93
 • Epikurosz
  #93
  A madaraknak már annyi, már csak a fodros szegfüveknek és ibolyáknak kell elkókadniuk. De már a hajóskapitány is ezen ügyködik. Jawor?
 • sz4bolcs
  #92
  Dögvész fog pusztítani a madarak között..
 • Epikurosz
  #91
  De egy mezei juzernek talán ez lenne elérhető, árban is:
 • Epikurosz
  #90
  most meg ez jönne be:

  Nem tudok dönteni.
 • zapapp
  #89
  Nem tudom ki lenne képes akár egy órát is úgy előre nézni. Szerintem nem kényelmes. Meg tényleg annyi idióta között több méter magasban nem biztos hogy biztonságos. Legfeljebb automatizálva tudnám elképzelni, beírod h hova mész és nem és vezérlek.
 • jaspercry
  #88
  azt jöt egy kis szél ,azt oda a repülés!Kiskanállal szednek össze.
  Nem beszélve nem érdemes a magasba integetni!( akezek bánják)
  Nagyon lélekvesztőknek néznek ki ezek a helikopter utánzatok,akkor inkább valami kis repülö szárnyakkal)kevesebb fogyasztás,kisebb kockázat..
 • Epikurosz
  #87
  Ezzel a GEN-H4 -gyel az a baj, hogy sokat fogyaszt: 19 l/h. Van olyan, amely csak 3 l/h-át eszik.
 • Epikurosz
  #86
  Igazából ez van lent leírva:
 • Epikurosz
  #85
 • Epikurosz
  #84
  GEN H-4 from Gene corporation - Japan is your personal helicopter. It comes with a seat and landing gear so all you have to do is strap on and you are ready to go. Unlike traditional helicopters it has 2 sets of coaxial, contra-rotating rotors (KA-52 Hokum for all you military buffs) which eliminates the need of a tail rotor for balancing. The rotors have a length of only 4 meters (118 inches) so no parking problems too. It is powered by 4 lightweight 125 cc 2 cylinder engines which use standard gasoline. The GEN H-4 can fly to a maximum altitude of 1000 meters at a top speed of 90 km/hr (59 mph) for upto 30 minutes. You dont require a license to fly the GEN H-4 in Japan and the inventors claim it is easy as riding a bicycle and with just 2 hours of practice you can master it. The controls also resemble a bicycle handle.
  You dont get the GEN H-4 as a ready unit, Gene corp is selling it as assembly kits. It is available in Japan for 3,780,000 Yen ($32,500).
 • Inquisitor
  #83
  "Helikópáter is van 10m körül."
  Van valami 1 személyes összehajtógatható helikopter, amikor bejelentették akkor kb. 2 millió Ft volt a dollárban megadott ára.
 • Inquisitor
  #82
  "A folyami szállítás völgymenetben a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb"
  Csak nem egy bizonyos folyón, aminek a szabályozása vagy 170 éve csak terv, és ami emiatt gyakorlatilag az év 70%-ban nem vagy csak kis merülésű hajóval hajózható ...
 • kvp
  #81
  Egyelore egy mukodo ssto skiklonak is sokan orulnenek. A repulo autorol is sejtjuk hogyan kellene megepiteni, de ennek ellenere a tudosok mindig ujabb agyhalott otletekkel allnak elo. (mert ez mar igazabol nem tudomanyos, nem is igazan mernoki, hanem penzugyi kerdes, azt meg nem lehet kutatni) A venture start programot is leallitottak, igy az eleg vicces volt amikor cameron a legutobbi filmjebe berakta a nasa-s modellt es meg a nevet sem valtoztatta meg.
 • csiber
  #80
  Végre haladunk a korral, még pár évtized és lehet megépül az elsö ürcirkáló??
 • Epikurosz
  #79
  A folyami szállítás völgymenetben a legolcsóbb és a legkörnyezetkímélőbb. Ha pld. xx ezer tonna vasércet akarsz elszállítani Németországból Törökországba, a legolcsóbb, ha hajókra rakod, és a Dunán leúsztatod Konstancáig, onnan meg a tengeren viszed tovább a törökökig. Nem gyors, de árban verhetetlen.
 • vitus
  #78
  Nem tudom egyesek miért félnek a repüléstől, pedig még egy sem maradt fenn.
 • Legend Killer
  #77
  első gondolatom az volt, hogy de fos :D.
 • Balumann
  #76
  Ez a Puffin nekem nem igazán tetszik, én bele nem ülnék (vagy feküdnék?)... :S
 • Sanyix
  #75
  Ja és azt elfelejtettem, hogy a vasúti szállítás úgy is gyorsabb mint a vízi, tehát ezért is jobb.
 • Sanyix
  #74
  Az ötlettel semmi gond nincs, csak a mávval, és az államal. Mind2-t túlnyomó többségben idióták, és tolvajok (elvtársak) irányítanak, amíg így lesz addig nem is fog semmi sem sikerülni.
  A duna viszont nem lenne jó, vizi úton szállításnál sok a természetes akadály, és a járhatósághoz sokat kell költeni. Viszont vasútnál nem kéne más csak megválni a komcsiktól, az egész "rendszertől" amiben éltek (loptak). Nyugaton működik, fejlődik a vasút, nagyon szépen.
 • Sanyix
  #73
  ennyi. Valószínűleg valami kamuhívójellel is elmehetne minden a légirányítással dumcsizva, fel se tűnne senkinek hogy nincs a gép beregisztrálva sehova :D
 • Sanyix
  #72
  LOL ennyi marhaság hogy jön ki belőled?

