4487

Oldies Music 1.0

'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje

Flag Counter

Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,

Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....

A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
  • Wescone
    Ez mind igaz amit leírtál, csakhogy erre az esetre abszolút nem vonatkozik, ugyanis nekem édes mindegy, hogy Tyia mit szeret és mit nem (nem áll szándékomban a zenei ízlését befolyásolni), csak furcsállom, hogy alapvetően minden olyan zenétől viszolyog amely egy kicsit is "csörömpöl" (hogy az Ő szavaival éljek), ergó, vidámságot hordoz magában.
  • Tyia
    Egyetértek.

Felválaltam, hogy különböző zenekarokat bemutatok.
    Voltak pozitív visszajelzések...

Folytattam.

A Kajagoogoo, a Talk Talk és mások zökkenőmentesen lettek lezavarva...
    A Duran Durannal kapcsolatban gondoltam, hogy lesz egy kis probléma, de neki mentem.
    Minden esetben a tényszerű bio- és diszkográfia mellett a saját benyomásomat közlöm, ami továbbra sem szentírás...
    Magam részéről szivesem veszek ellenvéleményt, mert érdekes lehet egy másik megközelítés.
    A vélemény helyett a véleményírót elemezgetni......az nem mindig a kritizáltat minősíti, ráadásul az "analitikus" sem az Atyaúristen.

Szivesen folytatom a Duran Duran esszét........a java még csak most jön / jönne
  • eksy
    Nincs mit hozzáfűznöm.
  • Musachy
    "Na tik aztán durrbele!"

Szerintem a különböző ízlés és hallás valamint érzelmek (amik a zenéhez kötődnek idővel) nem jelenti azt, hogy személyes sértésnek kell venni, ha valakinek nem tetszik az, ami a másiknak.
    Ez a baj velünk emberekkel, hogy ilyen dolgok miatt (leegyszerűsítve: szőke-barna, Fidesz-MSZP... stb...) képesek vagyunk megölni egymást.
    Persze a vita és az érvelés jó dolog, ha békés és nem akarjuk mindenáron meggyőzni a másikat a saját álláspontunkról.
  • Wescone
  • Tyia
    Kedves Kollégám!

Ez a New Wave topik, ami magában foglalja a Dark Wave volalat is, ami nem egy vidám műfaj, de szerethető.

Kér lenne ezredinfókból hamis képet festeni rólam,mert esetleg az idelátogatók még elmebetegnek hisznek és hanyatt-homlok elmenekülnek.

Hidd el nem szeretnék öngyilkos lenni. Nem lövöm magam és nem vagyok alkoholista sem. Nyugtatókat sem szedek, sőt kizárólag homeopátiás szereket használok...ha kell.

Ha esetleg türelmetlen hsz-ek áramlanak tőlem, az csak azért van mert szeretem ha pörög a totyik.
    Ennyi.
  • Wescone
    De én igen!
  • Tyia
    Underground? Ne viccelj...

Frusztráció? Nem hiszem...
  • Tyia
    Valóban különbség.

Vegyük azt is figyelembe, hogy egy komplett albumot elemeztem, és bár a Rio nem szerepelt jól (nálam), azért találtam értékes darabokat is.

Amit idefirkálok az nyílván nem szentírás, csak magánvélemény - mint mindig.

-----------------------------------------------------------------

Különbség az is, hogy míg Te a Dolphin Brothersről szinte csak pár hete, esetleg pár hónapja szereztél tudomást, addig nekem a "Rio"-ról bő negyedszázada van tudomásom.... Hallhattam kiskamasz koromban, nagykamasz koromban, a 20-as éveimben, a 30-as éveimben...

• Wescone
    Nah, meghallgattam.
    Hát... nem csodálkozom, hogy nem ismertem eddig, a nehezen emészthető kategóriába tartozik, mondanám - nagyon "underground". Azt sem tudom, hogyan reagáljak rá, annyi jut eszembe hirtelen - jó, hallottam-láttam ezt is.
    Visszatérve a korábban "elhangzottakhoz"...

"Dolphin Brothers, bár én nem kértem számon a nem tetszés okát és nem is fogom."

...frusztrációt érzek "felcsendülni" e sorból és ha ehhez hozzáteszem a zenék hangulatát amelyeket szeretsz, no meg a sokszor "duzzogós", elégedetlen hsz.-eid, az az érzésem támad, hogy Te igen sikeresen belehelyezted magad az "örök áldozat" szerepkörébe akit nem ért meg senki és aki e világon csakis szenvedésre hivatott.
    Ne érts félre, eszem ágában sincs megsérteni Téged ...de én már csak ilyen analizálgatós típus vagyok.
    ...khm, minden téren.
  • Wescone
    Én nem is hallottam a "The Chauffeur"-t, vagy nem emlékszem rá.
    Na de mindjárt...
  • Wescone
    "Amitől meg én vagyok elájulva (...Dolphin Brothers, bár én nem kértem számon a nem tetszés okát és nem is fogom...) az másnak hányadék."

