4487

Oldies Music 1.0

'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje

Flag Counter

Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,

Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....

A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
  • Tyia
    Csak figyelj!!!
  • Tyia
    "A szelektálás, zenehallgatás (mire figyelsz, mi zavar stb.) ami konkrétan érdekel"

ezzel még foglalkozom...
  • Tyia
    A Rio esetében a "ti" jelőkést visszautasítom....
    Én voltam az aki kapásból lehúzta a nótát...

A Rio-t átléptük...

.............................

2.

Szerncse, vagy nem, de az a zenei "bázis" ami engem érdekelt, gyakorlatilag kialakult a 80-as évek végére.

Sosem kellett irtózatos mennyiségű zenéből választanom.

Amikor a rádióból felvettem a dalokat, talán 1 hét alatt telt meg egy kazi, de inkább két hét. Volt idő beleszeretni/beleunni.

A 90-es években elmondható, hogy nem foglalkoztam a zene gyűjtésével. Amik voltak/maradtak kazin "bakeliten" azokat hallgattam.
    Illetve annyiban érdekelt a dolog, hogy a témához kapcsolodó könyveket vettem.

Aztán hirtelen feléledt bennem a zenevadász. 2000 körül. Akkor még nem volt CD lejátszóm és sz.gépem sem. Ciki nem ciki így volt.

Kazettás-lemezjátszós kütyűm volt. Szentendrén a Melody Centerben (ma már nem létezik) "kazettáztam be". Az összes (nekem)fontos előadó leginkább Best of... lemeze játszott....Lehet, hogy itt sokalltam be az efféle kiadásoktól...

Aztán lett egy számítógépen és CD lejátszom, meg ilyenek.

Volt egy srác a látókörömben aki ajánlott egy fószert, aki CD-firkálással ütötte el a szabadidejét.
    Szegényre ráborítottam az 1983-től felgyűlt igényeimet...
    Jó sok CD készült.
    2006-ban szétmentem a feleségemmel, sok lemez maradt ott...
    2008-ban lett internetem azóta magam intézem a dolgaimat...

Egy biztos az italo disco háttérbe szorult, a New Wave soha nem látott módon hasít és néhány új stílus is közelebb került hozzám.
    Ilyen pl.: a Downtempo, a World Music, a Trance és kismértékben a jazz...

ennyi
  • Wescone
    Érdekes, hogy itt (és nem csak itt) sokan szívesebben fektetnek hangsúlyt arra, hogy mi-, miért és mennyire nem tetszik, mint arra, hogy mi-, miért és mennyire tetszik - ezt az alapvetően negatív hozzáállást!
    Áh, kár minden szóért...
  • eksy
    1. Dehogy (bár a kezdésen elmosolyodtam).
    Alapos vagy, mint mindig.
    2. A szelektálás, zenehallgatás (mire figyelsz, mi zavar stb.) ami konkrétan érdekel. Engem pl a Rio-ban zavart a saxszóló, amit ti pozitívumként értékeltetek. Túl harsánynak éreztem, kilógott a műből (meg eleve nem tetszenek a hosszú nyújtott magas hangok, énekhangban pláne, ami az "érett" Duran Duran énekest jellemzi (?) szerintem).
    A modertóking és hasonlók sosem tetszettek.

5 másodperc, ehez fűznék magyarázatot. Ez abból az időből maradt meg, mikor 40-50 gb zenét kellett gyorsan meghallgatni hetente-kéthetente, sokszor 1-2 szám-album maradt belőle, így érthető a ráfordított idő, remélem.
  • Zephyr Retiring
    órákig tudnám olvasgatni ezeket a sorokat :)
    viva la életérzés
  • Tyia
    Ajaj.......

1. (aztán nem ám kiröhögni!!)

Vannak az évek során tapasztálosból megszerzett kedvencek.

