680
-
#79 Igaza van a cikk írójának. Elismeri, hogy a látvány maga a tökély - ami így is van, jópárszor beleborzongtam én is -, azonban a történetre sokkal nagyobb hangsúlyt fektethetett volna Cameron. A kedvenc rendezőm az Aliens és a Terminátor 2. óta, de ebben a filmben nagyon sok hibát vétett.
SPOILERes rész következik, aki még nem látta a filmet ne olvassa!
A legdurvább: amikor az elején megmondják a főszereplőnek, hogy 3 hónap múlva indulnak legyakni a Navikat, ha addig nem győzi meg őket, hogy hagyják ott a fát, akkor miért csak az utolsó napon döbben rá és kapkod jobbra-balra hogy ezek bizony már elindultak??? Az egész 3 hónap alatt le se sz*rta az egészet, szó se esik róla! Pedig lett volna ideje felkészíteni a Navikat... Nekem ezzel rontották el az egész filmet.
A látvány nagyon jó, de a Navikra jobban figyelhettek volna. Nekem nagyon nem tetszett a kidolgozottságuk, főként a mozgásuk hatott természetellenesnek. A robotok, a szárnyas lények viszont tökéletesek voltak, nem értem miért nem tudták rendesen megcsinálni pont a főszereplőket?
Az emberek 90%-a csak a látványra hajaz, maga a történet csak másodlagos.
Nem akarok vitatkozni senkivel, de ha szerinted az Avatar maga volt a tökély, akkor te bizony a 90%-ba tartozol... -
daveyjones #78 Ajaj a kedves cikkírója ezt nagyon elszúrta, mert nem olyan filmet szól le amit úgymond divat fikázni hanem olyat amit divat dicsérni:) Ha nem lenne ennyire pozitív hype a film mellet, és ha nem James Cameron rendezte volna akkor tuti nem lenne ennyi dicsérő szó. Egyébként a film szerintem is király, de terminator magasságokba nem ér fel. -
#77 "Az oldal üzemeltetője meg elgondolkozhatna hogy egy "noname" cikkiró helyett bárki mást "vendég-iró" alkalmazz egy-egy másik oldalról filmbuzi vagy sorozatjunkie... stb"
-
#76 Ja. Ezeket a filmeke, hogy istenítik sokan, pedig mai - és talán akkor szemmel is - a hulladék kategória.
Nem értem, hogy miért várnak el egy filmtől olyan sokat. Látványban, mindent agyonver a film. Ez tény. A sztoriban meg kapsz egy olyat, amit. --> Minden más film a témában ehhez képest... -
#75 Nagy különbség van a klisé és a formula között.
Az hogy "mondd meg a feleségemnek hogy szere... arrrrgh *meghal*" az egy klisé.
Egy O Fortuna háttérzenével bemutatott csata szintén klisé.
Az hogy a jók harcolnak a gonoszok ellen, az egy formula.
A szerelmes pár akik között szakadékként áll a származásuk, az is egy formla.
Az elmúlt évtizedek, sőt, az elmúl ÉVEZREDEK legemlékezetesebb és legnépszerűbb történetei, egészen Herkules mítoszától, az Evangéliumon és az Artúr-mondakörön át egészen a Gyűrűk Ura, a Superman, a Star Wars, és a Harry Potter történetekig mind ugyanazt a formulát követik, kicsit hozzáigazítva az aktuális kor eszméihez.
De felhozhatnám Az Ozirisz-Hamlet-Oroszlánkirály vonalat is, egy másik, hasonló formulával.
A történetmesélés nem technológia, ahol az innováció minden. Az embereknek ismerős helyzetek kellenek, és úgy tűnik az Avatárban is megtalálták ezeket, csak nem kell túlelemezni... -
mrfireman #74 Olvastam a kritikát, azért én szerintem a világ nagyobb része nem ért egyet azzal, ami le van benne írva.
Teljesen új történetet senki ne várjon, hogy ki fog bárki is találni, mert az lehetetlen. Erre azt mondják Pocahontas, de a Pocahontas is ötletet merít az indiános regényekből, stb....
