Oldies Music 1.0
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A kör négyszögesítése.
(Az olvasztótégelyes hasonlatomat hoznám elõ megint, ill. illeszteném ide....)
Vegyünk alapul egy hamburgert. Lényegében áll a puffancsból meg fasírtból (amiben még szar is van...mint tudjuk a híres filmbõl)meg saláta, meg hagyma.
...Valahol csalamádé van benne, de attól az még hamburger.
...Kicsit túl sûlt a fasírt, de attól az még mindig hamburger.
...stb.
A D.M. mint goth. Gore-ék belevittek egy kis mély, borús hangulatot mondjuk a Black Celebration-be, tehát fûszerezte goth és/vagy dark elemekkel, de õk attól még New Wave/Synth zenekar. Nem?
Használták a "kelléktárat"
--A Kajagoogoo-t is említhetném akik használtak (1984 Islands album) jazz elemeket, nem beszélve arról, hogy Nick Beggs elismert volt jazz körökben is---
A Joy Division és a többiek stílus meghatározása legalább olyan szubjektiv lehet, mint ami a KFT-rõl írodott.
Ki milyen stílus elemet hall ki a zenébõl, az alapján dönt, ez pedig már az agy dolga. Valószinûleg ebben a kérdésben nem fogunk (jól) dönteni, még szakértõk bevonásával sem, mert õk is emberek, és az agyuk határoz...
A rap/break témát is érintem, de nem vagyok otthon benne. De...
Szerintem pl.: a Run DMC nem break-es volt, ugyanakkor Phranc nem lehetett rappes...megint csak szerintem...
Nem tudnám kijelenteni mi a különbség, de mintha a rap zene erõteljesebb, keményebb lenne a breaktõl...
Ha ma kellene egy adott zenérõl "korképet" felállítani, lehet, hogy nagyobb bajban lenné(n)k
New Wave 2.0 / Oldies Music 1.0
Az már másról szól...szerintem
Fel sem tünt, legalábbis az elmúlt másfél évben.
Úgy gondolom, hogy "vegytiszta" New Wave zenével nem találkozhatunk, hiszen maga a stílus is elég összetett, ha nem a legösszetettebb vonulat. De ezt már annyian annyiszor megírták. No trakta.
Egy kis példa: A sárga szin akkor is sárga lesz ha esetleg belekeverünk valamennyi feketét. Az igaz, hogy picit sötétebb lesz, de még mindig sárga.
Én nem töltöttem le, mert nem komálom. Csak amikor megláttam, beugrott a neved, s gondoltam, szólok.:)))
ui: de egyébként most leálltam a töltögetésekkel, mert van egy rakás olyan zeném a gépemen, amit ki sem bontogattam, nemhogy meghallgattam volna ...
Köszönöm, hogy meghallgattattam! ( Milyen szép e szó, " meghallgattattam"!!)<#whatever>#whatever><#whatever>#whatever>
Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !
Sokszor találkoztunk, beszélgettünk többé-kevésbé kötetlenül, sok dologra, amibe belekötöttem, Õ hívta fel a figyelmet,.
Sajnos a fellángolás után a megélhetésért folytatott küzdelmek miatt hanyagolja a zenét, írt néhány önálló cikket, illetve cikkhez hozzászólást is, passzion-n is.
Bence, a nomorevictim blog alkotója is ismeri D.Pétert, õk is hébe-hóba írnak az indexre, bár sg-s punk forumon is elõfordultak.
indexen mzsa, mángorló pakolt magyarokat egy idõben, a nomorevictim blog is félig az õ grabbeléseikbõl állt össze. mzsa is nagy (brit) új hullámos.
külföldibõl érdekes a Yello, fõleg a klippjei :) nem igazi new wave, de elég fura.
Talk Talk új hullámnak számít? Na, õk is bejönnek. Kicsit melankolikusak a klippjei, jó hangadottságai voltak az énekesnek.
Én letöltöttem...
Goergie fiú hangjával nincs bajom. A zenével annál inkább.
Szerintem ez a dance-es mjuzik nem sikeült jól. Legalábbis nekem nem jön be.
Nem tudom te letöltötted-e?
