Oldies Music 1.0

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tyia
Íme egy nem nagyon ismert elõadó, Lu Cozma kisfilmje.
Gitáron kisér: Steve Askew (Kajagoogoo)

a zene

New Wave 2.0 / Oldies Music 1.0

Tyia
...mint például ez:

video

Tyia
Egyszer fent...

Azért van néhány dal ami nagyon jó tõle...
...persze nem a 2000 körüli re-make-jei!😊

Musachy
Nahát! Limahl ott fenn?

imo :) science fiction is science fact

Tyia
Van néhány eddig számomra ismeretlen Art Nouveau dal itt-ott...

Az alant elterülõ mondjuk nem az...

Kotorászom...tovább.

Tyia

Musachy
ITT megnézhetõ.

Musachy
Ma este RTL Klub, XXI.század: FALCO

Tears for fears

1985-ben, kis érdekesség, a Live Aid-re meghívott zenekar nem lép fel, mert két zenész szerzõdése a bandával lejárt.
Késõbb ezt a mulasztásukat különbözõ adományokkal, egyéb módon pótolták.

A zenekar körül hatalmas a csend.
1986-ban újra kiadják a Everybody wants to rule on the world címû nótát, ami megint sikeres, elsõsorban Angliában.

Legközelebb 1989-ben hallani róluk.
Hosszas elõkészületek, producer váltások, és kész nóták kukába hajítása után áll össze az új lemezük, Sowing the seeds of love címmel.

Az elsõ kislemez az album címadó dala, amely a jól megszokott TfF hangzást hozza, belecsempészve némi beat-et, ala Beatles. A nótának amúgy amolyan himnusz jellege, hangzása, érzete van (elvetni a szeretet magjait)...

Az album Angliában a megjelenése hetében 1., az USA-ban csak a 8. helyig jut. Mindkét országban platina lemez lesz.
A kislemez az 5. illetve a 2. helyig jut a TOP listákon.

A teljes album összképe, egyben meghallgatva, a korábbiakat idézi, de egy-egy nótában a jazz, a blues, a soul és a beat határozott jegyei fedezhetõek fel /különösen a Badman's song-ban/.
Az album nagyon komoly, érzelmes, helyenként romantikus, de inkább kesergõ.
Hiányoznak róla azok a lendületes, dinamikus, tempós nóták (számomra), amik miatt például egyértelmûen DD rajongó lettem, és a new wavet, a new romanticot jellemezte.
Igaz, ez sosem volt jellemzõ a TfF-re, de azért tehettek volna egy-két kalandozást abba az irányba is.

Igaz, az egész karrierjükre Orzabal világnézete, csalódásai, keserûsége és vágyódása nyomta rá a bélyegét, amitõl sosem tudtak elrugaszkodni (minden nótát õ írt, illetve minden nótában társszerzõ volt.)

A további kislemezek, a 89-es Woman in chains (a doboknál Phil Collins), illetve a 90-es Advice for the young at heart és a Famous Last words már nem tudják felidézni a korábbi sikereket.

A 2. albumukat már nem tudták felülmúlni sikerességben. Ez nyilván annak is köszönhetõ, hogy elég nyögvenyelõsen készült el az album.
Ez nem jelenti azt, hogy nem dolgoztak rajta eleget, mindössze annyit, hogy a zenekar túljutott a zenitjén, még mindig nagyon jó zenét produkálnak, de már belassultak, ahogy az általában lenni szokott.

Csak ritka kivételek vannak, akik a 3. lemezükkel, vagy az után is maradandót tudnak alkotni, vagy valami nagyot tudnak dobni újdonsággal, irányváltással, akármivel. Tényleg nagyon kevés ilyen zenekar , vagy elõadó van, most hirtelen a Queen és a Depeche Mode ugrik be (már legalábbis azok közül, akiket ismerek).

Nem, még örök kedvencem, a DD sem tartozik az ilyen zenekarok közé (tõlük egyértelmûen az elsõ 3 lemez, illetve az azt követõ 2 single volt a csúcs, a szétválásuk után már nem állt össze többet a kép náluk. Ja, ez nem DD esszécske...)

