium textúrán, a többi low ha jól emlékszem(DX11) tökéletesen elfut, persze mivel én huge mapon játszok így elején várok 1-2 percet míg megpihen a játék utána kezdem mozgatni térképed de szépen akadás mentesen elfut nálam, közben meg firefox-al tudok netes rádiót hallgatni. Úgyhogy egy részrõl érthetõ az ellen szenv a nagy gépigény miatt, de azt is figyelembe kell venni, hogy egy körökre osztott stratégia ráadásul olyan kialakításban mint civ sokat számolgat a háttérben. Ráadásul én ezzel a közepestõl kicsit lejjebb lévõ beállítással és nagyon szép grafikájú játékot kapok.
Köszi szépen.Nekem sem tûnik nagy számnak,de mivel az összes dlc megvan, ez már nem lehet kivétel.Még jön egy másik is,aminek Scrambled Nations lesz a neve,talán az lesz az utolsó tartozék a játékhoz.2015 végén már jön a civ 6.
a kontinenesek kontúrja adott, tehát a partok vonala olyan, mint a valóságban, de a belsõ domborzat nem valós, random - nekem nem jön be az ötlet
Nekem is i5-öm van,16 GB ram,GTX 650 Ti videokártya,plusz ssd.A large map jól játszható,de a huge map-on 100 kör után már kész kínszenvedés a játék.Kétszer próbáltam,de többet nem fogom.
Más.Elérhetõ egy Scrambled Continents Map Pack dlc a Steam-en.Van errõl valakinek bármilyen infója?
A paradox játékokat szeretem, de nem biztos, hogy olyan sokat kell számolnia az ai-nek. Tény, hogy mélyebb, de nagyon sok dolog viszonylag egyszerû függvényekkel van megoldva benne. Annyi, hogy mi nem látjuk át olyan könnyen, de az nem biztos, hogy a processzornak is bonyolultabb. Viszont a taktikai ai-nek lényegesen kevesebb lehetõséget kell figyelembe vennie. Egy huge civ térképen több mint 10000 terület van, ennél a crusader kingsben lényegesen kevesebb, talán 300-400(?).

Mellesleg ha érdekel ilyesmi, akkor próbáld ki a crusader kings 2 õt, vagy esetleg az europe universalis 4 et, messze sokkal mélyebb játék mint a civ, mégis sokkal gyorsabb, pedig ott aztán többszörösét kell számolni mint itt😊

A civnek a motorja és optimalizáltsága hibás, rossz algoritmusokkal dolgozik vagy a fene tudja, a processzort 60 %(I5 az enyém) ban használja ki, ez nem sok, és ezt huge mappon, nincs semmi csoda a játékban ami miatt ilyen lassúnak kéne lennie, a civ 3 ban vagy a 4 ben akarnál ilyet csinálni akkora pályát kéne csinálnod amit 1 hónap alatt nem tudnál betelepíteni 😊 Ennek a játéknak közel sem lehetne akkora számítás igénye ,hogy lefullasszon egy mai High end PC t... ami meglátszik a terhelési statisztikákon, a 8 Gb ramból játék alatt még 5 GB sincs kihasználva, egyszerûen rossz a játék optimalizáltsága.

Egy jó példa, BF4 bétában 15-25 FPs között ment a játék full low on, jött egy patcha vége elõtt 5-6 nappal, és stabil 30 -40 közé felment, 30 alá szinte soha, ennyit számít az optimalizáltság.

Hogy szar-e a motor elég nehezen tudjuk szerintem megítélni. Simán lehet már akkora számításigénye, ami a mai gépeknek odarak. A térkép méretével ugyanis a számításigény nem lineárisan, hanem valamilyen exponenciális szerint növekszik. A civ4-ben, de még a civ3-ban is lehet olyan nem túl nagy térképet csinálni, ami a jövõ számítógépeit is megfekteti. A fõ oka, hogy intuíciót nem nagyon tudsz programozni, azt egy egész más felépítésû számítógép tudja, ami a fejedben van. A gépnek viszont a számunkra teljesen egyértelmûen hülyeségekkel is számolni kell. Az ilyen többszörösen összetett döntési eljárásoknál, ami ehhez a játékhoz kell, nagyon gyorsan extrémen megnövekedhet a számításigény. Hiába van high end pc-je, vagy lesz akár pár év múlva high end pc-je, egy kicsit növelünk még a térkép méretén és máris fekszik majd az a gép is. Hasonló ez a probléma sok más modellben. Ha pl egy számítási tartománynál 3D-ben az oldalakat a duplájára növeled, akkor a számolandó térfogat, vagy az azt képviselõ gridpontok száma nyolcszoros lesz. Szóval ha a számításon magán nem is változtatsz, csak a tartományt növeled, akkor már elég dúrva plussz számításigényt kapsz, de ha ezeken még bevezetsz egy-két új változót is (hogy kicsit még finomíts a dolgokon), akkor máris nagyon sokszorosa lesz a számításigény, szóval lehet akár 10-20szor gyorsabb géped is az elõzõnél, az még kevés. A civnél persze nyílván vannak "cselek", és nem diffegyenletek megoldásával dolgozik, de szerintem itt is erõsen növekedni kell a számításigénynek a térkép növelésével.
A játék optimalizálása rossz, akivel én szoktam játszani 32 GB ram van a gépében és még úgy se bírja jól a HUGE-ot egy kopmlett high end pc n. Egyszerûen szar a motor.

