A sebesség öl

Oldal 1 / 10Következő →

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tetsuo
LOL ilyen gagyi cikkek a Blikkben szoktak lenni.
Ha az emberiseg eljut addig, hogy felgyorsitson egy urhajot kozel fenysebessegre, akkor meg fog birkozni az urhajo - reszecske utkozesek elharitasaval is. Ezen igy elore kattogni, mikor ugyis minmeghalunk.. ertelmetlen.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Így gondoltam.<#papakacsint>

Kara kánként folytatom tanításom.

A csillagokban nem közvetlenül a gravitáció okozza a fúziós folyamatokat, hanem a gravitáció által egy viszonylag kis térbe sûrített nagy mennyiségû anyag nyomása és hõmérséklete. Valóban a gravitáció tartja egyben a csillag anyagát, de nem a gravitáció váltja ki a folyamatot, hanem csak megteremti a folyamat beindulásához szükséges feltételeket. Ha így gondoltad a gravitáció hatását, akkor igazad van.

Az Univerzum keletkezésekor viszont a mostaninál sokkal közvetlenebb módon alakította az anyagot a gravitáció, mivel sokkal erõsebb volt a hatása. (legalábbis egyes elméletek szerint :P)
egyesben igazad van, kettesben nem.
A nehéz elemek ugye a csillagokban keletkeznek, a legnehezebbek a szupernovák felrobbanásakor. Na és mi hajtja az egész csillagfejlõdést? Hát a gravitáció.

Amúgy köszi, hogy reagáltál. Értelmes mbernek tûnsz.

Epikurosz, amikor te kovát ütögetsz, akkor az ütés hatására leválik egy apró darab, ami a keletkezett hõ hatására izzani kezd. Az izzás miatt jön létre a foton, nem attól, hogy te két atomot összeütköztetsz. Ahhoz egy icipicivel több energia kell. Az LHC 14TeV-ja nagyjából annyi energia, amivel egy bögre vizet meg tudsz emelni, viszont az 2, azaz KETTÕ darab részecske ütközése közben nyelõdik el, nem pedig sok milliárd molekula között elosztva, amikor a kovaköveiddel bohóckodsz. Két kovakõ (jobban mondva kovakõ és acél, mert így csinálják) egymáshoz ütése során még a kovalens kötéseket sincs esélyed felbontani, nem hogy elektront leszakítani az atomról.

Ne vicceljünk már.

Valóban mechanikai energiát alakítasz át elektromágneses energiává, csak nem úgy, ahogy azt állítod.

"A mindenütt jelenlévõ elektromágneses sugárzás által szállított fotonok csak hízlalják, hízlalják energetikailag az atommagokat, és egyszercsak elpattan a cérna, a radioaktív atommag szétesik. Utána folytatódik a mese a többivel. Ha csak a fotonokon múlna, egy idõ után kvarklevesre redukálódna az egész világegyetem. Szerencsére ott van a gravitáció, amely sziszifuszi munkával újból és újból létrehozza a magasabb atomszámmal rendelkezõ elemeket."

A gravitáció nagyságrendekkel kisebb, mint az atomi világ kötési energiái, mondhatni elhanyagolható hozzájuk képest. Az Univerzum keletkezésekor még valószínûleg nagyjából megegyezett az erõssége az elektromágneses erõkével, de aztán legyengült (feltehetõleg az extra dimenziók között oszlott szét, de ezt még nem sikerült bizonyítani). Azóta, hogy létrejött az anyag, a gravitációnak már nem nagyon van köze az atomi világ alakulásához.
akartma is javítani magam, hogy nem nukleáris, hanem atomi szintû változást idézek elõ a kövekben a két kis kezemmel. mechanikai energiát alakítok át elektromágneses energiává. tetszik, nem tetszik, ez van. én erre is képes vagyok. és te is, csak hinned kell benne. :-)

Kelta
semmilyen atomot nem nyomsz egymásnak..:) ennyi erõvel azt is írhatnád hogy az itteni szöveg begépelésekor a kezed atomjait a billentyû anyagának atomjaival ütközteted,:)
nem hagyja el a köveket semmi, max. egy kevés darabkája, ami felizzik, és látható fény és hõhullámot hoz létre(bevitt ütközési energia stb)
és itt nem elektromágneses erõt közvetítõ bozon-ként, hanem a fény elemi részeként van jelen a foton (fénykvantum)

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

Jól van legyen, da azért a CERN-es fiúk kicsit komolyabban foglalkoznak vele mint te, õk ezért kapnak is elismerést és pénzt is.
Szerintem te nem fogsz a két kis kezeddel nukleáris hatást kiváltani.
Most tényleg bánom hogy nem értek hozzá jobban, de te annak a két ismeretlen tömegü testnek szerintem nem tudsz akkora energiát adni a két kis kezeddel hogy ott olyan szintü változás menjen végbe mint gondolod.