1992-re a zenekar megéri a szokásás Greatest Hits albumot, amely Angliában azért szép eladásokat produkál. Ez egyben elõfutára következõ munkájuknak.

/folytatás következik/

ASROCK Z170 - I5 6600 - 4*4 Gb Corsair 3200 - 500 Gb Samsung 850 Evo SSD - Asus Gtx 1070 Strix OC

ndmlovag
Most jutottam el odáig,hogy pár albumot meg-meg hallgatva tudjak vmi véleményt irni!
Igazábol anno nem ismertem öket,lehet ,hogy egy egy számukat hallotam valahol de nemigazán rémlett!Na mindegy is!Mult héten kaptam én is egy maxiukat meghalgatásra és egész jónak tünt!!
Ezért is keztem el velük foglalkozni.
Az az érdekes együtesek közé tartozik akik stilusukat megtartva a mai zenei érdeklödésbe beleültetve is talpon tudnak maradni,és nem is rosszul.Érdekességük még,hogy saját nyelvükön éneklik a számaikat,nem angolosodtak el,és elég jó szolnak ugy belesimul a svéd nyelvezet a zenébe!Éngemet személy szerint "megbabonázott" bár már régen nem hallgatok ilyesmi zenéket!
Azóta már körülnézve ajánlanák is egy albumot!
Ez olyan összefoglaló,best of!!

Lustans Lakejer - Samlade Synder (1981-2007)

Tracklist:

1 Allt Vi En Gang Trodde Pa 2:59
2 Begarets Dunkla Mal (Dusseldorf 2007 Version) 3:20
3 Diamanter (Ar En Flickas Basta Van) (Systematic Version) 3:32
4 Rendez-Vous I Rio 3:15
5 Man Lever Bara Tva Ganger 3:56
6 En Kvinnokarls Dod 4:18
7 En Framlings Ogon 4:17
8 Man Av Skugga 2:47
9 Stilla Natter (I Clichy) 4:01
10 Cynisk 4:41
11 Lappar Tiger, Ogon Talar (Singelversion 1983) 3:05
12 Paradisets Portar 5:34
13 Unga Moderna 3:15
14 Vackra Djur Gor Fula Saker 3:39
15 For Njutningen, For Spanningen 4:21
16 Skuggan Av Ett Tvivel 4:19
17 Brustna Hjartans Patrull (Electrotrash 2007 Version) 3:05
18 Diamanter (Ar En Flickas Basta Van) (Singelversion 1982) 3:35
19 Massans Sorl 6:06

Samlade Synder

Password: cure61

Enjoy!

Tyia
Õ valóban nem "New Wave-es".

1928-as születésû...kicsit sem a mi generációnk...
...de volt olyan lázadó, mint a legdurvább punkok, csak egy kicsit másképp csinálta, és jó sokáig.

Egyébként a linkelt video 1987-bõl származik és zeneileg nem érzem, hogy kilógna kor-, és fajtársaitól...

Sanzonos? Persze by: Edith Piaf...and more

Poupee De Cire, Poupee De Son
Laisse tomber les filles (ez messze a kedvencem, ma is megállja a helyét, lásd. Tarantino film)

ASROCK Z170 - I5 6600 - 4*4 Gb Corsair 3200 - 500 Gb Samsung 850 Evo SSD - Asus Gtx 1070 Strix OC

A France Gall-al végzett közös munkásságát (és a hölgyet...) imádom!

ndmlovag
A számait hallgatva eléggé sanzonos hatásuak a számai,(nem egy new wave!!)bár biztos nem hallgattam meg mindet!Amit felfedeztem én is az az,hogy szinte minden klipjébe ott lóg a cigaretta a szájába!!

Tyia
Íme egy "ismeretterjesztõ filmecske" az alább említett mukitól.

Ha Fergusson a rágógumireklám, akkor Õ cigarettareklám...

A video

Tyia
Lassan eljön az ídõ amikor a francia/orosz zseni, Serge Gainsbourg-ról is kell(ene) értekeznünk.