GanXstaZoleeWrk
+4 giga ram segíthet a large mérethez, de a huge térkép még egy corei7et is megizzaszt, talán 16 giga rammal már jó lehet.

GanXstaZolee#2709

Sziasztok!

Már jó ideje megvan a civ5 g&k, viszonylag sokat játszottam is vele. A kulturális, tudományos, és diplomáciai gyõzelmet is sikerült már elérnem king fokozaton, különbözõ standard méretû, epic idejû térképeken. A gondom az, hogy nagyobb, large van huge térképeken (amikre igazán vágynék) egy idõ után, ha már elég sokat felfedeztem a térképbõl, rettenetesen lelassul a játék. Standardon nincs gond, de itt olyan, mintha "elfelejtené" a tile kinézetét, és ahogy mozgatom a térképet, úgy töltõdnek be a nagyobb felbontású textúrák, ebbõl kifolyólag a térkép mozgatása nagyon darabos és ronda, valamint a körök is rettenetesen megnyúlnak, játszhatatlan lesz. Olyan érzésem van, hogy csak bizonyos mennyiségû tile-kinézetet tud eltárolni a ramban, így ha ez elfogy, akkor elfelejti a régebben használtatkat, hogy az aktuálisnak legyen hely. Igazam lehet, vagy ha nem, proci/videokártya a gond?
i5-ös, 4 giga ramos, fél giga videokártyás laptopom van.
Legújabb hivatalos video driver van fent? Esemény naplóban bejegyzés esetleg? Nincs elõttem a játék, de lehet külön, nem a játékban állítani alapvetõ beállításokat? Mondjuk dx10 vagy dx11?
Hátha az a baj.
Fordítókat keresek, akik hajlandók lennének segíteni a CIV5 fordításban, mivel nagyon leállt a fordítás.
Alapvetõen a GOLD verzió fordítását csinálom, de azok is segíthetnek, akiknek a GOTY verzió, vagy csak az alapjáték van meg, mert a meglévõ magyar fordítást felhasználva sec pillanat alatt tudok bármilyen verzióhoz magyarítást elõállítani. (bizonyos korlátok között)
Az eddigi fordítás innét tölthetõ:
https://mega.co.nz/#F!2R8xxSAT!JCgQj2cWMb8bPRFmRC7lrQ

A felajánlásokat emailban tehetitek: deniem00(kukacka)gmail.com
BlueMaster
Sziasztok!

Vasárnap vettem meg steam-en a játék gold verzióját, amely minden DLC-t tartalmaz. Feltelepítette a steam, de nem tudom elindítani. Az intró lemegy, és mindenféle hibaüzenet nélkül kilép az asztalra... Tud valaki segíteni, hogy mi ilyenkor a teendõ? 64 bit-es Win7 van a gépen, Nvidia GTS 250 videókártyával.

Köszönöm szépen elõre is!

Intelligens ember nem fekszik le aznap mikor felkelt! Addig ülj a buszon míg fiatal vagy, mert ha öreg leszel úgyse adják át a helyet!

