66
  • kalapos01
    #66
    Olvasd el a kritikákat vagy a kommenteket, ha már itt vagy. És megtudod.
  • zberta
    #65
    Mi a fene tetszik ebben a filmben valakinek?...
    Nem értem...életem egyik legboldogabb pillanata volt mikor elkezdett pörögni a stáblista...
  • Tetsuo
    #64
    En, ellentetben veled, valogatok. Nincs se idom, se idegzetem megnezni minden filmet, ami jon..
    Egyetlen egy Bajor Imi filmet sem tudtam vegignezni. Hihetetlen, mi? Ha nem tetszik egy film, kikapcsolom es kesz.
    Most erre mondhatnad, h akkor nem is tudhatom, h szar-e v sem a filmek tobbsege..
    pedig tudom, hogy az. Azert mert tajekozodom es szurok. ;)
    Az Isaura osszes reszet sem nezem meg azert, mert hatha az egyik jo lesz..
    Aki pedig megnez minden filmet (pl Te), az mar elveszti a viszonyitasi alapot, annak mar a sok "szar" kozul egy "kicsit szar" lesz a pillantnyi csucs.
    Szerintem aki inyenc (es ezt nem magamra ertem), annak ma nem nagyon van "jo" film sem, hatmeg remekmu..
    A magyar filmekrol pedig, lehet h tevesen, de az a velemenyem, amit alabb irtam.. nekem a Kontroll sem volt nagy szam, bar teny, h ver sok hazait..
  • winnie
    #63
    huhh, most kéne egy hosszút írnom, de nem teszem, örülhetsz:) nyilván nem lenne sok értelme, de ha kéred privátban megteszem.

    egyelőre csak az jön le nekem az általad leírtakból, hogy nagyon nem vagy képben a magyar filmekkel:) attól, hogy gyenge remake-eket nézel (hány is volt az elmúlt 5 évben?) és gyenge bohózatokat (hány is volt az elmúlt 5 évben), még nem lesz rossz a magyar film, hiába kántálod.

    évente akad 1-2 remek, 4-5 nagyon jó, pár korrekt és bőven van gyenge próbálkozás is, de ez közel sem rossz átlagos minőséget jelent. és te komolyan a norvég filmmel veted össze? a norvéggel? még jó, hogy nem a dánnal. (maradjunk a balkánon és a szlovén, szlovák, osztrák, ukrán, szerb filmekkel vesd össze. meg a románnal kéne, de románia sajnos toronymagasan ver minket, kábé 5 remekművel az elmúlt 4 évből.)

    (btw. a díjazott fehér tenyér max a korrektek közé fér be, tisztességes munka, de ha már hajdu szabolcsot emlegeted fel, mint rendezőt a filmmel, akkor azt neked is el kell ismerned, hogy a fehér tenyér, bár a legkommerszebb, de mégiscsak a leggyengébb filmje, főleg, hogy olyanokat készített eddig mint a tamara, a macerás ügyek vagy az off hollywood. a mostani szemlére egyébként a Bibliotheque Pascallal érkezik, ami..., hát, kétségesnek néz ki, de bizakodik az ember.)

    szóval szerintem kezdj el nézni mást is, ne csak bajort (akinek nem mellesleg jó, ha 3 vagy 4 filmje volt az elmúlt 10 évben.)
  • Tetsuo
    #62
    Szerintem nagyon keves jo sci-fi film keszult es meg kevesebb manapsag.
    Nem beszelve arrol, hogy a Transformers fele marhasagokat nem nevezhetjuk sci-finek..
    Ez a mufaj, technika ide v oda, ugy latszik marad az olvasott formatum unikuma.
  • Tetsuo
    #61
    Koltai, Kern, meg a tobbi 7i 7eses szinesz, szvsz abszolute tehetsegtelen.
    Galvolgyi Kossuth-dijas, LOL kb annyit er, mint Obama Nobel-beke-dija..
    Az Egri csillagok ota nem lattam jo magyar filmet osszessegeben es nem lattam jo rendezest, forgatokonyvet, szineszeket sem nagyon..
    Szerintem az 1ik legjobb mai magyar film, a Feher tenyer is elqrt vegkifejletu, eros kozepes rendezesu es fenykepezett film, korrekt zenevel, de nem korrekt hanggal, jo vagassal, de nem kiemelkedovel, ahogy esetleg vki jellemzi..
    Valojaban barmely hazankba eljutott norveg film jobb nala.