Elég sokrétû volt az Õ tevékenysége. Az biztos, hogy amiket mûvelt nem volt éppen kommersznek nevezhetõ...
Érdekes, hogy elõször az akkor még viszonylag normális VIVA/Z+ TV-n láttam/hallottam úgí 7-8 éve.
Ráadásul az "eeelectro" címû tematikus müsorban!!!
Akkor a magyar zenecsatorna még érdekelt...

Tyia
Hi!

Brazil(iai) zene nem fordult még itt elõ - emlékeim szerint.

Köszönjük az ajánlást.
Magam részérõl a "körmükre nézek"...

Dióka
ez azt hiszem befér ide, és talán nem is annyira van napi témán
leporoltam egy régi dalt az archivumból, egy remek kis szintipop a 96-ban feloszlott brazil zenekar 95-ös albumáról valóban nagyon jó szinti betétekkel, ezen kívül van még 2-3 jó muzsikájuk

Pitch Yarn of Matter - Gray Scale (95)

Tyia
Az Ünneprevaló tekintettel: Ma SZÜNNAP

Mindenki érezze magát jól, az ilyen-olyan rendezvényeken, vagy ahol éppen van/lesz...

ndmlovag
Ok az is meg fog történni!!

ndmlovag
Ök voltak az elsö zenekar,amivel megismerkedtem,ebben a müfajban,s bele is szerelmesedtem!!Kishazánkba(rendszer miatt vagy kitudja miért??)jobbanmondva hozzám valamikor 87-88-ba jutott el,de ekkor még nagyon "brutálisnak" találtam(Persze ekkor még a nagy Depeche korszakom volt!!)ugyhogy valamikor 90 tájékán kaptam rá!
S 2008-ban el is jöttek kishazánkba Ideje is volt!
Ki is adták DVD-n,szuper koncert volt!!
Visszatérve,igazábol a Front by Front albumig(88')kökemény ebm kis electro-val!
Utánna inkáb keztek mindenféle torzitókat,samplereket,hangmitákat,stb használni.Ekkor már már idustrialosodtak!Power pop?Hát az a kategoria nállam mást jelent!Magyarositva:"Future pop"!!
Majd kreálok egy bemutatást is,rengeteg leágazásuk van volt!

ndmlovag
Örülök neki,hogy érdeklödésre talált a zenekar!!

Musachy
Amúgy némileg kamu is ez, mert amikor nyaralni voltam és írtam a fórumba a hotelbõl, aztán itthon néztem a megfelelõ idõhöz a megfelelõ zászlót és nem találtam...

Musachy
A zárójeles dolog az szerintem "MUHAHA", de hagyjuk.

Tyia
A Frakció album másik felét hamarosan pótlom.

Le vagyok fenyítve a szolgáltatóm által, mert....
A feltöltésem 3 kb/s lett....

A 10-es dalra meg majd kitalálok valamit...(Szabó Ervin)

Tyia
Érdekes, ahogy a svéd zenét említetted, máris jött egy svéd olvasó...(de lehet, hogy ez szellõcske mûve...bezzeg szomáliait nem csinál...)

Lustans Lakejer-ról egy szujektív értékelést dobnál?
A svéd/skandi zene nekem bejön....talán a Fra Lippo Lippi nem annyira...

DeFilm?

Tyia
Ez jó téma.

Én igazából a katonaság alatt hallottam ezt a nevet...
Néhány dalt ismerek tõlük, fõleg a '90 utáni idõkbõl.
Power-pop-nak tûnik nekem (tehát '90 után), vagy valami electro-body-indusrtial-akárminek😊
Leginkább az And One-t tudnám hozzájuk társítani ill. az SPK-t és talán a '86-utáni Cabaret Voltaire-t.
Remélem nem nagyon tájoltam el😊

Szerintem ez elég izgalmas zene...