  "Mert ha megteszed, akkor először visszavonják a pilóta-engedélyed, és ha ez nem elég, vagy nincs engedélyed, akkor perbe fognak, lefoglalják a géped, és ha másként nem megy lecsuknak. És még ez a jobbik eset."

  LOÁL! Először írtam hogy nincs mit elvenni.
  Másodszor, hogy fognak perbe ha azt sem tudják ki repked? Azonosító nincs, reptérre nincs szükség, akárhol fel és leszállhatok, és onnan el is vihetem egy utánfutón a garázsomba. Végignéznek minden ház garázst, mert láttak valamit a radaron, amit egy madárrajjal is össze lehet téveszteni? :D
  És ha megtalálnának akkor mivan? kapok 2 hónap felfüggesztettet, aztán csá :)

  Ultrakönnyű kategóriában is ajánlatos betartani az alapvető szabályzatot, mert esetleg odaküldenek egy vadászgépet, vagy esetleg a légi-rendészet helikopterét azonosításra. Extrém esetben meg kilőnek a levegőből, hogy ne veszélyeztesd a hülye agyad miatt például a leszállni, vagy felszállni készülődő utasszállító gépeket.

  Odaküldenek egy vadászgépet ja persze :DDD ezen nagyot röhögtem. Van magyarországnak légiereje? Jaa van vagy 5 működő gép, bár felszállni nem tudnak mert drága az üzemanyag :)
  helikopter? Hát annál is kb hasonló lenne a helyzet, főleg hogy a radaron sem tudnának folyamatosan követni ha a hegyek között alacsonyan repkedek, na meg ugye bárhol leszállhatok egy picit és hopp eltűnt + egy madárraj méretű célpont nem túl hívogató :)

  Egyszóval a magyar légiközlekedési rendészet egy nagy 0, kb ki lehet röhögni(mint a többit is ebben az országban...).

  50-es években lőttek le ballont? :D és most az 50-es évek van hidegháborúval, meg szép nagy hadsereggel?

  Hagyjál már az ilyenekkel ez magyarország, egy igazi viccország :)

  "Extrém esetben meg kilőnek a levegőből, hogy ne veszélyeztesd a hülye agyad miatt például a leszállni, vagy felszállni készülődő utasszállító gépeket."

  Én nem te vagyok, nekem van annyi eszem hogy elkerülöm a ferihegyet, és a kifutó megközelítési útvonalakat, főleg ha illegálkodom ;)

  "Arról nem is beszélve, ha esetleg katonai eszköznek néznek. Mondjuk repülő robbanóeszköznek." jajjj biztosssan annak néznek mi másnak? Magyarország háborús zónában van, mindenhol robbanóeszközök repkednek légcsavarral(rakétahajtómű már nem menő), mert úgy szokták :D mert ez egy olyan ország amit nem szar le mindenki XD
 • Lazarus
  #71
  :D
 • teddybear
  #70
  Ezt Rolloutnak nevezik, és megy is mindenfele. Az amszterdami kikötőből uszályon elhozzák a kamionokat egészen Pozsonyig, ahol lerakják és nálunk már tengelyen megy tovább. A bősi cirkusz miatt, pontosabban a duzzasztatlan visegrádi szoros miatt nem tudják továbbvinni.
  Mo.-n nem igazán működik az elv, de ha dolgoztál a MÁV-nak, akkor tudod miért. Hegyeshalomnál van egy ilyen fogadóállomás, meg Kiskundorozsmánál is egy másik. De nem minden kamionos használja.
 • Epikurosz
  #69
  A 90-es évek elején nagy derűlátás volt itt Európában. Gorbi "Európa Ház" eszméje alapvetően jó volt, és a Nyugat fogékony lett volna rá, de a balkáni és volt-SZU-beli etnikai konfiktusok mindent elmostak, mint egy sártenger.

