4487
Oldies Music 1.0
'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje
Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,
Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....
A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
-
#2292 Véletlenül beletrafó közepébe!
Szép estét, Tagok - hello Tyia, újra itt.
Az "SG" sajnos rá sem hederít az üzenetemre, "so i'm stuck here"... -
#2291 Ő az. (Piramis)
Congratulation! -
#2290 Tibor Levay (Super Session / Purgatorium / Piramis)? -
#2289 Hopp-hopp lehet, hogy nem teljesen világosan tettem fel a kérdést...
Elnézést kérek érte!
Módosítva igy "hangzik":
"Eszembe jutott egy teljesen nem idevágó találós kérdés.
(Bár a megfejtésben szereplő zenekart próbáltáták eladni újhullámosnak..)
Tehát...
Hogy hívják azt a délszláv származású billentyűst aki a '70-es évek közepén valutaügyek miatt kitoloncoltak kishazánkból?
Melyi magyar zenekarban zörgött?
Kis segítség: kb 10 évvel késöbb, 1 db euro-italo disco slágere révén ismerhettük meg jobban."
------------------------------
Egyébként billenyűzött Ocasek úr....meg gitározott is.
-
#2288 Duran Duran 11. rész
The Wedding Album.
Ez egy nyugis lemez, még majdnem azt is mondhatnám, hogy nem jelentéktelen Trip-Hop beütéssel.
Tökéletesen elüt a Duran Duran hagyományoktól.
A trip-hop-os nyugiból talán a "Drowning Man" pörgése ébreszt fel.
A "Breath After Breath" egzotikus hangzása érdekes.
Összességeben azt tudom mondani, hogy ha egy kis fuvós szekciót dobnak az üstbe a "gyártók" akkor talán még a Stereo MC's-t is kihallhatnám belőle.
Kétségtelen, hogy két dal elviszi a lemezt ("Ordinary World" és a "Come Undone") és sikeressé teszik újra a zenekart, de ez már nem az a Duran Duran akiért a 80-as évek közepén megőrültek az emberek.
Kicsit jobb, mint a Liberty album, hiszen van rajta sláger is.
Nem tudom, valami hiányzik már, esetleg sok...vagy csak a zenei törzsfeljődés egyik zsákutcájába kerültem.
A "Come Undone" beférne bármelyik Trip-Hop válogatás albumba.
Nekem nagyon tetszik.
"Ordinary World" pedig délszláv-háborús segélydal, ha jól tudom.
Arra emlékszem, hogy volt egy Band Aid-hez hasonló összzenész klipp is készült.
De lehet, hogy erről Vata kolléga többet tud....vagy bárki más. -
#2287 Szinte hajlok rávágni - Ric Ocasek (The Cars), bár nem tudom, billentyűzött-e egyáltalán??! -
#2286 Eszembe jutott egy teljesen nem idevágó találós kérdés.
(Bár a megfejtésben szereplő zenekart próbáltáták eladni újhullámosnak..)
Tehát...
Hogy hívják azt a délszláv származású billentyűst aki a '70-es évek közepén valutaügyek miatt kitoloncoltak kishazánkból?
Melyi zenekarban zörgött?
Kis segítség: kb 10 évvel késöbb, 1 db euro-italo disco slágere révén ismerhettük meg jobban.
Nos? -
#2285 Sajnos klipp nem készült hozzá, lévén nem ezt tartották a húzódalnak, de meghallgatni meg lehet...
-
#2284 A nyár körül készült egy Kajagoogoo esszé...sok-sok infóval...hátha érdekel...csak szóltam...a leges-legelejétől a "mai napig"...
Ha véletlenül "kezedbe akad" a '85-ös lemezük (Crazy People Right To Speak) valószinűleg találsz rajta érdekes dolgokat...főleg a Sit Down & Shout Up hallgatásakor... -
Etelkozi Vata #2283 Nem különösebben követtem őket (lekötött a Duran, Alphaville kettős)
de a Too shy és a Turn your back on me tetszenek, ezekre emlékszem... -
#2282 Nyilván az "új gép" '83 táján érkezett...