Tyia
Vele tulságosan is elfogult vagyok...sok mindent elnézek/elnéztem neki...meg aztán földim is...

ndmlovag
Engedjétek meg,hogy bemutassak egy számomra nagyon jó zenekart!
A maguk müfajában(bár ez akkor new wave-nak számitott!!) korszak alkotó zenei irányzattal áltak össze,anno 1981-ben!!Kezdetben duo-ként nyomták (Daniel B. and Dirk Bergen)Ök voltak a FRONT 242
Majd 1982-töl még két taggal bövülve (Patrick Codenys and Jean-Luc De Meyer)fölált a klasszikusnak mondható összeálitás!
Elsö probálkozásuk nemsok sikert hozott nekik (PRINCIPLES névre keresztelt 7'-es kislemez) BODY TO BODY TRACK. De elinditottak egy ujj zenei irányzatnak mondható müfajt ez volt az Electronic Body Music(EBM).Ha érdekel vkit a folytatás,szivesen vmikor!!

ndmlovag
Egy jó kis new wave egyenesen a svédektöl!Ha valakitt érdekel s felkeltette az érdeklödését,kiteszem pár albumuk elérhetöségét!!
Lustans Lakejer

ndmlovag
Nincs mit!Majd a többit is küldözgetem,ha még kellenek(Rolls!)
A nyelvujjitásrol meg csak annyit:a tájszólás mán jócskán nem 20.századi new wave!!Dö itt szögeden ez a normál!Bár már kezdik ki-ki kopni a nyelvekböl!!

Musachy
...valamint Szikora...

Tyia
Akko' utolsó utáni...

Tyia
Az utolosó utáni pillanatban egyenlítettél.....

viva la közös pont.

Zephyr Retiring
#3326-ra:
hát igen, de..
végül is rohadtul leegyszerûsítve, szûrted le a lényeget..
mert pl. ez a banda nem a pénz miatt készítette el a süsü hanganyagát, hanem azért, mert csukás istván valamiért õket találta méltónak rá..etc..
amúgy van, amiben igazat adok..
valóban nem kell õket szeretni..
ezen két albumukon kívül mást én sem szeretek tõlük..
nem vagyunk hál`isten egyformák.
nekem pl. egyszer sem jutott eszembe, hogy a hit nevû formáció oké c. koholmányát valaha is meghallgassam.
mások meg azt szeretik.
bár ettõl a fura ízléstõl eltekintve,
még lehetnek értelmesek õk is..
talán egy nap leporolom azt a vinylt, és meghallgatom..
lehet, hogy nem is lesz olyan rossz..
talán egy nap, te is belehallgatsz valamelyik bergendy lemezbe (a kettõ közül) és azt mondod:
"wazze! ez biztos, hogy bergendy?"
szerintem ezt itt le is zárhatjuk.
megemlítettem érdekességképpen ezt a két albumot, hogy ilyet is csináltak oszt ennyi.
részemrõl visszakanyarodhatunk a fõ csapásirányhoz, vagyis ahhoz,
amit viszont mindketten szeretünk:
a new wave-hez 😊
viva la közös pont..

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Tyia
Én nem vonom kétségbe a Bergendy 70-es évek eleje-közepére tehetõ ún. tündöklését.
Nekem nem szólnak a dalaik, engem nem is céloztak meg, lévén igen kicsinyke voltam akkoriban.
Az elözõ generáció felelõssége, hogy az ilyen zenét mennyire tudja maga elött "tolni".
Bizonyára nem véletlen, hogy a Bergendy késõbb már "õszinte kõkemény" zenével probálkozott, majd nem sokkal ezután meselemezekkel tudott csak fentmaradni!!!

Csak hab a tortán a Szalonzenekar...

Annyira sok példa van a "mindeárontalponmaradni" történetnek, hogy ihaj.

Fenyõ, Pataky, Nagy Feró, Somló Tamás...
Pataky a legnagyobb - citrom-díjas.

Tyia
"a bergendy -t olyan nagy nevek kérték fel elõzenekarnak, mint
az illés, az omega, a gemini, korda gyuri, vagy épp a hungária.."

Hát ez az...

Mainstream, mainstream, mainstream.

"a bergendy, mint kõkemény rockot nyomó alternatív zenekar lép a közönség elé.."

Teljesen hiteltelenül - ezt azért tegyük hozzá!!!!

Ez lagálább annyira kínos volt, mint amikor az Eddát meg a Piramist akarták New Wave zenekarnak eladni az állandóan ventillátorba szaró "fejesek", csak, hogy elvonják a figyelmet az igazi vonulatról. Hál' Istennek nem sikerült!!!

