459
  • Tetsuo
    #459
    LOL ilyen gagyi cikkek a Blikkben szoktak lenni.
    Ha az emberiseg eljut addig, hogy felgyorsitson egy urhajot kozel fenysebessegre, akkor meg fog birkozni az urhajo - reszecske utkozesek elharitasaval is. Ezen igy elore kattogni, mikor ugyis minmeghalunk.. ertelmetlen.
  • Epikurosz
    #458
    Így gondoltam.
  • hopp
    #457
    A csillagokban nem közvetlenül a gravitáció okozza a fúziós folyamatokat, hanem a gravitáció által egy viszonylag kis térbe sűrített nagy mennyiségű anyag nyomása és hőmérséklete. Valóban a gravitáció tartja egyben a csillag anyagát, de nem a gravitáció váltja ki a folyamatot, hanem csak megteremti a folyamat beindulásához szükséges feltételeket. Ha így gondoltad a gravitáció hatását, akkor igazad van.

    Az Univerzum keletkezésekor viszont a mostaninál sokkal közvetlenebb módon alakította az anyagot a gravitáció, mivel sokkal erősebb volt a hatása. (legalábbis egyes elméletek szerint :P)
  • Epikurosz
    #456
    egyesben igazad van, kettesben nem.
    A nehéz elemek ugye a csillagokban keletkeznek, a legnehezebbek a szupernovák felrobbanásakor. Na és mi hajtja az egész csillagfejlődést? Hát a gravitáció.

    Amúgy köszi, hogy reagáltál. Értelmes mbernek tűnsz.
  • hopp
    #455
    Epikurosz, amikor te kovát ütögetsz, akkor az ütés hatására leválik egy apró darab, ami a keletkezett hő hatására izzani kezd. Az izzás miatt jön létre a foton, nem attól, hogy te két atomot összeütköztetsz. Ahhoz egy icipicivel több energia kell. Az LHC 14TeV-ja nagyjából annyi energia, amivel egy bögre vizet meg tudsz emelni, viszont az 2, azaz KETTŐ darab részecske ütközése közben nyelődik el, nem pedig sok milliárd molekula között elosztva, amikor a kovaköveiddel bohóckodsz. Két kovakő (jobban mondva kovakő és acél, mert így csinálják) egymáshoz ütése során még a kovalens kötéseket sincs esélyed felbontani, nem hogy elektront leszakítani az atomról.

    Ne vicceljünk már.

    Valóban mechanikai energiát alakítasz át elektromágneses energiává, csak nem úgy, ahogy azt állítod.

    "A mindenütt jelenlévő elektromágneses sugárzás által szállított fotonok csak hízlalják, hízlalják energetikailag az atommagokat, és egyszercsak elpattan a cérna, a radioaktív atommag szétesik. Utána folytatódik a mese a többivel. Ha csak a fotonokon múlna, egy idő után kvarklevesre redukálódna az egész világegyetem. Szerencsére ott van a gravitáció, amely sziszifuszi munkával újból és újból létrehozza a magasabb atomszámmal rendelkező elemeket."

