4487
Oldies Music 1.0
'50-es, '60-as, '70-es évek zenéje
Rock 'n' Roll, Beat, Hard-Rock, Blues, Rhythm & Blues,
Jazz-Rock, Folk-Rock, Disco....
A topik házigazdája kettő darab, a 80-as években szocializálódott füllel van megáldva:)))
-
#3060 "Természetesen nem értek veled egyet:)"
Természetesen, biztos voltam benne. -
#3059 "Nem kizárt, azonban az idők során jócskán túlnőtték "Lilláék" az Exotic-ot."
Túlnőtték?
Természetesen nem értek veled egyet:)
Nyilván a N.B.-nak is megvolt a maga rajongótábora...
Az is nyilvánvaló, hogy az Exotic azt a kópé, laza, vadóc, szertelen közönséget szólította meg amilyenek ŐK is voltak. (..hogy most ez koncepció volt, vagy nem...fene se tudja)
Azt gondolom, hogy a N.B. szűkebb réteget ért el.
Persze van egy-egy olyan dal amire felkapom a fejem - még mindig...de a "Kérlek, ne félj", még a "Julia nem akar a földön járni" + 2 dal szerintem kevés jó repertóárnak...
A Z' Zi Laborhoz tudnám a karrierjüket hasonlítani 1 ütősnek mondható lemez (az első) rajta "AZ A 2-3 DAL" ... esetleg később még egy jobb dal......és ennyi.
Vincze Lilla hangja nekem nem jött be soha...ráadásúl a korszak női énekesét már megtaláltam (mindamellett, hogy a női énekhangot nem annyira kultiválom...az az 1-2 kivétel azért mindig megszólít) Gombóc személyében...
Összefoglalva azt mondhatom, hogy az Exotic sokkal ügyesebben mondhatni profibban vonzotta magához az új!!! közönséget.
Új közönség szerintem az a fiatal generáció (akiknek mi is tagjai vagyunk - szerintem) amelyik 1981-86 között ébredt (ki ilyen, ki olyan) zenei tudatra.
Napoleon Boulevard esszé szerinmtem téged illetne...
Én magam csupán adatolásra volnék képes, személyes élmény-érintettség híján.
hajrá! -
#3058 Kolléga, aztat először a jobbik felével, az East-el kellene kezdeni ! -
Etelkozi Vata #3057 Nem tudom, lehetek-e formabontó, de egy poszt erejéig visszakanyarodnék Den Harrow-hoz.
Catch the fox röviden - by myself
Bocsánat az brutalis exhibitionism-ért... -
Etelkozi Vata #3056 Az első lemezük nálam klasszikus... De sajna csak az első... -
#3055 "Aszonta a Magyar Ifjújság-írója:), hogy ha Sipos F. Tamásék indulhattak volna az Interpop Fesztiválon, akkor nem Napoleon Boulevardnak hívnánk a győztest."
Nem kizárt, azonban az idők során jócskán túlnőtték "Lilláék" az Exotic-ot.
Mellékesen, szívesen fogadnék egy "Napoleon Boulevard" esszét is itten... igen nagy rajongójuk vagyok.
-
#3054 A harmadik és (tudtommal) utolsó AORTA 1990-ben lett megrendezve.
A(z ún.) rendszerváltással az amatőrmozgalom helyzete megromlott.
A nevezők létszáma alig érte el a két évvel korábbi ötödét, ezért csak nagy nehezen sikerült összehozni a 24 döntős zenekart...
(a minőség nyílván ennek megelelő volt.)
Több kategóriában hírdettek gyözteseket.
Pop kategóriában a Szilánkok nyert (van-e olyan ki e zenekart ne ismerné?:) ). A később viszonylag ismertté váló Ladánybene 27 e kategória 3. helyetettje!!!
Heavy Metal kategória is volt: az Impulzus győzőtt a Butchers és a Jack Daniel's Kommando előtt. A Jack Deniel's koncertezett Ercsiben...a laktanyában...ahol én is "raboskodtam" egy ideig...
Jazz kategóriában is volt megmérettetés: a Relax '90 nyert....
Aki esetleg az AORTA három kiírásának bármelyik (ismeretlen) nevezőjéről tud valamilyen infót, az ne féljen koptatni az újjait...
-
#3053 1988-ban volt a második AORTA.