Ez az Avatar összehasonlíthatatlan a többi filmmel, és lehet, hogy néhol sablonosnak találja a magyar néző, de ez szerinnte abból fakad, hogy valahogy emészthetően kell a buta amcsi emberek elé tenni. Egyébként a sztori igen csavaros és jó.
És akinek bármi kételye van, az azzal próbáljon meg vitatkozni, hogy IMDB-n a film 8.9-es.
//Mr.Fireman -
#73 Sajnos ez a tendencia uralkodik manapság a szórakoztatás minden formájában amit az Avatar is képvisel. Brutális, agyszaggató audiovizuális élmény szinte értékelhető tartalom nélkül. Én is megnéztem a filmet IMAX 3D -ben és miután kijöttem a teremből totál kettős élmény hatása alá kerültem. Egyrészről aki nem csinál maga alá ettől a látványtól az vak, másrészről viszont aki nem csinál maga alá ekkora közhelyorgiától az még nem látott/olvasott jó történetet... :D Nem az a baj, hogy újrahasznosított klisékből dolgozik. Az eredetiség hiánya még megbocsájtható ha jól keverte volna a klasszikus elemeket és ezzel teremtett volna újszerűt, élvezhetőt. De itt szinte csak 3 órányi közhelypuffgotatás zajlik egy-két jó ötlettől eltekintve. Gyakorlatilag egy "gyakorlottabb" mozinéző az első fél óra után pontosan tudja, hogy mi fog történni a film hátralévő részében és ez szerintem megbocsájthatatlan. Amúgy egy SciFi mesében meg legyen már több fantázia szerintem mint, hogy az őslakók túlméretes kék indiánok amik hat lábú lovakon lovagolnak. Attól meg egyenesen falnak mentem, hogy az egyik legfantáziadúsabb ötlet miszerint a bolygó növényei egymással összekapcsolódva egy hatalmas szuperorganizmust alkotnak egyféle hatalmas "biomassza agyat" meg teljesen elsikkad a filmben. Szép dolog ez a brutális költségvetésből összedobott szupertechnológia, de szerintem ez önmagában nagyon kevés a mozi megreformálásához.
Ha értékelnem kellene akkor:
látvány - 10-ből 15... :D
történet 10-ből 3. -
#72 Szerintem jó film 3Dbe láttam =Ð -
Johnny Maize #71 "allitja ezt ki?"
A cikk írója? -
#70 minek törlöd winnie az üzimet? semmi sértőt nem írtam
csak azt hoyg a cikked egy vicc -
#69 Utálom a kritikusokat. Az a legnagyobb bajom velük, az hogy 1. a saját véleményüket általánositják, ami az ő véleményük az mindenkié, pedig ez nem így van, az csak 1 a millió közül. 2. igyekeznek úgy beállítani a dolgot, hogy objektivnek tünjenek, de mindig belekeverik a saját érzéseiket, így kapásból elveszitik tárgyilagosságukat. Egy kritikus nem attól lesz kritikus mert tud rossz dolgokat mondani valamiről.
Az ilyen kritikákra szoktam azt mondani csinálj jobbat ha tudsz. Ja, hogy ahhoz nem értesz, fingod sincs hogy kell hozzákezdedni akkor meg mit fikázod???
A True Lies és a Titanic sokkal nagyobb bukás volt. Az hogy Cameron felfogadhatott volna egy jó szövegírót, az már más kérdés. Az emberek többsége erre a filmre a látvány világ miatt ül be a 3D mozikban, és nem a sztori miatt, arra jó lesz majd a DVD változat is. Amugy sem gyártottak még olyan filmet ami mindenkinek tőkéletesen megfelelt volna, de ez a film azért keményen bevéste magát a filmtörténelembe. -
#68 "Sajnos az elvárások beigazolódtak, az Avatar lett James Cameron eddigi legrosszabb műve."