Azért érdekelne neked mi a benyomásod...
Nekem a tegnapi "ereszdelagajam" mûsorral kapcsolatban csak annyi lenne a véleményem, hogy ha valakinek, valamiért, valamennyire, vagy egyáltalán nem tetszõ hsz olvasása jutott osztályrészéül, tegye már meg, hogy ha módja van rá ott és akkor ejtse meg a hozzászólását, mert így hónapokkal késöbb nem sportszerû.
Ha idõben távol esik az észlelése egy bizonyos hsz-nek, akkor valami udvariassági formulával éljen már. Pl.: "az XY szamú hozzászólásodban van ugyan igazságtartalom, de szerintem ez és ez nem pont úgy volt."(hivathozva valamilyen írott, vagy hallott, vagy látott értesûlésre)
Nem gondolom, hogy a nemi életre való biztatás az volna.
Hiszen itt se kutyái se macskái nem vagyunk senkinek/egymásnak.
Ha ebbõl sértõdés lesz az sem bánt túlságosan. Inkább legyen egy-egy baráti hozzászólás, mint száz egymást fikázó.
Láttunk már ilyet...
Egyébként nekem az indexes topik semmivel sem tûnik izgalmasabbnak.
A KFT: igazad lehet ebben, dehát amint leíródott, szubjektív,hogy ki mit értett ki a dolgokból, nekem "ez jött át" a mondanivalójukból.
Feró szerintem is "elkurvult", de megértem. Én is szívesebben tölteném így (jó házikó, körülmények) a nyugdíjas éveimet, mint egy kétszobás panelban, merengve a múlt nagy dolgain (pl. "hogy megmondtam azoknak a szemét komcsiknak - és mit értem el vele?")...
Szóval én többnyire elfogadom és szívesen olvasom a témához jobban értõk írásait, meg néha belekotyogok, ennyi. <#kacsint>#kacsint>
imo :) science fiction is science fact
Örülök, hogy a megbeszéléses megoldás kerekedett felül.
Meg annak is, hogy kicsit megélénkültünk...
Pescator kolléga magam részérõl örülnék a korabeli elõadókról szoló esetleges beszámolóidnak.
Az ember mindig tanul...
Így van, sajnos! Évek óta keresek párat - eredménytelenül. <#pardon1>#pardon1>
In Lak\'ech Ala K\'in
<#taps>#taps><#worship>#worship>
aki még nem ismerné: http://nomorevictim.blogspot.com/ a témában is vannak jóságok.
Üdv!
ha van néha kis vita, kulturált keretek között, az még nem olyan nagy zavar. ;)
Feró 1978-84,85 között azért alkotott valamicskét, és még lásd Garázs, meg 1-2 tehetség felfedezése, patronálása; azért legalábbis több maradt utána, mint egy Spenótnak, vagy akár szegény Kexnek; csak mára olvadt el mindez, amiben mostanában fellép mûmájerség, színészkedés az egész zsozsóért, de mondom, tök más valaki 20 és 50 évesen. lehet, ha nem adja el magát, még mindig szobakonyhás albérletben vergõdik.minden eset, személy más.
Hangja mondjuk az tényleg nem volt, talán Ganxta még aki abból él, hogy most Ganxta, a Jelenség a médiában.
Ezt mind úgy mondom, hogy nekem sem a kedvencem, tök mást hallgatok, más többet adott nekem, de a jelentõsége egy adott korban, szférában szerintem volt.
téma felvetés: ismerõsöknél néha vessétek fel, hátha valaki magnózott annak idején; nekem volt a legnagyobb meglepetés, mennyi érdekes és érétkes elõadó volt régen, és mennyi csak kalózfelvételen maradt fenn.
Na helló!
Nem szívesen szólok bele a vitába, igazából nem is az én zeném, ami itt van(persze egy csomót szeretek közülük), de azt leírni, hogy a saját korában a Feróék megélhetési(?) zenészek lettek volna, és hogy ne adtak volna értéket az "aluljárók fiainak", hát azért ez merész feltételezés. Nyilván, nem nagyon éltétek meg érett fejjel azokat az éveket, én már sajna 47 vagyok, de ezekben a hsz-ekben kevés igazság mutatkozik. Természetesen, itt csak az 1989 elõtti idõkrõl van szó. Utána, na az már egy másik világ volt, ebben a igazatok van.