Csakhogy van különbség a két eset között - engem csak egyszerűen nem fogott meg a "Dolphin Brothers", egy szóval sem "mondtam", hogy hányadék, Te viszont kimondottan rühelled a "Rio"-t.
    Nagy különbség!
  • eksy
    Most hallgatom a The Chauffeur-t.
    A Rio-t Wescone jóvoltából már hallottam.
    Neked tűz-víz, nekem Duran-Duran.
    Ha választanom kellene, kicsivel a The Chauffeur a befutó, még jó hogy nem kell.
  • eksy
    Én sem hagytam volna annyiban.
  • Tyia
    Na jó...

Te akarodtad

Már többször szóvá tettem a 80-as évek elejéről származó dalok hangszerelésével, hangzásával kapcsolatos aggályimat.

A Rio olyan rettenetesen egyszerű dal amit nem tudok befogadni, csakúgy, mint pl. a korabeli Depeche Modot sem...

Olyan érzésem van amikor nagyritkán hallom valahol ezt a dalt, hogy a zenészek nem kamatoztatják a tudásukat, kb 5% -ot teljesítenek.
    Ennél sokkal többre voltak képesek, más dalokban.
    Nagyon gyenge fércmű, a szaxibetét ugyan dob rajta valamit, de nem sokat.

Simon Le Bon hangja (amit a késöbbi lemezeiken remekül használt) pedig sérti a fülemet. Érdekes a "Chauffeur" című dalban kimondottan jól énekel.
    Arra gondolok, hogy nem voltak még kiforrva ebben az ídőben...
    A klip nézhető - némán.

Lényeg a lényeg nem tudok rajta sehogyan sem szórakozni, mert nem "vitte át a gátat", persze ez lehet az én hibám, mert én mindig magasra teszem a lécemet.
    Persze az is igaz, hogy (mint mindig) nem vagyunk egyformák.
    Ez így jó.
    Amitől meg én vagyok elájulva (...Dolphin Brothers, bár én nem kértem számon a nem tetszés okát és nem is fogom...) az másnak hányadék. Van ilyen...
    -----------------------------------------------

A harmadik albumtól viszont gyökeresen változik a véleményem a zenekarról ...távolodunk 1981-2-től. Kigyúrtabb, jobb munkák kerülnek ki a kezükből...beérnek...
  • Wescone
    Na-na, nem sietünk előre - előbb tudni szeretném mi az amit kifogásolsz a "Rio"-ban?
    És nem tőmondatban ám!
  • Tyia
    A folytatás valószínűleg nem lesz ennyire megosztó, hiszen a következő bemutatandó album a "Seven and the Ragged Tiger" lesz....

• Wescone
    Két Duran Duran LP-m van. A "Decade"-t első sorban az "All She Wants Is" miatt, de nem utolsó sorban a "Rio" miatt szereztem meg - igaz, hogy kb. 13 évbe tellett mire sikerült megdumálnom a csajszi fejét, akié volt, hogy adja el nekem, de annál értékesebb számomra.

• Wescone
    Én személy szerint nem értek egyet avval, hogy a "Rio" gyenge dal, sőt, számomra értékesebb mint a "Hungry Like The Wolf", "Girls On Films", vagy "Planet Earth".
    Friss, vidám, hangulatos, a klipp vicces, eredeti, végtelenül pozitív. A szaxofon szóló pedig remekbe sikerült ráadás - hab a tortán.

• Tyia
    Duran Duran 3.rész

1982-ben kiadták a második LP-t, a "Rio"-t.

Mindenhol siker, Ausztráliában és még Amiban is.
    Ez a kiadvány is jó ideig szerepelt az albumlistákon...

A "Rio" album is sokféle kiadást élt meg csakúgy, mint az első lemez. Többek között 2CD-s Special Edition is megjelent

Magam részéről ettől a lemeztől mindig idegenkedtem, talán a címadó dal riasztott el...

Furcsa "kétarcú" lemezről van szó.
    Van két dal ami igen jól sikerült. Ilyen a "Hungry Like the Wolf" és a "Save a Prayer". Van még kettő ami rettenetesen jól lett összerakva, gondolok itt a "New Religion"-re és a "The Chauffeur"-re.
    Ez utóbbi szerintem az LP legjobb dala, nem is értem miért az utolsó track.

