Oldies Music 1.0
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A ausztrál Church zenekar Sydney-ben alakult 1980-ban.
Muzsikájuk a New Wave-hez kapcsolható neo-psychedelic stílusú. Késöbb a zenei evolució során progresszív rockba haljott.
Gyakorlatilag abból amit hallottam tõlük, én a Dark Wave-be simán besorolnám õket.
Nem könnyû zene, de többszöri meghallgatás (amit eleve igényel ez a mûfaj) után már rendben van.
1981-tõl szinte a mai napig készítenek lemezeket.
Valószinûleg a overstream-ben elfoglalt helyük miatt kevésbé lettek ismertek.
Sajnos én csak a Starfish albumot tudom magaménak.
Többek által elmondott/leírt vélemények alapján ez az album jutott "legmagasabbra", talán a neo-pszichedelia nagyobb térnyerése kapcsán...bár errõl sem sokat tudhat az, aki nem nagyon, vagy egyáltalán nem fogékony az ilyen muzsikára.
Siklós András véleményére adva, (az igaz, hogy több, mint 20 évvel késõbb) vizsgálódtam velük kapcsolatban, és fogok is még vizsgálódni........
Mindenkit arra ösztönzök, hogy a nagy kedvencei mellett érdeklõdjön a "más"-zene iránt is. Az ilyen fajta alkotások is tudnak kellemes élményt nyújtani.
Hátha felfedezünk olyan mûveket, amikrõl álmunkban sem gondoltuk volna, hogy valaha is meghallgatásra kerülhetnek...
A korábban már belinkelt "Under The Milky Way" talán ad egy kis támpontot a The Church-csel kapcsolatban.
Ha valakinek nagyobb tapasztalata van velük kapcsolatban, ne kíméljen...
New Wave 2.0 / Oldies Music 1.0
Nem haragudnál meg, ha a lilás háttér kivételére kérnélek?
Befejetõdik a Duran Duran dosszié.
12. rész
1995-ben járunk. A Thank You album kiadásának ideje.
Ezen a Lemezen 11db korábban mások által sikerre vitt dal van "Duran Duranul", illetve egy saját dal: a "Drive By"
A feldolgozattak listja:
Grandmaster Melle Mel
Sly & The Family Stone
Lou Reed
Elvis Costello
Bob Dylan
Public Enemy
Iggy Pop
The Doors
The Temptations
Led Zeppelin
Az LP-rõl a Lou Reed féle "Perfect Day" lett újra siker.
Az 1997-es Medazzaland és a 2000-es Pop Trash talán hobbiból készült, nem tudom.
Mindkét album gyakorlatilag visszhang nélkül maradt.
A Medazzaland albumot egyszer sikerült végig hallgatnom...egy Duran Durantól kissé idegen zúzós album.
Nem tudom nem megemlíteni, hogy az 1996-os második Power Station album (újra Robert Palmerrel) hasonló stílusú.
A Pop Trash valamivel visszafogottabb és az elsõ track, a "Someone Else Not Me" egész jó....
2001-ben a Duran Duran újra a klasszikus felállásban. A nagy csapongó Andy Taylor is "benézett" a zenekarba, hogy aztán 2006-ban újra kiszálljon....
A nagy együttmûkõdésnek meg is lett az eredménye:
Az Astronaut album 2004-ben...
A "(Reach Up for the) Sunrise" címû dalt gondolom kevés ember nem ismeri. 2004 nagy slágere volt.
Siker még a "What Happens Tomorrow" és a "Nice"...
Az album a Liberty LP elötti sikereket idézi. Jó lemez.
2007-be került a boltokba a "Red Carpet Massacre"...
Nem értem a zenekart...
A Timbaland /Timberlake duo "segítségével" létrehozott rettenetet szerintem minden Duran Duran rajongó a pokolba kívánta/kívánja...
Én nem nagyan akarom a végére nagyon lehúzni a zenekart, úgyhogy errõl az albumról ennyit.
Meglelenésre vár az "All You Need is Now" LP.
Hosszú éveken át mûködõ zenekar életében becsúszhatnak kevésbé sikeres idõszakok.
Biztos vagyok benne, hogy mindenki tud választani magának a Duran Duran életmûbõl néhány olyan dalt, amely örömmel tölti el.
Vége! Vége?
Bár alkot a háttérben...
