54
  • johspeed
    #54
    Szerintem a legjobb képszerkesztő program,én nem vagyok egy nagy ps mágus de jó pár éve használom és mindent meg tudok vele valósítani amit kitalálok és a legjobb az egészben hogy a neten annyi tutorial van hozzá hogy két élet is kevés lenne hozzá hogy mind megnézd és megtanuld.
  • bambusz76
    #53
    mert a GIMP-rol nincs topik...
  • Mike
    #52
    mondjuk nem vágom, hogy abban a topikban, ami arról szól, hogy a PS 20 éves miért kell bizonygatni a GIMP nagyszerűségét. A 20 éves PS a téma, nem a Gimp!
  • Mike
    #51
    csakhogy az Adobe érdeke is a warez, mert ehhez szoksz hozzá, ezt szereted, ezt fogod hazsnálni akkor is amikor már meg kell venni és nem a Gimpet
    Az emberek konzervativak ilyen tekintetben, nehezen váltanak
  • Mike
    #50
    durva
    ha belegondolok, több mint 15 éve nyomkorászom ezt a programot
    amióta Windows 3.1 is felkerült DOS mellé a gépemre
    meg nem mondom már hogy 92-95 között mikor
  • herlius
    #49
    MerlinW, nem értem ez a két videó most mit bizonyít. Azt, hogy lehet GIMP-ben is rajzolni? Amúgy teljesen felesleges ez a "melyik a jobb" vita. Én pl. évekig dolgoztam CorelDraw-ban, mert azzal kezdtem, az előző munkahelyemen azt kérték, azt szoktam meg. Mindent meg tudtam vele csinálni, amit Illustratorban, mégis váltottam 2 éve, mert az interaktivitása, színkezelése páratlan és mert egyre több helyen ezt kérik. Elhiszem neked, hogy a GIMP szerinted mindent tud, legalábbis mindent, amire neked szükséged van belőle. Mert ugye abban megegyezhetünk, hogy mindenkinek az igényeihez és a munkája típusához képest jó vagy nem egy adott progi. Én nem rajzolok Pókembereket a munkahelyemen, mert nem ez a szakterületem. Viszont mindennél fontosabb az átláthatóság, rendszerezhetőség, mert nem ritka h 200-300 layer-el dolgozok. És ugyanilyen fontos a kompatibilitás és interaktivitás más Adobe progikkal. Legalább ebben az egy dologban tutira labdába sem rúg a GIMP. De biztos vagyok benne, hogy ha legalább 8 évig használnád a PS-t is, jópár dolgot találnál még ezen kívül is.
  • ProGabe #48
    herlius írta meg a frankót! nem tudom, létezik-e olyan grafikus, aki csakis PS-t használ a munkájához

    illustrator-indesign-photoshop hármast előbb indítom el a gépemen, mint a levelezőprogramot :) (ami gmail óta a böngésző...) na ezeket mivel lehetne kiváltani úgy, hogy a hatékonyság is megmaradjon? komolyan kérdezem!

    színprofilok: mindenhol a PS az alap. "nem tudod, jók-e a színek? nézd meg PS-ben!" szerintem ez a két mondat napi szinten 10000000-szor elhangzik a világ különböző nyelvein
  • M2 #47
    Azért remélem érzékelitek, mekkora lúzerség már egy Photoshop cikkhez benyögni a GIMP-et.
    Volt az a törp, Okoska...
  • passatgt
    #46
    ha jól tudom moddolható, valaki csinálhatna hozzá egy photoshop ui-t:)
  • MerlinW
    #45
    Minden GIMP-et elítélő embert megnyugatok, hogy MINDENT tud, amit a PS, ráadásul sokkal gyorsabban fejlődik. ~8 éve használom, tudom mit beszélek. Tény, hogy más a logikája, egy PS-en felnőtt ember, eleinte nem talál benne semmit, de ha hozzászokik, ugyanolyan gyorsan lehet vele dolgozni, ugyanolyan minőségben. És igen, ingyenes és van Window-ra is (igaz, Linuxon sokkal hatékonyabb).