Lényeg, a mostani énje és a fiatalkora közti korszakot, eltéréseket árnyalni kell, van, aki változik, van, aki nem.
De arra tények vannak, Feró szívén viselte egy ideig a rockerséget, sõt, közönségbõl a csöves fiatalok sorsát is valamennyire, ezért erõs az, hogy érdek ember, meg kizárólag a részeg randarírozásról szólt az egész. bár, az is igaz, sok stílust váltott, de sokkal kevésbé gennyes módon, mint más szaktársa.
Szõnyei, Sebõk nem rossz, de inkább lexikonnak jók, mert ezek a mûvek se függetlenek, ragaszkodnak pár rögeszméhez, meg könyvben nehéz is árnyalni élõ dolgokat, hogy történtek meg anno.
re Tyia #1928: igazad van, a kontrázásban. általában csöndben vagyok, nem szoktam teleokádni a netet, csak így hirtelen elõjött belõlem; persze nem csak a múltból/múltban kell élni, ez így van, nem csak zeneileg. Abbahagyom, de nem azért, mert júj de kritikus vagyok. Ez sokszor rosszul veszi ki magát, de nem piszkálódásból :-) kritizálok, nem negatív hozzáállás miatt, dicsérgetni, meg úgy írogatni ritkán szoktam.
meg lassan olvasni is.
Indexre 2007 óta nem írok, sajnos felhígult, troll-tanya lett, viszont a szaktopicok még most is tartalmasak, komolyan érdemes benézni oda, lehet vitatkozni is, de új adalékokat is feldobnak, zenét, cikkeket, kicsit fura, hogy itt kis körben megy adatok feldobása, duplikálása, olyan spanyolviasz jellegû. De ha jól esik, mert végül is közösség ez is, tessék, Rock It, éljen a jó zene! ;)
Amúgy én inkább a magyar zenéket ismerem, ennyire behatóan,
próbálok nyitott lenni, így Vangelistõl Sparkson át LGT-ig sok mindent örömmel hallgatok, bár valahol az is igaz, minden újítása, izgalma ellenére a new waveben, és a rock utáni zenei világban sok önmegvalósító szar született.
De általánosítani sosem szabad, mindenütt vannak értékek.
Üdv!
Kicsit lazít?!
Én úgy fogalmaznék, eladta lelkét az ördögnek, vagyis az elveit, meggyõzõdéseit adta fel - ha ugyan voltak egyáltalán (én, személy szerint kétlem, hogy lettek volna) és nem csak imázs volt a lázadása.
Az X-faktorban amikor nekiszegezte egyik konkurens a kérdést; "mér' neked van hangod?", mindössze annyira futotta, hogy; "nincs, de én vagyok a Nagy Feró!" - látszott a zavart képén, tudatában van annak, hogy "ez" irtó gyenge replika volt, de többre nem tellett hiszen tisztában van vele - értéket, maradandót, idõt állót nem igazán alkotott. A közönség (az ostoba birka nyáj) persze tombolt, de az bármi másra is tombolt volna - azért van.
Nagy Feró egy üstökös volt amely valamikor felvillant hirtelen, majd rövid tündöklés után örökre kihunyt, vajmi keveset hagyva maga után.
In Lak\'ech Ala K\'in
A párbeszéd hevében nem mind irodott hidegvérrel...
Amikor még vadászgattam italo dalokat a wikipedian volt egy oldal ahol italo elõadók "fontodabb" dalait listázták.
Na azok között volt ilyen akcentusos leány-legény.
Igazából ismeretlenek voltak számomra, ezért is voltam rájuk kiváncsi...
Magam részérõl csak annyit, hogy a leírtakat vállalom.
Most sem írnám másként.
Nem vagyunk egyformák, én igy láttam te máshogy nincs ebben semmi különös.
Azt azért sajnálom, hogy nem jöttél korábban, mert igy x hónappal a hsz-eim után nem könnyû vitatkozni, én nem is akarok.