Valóban a Seven And The Ragged Tiger az, amitől Duran a Duran.
Ez vitathatatlan. Nekem innntől kedvencem.
More DM.
Gondolom a "Some Great Reward" albumot pedzegetted 1984-ből, mint mérföldkövet.
Érdekes, hogy az egyel korábbi "Construction Time Again" sem prüntyögött, viszont elég kisérletezőnek tűnik és tán ezért nem lett annyira számottevő, mint a késöbbi munkáik.
Bár gondolom az inyenceknek megfelelő csemege.
Ennyit a Mode-ról. Talán egyszer ennek is nekifutok. Nem tudom.
Nehéz ügy.
Kérdés:
Ha Duran Duran nagy kedvenc, hogy viszonyúlsz a másodi lemezétől kissé a jazz felé hajló Kajagoogoo-hoz?
Mániám, nem kell meglepődni....
A régebbi kollégák már ismerik a ragaszkodásomat hozzájuk.... -
Etelkozi Vata #2281 Én ezzel hajlamos vagyok egyetérteni, csak engem kevésbé zavart.
A DM korait sem írom, kb, a Master or Servanttól jegyzem őket.
De pl. a Friends of mine-ban is már jól szólnak a szinti részek, vagy a Nightboatban, más nótákban meg annyira nem.
A szinti kíséret tényleg a 3. lemezen állt össze igazán, amire nekem kedvenc példám a kedvenc számom, az Of crime and passion.
Az egyik Duran filmben hallottam, hogy Nick is erről beszélt, hogy egy új gép került a karmai közé és kitárult előtte a hangzásvilág. (83-ról beszélek) -
#2280 Erre szoktam azt mondani általános felháborodás kiséretében, hogy a 1979 és 1982 között készült dalok nagy része prüntyögés...
Lásd az alább idézett Duran Duran albumot és a Rio-t, vagy a DM kortárs albumait, vagy még idesorolhatók a Kajagoogoo legkorábbi dalai: Too Shy, vagy Oh Too Be Ah...amit jóval korábban már elmeztem....és sorolhatnám....
Van akinek az efajta szinti(s) muzsika jön be, nekem az érettebb történetek jobban fekszenek. Gyakorlatilag az 1983 utáni Lp-k már nagyon kis számban, vagy egyáltalán nem tartalmaztak "prüntyögős" dalokat. Legalábbis azok az albumok nem igen lettek ilyen dalokkal ellátva, amiket van/volt szerencsém megismerni!!!
Persze ez még mindig magánvélemény!!!
Aki ismeri a Night Version albumot azon már egész érdekesen szólnak a dalok. Az is igaz, hogy ez a kiadás 1998-as. -
Etelkozi Vata #2279 A Duran Duran lemezhez a saját véleményem, plusszba:
Azidőtájt a szintik még kiforratlanok voltak, de Nick látott benne fantáziát. Így megpróbálta kiegészíteni vonós hangzású témákkal, szekvenciákkal, egyéb effekttel az amúgy alap dob+basszer+guitar felállást. Szerintem ismerjük a végeredményt, nem sikerült túl rosszul.
A lemez erőssége számomra egyértelműen a kezdő basszista, John játéka. Nagyon komolyan vette, amit csinált. De nemcsak játékban, hanem zeneszerzésben is erős volt, hiszen saját maga alkotta meg a szólamait.
Útkereséshez képest a lemez majdnem hogy tökéletes.
Különvélemény: a lemez egyértelműen legjobb dala a Friends of mine (bár pont a basszustéma lapos benne időnként...), persze a verse gyengeségét aláírom.
Másik: nekem a Sound of Thunder nagyon tetszik. Ez egy korai Simon vers, amit elvitt magával az első meghallgatására, és ott derült ki, hogy a csapatnak van egy ilyen nótája, csak még szövege nem volt. Addig.
Ezt az 5 fiút az isten is egymásnak teremtette, hogy zenéljenek. -
Etelkozi Vata #2278 Akkor icipici kiegészítések az első Duran poszthoz.