    A filmgyartasban SEM volt meg a rendszervaltas es ez latszik is a penzosztason, a dijjazason.. kb olyan szinten van a magyar film, mint a magyar foci.
    Csupan azert nem latszik olyan sulyosnak, mert a mainstream is atomszar, nem ugy mint a nemzetkozi foci..

    Nincs penz, ok elfogadom, akkor csinaljanak krimit, 2-3 szobaban jatszodo dramat, dokumentumfilmet.. de hagyjak mar a gyenge remake-eket meg az ultragagyi bohozatokat Bajorral es Kernnel.. Kabosek forognak a sirjukban.
  • Tetsuo
    #60
    Ezzel teljesen 1et ertek. Sajnos ez van.
  • TeDDyRuSh
    #59
    Ja, személyes kedvenc Dyga Zsombor.
  • TeDDyRuSh
    #58
    Szerintem is túl vagyunk már azon, hogy ne lenne tehetség, vagy épp ötlet. Szimplán ki kell nőni a szakmának és nekünk nézőknek azokat a sztereotípiákat, amiket te is felsorolsz. Inkább az a baj, hogy a lehetőség, avagy a pénz nem oda megy, ahova kell. Ha meg minden klappol, akkor meg az a baj, hogy nincs belekalkulálva, hogy a "terméket" el kell adni. Nálunk szerintem még az a baj, hogy nem találjuk meg a határt a művészet és a pénztermelés között. Most még guberálunk egy filmért, nem pedig gyártjuk a jól bevált receptek szerinti könnyű fogyasztásra szánt, "bevétel termelőket" és költjük művészetre...is. Én simán kibékülnék egy 5db "9 és fél randi", 1db "Kontrol" aránnyal.
  • winnie
    #57
    "Az egész pereputy mintha megrekedt volna a '80-as években valahol egy boldog balatoni nyári napon Ötvös Csöpivel fröccsözve a füredi Szot üdülőben."

    pedig a már közel sem kezdő simó-osztály tagjai szinte egytől-egyig korrekt filmeket tettek le az asztalra, és aki kommersz mókára vágyik, annak is ott vannak a dyga zsombor-féle tarantino-utánérzések. akinek merülés kell, annak fliegauf vagy mundruczó filmjei jöhetnek be és persze ott van a nyomozó, ami ronda módon nem lett az elmúlt évek legjobb magyar filmjeként a legismertebb.

    de, hogy szabó istván hogy jön ide... (még, hogy nem a másik koltay:) akkor már ezerszer inkább tarr béla, hiszen a werckmeister harmóniák az évtized legjobb magyra filmje, szorosan mögötte pedig ott a torzók sopsitstól.
  • NEXUS6
    #56
    Valójában indirekt, bár inkább direkt módon én is azt mondtam, hogy a magyar filmszakma egészében impotens a sci-fi-vel szemben.

    Pláne, hogy nekem úgy tűnik, hogy a színház/filmművészetben sem igazán volt rendszerváltás ugye, sem emberek, sem képzés, sem finanszírozás tekintetében.

    A magyar film, még mindig valami bohózatszerű görcsöt (Pl. 1 bolond százat csinál, meg a Koltai Robi filmek), esetleg a saját paródiáját jelentő Roncsfilm/Kontrol kategóriában tud csak valamit kiizzadni magából.

    Néha Szabó István megerőlteti magát és csinál egy tűrhető történelmi filmet, általában külföldi színészekkel (talán szerencsére, nem tudom) és ennyi.