Ha az összes hozzászólásod kizárólag kritikus hangvételû, és a "múltból" táplálkozik, akkor légyszi most hagyd abba.
Ugyanis sokkal könnyebb egy felvetett témára kontrázni, mint magát a témát felvetni.
Gondolom most mindenkit jól kiosztasz aztán többet nem jösz, hiszen az index sokkal jobb...gondolom ott törzstag vagy.
Ezen a topikon inkább a megbeszélés dívik, mint a kioktatás...szerintem.
Valószinûleg 'uv'-t itt hiába szólítod meg, Õ már jóideje nem ír ide.
Szõnyeitõl magyar témájú írást nem olvastam...Sebõktõl annál inkább.
bazdmeg, Víg legalább kiszállt ebbõl az elmebeteg pénznyelõ vallás-maffiából, sajnos nem idõben, a hitgyülisek szépen rábeszélték a feleségét, hogy legyen öngyilkos, mert a férje az ördög miatt nem eléggé elkötelezett a "közösség" felé, hév elé ugrott, maradt utána 2 gyermek, persze az is hülye, aki ilyen szintes agymosottá válik...tessék követ vetni rá.
na Misi az után borult meg igazán. de úgy tudom, csak egy szektában volt eddig. sajnos eléggé alkesz, jó lenne, ha nem jutna a Dönci sorsára... :(
nézd már meg jobban, sokkal kiüresedettebb a mûvészete, mint megtérés elõtt.
birkáknak, az kell a HGY-s korszaka, de nem nekem.
ismerem 1-2 ismerõsét, álszent a megtérése, összes gyerekkori barátját, aki nem követte a hgybe, dobta.
mindennel együtt de kár érte, olyan, mint ha a személyisége meghalt volna a megtérés után - pedig alapjaiban ugyanaz a mozgatórugó - feltétlen nélküli hit valamiben, sajnos tipikus függõ személyiség, valamitõl kell függenie.
Te, nézd már meg a Pajorral készült bármelyik interjút, akár 90-bõl, akár msot.
Ugyanazt a szentfazékos szöveget tolja áhítattal, egy kétes hírû szektát reklámozva.
http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1263484974&no=582
kft is mekkora geci lett, 90 után, fõleg laár-bornai,
90 körül egy visszaemlékezésben sírtak, hogy mennyire nem tudtak érvényesülni a bennfenntes zenei világban,
pár éve meg azt nyilatkozták õk ketten, hogy ahh, nem is volt olyan nagy elnyomás, bárki azt mondhatott, amit akarta, ha nem volt durva és nyílt rendszerbírálat.
Na, KFT is tipikus újlipótvárosi jelenség, mûvészi, értelmes, fraknó is tud lenni néha, mégis, szirupos, kényelmes, védett körbõl származik az egész, igazi szitukba nem kerültek, mint pár valóban elnyomott együttes.
Attól tartok "A" New Wave ma már nem létezik....
A mûfaj 1985-90 között folyamatos átalakuláson ment át, sajnos nem túl jó irányba.
Ezért irtam azt, hogy a valódi New Wave zenekarok mai kiadású albumai is érdekelnek..."
mivel a merõben új jelenségeket titulálták punknak, és új hullámnak, vice versa, szóval egy ideig egymás szinonimájaként ment, sokszor tök más zenei dolgok sorolodtak új hullám alá, ami külföldön konkrétan az volt, itt nem volt az,
pl a KFT sokkal megélhetésibb volt szerintem a Ricsénél, 2 lemez után egyre kommerszebbek lettek, bár zeneileg meg profi munka.
talán alternatív, ami máig van, bár a 80-as évek felfutása tényleg egyszeri, megismételhetetlen jelenség, korszak volt.
tessék: Magyar új hullám de van mindenféle mûfaj, meg több zenekarnak külön topicja is. sok sikert.
Sokak úgy gondolják, hogy a Nagy Feró féle Beatrice honosította meg a mûfajt....
de nem.
na eddig bírtam a topicba a beleolvasást.
Szerintem menjetek át az Index Új hullám, és egyéb vonatkozó topicjaiba, ahol nagyobb a közönség, sok jó anyagot raknak fel, tényleg a témához értõk írogatnak, és érdemes a passzio.hu rovatait is olvasni.