Csûröd-csavarod, de nincs igazad.
Ha látsz egy csillagot, akkor az ott volt. Ha most nincs is ott, ez mellékes most.

Az általam bedobott kísérlettel kapcsolatban, Kelta blablázik.
A lényeg itt nem a blablázás, hanem a folyamat megértése. Arról van szó, hogy a kovakövek összeütésével lényegében egy kis részecskeütköztetõt mûködtetsz (Small Hadron Collider) olcsón.
A cernes fiúk eurómilliárdokat kapnak valami hasonlóért.

Naszóval, amikor összeütöd a két kovakövet, akkor az atomokat olyan erõvel nyomod egymásnak, hogy elmozdítod az elektronokat a pályájukról. Gondolj bele! Nukleáris hatást váltasz ki a két kis kezeddel. Ez azért nem semmi, nem kell bagatellizálni.

A válasz a kérdésemre meg az, hogy a szikrázás során a foton, mint az elektromágneses erõt közvetítõ bozon, fénykvantumként elhagyja a köveket, és megbirizgálja a retinád, de ha olyan környezetben van, akár robbanást is elõidézhet. Nem kellene ezt bagatellizálni.

Kelta
már lett rá válaszolva neki, csak vagy nem olvassa, vagy nem tudja értelmezni...

lett írva: ütés következtében, energia lett a rendszerbe belevíve, és ez hõ fény energiaként "+távozott" ez részben látható fény (ennek része ugye a foton) másrészt hõsugárzásként.. semmi rejtély nincs itt

És még egyszer az értelemzés félreérthetõsége miatt:"mondj nekem valamit, amit látsz a szemeddel, és nincs ott egy fia foton sem!"
Én látom a szememmel a távoli objektumot, "és nincs ott egy fia foton sem!" Az a fonon már nem ott van...

"Visszatérve a témára: mondj nekem valamit, amit látsz a szemeddel, és nincs ott egy fia foton sem!" Ez az idézet tõled, majd vissza térek rá, de elõtte szerintem jobb ha tisztázom hogy én nem vagyok se fizikus, se egy nagy tudásu ember, a fizikát sem értem teljes mértékében de érdekel.
Attól nem lesz jobb hogy egymás hibáit, hiányosságait hozzátok fel újra és újra. Itt mindenki nagyon okosnak tartja magát, amivel nincs baj hiszen ki tartaná magát hülyének...de azért kicsit legyünk szerényebbek.
Szóval az idézett szöveggel kapcsolatban, te most felvetettél egy dolgot, van egy esemény amit nem értesz(én sem). Sajnos ez a szikrás dolog megoldás tõlem nem fog elhangozni de ha ennyire érdekel téged akkor kérdezz meg valakit akinek jól megy a fizika, majd elmagyarázzák neked hogy mi is történik, milyen folymatok játszódnak le, te megérted és megnyugodhatsz.
És még annyi, kértél tõlem valamit. Mondjak neked valamit amit érzékelhetünk a szemünkkel, de nincs ott foton?
Lehet hogy ezt én értelmeztem rosszul, ugyhogy lehet hogy nem ezzel kapcsolatos amit írok. Szóval tõled néhány millió fényévnyire egy test foton(oka)t bocsájt ki. Miután ez eléri a szemedet.....(biológia)lesz belõle egy elektomos jel és te érzékelni fogod. Na a lényege hogy te ezt úgy érzékeled mintha a fény forrása ott lenne ahonnan ez(ek) a foton(ok) elindult(ak), pedig lehet hogy már addigra régen megszünt. Ez a válasz, látod egy csillag fényét, látod magát a csillagot de nincs ott semmi.