    Az egész pereputy mintha megrekedt volna a '80-as években valahol egy boldog balatoni nyári napon Ötvös Csöpivel fröccsözve a füredi Szot üdülőben.
  • winnie
    #55
    hát, affene tudja. ezek, a D9 kivételével nem a scifi, hanem a "nagy film" aspektus miatt hozták be a pénzt, de a hasonmás már nem volt akkora bumm. a d9 sikere reményt jelenthet. de tévében is azt látni, hogy a scifi elnyomott itthon. az pedig, hogy "a jóra", tudod, hogy nem számít annyira. ha eljut a kampány a nézőig, akkor megnzi, ha jó, ha nem.
  • TeDDyRuSh
    #54
    Az "amerikaira sincs igény?" Szerintem van. A jóra. Csak legyen ultra brutál CGI, vagy ötletes, mint a D9. A top 30-as bevételi listában benne van az ST, T4,TF2,D9, ja és az Avatar. Nincs annyira lemaradva a Hasonmás (Surrogates) sem. A műfajt nem kell ennyire temetni szerintem, egyszerűen jót kell csinálni. A Moon, 2 hónap alatt beszedte jegyekből a gyártási költségnek megfelelő összeget. Ez nem rossz, még ha ez csak azért van, mert kevés pénzből készült.
  • winnie
    #53
    "Szvsz nagyon sokunknak lenne igenye, rendezoi szinten is, magyar scifire csak MIBOL, HOL es KIVEL?"

    még az amerikaira snincs igény. akkor miért lenne a magyarra? ott volt ősszel az 1 című magyar scifi. szerinted hányan látták. de, ha akarom, a most bemutatott adás is lehetne scifi az alapsztori alapján. azt sem hiszem, hogy nézettségi rekordot döntene.
  • csomi
    #52
    Jah azert, hogy a filmrol is mondjak valamit. En nem voltam tole annyira elragadtatva. Picit tulertekelt film szerintem. Nekem inkabb unalmas volt. De az biztos, ha a magyar filmgyartas kepes volna 'csak' ilyen szintu scifikre mar nagyon boldog lennek.
  • csomi
    #51
    Mozambik sem hires sem az akciofilmjeirol sem a tortenelmi filmjeirol. De akarmilyen mas mufajt is mondhatnek vagy akarmilyen mas szegeny orszagot. Magyarorszag bizony egy kis porszem filmgyartas szempontjabol plane scifi temaju filmekbol. Nem tudom miert gondolod, hogy a (jo) scifi olcso mikor az egyik legkoltsegesebb mufaj. Az egy dolog, hogy a halivudi szuperprodukciokhoz kepest mostanaban tenyleg fel-felbukkannak nagysagrenddel olcsobb produkciok amik adott esetben meg sikeresek is lesznek, mint a Moon is, de attol meg itthon egy nehany 10 millio dollarbol forgatott film szinte elkepzelhetetlen. Es azt is tudjuk, hogy nalunk ha van egy filmre(vagy barmire) mondjuk 2 milliard Ft, akkor annak egy jelentos resze nem feltetlenul annak a fejlesztesere megy el hanem a jo oreg zsebekbe. Ha magyar scifit akarunk akkor nem a 'profi' penznyelo filmkeszito elit koreben kell keresni, hanem meg lehet peldaul nezni a Star Wars: Rejtett mult cimu rajongoi filmet es kiderul, hogy amig a kraetivitas es az alkotas iranti tisztelet, es nem a penz, a fo motivacio miket lehet csinalni par millio forintbol. Szvsz nagyon sokunknak lenne igenye, rendezoi szinten is, magyar scifire csak MIBOL, HOL es KIVEL?
  • Glutamin
    #50
    Tegnap néztem meg ezt a filmet. Nagyon tetszett.
  • TeDDyRuSh
    #49
    Szeretném kiegészíteni a 2009-es sci-fis listát. Az eddig felsoroltak mellett, Avatar, Pandorum, D9, ST, Watchmen, azért volt pár érdekesség még a kategóriában: Underworld 3, Push (Energia), Knowing (Képlet), X-men Farkas, Terminator 4, Carriers, Surrogates (Hasonmás), The Box (A doboz), The Road

    EMBEREK, emlékezni és olvasni a warez blogokat, cikkeket. 2008-hoz képest még istenes a lista. A Moon faca, sok ilyet még, bár Sam Rockwell mint drámai szereplő nekem nem a legjobb választás.
  • bnfront
    #48
    Nagyon jó film, én már úgy ülök le manapság filmet nézni hogy minden sz*r és ez a film kellemes csalódás volt.

    OFF: Az Avatar meg hangulat film szerintem amit jól át is ad, a többi részének meg ilyennek kellett lennie mert a populáris filmek termelik a pénzt nem a Moon-ok.