    GIMP-el ugyanez:



    Ez is GIMP, még finomabb:



  • bambusz76
    #44
    En azert nem eskudnek a Ps 6-ra, inkabb a 7-es, amellett meg a CS3 az fasza kis progi, alapvetoen hatalmas kulonbseg van a gyorsasagban, az elmentett fajl meretben, memoria kezelesben. oriasi ugras a szinkezelesben, kijelolo eszkozok es retus eszkozok teren. Es akkor a CS4 szinkezelese ennel is tokeletesebb, a burn-dodge, vagy a brightness-contrast alkalmazasok vegre normalisan hasznalhatoak.
    PDF? nagyjabol 2002-ben adtam le EPS-t nyomdanak. Azota csak PDF.
  • DjDano
    #43
    Boldog szülinapot!
  • pasi29uk
    #42
    "Megjegyzés: mostanában néhány nyomda rállt hogy pdf(!)-ben kell nekik nyomdai anyagot leadni ??? Most én hülyültem meg vagy ez valami új divat lett??"

    Mostanában... meg sem tudom mondani mikor kértek tőlem EPSt utoljára. Főleg, ha digitális nyomdába viszed! ;)
  • herlius
    #41
    Lehet dícsérni a GIMP-et, mert ingyenes, meg sokmindent tud. Meg persze legalább ugyanennyi dolgot nem tud. Akinek meg a PS is "ingyen" van, az nem fogja a gyengébb cuccot választani. Aki komoly szinten dolgozott már grafikusként, az tudja mit jelent a kényelem és az idő. Na ebben a két dologban jelenleg a PS-nek nincs párja. Amikor minden kliensedenek tegnapra kell egy bemutatóterv, akkor nem fogsz nekiállni pluginokat vadászni a neten és órákig próbálgatni, hogy melyiket tudom működésre bírni. Aki pedig más Adobe termékeket is használ a munkájához, annak hihetetlenül nagy kényelmet és időmegtakarítást jelent a programok interaktivitása. Próbáljon meg valaki egy Illustrator vektorgrafikát GIMP fájlba bemásolni és átméretezni a GIMP-en belül. Na ugye. Erről ennyit, lehet, hogy erre is tud valaki egy plug-int, de ez csak azoknak való, akiknek rengeteg szabadidejük van az ilyen bohóckodásokra. Amúgy pedig Isten éltessen Photoshop!:)
  • opeca
    #40
    Ezt is csak megerősíteni tudom.

    Meg lehet nézni a CGTalk-ot pl. ott a 2D-s képek 80%-a PS-el készült, a 3D-sek 80%-ának meg a textúrája.
  • opeca
    #39
    Én nem azt írtam, hogy a GIMP rossz, én csak azt vitattam, hogy majdnem annyit tudna mint a PS.

    Én minden Open Source programot üdvözlök, csak azért ne keverjük össze a szezont a fazonnal.

    Bár hozzá kell tegyem, nekem a GIMP annyira nem jön be, akkor már inkább Paint .NET, az mondjuk emg anynit nemt ud mint a GIMP de sokkal kellemesebb a GUI-ja.
  • yesname #38
    Mert nem lehet :D:D:D Bocs, Te csak úgy beszélsz vagy professzionális használó vagy?
  • DMZ
    #37
    Sorry, a linkek:
    http://www.youtube.com/watch?v=xJNvKjQHv8I
    http://www.youtube.com/watch?v=ssOJQXdwmrI
  • DMZ
    #36
    Akik azt hiszik, hogy a photoshop csak képmanipulálásra alkalmas:




    Érdemes megnézni a fazon többi videóját is, nagyon komolyak!
  • krajcsovszkig
    #35
    Flashblockkal sokra megyek, amíg nem terjed el a HTML5-ös videózás, mert ha jutúbot akarok nézni, az is 100%-ra terheli az egyik procimagot és közben szaggat, bármilyen gépen...
    Ha meg firefoxra van a flshplugin megírva, akkor nemtom ki csodálkozik, hogy azon jól megy, webkiten meg nem :D
    Igazán csinálhatnának egy webkites verziót már...
  • astrobal
    #33
    a 6os ps-hez van Nikon RAW kezelő plugin? szívesebben használnám én is azt (sőt az 5.5-öt leginkább), de ha jól tudom cs2-től van NEF support PS-ben, az is csak külön pluginnal..
  • krajcsovszkig
    #29
    Hát, azért elég sok olyan program van, ami nincs macre, csak windowsra és/vagy linuxra :)
    A flasht meg úgy értettem, hogy lassú és sz.r, állítólag szifonon és ipadon is azért nincs fless, mert nem bírják normálisan megírni. A windowsos safari és a chrome flash pluginja is olyan lassú hogy elképesztő.
  • bambusz76
    #28
    "MAC alatt mi nem teljesít jobban, mint windowson? (Persze nem számolva a programok azon 99%-át, amik nem kompatibilisak maccel illetve a flash plugint :D)"

    Na ez most egy kicsit osszevissza van...
    A programok mely 99%-a nem kompatibilis a mac-el? A windows platformra keszult programok 100%-a nem kompatibilis a mac-el. Viszont a meglevo programok 100%-a letezik mac-en.
    Flash plugin?? Most a mac-rol irsz, vagy az iphone-rol? A mac mint gep es az osszes oprendszere tamogatja a Flash-t.
  • bambusz76
    #27
    Reg ota hasznalok Ps-t meg Adobe termekeket, nagyon szeretem oket, jol tudok veluk dolgozni. De nekem speciel bejon ha megjelenik egy-egy uj grafikus termek, foleg, ha ingyenes. Nem hiszem, hogy egyhamar a munkamban is ezeket hasznalnam, hisz mar megszoktam az Adobe kezelo feluletet, de mindenkepp egeszseges ha van konkurenciaja.
  • Ferrer
    #26
    Néha ne az informatikusok agyával gondolkozz, hanem "egyszerű halandókéval" :)
  • krajcsovszkig
    #25
    MAC alatt mi nem teljesít jobban, mint windowson? (Persze nem számolva a programok azon 99%-át, amik nem kompatibilisak maccel illetve a flash plugint :D)
  • Sanyix
    #24
    furcsán viselkednek az emberek.
    firefox azért jó mert azt rax bele amit akarsz pluginnal
    opera azért szar mert alapból van benne sokminden, és nem lehet kiszedni
    ellenben
    ps azért jó mert minden benne van
    viszont a gimp szar, mert nincs benne, és pluginozni kell :DDD
  • pasi29uk
    #23
    Érdekes, hogy MAC alatt látványosan jobban teljesítt a PS mint Windózon... Gondolok itt pl egy 2 gigás, jóval több mint 10e pixeles EPS konvertálásra.
  • Tetsuo
    #22
    lehet, h igazad van, de en pl, mindig is utaltam plug-inekre vadaszni, melyik a jo.. stb
  • Tetsuo
    #21
    valahol el kell kezdeni
  • Sanyix
    #20
    Ezt úgy írod mintha táblával nem rajzolhatna ugyanúgy akár egy paint-ben is :DD
  • Sanyix
    #19
    "CMYK színkezelése nulla."

    mintha ezt már pár hónapja benyögted volna, és persze valaki ki is derítette mennyire nem igaz :D... ja, rákeresve erre guglin ezernyi találat jön, pluginekre, tutorialokra.
  • Sanyix
    #18
    -Próbálj vele színkorrigálni: tuti lehet,
    -ICC profilok közt kis veszteséggel konvertálni: biztos lehet, ha nem is alapon, plugin van hozzá (opensource programról van szó, ha valamire valakinek valaha szüksége volt, azt már tuti megcsinálta valaki)
    -óriási több száz megás képekkel dolgozni: ezt személyesen próbáltam, még 3 éve egy szar gépen(1,6-os pénégy), simán ment...
    -effectek tömkelegével layerezni és sorolhatnám: ezt is lehet...