John és Nick már 11egynéhány éves korukban jóbarátok voltak, együtt medzsóztak meg katonáztak.
John hamar a zene felé fordult, Nick 17 évesen kezdett billentyűzni.
Először RAF néven szerettek volna futni, de ezt elvetették. Ekkor jött a Barbarella filmből a Durand Durand, amit Jane Fonda amolyan jó angolosan Gyüran Gyürannak ejtett, innen a Duran Duran.
A többi stimmel... :) Már amennyire én tudom. -
#2277 Viva la ritkán látott vendég!
Örülök, ha tetszett/tetszik a Duran Duran rizsa, de még nincs ám vége.
Vata barátunk meg majd besegít, ill. pontosít.
Lesz egy egész érdekes Duran Duran esszé.
Majdnem olyan részletes, mint a Kajagoogoo esetében.
(Nyilván Nick Beggs zenekarát jobban ismerem)
A The Church nagyobb kihívás lesz, mert sokaknak teljesen ismeretlen.
Van benne felelősség.
Igyekszem megfelelni.
-
#2276 nem bánom. ha ennyire mondhatnékod van,
én nem akadályozlak + benne
halljuunk pár szót erről a bandáról is..
(itt jegyzem meg, hogy nem érek rá mindíg reagálni mindenre,
de a duran duran "cikksorozat" nagyon tetszett.
viva la eklektikus megközelítés.. -
#2275 viva la kex..
a cikkért meg thx
(én ezt hívom úgy egyszerűen, hogy: majdenemsajátszavaimmalelmondvamindaztamitolvastamésérdekel..) -
#2274 Korrigálom az utolsó mondtatomat:
Elindultak ők is a '90-es évek elejére jellemző hangzás felé....amit én sajnos nem szeretek. -
#2273 Mélységesen egyetértek a leítakkal.
Sommázatom a következő:
1990-ben már nem a Duran Duran a divatteremtő, oly annyira nem, hogy már ők mennek az új divat után.
Elindultak ők is a jellegzetes '90-es évek hangzása felé....amit én sajnos nem szeretek. -
Etelkozi Vata #2272 Ok, a Liberty album erejéig beszállok, aztán hagyom, hogy amit elkezdtél, befejezd. De a folytatásaidban majd hozzáteszem, amit tudok, vagy gondolok.
És most nem lesz nehéz dolgom, mert nem csak nekem, de úgy általában a világnak ez az album úgy annyira nem jött be.
Az Usa-ban pl. egyáltalán nem ütött semekkorát, pedig a Duran Durannak mindig fontos volt, hogy Amerikában is nyomuljanak.
És az első album, amivel egyáltalán nem is koncerteztek.
Talán ebben az időszakban egy kicsit jobban beleszartak mér az egészbe, pihenésre volt szükségük.
Simon saját bevallása szerint is egy összecsapott album volt.
Az én bevallásom szerint pedig az a ritmusszekció, amit korábban John és Roger nagyszerűen elvitt, és jellegzetes Duran hangzást adott, teljesen kiveszett a számokból. Szerintem John is teljesen leszarta az egészet. Campbell fél évvel a megjelenés után ki is szállt.
Nekem személy szerint nagyon nem tetszett az az irány, amely felé a Duran az útját vette. Az utolsó igazi amolyan Duranos nóta a A View to a kill volt, a szétszakadás után már nem az a szinvonal (persze ez valahol érthető, hiszen nem játszhatják örökké ugyanazt, új tagok, új zenei elképzelések, új zenei irányok, meg hát öregszenek is. De nekem már nem ugyanaz).
Számomra értékelhető nóta a lemezről egyértelműen a My Antarctica, dallamvilága, hangszerelése közel áll hozzám, és a szövege, különösen az első versszak sokak számára lehetne egy jó tanács.
A többi egyszerűen felejthető.
Amit még szívesen hallgatok az esetleg a Can you deal with it, vagy a Read my lips. A többi nem nagyon fogott meg. Esetleg még a Hothead.
