59
  • TPB
    #59
    Csak egy kis ténybeli kiegészítés.
    A németeknél 2002 januárja óta kötelező a PC-kre díjat fizetni. Most annyi történt, hogy a 2002-2010 időszakra állapodott meg egymással a fizetendő díjmértékben a jogkezelők szövetsége és a német számítógépgyártók szövetsége.

    @ MacropusRufus: Az ártiszdzsúsz nem is mondja, hogy a magán film- és zenemásolások jogsértőek. Nem tudom, mire gondolsz, mikor anyáztak? Nem kevered össze az ASVA-val vagy valaki mással?
  • Sharks
    #58
    Érdekes egyébként, hogy milyen logikusan gondolkoznak egyesek. Rövid példán keresztül: Adott egy lepusztult ország, ahol a lakosság 90% nem rendelkezik túl jó anyagi helyzettel. Van egy eladó termékem (pl. tojás), amiért kérek 10 Ft-ot. Sajnos az emberek ezt nem tudják megfizetni és inkább ellopják tőlem. Erre én azt mondom, hogy akinek van otthon a tojás elkészítésére alkalmas eszköze a háztartásban (tehát lényegében mindenki), az fizessen nekem még 0,5 Ft-ot. Ezek után arra várok, hogy megtérül az a pénzkiesésem, ami a lopásból származik...

    Hát hagyjuk is a logikát, ez egy tök egyszerű matek-példa. Csak azokat sajnálom, akiknek a munkája ténylegesen benne van ezekben a termékekben..., de nem is miattuk kerül annyiba, amennyiért ki van téve a boltban. Mellesleg itt egy érdekes cikk ezzel kapcsolatban: Rabszolga-munka

    Inkább az ilyen üzleti magatartást kéne büntetni, hogy kirabolják az előállítókat és a vásárlókat is (valóban hatalmas szükség van erre a fontos közvetítő tevékenységre).
  • MacropusRufus
    #57
    sztem nem rossz 5let de, akkor a ártsziszdzsuszt szépen befoghatja a pofáját ui. lévén a jogdíj már ki van fizetve. Mivel nálunk a letőltés eleve nincs tíltva és az összes adatttárolóra ki van fizetve a jogdíj/reprodukciós díj ezért milyen alapon anyáznak? Olyanktól is kapnak pénzt aki nem is tőltenek le semmit (pl. jó apám aki tervező mérnök és a saját 5leteit tárolja a vinyóján)
    Tehát a kérdés: talán nem kicsit problémás a magyar szerzőijog védők álláspontja a letőltésekkel kapcsolatosan? Nem vagyok jogász, de sztem megnyerhető lenne egy próbaper. Fizetek valamit amiért nem kapok semmit.
    És tovább megyek: ha már fizetek minden sz@rért, akkor a programokra miért nem vonatkoznak ezek a díjjak?
  • MrImy
    #56
    Mikor jön el végre az az idő, amikor megsarcolhatom a bankot, mivel az túl sokat kért a szolgáltatásaiért, így az irracionálisan sok elvont pénzekből nem tudtam új befektetéseket készíteni - pedig ki tudja, lehet az egyik az aranytojást tojó tyúk lett volna.
  • h143570
    #55
    Ezek szerint nem szabad kesz gepet venni. Mindeki rakja ossze a sajatjat. Kivancsi leszek az alkatreszekre mikor vezetik be teljesen. Termeszetesen az adathordozok mindegyiken van jogidj mar eleve. Szoval duplan fizettetik ki az emberrel.

    Mocsok egy banda ez a vilagon mindenhol. Az ENSZ alap okiratat is serti, mivel mindekit bunusnek kezzelnek mielott azt bizonyitanak.