    A gravitáció nagyságrendekkel kisebb, mint az atomi világ kötési energiái, mondhatni elhanyagolható hozzájuk képest. Az Univerzum keletkezésekor még valószínűleg nagyjából megegyezett az erőssége az elektromágneses erőkével, de aztán legyengült (feltehetőleg az extra dimenziók között oszlott szét, de ezt még nem sikerült bizonyítani). Azóta, hogy létrejött az anyag, a gravitációnak már nem nagyon van köze az atomi világ alakulásához.
  • Epikurosz
    #454
    akartma is javítani magam, hogy nem nukleáris, hanem atomi szintű változást idézek elő a kövekben a két kis kezemmel. mechanikai energiát alakítok át elektromágneses energiává. tetszik, nem tetszik, ez van. én erre is képes vagyok. és te is, csak hinned kell benne. :-)
  • Kelta
    #453
    semmilyen atomot nem nyomsz egymásnak..:) ennyi erővel azt is írhatnád hogy az itteni szöveg begépelésekor a kezed atomjait a billentyű anyagának atomjaival ütközteted,:)
    nem hagyja el a köveket semmi, max. egy kevés darabkája, ami felizzik, és látható fény és hőhullámot hoz létre(bevitt ütközési energia stb)
    és itt nem elektromágneses erőt közvetítő bozon-ként, hanem a fény elemi részeként van jelen a foton (fénykvantum)
  • lotsopa
    #452
    Jól van legyen, da azért a CERN-es fiúk kicsit komolyabban foglalkoznak vele mint te, ők ezért kapnak is elismerést és pénzt is.
    Szerintem te nem fogsz a két kis kezeddel nukleáris hatást kiváltani.
    Most tényleg bánom hogy nem értek hozzá jobban, de te annak a két ismeretlen tömegü testnek szerintem nem tudsz akkora energiát adni a két kis kezeddel hogy ott olyan szintü változás menjen végbe mint gondolod.
  • Epikurosz
    #451
    Csűröd-csavarod, de nincs igazad.
    Ha látsz egy csillagot, akkor az ott volt. Ha most nincs is ott, ez mellékes most.

    Az általam bedobott kísérlettel kapcsolatban, Kelta blablázik.
    A lényeg itt nem a blablázás, hanem a folyamat megértése. Arról van szó, hogy a kovakövek összeütésével lényegében egy kis részecskeütköztetőt működtetsz (Small Hadron Collider) olcsón.
    A cernes fiúk eurómilliárdokat kapnak valami hasonlóért.

    Naszóval, amikor összeütöd a két kovakövet, akkor az atomokat olyan erővel nyomod egymásnak, hogy elmozdítod az elektronokat a pályájukról. Gondolj bele! Nukleáris hatást váltasz ki a két kis kezeddel. Ez azért nem semmi, nem kell bagatellizálni.

    A válasz a kérdésemre meg az, hogy a szikrázás során a foton, mint az elektromágneses erőt közvetítő bozon, fénykvantumként elhagyja a köveket, és megbirizgálja a retinád, de ha olyan környezetben van, akár robbanást is előidézhet. Nem kellene ezt bagatellizálni.

  • Kelta
    #450
    már lett rá válaszolva neki, csak vagy nem olvassa, vagy nem tudja értelmezni...

    lett írva: ütés következtében, energia lett a rendszerbe belevíve, és ez hő fény energiaként "+távozott" ez részben látható fény (ennek része ugye a foton) másrészt hősugárzásként.. semmi rejtély nincs itt
  • lotsopa
    #449
    És még egyszer az értelemzés félreérthetősége miatt:"mondj nekem valamit, amit látsz a szemeddel, és nincs ott egy fia foton sem!"
    Én látom a szememmel a távoli objektumot, "és nincs ott egy fia foton sem!" Az a fonon már nem ott van...
  • lotsopa
    #448
    "Visszatérve a témára: mondj nekem valamit, amit látsz a szemeddel, és nincs ott egy fia foton sem!" Ez az idézet tőled, majd vissza térek rá, de előtte szerintem jobb ha tisztázom hogy én nem vagyok se fizikus, se egy nagy tudásu ember, a fizikát sem értem teljes mértékében de érdekel.
    Attól nem lesz jobb hogy egymás hibáit, hiányosságait hozzátok fel újra és újra. Itt mindenki nagyon okosnak tartja magát, amivel nincs baj hiszen ki tartaná magát hülyének...de azért kicsit legyünk szerényebbek.
    Szóval az idézett szöveggel kapcsolatban, te most felvetettél egy dolgot, van egy esemény amit nem értesz(én sem). Sajnos ez a szikrás dolog megoldás tőlem nem fog elhangozni de ha ennyire érdekel téged akkor kérdezz meg valakit akinek jól megy a fizika, majd elmagyarázzák neked hogy mi is történik, milyen folymatok játszódnak le, te megérted és megnyugodhatsz.
    És még annyi, kértél tőlem valamit. Mondjak neked valamit amit érzékelhetünk a szemünkkel, de nincs ott foton?
    Lehet hogy ezt én értelmeztem rosszul, ugyhogy lehet hogy nem ezzel kapcsolatos amit írok. Szóval tőled néhány millió fényévnyire egy test foton(oka)t bocsájt ki. Miután ez eléri a szemedet.....(biológia)lesz belőle egy elektomos jel és te érzékelni fogod. Na a lényege hogy te ezt úgy érzékeled mintha a fény forrása ott lenne ahonnan ez(ek) a foton(ok) elindult(ak), pedig lehet hogy már addigra régen megszünt. Ez a válasz, látod egy csillag fényét, látod magát a csillagot de nincs ott semmi.
  • CarlosBoy666
    #447
    De azért neked kell lenni az utolsó szónak te szégyen!
  • Kelta
    #446
    Milyen igaz a mondás, kár lemennem a primitív bunkók szintjére, mert legyőznek a rutinjukkal.... csukd be a szemed egy kicsit..