Mindent egybevéve, talán a leggyengébb Duran album, ha válogatok a CD-között, melyiket tegyem be a lejátszóba, erre esne utolsónak a választásom, ha egyáltalán. -
#2271 Szavadon foglak.
A Duran Duran esszé 10. része következik.
1990. Liberty album.
Ha gondolod vedd át, akár az utosó albumig...
És még tisztázhatnál egy-egy föggő ügyet is.
Illetve szóba szerettem volna hozni a Duran Duran "járulékos" zenekarait is...zárásként. Ezt is megoldhatod.....
Hajrá! -
Etelkozi Vata #2270 Nagyon szívesen részt veszek bármiben, ami a Durannal kapcsolatos.
Rajtuk nőttem fel, és a mai napig ugyanolyan szeretettel és érdeklődéssel hallgatom meg a lassan 30 éves nótáikat, mint újkorukban. (38 éves vagyok, és örök Duran rajongó...).
Ráadásul ők a hobbim is bizonyos szempontból, mert gyakran játszom a számaikat az erősen középkategóriás szintimmel.
De reklámozni nem akarom magam, aki esetleg Duran covereket keres a youtube-on, az az enyémeimet is megtalálhatja esetleg... -
#2269 -
#2268 Én is ebben a csodás évben érettségiztem. -
#2267 SZÉP NAPOT!
Üdv Itt!
Az nem baj ha nem értesz egyet sok mindennel.
Továbbra sem vagyunk egyformák. Amit én "A"-ak látok azt Te vagy más "B"-nek. Nincs ezzel probléma. Sőt.
A Rio-val nem foglalkozom a továbbiakban, amit leírtam azt vállalom.
(Én meg ős-Kajagoogoo-s vagyok)
A "Seven And The Ragged Tiger" albumon a legjobb dalokat nem említettem tételesen. Mind jó mű. Csak azt a két dalt említettem amelyek kissé kilógnak a "koncepcióból".
Amit tőlem olvashatsz (ha még valaha is erre jársz) azok általában tapasztalások által bepötyögött dolgok. Nem szentírás.
A nyitott kérdésekre meg szivesen várom a válaszokat. Az ember mindig tanul.
Írd le a te elgondolásodat a zenekarral kapcsolatban. Ez egy fórum, a hozzászólások nem csak arra kell, hogy koncentrálódjanak, hogy XY állításait megkérdőjelezzük. Szerintem.
Volt már erre elég példa...Jött...jól megmondta...többet nem jött....
Párbeszéd!
Van(ak) itt akivel/akikkel jól megy , remélem te is közéjük tartozol majd.
Rajtam nem múlik. Megigérem. -
Etelkozi Vata #2266 Nos, mint ős Duranos, sok mindennel nem értek egyet, amit leírtál, illetve sok kérdésedre tudtam volna válaszolni, amik menet közben felmerültek, de nem korrigálok meg válaszolok, mert mint ahogy kezdtem, túl sok ilyen dolog volt.
Azért kettőt megemlítek: a Rio Duran alapmű, de persze a helyén kell kezelni. John épphogy átment a basszusgitárra, de már ebben a nótában hallatszik, hogy mennyire megérte. Viszont tény, a Rio-t nem Andy meglehetősen egyszerű gitárjátéka adja el, bár a kevesebb néha több, és ebben az esetben én is ezen a véleményen vagyok. Az arpeggio pedig az egyik legjobb, legötletesebb, amit valaha hallottam. Szerintem Duran Top 10-es nóta.
2. Elég gyorsan egy félmondattal átugrottad a View to a kill-t, ami talán a legjobb Duran szám. Szerintem. Ugyanakkor szó sem esett az ugyancsak első osztályú The Reflex-ről, és az Of crime and passion-ről.
És hogy alátámasszam a szubjektív véleményem:
-
#2265 Duran Duran 9. rész
A Big Thing album, avagy elindul-e a Duran Duran a csúcsról lefelé?
Andy Taylor már tényleg csak a saját projetjével volt elfoglalva.