Úgyebár az én "zenei ébredésem" 1983-ra tehető, amikor is sikerült betöltenem a 12. életévemet. Mindenek elött a család Tesla osrsós magnójával próbálkoztam a zenerögzítéssel. Arra tisztán emlékszem, hogy a Spliff-től vettem föl egy dalt és a Kajagoogoo Oh Too Be Ah számát is beszereztem...
    Késöbb önállósítottam magam.

Kaptam egy Philips kismagnót és az apám Videoton Apollo tipusú rádiójának segítségével (ami még most is megvan), az igen kiskorú Tyia nekiállt újra zenéket felvenni.
    Ezek leginkább kostolgatások voltak...
    Azt biztosan tudom, hogy az R-GO dalai tetszettek és a Dolly Roll-tól is volt egy két rettenetem.
    Akkoriban, mint azt mindannyian jól tudjuk a Petőfi Rádió és az akkor még 3. Műsor adott okot arra, hogy vadászhassak a müroraikban előforduló zenékre.

Majd lett egy Panasonic masinám, és egy lemezjátszóm....

Magnóról magnóra, Magnósok figyelem...az jó volt, hogy a TVRadió újság részletesen leírta, hogy az adott műsorban milyen számok hangzanak el.
    Nos, az ilyen zenevadászati helyek ismertették meg, majd szerettették meg velem pl: a Kajagoogoo-t, Falco-t...
    A Fiataloknak! és a Poptarisznya dalaiból, ill. a Lemezbörze helyett..pedig még több dalt, ezzel kedvencet juttatott a magnómra.
    Aztán voltak olyan műsorok ahol komplett lemezre lehetett szert tenni.
    Asszem igy ismertem meg a Bronski Beat komplett anyagát.
    A Zenebutik és a kölönböző koncertek leadása sorrán lett kedvenc a Talk Talk és a Level 42.
    Valahohgy így indult a tapasztalás útján beszerzett kedvencek sorsa....
    A Fiataloknak-ból úgye leginkább az euro-italo előadóit sikerült megszeretni, vagy jól megutálni....................

Mondom erről egy vödörnyi írást bííírnék tolni...
    Míg kialult a viszonylag végleges izlésem számtalan zsákutcába vezetett az utam.
    Nem fogjátok elhinni, de a Modern Mócsing első két albuma még egész tetszett, de aztán kezdtem felnőni és már kimondottam utáltam.
    Kb. így járt a Bad Boys Blue, Patty Ryan, Samantha Fox, C.C. Catch és sok más "euro-italo-popnyavajás".
    A New Wave elkötelezettségem véglegesítésére konkrétan emlékszem!!!
    A TV-ben egy ABC dal ment, hogy melyik azt nem tudom. A szám annyira megfogott, hogy utánna már az ahhoz hasonló hangzású dalok kezdtek érdekelni.

Ezután jöttek az olvasmányok, az ismeretlen, de stílushoz köthető előadók probálgatása. Ez így ment kb. a bevonulásomig...1990.

hirtelen ennyi...elsőre.
  • Musachy
    ...az nem!
  • eksy
    Így van.
    Tyia: pedig nagyon érdekelne
  • Tyia
    Nekem mindegy, hogy hívják...ami jó, az jó...ami meg nem...
  • Zephyr Retiring
    thx the info.
    az a38 meg nem annyira koncert.
    inkább afféle életrajzi zenés dokufilmnek mondanám.
    de amúgy teccik wazze :P
  • Tyia
    Sokat nem tudok róluk, csak annyit, hogy az egyik tag Kaltenecker Zsolt az egykori Vénusz zenekar billentyűse volt. Ő az alapító is.
    Jazz/Jazz-rock-ot nyomnak.

Egyik legismertebb daluk a DM "Personal Jesus" feldolgozása.
    Kb. 10 perces.
    Igazán remek darab.
    Ide már egyszer belinkeltem a klipjét, de a YT-on nyílván ráakadsz és még más darabjaikra is.

No, kezdődik a koncert...
  • Zephyr Retiring
    arról is lemaradtam.
    de írhatsz róluk, ha akarsz majd..
  • Tyia
    Akkor jó szorakozást hozzá!