Így ok, köszi. Ezekkel a kombinációkkal én is el szoktam lenni, mint a gyerek...
Nem fogalmaztam elég pontosan. Ez alatt azt értem, hogy vannak great work of art/music/writing vagy artifactok a tulajdonodban, és van olyan épület, ami bónusz turizmust, vagy kultúrát ad, ha bizonyos típusokat teszel bele. Pl mind ugyanabból a korból, kultúrából, vagy éppen különbözõbõl a követelmény. Pl a Globe Theater akkor ad bonust, ha a két benne lévõ great work of writing ugyanabból a korból, és ugyanattól a néptõl származik. És ugye hogy ezeket ki össze tudd hozni, ahhoz cserélgetni kell a többi néppel. Szerintem ez nem illeszkedik jól a játékba.
Ez az "artworkokhöz kapcsolódó minijáték" hol van?
Szerintem nagyon jó. Kumulatívak. Elég jelentõs változás van a kultúrális gyõzelemnél. A trade routokkal nagyon megváltozott az is, hogyan jutsz pénzhez. Pl egy háború könnyen minuszba fordíthat, ha amiatt leesnek a traderoutok. Meg vigyázni is kell rájuk, mert támadhatók. Jópofa a végén az is, hogy választani kell/lehet/érdemes az autocracy/order/freedom ág közül. Ezekben egyrészt több opció van, mint a többi ágban, másrészt kódolva van benne a különbözõ ideológiák mentén kialakuló háborúk kitörése. Észrevehetõen más stratégiát kíván a játékmenet. Jó, persze civ V maradt, de valamennyire más utakat kell járni. Én már nem játszanék nélküle. Ami nekem kilóg a játék kontextusából, az a különbözõ artworkokhöz kapcsolódó minijáték. Nem mondom, hogy nincs értelme, de szerintem felesleges sallang lett. Mondjuk nem zavaró.
Molnibalage
Skacok, milyen lett a Brave New World? Kumulatívak az új dolgok az elõzõ kieggel?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat! Sokat segítettetek!
Amúgy igen, az elsõt akartam elkezdeni, de ugyebár megakadtam. De azt hiszem, hogy most már tudom... 😊
A Viking hadjáratnál a helyzet a következõ lenne.Fel kell építeni minimum hat bíróságot olyan városokban,ami legalább 8 tile távolságra van Londontól. Ha ez megvan,és addig még nem töröltek el a föld színérõl,akkor Londonban meg kell építeni a nagy könyvtár csodát.(csak akkor lehet elkezdeni,ha már kész vannak a bíróságok.)Ennyi lenne,de elég trükkös tud lenni.Ha csak az achievment-re mész,célszerû az angolokkal kezdeni,aztán foggal-körömmel védeni York-ot.Ezzel egyidõben telepakolni trierésszel a csatornát a déli partoknál,mert ezerrel jönnek a franciák is.
Mivel ez egy külön hadjárat,a magyarítás a játéknak erre a részére nem terjed ki.(Nálam legalábbis nem)A játékot pedig ennyire behatóan ismerõ NOS kollégától kérdezném,hogy létezik,hogy nem ismeri a kampányokat (hadjáratokat)?Hiszen van belõle már nem kevesebb, mint 11.Némelyik pedig kimondottan élvezetes tud lenni.
Kivéve ha tényleg a kampányt csinálja... Bár vikingest én még nem láttam, legutoljára a Dzsingisz kánost csináltam pár éve. Elég rég játszottam már.
Kétszer is ránéztem a topik nevére, miután elolvastam a kérdésedet, hogy jó helyen járok-e. De te is írtad, hogy a Civ5-öt játszod 😊 Asszem nem sokat találkoztál még vele.

Ez nem szól klasszikus értelemben véve semmirõl. A 4. kampány sem tudom mit jelent nálad 😊

Ez egy stratégiai játék, nincs valamiféle elõre megírt történet. Mindenkivel ugyanazokat a célokat lehet elérni.

Kiválasztasz egy népet, beállítod a nehézséget, a térképet, hány ellenfeled legyen . . . és elkezdõdik.

Egy véletlenszerûen generált térképen mindenki sok-sok másik néppel együtt elindultok az õskorból, és folyamatosan fejlõdni kezd a világ. Ókor, középkor, újkor . . . ahogy fejlõdik a technológiád új épületeket húzhatsz, újfajta egységeket képezhetsz, világcsodákat építhetsz . . .

A végcél persze a gyõzelem. Ez többféle lehet. Az egyik az, hogy csak neked marad saját kézen a fõvárosod a háborúk során, aztán lehet úgy is nyerni, hogy te építed fel leghamarabb az ûrhajót. Van kulturális gyõzelem is, de ez bonyolultabb, és az alapban, valamint a BNW-ben más kell hozzá. És persze ha ezek nem jönnek össze kétezer akárhányig, akkor a terület, technológia és tudomány alapján összegzett pontszámban a legtöbbet elérõ nyer.