Nem mehetek el szó nélkül a maradék 5 "mű" mellett.
    Ebből kettő semmi érzelmet sem kivaltó töltelékdal :"Hold Back the Rain" és a "Last Chance on the Stairway".
    A "Lonely In Your Nightmare" gyakorlatilag hallgathatatlan.
    A "My Own Way" ez egy számomra értékelhetetlen '70-es évek diszkó stílusában előadott rettenet.
    A végére hagytam a "Rio"-t, ami szerintem a Duran Duran életmű leggyengébb dala.

Összességében azt tudom mondani, hogy a 4 kiemelkedő alkotást nem számítva ez egy erőteljes visszalépés az elöző albumhoz képest. Azt hinné az ember ez elöbb lett kiadva....és nem.

jön az 1983-as év...
  • Tyia
    Nálunk Újpalotán Super Channel volt a közösségi kábeltévén, na nem 1983-ban inkább 1988 körül...Sky meg MTV az nem, viszont Újpesten tudom, hogy voltak ezek.

Én egy kicsit késöbbi kiadás vagyok, mint Te, ezért 1983-ban a nem túl intenzív zenevadászat mellett még bőven Lego-ztam is...
  • bigivan
    Ja, még a kapott videókkal kapcsolatban: akkoriban egyetlen elérhető bázis volt, a jól élő nyugati rokonság. Apáméknak voltak jó barátaik Ausztriában és Németországban, akiknek ki volt adva, hogy a kezdetleges műholdas adásokról melyik zenéket kell felvenniük, s elhozniuk magukkal.
    S ezekről az amúgy sem túl jó minőségű kezettákról csináltunk sok másolatot, amit aztán a rajongók a szombat esti pörgésben jó pénzért megvettek tőlünk.Ilyen szempontból azért szép világ volt ez.
    Emlékszik még valaki a SKY Chanelre és a SUPER Chanelre itt rajtam kívül!? Hol vannak már ezek a fő szenebeszerző helyek ?!
  • bigivan
    Ehhez a Girls on film-hez személyes emlékeim fűződnek. Mikor 1983 késő nyarán megkaptam az első videómagnómat, akkoriban nemlétező egyetemi ösztöndíjamat diszkós ténykedéssel kompenzáltam, s Pécs városában az egyetemi kollégiumokban és a Boszorkány úti Pollack-kollégiumban hétvégente tartottunk jó kis bulikat, ettől az időponntól pedig már videodiszkót is. (Basszus videoton és Orion színes tv-ken, amit a kollégiumokban az emeletekről rekviráltunk el.)Az első videokazettán, amit kaptam az első szám volt ez a DuranDuran zene, mégpedig a vágatlan verzió. Mi, szegény 18/19 évesek, a szocializmus gyermekei, csak tátottuk a szánkat a lányok láttán, akik itt szerepelnek. Legalább 20x-or néztük végig egymás után, itt-ott kilassítva a jobb jeleneteket, hogy többet lássunk. Így, nekem, ez a dal örök kedvencem marad a zenekarral együtt.

• Tyia
    Igen, igen...

A mindenféle változásokat a lemezek ismertetése / "elemzése" közepette követem el, úgy mint a Kajagoogoo és mások esetében tettem...
    Mindenképpen lesz szó a Power Stationról és az Arcadia-ról is viszonylag bővebben...1985 környékén.

Szeretném jól körüljárni a témát, mert ha már valamit csinálunk, azt csináljuk jól
  • Tyia
    Duran Duran 2.rész

1981-et írunk.

Megjelent a Duran Duran első albuma.

Magam részéről - már többszőr jeleztem - fentartásaim vannak az ezídőtájt megjelent bármilyen stilusú zenékkel.
    A New Wave esetében a nem kiforrot - nem tudom máshogy megfogalmazni nem zenész lévén - hangszerelés ami zavar.
    Persze az akkori korlátokról nem a zenészek tehettek.
    (Fontos a "zenész" szó...)
    Pl.: amikor hallgattam a dalokat szinte azonnal három másik zenekar jutott eszembe: A Flock Of Seagulls a New Musik és az Art Nouveau (pre-Kajagoogoo). A hangzás béli hasonlóságok miatt.
    Pár évvel késöbb a "microchip forradalom" után már "ők" jó messze kerültek egymástól - hangzásilag...is...

A Duran Duran első albuma mindettől függetlenül meghallgatható. Ne tessék megtámadni, ez ebben a piillanatban dicséret...

Ha jól tudom ez a lemez Angliában több, mint két évig volt az album-sikerlistán...nem semmi.
    Az USA-ba csak az újra kiadás váltott ki visszhangot.