Hónapokkal ezelött volt a magyar KLB Trió, azt nem láttad?
  • Zephyr Retiring
    valamennyire az indie romantikus hangzásvilága is kiütközik benne, de igazából az énekesnő csodálatos hangja fogja meg az embert.
    botrányzenekarnak is titulálhatjuk őket. én mindenképp megnézem, és rögzítem dvd-re, ha találok itthon üres lemezt..:D
  • Tyia
    Akkor ez valami gyors gitárzene lesz...majd ránézek...
  • Zephyr Retiring
    mellesleg a tv állvány előtt a szőnyegen ülve, okostelefonnal a kezében.. ;)
    a többi, helyre közzel igaz..
  • Zephyr Retiring
    a 80-as évek punk zenei stílusa és a nirvana ritmusvilága tűnik fel zenéjükben..
  • Tyia
    Ezek szerint Ő van a kádban...

Betty Poison...nem ismerem...még.

• Zephyr Retiring
    vele töltöm. nemrég jöttem haza.
    ma esti program:
    szerelmem vígan szundikál, én meg várom a hajnali 1 órát..
    ..ha már zenei totyik, akkor tv 1..
  • Tyia
    Lehet, hogy a(z üres) fürdőkádban csücsül, ölében egy laptoppal és pötyörészik ide-oda...

• Wescone
    Bizonyára ki lett tiltva a hálószobából.
  • Tyia
    szokásaimból...
  • Tyia
    Hát én csak próbáltam magam kimenteni...
    Ha én ezt most elkezdeném részletezni...tuti elmebetegnek néznétek..., de szerintem szoktam csepegtetni a szokásaiból...

Hogy, hogy nem a szerelmeddel töltöd az estét?
  • Zephyr Retiring
    miért kellene másik totyik?
    tudtommal ez is egy zenei totyik
    szokásokkal, szelektálásokkal.. :)
  • Tyia
    Én máshogy működöm.
    Kissé bonyolult lenne elmondanom a zenehallgatási, - befogadási, - zenegyűjtési szokásaimat...nem beszélve a zeneszelektálásról. Na, arra egy külön topikot lehetne nyitni...
  • eksy
    Hááát, nem erőltetek magamra semmit.
    Az ajánlott zenékben azért keresek valamit, de azokat sem hallgatom végig, ha nem tetszik. (többszöri lejátszás kizárt:)
  • Tyia
    5 másodperc????

Nem sok esélyt adtál a kidobottaknak...
  • eksy
    "többszöri meghallgatás"
    A Church esetében ezt igazolhatom (elsőre nem fogott meg), ez alapján bele sem merek gondolni mi minden ment kukába, 5 másodperces belehallgatást követően...
  • Tyia
    Ez jó...
  • Wescone
    Ez jobb ...vagy tényleg legyen a "nagy semmi"?
  • Tyia
    Akkor a Church nevű bandáról néhány mondat. Sajnos nekem sem túl nagy a tapasztalásom velük kapcsolatban...

A ausztrál Church zenekar Sydney-ben alakult 1980-ban.
    Muzsikájuk a New Wave-hez kapcsolható neo-psychedelic stílusú. Késöbb a zenei evolució során progresszív rockba haljott.
    Gyakorlatilag abból amit hallottam tőlük, én a Dark Wave-be simán besorolnám őket.
    Nem könnyű zene, de többszöri meghallgatás (amit eleve igényel ez a műfaj) után már rendben van.

1981-től szinte a mai napig készítenek lemezeket.
    Valószinűleg a overstream-ben elfoglalt helyük miatt kevésbé lettek ismertek.
    Sajnos én csak a Starfish albumot tudom magaménak.
    Többek által elmondott/leírt vélemények alapján ez az album jutott "legmagasabbra", talán a neo-pszichedelia nagyobb térnyerése kapcsán...bár erről sem sokat tudhat az, aki nem nagyon, vagy egyáltalán nem fogékony az ilyen muzsikára.