Tyia
Szép Napot!

A Kex-rõl már többszõr ejtettünk szót.

Nyilván nem vág közvetlenül a topik témájába.
Azonban az tagadhatatlan, hogy Baksa-Soós szellemisége nagy hatással volt az új hullám "nem hivatalos" képviselõire.

Ezért hoztam szózba ismét..., mint a Bergendyvel szemben jobb példát...

Zephyr Retiring
#3322-re:
erre mondták a vidéki hawerok:
"pösti vagy?
mire én: ahhát!.."
a pesti hawerok meg ha vidéken jártak, nagyjából úgy csajoztak, mint a butabi bratyók:
"csá! vidéki vagy? kõ kóla? járjunk együtt basszájba!
mire õk: meghát!"
kétségtelenül, ez is egyfajta új hullám volt a nyelvújítás területén 😊
..bár számukra csak sima tájszólás..
a privik mögjöttek,
értök mög köszönet 😊

ndmlovag
Dö szöp a vidöki kiöjtésöd wazzze!!

Zephyr Retiring
#3320-ra:
akkor ne fogd vissza magad 😊
most lépek, és nem is zavarlak az uploaderkedésben :p
(azaz magyarú:
tõccsé, ne kõccsé wazze 😊
csõ...

ndmlovag
Igen,nállam vhol megvannak+1-2 koncert felvétel,ha jólemlékszem!!

Zephyr Retiring
#3314-re:
az illés..
na igen. akkor kifejteném, miért említettem a bergendy-t..
õk ugyebár legtöbbünk szemében csupán egy szalonzenekar.. (..én táncolnék veled..)
a 60-as évek hajnalán, mikor még a beat dívott kis hazánkban, a stílus éllovasaként az illés-zenekarral, a bergendy nevû formáció is a jazzrõl, a beat-esebb hangzásvilág felé evezett..
ebben a döntésükben, az a szörényi levente segítette õket, aki az illés frontembere is volt akkoriban (hoppá!)
-szerzõ (vagyis zephyr) megj.: a kár a benzinért! c. magyar filmtörténeti alkotásban még egy közös pár perces szereplésbe is belementek..-
szóval azokban az idõkben a budai ifjúsági park volt a zenei élet központja pesten (elnézést: budán!)
a bergendy -t olyan nagy nevek kérték fel elõzenekarnak, mint
az illés, az omega, a gemini, korda gyuri, vagy épp a hungária..
a 70-es évektõl nagy hatással volt rájuk a deep purple és a yes hangzásvilága..
ekkoriban csapódott hozzájuk demjén rózsi, akinek a már említett 5. sebesség (74) és hétfõ (73) albumokat is köszönhetjük..
itt még egy nevet meg kell említsek: latzin norbert..
demjén vele közösen kreálta ezen említett albumokat.
a legismertebb nóták is innen származnak (poprisznya idejében volt is egy 5. sebesség rádiós mûsor, aminek õk tolták a fõcímdalát..)
de említhetném még a "döcög az úthenger.."-t, vagy a "de nehéz az iskola táska.." c. eposzokat is.
vagy esetleg a férfiak nagy kedvencét, a "hagy fõzzek ma magamnak!..."-ot is 😊
most hirtelen nem is tudnék másik zenekart mondani, akiknek a koncerjére akkoriban az e-klubba, és a ganz mávag mûvházba több ezren! nem tudtak bejutni..
pedig közel 7 évig minden hétvégén felléptek.
a 70-es évek derekára a balatoni coctail hajón az ndk-ból jött zenekarokkal tartott közös bulik is mindíg teltházasak (telt hajósak) voltak..
ezek voltak az együttes talán legszebb, de mindenkeépp legsikeresebb évei..
`77-ben demjén távozik.
1981. hajógyári fesztivál.
a jelenlévõk álla leesik:
a bergendy, mint kõkemény rockot nyomó alternatív zenekar lép a közönség elé..
..hát igen..
a bergendy kétségkívül, nem egy new wave zenekar...
de ezeket az éveket, és ezt a két (bocsánat: az egyik dupla) tehát három nagylemezt, nyugodtan megemlíthetjük itt..
hú, elfáradtam 😊
szép napot gyerekek!