    itt a hozzáértéssel, és a megismerés hajlandóságának hiányanyánál van a probléma.
    Mellesleg
    cinepaint, ez mint olvasható a gimp-ből származik, neten rá lehet keresni milyen "rosszul sikerült" animációkat és effekteket csináltak filmekhez, mert a wikin felsorolt lista, közel sem teljes.
  • Lost Lont
    #17
    Hjah, hát többnyire ezek a hiányosságai, meg szerintem még, amiben előnye van a Photoshopnak, az a nem csak 8-bites csatornák támogatása és a rétegek kifinomultabb kezelése (vagyis biztos van más is, csak nekem ezek tűntek fel). De amúgy egyre több hasznos dolgot tesznek a GIMP-be is, meg mindenesetre unaloműzésre jó: http://www.youtube.com/watch?v=ANHfwkCYCXc http://www.youtube.com/watch?v=2185kO6sB2s

    (Amúgy a cikk utolsó képére én is azt hittem, hogy retusálás bemutató :D)
  • Dany007
    #16
    100%-osan egyetértek.
    Egy reklámstúdióban dolgozom már 4 éve. Próbálkoztunk mi is a GIMP-pel, de katasztrófa. CMYK színkezelése nulla. Kb. ahogy leírod színek effektek, layerek profi használatára alkalmatlan.

    Viszont azt én is elismerem, hogy ilyen otthoni bohóckodásra teljesen tökéletes alternatíva. Viszont profi grafikai munkára viszont teljességgel alkalmatlan.
    Egy nyomdai PDF-et nem lehet 'normális színben' exportálni...

    Amúgy Boldog Születésnapot PS :)
  • yesname #15
    Pedig de, a GIMP használhatatlan profi célra. Sajnos. Próbálj vele színkorrigálni, színterek, ICC profilok közt kis veszteséggel konvertálni, óriási több száz megás képekkel dolgozni, effectek tömkelegével layerezni és sorolhatnám. Saját célra jó a GIMP is, de ha kezed közül ki akarod adni a dolgokat és nyomdába vinni stb. felejtős egy Photoshophoz képest.
  • krajcsovszkig
    #14
    Hát, én a photoshopot warezból szerzők táborába tartozom, mivel alig használom és nem vettem észre, hogy a GIMP lényegesen kevesebbet tudna, vagy sokkal bonyolultabb lenne. Szerintem a többi hozzám hasonló is így van/lenne vele, főleg, ha GIMP-pel kezdene és azt szokná meg.
    És ha 20%-át tudja, akkor 43400Ft + ÁFÁ-ba kellene kerülnie, ehhez képest tök ingyen van, sőt, mivel open-source, a hozzáértők még testre is szabhatják, meg olyan dolgokat is beleírhatnak, amit még a PS se tud.
    Persze ettől még egy profi fotósnak/egyéb ezzel foglalkozónak biztos jobb a PS, de a GIMP se olyan rossz.
  • yesname #13
    Mivel a szakmában dolgozom ezt nem mondanám. Láttál már Photoshopot ismerő grafikust watcom táblával a kezében? Eszméletlen mit rajzolnak, mintha szabadkézzel festenének. Durva ez a Photoshop na. (Persze kreatív agy és tehetséges kéz nélkül valóban csak képmanipuláló szoftver.)
  • willard
    #12
    Ja, ipari szabvánnyá vált a program. Viszont minden egyes verzióval egyre nagyobb lett, egyre több funkcióval, pilótavizsga kell hozzá. Sokan rajzprogramnak próbálják használni, pedig inkább képmanipuláló program. Aki rajzolni akar, érdemes kipróbálnia pl. az ArtRage-t, Autodesk Sketchbook-ot, vagy a Corel Painter-t.
  • passatgt
    #11
    de legalább sokkal szarabb:)