    Annyira tipikus nem kepesek alkalmazkodni a megvaltozott verseny
    kovetelmenyekhez. Na nem baj majd csak kitenyszik egy titkositott teljesen elosztott p2p platform, amit vegkep lehetetlen lesz elenorizni.
  • krajcsovszkig
    #54
    Én, Krajcsovszki Gergely ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy ha ezt nálunk is bevezetik, soha többet a büdös kurva életben nem veszek meg semmit, amit torrentről is le lehet tölteni.
    Köszönöm szépen.
  • barii
    #53
    ez a hozzáállás mennyire aljas.. és végre nem nálunk
  • tmisi
    #52
    Inkább meztelen nénik szólóban mint meztelen bácsikkal együtt. :D
    Amúgy a következő lépés: alkatrészekre is egyenként jogdíjat tenni (VGA, CPU, stb.), mert abból számítógépet raksz össze illegális cselekményhez. A következő, a monitor, TV, hangszóró lesz, mert azon nézed/hallgatod a letöltöd anyagot.
    Hülye egy világ ez.
  • tomcsa4
    #51
    Meztelen nénik:D :D

    Amúgy igen, a mai netoldalak mérhetetlenül hatalmasak. És feleslegesen ,teszem hozzá. Leszarom ,hogy web 2.0, meg trendiség, feleselgesen.

    ZeemanX: tudod ki szokott állandóan barátnős leszólásokkal jönni? Akinek nincs! :) Dömsödinek nincs. Ezért látja a csapvízben is a noliferkockát.
  • djw
    #50
    akkor a német programozók részesülnek innentől kezdve a beszedett jogdíjakból? Az cukor lenne :D vezessünk be ilyet itthon is :D ti meg tolvaj banda vagytok mind, tudom. És igen, arra szavazok, hogy 2015-től ne eurót, hanem kollektív bűnösséget vezessünk be! Éljen a kapitalizmus!
  • Inquisitor
    #49
    "A DVD-író nélkül eladott konfigurációk esetében ez az összeg 12,15 euró."
    Meghajtó nélkül nettop/netbook gépeken kívül van még gép a világon meghajtó nélkül?
  • Selecao
    #48
    Hát ez gyönyörű :) Remélem nálunk nem lesz ilyen... :) szerzői jogdíj a PC-m után...lol :) ... :S
  • Magiszter
    #47
    Eh. Nekem eddig a max 200-280 Giga volt. De általánosan 50 giga a forgalmam havonta (gyors csekkolás: Jan 4-16-ig most 45 giga, de töltöttem is rendesen minden vackot.), vagy még annál is kevesebb. Egyszer mértem hogy csak böngészéssel (minden nap 3-4 óra), simán el lehet érni a 30 gigát is (31 nap alatt). Sőt volt olyan hogy egy óra szigorúan csak böngészéssel 1,5 gigányit szedtem be (le és feltöltés), mert olyan oldalt néztem ahol sok kép volt (meztelen nénik ) és ugye azt is a Temp könyvtárba tölti be. Szóval a magas adatforgalom sem biztos hogy illegális tevékenységet takar.