Musachy
Ismerõs dal. Az rást pedig elolvastam, jó.

Zephyr Retiring
#3315-re:
én elolvastam 😊
érdekes eszmefuttatás..
ezen említett kex nóták tûrhetõbb hangminõségben beszerezhetõek még valahonnan?
..vagy csak én maradtam le róluk?...

bigivan

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

bigivan
Szevasztok Tagok!

Azért itten a Kex nevû zenekarunkkal nagyon vigyázzunk! A Kex csúcspontján(?) 1969-tõl - 1972-ig állott, míg a Baksa-Soós ki nem vándorolt Németországba. Ráadásul nagyon erõsen intellektuális underground zenét játszott.

1969, 1970, 1971, 1972, és aztán vége. Kifújt, annyi. Saját közönségük imádta, a szélesebb publikum nem ismerte vagy nem értette õket, hivatalos helyeken pedig idegenkedtek tõlük. Nem volt esélyük. A Kex túl intellektuális, a Syrius túl elvont, a Tûzkerék túl proli volt - így vagy úgy, de az elvárásokhoz igazodni képtelen, végletes egyéniségek.

A Kex menthetetlenül a Budai Ifjúsági Park, a Citadella, a Bem rakpart 6., a Fõ utcai Párizs-kert, az Egyetemi Színpad házizenekara maradt tündöklése másfél éve alatt. (Egyébként egy Kex-koncert szünetében lépett elõször közönség elé Cseh Tamás, aki hosszabb, önkéntes házibuli-pódiumba zártság után, befolyásos mûvészértelmiségiek - Jancsó Miklós, Gyurkó László - segítségével színpadra, filmre, végül 1977-tõl lemezre jutott Bereményi Géza szövegeire írt dalaival - már amelyikre pecsétet ütött a sanzonbizottág.)

"Baksa-Soós Jancsi nem zenész, nem költõ, nem festõ, nem színész, nem rendezõ, ahogy a lexikonok írják majd róla, hanem mûvész. Teljes és nyitott személyiség, aki képes és hajlandó bármit új oldalról szemügyre venni, legyen az borsószem, vacsora, zene, végrehajtó, helyesírási szabály, közhely, Magas Mûvészet, hatalmasok, még ha vérébe kerül is a kísérlet: a szó átvitt és szó szerinti értelmében egyaránt. Többek között tõle tanultam, hogy a mûvészet nem a fül, a nyelv, a kéz ügyessége, hanem - magatartás." (Mozgó Világ, 1980 május, Czakó Gábor)

A Kex soha nem adott két egyforma koncertet - írta Magya-Rock címû könyvében Sebõk János. - A mûsor mindig a pillanat hatására, a közönség reakciójától függõen, a színpadon született. Baksa-Soós szívesen rögtönzött, engedve a közönség kívánságainak, a körülmények kihívásainak, így váltak a Kex-koncertek az istentisztelet, a pogány-szertartás, a kabaré, az orfeumi ripacskodás, a magánszámok és a happening furcsa keverékévé. Poénok és pofonok csattantak, jelképesen és valóságosan, az olyan szürrealista látomásokat, mint a Zöld-sárga vagy az Elszállt egy hajó a szélben, olcsó slágerek követték, majd minden átmenet nélkül József Attila Hetedikje vagy a legendás Tiszta szívvel. Aztán reklámversikék és blõdlik, gegek és parabolák, fricskák és halandzsa, értekezések a mûvészetek történetébõl. Áhitat, olcsó szentimentalizmus, dacos keménység, leheletfinom banalitások követték egymást. A Kex, mint egy vulkán ontotta magából az ötleteket."

Miután Baksa-Soós János elhagyta a zenekart és az országot, a Kex - bár egy darabig, profi zenészekkel bõvülve folytatták a dolgot - érdektelenné vált. Baksa 1972 óta Németországban él, olykor-olykor õ is hazalátogat, fel-fellép a 80-as évek undergroundjának közegében - egy önmagának folyamatosan író, rajzoló, néha másoknak is éneklõ, gitározó, glóbusz-szinten gondolkodó, önmagát pionyírmûvésznek tekintõ nagyvárosi indián, szociális segélyen. Saját magát Január Fejedelemnek vagy Hercegnek hívja (másoknak is osztogat címeket: Vetõ János például tõle kapta hercegi rangját).