Szerintem már mindenki hozzászokott a sajátos felálláshoz...
Engem nem zavar.
Elöszõr meg kell szervezned a Gobi sivatag rizstermesztését...
Szép estét, Tagok - hello Tyia, újra itt.
Az "SG" sajnos rá sem hederít az üzenetemre, "so i'm stuck here"... <#pardon1>#pardon1>
In Lak\'ech Ala K\'in
In Lak\'ech Ala K\'in
Elnézést kérek érte!
Módosítva igy "hangzik":
"Eszembe jutott egy teljesen nem idevágó találós kérdés.
(Bár a megfejtésben szereplõ zenekart próbáltáták eladni újhullámosnak..)
Tehát...
Hogy hívják azt a délszláv származású billentyûst aki a '70-es évek közepén valutaügyek miatt kitoloncoltak kishazánkból?
Melyi magyar zenekarban zörgött?
Kis segítség: kb 10 évvel késöbb, 1 db euro-italo disco slágere révén ismerhettük meg jobban."
------------------------------
Egyébként billenyûzött Ocasek úr....meg gitározott is.
The Wedding Album.
Ez egy nyugis lemez, még majdnem azt is mondhatnám, hogy nem jelentéktelen Trip-Hop beütéssel.
Tökéletesen elüt a Duran Duran hagyományoktól.
A trip-hop-os nyugiból talán a "Drowning Man" pörgése ébreszt fel.
A "Breath After Breath" egzotikus hangzása érdekes.
Összességeben azt tudom mondani, hogy ha egy kis fuvós szekciót dobnak az üstbe a "gyártók" akkor talán még a Stereo MC's-t is kihallhatnám belõle.
Kétségtelen, hogy két dal elviszi a lemezt ("Ordinary World" és a "Come Undone") és sikeressé teszik újra a zenekart, de ez már nem az a Duran Duran akiért a 80-as évek közepén megõrültek az emberek.
Kicsit jobb, mint a Liberty album, hiszen van rajta sláger is.
Nem tudom, valami hiányzik már, esetleg sok...vagy csak a zenei törzsfeljõdés egyik zsákutcájába kerültem.
A "Come Undone" beférne bármelyik Trip-Hop válogatás albumba.
Nekem nagyon tetszik.
"Ordinary World" pedig délszláv-háborús segélydal, ha jól tudom.
Arra emlékszem, hogy volt egy Band Aid-hez hasonló összzenész klipp is készült.
De lehet, hogy errõl Vata kolléga többet tud....vagy bárki más.
In Lak\'ech Ala K\'in
(Bár a megfejtésben szereplõ zenekart próbáltáták eladni újhullámosnak..)
Tehát...
Hogy hívják azt a délszláv származású billentyûst aki a '70-es évek közepén valutaügyek miatt kitoloncoltak kishazánkból?
Melyi zenekarban zörgött?
Kis segítség: kb 10 évvel késöbb, 1 db euro-italo disco slágere révén ismerhettük meg jobban.
Nos?
Ha véletlenül "kezedbe akad" a '85-ös lemezük (Crazy People Right To Speak) valószinûleg találsz rajta érdekes dolgokat...fõleg a Sit Down & Shout Up hallgatásakor...
de a Too shy és a Turn your back on me tetszenek, ezekre emlékszem...
ASROCK Z170 - I5 6600 - 4*4 Gb Corsair 3200 - 500 Gb Samsung 850 Evo SSD - Asus Gtx 1070 Strix OC
Valóban a Seven And The Ragged Tiger az, amitõl Duran a Duran.
Ez vitathatatlan. Nekem innntõl kedvencem.
More DM.
Gondolom a "Some Great Reward" albumot pedzegetted 1984-bõl, mint mérföldkövet.
Érdekes, hogy az egyel korábbi "Construction Time Again" sem prüntyögött, viszont elég kisérletezõnek tûnik és tán ezért nem lett annyira számottevõ, mint a késöbbi munkáik.
Bár gondolom az inyenceknek megfelelõ csemege.
Ennyit a Mode-ról. Talán egyszer ennek is nekifutok. Nem tudom.
Nehéz ügy.
Kérdés:
Ha Duran Duran nagy kedvenc, hogy viszonyúlsz a másodi lemezétõl kissé a jazz felé hajló Kajagoogoo-hoz?
Mániám, nem kell meglepõdni....