(melynek során célba vette a rock zenét, ill. a 70-es évek rock hangzását és hangulatát)
Volt egy nyilatkozata, talán rémlik másnak is.
Valami olyasmit mondott, hogy amig az énekesüknél (Le Bon) Ő jobban tud énekelni, addig nem szerepel a bandában.
Tehát azt állítja Őandysége, hogy jobban tolja, mint Le Bon...aki ismeri Andy Taylor szólópályáját könnyen megbizonyosodhat...
Egyébként vannak jó dalai...
A három ős-tag, és a session zenészek létrehozták (szerintem) az utolsó nagy sikerű Duran Duran albumot 1988-ban.
Figyelem! 1988 már bőven nem a New Wave legjobb éve.
Ekkorra már sokan elvéreztek, vagy háttérbe szorultak a hullám lecsendesedésével.
(Talk Talk, Kajagoogoo, Classix Nouveaux, Naked Eyes, Spandau Ballet, Nena....) /hiszen ekkor már bő 10 éve hullámzott/
Az idő megy a rajongók meg/fel-nőnek így a Duran Duran is változik, hogy előnyére, vagy hátrányára az jó kérdés?
Lényeg a lényeg, hogy született néhány dal ami MÉG "Duran Duran"...
"I Don't Want Your Love" , "All She Wants Is" , "Do You Believe in Shame?" , "Land" ,"The Edge of America" .
Ez az album is megért egy Special Edition kiadást 2010-ben... -
#2264 Duran Duran 8. rész
A csonka Duran Duran első albuma, bazi nagy siker - szokás szerint. Furcsa, hogy ez a lemez már sokkal inkább a Wild Boys "turista út" modernebb követése, mint az Arcadia vonalé....
Duran Duran ekkor három állandó tagra redukálódott, úgymint:
Simon Le Bon - ének
John Taylor - Basszus
Nick Rhodes - Billentyűs hangszerek
Besegített a remkművek létrehozásában többek között:
Warren Cuccurullo, Andy Taylor!!! , Nile Rodgers.
Járulékos info, hogy Andy Taylor önálló produkció(k)ra készült - jobban.
Meg is csinált két hivatalos (és egy nem annyira hivatalos) LP-t
Igazán ütős dalok.....gondolom ezért is készült 2 Cd-s változat 2010-ben.
Két dal a személyes kedvencem:
A "Vertigo (Do the Demolition)" és a "Winter Marches On"
Azt nem tudom ill. nem emlékszem, hogy honnan voltak meg nekem a lemez dalai kazettán, de az biztos, hogy Csernomorecben megvettem "bakelten"...kemény 4 leva-ért....nyilván nem nyugati vágású lemez volt...jó kis Balkanton...de jól szólt...
Emlékszem, még beruháztam egy Bananarama Lp-re(True Confession) egy Mauro Ep-re...is. Ez 1989 nyarán volt.
Ez a nyár sok mindenről "híres" volt: érettségi, Kádár halála és sajnos az egyik csapattársam is elment...autóbalesetben...Ő is 18 éves (volt). -
#2263 Jó. -
#2262 Amikor ajánlottad, a Reptile-t meg ezt hallgattam meg. Akkor nem igazán tetszett, de most már másodszor megy a Reptile. Én várom a szöveges részt. -
#2261 Ha van rá igény akkor a Duran Duran cucc után a The Church zenekart mutatnám be/meg... -
#2260 -
#2259 Utánna kell néznem ennek a bandának -
#2258 Nincs vita. Tettem egy szerintem építő jellegű megjegyzést, Ő leépítőnek tartotta, helyesbítettem, mert félreérthető kifejezést használtam, majd reagál ha jónak látja. -
#2257 EZT AKARTAM!
-
#2255 Már megint a vitán van a hangsúly a zene rovására...
-
#2254 Ez egy zene topik, miért ne lehetne több zene (audio-video formában is).
Lexikálisan páratlan. -
#2253 Őszintén szólva nem ugrik be a név hallatán semmi... -
#2252 A Church nevű zenekart te sem ismered?
(Igazán jók pedig...)