    Szóval ha olyan lesz hogy "nah ennek múlt hónapban 80 giga adatforgalma volt, most jól megb*****-uk" akkor el lehet magyarázni hogy a net már nem csak szöveges oldalakból áll hanem Flash, Videó, Kép tartalom is van, meg egy köbkiló-tonnányi FreeWare program is. (Pl egyszer úgy volt 270 gigás forgalmam hogy kb 20 féle linux disztrót töltöttem le kipróbálás címen, természetesen DVD-ISO ként. Szolgáltatótól meg kaptam a levelet hogy extrém-felhasználok és szüntessem be a tevékenységem, vagy bírósági feljelentenek vélhetően illegális tartalmak terjesztéséért.)
  • ZeemanX
    #46
    Éppenséggel pl. lehet, hogy csak 20-30 full BD... Nem tudhatod, nem mondta. Másrészt nem biztos, hogy az elkövetkező - mondjuk - 1 hónapra "tárazta be" megnézésre ezt az esetleges 100 dvd-t. De még ez is teljesen mindegy, hiszen kb. zéró közöd van hozzá.
    Elképesztő, hogy emberek, mennyire imádnak személyeskedni, megjegyzéseket tenni, valamiről, amihez kurvára fingjuk nincs...
  • phoenix1
    #45
    Nagyon ... ép ésszel felfoghatatlan pénzrablás. De most őszintén, iskolába a kisgyerek megírja a házit felteszi netre. Ugye Ő írta, akkor ezt most ha valaki felhasználja az saját házijához, vagy csak elolvassa jogdíjat kell fizetnie. Mert miért ne, a zene és a filmnél is ugyanez van, megnézzük -meghalgatjuk és fizetünk.
    Egyszerűen NEM NORMÁLIS ami az egész világon megy kb. '99 óta!
  • Dömsödi
    #44
    Tulajdonképpen itthon is ez van.
    Fizetünk egy nagy lofaszért...
    Vicc, hogy memkártya, pendrive után amire a saját képeinket pakolhatjuk, fizetünk...
    Felháboritó.
    Elfogadom, ezt a fizetési rendszert, ÖNKÉNTES alapon.
    Tehát... Ha valakit elkapnak hogy a memkártyán nem képek szerepelnek, de rajta van, a hologramos szutyok (ergó fizetett jogdíjat) akkor ne piszkálják.
    Szerencsére Magyarországon saját használatra nem jogellenes a letöltés.
    Ami így jó. Azokat kell büntetni, akik más szellemi termékével anyagi haszonra tesznek szert.


    Hdo:
    650 Gbyte forgalom...
    Bocs, de szerintem Te nem vagy normális...
    Az kb 100 teljes DVD. Hol van Neked időd ennyit megnézni...
    he he he Biztos nincs barátnőd, és anyuéknál laksz.... he he he
  • amitakartok
    #43
    Figyelj, én az egyik haveromtól vettem USB-s Bluetooth antennát. Netről szedek le BlueSoleilt, a próbaverzió idő- és fájlméret-limites. Netről leszedtem három aktivátor progit és keygent, egyik sem működött. Egyik családtagomnak van CD-s teljes verzió, azt felrakom. Amint bedugom az antennát kiírja, hogy a licenc erre a termékre nem vonatkozik szóval visszaváltott próbaverzióba (CD-hez meg persze nem adtak serialt mert elvileg nem is kellene aktiválni). Na erre varrjál gombot. Netről szedek másik programot, az is licenccel bajlódik: olyan fájlt keres, ami nem létezik és soha nem is létezett (mármint nem ezen a gépen hanem az egész világon nincs olyan de ő attól még kéri).

    Amúgy meg figyeljétek meg, pár hónap és a külföldről importált gépek után is fizetni kell majd.
  • Sharks
    #42
    Hát ezaz, tök értelmetlen az egész. Persze neked pl. megérné, mert 1x kifizetsz 14 eurót és akkor ez onnantól elvileg legális.
  • hdo
    #41
    Nekem eléggé türelmes a netszolgáltatóm falun, 650 GB volt kábé a múlt hónapi adatforgalmam fel/le! Nincs az a jogdíj ami azt a hatalmas kárt amit ezzel okoztam orvosolná! ;D
  • Sharks
    #40
    A bu_i kalózkodás elleni szervezetek is kalózkodnak amúgy... szóval nem tudom miről beszélünk.
  • Sharks
    #39
    Hát ez a dolog két oldalról nézhető. Azoknak, akik nem ének a pc ezen adta lehetőségeivel gusztustalan rablás. Akik viszont igen, azoknak tök jó, mert végül is 14 Euro-ért utána akkor azt szedhetnek le, amit csak akarnak, hisz kifizették a jogdíjat...
  • celza8807
    #38
    Kéretik nem kiátkozni engem a következő eszmefuttatás kapcsán.
    Azért fizet az ember az egyháznak is adót, mert az Isten teremtette, alkotta, (fejlesztette, programozta), és az egy az a zisten jogvédője.. A kör bezárult.
  • hdo
    #37
    A mi reklámtörvényünk is például alkotmányjogot sért, mégis köszöni szépen megvan.
  • hdo
    #36
    Olyan messze nem kell kutakodni, EU-ban nincs vám, tehát elég átmenni szomszédba gépet venni.
  • celza8807
    #35
    "Még jó, hogy a patkolókovácsok szakszervezete nem szed jogdíjat a gumiabroncsok után."