allitja ezt ki? szeretem amikor a kedves cikkiro mar az elso mondatban bebizonyitja, hogy egy cirkuszi majomnak tobbet er a szava, mint az ove. ez pontosan eleg arra hogy egy tovabbi mondatot is kar legyen elolvasni ebbol az amugy biztosan igen szinvonalas cikkbol. valoszinuleg a kedves cikkiro sem gondolta komolyan amit leirt, csak blikk modra ilyen polgarpukkaszto cimet ad neki, hogy valaki meg el is olvassa ezt a fost. -
djlear #67 Csak azt nem szabad elfelejteni, hogy egy kritikus valamilyen szinten formálja az olvasók véleményét. Nézzen utána, milyen fogadtatásban részesült a film, próbáljon elfogulatlanul véleményt alkotni a cikk tárgyáról. Rengeteg embernek tetszett a film, nagyon kevésnek nem. Pont ne egy médiumon kellene kifejtenie a negatív véleményét, ahol mindenki más véleményen van, mint ő. És igen, ha valaki cikket ír, vállalja azt a saját nevén. Én is tudnék névtelenül mocskolódni. A szamáremberről meg csak annyit, hogy túl sokat nézte a Donkihóte szamarancsát... -
pixx #66 Én Cameron filmjeiből a látványon túl mindig szerettem a nagyon jó alaptörténetet. Amiben volt valami eredetiség. Bár a Két tűz között egy remake film, míg a Titanic egy egy történelmi esemény köré építi a történetet, és ott is igen komoly látvány párosul hozzá...
A legtöbb filmje előre lökte a technikát, ez is előre lökné, ha az elmúlt 1-2 évben nem minden a 3D-s filmekről szólna...ha 2-3 éve jött volna ki, akkor üthetett volna nagyot az átlagember számára is, de így a legtöbbeknél elveszik a 3D-s áradatban.
A világ jól ki van dolgozva, az nagyon tetszett (bár a lebegő sziklából a vízesés, kissé logikátlan) a történet csak átlagos.
Sajnos a világra több idő lett fordítva, mint történetre.
Ettől még jó film, de lehetett volna ennél sokkal jobb is.
Élvezni lehet, és kell is :) -
siedrenn #65 Úgy érzem, mintha az sg egy kicsit Avatar-ellenes lenne. Eddigi cikkjeik mind negatív hangvételűek voltak a filmmel kapcsolatban.
Eddig még csak egyszer láttam a filmet,de valószínűleg még minimum kétszer meg fogom nézni. A Kedves Cikkírót kérdezném: Látta egyáltalán a filmet? Vagy egyszerűen csak összeollózta a negatív kritikákat, és mindösszesen azt publikálta?
Nekem inkább ez utóbbi tűnik valószínűnek.
A látvány valóban lélegzetelállító, a világ fenomenális, és csakhogy a kliséknél maradjunk. Nem nagyon emlékszem olyan filmre,amiben akárcsak hasonló alaphelyzettel találkozhattunk volna. És mielőtt bárki belekötne,nem a kizsákmányolók-kizsákmányoltak ellentétre gondolok.
A film egy gyönyörű mese. Könyörgöm, válasszuk már el egymástól a szórakoztatni kívánó és a gondolkodtatni kívánó alkotásokat. Az Avatar szórakoztatni kíván. Eleget tesz-e ennek a feladatának? Úgy érzem igen. És valóban, kár akármilyen komoly mondanivalót keresni benne, nem az a feladata. persze vannak olyan nagyokosok,akik valami nagyon komoly mondanivalót próbálnak ráerőltetni a filmre. persze ez nem igazán megy nekik,és ezért keresik a hibát a filmben, ahelyett,hogy önmagukban vagy az elhibázott elméletükben keresnék. -
sandor8206 #64 az a baj, hogy ez nem kritika hanem önkielégítés minden egyes sorából kiolvasható
Negatív kritikákkal nincs semmi gond -
#63 "En megneztem camos verzioban......ISTENI!"
És még te szólogatsz be Viktornak?
A kritikát meg el kell fogadni... ez egy ember véleménye.