Itt is jó sokan indultak, már csak azért is mert ez rendezvény egyben a Ki Mit Tud? előselejtezőjének is számított.
28-an jutottak a elődöntőbe, akikből számomra nem nagyon ismerős zenekarok kerültek a Ki Mit Tud? országos TV-válogatójára:
Bass College, Company, Excelsior, Item Klan, Kabinet Rt., Kamera 06, Kortársak (na ők igen), Dixieland Band, Radír, Relax, Swetter (talán még ők), Morris, Testcselpuszi, Trico.
A fődijjal járó ORI-engedélyt a Swetter és a Morris kapta...
A Kortársak ideje még nem jött el....akkor.
---
1988 ugye más eseményről is emlékzetes.
Igen, igen az Olimpia...Szöulban.
11 arany jól emlkészem?
Nekem van egy kevésbe jó emléken az ötkarikás játékokról.
Egy "Nagy bukás".
Nagyon jó sprinter voltam akkoriban...is.
(Csapatsportágamban jól tudtam kamatoztatni mérhetetlen gyorsaságomat - ez a kézilabda) mindegy.
A 100 méteres férfi síkfutás döntőjét már nagyon vártam.
Carl Lewis vs. Ben Johnson (Big Ben) meg a többiek...
Nagyon megverte Ben Joni Lewist. 9.79 volt talán.
Anyukájának ajánlotta fel a gyözelmét, ráadásul, ha jól emlékszem ez volt az első és talán egyetlan kanadai arany...akkor.
Másnap hidegzuhany, sokk meg ilyenek: Ben Johson doppingolt.
Persze érem vissza, erdmény töröl, Lewis az olimpiai bajnok, és még énekelt is....rémes.
Nem tudom, de valamiért nem tudtam rá haragudni...biztos elfogultság ez is... Sokáig volt a példaképem...és tessék.
Az a verseny akkor is állati jó volt...az a sprint...soha nem felejtem el...hogy lobogott az a "kutyalánc" a nyakában.
Bocsi az elkalandért...:) -
#3052 Hamár szóba került az AORTA... - mert szóba hoztam...
Lehet, hogy nem minden kedves, egykoron ifjú:) zenerajongó előtt ismert eme versengés.
Az első tehát 1986-ban történt. Gyakorlatilag a név országos amatőr pop-rock-jazz találkozót akart jelenteni - jól összerakva még ki is jön a cucc.
4 városban rendeztek különféle válogatókat, így Budapesten, Győrben, Tamásiban! és Szolnokon.
Érdekesség, hogy közel 600 zenekar nevezett be az eseményre. 600 - bakker!!!
Ebből a rengeteg tehetség/nemtehetségből 13-an szerepeltek a salgótarjáni (há' mér' pont ott) döntőben.
Ők azok: Kézi Chopin, Newvox, Ippolit Matvejevics, Új Menüett, Milleneumi Földalatti Vasútvonal(ami most nem a kis-metro), El Paraiso, Kamarilla, Új Centrál, C'est la Vie, Rizikó, Ars Légió, LP és az Exotic.
Végülis az első helyet az Exotic szerezte meg az Új Menüettel "karöltve".
A második az LP, akikről soha nem hallottam semmit, csakúgy, mint a harmadik Ippolit Matvejevicsről.
Valószínűleg az Exotic simán kiemelkedett a mezőnyből.
Aszonta a Magyar Ifjújság-írója:), hogy ha Sipos F. Tamásék indulhattak volna az Interpop Fesztiválon, akkor nem Napoleon Boulevardnak hívnánk a győztest.
Figyelembe véve egy csomó körülményt, elsőként rögtön az elfogultságomat - igazat adok a meg nem nevezett tollforgatónak. -
#3051 Ellnézést kell kérnem Vata Kollégától.
Bizonyosan lassítottak azok a Den Harrow videók, de szerintem nem olyan mértékben, mint az Európa Kiadóról készült rettenetes nagy fotók...még mindig...de lassan átmennek a 2. oldalra és már nem fognak "zavarni".
-
#3050 "Én magam nagyon mélyednék el a témában, de egy két dolgot szívesen felvázolok..hirtelen."
Javítás: Én magam NEM nagyon mélyednék el a témában, de egy két dolgot szívesen felvázolok...hírtelen.
Jól kezdődik....
Bocsi!