  E derűlátás keretében nagy tervek voltak egyrészt a Duna, mint páneurópai áruszállító gerincvonal, és másrészt a kombinált árufuvarozás vonatkozásában. (Nekem akkoriban járt a kezemben egy ilyen MÁV-os dokumentum, amelyet én fordítottam vagy magyarról angolra, vagy fordítva, már nem emlékszem. Egyébként, rövid ideig dolgoztam a MÁV számtech intézetében, ahol utáltam dolgozni, mert a rothadt korrupció belengett mindent és mindenkit, ki is rúgtak elég gyorsan. A volt főnökeimet a rendőrség épp most motozza, veszi őrizetbe. )
  Ez utóbbi épp azt célozta, hogy komplett tehergépkocsikat pakolnak fel vasútra, és viszik el a célállomáshoz minél közelebb. Ebből aztán nem sok lett, így az utak és autópályák terhelése elég nagy, főleg a tranzitútvonalak mentén. Az ötlet még nem holt hamvába, bármikor fel lehetne éleszteni, és nagyobb lelket lehelni belé.
 • VRSDM
  #68
  lajstrom téren jutottak eszembe.
 • VRSDM
  #67
  sárkányrepülő?
  autogyro?
 • kvp
  #66
  "A vasút szerintem áruszállításra való."

  A vasut tomegszallitasra valo. Legyen ez nagy tomegu aru, vagy nagyobb emberekbol allo tomeg, a lenyeg, hogy viszonylag egyszeruen el lehet vinni viszonylag nagy tomeget ket allomas kozott. Minel nagyobb a tav, annal konnyebb a szukseges aru/utasmennyiseget osszeszedni. Autos kozlekedeshez is jo lenne, mivel a jarmuveket is el lehet szallitani, igy a ket allomas kozott sokkal kevesebb energiaval es gyorsabban meg lehetne oldani a kozlekedest. A repulok gyorsabbak, de nehezebb eljutni egy repterre, mint egy allomasra es sokkal dragabbak is. A csaladi autot meg egyelore nagyon koltseges felpakolni egy repulore, mig egy vonaton altalaban siman elfer. (nyugat europaban meg vannak autoszallito vonatok, pl. ilyenek jarnak a csatorna alagutban is)

  "Érdekes, amit írsz, de én másként gondolom. Szerintem a levegőben lévő vizet kell valamilyen formában felhasználni üzemanyagként, mégpedig úgy, hogy kivesszük belőle a hidrogént, majd visszaengedjük, hogy jó nagyokat robbanjon. Ráadásul, mivel a hidrogén könnyebb, mint a levegő, ... ezen még lehetne filózni."

  Lehet, de nem erdemes. A kemia es a gepeszet jelenleg sokkal konnyebben hasznalja a legkori szendioxidot es a folyekony vizet metan gyartasara, arrol nem beszelve, hogy konnyebb tartolni es a mai motorokat konnyebb atalakitani metanra mint hidrogenre. A hidrogennel meg kar felhajtoero elloallitasaval probalkozni, ugyanis sulyt csokkenteni nem fog, mert a szukseges uzemanyagot suriteni kell, hogy eleg legyen, igy a cseppfolyos hidrogen is biztos nehezebb lesz a levegonel. Menet kozben meg nem lehet hidrogent eloallitani, mert ahhoz tobb energia kell mint amennyit nyerunk belole, tehat mindenkeppen a tankban kell lotyognie valamilyen hajtoanyagnak. (alternativa meg az aksis meghajtas vagy a nuklearis, esetleg a napelemes, de ott a hidrogen csak az energiatarolo kozeg lehet)

  "lajstromozásra nem kötelezett légijármű"

  Ezek a katonai jarmuvek es a sikloernyok. Egyik sem tul hasznalhato mint repulogep, bar a sikloernyosok azert szoktak baleseteket okozni. (foldon/vizen/levegoben) :-) Mindemellett a modellek is tudnak embert olni, de szerencsere eddig csak par ilyen halalos baleset volt.
 • Epikurosz
  #65
  "ha nem lennék egészségügyileg alkalmatlan a jogsira"