Egyébként nem csoda, hogy egy dörzsölt filmkritikust nem lehet egy techdemóval lekenyerezni. -
Aldaris #62 Akiknek tetszik ez a kritika:
Batistuta007 azt mondja:
"Elismerem hogy ízlések és pofonok", majd "Ez a film 1 lett a sok közül.Aki ezt nem ismeri el az vagy nem elég idős vagy nem látott elég filmet".
Na pont ez zavar a cikkben. Ez a kinyilatkoztató, én jobban tudom látnok vagyok stílus. Ezért rossz ez a kritika. Ízlések és pofonok, de aki nem az én ízlésemet követi, az hülye és biztosan primitív arc, mert nem érzi át milyen mélység kell egy filmhez.
Na ez zavar.
-
MacropusRufus #61 Namost nem értem mit kell foglalkozni egy lyan cikkíró cikkével aki szerint az Avítar rosszabb film mint a Phirana 2....
szerintem ez mindent elmond az illető izlésvilágáról.
MEgjegyzem: miért van az, hogy a sg.hu-n a legritkább esetben tlaálom meg a cikk szerzőjét? Jelen esetben pl. kíváncsi vagyok, hogy az illető milyen filmkeről írt pizitív kommentet... tényleg érdekel, mert ha szerinte ez hülyeség és a Phirana 2 jobb akkor ott valami nagy bazmeg lehet az izlésvilággal.
-
1Obi1 #60 A kritika a színtiszta igazat írta le, nem tudom miért kell így felháborodni.
Rég nem értettem ennyire egyet SG-s kritikával amúgy. Az Avatarnál nem azzal van a baj hogy sablonos az alaptörténete, mert melyik filmnek nem az manapság. De a kidolgozása ellenben olyan hogy csak úgy pofáncsapnak a klisék minden egyes pandorai bokorból. A dialógusok, a romantikus szál, a történetvezetés.. Kell a francnak mélyfilozófiai mondanivaló, nem erről van szó. De egy popcorn filmet is meglehet csinálni egyedire anélkül, hogy olyan sok újat nyújtana lásd Star Trek.
A világ legdrágább filmje, erre Cameron nem hogy élne a lehetőséggel hogy most megmutatja ki a faszagyerek, de inkább hoz egy amúgy elképesztően látványos, de sablonkirály filmet. Sablonos? Hát aztán, nekem a Transformers is tetszett. De hogy a film minden egyes aspektusa milliószor elismételt..
Mondom mindezt úgy, hogy tetszett a film, megérte az IMAX. -
djlear #59 Ritka az, amikor olvasáson kívül másra is használom a fórumot, most mégis meg kell tennem.
Tehát: nem vagyok egy vér István, túl a harmadik x-en mégis csak azt tudom mondani, hogy a cikk írója összekeveri a kritikát a lehúzással. Valóban nem egy mérföldkő, 3D-ben láttam, de nem vertem magam hanyatt a technikai oldalától, mégis azt kell mondanom, ez egy remek mese, ami ritka manapság a hulladékhegyekben fuldokló mozifelhozatalban. Még a magamfajta csodára váró, és azt elmaradni érző embert is le tudott nyűgözni azzal, hogy egy varázslatos világba repített, és végig élveztem. Nem kell elszállni a háromdétől, ez a film szórakoztat és kikapcsol. Vannak hibái, mint mindennek, de ha valaki nem képes objektíven értékelni egy alkotást, legyen az bármi, az ássa el magát, lehetőleg szántás előtt, tavasszal, egy leendő búzamezőn. -
#57 Hehhe a szerzőnek is lehet egy véleménye, kár, hogy ezt egy cikkben teszi. Az avatar valóban egy kliséhalmaz. Igen. És melyik film nem az? Nem nagyon tudok ilyet mondani. Az Avatar egy nagyon jól összerakott nagyon jó film. Technikával és storyval együtt, és én még azzal sem értek egyet, hogy a Camron "hibátlan" mérlegében ez lenne a legrosszabb; a titanic, a két tűz között is lényegesen rosszabb az Avatar-nál szerintem.