-
#3049 Szép Estét Kölkök:)
Exotic. hmm. Én magam nagyon mélyednék el a témában, de egy két dolgot szívesen felvázolok..hirtelen.
Annyi bizonyos velük kapcsolatban, hogy az AORTA nevű tehetségkutató versenyen tűntek fel, amelyet az Almássy Téri Szabadídőközpontban, Hevesi István szervezésében rendeztek meg - 1986-ban!!!
Arról fingom sincs, hogy melyik dallal szerepeltek ott, de ha figyelem az évszámot, ill. azt, hogy a korabeli tiniközönség mire volt kiváncsi, szerintem ez csak a "Mért Nézel Rám" lehetett.
...vagy egy lemezen nem publikált nóta, amire ugyan emlékszem, de felidézni nem tudnám, lényeges, hogy abban a műben is volt vendégénekes, akár ez lehettet még mindig Gombóc...utána kéne nézni...:)
A '86-os debütálásuk után jó sokára 1988-ban adták ki az első albumukat, ami azt gondolom igazán remek lett.
Talán a "Nézz rám tizedes" a "TV-regény" és a "Szolid árak és forró vágyak" című dalok alkalmatlanok a többszőri meghallgatásra.
Emlékeim szerint a "Mért nézel rám" társelőadója nincs megnevezve a lemezen...igaz ez? (Ha már a tok ilyen jól kéznél van.)
A második lemezt bizakodva vártam több deáktarsammal együtt...de kár volt.
Csalódás az album. Az aduász "Hamvasbarack"-on kivűl a "Ne hazudj nekem" jöhet még szóba.
Vatával egyetértve a "Trabant" egy rémálom...
A többi kiadásról akkoriban még nem sok tudomásom volt..
Tudjátok rendszerváltás, katonaság...ennek ellenére néhány dal eljutott hozzám. Pl. az agyonjátszott "Bányászdal".
Később, vagy 20 évvel....ismertem meg és lett kedvenc a "Te ébressz fel" és a "Szabadságdal"
Az Exotic búcsúja után több projectben is megfordultak a tagok.
Vilmányi (már korábban) a Manhattan-ba igatolt.
A Tabár fivérek az El Charro nevű formációt hozták tető alá.
(Pancsi a vízben...hmm?)
Sipos F. Tamás pedig szólóban próbálkozott...ilyen-olyan sikerrel.
A "Budapest" című száma nagy kedvencemmé vált.
A Kozsó-féle rémséget nem említeném...
Összességében a megjelet albumokból egy jó Self Selected-et lehet létre hozni:)
-
#3048 "És isten bizony, középiskolás koromban valóban fanatikus, külsőségekben is majmoló rajongója voltam."
Rommá szaggatott poló és lagalább annyira szétbarmolt farmer?
-----
A 80-as évek közepétől jó sokáig a nyári viseletem egyik kelléke a levágott szárú, összefirkált, pengével jól összekaszabolt
(egy ideig) kék Ritt farmer volt...bár ehhez nem sok köze volt Zandri úrhoz.
Önmegvalósítottam magam. -
#3047 #3043-ra:
a holdfénytánc album nekem is az egyik legkedvesebb tőlük.. -
Etelkozi Vata #3046 Ezekre is, amiket felsoroltál és hasonszőrűekre is nemet kell mondanom, mert hogy finoman fogalmazzak, eléggé beszűkült zenei izlésvilágom volt.
Ami persze nem teljesen igaz, inkább úgy fogalmaznék, hogy volt néhány kedvencem, és akkor őket hallgattam folyamatosan.
Szóval kizárlógasan szinte csak Duran Duran, Den Harrow, Alphaville, némi Camouflage, több A-ha és Depeche Mode. Magyarok közül pedig Első Emelet és Kft. Persze ezek csak a 80-as évekbeli kedvenceim, úgymond az én new wave-em és szinti poppom. -
Etelkozi Vata #3045 Ezt most nem merem vállalni, mert annyira nem ismerem a munkásságukat.
Ez az első lemezük ez megvolt nekem, ez tetszett, de aztán a trabanttal elvágták nálam magukat.
-
#3044 Tyiával emlegettük, de szerintem nagyon nem volt kivesézve a téma. A "szokásos stílusban" jöhetne egy kis esszé.
Nekem a 24/24 tetszik erről. Ja, a "miért nézel rám"-ot emlegettem Gombóc kapcsán.