    Lehet velem vitatkozni: Mielőtt megveszel egy autót, elviheted próbakörre, sőt, vannak olyan kereskedések, amik napokra is odaadják. És nem mondják azt, hogy csak három kereket, meg két sebességet használhatsz, mert tryout verzió.
  • celza8807
    #34
    "A következő lépés az lesz a programozók részéről, hogy a vashoz fog ragadni a program, és ugyanazzal az aktivációs számmal két gépen már nem lesz lehetséges futtatni. Nagyon efelé hajlanak."

    Csakhogy ehhez leginkább netkapcsolatra lenne szükség, mert szegény termékkód csak úgy nem tudja, hogy már települt egyszer (:
    Ebből adódóan elegendő egy közepesen okos tűzfal, ami nem engedi ki a programot a netre.
  • endale
    #33
    "A cél az illegális másolatok miatti bevételkiesések pótlása."
    Helyesebben az üzleti modell elavulása miatti bevételkiesések pótlása.

    Még jó, hogy a patkolókovácsok szakszervezete nem szed jogdíjat a gumiabroncsok után.
  • B0nFire
    #32
    Az már nagyon régen volt (Win95-98 korszakban), hogy elég volt 30 naponta újra rakni a programot. A maiakat az OS újrahúzása nélkül már nem telepíted újra. Az meg ugye kinek kell? Egyébként a 30 napos szoftvereket – amennyiben hajlandó vagy az OS-t újra rakni – bármennyiszer jogszerűen felhasználhatod, ez le van írva.

    No, de nem egyszerűbb egy cracket, aktivátort, keygen szerezni, vagy éppen regisztrációs kódot nyílt gyűjtőoldalakról? Probléma letudva.

    Egy csomó programot nem is kell feltörni, mert működő kódok fenn vannak az interneten, amivel be lehet aktiválni. Ez épp olyan, mintha a szomszéd programját lemásolnád és az ő regisztrációs számával aktiválnád a progit.

    A következő lépés az lesz a programozók részéről, hogy a vashoz fog ragadni a program, és ugyanazzal az aktivációs számmal két gépen már nem lesz lehetséges futtatni. Nagyon efelé hajlanak.
  • Lost Lont
    #31
    Ezeket nem azért teszik bele, mert ha nem lenne, mindenki 30 naponta újrarakná (törölné a registryből meg mindenhonnan) és teljes értékűen használná életfogytiglan?
  • B0nFire
    #30
    "Letölteni hivatalosan freeware és sharware programokat lehet."

    Nem mondta, hogy nem az volt. Egyébként is a hónaljam is kivan az olyan tryout programoktól, amiben le vannak korlátozva a program funkciói, pl nem lehet benne menteni, exportálni stb. Ezenkívül két percenként felhajigál egy ablakot, hogy márpedig vedd meg.

    Igen. Vannak normális teljes funkciójú tryoutok, mint az Adobe programok, de a kis incifinci 25-30 dolláros konverterek és segédprogramok a legbosszantóbbak, mert mind ezt csinálják. 5 percet hajlandó csak konvertálni, ezen kívül még tele is logózza a videót. A hangkoverterek meg 10 másodpercenként telesípolják. + Két percenként felhajigálja a Buy now! ablakot, amit amíg nem kattintasz le, nem megy tovább a program.