Szerintem inkább arról van szó, hogy sok embernél eleve ellenszenvet vált ki ha valaminek nagy a "hype-ja"! Zsigerből védekezik pedig nem kéne! -
#56 Egy kritika lehet szar, ha légből kapott dolgokat állít, vagy ha bénán írják meg. Erre egyik sem igaz ezek közül, szóval a cikk alapvetően elmegy (jónak nem mondanám, de nem a tartalma miatt). Az, hogy ÉN jónak tartom a filmet (ahogy azt alant írtam), egy dolog, és ha valakinek akad ész a fejében, fel is fogja, hogy a kritikában sosincs szó nyers objektivitásról. Ergo ha fikázzák ha nem, ezt is el kell tudni fogadni. -
#55 objektivitás = szubjektivitás -
#54 Hogy-hogy mire ment el? A látványra. Az egész film digitális, a Weta eddigi legdurvább munkája. Cameron pedig saját magának akart imponálni azzal, hogy elkészíti ezt a filmet, hisz nagy álma volt, és a sztorit is ő írta. Az, hogy átlagos, igaz, de ennek ellenére élvezhető és nem veszti el magát, ami sok hasonló forgatókönyvről nem mondható el. Profi munka. -
#53 én azt érzem, hogy a kritika írója "csakazértis" alapon dob rá még pár lapáttal a véleményére egy jókora gyűlölethalmot, ami leginkább a hype ellen szól. ez a fajta objektivitás mióta velejárója egy kritikának? (még ha a szarkazmus alatt egyet is értek az írójával bizonyos pontokban.) -
willcox #52 A kritika csak részben jó. A megállapításai igazak, de a hibákról egy szó sem esik, pedig van az is a filmben bőven.
A történet gagyi. Cameron választhatott volna inkább egy jó forgatókönyvet, az idejébe belefért volna, a pénzből meg ki is tudta volna fizetni. A filmből nem jön le nekem, hogy mire ment el az a temérdek pénz.
A 3D tényleg jó dolog, aki most látott először ilyet, az persze seggre esik. Egy vicclap ars poetica-ja jut eszembe: "egy újszülöttnek minden vicc új". Sok 3D-s filmet láttam már, és láthatott is sok ember sok évvel ezelőtt is már az Ugocsa moziban, vagy éppen Siófokon. Igaz, azok nem számítógépes alkotások voltak, de a 3D-s élmény ugyanúgy megvolt.
Kétségtelen, hogy a mozi vizuális műfaj. De hogy a látványon kívül semmi mást ne tudjon adni, az már baj. Sajnos már egy jó ideje ontják a csak a látványra kihegyezett, többnyire szuperemberes produkciókat (Fantastic four, X-men, stb.), amik rajzfilmként gyerekeknek még elmennének, de színészekkel már nagyon gagyi mindegyik. Nem a megvalósítás, hanem a történet. És bizony az Avatar is ezek közé tartozik, nem különb azoknál, mint film. Nekem nem tetszett. -
#51 Látta, gondolom kamerás változatban, kínai nyelvvel és ruszki, égetett felirattal. :)))
Komolyra véve: Az Avatar egy jó film és pont. Nem váltja meg a világot, de egy olyan moziélményt nyújt, ami szerintem a Sötét lovag óta várat magára. Szóval köszi, James! -
#50 a cikk irojatol kerdezem:lattad te a filmet? -
#49 Szerintem, Viktor nem is látta a filmet! :( Én mindig felbosszantom magamat az idióta irományain. Kár, hogy nem lehet bannolni, mint a felhasználókat. :( Mindenesetre értékeltem a munkáját 1 csillaggal. -
sotetlovag #48 "Kedves" cikkíró!
Én nem tudom mit szívtál a film előtt, de ha már nem értetted meg a filmet akkor olvass már egy kicsit utána a véleményeknek. Vajon miért akarja a legtöbb ember még egyszer megnézni a moziban ? Én eddig minden egyes mozifilmet megnéztem az elmúlt 3-4 évben, de egyik sem váltott ki ilyen hatást. Ezért is írok neked, szerintem nézd meg újra. -
wackydog #47 Hat kedves cikk iro....