Mi maradt fenn belõlük az utókornak? Elég kevés.

A Kexbõl:

Egy kétszámos kislemez:

Elszállt egy hajó a szélben/Család), négy rádiófelvétel

Filmek:

Mészáros Márta: Szép lányok, ne sírjatok (1969)

Szomjas György: Tündérszép leány (1969)

Feldolgozások: Hobo: Zöld-sárga , Koncz Zsuzsa: Család.

Az alig-alig létezõ hangdokumentumok mellé, használati utasításul, a Baksa-jelenség leírásának kísérletei: Szerémi László: Csillagok ne ragyogjatok (Mozgó Világ, 1978 április)

Czakó Gábor: Elõszószerûség Baksa-Soós Jánoshoz (Mozgó Világ, 1980 május)

Kapuvári Gábor: Leírás egy Kex-koncertrõl, ami nincs többé (Rock Évkönyv 1981, Zenemûkiadó, 1982)

Sebõk János: Magya-Rock 1., Zenemûkiadó, 1983).

Interjúk, beszélgetések Baksa-Soós Jánossal:

Szõnyei Tamásé (POLIfon, 1985/4)

Trencsényi Zoltáné (AlteRock, 1990 január)

Stiedl Gáboré (Magyar Narancs, 1996 január 25.)

Ennyi, ami itten kikívánkozott belõlem a Zenekarral kapcsolatban. Ha vki elolvasta, gratula hozzá!
Ezen iromány Szõnyei Tamás M.U.Z.I.K. címû mûvén alapszik.

"Mindenki megdöglik vagy lelép, égetik a zenét!" (URH, 1981)

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

Tyia
Hûha...jó széles témakõr.

A Toy Dollsról magad írtál rövid összeállítást, az Auróra emlékeim szerint (régebben) volt már említve.
A Toy Dolls szerintem nem volt mérföldkõ a punk/New Wave zene történetében...

Én nem értem, miért a Bergendy van itt emlegetve. Mert még az Illést meg is érteném...

A Kex meg egyenesen követeli magát "közénk"...

A New Wave valóban tág határok között mozgott, de 1985-6-7 körül MEGHALT. Õ volt az igazi.

Lehetnek külömbözõ mûfajoknak ún. új hullámai, de az már nem "A" NEW WAVE...nyilván.

Tyia
Csak nyugodt legyél, mint a kotlós.

Én nem siettetlek, csak vázoltam a folytatást, amit ránézésre a jövõ hét végére gondolok...

Zephyr Retiring
pár szösszenet a mai naphoz kapcsolhatóan:
priviket köszöntem..
a bergendy `73-as és a `74-es albumjait (vagy legalábbis jópár nótát róluk) magam részérõl a new wave-hez sorolnám..
(még ha valójában stílusilag nem is az)
a bandákról szóló eszmefuttatások, érdekességek, infók továbbra is tetszenek..
a punk felsorolásból a `79-es toy dolls és hazánk punk zászlóvivõje az aurora bánatomra kimaradt..méltánytalanul..
és egyelõre zárásként:
igen. new wave: új hullám.
a 70-es évek derekán, páran szakítva a diszkós és a rockos hagyományokkal, létrehoztak valami újat, valami egyedit.
lázadva a sablonok, a skatulyák ellen, a rendszer ellen, a világ ellen.
jelszó: játsszuk, ami nekünk tetszik, mert nekünk így jó.
az elmúlt évtizedek folyamán, rengeteg nem épp nyúvév zenekar tette ugyanezt:
nirvana, doors, metallica, uriah heep, de említhetném a depeche mode-ot, a kraftwerket (õk nagyon is ideillenek) vagy épp a bergendy-t, akik bár alapjában véve jazz,- rock`n roll, és a swing furcsa elegyét kreálták.
új hullám. ahányan csak vagyunk, annyiféle stílust és irányzatokat keverünk. ezekbõl új irányzatok születnek. na, ez az igazi új hullám..