    látod,milyen sötét vagy?

    veled a beszélgetést lezártam.
  • CarlosBoy666
    #445
    Nem anyáztam!
    Mert anyukád nem tehet arról h csak ez jött össze.
  • Kelta
    #444
    Láttam már sakktáblát :)
    Lehet hogy megakadt, de én legalább próbálkozom fejlődni, és nem a másik anyázásával foglalkozni :)
  • CarlosBoy666
    #443
    A te gondolkozásod valahol megakadt sajnos...
  • CarlosBoy666
    #442
    Tudsz sakkozni?
  • Kelta
    #441
    Bagoly mondja :) Olvass verset, pl: Petőfi: szeget szeggel...tanulságos:)

    Amiket idéztél azok nem nagyképűségek(még a jelentésével sem vagy tisztában)

    persze hogy vitába szállnék, ez a lényeg a vélemények ütköztetése(és nem a személyeskedés, okoska) így fejlődik a gondolkodásod, tudod??

    mindenesetre amiket idéztél azokra egy válasz sem érkezett, csak beszólogatás...jellemző..

    Epikurosszal semmi bajom...
  • CarlosBoy666
    #440
    Epikurosz-t meg nem kell leolltani cak mert van 1jó 5lete
  • CarlosBoy666
    #439
    NA OFFOLD MAGAD!
    Járj illemórákra tanulj etikettet vagy valami!
  • CarlosBoy666
    #438
    hát ezen jókat nevetgéltem:)
    off
    már bocs, de téged nem zavar a fejedben lévő mérhetetlen üresség??amikről írsz, azok handabandázások, hazugságok, és erős csusztatások..
    mért tetted zárójelbe így? "(z)ür(ös)hajó" ???? ennek mi az értelme??? kissé gyerekes ez nekem..
    mért tetted zárójelbe így? "(z)ür(ös)hajó" ???? ennek mi az értelme??? kissé gyerekes ez nekem.

    értem már, olvasgattad Rohán barátunk féltudományos okoskodásait, és egy az egybe ide másoltad
    (sztem van külömbség Rohán János elméje és a tiéd között(Te még Einstein el is vitába szálnál))

    Bocs, de azon hogy a fénysebességet vízszintesen mérték, azon szarrá röhögtem magam (Amikor ezt írtam fel se fogtad h miért írtam de mind1)

  • Kelta
    #437
    hát persze...te vagy a falu megmondó embere_?

    nincs más dolgod? nem akarlak feltartani....disznók etetése? akármi?