Ez a topic elég vacak, illetve felszínes, rengeteg a félreértés és legenda csinálás, félremagyarázás. Meg se kísérlem kijavítani ezeket. Fura a különféle mûfajok összemosása, aztán fikázás, hogy Bizottság nem jön be, de kimnovák igen. nem akarok akadémia definicíót mondani, de úh hullám, punk, lázadás, periferikus zene nem mindig eset egybe.
Persze valahol könnyû okoskodnom, mert elmúlt kb 4 évben nagyon mélyen beleástam magam a témába, igazából pótlék-hobbiként. Már kezdem lezárni.
"A 'Rice csak 1979 áprilisában tett egy hasonló kisérletet a Fölöspéldánnyal.
Kevés sikerrel. "
noha ha sokat hallgatok Nagy Feró produkciót, nekem is az jön le, zeneileg, mûvészetileg kevés, sõt zörgõs, és leginkább zúzós rock, amihez alkohol meg bizonyos szociális rétegzõdés kell, az elfogadásához, azért mégis ki kell emelnem, hogy mindent a maga kontextusában.
Ezért is érdemes a korabeli interjúkat, életképeket elolvasni.
Fölöspéldány: igazság az, hogy a hatalom félt az értelmiség és munkásság lengyelországihoz hasonló összefonódására, ezért nem lett tartós együttmûködés,
látszik, semmit nem ismersz a korról, Feró kb 80 körül próbált továbblépni a "proli" szintrõl magvasabb mondanivaló felé, de a rajongói bázisa kérte vissza a régi slágereket,
a Bikini az Neked mi?!
"A 'Rice megmaradt a "részegen mindegy mit hallgatsz zene szintjén" - nekem. Ezért én nem sûrûn hallgatom. Egy-két jól eltalált szövege van, a nagyszámok törvényén alapulva - gondolom én."
ez mekkora faszság - mondanám, bár hozzáteszem, van igazságod benne, én sem értem azt, aki csak a Feró iránt rajong, meg még Pmobilt hallgat. Maga a zenei elõadás mód nekem sem jön be.
De azért, ha 3 slágerjénél picit több számát hallgatod meg, hallani a részegeskedésnél több mondanivalót is.
"Személyes vélemény ez is: Nekem a Nagy Feró mindig megélhetési csöves, meg rocker volt, az ma is, és az is marad....Csak úgy, mint a Pataky, de az már egy másik történet.
Feró a nemzet csótánya - ugyan már..."
A Ricse klasszikus idejében tömegeket szólított meg, nagy bázisa volt, Feró szerintem a 80-as évek közepéig próbált õszinte lenni, de aztán belátta: vagy meghal, nem lát pénzt se mást ebbõl a szakmából, ha örök ellenálló marad, vagy pedig kicsit lazít, halad a korral stb.
"Szakadt országnak, szakadt elnököt - Mondja a gazdag ember....
Olyan komolyan vette a dolgot, mint 2006-ban a Zöldpárt...sehogy"
Szerinted akkor Feró akkor lesz hiteles, ha 40 évesen halálra issza, drogozza magát, mint néhány kortársa? Nem lehet 40 éven felül is rockernak maradni, csak keveseknek megy, Patakyval összemosni azért furcsa, Pataky sokkal hamarább dobbantott, sokkal nagyobbat, lemezlehetõség, korai bakancsos számokkal való radikális szakítás, némi megalkuvás;
Jaj, biztos gazdag, ez meg már a panelproli fanyalgását idézi fel bennem, magyarán, hülye burzsuj, há' megszedte magát, akko' mindig is álszent volt!
- most, 2010ben áll jól a szekere; 80-as években azért nem áll olyan jól.
Arról meg mit tudsz, 80ban, 90ben és most mit érez, hogy gondolkodik?
Õ, valóban antikommunista volt, nem úgy, mint Müller Kongó Köcsög, és többi belvárosi úrigyerek, aki brahiból punkoskodott, lázadt, szabadidejében, szülõi háttérrel, ezek a belvárosi értelmiségi zenekarok aztán azon nyomban betagozódtak a SZDSZbe, ennyit a pálfordulásról.