Siklós András véleményére adva, (az igaz, hogy több, mint 20 évvel később) vizsgálódtam velük kapcsolatban, és fogok is még vizsgálódni........

Mindenkit arra ösztönzök, hogy a nagy kedvencei mellett érdeklődjön a "más"-zene iránt is. Az ilyen fajta alkotások is tudnak kellemes élményt nyújtani.
    Hátha felfedezünk olyan műveket, amikről álmunkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is meghallgatásra kerülhetnek...

A korábban már belinkelt "Under The Milky Way" talán ad egy kis támpontot a The Church-csel kapcsolatban.

Ha valakinek nagyobb tapasztalata van velük kapcsolatban, ne kíméljen...
  • Tyia
    Semmilyet...igazából, háttér nélkül gondolnám...
  • Wescone
    Persze, hogy nem - milyen hátteret szeretnél?
  • Tyia
    Én csak reménykedem abban, hogy Vata Kolléga a Duran Duran végeztével nem távolodik el tőlünk.
  • Tyia
    Wescone Cimbi!

Nem haragudnál meg, ha a lilás háttér kivételére kérnélek?

• Tyia
    Szép Napot Minde Kedves Idelátógató Zenebarátnak!

Befejetődik a Duran Duran dosszié.

12. rész

1995-ben járunk. A Thank You album kiadásának ideje.

Ezen a Lemezen 11db korábban mások által sikerre vitt dal van "Duran Duranul", illetve egy saját dal: a "Drive By"

A feldolgozattak listja:
    Grandmaster Melle Mel
    Sly & The Family Stone
    Lou Reed
    Elvis Costello
    Bob Dylan
    Public Enemy
    Iggy Pop
    The Doors
    The Temptations
    Led Zeppelin

Az LP-ről a Lou Reed féle "Perfect Day" lett újra siker.

Az 1997-es Medazzaland és a 2000-es Pop Trash talán hobbiból készült, nem tudom.
    Mindkét album gyakorlatilag visszhang nélkül maradt.

A Medazzaland albumot egyszer sikerült végig hallgatnom...egy Duran Durantól kissé idegen zúzós album.
    Nem tudom nem megemlíteni, hogy az 1996-os második Power Station album (újra Robert Palmerrel) hasonló stílusú.
    A Pop Trash valamivel visszafogottabb és az első track, a "Someone Else Not Me" egész jó....

2001-ben a Duran Duran újra a klasszikus felállásban. A nagy csapongó Andy Taylor is "benézett" a zenekarba, hogy aztán 2006-ban újra kiszálljon....

A nagy együttműkődésnek meg is lett az eredménye:
    Az Astronaut album 2004-ben...

A "(Reach Up for the) Sunrise" című dalt gondolom kevés ember nem ismeri. 2004 nagy slágere volt.
    Siker még a "What Happens Tomorrow" és a "Nice"...
    Az album a Liberty LP elötti sikereket idézi. Jó lemez.

2007-be került a boltokba a "Red Carpet Massacre"...
    Nem értem a zenekart...
    A Timbaland /Timberlake duo "segítségével" létrehozott rettenetet szerintem minden Duran Duran rajongó a pokolba kívánta/kívánja...

Én nem nagyan akarom a végére nagyon lehúzni a zenekart, úgyhogy erről az albumról ennyit.

Meglelenésre vár az "All You Need is Now" LP.

Hosszú éveken át működő zenekar életében becsúszhatnak kevésbé sikeres időszakok.

Biztos vagyok benne, hogy mindenki tud választani magának a Duran Duran életműből néhány olyan dalt, amely örömmel tölti el.

Vége! Vége?
  • Tyia
    Akkor jó sokáig nem lesz....

Bár alkot a háttérben...

Szerintem már mindenki hozzászokott a sajátos felálláshoz...
    Engem nem zavar.
  • Musachy
    Na, úgy tűnik elment szervezni...
  • Tyia
    Meg vagy lepődve?

Elöszőr meg kell szervezned a Gobi sivatag rizstermesztését...