A régebbi kollégák már ismerik a ragaszkodásomat hozzájuk....
A DM korait sem írom, kb, a Master or Servanttól jegyzem õket.
De pl. a Friends of mine-ban is már jól szólnak a szinti részek, vagy a Nightboatban, más nótákban meg annyira nem.
A szinti kíséret tényleg a 3. lemezen állt össze igazán, amire nekem kedvenc példám a kedvenc számom, az Of crime and passion.
Az egyik Duran filmben hallottam, hogy Nick is errõl beszélt, hogy egy új gép került a karmai közé és kitárult elõtte a hangzásvilág. (83-ról beszélek)
ASROCK Z170 - I5 6600 - 4*4 Gb Corsair 3200 - 500 Gb Samsung 850 Evo SSD - Asus Gtx 1070 Strix OC
Lásd az alább idézett Duran Duran albumot és a Rio-t, vagy a DM kortárs albumait, vagy még idesorolhatók a Kajagoogoo legkorábbi dalai: Too Shy, vagy Oh Too Be Ah...amit jóval korábban már elmeztem....és sorolhatnám....
Van akinek az efajta szinti(s) muzsika jön be, nekem az érettebb történetek jobban fekszenek. Gyakorlatilag az 1983 utáni Lp-k már nagyon kis számban, vagy egyáltalán nem tartalmaztak "prüntyögõs" dalokat. Legalábbis azok az albumok nem igen lettek ilyen dalokkal ellátva, amiket van/volt szerencsém megismerni!!!
Persze ez még mindig magánvélemény!!!
Aki ismeri a Night Version albumot azon már egész érdekesen szólnak a dalok. Az is igaz, hogy ez a kiadás 1998-as.
Azidõtájt a szintik még kiforratlanok voltak, de Nick látott benne fantáziát. Így megpróbálta kiegészíteni vonós hangzású témákkal, szekvenciákkal, egyéb effekttel az amúgy alap dob+basszer+guitar felállást. Szerintem ismerjük a végeredményt, nem sikerült túl rosszul.
A lemez erõssége számomra egyértelmûen a kezdõ basszista, John játéka. Nagyon komolyan vette, amit csinált. De nemcsak játékban, hanem zeneszerzésben is erõs volt, hiszen saját maga alkotta meg a szólamait.
Útkereséshez képest a lemez majdnem hogy tökéletes.
Különvélemény: a lemez egyértelmûen legjobb dala a Friends of mine (bár pont a basszustéma lapos benne idõnként...), persze a verse gyengeségét aláírom.
Másik: nekem a Sound of Thunder nagyon tetszik. Ez egy korai Simon vers, amit elvitt magával az elsõ meghallgatására, és ott derült ki, hogy a csapatnak van egy ilyen nótája, csak még szövege nem volt. Addig.
Ezt az 5 fiút az isten is egymásnak teremtette, hogy zenéljenek.
John és Nick már 11egynéhány éves korukban jóbarátok voltak, együtt medzsóztak meg katonáztak.
John hamar a zene felé fordult, Nick 17 évesen kezdett billentyûzni.
Elõször RAF néven szerettek volna futni, de ezt elvetették. Ekkor jött a Barbarella filmbõl a Durand Durand, amit Jane Fonda amolyan jó angolosan Gyüran Gyürannak ejtett, innen a Duran Duran.
A többi stimmel... 😊 Már amennyire én tudom.
Örülök, ha tetszett/tetszik a Duran Duran rizsa, de még nincs ám vége.
Vata barátunk meg majd besegít, ill. pontosít.
Lesz egy egész érdekes Duran Duran esszé.
Majdnem olyan részletes, mint a Kajagoogoo esetében.
(Nyilván Nick Beggs zenekarát jobban ismerem)
A The Church nagyobb kihívás lesz, mert sokaknak teljesen ismeretlen.
Van benne felelõsség.
Igyekszem megfelelni.
én nem akadályozlak + benne<#hehe>#hehe>
halljuunk pár szót errõl a bandáról is..
(itt jegyzem meg, hogy nem érek rá mindíg reagálni mindenre,
de a duran duran "cikksorozat" nagyon tetszett.
viva la eklektikus megközelítés..
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
a cikkért meg thx<#worship>#worship>
(én ezt hívom úgy egyszerûen, hogy: majdenemsajátszavaimmalelmondvamindaztamitolvastamésérdekel..)