De azért neked kell lenni az utolsó szónak te szégyen!
Kelta
Milyen igaz a mondás, kár lemennem a primitív bunkók szintjére, mert legyõznek a rutinjukkal.... csukd be a szemed egy kicsit..

látod,milyen sötét vagy?

veled a beszélgetést lezártam.

Nem anyáztam!
Mert anyukád nem tehet arról h csak ez jött össze.
Kelta
Láttam már sakktáblát :)
Lehet hogy megakadt, de én legalább próbálkozom fejlõdni, és nem a másik anyázásával foglalkozni :)

A te gondolkozásod valahol megakadt sajnos...
Tudsz sakkozni?
Kelta
Bagoly mondja :) Olvass verset, pl: Petõfi: szeget szeggel...tanulságos:)

Amiket idéztél azok nem nagyképûségek(még a jelentésével sem vagy tisztában)

persze hogy vitába szállnék, ez a lényeg a vélemények ütköztetése(és nem a személyeskedés, okoska) így fejlõdik a gondolkodásod, tudod??

mindenesetre amiket idéztél azokra egy válasz sem érkezett, csak beszólogatás...jellemzõ..

Epikurosszal semmi bajom...

Epikurosz-t meg nem kell leolltani cak mert van 1jó 5lete
NA OFFOLD MAGAD!
Járj illemórákra tanulj etikettet vagy valami!
hát ezen jókat nevetgéltem:)
off
már bocs, de téged nem zavar a fejedben lévõ mérhetetlen üresség??amikrõl írsz, azok handabandázások, hazugságok, és erõs csusztatások..
mért tetted zárójelbe így? "(z)ür(ös)hajó" ???? ennek mi az értelme??? kissé gyerekes ez nekem..
mért tetted zárójelbe így? "(z)ür(ös)hajó" ???? ennek mi az értelme??? kissé gyerekes ez nekem.

értem már, olvasgattad Rohán barátunk féltudományos okoskodásait, és egy az egybe ide másoltad
(sztem van külömbség Rohán János elméje és a tiéd között(Te még Einstein el is vitába szálnál))

Bocs, de azon hogy a fénysebességet vízszintesen mérték, azon szarrá röhögtem magam (Amikor ezt írtam fel se fogtad h miért írtam de mind1)

Kelta
hát persze...te vagy a falu megmondó embere_?

nincs más dolgod? nem akarlak feltartani....disznók etetése? akármi?

egy mondatomat idézd amiben nagyképû voltam..okostojás:)

Ha nem lennél 1 nagyképû majom akkor semmi gond nem lenne.
DE te sem vagy tökéletes!
off
Ha a cikk alatt olvasod a cuccot, az avatar nem látszik. Ha lelapozol, és rákattogsz a Megnyitás a fórumban gombra, akkor látsz minden fórumozó avatart. Ennyi.

Kelta
Ok...:) veld semmi gond..eddig nem személyeskedtél:) nyilván nem tudok mindenre válaszolni, és biztos sokban igazad van :)
inkább a téma lenne érdekes, ha ez a majom nem okoskodna bele :)

A szánalmas az te vagy
Kelta
Hát persze.....hátpersze :)

szánalmas :)

Na, elég legyen!
Ha nem fejezetitek be a személyeskedést, és nem a témával foglalkoztok, én verlek el mindkettõtöket egy nádpálcával. Megvan az erõm hozzá!

Kelta
hát persze..az én butaságom...olyan érzésem van hogy egy 5 évest akarok meggyõzni a wankel motor müködésérõl....értelmetlen a további vita..olvass pár fizikai alapfogalmat mielõtt marhaságokat írsz be, köszi

eNNYIRE SE VAGY KÉPES
Kelta drága rájött h assasin volt HA NEM TÜNT MÉG FELLL
Kelta
Hozzátenném, a kép (assasin) nálam nem jelent meg, és nemtom hogy került oda...de töröltem...így ha valaki azt látta, akkor bocs.

"Nem fotont állítottál elõ, hanem az ütés és a surlódás következtében izzó anyagdarabkát (kova, vagy fém) és az sugárzott szét fényt (legyen neked: fotont)"

Ez akkor hogy?
Nem foton, de mégis az?
Meg ott vannak a többi butaságaid is. A végén még kiderül, hogy tele van a markom fotonokkal, és ha kupán vágnálak, akkor csillagokat látnál. Így gondoltad?