    Régi kedvenc: http://www.starwreck.com/ :D (Hobbiból szoktam CGI-vel foglalkozni és nem semmi amit összehoztak gyakorlatilag a semmiből)
  • NEXUS6
    #47
    Megnéztem még egyszer, és még jobban teccett.
    Elég hülye helyzet az biztos, nem akarok spoilerkedni, a végéig az volt bennem, hogy valahogy más lesz a vége, én még egyet csavarintottam volna a sztorin.
    De azzal, hogy nem engedtek ilyen irányban a kísértésnek, sokkal klasszikusabb alkotást hoztak létre.
    Az ember magányosságát már sokan próbálták feldolgozni, így belegondolva viszont ennél nagyobb számkivetettséget, magányt el sem tudok képzelni, mint amibe a főszereplő került. És a film erénye, hogy ezt hitelesen be is mutatta, és azt is hogy ebben a szituban is ember maradt. Hálivúdi stílusban át kellett volna mennie láncfűrészes gyilkosba!
  • NEXUS6
    #46
    Próbálom inkább a pozítív oldalát nézni a dolognak, bár szerintem is nagyon kommersz lett az Avatar, finoman fogalmazva. Egyetértek abban, hogy remény szerint nem az elérendő csúcsnak, hanem az alapnak fogják tekinteni sok szempontból.

    Sajnos a legutóbbi sci-fi hullám is csak csigalók háborúja, meg űrből érkező nyálkás geci alien hegyeket volt képes magából kiizzadni jobbára. Néha néha esett be csak mondjuk egy filozófikusabb alkotás, 2010., meg Contact meg ilyenek, szinte nem is a hullámhoz kapcsolódóan. Sajnos nem is lettek olyan jók, mint lehettek volna.
    Érdekes, hogy pont amikor a legnagyobb fejlődés volt CGI terén nem nagyon született igazán új látványos hardcore Sci-fi, bazi űrhajókkal meg ilyenekkkel, a SW frencsájz soron következő kötelező részeit/felújításait leszámítva.
    Ilyen szempontból ezekben az ínséges időkben megváltás volt egy Starship troopers, meg egy Event horizon.

    Jó lenne, ha véget érne a 17 szűk esztendő és megint röpködnének végre a gigászi űrhajók, meg a neonfényű diszkós lézersugarak körülöttünk!
  • moviestar
    #45
    Ez egy klasszikus SF-volt. Egy kicsit vontatott volt számomra, de csak a közepe. Eléggé rosszúl viszonyult magához a főszereplő. De szerintem jobb SF-volt, mint a Star Trek, mert az már tényleg inkább akciófilm volt.
  • Szefmester
    #44
    Ha lehet akkor inkább ne az Avatar sikerán buzduljanak, és majd csinálják a klónokat, hanem valami minőségibb filmet nézzenek meg... Engem valahogy nem köt le egy ultragigahypersuper3dés pocahontas az űrben dolog.. párom jobban fikázta a filmet mint én miközben néztük, ami meglepő mert én vagyok a kritikusabb.. de neki a Pocahontas volt a kedvenc meséje régen :) De mindketten egyetértettünk abban hogy az avatar mindössze látványban volt jó..
  • NEXUS6
    #43
    Abban bízok én is, hogy az Avatar sikerét látva a studiók kicsit felbátorodnak és több SF filmet forgatnak.
  • Wittgen
    #42
    Én imádom az űroperettet is mind filmben (pl SW), mind könyvben (Fawcett/Sheenard) is. Még sincs semmi bajom a keményebb sf-fel sem, mint például a Sunshine, Moon, meg ilyenek.

    A D9 meg szerintem egy nagyon jó kis film, mind sztoriban (az ember viszonya a mássághoz), mind látványban. A lények teljesen olyanok voltak, mintha élnének, még az űrhajóról is elhitte az ember, hogy valódi és ott porosodik/rozsdásodik sok-sok éve.