-
Etelkozi Vata #3043 Valahogy szóba került a 2006-os fransziaországi sítúrám (ami teljes keresztszalag szakadással és két térdműtéttel végződött...), és hogy a társaságban ott volt velünk Sipos F. Tamás, az Exotic volt frontembere.
És erről meg eszembe jutott, hogy volt-e róluk itt szó?
Ez volt anno az egyik kedvencem az első lemezükről, a Holdfénytáncról.
Exotic - Ébresztő Paganini -
#3042 Lemaradt a lista:
1. A csend
2. Tengerpart
3. Ha ő nem bánja
4. Ez csak egy éjjel
5. Vigyázz, ha angyal
6. A tiéd akarok lenni
7. Itt kísértünk
8. Az időnél gyorsabban
9. A csend -
#3041 Európa Kiadó: Itt kísértünk - Love '92 -
#3040 Köszöntem! -
#3039 Mostanság sokat "marháskodsz". -
Etelkozi Vata #3038 Ok, akkor uccsó rész a sok videóval törölhető, remélem ez is segít valamennyit... -
Etelkozi Vata #3037 Akkor most már írhatom, hogy a nagy sikerre való tekintettel folytatom a Den Harrow sztorit /és be is fejezem/.
Megint korrekcióval, illetve kinyilatkoztatással kezdem!
Én, Etelközi Vata, a zenetudományok fura tudora kijelentem, hogy Madonna nem is szőkített hajú, repedt sarkú luvnya, hanem egy énekes, táncos sztár, és azért nem lehetett Den Harrow sohasem listavezető, mert Madonna tehetségesebb, jobb énekes mint Den Harrow.
1988
Den Harrow túl van legnagyobb kis és nagylemez sikerén, de az album lecsengetéseként még piacra került a Day by day kislemez.
Átütő sikert már nem arat. A nóta amúgy nem rossz, hangulatos, jól hangszerelt téma.
/A csapat a zenei, ritmus alapjait pofátlanul fel is használta a következő lemezhez, a Thank you D.J. című rövid szösszenethez, mely a Rock the night albumra nem kerülő nóta amolyan kivonata lett./
Tom Hooker szakít a Den Harrow projekttel, innentől számítva egy Anthony James nevű úriember hangjával mixelik össze Zandri hanját a lemezeken. James hangja magasabb Hooker-énál, és más az ákcentusa is, de ez nekünk valahogy akkoriban nem tünt fel.
Az új felállás első produktuma a Born to love, ami egy alapvetően gitáralapú és akusztikus dobokkal kísért nóta, azaz egy kis próbálkozás egy új irányba. Talán ezzel szerették volna elvonni a figyelmet arról, hogy Den Harrow hangja váratlanul mutálni kezdett.
/És azt is érdemes megfigyelni, hogy a kézmozdulatai, gesztusai mennyire nem passzolnak sem a zenéhez, sem a szöveghez, azaz fogalma sincs miről "énekel".../
Born to love
Ez a nóta már az új, 3. lemez előfutára volt, megjelenése pedig egy új kislemezzel együtt történik.
Az új nóta ismét szimpatizátor hangzású, és elég egyszerű, nem cifrázták túl. Egy kicsit amolyan Modern Talking hangzása van, de ez legyen a legnagyobb baja.
You have a way
A közönség egyáltalán nem mozdul rá a nótára, ez már egyfajta bukást vetít előre.
Kijön még a lemez címadó dala, a Lies is kislemezen, aminek stílusa, hangzása, hangszerelése nekem személy szerint teccik, de az átlagközönségnek nem, még Olaszországban is teljes bukta Den Harrow 3. lemeze.
Ezt követően több próbálkozás a 3. lemezről nincs.
Pedig azért vannak rajta erős közepes dalok (de nagyon gyengék is), mint pl. a My time, avagy az I love the night.
I love the night
A bukás mellé ráadásul járt még az is, hogy a közben egyre többet szereplő és új lemezt megjelentető Tom Hooker hangjával kezdik a régi Den Harrow lemezeket összevetegetni. Mindenkinek feltűnik a durva hasonlóság. Ekkor még persze megy a tagadás.
1989. Új kislemez, mindjárt kettő is.
Az első a Holiday night. Hallgatható. Semmi több. A közönséget már ez sem hozza lázba, lényegében a nóta a feledés homályába merül elég hamar.