Kelta
Jaaa... és a nick nevem Kelta..ha nem tûnne fel.....ennyire se vagy képes.

" mi abban a nagy szám hogy a két test összeütésekor olyan dolog keletkezik (szikra) amit te látsz. Ebbõl nem az következik hogy az foton." (Kiemelés tõlem.)

Szerintem, te is olyan vagy, mint Kelta: felrak magának egy avatart, rajta Assasin felirattal, és csodálkozik, ha Assasinnak nevezik.

Visszatérve a témára: mondj nekem valamit, amit látsz a szemeddel, és nincs ott egy fia foton sem!
Nincs ilyen, okoska, de próbálkozz, hátha...

Am is hanem is tudnám h mirõl beszéltek és megkérdeznék valami akkor se küldél engem általános suliba hanem vedd azt a fáradságot h leírod néhány mondatban+link....

DE csak röhögjél tovább. Szart se értessz az egészhez. MIt hiszel pár wikipédia és már te vagy a sztár?
Assasin professzor úr!
NE nekem magyarázd hanem Epikurosz nak ha már olyan jókat nevetgélsz mindenen mert te biztos mindent tudsz. Am is olyan vagy minta Fidesz a mocskos ORbánnal együtt. Sokat beszélsz, de keveset mondassz. És amiket mondassz az se ér semmit. Részinformációkat közlsz aminek röviden aza lényege h: én jobban tudom és ez van és kész.

nagyképû majom
Kelta
két kérdés elõször is
1: mi lenne ha befejeznéd a személyeskedést?
2: mi ez az assain izé,? Kelta a nick nevem, nem tûnt fel?

Ha ezt el kell magyaráznom, akkor tán menj vissza az ált. iskola 7-8 oszt. fizikára..testek kölcsönhatása stb stb :)

Assain prof.
Magyarázd el pls hogy góha összeüt Epikurosz prof. két követ, akkor mi zajlik le a molekulák között, és honnan van a fény. MI alakul át mivé stb.

Assain megint szeret nevetgélni:D
Összefoglalom remélem jól: Epikurosz össszepattintott két kovakövet, és látta a fényt. Õ a semmibõl csinált fotont. De mivel a semmibõl nincs valami, ezért arra a következtetésre jutott, ha foton már ott volt benne az atomban és õ csak kiszabadította azt. A fény nem kötött állapotban volt, hanem forgott pörgött bla bla... ÉS ha ez nem így van, akkor a fény nem korpuszkula, hanem csak hullám.

Ez annyira egyszerû h Einstein is gondolt rá kb 10 mp ig azt csá.
160 iq már a 15. másodpercben ÁLJ-t parancsolt.:D
Én nem értem ezt a kovaköves dolgot, mi abban a nagy szám hogy a két test összeütésekor olyan dolog keletkezik (szikra) amit te látsz. Ebbõl nem az következik hogy az foton.

Hûha, már meg is jött egy okos. Attól tartok, hogy el fogja nekem magyarázni a részecskefizikát. :-D

Kelta
Nem fotont állítottál elõ, hanem az ütés és a surlódás következtében izzó anyagdarabkát (kova, vagy fém) és az sugárzott szét fényt (legyen neked: fotont)

és az nem a semmibõl lett, hiszen a "rendszerbe" te vittél be energiát, a mozgási energia az ütõdés pillanatában alakult át, hõ és fény energiává...és annak része ugymond a foton..

ja és az elektron nem "kering" az atommag körül....:) legalábbis nem ugy ahogy te képzeled....és így a foton sem teszi ezt :)

Nem mellesleg, a cernes tudósoknak több milliárd euró kell ahhoz, amit én 2 kovakõvel megoldok.<#mf2>

(Azért látom ám, hogy elkezdtetek sebtiben wikizni :-)
Annyit megsúgok, a könnyebbség miatt, hogy a p-nek is, meg az n-nek is feles spinje van. Na, jöhet a gombvarrás. :-D

..és mindez két kovakõtõl indult el. Hát nem érdekes?

Nem csodálkozom, hogy nem értitek, mert nem olyan könnyû ez.
Egy kis segítség:
Az odáig OK, amíg a foton az elektronnal tandemben kering az atommag körül, mert nincs nyugalomban. A problémák akkor kezdõdnek, amikor az atommagban lévõ fotont boncolgatjuk.

Oldal 1 / 10Következő →