"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."
Elindultak õk is a '90-es évek elejére jellemzõ hangzás felé....amit én sajnos nem szeretek.
Sommázatom a következõ:
1990-ben már nem a Duran Duran a divatteremtõ, oly annyira nem, hogy már õk mennek az új divat után.
Elindultak õk is a jellegzetes '90-es évek hangzása felé....amit én sajnos nem szeretek.
És most nem lesz nehéz dolgom, mert nem csak nekem, de úgy általában a világnak ez az album úgy annyira nem jött be.
Az Usa-ban pl. egyáltalán nem ütött semekkorát, pedig a Duran Durannak mindig fontos volt, hogy Amerikában is nyomuljanak.
És az elsõ album, amivel egyáltalán nem is koncerteztek.
Talán ebben az idõszakban egy kicsit jobban beleszartak mér az egészbe, pihenésre volt szükségük.
Simon saját bevallása szerint is egy összecsapott album volt.
Az én bevallásom szerint pedig az a ritmusszekció, amit korábban John és Roger nagyszerûen elvitt, és jellegzetes Duran hangzást adott, teljesen kiveszett a számokból. Szerintem John is teljesen leszarta az egészet. Campbell fél évvel a megjelenés után ki is szállt.
Nekem személy szerint nagyon nem tetszett az az irány, amely felé a Duran az útját vette. Az utolsó igazi amolyan Duranos nóta a A View to a kill volt, a szétszakadás után már nem az a szinvonal (persze ez valahol érthetõ, hiszen nem játszhatják örökké ugyanazt, új tagok, új zenei elképzelések, új zenei irányok, meg hát öregszenek is. De nekem már nem ugyanaz).
Számomra értékelhetõ nóta a lemezrõl egyértelmûen a My Antarctica, dallamvilága, hangszerelése közel áll hozzám, és a szövege, különösen az elsõ versszak sokak számára lehetne egy jó tanács.
A többi egyszerûen felejthetõ.
Amit még szívesen hallgatok az esetleg a Can you deal with it, vagy a Read my lips. A többi nem nagyon fogott meg. Esetleg még a Hothead.
Mindent egybevéve, talán a leggyengébb Duran album, ha válogatok a CD-között, melyiket tegyem be a lejátszóba, erre esne utolsónak a választásom, ha egyáltalán.
A Duran Duran esszé 10. része következik.
1990. Liberty album.
Ha gondolod vedd át, akár az utosó albumig...
És még tisztázhatnál egy-egy föggõ ügyet is.
Illetve szóba szerettem volna hozni a Duran Duran "járulékos" zenekarait is...zárásként. Ezt is megoldhatod.....
Hajrá!
Rajtuk nõttem fel, és a mai napig ugyanolyan szeretettel és érdeklõdéssel hallgatom meg a lassan 30 éves nótáikat, mint újkorukban. (38 éves vagyok, és örök Duran rajongó...).
Ráadásul õk a hobbim is bizonyos szempontból, mert gyakran játszom a számaikat az erõsen középkategóriás szintimmel.
De reklámozni nem akarom magam, aki esetleg Duran covereket keres a youtube-on, az az enyémeimet is megtalálhatja esetleg...
Üdv Itt!
Az nem baj ha nem értesz egyet sok mindennel.
Továbbra sem vagyunk egyformák. Amit én "A"-ak látok azt Te vagy más "B"-nek. Nincs ezzel probléma. Sõt.
A Rio-val nem foglalkozom a továbbiakban, amit leírtam azt vállalom.
(Én meg õs-Kajagoogoo-s vagyok)
A "Seven And The Ragged Tiger" albumon a legjobb dalokat nem említettem tételesen. Mind jó mû. Csak azt a két dalt említettem amelyek kissé kilógnak a "koncepcióból".
Amit tõlem olvashatsz (ha még valaha is erre jársz) azok általában tapasztalások által bepötyögött dolgok. Nem szentírás.
A nyitott kérdésekre meg szivesen várom a válaszokat. Az ember mindig tanul.
Írd le a te elgondolásodat a zenekarral kapcsolatban. Ez egy fórum, a hozzászólások nem csak arra kell, hogy koncentrálódjanak, hogy XY állításait megkérdõjelezzük. Szerintem.