Holiday night
Még ennél is sikertelenebb a következő kislemez, a Take me back.
Den Harrow visszasüllyed az átlag diszkóénekesek szintjére. Már csak a legfanatikusabb rajongói kiváncsiak rá és a produkciójára.
Amolyan karrier zárásként meg is jelenik a Best Of Den Harrow, ami azért 3 lemez után elég erős, de ők már tudják, hogy nincs tovább.
Ez a best of lemez amúgy tényleg egy jó válogatás a produktív és sikeres időszakból.
Asszem innen már rövidre is zárom a sztorit.
Két év hallgatás után az Ocean című számmal jelentkezik, amit a saját hangján ad elő. Nagyon gyenge próbálkozás.
Számomra, korábbi fanatikus rajongó számára ez teljesen értékelhetetlen.
Már semmi nem maradt meg a korai Den Harrow-s hangzásból, ötletességből, hangszerelésből.
/Ezt be se linkelem, annyira rossz, akit érdekel, keresse meg./
Az ezt követő években megjelent dalok között már csak egyetlen értékelhető található, a Take me.
Take me
96-ig évente egy-két dallal jelentkezik, gyakorlatilag észrevétlenül.
Ezt követően még megjelentet 2 nagy lemezt, 96: I, Den, 99: Back from the future, de ezeken csak a késői korszakának gyenge single-jei, illetve a korai slágerek újrakevert verzió vannak.
Noha ezekre magam is rátaláltam annak idején, már nem igen hozott lázba.
Még egy momentum.
2010-2011.
Den Harrow és Tom Hooker nyilvános harca a neten és a médiában, az igazság felfedése Hooker által, amit Den Harrow tagad és fenyegetőzik.
Aztán a leleplezés:
Tom Hooker kitálal
Érdemes végignézni.
/Den Harrow reakcióját nem, mert egyrész egy mukkot sem tudok olaszul, másrészt amikor énekelni kezd, még a szöveget sem tudja rendesen.../
Ennyit Den Harrow-ról.
Köszönöm!
(És isten bizony, középiskolás koromban valóban fanatikus, külsőségekben is majmoló rajongója voltam./ -
#3036 Hi! Csakhogy előkerültél - már kezdtem azt hinni, hogy rád esett egy repülő, vagy valami... egy repülő valami.
Jól van, örülök, hogy megvan még az örökösen morcos Tyia-nk.
...De nem fogom szelektálni a videókat - nem tehetem.
Javítani, módosítani nem tudom a hsz.-eket csak törölni, viszont ha törlöm a videókat, a szöveges infó is megy velük. Azonban, ha Etelközi Vata (de hosszú "neved" van, lehet valamilyen módon rövidíteni?), újraírja az #3024-es hsz.-t, linkelt videókkal vagy azok nélkül, úgy az eredeti hsz. törlésének semmi akadálya - ez most rajta múlik, márpedig azért mert értékelem a hozzáállását, az eddig tevékenységét. -
#3035 Akkor köszönjük.
Remélem olvasunk még tőled valami hasonlót. (U2, INXS, B-52's...?)
Den Harrow-val kapcsolatban, pont kiesem a Tyia által említett 99%-ból, nem ismertem a munkásságát, nem épp az én "műfajom".
-
#3034 Ez bizony, így vagyon. -
#3033 HI!
A videokat anno hiányoltam tőled, most hasonló gondjaim vannak mint neked.
Szerintem is sok (illetve a netem szerint)
A publikáló által valóban lényeges számokat szívesen meghallgatom itt, de a hallgassátok milyen rossz-átlagos zenék elég linkben.
(sóadó van, ne higgy a (remélem) pösze bemondónak:) -
infracore #3032 Forum - Csak az a biztos, ha tele a has
Forum - Mikor még volt súlya a szónak -
#3031 "Ez viszont a te gyengeséged...szerintem"
Marhaság!
Most nemsok kedvem van a témát feszegetni.
Egy ideig ennyi voltam.
Legrosszabb esetben 2 hét múlva újra aktív leszek...egy kicsit.
Mindenkinek minden jót! -
#3030 "Billy Idol...na ne.....rémes...szerintem.....
Még nem tudtam vele megbarátkozni....és már nem is....."