  Ez engem kíváncsivá tett, ha nem haragszol. Érdekelne, akár privátban is, hogy mi az oka. De ide is beírhatnád szerintem, hisz a nikk védi a magántitkod, és eljátszhatnók az a játékot, hogy problémamegoldás, ki mit javasol neked, hogy alkalmas legyél. Oksi?
 • Epikurosz
  #64
  1995. évi XCVII. törvény a légiközlekedésről

  "4. § (1) A magyar légtér az országhatár által körbezárt terület feletti légtérnek a légiközlekedés számára fizikailag igénybe vehető magasságig terjedő része.
  (2) A Magyar Köztársaságot a magyar légtérben teljes és kizárólagos szuverenitás illeti meg."

  "6. § (1) A magyar légteret az a légi jármű veheti igénybe,
  a) amely felségjellel és lajstromjellel, illetőleg jogszabályban meghatározott egyéb azonosító jelzéssel rendelkezik, továbbá
  b) amelynek vezetője a légiközlekedési hatóság, illetve a katonai légügyi hatóság által kiadott szakszolgálati engedéllyel rendelkezik, lajstromozásra nem kötelezett légijármű esetében a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelel."

  "46. § (1) Légijármű, továbbá a külön jogszabályban meghatározott légiközlekedéssel kapcsolatos eszköz abban az esetben tartható üzemben, ha olyan típushoz tartozik, amelyre
  a) a 216/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet és a légijárművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek tanúsítása végrehajtási szabályainak megállapításáról szóló, 2003. szeptember 24-ei 1702/2003/EK bizottsági rendelet alapján az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, vagy
  b) az elvégzett típusvizsgálat alapján a légiközlekedési hatóság,
  c) az állami célú légiközlekedéssel összefüggő feladatok tekintetében a katonai légügyi hatóság
  típusalkalmassági bizonyítványt adott ki."

  "52. § (1) A lajstromozásra kötelezett légijármű, illetve állami légijármű vezetéséhez, e légijárművek és berendezéseik légialkalmasságának, üzemképességének tanúsításához, továbbá az 53. § (6) bekezdése szerinti rendeletben meghatározott egyéb tevékenységek ellátásához szakszolgálati engedély szükséges.
  (2) A légi személyszállításra és a légi árufuvarozásra használt légi jármű esetében a szakszolgálati engedély tulajdonosa a jogosultságával abban az esetben élhet, ha arra a légi jármű üzemben tartója, illetve karbantartója írásban külön felhatalmazta.
  (3) Lajstromozásra nem kötelezett légi járművet az vezethet, aki nem szenved a külön jogszabályban felsorolt betegségek vagy testi hiányosságok egyikében sem, és aki a légiközlekedési hatóság által engedélyezett tanfolyam elvégzéséről bizonyítvánnyal rendelkezik.
  (4) A repülések végrehajtásának részletes szabályait a miniszter a honvédelemért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben állapítja meg.
  (5) Az állami repülések céljára kijelölt légterekben végrehajtott repülések szabályait a honvédelemért felelős miniszter - a miniszterrel és a rendészetért felelős miniszterrel egyetértésben - rendeletben állapítja meg.
  (6) A lajstromozásra nem kötelezett légi járművel folytatott repülések és az azokkal összefüggő tevékenységek végrehajtásának szabályait a miniszter rendeletben állapítja meg."

  Érdekes, mi?
 • teddybear
  #63
  Bocs, nem jól fogalmaztam. Sajnálom. Nem akartalak megsérteni, ha nincs ilyesmihez közöd.

  Arra a bunkóra értettem aki senkivel nem törődve, a repülési előírásokat megszegve, csak úgy röpköd. Azért nem kár, mert az ilyen selejt rostálódjon ki minél előbb. De ezek ritkán halnak meg egyedül, annál gyakrabban ölnek meg ártatlanokat. És még van úgy is, hogy ők megússzák, a vétlen meg nem.

  A közutakon is sok az ilyen, minek a levegőbe vinni ezeket?
 • VRSDM
  #62
  "Érted nem is kár, de azért inkább akaszd fel magad"

  ezt rám értetted? vagy általános alanyt használsz?
 • Sir Ny
  #61
  ellenfeled lol
 • teddybear
  #60
  Nem. Tényleg ez van. Persze az ultrakönnyű gépeknél kissé lazábbak a szabályok, de ha több lesz belőle akkor szigorúbban fogják venni.