Volt már erre elég példa...Jött...jól megmondta...többet nem jött....
Párbeszéd!
Van(ak) itt akivel/akikkel jól megy , remélem te is közéjük tartozol majd.
Rajtam nem múlik. Megigérem.
Azért kettõt megemlítek: a Rio Duran alapmû, de persze a helyén kell kezelni. John épphogy átment a basszusgitárra, de már ebben a nótában hallatszik, hogy mennyire megérte. Viszont tény, a Rio-t nem Andy meglehetõsen egyszerû gitárjátéka adja el, bár a kevesebb néha több, és ebben az esetben én is ezen a véleményen vagyok. Az arpeggio pedig az egyik legjobb, legötletesebb, amit valaha hallottam. Szerintem Duran Top 10-es nóta.
2. Elég gyorsan egy félmondattal átugrottad a View to a kill-t, ami talán a legjobb Duran szám. Szerintem. Ugyanakkor szó sem esett az ugyancsak elsõ osztályú The Reflex-rõl, és az Of crime and passion-rõl.
És hogy alátámasszam a szubjektív véleményem:
A Big Thing album, avagy elindul-e a Duran Duran a csúcsról lefelé?
Andy Taylor már tényleg csak a saját projetjével volt elfoglalva.
(melynek során célba vette a rock zenét, ill. a 70-es évek rock hangzását és hangulatát)
Volt egy nyilatkozata, talán rémlik másnak is.
Valami olyasmit mondott, hogy amig az énekesüknél (Le Bon) Õ jobban tud énekelni, addig nem szerepel a bandában.
Tehát azt állítja Õandysége, hogy jobban tolja, mint Le Bon...aki ismeri Andy Taylor szólópályáját könnyen megbizonyosodhat...
Egyébként vannak jó dalai...
A három õs-tag, és a session zenészek létrehozták (szerintem) az utolsó nagy sikerû Duran Duran albumot 1988-ban.
Figyelem! 1988 már bõven nem a New Wave legjobb éve.
Ekkorra már sokan elvéreztek, vagy háttérbe szorultak a hullám lecsendesedésével.
(Talk Talk, Kajagoogoo, Classix Nouveaux, Naked Eyes, Spandau Ballet, Nena....) /hiszen ekkor már bõ 10 éve hullámzott/
Az idõ megy a rajongók meg/fel-nõnek így a Duran Duran is változik, hogy elõnyére, vagy hátrányára az jó kérdés?
Lényeg a lényeg, hogy született néhány dal ami MÉG "Duran Duran"...
"I Don't Want Your Love" , "All She Wants Is" , "Do You Believe in Shame?" , "Land" ,"The Edge of America" .
Ez az album is megért egy Special Edition kiadást 2010-ben...
A csonka Duran Duran elsõ albuma, bazi nagy siker - szokás szerint. Furcsa, hogy ez a lemez már sokkal inkább a Wild Boys "turista út" modernebb követése, mint az Arcadia vonalé....
Duran Duran ekkor három állandó tagra redukálódott, úgymint:
Simon Le Bon - ének
John Taylor - Basszus
Nick Rhodes - Billentyûs hangszerek
Besegített a remkmûvek létrehozásában többek között:
Warren Cuccurullo, Andy Taylor!!! , Nile Rodgers.
Járulékos info, hogy Andy Taylor önálló produkció(k)ra készült - jobban.
Meg is csinált két hivatalos (és egy nem annyira hivatalos) LP-t
Igazán ütõs dalok.....gondolom ezért is készült 2 Cd-s változat 2010-ben.
Két dal a személyes kedvencem:
A "Vertigo (Do the Demolition)" és a "Winter Marches On"
Azt nem tudom ill. nem emlékszem, hogy honnan voltak meg nekem a lemez dalai kazettán, de az biztos, hogy Csernomorecben megvettem "bakelten"...kemény 4 leva-ért....nyilván nem nyugati vágású lemez volt...jó kis Balkanton...de jól szólt...
Emlékszem, még beruháztam egy Bananarama Lp-re(True Confession) egy Mauro Ep-re...is. Ez 1989 nyarán volt.
Ez a nyár sok mindenrõl "híres" volt: érettségi, Kádár halála és sajnos az egyik csapattársam is elment...autóbalesetben...Õ is 18 éves (volt).
"...és...szerintem...bizony."
Lexikálisan páratlan.