Asszem ráférne a civedre egy magyarítás, mert ha még soha nem játszottál ilyen játékkal, és nem megy az angol, akkor ez sem nagyon fog.
BNW tényleg nagyon jó, végre vonzóvá
vált a civ V😊
Sziasztok!
Segítsetek kérlek!
Megszereztem a Civ 5-öt. Egy kicsit játszottam vele, de a kampányoknál nem tudom, hogy mit is kell csinálnom 😞
Már az elsõnél (a vikingesnél) megakadtam. Egy csomót játszottam vele, de nem tudtam rájönni, hogy mit is kell csinálni 😞
Valaki könyvekrõl ír -amiket meg kell szerezni az angoloktól- ahogy lefordítottam, de biztos nem könyvekrõl van szó, csak hülyén fordíthattam! Valaki segítene, hogy röviden elmondja/leírja, hogy mirõl is szól a 4 kampány?
Sehol sem találtam róla leírást.
Elõre is köszi a segítséget!
az oké, a BNW megjelenésével sokan panaszkodtatok itt az AI-ra, azért kérdem
Ezt ,hogy érted? ha arra gondolsz, hogy csal e még akkor igen csal.

az AI-t sikerült már rendbetenni?
Keresnénk 4 iket 2 v 2 re + gépek , esténkénti játékra, ha valakit érdekel Dodzylla néven megtalál steamen, és természetesen BNW😊

Kurva jó.

BNW-vel kapcsolatban mik a tapasztalatok?

Köszi.
a.carkey
Szerintem, vedd meg! Tartalmas játék, a NBW kivételével én is mindent megvettem hozzá. Ha vmi még kijön, max. megveszed azt is, ha csak nem automatikusan eléred majd azt a GOLDal is.

Ezt kár hogy itthon nem lehetett kapni:

A medve nem játék.

Akkor nyugodtan várhatsz a Civ6 megjelenéséig.<#wave>
sziasztok!
Nem tudjátok, terveznek-e a készítõk további kiegészítõket a játékhoz, mert már egy ideje szemezgetek a GOLD kiadással, ami tartalmaz minden kieget, DLC-t. De ha még úgyis adnak ki, akkor inkább várok.
Ha netán lenne valakinek kedve multizni, és haladó játékos, akkor jöhetne, keresünk 4 ik embert multihoz, esténként szoktunk játszani megbeszélt idõ szerint, általában emperor fokozat, standard sebesség, large map. Valakinek lenne kedve jönni akkor írjon😊

Carmang
Igen, mert ha közelharcival támadod a várost, akkor az elõbb visszatámad, tehát harc van, nem csak úgy besétálsz a városba.
Mindegy, majd rájössz a dolgokra, valamelyik könnyû fokozaton játssz!

A fenébe, talán egy mezõvel távolabb voltam...Köszönöm.
edios
a város mellé kell állni közvetlenül, és elnyomni a vallásterjesztést. (kb legfelsõ gomb)

My name is ios... Edios. Not Eidos you f*ck*n pr*ck!

Az oké, de mivel állt bent egy egység, bár az ereje nem indokolta, de a támadásra írta ki, hogy borzalmas veszteségem lesz.
Lenne egy másik kérdésem is, ha lehet. Az egyik városállam kérte, hogy küldjek egy térítõt, hogy átvegye a vallásomat. Oda vittem egy térítõt, de nem történt semmi. Valahogy utasítani kellene, de mivel? Böngészem az enciklopédiát, de nem lettem okosabb...
Carmang
Távolsági egységekkel csak a védelmet tudod leszedni, kell közelharci egység, ami fizikálisan be tud lépni a városba, így elfoglalva azt.
Ez egyébként lehet hajó is, megsúgom 😊

Új vagyok még a szakmában. Ostromlok éppen egy várat és nem tudom, hogy miért nem tudom elfoglalni? Katapultokkal és íjászokkal leviszem 0-ra az életét, de egyrészt csak óriási áldozatokkal támadhatok a gép szerint, ha mondjuk lovaggal belépnék; kettõ, hála ennek a szarakodásnak, míg én a várost próbálom, a gép addig a többi egységemet szétszedi. Az enciklopédia csak annyit ír, hogy le kell vinni 0-ra. Na, de, ha a város csík üres, akkor az nem 0?

Mit csinálok rosszul?
nyirog
igen tudom, én is arra gondoltam, azért is írtam h mód és nem dlc