Ez viszont a te gyengeséged...szerintem. -
#3029 Welcome! -
#3028 Szép Napot!
Én irtóra marhául boldog vagyok, hogy a topik hál' Istennek gördül...
...de....
1-2 észrevétel, ha nem bánjátok....
Lassan át kell keresztelni a topikot: Italo Disco Video Clips-re.
Örülök (még mindig), hogy amikor hozzászólás érkezik akkor (főleg ha esszé) legalább 5 video is belinkelődik.
Ez azért jelentős tett, mert akiknek kisebb teljesítményű gépe, vagy ócskább szolgáltatója van (mint nekem), az egy kis időt eltőlt azzal, hogy a szétfagyott monitorját bámulja.
Nagy az örömöm (azóta is), hogy sokaknak e két tényező nem befolyásolja az itt létét.
Azt szeretném elérni, hogy amennyiben video-val is nyomatékot szeretne tenni a közlendőjének a leendő szerző, úgy elégedjen már meg 1, max. 2 videoval, vagy csak a linkjét tegye közzé, ha annyira létkérdés a dal vizuális megmutatása.
Mondjuk a Den Harrow Project pont az a "csapat" akinek a dalai az idejáró igen kedves olvasók-szerzők előtt tutira veszem, hogy 99 %-ban ismertek.
Nem kívánom Vata kolléga munkáját kritizálni, de ez a video-orgia már kissé túlmutat az elfogadható szinten.
Bocsi.
A szöveges részt viszont én is vigyorogva olvastam...congrat!!!
Szivesen olvasnék még tőled esszéket - kevesebb video-val....
Wescone!
Megtennéd (gondolom akit érdekelt a rengeteg video már megnézte...többszőr is), hogy kiszelekálod a Den Harrow videokat saját szempontod szerint.
Thnx!!!
Den Harrow +
Azt gondolom, hogy az egekbe magasztalt Tom Hooker és a Den Harrow Project, valamint Zandri egy igen jól működő szimbiózisban éltek.
Fő cél: a profit.
Láthatjuk amint Hooker kiszált/vagy valmi ilyesmi/ a siker...huss.
Tom barátunk ugyan ért el sikereket, de a Den Harrow Project 1985-1987 közötti sikerét kicsit sem közelítette meg. (és ez nem csak annak a tehetségtelen hülye - fűvel-fával... - Madonnán múlt)
(Jah... Madonna életművet kéretik Breki topikjában közzé tenni...)
Billy Idol...na ne.....rémes...szerintem.....
Még nem tudtam vele megbarátkozni....és már nem is.....
Találtam újabb kedvencnek valókat:
- (Bigivannak talán nem ismeretlen) Steve Gadd...
- A Noorda zenekar...asszem többen vannak, nem sok infó van róluk.
- G-Pal...
....YouTube
További szép nyarat....jó zenehallgatást.
Majd még jövök...ha tudok.
-
#3027 Vicc volt. -
#3026 Mondanom sem kell, hogy nekem bejött a "You Have A Way" is...
Egy hozzáfűznivalóm: 1999-ben kiadták limitálva az "I Successi" c. válogatásalbumot (ezen már Zandri énekel, ha még elhisszük nekik), hallhatóan más akcentussal, de nekem tetszik ez a verzió.
-
#3025 Akkor most kétszer kimaradok a dobásból... -
#3023 szerencsére
nekem szerencsére..nektek meg bánatotokra
uff
amúgy valamikor november derekán megyünk.
ha megyünk az idén, és nem tolódik jövő tavaszra az út.
belső infó, tehát részleteket nem mondhatok, de kissé kevesebb a hasznunk idén, mint amit kalkuláltunk
tavaly a breki segge alá kerültünk. az év végi céges (zártkörű) vacsit is épphogy kinyögtük.. (bár ettől függetlenül az ünnepi torta 800 szeletes lett, tehát ennyien voltunk)
ha idén nem tudok elmenni,(mármint a vacsira) akkor az a cégnek jó. és nekem is.
ha el tudok, akkor csak nekem. a cégem meg egyelőre marad a breki feneke alatt
uff -
#3022 ***amúgy sem*** -
#3021 igazad van. akkor egyelőre hagyjuk talonban
ha jól sejtem, den harrow-val még amúgysem végeztünk -
Etelkozi Vata #3020 Azért ezt te is érzed, hogy nem ugyanaz...