    A Pandorum meg végre egy jó kis horror-sf volt, ami ritkaság sajnos (pl Alien, Even Horizont volt ilyen jó atmoszférájú).
  • szuli84
    #41
    Nekem nagyon tetszet a film, igazi jó klasszikus sci-fi!
    Remélem, belehúznak az Angolok és gyakrabban forgatnak majd ehhez hasonlókat, itt a példa arra, hogy a kreativitás a fontos nem a sok pénz.
    James Cameron annak idején az Aliens-t szűkös keretből fogatta, még is mennyivel jobb, mint az Avatar (leszámítva a látványt).
  • amitakartok
    #40
    "suliban láccik, hogy nem tanítanak retorikát"

    Elvileg pedig kellene. Nálunk középsuliban volt (de hogy minek...).
  • NEXUS6
    #39
    "az hogy mi magyarok nem csinálunk scifit még lehet igaz (megjegyzem talán nem is baj,..."
    Őööö én azért el tudnám képzelni mondjuk Csernai Zoltán Atleontiszát, vagy Zsopdos Pétertől a Viking visszatért vagy valamelyik Gáspár András regényt filmvásznon. Ezek mondjuk nem kis költségvetésű filmek lennének valszeg, lődözés meg szerelem is lenne bennük, szal tutti siker is lehetne akár.
  • Piel
    #38
    Ha már ennyire megosztja a közvéleményt ez a film, nekem is meg kell néznem!
  • Darth Sith
    #37
    mert pontosan az. kb semmi köze nincs az eredeti, gondolkodó, filózgató vonalhoz.
  • kukacos
    #36
    Viszont ezt nem magyar bérekre fizették ki. Nálunk hasonló film kijönne mondjuk negyedannyiból.
  • Inquisitor
    #35
    Az új Star Trek mint mozi film biztos sikeres, de talán egyre távolodik az eredeti ST vonaltól, mint Sci-fi, kezd erősen Sci-finek álcázott akció filmre hajazni.
  • Darth Sith
    #34
    Tényleg jó film volt, nekem abszolút pozitív csalódás volt. Sok helyen olvastam róla jót, de meglepődtemm, hogy csak 1 mozi adja napi egyszer, így annál kiváncsibb lettem, hiszen valószínüleg nem popcorn mozi és mégis dícsérik. Valóban jó film lett, semmi nagy CG orgia, lövöldözések, helyette elgondolkodtató. :)
  • NEXUS6
    #33
    Khm, attól, hogy nem értesz vele egyet, még nem hülyeség (szerintem), suliban láccik, hogy nem tanítanak retorikát.:)
    Amúgy bocs, de piszkosul nem értem, hogy mire akarsz kilikadni!?
  • winnie
    #32
    írtam volna valaha ilyesmit? (van forrás? mert anélkül tiltakoznom kell, mert az nagy baromság). minden sorozatot, talán, de filmet... bár majd minden film megjelenik itthon, de még dvd-n is annak nagy hiányzók.
  • Loverman
    #31
    bocs de sztem elég sok hülyeséget írsz :D mint tudjuk winnie által, "minden filmet bemutatnak itthon", magyarul elvileg minden nyugati scifi volta mozikban is... az hogy mi magyarok nem csinálunk scifit még lehet igaz (megjegyzem talán nem is baj, én magam csak egy Dűne machinimát csinálnék a WoWban :D), de az hogy valamit nem jelentetnek meg, hát eléggé dőreség
  • Loverman
    #30
    A Sony maradjon csak a PS3 gyártásánál, sem a film, sem a játékkészítés nem jön be nekik :/ mindenhol azt olvasni hogy nem jó minőségű amit csinálnak, stb stb. Az Armored is Sony entertainment ...
  • arty
    #29
    "hogy jó sci-fihez manapság nem is kellene akkora pénz."

    a Moon ultraolcsó volt, mégis 1 milliárd forintba kerül, nálunk ennyit csak a hídemberre költöttek :D
  • Garrett27
    #28
    Ez a film nálam nagyon bejött, amúgy is szeretem a sci-fi-ket, és ennek a feldolgozása igen jóra sikeredett, beleéltem magam a főhős szerepébe, szinte az utolsó (utolsó? :D) percig.
    Azt meg kell jegyeznem, hogy a "fél"szereplő, a számítógép, ahogyan beszélgetett és törődött az egyetlen munkással, nagyon emlékeztetett a Portal nevű játék Aperture számítógépéhez, a "vörös szem" nélkül (aki játszotta tudja miről hadoválok :) ).
  • Justil
    #27
    eh, a The Man From Earth egy gyöngyszem, 10/10-es darab.
    csak az ilyeneket a mai, akcióra éhező fiatalság már nem tudja értékelni (mondom ezt 24 évesen :)