Két igazán nagy sláger került ki a lemezről:
    a "Girls on Film" melynek videóját a Godley & Crime páros jegyzte és a "Planet Earth"
    A "Careless Memories" pörgését ellensúlyozza az utána következő "Night Boat".
    Nekem kimondottan tetszik a "To the Shore".
    A "Tel Aviv" pedig egy érdekes instrumentális alkotás, a szimfonikus betéteivel még filmzenének is elmenne.
    A "Friends of Mine" című számról azt gondolom, hogy szöveg nélkül, vagy jobb énekléssel simán a lemez legjobb dala lehetne...
    Az "Anyone Out There" viszont egy vokális kellemetlenség és a "Sound of Thunder" sem sikerült...
  • bigivan

A zenekar a nevét a Barbarella című film egyik szereplőjétől kölcsönözte.
    Szerintem ők az un. "New Romantics" nevű stilus legeklatánsabb képviselői.
    Nick Rhodes eredeti neve Nicholas Bates volt.
    Lemezeiket majd Tyia kolléga ismerteti.
    Annyit jegyeznék még meg, hogy az ereje teljében levő zenekar tagjai akkoriban több más formációval is próbálkoztak, amelyek szintén sikereket arattak, gyakorlatilag az eredeti tagsággal: lsd.: Powerstation és az Arcadia munkássága.
    1989-ben átalakultak: maradt Simon, Rhodes és John Taylor, hozzájuk jött Warren Cuccurullo ( ez ám a név !!!) és Sterling Campbell.
    Nekem feltétlenül az egyi kedvenc zenekarom, mint feljebb is látható !
  • Tyia
    Gondold el mit látnál / olvasnál egy koreai oldalon....

---------------

Ezek a fura elírások olyanok lehetnek, mint amikor mi a francia fővárost le Párizsozzuk...szerintem.
  • eksy
    Már tájékozódtunk is. Az oroszok "tök hülyék"
  • Wescone
    Union Of The Snake

• Wescone
    "Valaki esetleg toldana az olvasottakhoz?"

Csak annyit, hogy a kedvenc bandám volt a 80-as években.
    ...én semmit nem változtam azóta.
  • Tyia
    Akkor Duran Duran...

Annyi kósza meg fura hír kering az Ő megalakulásukról, hogy ihaj.
    Igazából nem ülök fel egyiknek sem, pláne nem az "összeollózott" verziónak...ez pár évvel késöbb lett divat, bár ez mindig létezet mióta a (populáris)zenéből meg lehet élni...

John Taylor és Nick Rhodes éjszakai klubokban dolgoztak, talén még zenélgettek is. Az Angliai Birmingham városáról van szó.
    Ebben az időben (1978) a környékbeli szórakozóhelyeken/koncerttermekben léptek fel a kor jelentősebb punk zenekarai. mint pl.: a Clash és a Sex Pistols...
    Arra gondolok, hogy az Ő hatásukra dobták össze a saját bandájukat. A név asszem a Barbarella cimű sci-fi negatív hőséről lett "levéve": Dr. Durand Durand....

Az is biztos, hogy az első énekes a korai időkben Stephen Duffy volt. Miután '79-ben kiszállt a zenekarból, a TV-Eyes volt frontembere vette át a mikrofont. Ö Simon Le Bon, aki viszont tényleg hírdetésre jött....vannak féligazságok is...

Íme a klasszikus fellállás:

Simon Le Bon - ének
    Nick Rhodes - billentyűs hangszerek
    John Taylor - basszusgitár
    Roger Taylor - dob
    Andy Taylor - gitar

Valaki esetleg toldana az olvasottakhoz?

....jönnek az albumok....
  • Tyia
    Őt/őket is inkább hallgatni volt jó...főleg eleinte.
  • Tyia
    Pete Burns
  • Wescone
    Hi!

"Пита Бернса" - ez mit jelent?
  • Wescone
    Ez a "Dead Or Alive" is már inkább "Dead" mint "Alive".
    Nagy az Isten állatkertje!
  • Tyia
    Nem nagyon.

Én inkább torrent oldalakon vacakolok...bár körülnézni és tájékozodni jó lehet ez az oldal.
  • Tyia
    HI! Again!

Пита Бернса / és ehhez mit szóltok?
  • Musachy
    Sőt, ami még jobb, az első szám: Love Miggile F1-11 !!!! MUHHHAHA
  • Wescone
    Ezek a ruszkik tök hülyék!
    Nem elég, hogy helytelenül írnak -Sigue Sigue Sputnic-, de még az album tartalmát (Flaunt It) is hamisítják.
  • eksy
    Itt jártál már?