    egy mondatomat idézd amiben nagyképű voltam..okostojás:)
  • CarlosBoy666
    #436
    Ha nem lennél 1 nagyképű majom akkor semmi gond nem lenne.
    DE te sem vagy tökéletes!
  • Epikurosz
    #435
    off
    Ha a cikk alatt olvasod a cuccot, az avatar nem látszik. Ha lelapozol, és rákattogsz a Megnyitás a fórumban gombra, akkor látsz minden fórumozó avatart. Ennyi.
  • Kelta
    #434
    Ok...:) veld semmi gond..eddig nem személyeskedtél:) nyilván nem tudok mindenre válaszolni, és biztos sokban igazad van :)
    inkább a téma lenne érdekes, ha ez a majom nem okoskodna bele :)
  • CarlosBoy666
    #433
    A szánalmas az te vagy
  • Kelta
    #432
    Hát persze.....hátpersze :)

    szánalmas :)
  • Epikurosz
    #431
    Na, elég legyen!
    Ha nem fejezetitek be a személyeskedést, és nem a témával foglalkoztok, én verlek el mindkettőtöket egy nádpálcával. Megvan az erőm hozzá!
  • Kelta
    #430
    hát persze..az én butaságom...olyan érzésem van hogy egy 5 évest akarok meggyőzni a wankel motor müködéséről....értelmetlen a további vita..olvass pár fizikai alapfogalmat mielőtt marhaságokat írsz be, köszi
  • CarlosBoy666
    #429
    eNNYIRE SE VAGY KÉPES
  • CarlosBoy666
    #428
    Kelta drága rájött h assasin volt HA NEM TÜNT MÉG FELLL
  • Kelta
    #426
    Hozzátenném, a kép (assasin) nálam nem jelent meg, és nemtom hogy került oda...de töröltem...így ha valaki azt látta, akkor bocs.
  • Epikurosz
    #425
    "Nem fotont állítottál elő, hanem az ütés és a surlódás következtében izzó anyagdarabkát (kova, vagy fém) és az sugárzott szét fényt (legyen neked: fotont)"

    Ez akkor hogy?
    Nem foton, de mégis az?
    Meg ott vannak a többi butaságaid is. A végén még kiderül, hogy tele van a markom fotonokkal, és ha kupán vágnálak, akkor csillagokat látnál. Így gondoltad?
  • Kelta
    #424
    Jaaa... és a nick nevem Kelta..ha nem tűnne fel.....ennyire se vagy képes.
  • Epikurosz
    #423
    " mi abban a nagy szám hogy a két test összeütésekor olyan dolog keletkezik (szikra) amit te látsz. Ebből nem az következik hogy az foton." (Kiemelés tőlem.)

    Szerintem, te is olyan vagy, mint Kelta: felrak magának egy avatart, rajta Assasin felirattal, és csodálkozik, ha Assasinnak nevezik.

    Visszatérve a témára: mondj nekem valamit, amit látsz a szemeddel, és nincs ott egy fia foton sem!
    Nincs ilyen, okoska, de próbálkozz, hátha...
  • CarlosBoy666
    #421
    Am is hanem is tudnám h miről beszéltek és megkérdeznék valami akkor se küldél engem általános suliba hanem vedd azt a fáradságot h leírod néhány mondatban+link....

    DE csak röhögjél tovább. Szart se értessz az egészhez. MIt hiszel pár wikipédia és már te vagy a sztár?
  • CarlosBoy666
    #420
    Assasin professzor úr!
    NE nekem magyarázd hanem Epikurosz nak ha már olyan jókat nevetgélsz mindenen mert te biztos mindent tudsz. Am is olyan vagy minta Fidesz a mocskos ORbánnal együtt. Sokat beszélsz, de keveset mondassz. És amiket mondassz az se ér semmit. Részinformációkat közlsz aminek röviden aza lényege h: én jobban tudom és ez van és kész.

    hát ezen jókat nevetgéltem:)

    nagyképű majom
  • Kelta
    #419
    két kérdés először is
    1: mi lenne ha befejeznéd a személyeskedést?
    2: mi ez az assain izé,? Kelta a nick nevem, nem tűnt fel?

    Ha ezt el kell magyaráznom, akkor tán menj vissza az ált. iskola 7-8 oszt. fizikára..testek kölcsönhatása stb stb :)
  • CarlosBoy666
    #418
    Assain prof.
    Magyarázd el pls hogy góha összeüt Epikurosz prof. két követ, akkor mi zajlik le a molekulák között, és honnan van a fény. MI alakul át mivé stb.