"Mindenesetre nagy hatást gyakoroltak a késöbb igen népszerû punk-új hullámos zenekarokra: URH, Kontroll Csoport, Európa Kiadó, Balaton."
Említed a Spionsot: kb 100-200 értelmiségi látta élõben, de felvételrõl is kevesen ismerik máig, akik ihletet merítettek ebbõl, azok is valahol marginálisak, talán EK futott be még igazán.
Balaton-Trabant limonádé a punksághoz, Spions annyira nem hatott rájuk.
(Molnár Gergely meg Baksához hasonló elmebeteg volt, valahol tudom is sajnálni õket, máshol meg nem, lázadás helyett dolgozni kellett volna, erõsen el van túlozva ennek a kettõnek a politikai jelentõsége.)
most azért el kell választani a külsõségben levõ punkságot a tartalomtól, punk nemcsak az értelmetlen agresszív zúzásról szólt, hanem egyszerûen a aktuális rendszer és beidegzõdések elleni lázadásról, így tehát akár a Kex is lehetne punk, a Spion az értelmiségi szalon punk volt, Beatrice talán külsõségekben találta fel azt, amit a AC dc meg sokan mások, bár mûfajilag nyilván fele koppintás - csak itt valóban vérre mentek a dolgok, nem a jóléti világ ellen ment a szélmalomharc.
Ki(k)re gondolsz?
...csak kiváncsi vagyok.
In Lak\'ech Ala K\'in
Egyszerû életet élek, és gyermeki lélekkel szomjazom a tiszta zenei hangokra.
(Duke Ellington)
* Vicces, hogy a Japan zenéjében is felfedezhetõek népzenei elemek.
Engem kb. 8 éve fogott meg ez az irányzat.
A Radio Cafe-n is bõven játszanak ilyesmit. Érdemes odafülelni egyszer-egyszer,
Nagyon érdekesnek találom amikor adott etnikum modern felfogásban (akár rock-osan, akár elektronikus feldolgozásban) játsza a népzenéjét - saját nyelven ugyebár.
((Nem fordul elõ az, mint pl. az italo esetében, hogy olyan rettenes akcentussal "énekel" az illetõ, hogy az ember legszivesebben lerugná a hiradástechnikai eszközét.))
----------------------------------------------------------------------
* Gondoljunk csak a Kormoránra. Hegedû, elektromos gitás, szinti, síp meg mindenféle népi hangszerek milyen nagyszerû zenét képeznek...
Például a minap a dán Valravn muzsikájával ismerkedtem.
Nagyon tetszett pár éve (gondolom minden évben megrendezik...) a diósgyõri várnál szervezett talán Kaláka fesztivál, ahol sok érdekes hangszerelésû zene hallahtó.
Mentes minden divathullámtól.
Azon tépõdöm, hogy mivel a Jukebox topik-ba a New Wave hivatalosan is befogadást nyert, ezt át lehetne alakítani....
Aki a Globe Trekker zenéit illetve a "Home" és a "Baraka" c. filmek zenéit kicsit jobban megismeri állítom, hogy rabja lesz ezeknek a remekeknek...
A napokban kezdek jobban megismerkedni a Talk Talk két utolsó sorlemezével...
Aki ismeri, biztosan együtt érzez velem, de addig nem tágítok mig meg nem értem az éles váltás okait...jobban.
Aztán szóba hozom a Japan utódait is...megint, de részletesebben.
Tehát belemélyedünk a Dark Wave-be is...
A Viasat 6-on péntek esténként kult-horrorfilmeket vetítenek.
Megfigyeltem, hogy a filmek betétdalai, vagy instrumentális szerzeményei érdekesek lehetnek a topik szempontjából...
Tegnap pl.: a Demoni c. olasz film volt és Claudio Simonetti 3 mûve elérte az ingerküszöbömet.
Akit még érdekel az O. Children "Dead Disco Dancer" c. dala, az az 1858 hsz-ben lévõ linkbõl mp3-ban letöltheti.
Nem vitás, hogy illik a totyikba, hisz egy igen jellemzõ dalt dolgozott fel zseniálisan a KLB Trio...