    Hát milyen kipróbálás ez, amikor állandóan szívatja a usert. Utána meg csodálkoznak, hogy sem a hivatalos demót, sem a tryoutot nem tölti a kutya sem, mert a fax kivan az ilyenekkel.

    Ha rá van írva, hogy 30 napig használhatom, akkor 30 napig kopjon le rólam. Indításkor sem kérek figyelmeztető képernyőt, hogy már csak 15 nap van hátra, vedd meg! Ha lejár a 30 nap, szó nélkül deaktiválja magát, rólam meg le lehet koccolni! És lehessen minden funkcióját használni.

    Különben jön a warez.
  • Sanyix
    #29
    ""demokrácia" lesz, ha bele döglötök is!"
  • B0nFire
    #28
    Hát, ezek a németek se lesznek már hülyébbek!!! Akkor legyen olyan konfig a boltokban, ami nem tartalmaz DVD-írót, vagy legyen választható opció. Nem kérem bele, és kész. Majd "beszerzek" egyet a kínaitól feketén és belerakom a gépembe.

    De Magyarországon jelenleg nem lehet kapni számítógép konfigurációt DVD-író nélkül. Alaptartozék – mondják –, akárcsak a hang- vagy a videokártya. De ha nem lehet választani, miért is kéne 3-4000 Ft-tal többet fizetni, ha valaki nem is használja?!
  • tomcsa4
    #27
    Kapok egy vinyót. Vagy használtan veszek egyet.

    Alább a programokról volt szó.
  • [HUN]FaTaL
    #26
    Ha nem veszel adathordozót nem tudsz letölteni sem, mert nincs mire.
  • [HUN]FaTaL
    #25
    "Ha te lewarezolod, mindegy hogy megveszed-e vagy sem, az már bűncselekmény."

    Óriási tévhitben vagy. A filmek, zenék letöltése (még) Magyarországon sosem volt bűncselekmény, most sem az. A feltöltés, az igen.
  • Lost Lont
    #24
    Ezt tudom. De mi van akkor, ha itt Magyarországon letöltök egy amerikai terméket (nem tudom, hogy ott igazából csak a fel vagy a fel és a letöltés is szabálytalan-e)? Ez esetben melyik jogszabály érvényes?
  • tomcsa4
    #23
    Ne aggódj, eljön még az az élet, amikor havi szinten kell fizetned. Majd kitalálják, figyeld csak meg.

    Letölteni hivatalosan freeware és sharware programokat lehet. Ha te lewarezolod, mindegy hogy megveszed-e vagy sem, az már bűncselekmény.

    Félreértés ne essék, én is warezolok, nem azért mondom. Csak tisztában kell lenni avval, hogy a jogdíj semmire nem hatalmaz fel, az csak egy adó.
  • FefeeX
    #22
    nem fedezi a lófaxt. Bevétel kiesés még mindig a letöltött anyagok nem megvásárlásával okozott "kár".
    A jó büdös krv@ anyjukat a jogvégdőknek. Sok olyan szoftver van, amit letöltöttem, kipróbáltam, és töröltem is mert sz@r. Ezt akkor sem vettem volna meg ha nem lehet letölteni, tehát az okozott kár 0. És rengeteg (szó szerint) eredeti szoftverem van, amit előtte szintén mindegyiket letöltöttem és kipróbáltam, mert nem veszek lutrit borsos áron. Okozott kár nulla. Számolt okozott kár százezres nagyságrend, ha nem milliós.
    Az Isten pénze nem lenne elég arra a "kár" rendezésre, amit ezek a rohadt keselyűk követelnek, többnyire jogosulatlanul.
  • tomcsa4
    #21
    beszélgetnénk*

  • tomcsa4
    #20
    De nem fedezi. Ez a lényeg. És ez nem általánydíj, hanem alkamankénti. Ha nem veszel adathordozót, akkor nem fizetsz. Ha általánydíj lenne, akkor másról eszélgetnénk.