Szerintem tapazd be a segged egy 3d-s moziba aztan lezsd meg a filmet majd gyere vissza aztan ird at a cikkedet....
En megneztem camos verzioban......ISTENI!!!!Aztan 3d-ben....BRUTAL...Mar csak azt varom hogy dvd ott figyeljen a polcon,mivel a sztori KIVALLO...100% ban tukrozi az emberi gusztustalansagot!!!!
"Cameron újra fogja deifiniálni a mozgóképet. És..., üsse kő, újra is definiálta. De..."
NINCS DE! KRVA JO A FILM ES KESZ!
Szerintem TE mas filmet neztel,ha meg nem sajnalom hogy ilyen velemnnyel vagy a filmrol amit szazezrek neznek a moziban... -
#46 én tegnap láttam a filmet és azt kell hogy mondjam hogy igaza van a cikk írójának.mostanában ez a divat hogy imax 3D és akkor ez egy szuper film.látványra 10-es de ezenkívül se újat se extrát nem hozott.Sajnos erre felé halad a mozi ami persze nem baj mert az is kell de azért nem kellene így elszállni ezektől a filmektől.Nem vitát indítani akarok csak már tényleg nagyon idegesítő hogy mindenhol azt olvasni hogy a látvány meg a hang olyan jó volt és ettől 10/10-es egy film.Ez messze nem volt annyi.Nem akarom leírni miért a cikkben elég jól meg vannak fogalmazva.Elismerem hogy ízlések és pofonok,nekem is van olyan film amiről tudom hogy nem nagy szám de nekem tetszik,de soha nem mondanám rá hogy hatalmas film.Ez a film 1 lett a sok közül.Aki ezt nem ismeri el az vagy nem elég idős vagy nem látott elég filmet .Egyébként készült egy mese nagyon hasonló történettel: Terra Egy rövid mese de sokkal jobban sikerült mint ez a film. -
#45 Én egyetértek a kritikával. Hogy lehet amúgy egy kritika "szar" kedves vérpisták? Egy kritikával max. egyetérteni vagy egyet nem érteni lehet. Ez egy ember véleménye, ha tetszik, ha nem. -
#44 A cikk írója nem hozzáértő, úgy látom... Szánalmas ami az sg-n megy, a cikk írója biztos a camos verziót látta. PFej -
Alien_AM #43 nem errol van szo, hanem hogy szamarember meg minden sz..nak lehordja a filmet az teny hogy kozepes kategoria, de akkor sem a sza...-al egyenlo. -
avman #42 külcsín, de ha jobban belegondolok a coolcsín se rossz. :D -
Alien_AM #41 Aldaris: "kiégett bölcsész fasz" szerintem nemhogy bolcsesz meg a 8 osztalyt sem jarta ki a mondatszerkezetekbol kiveve, de legalabb a nevet a vegere irta volna...
egyszeruen nem ertem hogy lehet egy filmet igy lehordani akarmilyen is foleg hogy sokan meg meg sem neztek es ezt elolvasva lehet meg sem nezik. -
avman #40 höhöhö, szamárember, ezen jót röhögtem... a filmet nem láttam, az írás elsőre valóban belefingunk a nulláslisztbe, aztán kicsit értelmezve, azt hiszem arra akart kilyukadni, a kúlcsíntől messze elmarad a belbecs. ismerem ezt a hiányérzetet más filmekkel kapcsolatban. -
Major #39 Ez egy kritikai és nem egy magasztaló eposz. De, ahogy látom egy-két 15 éven aluli és pár kocka pistikének felért hogy "bántották" a kedvenc filmjüket. De, most ők megmutatják, zászlójuk alatt felsorakozik minden ember, megmentik a világot a pusztulástól. És mondák ők két szelet bejgli és a jézuskára várás közben: ez a világ legjobb filmje, természetese hogy 10-ből 15-öt pontot kap :)