  De mondjuk, összeütközöl valamivel a levegőben. Az szinte biztos hogy meghalsz. Érted nem is kár, de azért inkább akaszd fel magad, mert úgy nem viszel magaddal mást. Az ellenfeled is minimum megsérül, esetleg lezuhan.
 • teddybear
  #59
  Használtan például ez a HB-21-es


  Vételár: 3.850.000 Ft
  Ár (EUR): 14.300 EUR
  Évjárat: 1979
  Kivitel: MOVIT
  Állapot: Normál
  Hengerűrtartalom: 1600 cm³
  Teljesítmény: 40 kW, 54 LE
  Szállítható szem. száma: 2 fő
  Összsúly: 750 kg  Ez a helikopter, meg 12 millió.
  Leírás: Lycoming 360 C 1A, Teljesítmény 205 LE, Hasznos teher 315 kg., max felszálló súly 960 k...


 • VRSDM
  #58
  azért te is túldramatizálod picit az egészet.
  aki szabályszegő kedvében van kimegy a közeli reptérre, beül a repülőjében és repül... tojni fognak a fejedre
  még csak bejelentkezni sem kötelező, csupán tájékoztató csatornákra " muszáj " hogy tudják egyáltalán a földön is hogy merre hány méter.

  persze nem akarok tanácsokat adni :D
 • teddybear
  #57
  Hogy ez mennyibe kerül azt még nem lehet tudni. Még a prototípus tervezése sem kezdődött el.

  A Discovery csatornán volt egy pasi, aki mindenfélét épített. Kis repülőgépet, és könnyű-helikoptert is. Mindkettőt kittben vette, mert Angliában azt is kapni.

  A kisgép, két személyes, ha jól emlékszem 20 ezer font körül volt szerszámokkal, festéssel, és talán még 4-5 ezerbe került a légi-alkalmassági vizsga, meg a pilóta-engedély megszerzése.

  A szintén két személyes helikopter kicsit többe került, csak a kitt volt úgy 25 ezer font körül. Ehhez jött a festés, hatósági vizsga, stb...
 • teddybear
  #56
  Baromságokat beszélsz. Sajnálom, de ez a pontos megfogalmazás.

  A légi közlekedésre szigorú szabályok vonatkoznak, amiket nem érdemes megkerülni. Mert ha megteszed, akkor először visszavonják a pilóta-engedélyed, és ha ez nem elég, vagy nincs engedélyed, akkor perbe fognak, lefoglalják a géped, és ha másként nem megy lecsuknak. És még ez a jobbik eset.

  És persze csak úgy repülgetsz. Ultrakönnyű kategóriában is ajánlatos betartani az alapvető szabályzatot, mert esetleg odaküldenek egy vadászgépet, vagy esetleg a légi-rendészet helikopterét azonosításra. Extrém esetben meg kilőnek a levegőből, hogy ne veszélyeztesd a hülye agyad miatt például a leszállni, vagy felszállni készülődő utasszállító gépeket. Volt ilyen jó-párszor az ötvenes években, amikor az amerikaiak léggömböket küldte az ország fölé, röpcédulákkal, meg fényképezőgépekkel. A radaron kiszúrták, vadászgéppel meg lelőtték.

  Arról nem is beszélve, ha esetleg katonai eszköznek néznek. Mondjuk repülő robbanóeszköznek. Ebben az esetben biztos a lelövés.
 • Szefmester
  #55
  mivel a belvárosban lakom vidéken, a telkünk ahonnan esetlegesen fel tudok szállni 5-6 km-re van a lakástól. szal addig kijutni, majd a célhelyen is lehetne vele közlekedni.. ezért gondoltam egy összecsukható bicajra.. egy hétre meg azért nem kell olyan baromi nagy poggyász sztem.. és meglepődtem, de a páromnak sem kellett sokal nagyobb.. (nem az a 3 bőrönd egy 7végére csaj)

  én is a tömegközlekedés fejlesztését támogatnám, de sajnos azt hiába.. amíg az államnak, vagy valakinek nincs bevétele, nem fog menni..
 • Epikurosz
  #54
  A vasút szerintem áruszállításra való. Feladod a csomagod a vasútnál, ők berakják olyan lehegesztett kocsikba, amelyekhez, ha illetéktelen személy hozzápiszkál, akkor 70 ezer voltos áram agyoncsapja.
  Te meg felülsz a Puffinra, és ellibensz ahová akarsz, a csomagod meg 2-3 óra késéssel megy utánad.